2021-10-24 30 浏览
難得有朋友請吃生日飯,當然要食近期大熱的Omakase前菜豐富,除了新鮮沙律外,還有水雲同醃漬蓮藕,水雲滑溜溜、爽口,口感頗特別。茶碗蒸熱騰騰上枱,既香滑又富蛋香味,不錯。刺身一共有三款,擺碟相當精緻。我最愛吃的吞拿魚,有魚的鮮甜味,油脂甘香,入口即化。到我最期待的壽司了,今次嘗試了比較少吃到的壽司款式,有時令秋刀魚、甘鯛、深海池魚、真名鰹及腦天等。腦天真的是我第一次吃,原來是比較罕見的食材。腦天是吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,好珍貴,入口柔軟,口感軟滑,筋少而脂肪多,濃厚的油脂香氣。三色丼滿滿的碎蒽拖羅、三文魚籽、海膽等份量相當多,最後配上抹茶麻薯甜點,為完美的一餐畫上句號。
難得有朋友請吃生日飯,當然要食近期大熱的Omakase

茶碗蒸熱騰騰上枱,既香滑又富蛋香味,不錯。

刺身一共有三款,擺碟相當精緻。

我最愛吃的吞拿魚,有魚的鮮甜味,油脂甘香,入口即化。

三色丼

滿滿的碎蒽拖羅、三文魚籽、海膽等份量相當多,

最後配上抹茶麻薯甜點,為完美的一餐畫上句號。
2021-10-23 33 浏览
去左朋友屋企樓下食omakase估唔到美孚屋苑入面都有咁高質嘅日本菜Omakase 550午餐真係好抵呀前菜兩款 大根超甜又冇渣 水雲醬汁酸酸地 夠晒開胃茶碗蒸又滑又多料三款刺身都好新鮮右口魚配柚子汁 帆立貝 醬油漬赤身右口魚平時食炙燒多 刺身好爽口赤身好軟滑魚味好濃 醬油漬完仲好味然後有七件握壽司牡丹蝦 池魚 鮮北寄貝 鯖魚 金目鯛 吞拿魚面頰 松葉蟹肉鮮北寄貝比較少食 超爽超鮮甜面頰位係稀有部位 lunch都食到真係有驚喜迷你三色丼超多份量嘅吞拿魚茸 三文魚籽 海膽超幸福超滿足朋友就揀左10件壽司定食 298原來都係omakase形式 呢個仲抵呀一樣有前菜同茶碗蒸款款壽司都好新鮮好出色根室海膽份量好足仲有個烏冬可以暖胃Sing師傅幾好人 每款野食都會介紹下成餐都食得好開心
去左朋友屋企樓下食omakase

仲有個烏冬可以暖胃

Sing師傅幾好人 每款野食都會介紹下
成餐都食得好開心

2021-10-21 30 浏览
經朋友介紹,嚟到美孚呢間CP值極高嘅隱世日本菜。知道有得食Omakase,特登訂咗Bar枱位,望住師傅喺面前新鮮準備每一件壽司,食完一件先再到下一件,咁先最正宗。店員非常親切,服務態度好,師傅更有為我哋介紹每一款精心炮製嘅壽司,我哋叫咗壽司定食10貫同午餐Omalase,呢個價錢食到咁高質嘅壽司,絕對超值!前菜分別係角煮蓮藕同和風沙律,清爽又開胃。跟住就輪到主角們出場!刺身同壽司都經師傅精心挑選,係當季嘅時令海鮮,而且用料優質上乘,每一款都咁新鮮。壽司定食10貫壽司包括有活赤貝、帆立貝、甜蝦、伊佐木、吞拿魚、金目鯛、深海池魚、鰤魚、銀鱈魚、海膽,其中伊佐木味道清爽鮮甜,入口微帶爽脆但滑身,而且師傅特登保留部份魚皮,輕微火炙之後,整體更加有層次感,賣相一流!午餐Omakase刺身有右口魚、鮮北寄貝、中拖羅,而壽司就有帆立貝、牡丹蝦、金目鯛、深海池魚、鰤魚、銀鱈魚、蟹膏蟹肉,牡丹蝦非常出色,蝦肉極之甜美,口感細綿而爽口,師傅亦配上甘香嘅蝦膏同口感脆卜卜嘅蝦子,活用食材嘅每一個部份,融合出頂級嘅鮮蝦滋味。食完壽司跟餐仲有湯烏冬同三色刺身丼飯,而甜品就有紅豆綠茶蕨餅,食到捧住個肚走!

前菜分別係角煮蓮藕同和風沙律,清爽又開胃。跟住就輪到主角們出場!刺身壽司都經師傅精心挑選,係當季嘅時令海鮮,而且用料優質上乘,每一款都咁新鮮。

午餐Omakase

2021-10-20 479 浏览
美孚都有Omakasa,lunch仲幾抵食❗️無得去日本,留港消費幾百蚊都食到Omakasa,基本上我個人認為平平地,環境仲比築地幽美,至少無得去日本都可以平價食到高質Omakasa,掛住日本時候去止下癮👨🏻‍🍳壽司定食十貫 $298🍳定食有齊前菜茶碗蒸🦐甘蝦有蝦子上有蝦膏蝦子🐚鮮帶子微微火炙🐟伊左木加酸汁,柚子皮,感覺有層次,唔單🐠右口魚來自北海道,相對左口魚油分高,魚味重,加上肝香🐡蜜甘鯛上加士佐啫喱🐟草青魚上加上白板昆布,酸酸甜甜好夾🐬深海池魚加少少柚子楜椒,入口清新得黎又幾特別🐡金木鯛微微火炙,再加酸汁羅白蓉同日本牙蔥 🐟右口魚魚邊微微火炙,入口好香魚油香🌟來自北海道白海膽,十分鮮味🍜烏冬🍨抹茶厌餅👨🏻‍🍳Omakasa $550有齊前菜茶碗蒸、三款刺身、9貫壽司、三色丼🐚北寄貝裙邊配韓式辣醬🐟右口魚來自北海道,相對左口魚油分高,魚味重,加上青檸皮,旁邊柚子汁🐚象拔蚌好鮮,師父搽豉油檸汁,有微微海水味🐟中吞拿魚夾紫蘇葉,after taste 有陣陣香味🦐北海道赤牡丹蝦上有蝦膏蝦子,有膠質🐚活北寄🐟銀雪魚微微火炙🐟秋刀 火炙 有蔥 薑🦀松葉蟹蟹膏🐟金木鯛 微微火炙 酸汁羅白蓉 日

👨🏻‍🍳壽司定食十貫 $298
🍳定食有齊前菜茶碗蒸
🦐甘蝦有蝦子上有蝦膏蝦子
🐚鮮帶子微微火炙
🐟伊左木加酸汁,柚子皮,感覺有層次,唔單
🐠右口魚來自北海道,相對左口魚油分高,魚味重,加上肝香
🐡蜜甘鯛上加士佐啫喱
🐟草青魚上加上白板昆布,酸酸甜甜好夾
🐬深海池魚加少少柚子楜椒,入口清新得黎又幾特別
🐡金木鯛微微火炙,再加酸汁羅白蓉同日本牙蔥
🐟右口魚魚邊微微火炙,入口好香魚油香
🌟來自北海道白海膽,十分鮮味
🍜烏冬
🍨抹茶厌餅

👨🏻‍🍳Omakasa $550
有齊前菜茶碗蒸、三款刺身、9貫壽司、三色丼
🐚北寄貝裙邊配韓式辣醬
🐚象拔蚌好鮮,師父搽豉油檸汁,有微微海水味
🐟中吞拿魚夾紫蘇葉,after taste 有陣陣香味
🦐北海道赤牡丹蝦上有蝦膏蝦子,有膠質
🐚活北寄
🐟銀雪魚微微火炙
🐟秋刀 火炙 有蔥 薑
🦀松葉蟹蟹膏
🐟金木鯛 微微火炙 酸汁羅白蓉 日本牙蔥
🍚三色丼飯 - 吞拿魚蓉、海膽、三文魚子
🍨抹茶厌餅

🍨兩個餐甜品一樣係抹茶厌餅

今次分別叫左「Omakasa」同 「壽司定食十貫」明顯Omakasa食材名貴啲款式精彩,但壽司定食十貫有少食到既右口魚,$289蚊仲有海膽都幾低食

Menu

午餐
2021-10-20 21 浏览
今日老公生日,當然要食Omakase啦!佢鐘意食魚生,呢間每日有唔同新鮮製作,就算叫定食十貫都係以Omakase 方式提供….搵到一間抵食👍🏻環境清幽,舒適,服務一流,壽司師父仲會一路整,一路介紹菜式,好好人👍🏻👍🏻叫左Omakase lunch $550前菜兩款,⭐️沙律⭐️⭐️茶碗蒸⭐️⭐️冬菇⭐️好好味😋刺身三款壽司七貫⭐️拖羅,海膽,三文魚丼⭐️⭐️甜品⭐️ ⭐️北海道右口鮫鰈⭐️加左柚子醋會帶出魚既新鮮味道⭐️赤身⭐️第一次食到夾住紫蘇葉⭐️金鯛⭐️⭐️赤背⭐️爽口,彈牙⭐️活北寄貝⭐️⭐️北海道松葉蟹⭐️每一啖都食到蟹肉❤️⭐️銀鱈魚,吞拿魚臉胛肉,油甘魚,深海池魚,金目鯛,青魚⭐️所有魚都好新鮮,鮮甜⭐️北海道根室海膽⭐️呢個無得輸…滿滿既海膽❤️❤️最後仲有拖羅,海膽,三文魚丼,真心好夠飽,好滿足既一餐

叫左Omakase lunch $550
前菜兩款,
⭐️沙律⭐️

⭐️茶碗蒸⭐️

⭐️冬菇⭐️
好好味😋

刺身三款
壽司七貫
⭐️拖羅,海膽,三文魚丼⭐️
⭐️甜品⭐️

爽口,彈牙
⭐️活北寄貝⭐️
⭐️北海道松葉蟹⭐️

每一啖都食到蟹肉❤️
所有魚都好新鮮,鮮甜
⭐️北海道根室海膽⭐️

呢個無得輸…滿滿既海膽❤️❤️
最後仲有拖羅,海膽,三文魚丼,真心好夠飽,好滿足既一餐
  • Omakase
  • 定食十貫
2021-10-18 22 浏览
今天我和老公特意來品嚐這日式食店,話說此店的午市Omakase性價比非常高,為了吃好西,我倆公婆真的會不惜一切😂!為於美孚的友樂鮨,中午時段已有不少食客,等了大括10分鐘左右,終於到我們了。Osmkase 的前菜通常都係新鮮沙律,這間也不例外,不過此店配的淹漬蓮藕非常好味,蓮藕爽口清甜,還帶有淡淡醬油味。刺身三款:由於刺身新鮮到港,所以只需略沾日本豉油便可,日本倉魚刺身除了配上紫蘇葉之外還有啫喱,所以口感豐富。至於赤貝刺身爽口清甜,新鮮無比,個人覺得就連豉油也用不上。壽司十貫:壽司師傅為我們安排了是日新鮮壽司,款款都相當吸引,擺法好有心思,猶如一朵花。而我第一時間便被面頭鋪上蟹膏蟹子的蝦刺身吸引,肥美的甜蝦再配上濃味蟹膏,真的又鮮又驚喜,味道相當出色。滿滿的海膽壽司又豈能錯過,一層層,疊得得高高的,而且顏色鮮艷有光澤,入口柔軟甜美。再來都是我的最愛-三色丼自己動手的,既可玩又可吃👍🏻。

刺身三款:

至於赤貝刺身爽口清甜,新鮮無比,個人覺得就連豉油也用不上。

壽司十貫:

再來都是我的最愛-三色丼
自己動手的,既可玩又可吃👍🏻。
2021-10-17 22 浏览
今日去咗美孚新邨嘅呢間新開餐廳友樂鮨日本料理度食午餐 前菜係油醋沙律,茶碗蒸,木魚辣蓮藕漬,甘露南瓜 全部都夠曬精緻 季節性嘅甘露南瓜軟糯香甜刺身三點 右口魚薄切點酸汁 超級肥美油份喺口度爆炸 象拔蚌口感爽脆 中拖羅油香十足八款壽司 全部都非常新鮮係日本空運到港嘅 包括 金目鯛 深海池魚 牡丹蝦 呑拿魚 右口魚 真鯛 帶子 甜蝦 口味較為清淡全部都可以食到新鮮魚嘅鮮甜味 最有驚喜係深海池魚 濃郁嘅魚香味一啲都唔肥海膽三文魚子吞拿魚蓉丼 第一次食到飽肚嘅Omakase十分驚喜 粒粒晶瑩剔透嘅三文魚子 非常脆卜卜 海膽鮮甜無比另外叫左份十貫壽司用料同上面嘅截然不同包括 北寄貝 赤陸 吞拿魚腦天 膏蟹肉蟹肉右口魚裙邊 深海池魚 金目鯛 真鯛 海膽最特別係吞拿魚露天 部位十分罕有 食落有吞拿魚嘅油香味又不得口感 右口魚裙邊都十分驚喜 因為超級重魚油香味最後仲有熱稻庭烏冬 烏冬煮得煙韌 十分飽肚 最後仲有紅豆抹茶蕨餅做甜品清涼可口
今日去咗美孚新邨嘅呢間新開餐廳友樂鮨日本料理度食午餐

另外叫左份十貫壽司用料同上面嘅截然不同

包括 北寄貝 赤陸 吞拿魚腦天 膏蟹肉蟹肉
右口魚裙邊 深海池魚 金目鯛 真鯛 海膽

最後仲有熱稻庭烏冬 烏冬煮得煙韌 十分飽肚

最後仲有紅豆抹茶蕨餅做甜品清涼可口

真係比較少嚟呢頭食野,原來都有間隱世日本料理店,食材好新鮮,而且價錢公道,值得推介!🍴 午市Omakase ($550) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Omakase包括有三個前菜、三款刺身、七款壽司、一碗三色丼、味噌湯、咖啡及甜品。前菜係汁煮大根、普通沙律同埋龍蝦沙律,龍蝦肉都有兩三件,食得出好新鮮!刺身就有鯛魚片、拖羅、帆立貝,鯛魚片切得超薄,可以見到魚肉係晶瑩剔透好新鮮!拖羅同帆立貝就勁厚切,望到都已經覺得值回票價。壽司就包括北海道牡丹蝦、秋刀魚、伊佐木、金目鯛、深海池魚、炙燒吞拿魚面頰、黃帝蟹肉軍艦。當中最好食嘅係黃帝蟹肉軍艦,師傅好有心機拆晒啲蟹肉,而且係多到瀉晒出嚟,好回本!仲有炙燒吞拿魚面頰,燒一燒之後d香味出哂嚟,d精粹就完完全全展現左出黎!食到好飽嘅時候仲有一碗海膽三文魚籽碎吞拿魚飯,超級足料而且每樣野夾埋口感非常豐富!最後仲有個抹茶厥餅同埋咖啡做甜品,食完成個set實在大滿足!🍴 壽司定食10貫 ($298) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果午餐唔想食咁貴可以試吓呢一個set,定食包括有前菜沙律、茶碗蒸、10件壽司、烏冬、甜品或者咖啡。師傅會精選出最新鮮嘅魚做壽司,當日我哋試咗帆立貝、甘蝦、赤魚、伊佐木
海膽三文魚籽碎吞拿魚飯

🍴 午市Omakase ($550) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
午市Omakase

🍴 壽司定食10貫 ($298) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
如果午餐唔想食咁貴可以試吓呢一個set,定食包括有前菜沙律、茶碗蒸、10件壽司、烏冬、甜品或者咖啡。師傅會精選出最新鮮嘅魚做壽司,當日我哋試咗帆立貝、甘蝦、赤魚、伊佐木、左口魚、金目鯛、深海池魚、銀雪魚、左口魚邊、海膽軍艦。最好食係海膽軍艦同埋甘蝦壽司,超鮮甜而且完全冇腥味!師傅非常有經驗地配搭唔同嘅醬汁同埋調味,令到整體味道更上一層樓。呢個價錢食到呢個質素實在冇得彈!
壽司定食10貫

整體來講呢間餐廳絕對值得慶祝日子來試試佢,性價比都好高、師傅同埋侍應嘅服務態度都好好,呢個質素係好多其他日式餐廳要過千!下次屋企人生日都要帶佢哋嚟試一次!

美孚。友樂鮨

2021-09-23
海膽三文魚籽碎吞拿魚飯
午市Omakase
2021-10-14 27 浏览
幸福滿滿😍食過幾次唔同餐廳既『廚師發辦』,今次試下美孚呢間,位置比較隱蔽。今次叫左個Omakase Set 同埋午餐十貫壽司🍣前菜沙律🥗有沙律菜加青瓜,上面再加麻醬。青瓜切得好薄,食落好爽脆好清新南瓜🎃放係好精緻的碗上,南瓜好腍好甜龍蝦沙律有好多龍蝦粒,而且好彈牙,再加上蟹籽,令成個沙律有多啲唔同口感。茶碗蒸🥚蒸蛋好滑,好有蛋味,有好多料,例如冬菇、嗚門卷同埋小粟米刺身薄切鮫碟魚唔鞋唔韌,加左柚子,好香,加埋特製醬油,正👍🏻象拔蚌師傅建議加Wasabi食,好爽口🤟🏼中拖羅好夠油香,入口溶化😌壽司🍣金目錭食落好嫩滑, 晶瑩剔透新鮮北寄貝因為北寄貝會出水,所以上枱之前用毛巾印一印啲水。北寄貝本身冇咩味,加左青檸吊一吊個鮮味🍋牡丹蝦上面有啲藍色既蝦籽,食落冇咩味牡丹蝦晶瑩剔透,肉質結實,好鮮甜😆青木魚燒到啲油份迫曬出黎,好香好油😚蟹肉淡淡海水味,但又唔會蓋過左蟹肉本身既鮮味。一絲絲既蟹肉,食入口大滿足😝鰈魚邊因為燒過,又加左啲芝麻,真係不得了🤤腦天吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑,筋少而脂肪多。而且因為燒過,令成舊壽司好油,好柔軟,入口即融🤩飯有三文魚子、海膽同埋吞拿魚茸,而且份
幸福滿滿😍

今次叫左個Omakase Set 同埋午餐十貫壽司🍣

前菜

沙律🥗

南瓜🎃
放係好精緻的碗上,南瓜好腍好甜

龍蝦沙律

茶碗蒸🥚
蒸蛋好滑,好有蛋味,有好多料,例如冬菇、嗚門卷同埋小粟米

刺身

薄切鮫碟魚
唔鞋唔韌,加左柚子,好香,加埋特製醬油,正👍🏻

象拔蚌
師傅建議加Wasabi食,好爽口🤟🏼

中拖羅
好夠油香,入口溶化😌

壽司🍣

金目錭
食落好嫩滑, 晶瑩剔透

新鮮北寄貝

牡丹蝦
上面有啲藍色既蝦籽,食落冇咩味
牡丹蝦晶瑩剔透,肉質結實,好鮮甜😆

青木魚
燒到啲油份迫曬出黎,好香好油😚

蟹肉

鰈魚邊
因為燒過,又加左啲芝麻,真係不得了🤤

腦天

有三文魚子、海膽同埋吞拿魚茸,而且份量唔多🙈即使食到最尾已經飽,都可以食晒成個

麵鼓湯
唔會太咸

甜品
杏仁咖啡
個咖啡味好香好濃🍦

朋友叫左個午市定食(10貫)。定食同omkase set 差唔多,係前菜少左龍蝦沙律。亦都冇刺身部份。

深海池魚~肉好厚,難怪要介開,魚油豐盈
北海道帆立貝~好香濃,好鮮味,讚😋
金海老~兩隻肥肥既蝦,好鮮甜飽滿🦐
鱈魚~好香,入口即溶
海膽軍艦~真係好多海膽,好甘香,正🤩

烏冬:鰹魚湯配幼幼烏冬。湯好香濃,本來好飽,但都忍唔住食多幾啖。

師傅好細心,睇隻碟少少污糟咗會用布抹乾淨佢先,另外staff 好細心,會主動加豉油同茶。
2021-10-12 22 浏览
派左消費劵梗係要食餐好,呢次喺美孚呢間友樂鮨,食咗個CP值幾高嘅omakase,而佢哋嘅壽司十貫午餐套餐都會以omakase方式提供,會用每日最新鮮嘅食材製作。omakase:龍蝦沙律:龍蝦肉都幾多,啖啖都食到彈牙嘅龍蝦肉。角煮芋頭:將芋頭切成正方後,使其每邊都有四角,以呢個形狀作烹煮。茶碗蒸:火候控制得宜,蛋非常滑。赤貝(青檸汁):色澤亮麗,肉質爽甜,海水以及鮮甜味濃郁,帶有獨特的濃厚海洋氣息。平政魚角(酸汁):喺鰤魚嘅一種,產量較為稀少,肉質非常結實,味道甘甜,肉色呈漂亮的淡粉珍珠色,而味道和口感一流,適合夏季食用。中拖羅:顏色呈粉紅,脂肪比例較高,魚香恰到好處,魚油脂非常甘香。牡丹蝦壽司(蝦膏蝦籽):係刺身級蝦類當中的頂級食材,蝦肉甘甜爽滑,加埋香氣撲鼻嘅蝦膏,先嚐豐潤甘香,再啖細綿幼滑,每一口都係極上味之盛宴。新鮮北寄貝壽司(黃柚子汁):甘甜肥美,肉質飽滿,帶有獨突嘅海鮮味。深海池魚壽司(黑松露):魚味濃烈,配埋黑松露令魚味更加突出。金目鯛壽司(辣椒蘿蔔蓉,日本牙蔥):肉質細膩,味道鮮味,加埋惹味嘅辣椒蘿蔔蓉,味道層次變得更為豐富。火炙愛媛縣嘅銀鱈魚壽司(新鮮七味粉初型):嚟自
omakase:
龍蝦沙律:龍蝦肉都幾多,啖啖都食到彈牙嘅龍蝦肉。
茶碗蒸:火候控制得宜,蛋非常滑。
火炙愛媛縣嘅銀鱈魚壽司(新鮮七味粉初型):嚟自愛媛縣嘅銀鱈魚,它的魚肉帶豐腴油分卻不膩口,口感有點像拖羅,不過更爽且嫩滑。經過炙燒油香更加突出。
吞拿魚嘅腦天壽司(辣椒蘿蔔蓉,炸過黃金大蔥):所謂腦天即係吞拿魚頭頂嘅肉,極為稀少,筋少脂肪多,口感軟滑,魚味極濃。
蟹膏蟹肉軍艦壽司(酸汁啫喱):蟹膏混埋滿滿嘅蟹肉,經已鮮甜味十足,再有埋酸汁啫喱,令其鮮味發揮到極致。
麵豉湯:正常發揮
三色丼(海膽,三文魚籽柚子醋,吞拿魚蓉):三色丼入面有海膽,三文魚籽柚子醋,吞拿魚蓉,配上溫潤粘糯的壽司飯,呈現獨一無二嘅大海旨味。
抹茶蕨餅(紅豆蓉):蕨餅口感軟糯,抹茶用上小山園嘅抹茶粉,茶味更濃。
壽司十貫:
茶碗蒸:火候控制得宜,蛋非常滑。
甘蝦壽司:(蝦膏蝦籽):甘蝦意指北海道嘅深海蝦,肉質細綿,味道甜美。
北海道帆立貝壽司(青檸汁):嚟自北海道嘅帆立貝,肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,加埋青檸汁,更能帶出帆立貝嘅鮮甜味。
平政魚壽司(辣椒蘿蔔蓉):喺鰤魚嘅一種,產量較為稀少,肉質非常結實,味道甘甜,肉色呈漂亮的淡粉珍珠色,而味道和口感一流,適合夏季食用。
金目鯛壽(辣椒蘿蔔蓉,日本牙蔥):肉質細膩,味道鮮味,加埋惹味嘅辣椒蘿蔔蓉,味道層次變得更為豐富。
伊佐目壽司(柚子胡椒):嚟自日本本洲中部三重縣嘅伊佐目,味道鮮甜彈牙。
鯛魚壽司(新鮮紫菜):鯛魚係款高級白身魚鮮,具透明感嘅魚肉,油脂適中,入口即化,鮮爽十足,置於微酸嘅壽司飯上,口感絕佳,令人回味無窮。
新鮮左口魚裙邊壽司(辣椒蘿蔔蓉,日本牙蔥,酸汁一滴):火炙左口魚裙邊位置正正係成條魚最肥美的部份,肥厚多脂、肉質柔軟細膩口感豐富有嚼勁。咬落既爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。 濃郁甘香,入口即溶。
北海道海膽壽司:用左嚟自北海道嘅紫海膽,佢比馬糞海膽淺色,呈橙黃色,橙中帶白,其甜味較不濃烈,反而鮮中帶清。
烏冬:烏冬彈牙,湯底清甜。
去唔到日本,去食日本高級料理餐廳當去咗旅行!朋友提議食omakase,上網搵咗呢間友樂鮨,地點就係位於美孚新邨,咁就唔使特登出港島同人迫啦!環境座位寬闊,裝修木系,都幾有feel~好彩一早book定左sushi bar,個feel正好多!!lunch set - 午餐廚師發板 $550 ,朋友叫咗壽司10貫$298,因為佢想要多sushi,由廚師發板最新鮮嘅壽司就最好不過啦!午餐廚師發板前菜: 胡麻醬沙律 & 菠菜蟹柳絲前菜 & 蟹籽龍蝦沙律,種類豐富,小清新開胃菜~啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,食落都幾有口感。茶碗蒸,個蛋本身都蒸得好滑,有薄薄地嘅嗚門卷、冬菇,勝在細細份,可以留肚食刺身同埋廚師發板嘅壽司!-刺身-《日右口魚薄切》清新,味道比較清淡鮮味,可以點上酸汁。漬物:酸甜薑、牛蒡、醃蘿蔔,整體好好食,好開胃。《日本產象拔蚌》加入柚子皮和青檸汁,感覺清新。《吞拿魚》色澤紅潤,食落去好好肥美,口感豐腴。-壽司七貫-主要係先淡味再到濃味,慢慢帶出刺身嘅魚香《北海道牡丹蝦》特別在於師傅將蝦頭膏同埋蝦籽掘了出來跟蝦身一起食,牡丹蝦香甜爽彈,鮮味而且濃郁的蝦膏帶來一股後勁。《金目鯛》辣蘿蔔蓉

午餐廚師發板

-刺身-
《日本產象拔蚌》加入柚子皮和青檸汁,感覺清新。
《吞拿魚》色澤紅潤,食落去好好肥美,口感豐腴。

-壽司七貫-
主要係先淡味再到濃味,慢慢帶出刺身嘅魚香

《金目鯛》辣蘿蔔蓉+岩蔥 呢個配搭味道好濃郁 亦能帶出魚的淡香
《深海池魚》配上黑松露醬 池魚肉質鮮甜好味
《秋刀魚》薑蓉、蔥花 食落去出奇地唔腥

《熟食鰤魚》配蒜頭蓉 味道略淡偏甜,刺身面鮮亮而有光澤,油脂豐富
《火炙吞拿魚腦天》 珍貴食材,入口即溶,令我一試難忘!
係放上手《蟹膏蟹肉+紫蘇花酸汁啫喱》,蟹膏香滑鮮甜,紫菜夠爽脆,整體唔錯!

迷你丼飯《蔥花吞拿魚 x 海膽 x 三文魚籽》
搭配完美比例,三文魚籽大粒飽滿,而且味道鹹鮮,充滿魚油的魚籽與海膽成為最佳拍檔~旁邊淡雅的花裝飾增添了一份清新感

甜品:抹茶蕨餅配紅豆

--------------------------

朋友點了以下午餐 $298 壽司10貫$298,同時也可以omakase壽司逐件上嘅Service~

胡麻醬沙律 & 茶碗蒸

-壽司十貫-
《北海道新鮮凡立貝》配竹炭鹽 wasabi
《赤貝壽司》加了些青檸汁
《鯛魚》配新鮮紫菜
《金目鯛》配辣蘿蔔蓉+岩蔥

《深海池魚》配黑松露醬
《真名鰹》 鯧魚 平時喺壽司店比較少食到 辣蘿蔔蓉酸汁 質感比較淋身
《醃昆布+醋青魚》 配薑蓉、蔥花
《熟食鰤魚》蒜頭蓉

《火炙左口魚》入口即溶
係放上手《根室海膽》

稻庭烏冬
甜品:抹茶蕨餅配紅豆
2021-10-06 122 浏览
之前聽朋友講話美孚有隱世高質嘅日本料理,鍾意食刺身嘅我當然要去試一試!😍由於今日下晝得閒就試吓食lunch,我同老公一個食omakase, 一個叫咗壽司定食10貫。Omakase 方面,雖然$550望落去有啲貴,但食完之後真係覺得物超所值!首先佢嘅刺身幾特別,唔似普通壽司店來來去去都係嗰啲。好似有日本倉魚,魚肉堅實,而且有獨特嘅魚香😍。而宮崎縣赤貝肉質爽口鮮嫩,而中吞拿魚腩油脂分布嘅平😋均,入口即溶,食完成個口都充滿魚油香。壽司方便比較特別嘅有醋漬過嘅鯖魚,配合薑容同白昆布一齊食,帶出咗魚嘅鮮甜同增加唔同嘅口感👍🏻 而鮮秋刀魚味道較濃,但充滿秋刀魚獨有嘅魚香,感覺好新鮮!🤩重有松葉蟹肉壽司配合紫蘇花同小啫喱,蟹嘅鮮甜香味同紫蘇花香好夾!最後不得不讚嘅係最後上嘅碎蔥拖羅、海膽、三文魚子丼❤️❤️用料新鮮不在話下,而且量都好多,尤其係海膽,我叫師傅差唔多成板咁放落去,勁鮮甜!😍而壽司定食方面,都幾出色,例如甘蝦壽司,配合蝦膏、蝦子一齊食,真係勁香,中和左蝦嘅鮮甜👍🏻而鰤魚壽司聽師傅講出邊好難食到,係㗎特別嘅品種,我食落有特別嘅魚味,感覺清爽!另外右口魚邊壽司充滿驚喜勁好食!佢嘅魚香同口感都一流

壽司定食方面,都幾出色,例如甘蝦壽司,配合蝦膏、蝦子一齊食,真係勁香,中和左蝦嘅鮮甜👍🏻而鰤魚壽司聽師傅講出邊好難食到,係㗎特別嘅品種,我食落有特別嘅魚味,感覺清爽!另外右口魚邊壽司充滿驚喜勁好食!佢嘅魚香同口感都一流!❤️❤️ 北海道海膽壽司師傅放咗勁多海膽🥳真係想俾個心心佢!最後食返個熱烏冬,好飽好滿足!🤩

雖然今日嘅lunch幾貴,但真係物超所值!以呢個價錢食到咁高級嘅壽司刺身真係幾抵!😆
2021-10-04
午餐
  • 右口魚邊壽司
  • 碎蔥拖羅、海膽、三文魚子丼
  • 宮崎縣赤貝
2021-10-03 240 浏览
美孚新村5期嘅友樂鮨,係主打廚師發辦嘅鮨店!午市亦有和食套餐供應,價錢相當親民,食材、烹調手法同埋服務都好出色,絕對值得一試!坐吧枱嘅話,師傅每一貫壽司都喺客人面前握,逐貫介紹,全部都調好晒味,直接放入口就得,食完一貫先到下一貫,午市都有完整嘅Omakase體驗,性價比超高!壽司定食10貫 $298包括沙律、前菜、茶碗蒸、熱稻庭烏冬、咖啡/甜品甘蝦壽司 - 加入蝦膏,鮮上加鮮!帶子壽司 - 以竹炭鹽同埋青檸皮調味,帶出帶子嘅鮮甜!  真名鰹壽司 - 肉質結質甜美!甘鯛壽司 - 用鮮紫菜提升鮮味!深海池魚壽司 - 魚油充足,肥美可口!金目鯛壽司 - 肉質細膩,味道鮮美!醋鯖魚壽司 - 酸度啱啱好,清新怡人!火炙銀鱈魚壽司 - 燒出油份,香口惹味!火炙左口魚邊壽司 - 炙燒左口魚邊又滑又香!海膽壽司 - 剷咗成半行落去,濃厚滋味!Omakase Lunch $550前菜兩款、沙律、茶碗蒸、刺身三款、壽司七貫、迷你三色刺身丼、味噌湯、咖啡及甜品真名鰹刺身 - 結質甜美嘅真名鰹,薄切配酸汁,清甜又開胃!大拖羅刺身 - 肥美無筋而且入口即融,魚油甘香餘韻長!赤貝刺身 - 爽甜清新!赤蝦壽司 -

壽司定食10貫 $298
包括沙律、前菜、茶碗蒸、熱稻庭烏冬、咖啡/甜品

甘蝦壽司 - 加入蝦膏,鮮上加鮮!

帶子壽司 - 以竹炭鹽同埋青檸皮調味,帶出帶子嘅鮮甜!

真名鰹壽司 - 肉質結質甜美!

甘鯛壽司 - 用鮮紫菜提升鮮味!

深海池魚壽司 - 魚油充足,肥美可口!

金目鯛壽司 - 肉質細膩,味道鮮美!

醋鯖魚壽司 - 酸度啱啱好,清新怡人!

火炙銀鱈魚壽司 - 燒出油份,香口惹味!

火炙左口魚邊壽司 - 炙燒左口魚邊又滑又香!

海膽壽司 - 剷咗成半行落去,濃厚滋味!

Omakase Lunch $550

真名鰹刺身 - 結質甜美嘅真名鰹,薄切配酸汁,清甜又開胃!

大拖羅刺身 - 肥美無筋而且入口即融,魚油甘香餘韻長!

赤貝刺身 - 爽甜清新!

赤蝦壽司 - 入口軟糯甘甜!

火炙北寄貝壽司 - 鮮北寄貝口感軟綿,清甜可口!

深海池魚壽司 - 魚油充足,肥美可口!

金目鯛壽司 - 肉質細膩,味道鮮美!

火炙鮮秋刀魚壽司 - 9-10月當造嘅秋刀魚極為肥美,入口軟綿甘香!

火炙腦天壽司 - 口感軟滑,魚脂特別豐富,味道極濃!

松葉蟹壽司 - 加入蟹膏同埋柚子醋啫喱,鮮味無窮!

碎蔥拖羅、海膽、三文魚籽丼 - 鮮味濃郁嘅撈飯三寶,三重鮮味持續刺激味蕾,正!

人生第一次👨🏻‍🍳𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 要好好記錄下📝📸雖然嗌左2️⃣個唔同既𝐒𝐞𝐭,但午市壽司🍣定食(十貫) ,同樣係以👨🏻‍🍳𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞既方式提供🤩師傅👨🏻‍🍳都係會用每日唔同既🌊新鮮靚料製作🤲🏻即係每次黎都會有驚喜啦🎉,又可以有多個籍口再食🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪️Omakase ($550) 👨🏻‍🍳▫️前菜 (二款) 🔸龍蝦蟹籽沙律 🦞🦀🔸櫻花蝦蛋卷 🦐▫️是日沙律🥗 (日式胡麻醬)▫️茶碗蒸 (蛋超滑身🧏🏻‍♀️, 加左粟米仔🌽 • 菇🍄 • 日式魚蛋🍥)▫️刺身🐟 (三款) 🔸真名鰹 • 柚子皮 • 蒜汁 🔸赤貝 • 青檸汁🔸赤身魚▫️壽司🍣 (七貫)🔸 鮮北寄貝🔸北海道牡丹蝦 • 蝦膏🔸金目雕 • 酸汁🔸深海池魚 • 黑松露🔸秋刀魚 • 薑蔥🔸(火炙) 吞拿魚 - 天靈蓋 • 黃金蒜 & 炸大蔥絲🔸(軍艦) 蟹肉 • 黃金醋啫喱▫️丼飯 (碎蔥拖羅 • 海膽 • 三文魚籽)配左紫菜 仲襯左🌺 🌾▫️味噌湯🥣 (海帶 • 豆腐粒 • 蔥花)▫️熱咖啡☕️▫️甜品 🍮抹茶紅豆蕨餅🍵♥️.▪ 壽司定食 • 十貫 ($298) ▫️前菜 (櫻花蝦蛋卷
人生第一次👨🏻‍🍳𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 要好好記錄下📝📸
雖然嗌左2️⃣個唔同既𝐒𝐞𝐭,
師傅👨🏻‍🍳都係會用每日唔同既🌊新鮮靚料製作🤲🏻
即係每次黎都會有驚喜啦🎉,又可以有多個籍口再食🥰
▪️Omakase ($550) 👨🏻‍🍳
▫️前菜 (二款)
🔸龍蝦蟹籽沙律 🦞🦀
龍蝦蟹籽沙律 🦞🦀

🔸櫻花蝦蛋卷 🦐
櫻花蝦蛋卷 🦐

▫️是日沙律🥗 (日式胡麻醬)
茶碗蒸

▫️刺身🐟 (三款)
🔸真名鰹 • 柚子皮 • 蒜汁
🔸赤貝 • 青檸汁
🔸赤身魚
刺身🐟 (三款)

▫️壽司🍣 (七貫)
🔸 鮮北寄貝
🔸(軍艦) 蟹肉 • 黃金醋啫喱
壽司🍣 • Omakase
壽司🍣 • Omakase
(軍艦) 海膽 & (軍艦) 蟹肉 • 黃金醋啫喱

▫️丼飯 (碎蔥拖羅 • 海膽 • 三文魚籽)
配左紫菜 仲襯左🌺 🌾
丼飯 (碎蔥拖羅 • 海膽 • 三文魚籽)

▫️味噌湯🥣 (海帶 • 豆腐粒 • 蔥花)
▫️熱咖啡☕️
▫️甜品 🍮
抹茶紅豆蕨餅🍵♥️
熱咖啡☕️ & 抹茶紅豆蕨餅🍵♥️

壽司定食 • 十貫 ($298)
▫️前菜 (櫻花蝦蛋卷🦐)
▫️是日沙律🥗 (日式胡麻醬)
▫️壽司 (十貫)
🔸甜蝦 • 蝦膏
🔸(火炙) 鯖魚 • 薑蔥
🔸(火炙) 左口魚邊 • 辣蘿蔔 • 蔥
🔸(軍艦) 海膽
壽司定食

▫️稻庭烏冬 (熱)
▫️熱咖啡☕️ 或 甜品🍮 (2揀1)

👨🏻‍🍳師傅好細心,會先了解客人有冇咩唔食🙇🏻‍♀️
再用心💖安排上刺身🐟 & 壽司🍣既先後次序,
(由味道淡味既白身魚🤍開始,之後再食濃味少少既赤身魚❤️)
再係唔同既魚表面,配上唔同既調味汁 / 蓉🤗
亦會逐樣講解 & 介紹🗣
💕為我地提供最完美既配搭💯
💕師傅👨🏻‍🍳同時間招呼兩個唔同餐點既客人👯‍♀️
時間控制⏰掌握得好好👍🏻唔會一個有得食一個冇得食💃🏻
💁🏻‍♀️以上套餐供應時間 (星期一至五 ☀️12:00 - 14:30 • 星期六 / 日 / 公眾假期 ☀️12:00 - 15:00)
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加10%服務費
🔺壽司🍣最後一件會係軍艦,師傅👨🏻‍🍳有溫馨提示💕叫我地先用搓手液消毒雙手🤲🏻 (餐廳有提供)
🔺𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞價錢親民,壽司🍣 • 刺身🐟都好新鮮,味道鮮甜🥰
🔺店員服務亦好好🙆🏻‍♀️,會主動幫客人加茶🫖
2021-10-02 22 浏览
美孚都有omakase食。lunch omakase$550,如果想平啲可以就叫lunch壽司定食,都係omakase形式上菜同埋用每日唔同嘅鮮貨去製作。今次我就叫omakase食,朋友就叫壽司定食,有部份壽司款大家一樣都有😚.午市omakase 包括前菜兩款、是日沙律、刺身三款、壽司七貫、茶碗蒸、碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼、味增湯、咖啡及甜品午市壽司十貫定食 包括沙律、前菜、壽司十貫及熱稻庭烏冬壽司都係常見嘅款式,例如牡丹蝦、深海池魚、金目鯛、松葉蟹肉等等😋整體雖然未至於特別有驚喜,但都叫對得住個價錢。師傅同店員細心同親切,加上是日嚟到現場客人唔多,地方相對係寬敞咗,坐得都幾舒服。
美孚都有omakase食。

午市壽司十貫定食 包括沙律、前菜、壽司十貫及熱稻庭烏冬

整體雖然未至於特別有驚喜,但都叫對得住個價錢。