2023-12-30
之前去日本鐮倉🇯🇵旅行已經有留意到呢間餐廳😍,不過果時時間唔夠就冇喺鐮倉到食🥹,但原來呢間餐廳喺香港開咗多間分店😙,所以今次我同細妹收工之後就嚟咗荃灣分店試吓❤️餐廳裝修簡約,加入不少紅葉裝飾🍁,餐廳分為室內室外兩部分,室內亦設有榻榻米座位🎎,和風色彩濃厚🎏,以室外有紅葉樹作為裝飾,打卡一流🤳,但不可在室外進食,大家要留意吓✨- 醃牛蒡☺️ (跟餐)- 柚子醃蘿蔔🥕(跟餐)- 麵豉湯🥣(跟餐)- A4黑毛和牛壽喜燒定食🐮 $198 餐廳預先把和牛煮熟,方便直接進食🥰,薄切和牛肉質軟嫩☺️,肥瘦適中,牛味濃郁😗,另有豆腐、娃娃菜、冬菇🍄、鴻喜菇等配料,食材吸收了鹹中帶微甜的壽喜燒汁,變得很入味😎,大家更可將嫩滑溫泉蛋🍳加入白飯內,連同蛋汁一齊食就更惹味😝- 香蔥柚子蜆肉烏冬🍜 $85烏冬擺盤精美,利用蜆去砌成一個花形出嚟🌸,相當有心思,蜆肉清甜肥美🤩,湯底內加入柚子,味道清新解膩😛,烏冬煙韌彈牙😍- 非常雜莓芭菲🍦 $68 表面乳酪味道清新😗,加入士多啤梨🍓、藍莓🫐增加酸甜味道,中間加入忌廉及香脆脆片增加口感🥳,底層放了雪糕🍦及啫喱,整杯芭菲層次豐富又足料,真係大大滿足👍🏻- 鎌倉紅葉茶屋抹茶
- 醃牛蒡☺️ (跟餐)
- 柚子醃蘿蔔🥕(跟餐)
- 麵豉湯🥣(跟餐)
- A4黑毛和牛壽喜燒定食🐮 $198
- 香蔥柚子蜆肉烏冬🍜 $85
- 非常雜莓芭菲🍦 $68
- 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇🍰 $58
提拉米蘇賣相精緻😍,以木盒為承載,忌廉細膩絲滑,帶有陣陣奶香🍼,中間蛋糕微微濕潤,入口帶有抹茶甘香🍵,但略嫌蛋糕與忌廉比例不均,食到最後有啲膩🙈
- 熱蜂蜜薑紅茶🍵(跟餐+$15)
甘甜蜂蜜🍯配上辛辣薑片,冬天飲呢杯飲品暖胃又好舒服❤️
- 冰雜莓 & 香橙紅茶🍹(跟餐+$20)
整杯飲品充滿大量新鮮士多啤梨🍓、香橙🍊果肉,味道酸酸甜甜😝
呢間餐廳有多款菜式選擇,而且性價比高😉,果然係日本過江龍餐廳🤩,等我下次再試吓食其他菜式先😈
📍紅葉茶屋 - 荃灣
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖