2022-07-08 21 浏览
坐擁雙線優勢,美孚交通十分方便,朋友介紹下,預約吃這間日本料理omakase,坐在吧枱前,看著師傅準備各種新鮮食材,不時不食也不鮮不食,師傅也十分細心留意到我們吃的進度和喜好,例如我不喜歡吃wasabi就不把它加入壽司,非常貼心的服務!我們選了兩款Omakase吃,分別是supreme omakase$1400和deluxe omakase$1280。時令前菜三款擺盤精美用心,前菜有黑梅貝、蟹膏豆腐和水雲。黑梅貝的肉已取出,可以優雅的吃,味道爽口,醬油帶鮮味。蟹膏豆腐是松葉蟹肉配酸汁啫喱,配滑滑的豆腐。水雲是野生海髮菜,營養豐富,酸微微開胃。款身七款日本生蠔日本兵庫縣室津蠔配梅酒啫喱紫蘇花,看見師傅即開生蠔夠新鮮,而且帶子位已切開,能將蠔完整滑入口中,很方便,它的蠔味濃帶爽口。平政魚和餃蝶魚平政魚是成年鰤魚滑爽,配上柚子醋好夾。鮫蝶魚有獨特魚香,肉質緊實爽脆,中間捲了鮟鱇魚肝,未試過這吃法,雖然魚肝較濃味,也沒搶去魚鮮味,吃完口腔留有餘韻。日本白象拔蚌 刺身吃日本白象拔蚌也不常在omakase吃到,它的貝香很突出,亦清新,切開一條條方便慢慢品嚐。深海池魚 深海池魚有白色的魚肉,於夏季盛

時令前菜三款

款身七款

日本生蠔

平政魚和餃蝶魚

日本白象拔蚌

深海池魚
深海池魚有白色的魚肉,於夏季盛產,肉質細緻爽口,魚肉纖維幼細,味道香甜

牡丹蝦
比較特別的牡丹蝦,加上了蝦膏和蛋鬆,蛋鬆是蛋黃炒到乾身,一口吃下去,有不同口感和味道,鮮味在口中融和,味道濃郁,有創意。

中拖羅刺身
中拖羅刺身以刀十字型的界開了,掃上了醬油,口感感覺juicy柔軟,中拖羅肥瘦適中,既吃到迷人的魚油,也嚐到吞拿魚獨有的魚香,配了炸了的紫蘇葉和wasabi。

蘋果木煙燻鰹魚
備好相機拍攝這一道菜,煙霧散出感覺有一剎浪漫,開了後待一會散去味道才可吃,鰹魚厚身口感軟滑又飽滿,帶鮮甜魚香,特別喜歡特調的洋蔥汁,令口味更豐富。

帆立貝壽司
簡單配上竹炭鹽,更突出其貝鮮甜味,口感軟而味道新鮮,特別一提是壽司醋飯酸味幾突出。

沙甸魚卷
發覺自己都幾喜歡沙甸魚,它是較有魚香的魚但又不會腥,配上紫蘇葉和小黃瓜絲,簡單以紫菜包著已是美味的卷物。

金目鯛壽司
火炙過的金目鯛,肉質柔嫩、香甜、肥美,配上蒜頭漬醬,帶給它輕輕的蒜香,比較與別不同。

目鯛壽司
被切成小件小件再拼成壽司上的材料,幾有心思,已掃上一些醬料,酸酸鹹鹹的味道。

海膽和牛壽司
最後這壽司是大佬級,先是少量醋飯,放上小片和牛,最後疊上大量的海膽,放上金箔裝飾,體型之大放在透明杯內慢慢吃更適合,賣相更是一讚!海膽迷大滿足!

清酒煮北海道赤鮑魚
Deluxe set的特別菜式,北海道鮑魚甜中帶清酒香味,而重點是沾上鮑魚肝醬,味道香濃滋味,飯撈了鮑魚肝醬,即使平日少吃澱粉質也不能抗拒。

碎蔥吞拿魚腩手卷
看著師傅在面前弄吞拿魚腩手卷,震撼的是原來小小的卷,用上非常澎湃的吞拿魚腩蓉,師傅製作完成會親手捧上予客人,吞拿魚腩夠香又混有黃瓜絲,感覺不膩。

蟹肉茶碗蒸
蒸蛋十分滑溜口味較清,更能品嚐蟹肉的淡淡鮮味,份量亦頗多。

廚師特選一品料理
Supreme set才有這料理,和牛大約七成熟,是鹿兒島A4和牛,脂肪較多,入口頗有油香,口感JUICY,伴菜也出色,包括粟米芯、南瓜、冬菇、車厘茄、青椒仔及大量洋蔥,蔬菜吃得出用上等材料製作,蔬果的甜可解肉的膩。

時令清湯
Supreme是鯛魚濃湯,以立魚熬製出來,無味精,濃郁鮮味,Deluxe的海帶豆腐湯相對下比較平凡。

甜品
吃一頓好料理必須有甜品才滿足,雪糕正是我們喜歡,選了炭燒杏仁咖啡味和芝士味,芝士有驚喜,芝士味夠濃又有層次。
2022-07-05 330 浏览
Omakase盛行由最初長途跋涉入元朗,到尖沙咀、銅鑼灣開到成行成市,反而美孚民區有一間 ,做得用心亦較多元化廚師精選/廚師特選$1280/$1400兩個級別 主要多了2款刺身及1款一品料理!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯2人建議叫晒兩個級別比較& Share食😳時令前菜3款磯煮黑橋貝 磯煮得幾入味!魚子味增豆腐梅子海藻漬 酸酸甜甜 挺開胃。刺身日本兵庫縣武士蠔 蠔味濃,裙邊爽脆。龍蝦刺身  (7月份4位送1隻)平靜魚 鱸魚刺身 中間夾了鮟康魚肝,有像海膽甘甜。另有檸檬葉,非常清新。深海池魚口感紮實、魚味濃郁。火炙拖羅魚油豐富、入口即溶煙燻 鰹魚有蘋果木香火炙帶子 界坑火炙過,將鮮味更濃縮, 一絲絲口感真好。壽司新鮮北寄貝鮮甜~較稔身。火炙金目鯛 經炙過超有魚油香日本牡丹蝦 口感鮮甜 用番蝦籽蝦膏作調味。醋燒鯖魚 魚皮焦香 利用烘烤過海苔替代軍艦海膽/金萡白蝦海膽杯清酒煮北海道赤鮑魚 淋上鮑魚肝醬,灑上玫瑰花。碎蔥拖羅蓉手卷 有蔥、蘿白、芝麻香一品料理炸金目鯛  特意保留魚鱗沾上脆米炸蟹肉茶碗蒸 滿滿蟹肉,比較特別是加入了粟米芯。海苔清湯    鯛魚濃湯 用了大量魚熬煮,沒有加鹽, 味道咸鮮!
廚師精選/
廚師特選
$1280/$1400
兩個級別 主要多了
2款刺身及1款一品料理!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2人建議叫晒兩個級別比較
& Share食😳
時令前菜3款
磯煮黑橋貝 磯煮得幾入味!
魚子味增豆腐
梅子海藻漬 酸酸甜甜 挺開胃。

刺身
日本兵庫縣武士蠔 蠔味濃,裙邊爽脆。
龍蝦刺身  (7月份4位送1隻)
平靜魚
鱸魚刺身 中間夾了鮟康魚肝,有像海膽甘甜。
另有檸檬葉,非常清新。
深海池魚口感紮實、魚味濃郁。
火炙拖羅魚油豐富、入口即溶
煙燻 鰹魚有蘋果木香
火炙帶子 界坑火炙過,將鮮味更濃縮, 一絲絲口感真好。

壽司
新鮮北寄貝鮮甜~較稔身。
火炙金目鯛 經炙過超有魚油香
日本牡丹蝦 口感鮮甜 用番蝦籽蝦膏作調味。
醋燒鯖魚 魚皮焦香 利用烘烤過海苔替代軍艦
海膽/
金萡白蝦海膽杯
清酒煮北海道赤鮑魚 淋上鮑魚肝醬,灑上玫瑰花。
碎蔥拖羅蓉手卷
有蔥、蘿白、芝麻香
一品料理
炸金目鯛  特意保留魚鱗沾上脆米炸
蟹肉茶碗蒸 滿滿蟹肉,比較特別是加入了粟米芯。
海苔清湯

鯛魚濃湯 用了大量魚熬煮,沒有加鹽, 味道咸鮮!
日本雪糕
豆乳味
芝士味

整個體驗無論食材/調理手法都看得出師傅好用心帶出不同食材口感&層次感,以呢個價錢黎講都值回票價~
2022-06-22
2022-07-04 21 浏览
住美孚嘅朋友問我知唔知美孚都有 Omakase, 我話真係唔知喎,結果前晚就去試咗。究竟有乜食⬇️坐低咗喺吧枱之後,我哋就揀食乜嘢餐,我哋兩個揀嘅都唔同,我就揀咗Supreme Omakase$1400(1) 時令前菜三款師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食。**清酒煮北海道赤鮑魚,幾好食鮑魚爽口彈牙,食到佢嘅好鮮度,加埋壽司飯同鮑魚肝醬,鍾意食鮑魚一定好高興,就係我😆** 鮟鱇魚肝,口感嫩滑Creamy,好味(2)刺身7款** 師傅會根據當天最好嘅時令食材安排比客人。**岩手縣真蠔🦪好結實少少Creamy,蠔味重 帶小小海水味好新鮮。*金目鯛-鮮紅色的魚身,油份非常飽滿。因為魚的油份透過燒烤加熱後帶出更強烈的香味,所以日本當地的傳統食法主要為火炙其魚皮去保持鮮嫩口感。 味道鮮甜但係食落唔會好油膩**龍蝦刺身,超甜,肉質結實。**海膽杯,超多海膽,好新鮮好鮮甜。播放鮑魚加鮑魚糕**灸燒帶子,帶子大大隻又juicy,用剛剛燒完嘅紫菜包住,外面脆卜卜超好食。(3)壽司5款*師傅會在️壽司飯加小小調味,壽司新鮮度唔使點豉油。*中拖羅手卷,-大トロ一大片厚厚嘅 好粉嫩嘅拖羅再加上師傅在面前燒過嘅脆卜卜

(1) 時令前菜三款
師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食。

** 鮟鱇魚肝,口感嫩滑Creamy,好味

(2)刺身7款

** 師傅會根據當天最好嘅時令食材安排比客人。

**龍蝦刺身,超甜,肉質結實。

**海膽杯,超多海膽,好新鮮好鮮甜。
播放鮑魚加鮑魚糕

(3)壽司5款
*師傅會在️壽司飯加小小調味,壽司新鮮度唔使點豉油。

*中拖羅手卷,-大トロ一大片厚厚嘅 好粉嫩嘅拖羅再加上師傅在面前燒過嘅脆卜卜紫菜包住,外脆內軟,口感超正,味覺嘅享受

**仲有蟹膏加蝦、火灸吞拿魚壽司、北寄貝柱鮑魚
壽司、金目鯛壽司、北海道馬糞鹿兒島A四和牛等等。。。

(4)碎蔥吞拿魚腩手卷
**油脂感十分之豐富 ,睇住師傅燒下吞拿魚,再加入冇燒過嘅吞拿魚腩內,佢話咁會冇咁肥但係同時又多一點清爽,呢個真係好好食😋

(5)廚師特選一品料理

**甲羅燒賣相好正,有隻蟹仔喺側邊,蟹肉係師傅自己拆肉再調製,超多蟹肉,加埋多士一齊食yummy🦀

(6)蟹肉茶碗蒸
*呢個茶碗蒸好多蟹肉,蒸到到啱啱好,好滑好鮮。

(7)時令清湯
** 鮮魚湯配上豆腐同埋菇菇,多料,好飲。

(8)甜品
*芝士味雪糕,好香芝士味,夠滑。

呢個Omakase食咗大約2小時,一路食一路欣賞師傅嘅手勢,以食物水準同埋價錢來講,值回票價,絕對推介。
一連放三日假期,梗係要好好慰藉下努力工作嘅自己,今日去咗美孚新邨朋友屋企玩,晚餐時分,朋友推薦我黎呢一間日本餐廳✨時令前菜日本蕃茄、安康魚肝豆腐配松葉蟹肉、水雲。三款酸酸甜甜特別開胃,蕃茄好清又多汁、豆腐夠滑嫩。✨刺身七款以日本兵庫縣嘅五武士蠔打頭陣,口感creamy至極,甜味適中,淡淡礦物味,面頭鋪上酸汁,更加點綴左鮮味。平靖魚較爽身,灑上柚子皮同點上柚子酸汁可以把原先夠清淡嘅味道提鮮;澳洲龍蝦經過輕輕嘅火炙,半透明嘅肉質,食落爽彈,鮮甜無比;毫不吝嗇嘅厚切深海池魚,魚油特別豐腴,爽嫩得黎魚脂感極香;牡丹蝦刺身配上黑魚籽同蝦膏醬,清甜得黎極具黏口感;煙燻鰹魚打卡度極高,用上蘋果木去起煙霧,刺身加入打蓉左嘅洋蔥蘑菇汁,肉質細緻;中拖羅肉質粉嫩,食落冇筋淋身,相當肥美。✨壽司五款紋格魷魚食落較爽口帶點滑嫩感,黏度唔高,捲上薄荷葉特別清新;帆立貝食落軟柔,免頭灑上竹炭粉但味道不突出;深紅色嘅吞拿魚赤身,肉身食落魚鮮味好重,塗上醬油漬帶點微甜,小編特別喜歡師傅加左炸咗嘅紫蘇葉同芝麻,口感更佳;金目鯛顏色淺粉,微微爽口,細膩肥美的肉質,肌理緊實;重頭戲來自A4鹿兒島配上日本馬糞海膽,食落兩者均

✨時令前菜

刺身七款

壽司五款
紋格魷魚食落較爽口帶點滑嫩感,黏度唔高,捲上薄荷葉特別清新;帆立貝食落軟柔,免頭灑上竹炭粉但味道不突出;深紅色嘅吞拿魚赤身,肉身食落魚鮮味好重,塗上醬油漬帶點微甜,小編特別喜歡師傅加左炸咗嘅紫蘇葉同芝麻,口感更佳;金目鯛顏色淺粉,微微爽口,細膩肥美的肉質,肌理緊實;重頭戲來自A4鹿兒島配上日本馬糞海膽,食落兩者均是入口即溶,牛脂混上甘飴拌上米飯,實令人垂涎三尺。

✨碎蒽吞拿魚腩手卷
呑拿鮮腩毫無腥味,入口綿密,中間加入左小黃瓜嘅清脆感食落特別豐富。

✨時令清湯
中間來過小休,清一清喉嚨,湯品清甜。

廚師特選一品料理
今日精選有立鱗燒金鯛,魚塊上嘅鱗片高高豎立,食落酥香清脆;皮脂帶點Q 彈,魚肉柔嫩細滑,點上青檸更是鮮美無比。

✨蟹肉茶碗蒸
雞蛋蒸得滑溜,蛋香好濃,蟹肉嘅鮮甜味滲入雞蛋當中。

咖啡及甜品
2022-06-28 13 浏览
Omakase 🇯🇵係近年興起的名詞,一直都想去食,但亦有聽聞過不少中伏嘅個案,所以我特登做足功課搵到呢間係美孚的「友樂鮨」時令前菜三款🥗有黑橋貝、鮟鱇魚肝豆腐、水雲,當中既水雲有海中發菜之稱,味道酸酸地,一個非常開胃嘅前菜😋刺身七款岩手縣生蠔🦪蠔味濃郁,爽脆嘅口感咬開,一股鮮味充滿整個口腔❤️ 絞別魚、白象拔、深海池魚、拖羅、蘋果木煙燻鰹魚、北寄貝,每款都好新鮮,唔需要點太多醬料就食到鮮甜嘅味道‼️壽司五款最鍾意係馬糞海膽配鹿兒島A4和牛壽司,除咗賣相吸引,仲一次過有2款味道與口感嘅享受😎火炙金目雕充滿魚油香氣、北海道牡丹蝦上面仲有蝦子同蝦頭膏,一個字「鮮」,仲有帆立貝壽司、沙甸魚卷😍碎蔥吞拿魚腩手卷餡料非常充足,望住師傅即場包好直接傳到手上,就可以第一時間新鮮放入口,紫菜先用火輕輕烤過,造成外脆內軟,味覺與視覺的享受💯廚師特選一品料理 - 香煎鵝肝多士鵝肝非常厚身大塊,一咬鵝肝油就爆入口中,頓時香到不得了,再三回味😍蟹肉茶碗蒸蟹肉鮮味完全融入蒸蛋中,仲有蔬菜、野菌、粟米仔!正!時令清湯及甜品一定要讚佢嘅芝士味雪糕,芝士同埋奶味非常濃郁🍨由入門口到上菜再到買單,都要讚職員非常有禮貌同貼心

時令前菜三款🥗

刺身七款

碎蔥吞拿魚腩手卷

廚師特選一品料理 - 香煎鵝肝多士

蟹肉茶碗蒸
蟹肉鮮味完全融入蒸蛋中,仲有蔬菜、野菌、粟米仔!正!

時令清湯及甜品
一定要讚佢嘅芝士味雪糕,芝士同埋奶味非常濃郁🍨

由入門口到上菜再到買單,都要讚職員非常有禮貌同貼心,會詳細介紹每道菜同隨時留意你嘅需要,人均消費約$1500,但係所有食物嘅質素、賣相、服務完全都係物超所值!
  • 蟹肉茶碗蒸
  • 時令前菜三款
2022-06-28 14 浏览
呢間喺美孚既日本餐廳有好吸引既Omakase,可以坐喺吧枱前面一路睇坐師傅處理食材,一路品嘗精緻既菜式。今次點左Deluxe Omakase($1280)同埋Supreme Omakase ($1400),兩款Omakase都包括前菜、刺身、壽司、手卷、茶碗蒸、時令清湯、咖啡及甜品,好豐富,而supreme set更加有多兩款刺身同埋有一品料理。今餐有好多地方都令人驚艷,刺身方面,有黃金武士蠔,食落去口感非常之爽,勁新鮮。海膽杯嘅份量充足,海膽超級肥美。仲有好多特別嘅刺身,例如鮫鰈魚薄切、深海池魚、牡丹蝦、蘋果木鰹魚等,都係平時少見到嘅品種。除咗新鮮嘅刺身同埋壽司之外,呢度嘅熟食都好高質,值得一試。

今次點左Deluxe Omakase($1280)同埋Supreme Omakase ($1400),兩款Omakase都包括前菜、刺身壽司、手卷、茶碗蒸、時令清湯、咖啡及甜品,好豐富,而supreme set更加有多兩款刺身同埋有一品料理。

海膽杯嘅份量充足,海膽超級肥美。

除咗新鮮嘅刺身同埋壽司之外,呢度嘅熟食都好高質,值得一試。
美孚呢間高質Omakase 出咗地鐵站行3分鐘就到 好方便好享受食廚師發板嘅過程 可以睇到廚師喺你面前製作料理每上一道菜之前都會為你講解晚市有兩款 分別係🔸Deluxe $1280 | Supreme $1400🔸今次食左Supreme!!▪️時令前菜三味💙黑梅螺: 煮得夠軟腍 好入味💙蟹膏味增豆腐: 口感軟滑 蟹膏味好濃💙野生海髮菜: 醬汁酸酸地好開胃▪️兵庫縣武士蠔🦪肉白肥美 蠔味極重 肉質非常爽嫩中間夾住酸汁啫喱 +紫蘇花 入口更有層次▪️刺身六款💛鮫鰈魚肉質緊實爽脆 其中兩片包左鮟康魚肝💛白象拔蚌鮮甜十足 充滿海水味 口感爽脆💛深海池魚肉質鮮嫩肥美 脂厚油香💛野生大拖羅大拖羅係預覽最肥美嘅部份油脂極重 油香魚味都好濃入口即溶 回味無窮💛日本牡丹蝦蝦肉爽口彈牙 配上蝦子蝦膏 味道濃郁💛蘋果木煙燻鏗魚透明罩一打開 香氣撲鼻煙燻味完全滲入魚肉 肉質軟腍又富香氣▪️壽司🍣🧡新鮮帆立貝肉質清甜 配上竹炭鹽更易帶出鮮味🧡炙燒金目鯛魚皮經火槍燒過後 迫晒油份出黎 變得更香口🧡新鮮北寄貝小柱非常鮮甜 爽口🧡醋漬鯖魚手卷火炙鯖魚經過醋漬 可提升味道連埋香脆紫菜食 口感一流🧡碎葱吞拿魚手卷海量嘅碎蔥吞拿魚
美孚呢間高質Omakase
出咗地鐵站行3分鐘就到 好方便
好享受食廚師發板嘅過程
可以睇到廚師喺你面前製作料理
每上一道菜之前都會為你講解

晚市有兩款 分別係
今次食左Supreme!!

▪️時令前菜三味

食材嘅質素 店員嘅服務
水準都相當之高
絕對會再想黎encore
原來而家做緊優惠 4位仲送一隻龍蝦
考慮吓帶埋屋企人嚟食先得!
2022-06-15 33 浏览
Omakase Omakase Omakase🥳好小嚟美孚,朋友極力推介呢間友樂鮨Omakase,日本傳統師傅手法,廚師發板,食物有水準,餐廳寛躺,座位舒適👍🏻前菜既鮟鱇魚肝不得不讚,口感嫩滑Creamy 岩手縣真蠔 🦪 爽脆 蠔味濃郁仲有石垣鯛、活北寄貝、深海池魚、鰤魚、清酒煮鮑魚、拖羅手卷、蟹肉茶碗蒸、金目鯛壽司🍣、海膽白虾等等當然最期待嘅主角出場🤩就係龍蝦刺身🦞,龍蝦身既神經還未斷,見到觸鬚仲郁的,爽口彈牙,唔好諗住咁就完哦,龍蝦頭仲會即製龍蝦麵豉湯🥣,鮮甜無比,龍蝦頭仲要勁多肉,超級滿足 💯甲羅燒同平時出邊好唔同,蟹肉係師傅自己拆肉再調製,所以淡淡都係蟹肉,連埋多士一齊食係絕配🦀最後佢嘅雪糕都非常有驚喜芝士味雪糕及炭燒咖啡雪糕🤤真係忍唔住食多球💛🌟每人平均 $1500 的確值得回訪,真係會飽既Omakase, 下次再嚟試其他野✴️
Omakase Omakase Omakase🥳

前菜既鮟鱇魚肝不得不讚,口感嫩滑Creamy
岩手縣真蠔 🦪 爽脆 蠔味濃郁

當然最期待嘅主角出場🤩

最後佢嘅雪糕都非常有驚喜
芝士味雪糕及炭燒咖啡雪糕🤤
真係忍唔住食多球💛

🌟每人平均 $1500
的確值得回訪,真係會飽既Omakase,
下次再嚟試其他野✴️
2022-05-26 434 浏览
荔枝角美孚嗰頭冇乜日本餐廳選擇,要呢一間嘅壽司質素都係中上,而且價錢適合就來食多次!記得兩三年前好似都食過唔錯!因為我自己唔係咁鍾意D2嗰間 Umai, 環境擠迫,服務好多時都好差!禮貌麻麻哋同埋會催人講嘢都幾串!呢一間就相反,服務又溫柔又有禮貌!廁所或者枱與枱之間嘅環境都非常之舒服😌我哋揀咗都係$320嘅10件壽司/刺身定食呢個係朋友嘅!我自己就鍾意食壽司多啲,因為可以食多啲款式蒸蛋前菜同埋沙律菜都好新鮮嘅味道呢度有蝦、帶子、柚子鯛、蜜鯛、真鯛、深海池魚、跟住嗰兩個唔記得咗添、 之後就有銀雪魚燒、同埋最正嘅海膽!師傅介紹不過我都係記唔晒全部都好正好好味同普通嘅高級壽司一樣,但都係細粒嘅不過佢最後會俾返一碗好大嘅烏冬㗎!最後仲跟埋甜品,日本蕨餅:呢個質素就不過不失啦,唔係特別好味但係合格~整體印象都食得好舒服幾開心
講嘢都幾串!
我哋揀咗都係$320嘅10件壽司/刺身定食
呢個係朋友嘅!我自己就鍾意食壽司多啲,因為可以食多啲款式

蒸蛋前菜同埋沙律菜都好新鮮嘅味道
師傅介紹不過我都係記唔晒
全部都好正好好味
同普通嘅高級壽司一樣,但都係細粒嘅
不過佢最後會俾返一碗好大嘅烏冬㗎!

整體印象都食得好舒服幾開心
午餐
早到咗,就去餐廳對面嘅公園行吓,景色優美!一直都好想試廚師發辦,特登揀咗平日試吓,因為考慮到人流關係,就book咗一開門嘅時間即係12點。店內座位好少,全間鋪都係坐十個人左右,當時有二人一枱限制。初初以為冇乜人,點知到12:30已經坐滿人,之後再有人Walk in已經食唔到了。我哋坐喺壽司枱嘅右手邊,只有兩個位。廚師一開始會問有無什麼是不食的,貼心。好近距離咁睇住廚師為你準備,預備每一件壽司,感覺唔錯!看見廚師為每件壽司調味和裝飾,好似藝術品一樣。我哋點了廚師發辦和10貫壽司午餐。兩款都係一件件咁上上枱。每件壽司上枱,廚師都會話你知呢件是什麼。唯一美中不足,就係海膽沽清,失望!呢個係壽司發辦嘅前菜:左上係沙律,清新!右邊係合桃魚仔,香脆!下面是魷魚🦑仔,好好食!午餐嘅前菜,日式蒸蛋係壽司發辦都有嘅,所以壽司午餐就係沒有魷魚作前菜。 廚師發辦由魚生開始食,呢款係第一款,肉爽(忘記是什麼魚 )呢件係野生吞拿魚刺身蝦刺身,這個普通。之後就係壽司,兩個餐大約有四件嘅壽司係同款。左一:是迷你丼的一口食法左二:好好食,有油香左三:帶子壽司(廚師發辦)右二:甜蝦壽司(壽司午餐)左上:廚師發辦結尾嘅三

早到咗,就去餐廳對面嘅公園行吓,景色優美!

呢個係壽司發辦嘅前菜:
左上係沙律,清新!
右邊係合桃魚仔,香脆!
下面是魷魚🦑仔,好好食!

廚師發辦由魚生開始食,呢款係第一款,肉爽(忘記是什麼魚 )

呢件係野生吞拿魚刺身

刺身,這個普通。

之後就係壽司,兩個餐大約有四件嘅壽司係同款。

左一:是迷你丼的一口食法
左二:好好食,有油香
左三:帶子壽司廚師發辦)
右二:甜蝦壽司壽司午餐)

左上:廚師發辦結尾嘅三色迷你丼
拿起一片紫菜,放上吞拿魚蓉,三文魚籽,咬下去卜卜聲,正!

中間最底:蟹肉壽司廚師發辦)
右邊第一:和牛壽司 (兩個餐也有)

壽司午餐結尾會有一個湯烏冬

甜品。質地軟硬,一般!

整體,體驗不錯,會再來的。
地點方便,勁近西鐵站
感恩遇上🥰
2022-04-04
2022-03-18 100 浏览
做嘢做得咁辛苦梗係要獎勵下自己啦 今日嚟到美孚新邨嘅呢間友樂鮨食omakase 餐廳開業冇耐 入面嘅裝修都好新淨 有壽司吧枱 亦有四人座位啱曬唔同人士嘅需要 裝修當然係行日式風格 非常簡約舒服前菜三點 菠菜撈蟹柳蟹肉玉子配咗蟹膏味增土佐啫喱紫蘇花水雲北海道真蠔「仙鳳趾」 土佐啫喱紫蘇花 口感超creamy 蠔味濃郁 海水味較濃薄切石垣鯛 上面有紫蘇 柚子皮配酸汁一齊食赤貝 加左竹炭鹽同埋青檸汁* 北海道牡丹蝦 加上蝦膏蝦腦用麵豉調味嘅醬汁* 鮮北寄貝深海池魚 加柚子胡椒大拖羅甲夾紫蘇葉同赤身 上面加上檸檬汁同竹炭鹽 再夾住香脆紫菜火炙銀鱈魚壽司火炙秋刀魚壽司上面加薑蓉蔥蓉紫蘇花白子鰤魚腩火炙左口魚邊北海道海膽配白蝦 香脆紫菜清酒蒸鮑魚上面加鮑魚肝醬淮山煮魚 魚片加牛蒡 蛋白炸茄子
前菜三點 菠菜撈蟹柳

北海道海膽配白蝦 香脆紫菜

清酒蒸鮑魚上面加鮑魚肝醬

淮山煮魚 魚片加牛蒡 蛋白炸茄子

2021-12-31 554 浏览
-🦄友樂鮨-おまかせ Hkd1180 / Hkd1300Overall Rating🌕🌕🌕🌗🌑-聖誕節本身打算Book吓啲X’Mas Buffet點知 真係打勻晒比全香港嘅酒店都Full Booking好誇張唔係講笑 大家都為呢個聖誕節做足準備-於是我轉戰食Omakase 呢間餐廳較早前已被我收藏有一種比較隱世嘅感覺 唔算係一間好出名嘅餐廳但係大部分嘅評價都係性價比極高 真心想試試佢-當日我哋分別叫咗一個平嘅一個貴嘅套餐 試哂兩款分別在於 貴嘅套餐會多咗兩款刺身同埋一品料理價錢唔係差好遠 其實1300$都值得一試 唔係貴好多-♦️時令前菜三款-本日の前菜▪️Rating🌕🌕🌕🌗🌑-好開心我一早打電話去預留咗白子 就有得食白子雖然只係小小嘅一口 但係勝在好新鮮好Creamy我爸因為我而被逼食咗一份白子 雖然佢唔鍾意😏不過佢形容為豆腐花 其實呢個形容都幾貼切呀另外仲有海參同埋鮟鱇魚肝 海參我係第一次食我幾鍾意 因為佢似冰頭漬 配埋個汁食好開胃鮟鱇魚肝略嫌佢腥咗啲 不過口感都嫩滑好食如果唔係預留咗白子 唔知原本嘅前菜會係咩呢-♦️岩手縣真蠔-牡蠣🦪▪️Rating🌕🌕🌕🌗🌑生蠔嘅Size一般 唔算話
🦄友樂鮨

活北寄貝 我真係多多都食得落 鮮甜又好味😋
♦️深海池魚-縞鯵
好似好耐都無食過厚切嘅深海池魚 呢個真心厚架
因為佢有返咁上下厚度 所以口感較豐富飽滿同滿足
深海池魚一向有幾好食 我就唔長氣唔多講啦hehe…
不過有啲可惜嘅係 我呢塊池魚好似食到有啲筋😮‍💨

2021-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2021-12-15 343 浏览
朋友請食飯,選了美孚友樂鮨食廚師發板,整體來講幾好,食物有水準,餐廳寛躺,座位舒適。廚師精選有2個選擇,我們各點了一個,主要係刺身份量及一品料理的分別。首先是三款時令前菜,擺盤精緻,其中一盤有水果蕃茄、蟹膏豆腐及白子;另一盤有醒胃酸甜海帶、脆甜合桃及水果蕃茄,開胃好味。第二款是生蠔,肥美鮮甜,蠔上面有梅酒jelly,配搭特別而且美味。另一款池魚刺身卷卷著紫穌葉絲,鮮味而且多重口感。另一個非常吸睛而且豐富,用上時令香箱蟹,用師傅炒過的蟹膏,放在紫菜上食,啖啖肉,好滿足。接著是刺身,有灑上柚子碎的帶子,清新鮮甜、深海池魚、北海道牡丹蝦新鮮彈牙、肥美的中拖羅。廚師發板有北寄貝、金目鯛(上面有辣蘿蔔)、銀鱈魚(上面有新鮮七味)、秋刀魚(上面有薑蓉及蔥蓉),款款都好味,配搭好,味道更上一層次。海膽飯及海膽配吞拿粒兩款都好味。蔥拖羅手卷也很不錯!蒸蛋熱辣辣,蟹肉多、材料還有菜、粟米仔,配合相當好。北海道赤鮑魚配綠色的鮑鮑肝醬,特別美味,鮑魚肉質彈牙,口感鮮甜。天婦羅炸粉薄,不論蔬果或魚也滋味!伴碟的炸素麵也有特色!最後以甜品雪糕及咖啡作結,非常滿足!

海膽飯及海膽配吞拿粒兩款都好味。蔥拖羅手卷也很不錯!

蒸蛋熱辣辣,蟹肉多、材料還有菜、粟米仔,配合相當好。

最後以甜品雪糕及咖啡作結,非常滿足!
  • 蟹肉茶碗蒸
2021-12-13 46 浏览
呢排實在太忙啦雖然隔左一段時間 但係呢一間餐廳實在係太高質 所以一定要支持一下。話說果陣諗住紀念日所以就訂左一間好啲既餐廳, 雖然地方比較冷門啲 不過都十分方便好易去 餐廳唔算好多人 所以食得好舒服。入到去店員十分有禮貌,而同用膳期間都係師傅身上學到好多,交流十分舒適,服務一流。前菜最深刻果個白子沙律,酸酸甜甜。個白子好鮮,秋天果然係一個好季節!冷盤既生蠔都好出色,一黎到嚇到呆左大到成隻手掌咁,加上啲梅酒啫喱,好清新隻蠔就好creamy!刺身方面:名就記唔哂,但個金目鯛好有印象,個質地好有咬口好飽滿,魚味淡淡地完全唔會腥。仲有個紫菜包拖羅都好屈機,每啖都好full加左紫菜唔會覺得好「利」食多幾舊都仲得!之後上既海膽直正哇左出黎 從來無咁奢侈咁食海膽 present得十分豪華 但係加上其他配料每咬一下都有材料既鮮味但又唔會搶左主角既地位!當日食到好飽好飽,但個甲羅燒係唔會忘記,熱辣辣加埋搽上多士到。真係世界級,雖然好飽但真係好想問佢地可唔可以攞多幾塊多士 咁就可以食哂成個甲羅燒 不過最後廢事問都係會啪哂成個。當日有海鹽同冧酒提子雪糕,本人最鐘意食冧酒提子 所以當日就係好滿足。雖然呢個價錢
呢排實在太忙啦

當日有海鹽同冧酒提子雪糕,本人最鐘意食冧酒提子 所以當日就係好滿足。雖然呢個價錢有呢個質素係超值,不過成日食就無新鮮感啦,不過期待下次特別日子一定會再去。5分滿分會比6分,超正!
2021-12-03 87 浏览
🏮𝒴𝓊 ℛ𝒶𝓀𝓊 𝒮𝓊𝓈𝒽𝒾ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ sᴇᴛ $1,180║$1,300想不到在美孚新村芸芸的平民小店中竟然有一間ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ店,而且食物質素及服務比得上市區人氣餐廳的水準,在住宅區開店還多了一份親切感💕 晚市的ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ sᴇᴛ分為兩個價位,較貴的那一sᴇᴛ多了兩款刺身,以及廚師特選一品料理會是燒雪場蟹🦀⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ ❅ 水果茄❅北寄貝群邊❅汁煮蓮藕先吃三品時令前菜,水果茄新鮮清甜,連平時不愛番茄的友人也覺得很好吃🍅第二款北寄貝群邊配的醬汁有點泰式,味道酸酸甜甜,將北寄貝切塊後份量也蠻多!最後吃汁煮蓮藕,預先醃製的蓮藕像平常的涼拌開胃菜,味道不錯🥢⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ᴄᴏʟᴅ ᴅɪsʜ❅岩手縣赤崎生蠔❅新鮮象拔蚌岩手縣赤崎生蠔超級大隻,差不多有半隻手掌的大小,配上梅酒啫喱,口感爽脆飽滿🦪如不吃生蠔的話,師傅安排了新鮮象拔蚌刺身,同樣口感脆身,師傅建議可先試原味再沾少量醬油吃!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫sᴀsʜɪᴍɪ ❅ 蜜柑鯛配鮟鱇魚肝❅活北寄貝❅北海道牡丹蝦❅漬鯖魚配辣椒❅深海池魚❅大拖羅配紫蘇葉
🏮

❅北海道牡丹蝦
❅漬鯖魚配辣椒
❅深海池魚
❅大拖羅配紫蘇葉
每一款刺身都新鮮空運香港,當中對第一款蜜柑鯛配鮟鱇魚肝最為難忘,先吃兩片原味的蜜柑鯛,之後兩片則包著鮟鱇魚肝及芽蔥,完全是另一境界,鮟鱇魚肝入口滑嫩即化🤤另完外粉嫩的大拖羅亦很出色,配上紫蘇葉及紫菜的食法較特別!

sᴜsʜɪ ᴀɴᴅ ʜᴀɴᴅ ʀᴏʟʟ
❅赤貝配竹炭葉鹽
❅甘目鯛配蘿蔔蓉芽蔥
❅伊佐木配柚子胡椒
❅炙燒秋刀魚配薑蓉
❅白蝦配海膽║三文魚籽
❅碎蔥吞拿魚手卷
壽司無論味道還是造型的配搭都有花心思,第一次吃伊佐木,外皮口感爽脆很有趣,配酸甜的柚子胡椒,對味蕾是一大衝擊🤩另外秋刀魚經過炙燒後配上薑蓉,馬上迫出油脂感💯

海膽及三文魚籽皆以小杯子呈上,觀感即刻變得更高級,味道鮮甜!最後的碎蔥吞拿魚手卷配上脆紫菜及黃瓜小粒,拿上手有份量,吃完已經有七成飽🍣

sᴛᴇᴀᴍᴇᴅ ᴇɢɢ
❅蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸的份量是平常的1.5倍,蒸蛋很滑溜,面層有蟹肉芡汁有助提鮮,而且陶瓷器皿很美✨

ʜᴏᴛ ᴅɪsʜ
❅燒雪場蟹
❅鮑魚配鮑魚肝醬
重頭戲之一必定是燒雪場蟹,於廚房內即燒後送上客人面前還暖烘烘的,師傅預先把蟹殼剝去,啖啖鮮甜蟹肉超好吃,沾上蟹醋也很滋味😆另外鮑魚配上鮑魚肝醬味道濃郁,鮑魚彈口彈牙,底下墊了少量壽司飯,可以把鮑魚肝的精華沾乾淨!

sᴏᴜᴘ
❅舞茸白魚湯
魚湯湯頭清轍不膩,作結尾就最適合不過♨️

ᴅᴇssᴇʀᴛ
❅日本雪糕
當日提供海鹽及冧酒提子兩款口味,海鹽味帶淡淡鹹味很特別,而冧酒提子酒味突出,夾雜提子乾有口感🍨