2021-10-30
YouTuber 介紹呢間 $498 加一有火鍋有大閘蟹任食但係就兆萬 😂 死唔順伏去左食。⬇️訂枱電話長期唔聽、最終搵到個9字頭號碼訂到枱食4點鐘( 因為可以坐到7點 )。上到去見佢哋一時聽電話一時由佢響 ⋯ No wonder⬇️準時上到去不停話訂左枱佢都話自己揾位坐、隨便坐 ⋯ 因為怕迫寧願坐入D,明明 YouTuber 係坐卡位但原來食大閘蟹你坐唔到卡位。因為蟹要自己蒸,卡位得一個爐你剩係蒸蟹就唔洗火鍋囉(果然 YouTuber 贊助係唔同D人地蒸俾佢食同拍片 )、咁就要坐返佢平時兩個爐頭既枱。⬇️坐低左叫你揀湯底就乜都冇講、好似當你熟客乜都知道咁。好啦揀左花膠雞鍋,個哥哥仔落左單又不停問食唔食雞煲 ⋯ 見枱面有兩個爐頭就問可以食埋雞煲架?佢答你究竟要食花膠煲定雞煲呀!妖 ⋯ 我真係好亂,之後又放底個蒸鍋、原來食蟹要自己蒸,另一邊要留返火鍋用。唔明佢狂問我地食唔食雞煲做乜 🤷🏼♂️⬇️跟住個哥哥就放四隻大閘蟹落蒸爐、叫你自己計時廿分鐘,但又唔教你點用個爐原來要開大火、好彩有個女既員工 Nice D 敎我地。佢上埋花膠煲裡面有半隻雞,即場幫我地剪埋再煲多陣。個湯係甜味道唔差、因為我麻麻大
⬇️
準時上到去不停話訂左枱佢都話自己揾位坐、隨便坐 ⋯ 因為怕迫寧願坐入D,明明 YouTuber 係坐卡位但原來食大閘蟹你坐唔到卡位。因為蟹要自己蒸,卡位得一個爐你剩係蒸蟹就唔洗火鍋囉(果然 YouTuber 贊助係唔同D人地蒸俾佢食同拍片 )、咁就要坐返佢平時兩個爐頭既枱。 ⬇️
⬇️
跟住個哥哥就放四隻大閘蟹落蒸爐、叫你自己計時廿分鐘,但又唔教你點用個爐原來要開大火、好彩有個女既員工 Nice D 敎我地。佢上埋花膠煲裡面有半隻雞,即場幫我地剪埋再煲多陣。個湯係甜味道唔差、因為我麻麻大閘蟹所以自己 QR code 加單開始火鍋。 ⬇️
第一輪蒸蟹夠鐘、自己上碟但原來要話佢地知等佢地再拎四隻俾你自己蒸,其實佢哋應該講解下流程 ⋯ 初時食真係一頭霧水!大閘蟹第一輪有羔但唔算多,味道一般般,去到第二輪又好似大隻 DD 羔多 DD 咁。交剪手套同浙醋佢地都有提供 ⋯ ⬇️
之前介紹有天婦羅可以叫、一早落左終於黎。好厚粉好厚粉,唔可以話難食但又唔係好食 ⋯ 而且冇汁冇醬乾食好難頂、出面有任拎汽水同雞腳或者咖喱魚蛋,魚蛋係好食既、仲有個拍青瓜一味係辣。 ⬇️
至於火鍋 ⋯ 啲嘢都好快上,有蝦有肉有是日海鮮(四隻蜆)、果啲蜆啖啖沙 ⋯ 係我人生食過最多沙既蜆而且超咸 ( 全部吐返出嚟)而蝦望落唔差但唔知係咪雪完又雪,係冇乜鮮味!至於肉、一般肥牛都冇乜味但牛肉粒就好食D似新鮮貨,最差就係個火鍋豉油一味得個咸字。 ⬇️
最後大閘蟹都食到四輪16隻、如果正常計就可以每人8隻但真心細隻。啱啱好兩個鐘頭我哋就冇蒸落去,我相信你食到可以繼續 ⋯ 朋友對於蟹嘅形容詞係「一般同OK」但問佢會唔會再去、佢就話未必! ⬇️
至於係咪真係可以食到7點、又真係大把吉枱佢冇趕我哋走。但坐低咗個半鐘個 QR code 就會自動截單令你落唔到 Order、但你同班姐姐講佢哋都肯人手幫你上你想要嘅野。 $498 再加一冇隱藏消費,但就欠缺資訊教你點落單點 Self service。出面有清一色同一個牌子嘅雪糕 ⋯ 試咗伯爵茶都OK香、至於我自己就食完餐飯肚痛(不過我腸胃一向差嘅),痾左兩三次就冇事不過我係冇乜食大閘蟹。
⬇️ 而我食大閘蟹嘅朋友就冇肚痛 😂 所以蟹係安全既。講返嗰度嘅座位 ⋯ 如果四個人一齊坐都有啲窄而因為唔係卡位其實麻麻地好坐,而且係你面前蒸蟹其實都有啲熱、最搞笑係佢哋冇提供垃圾桶俾你 ⋯ 我哋係自己用 火鍋料個盤去裝大閘蟹拆出嚟嘅手手腳腳、可能半個鐘先有人收一次咁。早食冇乜人都 OK,走嗰陣七點都唔算多人 ⋯ 去唔去食就自己諗啦!