2014-01-28 333 浏览
之前有朋友介紹一閰新開的懷舊茶餐廳,於是走訪一試。餐廳細細,充滿懷舊色彩,座位不多約六十個。等位時間約二+分鐘,坐下來巳有人招乎介紹,該店之招牌菜,懷舊蝦多士。另order 了奶茶紅豆冰及磚頭豬批飯。先介紹一下蝦多士,新鮮即叫即製,多士鬆带有蒜香味,蝦肉應該是冰鮮蝦肉,但很爽口,加上牛油的渭溜囗感,值得一試。至於杯紅豆奶茶冰,囗感不錯,它們將紅豆製成冰粒放入奶茶中,令它慢慢溶化,不似坊間用紅荳蓉,没有了一粒粒紅荳的感覺,奶茶尚算滑溜,亦不是大甜,但奶味較重。喜歡多奶的人·定會欣賞。再來介紹必食磚頭鮮茄焗豬扒飯,磚頭其實是一個大麵包,內裡是焗豬扒飯,茄汁味濃少酸,飯也不太硬,豬扒大大片,都好鬆軟加上洋蔥及磨菇粒的配菜,整體都吾錯。值得一贊是上菜時間不是等很久,待應招乎ok.整體服務不錯。有一點值得加許,我們有一個小b同行,他們(員工)能為我安排一個較安全的座位,讓我們安心品嘗食物。
懷舊蝦多士
题外话/补充资料: 員工服務不錯,注意:之前剛做完团購,在繁忙時段要等久一些,最好選非繁忙時段試食, ,磚頭猪扒飯-定要試。
2014-01-20
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
其他
懷舊蝦多士
  • 蝦多士
羅麥記,之前經過康怡見到個名及富香港特色的門口已想試,可惜未開. 終於今次有機會試下. 首先, 一入去, 服務員個個都有禮款待, 亦十分快反應去招呼我地落單. 完全唔會叫極都無人. 比起一般茶餐廳更好招呼. 食物方面, 餐牌上有很多其他茶餐廳無既特式菜色, 叫了相中幾款. 雞很滑, 豬扒麵尤其出色,不會有梳打粉味,又香又惹味. 西多和芝士麵都很好味. 原本想叫多個麵包焗飯,幸好經理提醒我地可能會太多,所以無叫到. 真係幾好呀,唔會為做生意而由D客亂叫野. 最後就係個裝潢, 完全有新鮮感唔會成日都茶餐廳feel.
2014-01-23 546 浏览
昨天行街經過發現開左間名字有趣既新茶餐廳,就行入去試下先!坐低見到係一間裝修好有懷舊特色的餐廳雖然吾多位但都坐得ok舒服。睇下餐牌發現是一間有特色美食,我order左蕃茄汁麵包焗豬扒飯加奶茶紅豆冰、仲有我至愛好耐冇食既蝦多士。d野食好快到,個麵包焗豬扒飯好多汁好香,蝦多士好好味脆卜卜d料好正!最後飲埋個奶茶紅豆冰,我都有試過九龍城街市,比較下都拍得住!d奶茶濃淡適中紅豆係用靚豆粒粒好有咬口吾會一petpet! Very Good! 我和朋友食完都好飽仲好回味杯奶茶紅豆冰。得閒會再來!
得閒會再來!
  • 奶茶紅豆冰
  • 蝦多士
  • 麵包蕃茄汁焗豬扒飯
行過見到新開張,待應又熱心介紹食物特色,所以入去試下,叫左辣雞翼撈丁同埋芝士豬頸肉撈丁。大約等左10分鐘左右就有得食,待應效率高,辣雞翼夠濃味,好開胃,好想食多幾隻。芝士豬頸肉撈丁都唔錯,d豬頸肉唔會好多肥膚,肥瘦岩岩好。最後叫左杯紅豆冰,依個真係十級推介,d冰係用紅豆雪出黎,第一次見,好有心思,又大大杯。下次一定會再去試其他食物。like!!
2014-01-22
  • 紅豆冰
2014-01-22 257 浏览
羅麥記開左兩個禮拜終於有時間去食個早餐工作關係,十一點先去到,見到員工收牌我一支箭噤衝入去.問個經理仲有無早餐..佢好好人,做埋比我,我叫左個4號餐公仔面要餐肉同蛋.加杯奶茶,5分鐘唔洗就有得食塊餐肉超厚,同埋唔係炸..唔係餐肉乾個湯又好香,我飲到有洋沖味囉..唔似出面D味精湯$34蚊係抵到爆,2塊肉2隻眼,足料仲送左張9折優惠劵比我...下次一定要試英式早餐..唔記得影相..只好下次再分享
羅麥記開左兩個禮拜終於有時間去食個早餐
工作關係,十一點先去到,見到員工收牌
我一支箭噤衝入去.問個經理仲有無早餐..
佢好好人,做埋比我,
我叫左個4號餐公仔面
要餐肉同蛋.加杯奶茶,5分鐘唔洗就有得食
塊餐肉超厚,同埋唔係炸..唔係餐肉乾
個湯又好香,我飲到有洋沖味囉..唔似出面D味精湯
$34蚊係抵到爆,2塊肉2隻眼,足料
仲送左張9折優惠劵比我...
下次一定要試英式早餐..
唔記得影相..只好下次再分享
题外话/补充资料: 只收現金
2014-01-20
$34 (早餐)
  • 早餐4號
2014-01-20 601 浏览
當初一見到羅麥記嘅餐牌上面有一個道叫『磚頭焗豬扒飯』既採,心諗咩名堂咁犀利?一直都好想去食過究竟,今個星期日又一家大細一齊去食嘢,終於一試羅麥記首先餐廳確實唔大,座位都幾迫吓,我哋亦都等咗大概十分鐘先有位坐。服務員態度確實一般,聽到隔離枱想話要幾杯暖水,個個服務員用不屑嘅語氣話『就先攞過妳有冇人理』,跟住又行咗去。午膳時間多人實屬正常,餐廳多人代表食物好食,但係如果客人黎到得到啲咁嘅待遇,肯定對餐廳嘅印象都會大打折扣。好啦題外話唔再多講,由於其實我哋都係諗住佢新開將就黎試食一下啦,所以都毫不手軟咁嗌咗好多嘢食。其中當然有磚頭焗豬扒飯啦... ($75)豬扒肉質鬆軟,番茄醬味道香濃,哋飯亦都焗得幾軟熟,唯一可改善嘅地方:如果可以多啲番茄醬同飯就好喇,其實有1/2都係麵包,飯真係唔係好夠食,而且就算係食麵包,下面既麵包完全冇茄醬,食落就會好寡,如果可以係放飯之前落咗幾羹番茄醬先攞去焗,效果一定好好多。至於價錢..就確實係貴咗啲喇,個人認為又唔係真係咁抵食喎。不過都要佩服老闆嘅創意,磚頭焗飯確實能夠俘虜我哋呢啲為食一族嘅心媽媽嗌咗沙爹牛肉包,沙爹牛肉都唔錯。呢個飯嘅牛肉公仔麵味道無問題,但確

其中當然有磚頭焗豬扒飯啦... ($75)
磚頭焗豬扒飯
至於價錢..就確實係貴咗啲喇,個人認為又唔係真係咁抵食喎。
沙嗲牛肉包
媽媽嗌咗沙爹牛肉包,沙爹牛肉都唔錯。
番茄牛肉公仔麵
呢個飯嘅牛肉公仔麵味道無問題,但確實無咩特別之處,賣相亦都無咩特別。
粒粒紅豆冰奶茶
呢個粒粒紅豆冰奶茶認真要推介一下!鍾意食紅豆/飲紅豆冰同奶茶嘅人一定會鍾意呢杯嘢。紅豆凍奶茶味道好夾,而且呢度用嘅紅豆唔似得一般紅豆冰咁硬掘掘,呢度嘅紅豆係真係有濃郁嘅紅豆味,口感有點像冰凍的紅豆蓉,入面仲有兩舊巨型紅豆蓉造嘅冰塊,真係充滿紅豆味。整體嚟講呢杯嘢我比8.5分啦!
題外話:呢杯飲品價價錢唔平,單點要$35,不過跟餐就平咗好多。

細路嗌咗凍朱古力飲,媽媽就要咗凍檸茶,父親大人飲熱鴛鴦,佢話呢到嘅營養掂喎~
仲嗌咗個羅記炒蛋($20),不過無影到相,因為一嚟就俾我哋講食食到唔晒。呢度嘅滑蛋確實有啲似牛奶公司果啲。仲有塊多士添。但係都係個句喇,價錢值唔值就...因人而異喇...

餐廳有啲食物確實幾有特色嘅~如果,我諗對阿爸阿媽嚟講,當懷緬一下過去都幾好嘅~始終主題餐廳嘅賣點大多數都唔會係食物嘅質素。當時吓就好喇~但係我絕對推介要試飲下佢哋嘅粒粒紅豆冰奶茶!
2014-01-19
粒粒紅豆冰奶茶
2014-01-20 133 浏览
我第一次寫食評, 但主要唔關食物, 個焗豬扒飯無問題, 有少少梭打味, 但尚算好味, 雖然D豬扒略嫌少D, 但絕對及格, 蕃茄味適當, 賣相亦好, 奶茶味濃, 除此之外, D樓面服務就麻麻地. 但最重要個問題在餐廳管理. 如下.
题外话/补充资料: 問題在個肥仔經理, 間餐廳當時滿客, 佢見到有一件外套, 樓面話係D客留低, 佢好大聲話 "掉左佢啦", 幾分鐘後, 佢又見到另一樣物件, 我睇唔到係咩, 樓面又話係D客留低,佢更大聲話 "快D掉左佢啦", 我就見個樓面掉左一樣野落垃圾桶, D樓面好似似怕左佢, 成間餐廳好多人望住, 呆左, 呢個肥仔經理, 只可以用兩個字來形容, "arrogant" 同 "nasty", 佢一日唔被炒,我都唔會再去.
2014-01-18