2019-06-25 365 浏览
一人一鍋定食黎講,價錢中上啦,不過份量就岩岩好,女仔唔大食應該可以,男仔就追加個面/飯都可以有8成掛?因人而異吧最impress係佢個湯,除左膠原湯底,佢仲有7款湯底,檸檬芫茜同蕃茄湯好似幾吸引!仲有最中意其實係佢d醬汁,有好多選擇,每款都好有特色,如果有我賣就好啦!佢追加的飯/面都好吸引,今次試左個羽衣面,個樣好似餃子皮,但食落去一d都唔厚,好滑,唔會有滯感覺!甜品就無咩特別,唔係特別好食....所以係可以食多兩次,為左個湯底同醬料🤣🤣🤣

甜品就無咩特別,唔係特別好食....

所以係可以食多兩次,為左個湯底同醬料🤣🤣🤣
2019-06-24
最近塚田農場登陸觀塘,開咗間一人一鍋嘅日式ShabuShabu,開心死我!尖沙咀果間塚田農場既鍋全是二人起... 一個人根本吃不了....裝修簡約擺設齊整果汁凍茶類任意添飲咖啡茗菜任君選擇調料區一般香港火鍋店都唔會提供嘅調料,夠晒特別 , 大喜 !!!!!廚部區域齊齊整整色彩繽紛好吸睛 咁多天然顏色,未食落肚都覺得勁健康超濃郁$168骨膠原雞湯Set (1人前)呢間火鍋店主打超濃郁骨膠原雞湯,湯底上枱時好似成舊啫喱 豚腩肉唔會覺肥膩,反而質地爽口湯底上檯時仲係啫喱狀,望到個湯底都覺得好滋潤五顏六色既蔬菜盆, 靚得嚟又好健康蔥卷豆腐盛合$38 本來再加叫埋日本年糕福袋,但會食唔晒所以留待下一回了 !拎咗幾款試,真係好掂,大愛黑色果個黑芝麻醬料,香氣四溢柚子也大讚 !!!愛多菜少肉嘅要去食下!朝日族要去食下啦!愛日本食材嘅要去食下!鍾意試新野嘅要去食下!鍾意任你飲嘅都要去食下!鍾意飲湯嘅都要去食下!

裝修簡約擺設齊整

果汁凍茶類任意添飲

咖啡茗菜任君選擇

調料區

廚部區域齊齊整整色彩繽紛好吸睛
咁多天然顏色,未食落肚都覺得勁健康

美人鍋套餐

超濃郁$168骨膠原雞湯Set (1人前)

美人鍋套餐

呢間火鍋店主打超濃郁骨膠原雞湯,湯底上枱時好似成舊啫喱

美人鍋套餐(豚腩肉)

豚腩肉唔會覺肥膩,反而質地爽口

湯底上檯時仲係啫喱狀,望到個湯底都覺得好滋潤

美人鍋套餐(蔬菜盛合)

五顏六色既蔬菜盆, 靚得嚟又好健康

蔥卷豆腐盛合

蔥卷豆腐盛合$38

本來再加叫埋日本年糕福袋,但會食唔晒所以留待下一回了 !

拎咗幾款試,真係好掂,大愛黑色果個黑芝麻醬料,香氣四溢
柚子也大讚 !!!

愛多菜少肉嘅要去食下!
朝日族要去食下啦!
愛日本食材嘅要去食下!
鍾意試新野嘅要去食下!
鍾意任你飲嘅都要去食下!
鍾意飲湯嘅都要去食下!
2019-06-12
美人鍋套餐
美人鍋套餐(豚腩肉)
美人鍋套餐(蔬菜盛合)
蔥卷豆腐盛合
2019-06-14 565 浏览
今日想睇下apm有咩食,於是就在apm兜兜轉轉,尋尋覓覓。見到呢間美人鍋,個名幾得意喔!睇下入面裝修又幾靚,每人有一個鍋,我見個鍋好特別,好似一個鉄碗咁。之後朋友話:好平啊!先88蚊。咁平,唔係唔試啊嘛~點知入到去先發現我地睇錯價錢,係$168一個人,加$88就有可以任飲自助bar嘅嘢飲。一人鍋套餐抱過一個湯鍋,一個蔬菜拼盤,一份免治雞肉,一份豬肉/雞肉。我就加咗個蕎麥麵$30。有自助調料區,包含多種自製醬料,仲有柚子黑椒醬,幾特別下。我就揀咗骨膠原湯,上枱就係布甸咁,幾得意,湯底飲落就似雞湯。素菜拼盤有好幾款蔬菜,大多數都係白菜,仲有少量嘅菇。免治雞肉我就揀咗芝麻雞肉,食落好重芝麻香,肉質鬆軟,搭配醬汁黎食都幾好味。豬肉就正常,要注意煮嘅時間,煮到啱啱好,點少少柚子黑椒醬食,都幾好味。整體來說,好似無咩嘢食,不過食完都飽嘅,但係無滿足感。兩個人食埋單就$450,個人認為唔抵食,不如食自助火鍋放題,食物質素都差唔多,仲可以任食任飲,價錢或許仲會平D。
今日想睇下apm有咩食,於是就在apm兜兜轉轉,尋尋覓覓。

之後朋友話:好平啊!先88蚊。咁平,唔係唔試啊嘛~

有自助調料區,包含多種自製醬料,仲有柚子黑椒醬,幾特別下。

素菜拼盤有好幾款蔬菜,大多數都係白菜,仲有少量嘅菇。

整體來說,好似無咩嘢食,不過食完都飽嘅,但係無滿足感。

2019-06-13
美人鍋套餐我黎咯~既然骨膠原係主打,當然要睇下佢有幾多斤兩。(因為烏冬sold out 所以最後揀左野炊飯)//美食小貼士//「頭啖湯」最為鮮味濃厚,喜歡飲湯人士記得加湯前好好品嘗以免加湯後大打折扣。注意⚠️千祈唔好落三色椒,因為會破壞湯汁原有鮮甜日本紅籮卜會甩色,如果想影靚相建議唔好咁早落。個湯味道我俾好高分👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻性價比黎講唔算高,但呢個食物質素對得住個價錢。 //醬料區//有好多選擇,最貼心係提供3小格醬料碟,滿足曬貪心既你,一次過可以試3款醬汁。個人投選「芝麻甜醬油」,因為配豚肉真係超美味❤️豚肉脂肪比例適中,一半肥一半瘦,口感一流尚算有誠意。//飲品區//提供多款果汁,果茶,及熱茶咖啡❤️fruit tea 有驚喜 最好味😉👍🏻// 自製雞湯野炊飯//出奇地好味 下次想試烏冬//食裝修//全場3款吊燈各有特色,不妨留意下(抱歉冇影到)場內燈光充足,十分光猛,啱曬「美人」自拍。整體感覺和諧舒服,食慾大增。
美人鍋套餐我黎咯~

既然骨膠原係主打,當然要睇下佢有幾多斤兩。
(因為烏冬sold out 所以最後揀左野炊飯)

//美食小貼士//

注意⚠️千祈唔好落三色椒,因為會破壞湯汁原有鮮甜

日本紅籮卜會甩色,如果想影靚相建議唔好咁早落。
個湯味道我俾好高分👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
性價比黎講唔算高,但呢個食物質素對得住個價錢。

//醬料區//

豚肉脂肪比例適中,一半肥一半瘦,口感一流
尚算有誠意。

//飲品區//

提供多款果汁,果茶,及熱茶咖啡
❤️fruit tea 有驚喜 最好味😉👍🏻

// 自製雞湯野炊飯//
出奇地好味
下次想試烏冬

//食裝修//
全場3款吊燈各有特色,不妨留意下(抱歉冇影到)
場內燈光充足,十分光猛,啱曬「美人」自拍。
整體感覺和諧舒服,食慾大增。

• 美人鍋套餐-骨膠原湯底