2023-12-30 60 浏览
之前去日本鐮倉🇯🇵旅行已經有留意到呢間餐廳😍,不過果時時間唔夠就冇喺鐮倉到食🥹,但原來呢間餐廳喺香港開咗多間分店😙,所以今次我同細妹收工之後就嚟咗荃灣分店試吓❤️餐廳裝修簡約,加入不少紅葉裝飾🍁,餐廳分為室內室外兩部分,室內亦設有榻榻米座位🎎,和風色彩濃厚🎏,以室外有紅葉樹作為裝飾,打卡一流🤳,但不可在室外進食,大家要留意吓✨- 醃牛蒡☺️ (跟餐)- 柚子醃蘿蔔🥕(跟餐)- 麵豉湯🥣(跟餐)- A4黑毛和牛壽喜燒定食🐮 $198 餐廳預先把和牛煮熟,方便直接進食🥰,薄切和牛肉質軟嫩☺️,肥瘦適中,牛味濃郁😗,另有豆腐、娃娃菜、冬菇🍄、鴻喜菇等配料,食材吸收了鹹中帶微甜的壽喜燒汁,變得很入味😎,大家更可將嫩滑溫泉蛋🍳加入白飯內,連同蛋汁一齊食就更惹味😝- 香蔥柚子蜆肉烏冬🍜 $85烏冬擺盤精美,利用蜆去砌成一個花形出嚟🌸,相當有心思,蜆肉清甜肥美🤩,湯底內加入柚子,味道清新解膩😛,烏冬煙韌彈牙😍- 非常雜莓芭菲🍦 $68 表面乳酪味道清新😗,加入士多啤梨🍓、藍莓🫐增加酸甜味道,中間加入忌廉及香脆脆片增加口感🥳,底層放了雪糕🍦及啫喱,整杯芭菲層次豐富又足料,真係大大滿足👍🏻- 鎌倉紅葉茶屋抹茶

- 醃牛蒡☺️ (跟餐)

- 柚子醃蘿蔔🥕(跟餐)

- 麵豉湯🥣(跟餐)

- A4黑毛和牛壽喜燒定食🐮 $198

- 香蔥柚子蜆肉烏冬🍜 $85

- 非常雜莓芭菲🍦 $68

- 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇🍰 $58
提拉米蘇賣相精緻😍,以木盒為承載,忌廉細膩絲滑,帶有陣陣奶香🍼,中間蛋糕微微濕潤,入口帶有抹茶甘香🍵,但略嫌蛋糕與忌廉比例不均,食到最後有啲膩🙈

- 熱蜂蜜薑紅茶🍵(跟餐+$15)
甘甜蜂蜜🍯配上辛辣薑片,冬天飲呢杯飲品暖胃又好舒服❤️

- 冰雜莓 & 香橙紅茶🍹(跟餐+$20)
整杯飲品充滿大量新鮮士多啤梨🍓、香橙🍊果肉,味道酸酸甜甜😝

呢間餐廳有多款菜式選擇,而且性價比高😉,果然係日本過江龍餐廳🤩,等我下次再試吓食其他菜式先😈

📍紅葉茶屋 - 荃灣
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
@momijichayahk

另有分店: 尖沙咀 / 荔枝角 / 大角咀 / 屯門

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_荃灣
作為荃灣人 經過海之戀發現商場廣告開左一間由日本鎌倉起家的餐廳黎左香港插旗 決定平日夜晚一試餐廳最內有3 個和式坐位 仲可以望到荃灣藍巴勒海峽 可惜夜晚天色太暗 🫠 點餐行手機自助下單 黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 朋友一直都鐘意食拉麵🍜 肉質厚薄均勻 而麻油醬汁調配亦適中 唔會過於肥膩濃郁 份量適合女士 大食的朋友可以考慮特盛 除左主食 可以以優惠價錢加配飲品/小食/甜品兩款 係餐牌見到雪糕抹茶拿鐵幾吸引 跟餐加$25 就可以加配抹茶味香濃 茶葉選用日本一間超過百年的老店 - 森半 值得一試‼️而跟餐加$35就可以有甜品抹茶蕨餅新地照樣選擇左抹茶味的甜點 一樣冇失望 😝煙韌的蕨餅口感咬口十足 牛肉壽喜燒定食香濃的壽喜燒汁配飯就最開胃🤤亦有流心蛋配搭牛肉一齊品嘗如果對牛肉更有要求的朋友 仲有價格較高的和牛肉/A4和牛可供選擇✅加$20 配搭飲品 - 熱雜莓&香橙紅茶 果香味非常濃郁 消濟之選 而且入面係包含粒粒雜莓 並不是茶包沖泡 所以味道更香濃 有驚喜😆加$35 配搭小食- 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)每樣都有兩件 適合兩人分享 配上檸檬汁更加開胃亦保持到炸雞皮下的肉汁水份甜品: 除左跟餐的甜

除左主食 可以以優惠價錢加配飲品/小食/甜品兩款

香濃的壽喜燒汁配飯就最開胃🤤
亦有流心蛋配搭牛肉一齊品嘗

加$20 配搭飲品

加$35 配搭小食

- 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)

每樣都有兩件 適合兩人分享 配上檸檬汁更加開胃
亦保持到炸雞皮下的肉汁水份

甜品

除左跟餐的甜品之外 我地另外點左一個自選特製芭菲
自由度大 可以搭配鐘意的口味 ☺️
- 抹茶雪糕球 從飲品已經欣賞佢地的抹茶味 所以雪糕都選擇返🤣

配料:
-蕨餅
-白玉
-黑蜜

另外有期間限定軟雪糕可供選擇 除咗傳統的牛奶味 亦可以選擇夕張蜜瓜 🍈

總個晚餐坐得舒適 食物質素也不錯 如果日間黎食仲可以睇埋海景添😌
2023-12-28
  • 抹茶蕨餅新地
未出發旅行之前,實在太思鄉,同埋太想飲杯matcha🍵 又去咗紅葉茶屋🍁 不過今次係去荃灣分店,有榻榻位,仲會望到紅葉景添☺️➿ 豪華海鮮丼茶漬飯 *香濃蝦湯 ($178)一碗飯兩種食法,正😆 海鮮有帆立貝、吞拿魚、牡丹蝦、三文魚、三文魚籽🍣 食材新鮮☺️ 飯量都幾多,伴漬物食,唔覺唔覺就ko咗成碗飯🍚➿ 香蔥柚子蜆肉烏冬 ($85)好有心機咁用咗蜆去砌個花形出黎☺️ 本身蜆加高湯呢個配搭都幾清甜,加埋柚子就令成碗烏冬多咗陣陣清新感😌🌱 烏冬彈牙!➿ 旬之野菜 (+$35)好和風🇯🇵 有麻油香嘅炒雜菜,入面有份量幾多嘅椰菜、紅蘿蔔絲🥕 本菇、洋蔥🧅⋯⋯➿ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (+$35)用木盒裝住,未食已經聞到淡淡抹茶味🍵 抹茶粉同cream嘅比例好好,唔會好甜,配抹茶類飲品一流~➿ 紅豆抹茶軟朱古力芭菲 ($68)如果想一次過食唔同嘅甜品,芭菲杯就可以滿足到呢個願望✨ 雪糕口味會定期更改,我哋當日就係食咗哈密瓜味🍈 味道少見,哈密瓜嘅果香幾出~ 整體又充滿口感,大滿足😆➿ 雪糕抹茶拿鐵(+$25)➿ 熱忌廉抹茶拿鐵 (+$25)紅葉茶屋嘅凍熱matcha latte係唔會令我失望嘅,

➿ 豪華海鮮丼茶漬飯 *香濃蝦湯 ($178)

➿ 香蔥柚子蜆肉烏冬 ($85)

➿ 旬之野菜 (+$35)

➿ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (+$35)

➿ 紅豆抹茶軟朱古力芭菲 ($68)

➿ 雪糕抹茶拿鐵(+$25)
➿ 熱忌廉抹茶拿鐵 (+$25)
紅葉茶屋嘅凍熱matcha latte係唔會令我失望嘅,無論係熱飲定凍飲,抹茶嘅香濃度🍵 都令第一次飲嘅鐵飯腳難忘~ 佢仲話要遲啲再約朋友嚟食飯🤣
2023-12-27 32 浏览
小朋友生日,去左海之戀Donki大量掃貨到左晚餐時間就四維搵野食喜歡食日式野嘅我地,就簡左呢間紅葉茶屋係餐廳最入嘅位置會有一片大玻璃,可以望住海景食晚餐🔹️和牛壽喜燒定食熱熱嘅壽喜燒最適合凍凍嘅冬天,和牛又嫩又淋,食飽後成個人都暖粒粒🔹️和牛茶漬飯(期間限定)燒到焦香嘅和牛,好香好野味,品嚐左半碗之後再加茶漬,好味到忍唔住要加飯(加飯係免費)🔹️鰻魚茶漬飯鰻魚超厚肉仲好大條,口感軟滑,再加埋蝦湯茶漬,正🔹️黑麻油濃厚豚骨湯拉麵相比起飯類,拉麵就比較平凡,無咩特別
小朋友生日,去左海之戀Donki大量掃貨
到左晚餐時間就四維搵野食
喜歡食日式野嘅我地,就簡左呢間紅葉茶屋
係餐廳最入嘅位置會有一片大玻璃,可以望住海景食晚餐

🔹️和牛壽喜燒定食

🔹️和牛茶漬飯(期間限定)

🔹️鰻魚茶漬飯
鰻魚超厚肉仲好大條,口感軟滑,再加埋蝦湯茶漬,正

🔹️黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
相比起飯類,拉麵就比較平凡,無咩特別

見到OPENRICE推介佢既甜品又見到呢間係日本過江龍所以就決定黎呢道試下D甜品餐廳好開揚 戶外仲有好多紅葉擺左係道而且亦都有個和室咁既位比客人坐好有日本風味好貼心地榻榻米係唔需要曲腳坐🥢A4黑毛和牛壽喜燒定食雖然佢唔係有個鍋係下面煮住個隻但佢上到黎都係熱既個和牛好嫩 加埋個壽喜燒汁黎送飯一流入面有豆腐 冬菇等等配料都好豐富下佢仲有隻溫泉蛋比你我就將佢撈埋落個壽喜燒入面旁邊仲有牛蒡絲同醃菜比你開下胃🥢柚子香蔥叉燒拉麵估唔到又幾好食佢個湯底好似落左柚子胡椒咁有一DD微微既辣味 好過癮叉燒都OKAY既肥瘦適中仲有半隻溏心蛋 整體都幾好味🍵熱抹茶拿鐵個抹茶味好濃郁 覺得呢杯必飲!旁邊仲有一個用紅葉碟仔裝住既朱古力不過我覺得夠哂甜就無食到D朱古力成件事好靚好日本❄️冬日限定提拉米蘇白玉窩夫入面有兩件窩夫 面頭有提拉米蘇仲有一球抹茶雪糕旁邊仲有芒果雪糕夾住窩夫黎食好正成件事好滿足🥢抹茶蕨餅新地用個cone做底裝住個芭菲同埋一球抹茶雪糕旁邊仲有D紅豆 夠哂甜味抹茶蕨餅好煙韌 岩哂抹茶控整體感覺唔錯 環境媲美到日本服務質素都唔錯既至於野食都好高質 特別係甜品會繼續encore
見到OPENRICE推介佢既甜品

服務質素都唔錯既
至於野食都好高質 特別係甜品
會繼續encore
2023-12-26 45 浏览
🍁紅葉茶屋 (海之戀商場)🍁地址: 荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖鰻魚滑蛋丼$138.0冰忌廉抹茶拿鐵$25.0柚子香蔥叉燒拉麵$98.0配熱抹茶拿鐵$25.0和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35.0提拉米蘇白玉窩夫(需時15-20分鐘)$78.0抹茶雲石紋芝士蛋糕$55.0🍂🎍今次再訪呢間日式餐廳,最窩心係安排左榻榻米比我地坐,充滿日本風味🫶🏻😊而且好有私隱度🎄方便打卡同傾偈🤣由食物、餐具、出面都裝修都佈滿紅茶嘅裝飾,睇到餐廳嘅心思🍂鰻魚飯大大舊啖啖肉,柚子拉麵🍜別出心裁,淡淡香嘅柚子一改以往食拉麵嘅厚重感,湯底清飲左好多都唔覺得咸,麵條較幼身好易咬,而且彈牙,叉燒肥瘦適中,特別推薦比想食拉麵又怕食完好渴嘅你, 呢碗拉麵唔會令你失望☺️🍂再次encore 係杯抹茶🍵latte同炸雞翼🫶🏻🙆🏻‍♀️ 抹茶好香濃,奶味🥛唔會蓋過抹茶味,炸雞翼好香,仲可以點青瓜🥒沙律醬, 其實唔點都好夠味嫁,點埋再多啲口感❤️🍂餐廳🍴menu 的確有好多選擇, 相信好多女士見到有咁多款精緻甜品都好心動啦🤭 今次我想試新野,就點左冬日期間限定嘅提拉米蘇白玉窩夫,記得叫後上呀, 室內溫度暖令雪糕好快溶😂

🍁紅葉茶屋 (海之戀商場)
🍁地址: 荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
鰻魚滑蛋丼$138.0
冰忌廉抹茶拿鐵$25.0
柚子香蔥叉燒拉麵$98.0
配熱抹茶拿鐵$25.0
和風炸雞盛合(雞件/雞全翼)$35.0
提拉米蘇白玉窩夫(需時15-20分鐘)$78.0
抹茶雲石紋芝士蛋糕$55.0
🍂餐廳🍴menu 的確有好多選擇, 相信好多女士見到有咁多款精緻甜品都好心動啦🤭 今次我想試新野,就點左冬日期間限定嘅提拉米蘇白玉窩夫,記得叫後上呀, 室內溫度暖令雪糕好快溶😂 白玉煙煙韌韌、窩夫有濃濃芝士味、配上芒果粒同士多啤梨🍓,成個甜品好colourful 🥰無法抗拒!
🍂至於抹茶雲石紋芝士蛋糕,入口即溶,cream cheese 味好重,又係一款有外表又有味道嘅甜品,一定要同人share 一齊食,獨食難肥呀🤣

#紅葉茶屋#日本餐廳#香港和風餐廳#香港打卡

2023-12-23 864 浏览
🔸豪華原條鰻魚茶漬飯   $198Deluxe Eel Rice Bowl + Ochazuke上次喺尖東嚟過呢間【紅葉茶屋】,叫咗碗 原條鰻魚定食, 真係好大條燒鰻魚, 所以今次 經過荃灣海之戀商場, 又想番尋味要多一次呢啲大大條鰻魚嘅鰻魚飯,可以食得好豪氣好滿足。呢條原條鰻魚都係燒得好靚,令立立、甜蜜蜜,燒魚下面有好多蛋絲墊底。 茶漬飯跟上係用一個 生鐵茶壺裝住啲清湯。食材新鮮,個湯係清清地嘅,好有昆布鰹魚味,好飲😚味道:8/10性價比:7/10🔸特盛黑麻油濃厚豚肉湯拉麵   $118Deluxe special black Sesame Oil Thick Tonkotsu Ramen大大片嘅薄豚肉有3塊,有鮮甜豬肉味,配咗溫泉蛋半邊,前菜 跟鰻魚飯一樣,都係有漬物:酸蘿蔔同埋牛蒡絲,牛蒡絲特別做得好有水準,鹹鹹哋味嘅,好爽口。 味道:7/10性價比:7/10🔸鎌倉紅葉茶屋特製 軟雪糕芭菲    $75Momiji-Chaya Special Soft Serve Ice Cream Parfait芭菲基本配料有:忌廉、寒天、玉米片、銅鑼燒,雪糕球係抹茶味,唔會過甜,另外落咗啲焦

🔸豪華原條鰻魚茶漬飯   $198
味道:8/10

🔸特盛黑麻油濃厚豚肉湯拉麵   $118

🔸鎌倉紅葉茶屋特製 軟雪糕芭菲    $75
芭菲基本配料有:忌廉、寒天、玉米片、銅鑼燒,雪糕球係抹茶味,唔會過甜,另外落咗啲焦糖。這個芭菲係【紅葉茶屋】特別做得好靚嘅甜品😚

🔸期間限定甜品 冬雪白玉窩夫   $78
呢個日式提拉米蘇,賣相就十分靚,主要係兩片窩夫(格仔餅) 夾住啲鮮水果同埋芝士蛋榚,頭頂被上雪帽子係忌廉,整個甜品好睇又好食。

▪️

🔹環境:就在海之戀商場頂樓,呢單店嘅環境好靚,有一個日式嘅榻榻米包廂,可以隔住個落地大窗門望到藍巴勒海峽風光,好舒適寫意🤪
  • 豪華原條鰻魚茶漬飯
2023-12-22 20 浏览
好掛住日本黑毛和牛,見到門口擺住A4黑毛和牛壽喜燒定食🤓就入咗去食,果然冇令我失望!A4黑毛和牛壽喜燒定食佢哋嘅和牛壽喜燒已經幫大家整熟咗非常之方便,上嚟嘅時候仲有少少粉紅色,咬落去有獨特嘅和牛香✨佢哋嘅牛肉汁係精粹,味道唔會太甜,感覺剛剛好。底部有好多本菇、金菇、娃娃菜、蘿蔔等等。因為係定食仲有溫泉蛋、味噌湯同前菜。額外加炸餃子小食,餃子外層煎得香脆,加少少醋已經好好食。推✨雪糕抹茶拿鐵,香濃抹茶拿鐵上面再加軟滑雲呢拿雪糕😝豪華海鮮丼茶漬飯刺身飯有三文魚、甜蝦、帶子同吞拿魚。落少少wasabi同鰹魚昆布湯茶漬,個飯變得清香!茶漬湯可以揀鰹魚昆布湯/蝦湯✨額外叫左和風炸雞盛合(雞件/雞全翼),炸得夠脆好食!

A4黑毛和牛壽喜燒定食
推✨雪糕抹茶拿鐵,香濃抹茶拿鐵上面再加軟滑雲呢拿雪糕😝

豪華海鮮丼茶漬飯

茶漬湯可以揀鰹魚昆布湯/蝦湯✨
額外叫左和風炸雞盛合(雞件/雞全翼),炸得夠脆好食!
呢日同媽咪嚟荃灣行街,尾站行完Don Don Donki,媽咪話想搵個地方飲杯嘢,食個甜品,叉吓電先返屋企煮晚飯即刻上網睇吓附近有乜好食先見到海之戀有間榮獲”最佳甜品餐廳第三位”嘅和風Cafe,一於試試去到Cafe,媽咪睇實體餐牌,我就scan個QR code 落單,發覺如果叫咗飯或者麵食,再叫飲品甜品嘅話,同單叫飲品甜品相比,杯飲品or份甜品嘅價錢會平$20至$30 ,作為精明消費者嘅我哋,即時改變計劃~喺到先食個 early dinner 再食甜品🔸黑麻油濃厚豚骨湯拉麵湯底味道唔錯啵~ 濃郁而不油膩,而且夠晒熱辣辣♨️拉麵嘅粗度比平常食到嘅幼身,正正係我哋杯茶,拉麵嘅軟硬度煮得啱啱好拉麵配有味玉、叉燒、紫菜 同 蔥叉燒雖然係瘦肉,但一啲都唔嚡口,啱晒唔食肥肉嘅我味玉半隻唔夠分,encore 多隻🔸鰻魚滑蛋丼原本掙扎緊食”豪華原條鰻魚茶漬飯” 定 “鰻魚滑蛋丼” 身為鰻魚控嘅我覺得原條鰻魚好吸引,但係”鰻魚同蛋”嘅組合 又係我至愛👉🏻👈🏻…… 最後揀咗後者鰻魚軟綿,滑蛋甜滑,丼飯軟糯滑蛋仲夾雜咗甜甜嘅洋蔥絲淨係滑蛋撈飯食已經好好味,加埋甜甜哋嘅鰻魚,食完有種幸福又🈵足嘅感覺🥰🔸自選炸
即刻上網睇吓附近有乜好食先

喺到先食個 early dinner 再食甜品

🔸黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
湯底味道唔錯啵~
濃郁而不油膩,而且夠晒熱辣辣♨️
拉麵配有味玉、叉燒、紫菜 同 蔥
叉燒雖然係瘦肉,但一啲都唔嚡口,啱晒唔食肥肉嘅我
味玉半隻唔夠分,encore 多隻

🔸鰻魚滑蛋丼
原本掙扎緊食”豪華原條鰻魚茶漬飯” 定 “鰻魚滑蛋丼”
👉🏻👈🏻…… 最後揀咗後者
鰻魚軟綿,滑蛋甜滑,丼飯軟糯
滑蛋仲夾雜咗甜甜嘅洋蔥絲

🔸自選炸物盛合
落單後,見到隔籬枱嘅炸物好吸引,我哋都叫咗份自選炸物盛合
自選組合5揀3
1️⃣蝦
2️⃣廣島蠔
3️⃣雞件
4️⃣雞全翼
5️⃣豆腐魚餅
我哋揀咗全海洋組合 🦐🦪🐟
炸物熱辣辣,蝦尾脆卜卜,蠔肥美,魚餅軟綿
自選炸物盛合(蝦、廣島蠔、豆腐魚餅)

🔸冰芒果&西柚紅茶
無特別order甜度,但飲落又唔覺甜,果香味濃
Good 👍🏻
冰芒果&西柚紅茶

🔸雪糕抹茶拿鐵
抹茶味香濃
雪糕球可以就咁食,或者等佢融咗喺抹茶拿鐵度飲又得
雪糕抹茶拿鐵

🔸鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
提拉米蘇軟滑
抹茶味香
甜道適中
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇

🔸抹茶蕨餅新地
呢個甜品齋睇已經好滿足😍
紅豆蓉球、抹茶雪糕球、雪糕新地、抹茶蕨餅,再加粒紅櫻桃係中間點綴
食材配搭得宜,食落口感豐富有層次
呢個甜品為晚餐畫上完美嘅句號
抹茶蕨餅新地

呢間cafe 除咗甜品好味,丼飯同拉麵都好食,媽咪話下次再嚟荃灣行完Donki 要再嚟encore 😋
2023-12-17
鰻魚滑蛋丼
自選炸物盛合(蝦、廣島蠔、豆腐魚餅)
冰芒果&西柚紅茶
雪糕抹茶拿鐵
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
2023-12-19 47 浏览
裝修主打日系和風,仲設有榻榻米嘅靚景打卡位,真係好似去左日本!➰ A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198原本要$238嘅定食,今次竟然咁岩做緊特價🥰好大份嘅A4黑毛和牛壽喜燒定食,配有麵豉湯、漬物。黑毛和牛好大塊,配上溫泉蛋食落好香、好嫩滑。➰火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯 $168今次一於食呢個火炙刺身三文魚同鰻魚搭配嘅茶漬飯,一次過滿足晒我想食三文魚同鰻魚🥳➰ 熱忌廉抹茶拿鐵 (套餐加$25 )大大杯忌廉嘅抹茶拿鐵 ,真係超吸引!啖啖忌廉配上香濃嘅抹茶🍵,再望住窗外嘅紅葉🍁,真係好似去咗日本!➰ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (套餐加$35 )飯後甜品再食抹茶提拉米蘇,佢口感綿滑,唔會太甜。

➰ A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198

➰火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯 $168

➰ 熱忌廉抹茶拿鐵 (套餐加$25 )

➰ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (套餐加$35 )
飯後甜品再食抹茶提拉米蘇,佢口感綿滑,唔會太甜。

🥘牛肉壽喜燒定食呢個定食嘅牛肉份量好多,而且壽喜燒嘅味道較得好好,唔會太甜,亦唔會過鹹,配搭食材同餸飯一流!😋🍱豪華海鮮丼茶漬飯海鮮丼都有唔少新鮮嘅刺身,包括甜蝦,吞拿魚三文魚,帶子同魚子。小編就揀咗蝦湯做茶漬飯嘅湯底,蝦湯口感唔算厚,但每一啖都食到濃郁嘅蝦味🦐🦐而且餐廳仲好貼心咁俾埋教學教茶漬飯嘅食法😀🍤自選炸物盛盒呢個盛盒可以喺蝦,廣島蠔、雞件、雞全翼同豆腐月餅五樣入邊揀三樣。小編就揀咗蝦,廣島蠔同埋雞全翼,上枱嘅時候,炸物用金屬架隔油,所以就算唔係即刻食都唔會油淋淋。雞翼有醃過,味道出色;炸蝦個外層非常鬆化;炸蠔質素又穩定🥰🍘炸牛肉薯餅呢個牛肉薯餅就俾炸物盛盒遜色少少啦🤏 上枱嘅時候熱辣辣,味道亦都唔算特別出色,但薯條控表示可以接受😆呢間餐廳嘅餐具非常精緻,真係又食得又睇得!😋
🥘牛肉壽喜燒定食

🍱豪華海鮮丼茶漬飯

🍤自選炸物盛盒

🍘炸牛肉薯餅

呢間餐廳嘅餐具非常精緻,真係又食得又睇得!😋
2023-12-17 99 浏览
📍今晚仲凍過琴晚🧣突然間凍嘅天氣就想偷懶唔煮飯嚕👩‍🍳我哋今晚就係近近地喺附近商場搵間餐廳食飯😜🇯🇵經過見到呢間鎌倉都有嘅紅葉茶屋😍仲有熱辣辣嘅牛壽喜燒食🔥我哋二話不說就決定食呢間嚕🥳🐂A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198🌈今晚天氣咁凍🧣食番個壽喜燒就啱曬嚕🧤食完仲即刻暖笠笠添❤️呢個A4黑毛和牛嘅肉質嘅油脂分佈好平均😋油花細緻牛肉味👍成個set上✅儀式感滿滿🥳🍦雪糕抹茶拿鐵🌈定食加多$25蚊可以嘆埋呢杯雪糕抹茶拿鐵😍呢度嘅抹茶類飲品同甜品選擇超多🍵絕對係抹茶控嘅福音呀🥳🇯🇵鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 🌈用咗京都老字號『森半』宇治抹茶嚟做嘅抹茶提拉米蘇🍵加多$35就可以食到呢個奶香濃郁😋口感細緻又香滑💯係幸福嘅味道呀🥳🍜特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118🌈呢個豚骨湯底超濃👍拉麵嘅質地彈牙✅湯底唔會好鹹😋食完亦唔會口渴添❤️正呀喂🥳🐥和風炸雞盛合(雞件/ 雞全翼) +$35🌈好想食炸鷄🐥佢哋嘅炸鷄又有鷄件有鷄翼都係加多$35✅好抵食🥳☕️熱柚子茶 +$15🌈hubby揀左飲熱柚子茶+$25😍佢話唔錯好味🥳

🐂A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198

🌈hubby揀左飲熱柚子茶+$25😍佢話唔錯好味🥳
  • A4黑毛和牛壽喜燒定食
  • 雪糕抹茶拿鐵
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
紅葉茶屋🔥豪華吉列定食+ 冰忌廉抹茶拿鐵 $138+25⭐️8.5/10⭐️吉列豬扒一點都不油膩,炸得香脆可口!而吉列蠔也外表酥脆,一口咬下去鮮嫩多汁!冰忌廉抹茶拿鐵也不錯,抹茶味香濃而不苦澀,可以一試!🔥豪華海鮮丼茶漬飯+和風炸雞盛盒 $178+$35⭐️8/10⭐️海鮮丼有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦和魚籽,用料新鮮!和風炸雞盛盒有炸雞件和芝麻雞翼,炸雞件外脆內嫩,肉汁四溢!芝麻雞翼也不錯!🔥自選特製巴菲 $75 ⭐️8.5/10⭐️小編選了雲呢拿雪糕球+自家製白玉+朱古力醬+焦糖+期間限定軟雪糕(蜜瓜味)。蜜瓜味雪糕很好吃,蜜瓜味道香濃,一點藥水味道都沒有,真材實料!中間的粟米片和銅鑼燒與焦糖也非常夾!整完好吃!⭐️總結:餐廳環境不錯,日系和風設計,食物質素不錯,炸物比較出色,店員服務有禮,可以一試!
紅葉茶屋

海鮮丼有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦和魚籽,用料新鮮!

🔥自選特製巴菲 $75 ⭐️8.5/10⭐️

身為荃灣buddy梗係去試下新餐廳仲要係我鍾意嘅日式CAFE💜🍁紅葉茶屋 **荃灣海之戀分店🍁裝潢係簡約淺色木嘅日式風格呢間分店擁獨有榻榻米房顧客除掉鞋子舒服地坐下品嚐美食落地玻璃窗看到戶外平台佈置了幾棵紅葉樹的打卡景區🍁🍁顧客可以去打下卡,影下靚相看Menu有好多選擇除左單點菜式外仲可以加錢選甜品及飲品計落價錢都幾划算我揀左幾款人氣餐品🤩每款餐附送2款前菜牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔口感爽口帶微甜🔹️🍜特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵**$118紫菜,青菜,日式叉燒口感軟腍,溫泉蛋,豬骨濃湯伴濃稠黑麻油,及彈牙拉麵,味道唔會過咸,剛好入味。..🔹️🍣豪華海鮮丼茶漬飯**$178非一般的刺身丼,2個食法!刺身份量夠多夠新鮮,有三文魚、日本直送藍鰭吞拿魚、甘蝦、帶子及魚籽。茶漬湯可選鰹魚昆布湯或香濃蝦湯,我選了鰹魚昆布湯。傳統食法可以點山葵加醬油與刺身飯同吃,茶漬飯食飯就將刺身飯及刺身放進小碗加茶漬湯享用,像中式湯飯一樣,也很美味~..🔹️餐點各加$25🍵冰抹茶拿鐵🍵雪糕抹茶拿鐵抹茶味香濃,加左呍呢嗱雪糕更加幼滑,抹茶控必點..🔹️餐點加$35🍨抹茶蕨餅新地是我最喜歡的甜品!牛奶雪糕好香滑、仲有抹茶雪糕、煙靭抹茶
身為荃灣buddy梗係去試下新餐廳
仲要係我鍾意嘅日式CAFE💜

🍁紅葉茶屋 **荃灣海之戀分店🍁

裝潢係簡約淺色木嘅日式風格
呢間分店擁獨有榻榻米房
顧客除掉鞋子舒服地坐下品嚐美食
落地玻璃窗看到戶外平台
佈置了幾棵紅葉樹的打卡景區🍁🍁
顧客可以去打下卡,影下靚相

看Menu有好多選擇

🔹️🍜特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
**$118
🔹️🍣豪華海鮮丼茶漬飯
**$178

非一般的刺身丼,2個食法!

🔹️餐點各加$25
🍵冰抹茶拿鐵
🍵雪糕抹茶拿鐵
抹茶味香濃,加左呍呢嗱雪糕更加幼滑,抹茶控必點
🔹️餐點加$35
🍨抹茶蕨餅新地
是我最喜歡的甜品!牛奶雪糕好香滑、仲有抹茶雪糕、煙靭抹茶蕨餅、幼滑紅豆蓉、底部伴上香濃忌廉,以香脆窩夫承載,甜品味蕾表示好滿足!
🔹️單點甜點**期間限定
紅葉甘之三味 ** $88
一次過滿足3個甜品願望!

🔸️藍莓提拉米蘇,擺盤精美, 以小木盒盛裝,Tiramisu口感軟滑濕潤,微酸的藍莓味中和甜品的肥膩感。

🔸️夕張蜜瓜軟雪糕🍈,好難得吃到天然味嘅蜜瓜雪糕,仲要係香甜軟滑添,要快啲食曬,好快融化喇!,

🔸️牛奶布甸,喜歡牛奶必食,奶味濃, 搭配士多啤梨啫喱,士多啤梨醬,口感層次及味道豐富,加分!
我仲想食和牛壽喜燒定食,同蒲燒鰻魚
茶漬飯,要搵日再去啊💓~

2023-12-14 30 浏览
去海之戀行街,發現依到有間裝修別置嘅日式餐廳,入面有榻榻米嘅座位,而且仲有露天座位以紅葉裝飾為點綴,非常有日本味今次叫左3款野食1. 刺生三點盛(三文魚、吞拿魚、甘蝦)三文魚、吞拿魚和甘蝦都非常新鮮,魚肉鮮嫰,又夠厚身,蝦肉彈牙又甜美,點埋芥末一齊食,正。2. 豪華吉烈定食(豬扒、廣島蠔)定食包左2款醃漬菜、飯同麵豉湯。豬扒炸得酥脆,肉質嫩滑唔鞋口。廣島蠔蠔肉鮮大粒又鮮,口感滑嫩。醃漬菜好食,好有日本風味3. 和牛肉壽喜燒定食無諗過定食都有壽喜燒,和牛肉質鮮嫩,肉味濃厚,壽喜燒醬汁嘅甜味和蔥的香氣更加同和牛完美融合,讓味道更加濃郁,正呀整體黎講,餐廳食物質素高,價錢唔算貴,而且坐得舒服,好岩三五知己黎聚餐

1. 刺生三點盛(三文魚、吞拿魚、甘蝦)

2. 豪華吉烈定食(豬扒、廣島蠔)

3. 和牛肉壽喜燒定食