2021-09-30 21 浏览
悠閑嘅生活就係要食返個午市 Omakase 💕廚師精選($550)真係超級抵食,前菜已經有兩款,有好好食嘅龍蝦沙律同玉子,同刺身三款、壽司有七貫,仲有有齊拖羅、海膽、三文魚籽嘅三色丼,食到超級滿足🥰最勁嘅係就算你就咁嗌十貫定食壽司套餐($298)都係一件一件好似omakase咁逐件上,俾你享受一番🤤壽司全部都係時令嘅精選,今次仲好特別有埋唔係成日見到嘅腦天,口感有少少似牛肉,燒得焦香好吃😋😋😋
2021-09-29
2021-09-28 21 浏览
美孚・友樂鮨的日式居酒屋裝潢,十足日本風格,認真的工作態度,讓人感受到日本壽司職人的精神,而且店員甚有禮貌,食客可以在美孚・友樂鮨度過一個美好的下午。入座後,店員會先提供熱茶讓客人暖胃,在正式用餐前喝點熱呼呼的熱茶暖胃。用餐過程中店員有注意客人用餐狀態,不僅勤快收盤,讓我們有舒服的空間用餐,也很主動地一直補茶水,我的杯子幾乎沒有空過呢。前菜二款以小缽方式呈現,送上桌時店員會先介紹,是日前菜分別是薯蓉及蘿蔔,沒有特別吃的順序,蘿蔔清甜多汁,薯蓉口感綿密,好不開胃。是日沙律是比較常見的胡麻沙律,一點爽脆的生菜,粟米和青瓜,再混和和風味十足的胡麻醬,清新得很,令人胃口大開。茶壺蒸頗具巧思,精緻度佳,蒸蛋上方點綴了些許冬菇,粟米及碧綠的紫蘇葉,尤如美麗的畫作。蒸蛋以鏗魚高湯製成,入口時有著樸實鏗魚香氣,蒸蛋質地光滑細緻,沒有氣泡,滑嫩好吃。吃畢以上前菜,是日沙律與茶壺蒸,正式享用我的廚師精選呢。師傅選用最佳時令節氣的新鮮海鮮,用他的技巧與手藝製作廚師精選,創作出適合食客的絕妙美味。師傅先為我奉上首道刺身鮫鰈魚,鮫鰈魚口感脆嫩,咀嚼時隱約能品嚐得到些許鮮甜滋味。跟接鮫鰈魚刺身的是響螺刺身,響螺放

跟接鮫鰈魚刺身的是響螺刺身,響螺放進嘴裡時,濃濃的海水味拍打我的嘴巴,細嚼時能感受到響螺的彈性,無窮鮮美,享用響螺刺身期間可沾點旁邊的柚子醋啊。

拖羅是眾多刺身中我最喜歡的,在嘴邊時已感覺到拖羅豐潤的油脂香氣,細嫩綿綿,拖羅近乎入口即化的質感更是意猶未盡。

深海深魚壽司新鮮的肉質帶有脆脆的嚼感,一口吃下深海池魚,鮮度沒話可說,而且深海池魚極之大片,我不禁大呼過癮。

新鮮北寄貝壽司上桌,絕對是一種衝擊,因為平日所吃的紅肉北寄貝已經熟透處理,新鮮的與熟掉的北寄貝味道和咬感不一樣,新鮮北寄貝壽司頗為驚喜。

北海道牡丹蝦壽司十級新鮮,加上奢華的蝦膏在蝦身點綴,彈牙的牡丹蝦在口腔中激盪出海洋滋味,充滿幸福感,很棒的味覺體驗。
赤身拖羅壽司略有厚度,色澤明亮,相當動人,赤身拖羅肉味較重,在齒間感受特別明顯,我滿懷欣喜品味赤身拖羅壽司

鰈魚邊壽司獨特的脂味,經火炙後的鰈魚邊魚味更為提升,魚油完美發揮,鰈魚邊嚼來甜香,每一口都是難忘的味美。

吞拿面頰壽司部位珍貴稀少,以炙燒方法引出吞拿面頰油花,吞拿面頰微微焦香,魚肉卻幼滑帶點油潤感,十分迷人。

蟹肉壽司給得豪邁,剝成細絲的蟹肉滿滿地鋪在壽司醋飯上,賞心悅目。蟹肉結合壽司醋飯的酸美,更顯出蟹肉的清爽甜味,舌尖為蟹肉壽司著迷。

碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼色彩繽紛,它的模樣美味似的,我捨不得動手。碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽完美精算,比例剛好,海膽甜鮮潤滑,海味濃重,碎蔥拖羅吃得我津津有味,太鮮香了,三文魚籽甜美爆汁,一口接一口停不下來。

吃完一堆冷主食,是時候來碗熱騰騰的味噌湯,美孚・友樂鮨的味噌湯有別於常喝的味噌湯,並不死鹹,反而有陣淡淡的甜美,不錯的喝。

壽司定食十貫同樣以廚師精選方式為客人提供十款不同的壽司品嚐,當然不是毫無章法的隨意出餐,亦有完整的餐單,配沙律,前菜,熱稻庭烏冬和甜品,細膩精緻又飽足。

朋友讚譽有嘉蜜柑鯛壽司,蜜柑鯛太過不得了,直接舞動她內心的雀躍,魚甜味在嘴巴流竄,口齒留香,脆彈感亦是一流。

左口魚壽司晶瑩剔透的白肉魚身看上來垂涎欲滴,雖然左口魚肉看似淡泊,但是嚐過後就知道左口魚魚油甘美,口中四濺,屬於脆爽型魚類。

朋友初嚐伊左木壽司,淺粉漸層瑰紅的伊左明艷動人,肉質嬌嫩,肥美甘香,伊左木壽司有種將人帶入海潮中的魔力,不輸給其他手握壽司

金目鯛壽司以柚子醋提味,緊緻彈脆的肉質經過柚子醋的加持後,突顯出金目鯛本身清爽的特質。金目鯛壽司溜進嘴裡和舌頭交纏,既甜美又帶點野性。

師傅以精湛的刀工為帆立貝刻畫條狀紋路,讓極佳甜度的帆立貝壽司能擁有不平凡口感,質感更細膩,所以別看小這點功夫。

深海池魚壽司在此我就不再多加筆墨形容,剛才我細味時已經跟大家分享過。現在說說甘海老壽司吧,甘海老壽司開背展開,去除蝦尾,佐上蝦膏,甘海老跟蝦膏在口腹一起迸發出鮮蝦味。

銀鱈魚壽司經火槍微微燒烤後,魚肉滑口軟腍,柔順的魚脂不膩口,附上的柚子鹽畫龍點睛,跟銀鱈魚你儂我儂,整貫壽司放入嘴相當飽嘴。

醋鯖魚壽司雖抹上輕薄的果醋,仍看得出鯖魚肉白裡透粉的特性,一入口,魚味甜甘,鯖魚上還預先放置些許蘿蔔蓉,層次豐富,清新又鮮美。

壽司最後來的是海膽壽司,當海膽壽司塞進嘴巴,豐腴甘美的海膽甜味爆汁,入口即化,猶如踩上雲端般的享受,太銷魂了,讓朋友魂牽夢縈呢。

吃完壽司,吃碗熱稻庭烏冬就對了。朋友極之喜愛這裡的烏冬,烏冬滑彈有致,昆布鏗魚湯甜鹹得宜,吸飽湯汁的烏冬實在好吃,若愛吃辣的,可撤七味粉加辣。

甜品為日式道地的紅豆抹茶蕨餅,為午餐畫上完美句點。紅豆香甜綿密,蕨餅軟彈軟彈的,抹茶粉毫不客氣撒得滿滿的增香,就是讓人感受到濃濃的抹茶味,一口蕨餅一口茶,美滿如意。
2021-09-26 43 浏览
呢個星期係美孚上堂,係openrice搵到呢間食omakase既日本餐廳,見d食評都係一個食午餐omakase, 另一個食午餐10件壽司set 一齊share,一於照跟!.午餐Omakase $550前菜2款+是日沙律菠菜沙律、胡麻雞絲 及 沙律.食omakase好處就係坐正係師傅面前,逐款新鮮食材介紹,一大享受。.刺身3款左:左口魚薄切 配 柚子醋左口魚魚肉偏淡,配以柚子醋帶出鮮味。.右下:白象拔蚌刺身新鮮既象拔蚌既爽脆口感真係好正!.右上:拖羅刺身無筋既拖羅,肉質軟林.壽司7貫石恒貝壽司係貝類新鮮爽脆口感!.北海道赤牡丹蝦 配蝦膏蝦籽 壽司我好鍾意食蝦架,彈牙既蝦肉配埋咸鮮既蝦膏一齊食,齒頰留香.松葉蟹肉醋啫喱壽司壽司飯面全是蟹肉蟹膏,唔捨得將佢一啖擺入口.老天壽司 (吞拿魚背脊)師傅介紹係吞拿魚稀有部位既肉,炙燒表面後油香出左黎。.碎蔥拖羅、海膽、三文魚籽丼為你介紹今日為我準備呢一餐美味omakase 既Billy師傅睇相都已經吸引你眼球,味道直情冇得輸!食材新鮮,一啖一享受。.而呢度lunch既10件壽司set ,都係用omakase形式提供架!.左中:黑松露帆立貝壽司真係好大
午餐Omakase $550
前菜2款+是日沙律
菠菜沙律、胡麻雞絲 及 沙律

刺身3款

左:左口魚薄切 配 柚子醋
左口魚魚肉偏淡,配以柚子醋帶出鮮味。
右下:白象拔蚌刺身
新鮮既象拔蚌既爽脆口感真係好正!
右上:拖羅刺身
無筋既拖羅,肉質軟林
壽司7貫
石恒貝壽司

係貝類新鮮爽脆口感!
北海道赤牡丹蝦 配蝦膏蝦籽 壽司

我好鍾意食蝦架,彈牙既蝦肉配埋咸鮮既蝦膏一齊食,齒頰留香
松葉蟹肉醋啫喱壽司

壽司飯面全是蟹肉蟹膏,唔捨得將佢一啖擺入口
老天壽司 (吞拿魚背脊)

師傅介紹係吞拿魚稀有部位既肉,炙燒表面後油香出左黎。
碎蔥拖羅、海膽、三文魚籽丼

左中:黑松露帆立貝壽司
真係好大粒帆立貝呀!配埋醬油汁同黑松露,令壽司既色香味有層次感
正中:金目鯛壽司
明貴食材呀金目鯛,果然魚肉質有彈性而嫩滑
右中:伊佐木壽司
壽司店罕見既魚類,味道鮮甜,肉質彈牙
左下:甘海老壽司
兩隻大size甘蝦刺身,蝦肉有膠質漿口
中下:灸燒銀雪魚壽司
銀雪魚扒食得多,用黎整壽司第一次食!魚肉係有滑溜感,而且炙燒完油脂溶化左,好香
右下:昆布鯖魚壽司
個人本身唔太鍾意食鯖魚壽司,但Billy師傅加左塊昆布係厚切鯖魚壽司面後,中和左鯖魚本身既草青魚肉味,又覺得幾好食喎
海膽壽司

呢件壽司根本唔使comment,就係滿滿海膽,滿足的!
再黎幫襯時記得book位同Billy 師傅,full booking架佢!
2021-09-13
2021-09-24 34 浏览
位於美孚屋苑大廈地下高級日式料理店,旁邊一列都是各式其式的餐廳,街坊食店以及商店。門面已經看到那日本和風木系,餐廳入面主要分兩邊,一邊就是坐在吧檯對著師傅,另一邊則是沙發四人卡位。人均費用相對出面的不算高,食材蠻新鮮,性價比高。廚師精選Omakase 及午市壽司定食廚師發辦,除了可品嚐最新鮮、精挑細選之刺身,還可以觀賞師傅在食客前即席製作,看著他們對每份食材的執著,精細的功夫,欣賞其手藝。廚師精選Omakase 及午市壽司定食都是以廚師發辦方式提供,師傅說餐廳食材都是每天由日本空運到港,以確保食物新鮮。兩款套餐都包括沙律、茶碗蒸、麵豉湯、壽司或刺身、湯烏冬、甜品或飲品,非常豐富,性價比甚高。   前菜:龍蝦沙律、甜南瓜、茶碗蒸前菜沙律清新開胃的;以及剛剛蒸好的蛋,蛋香又滑嫩。主食:刺身及壽司時令刺身有吞拿魚、海膽、真鯛、深海池魚、油甘魚、北寄貝、牡丹蝦、蟹肉等等。全部都是即場切片,製作,那股鮮味實在令人回味無窮。師傅緊捏壽司醋飯,飯團握得剛好而不會散下來。丼飯:蔥花碎吞拿魚魚蓉海膽丼一輪壽司及刺身完結後,壓軸登場就是一小碗賣相精緻,顏色鮮艷的海膽吞拿魚蓉碎丼。三文魚籽及海膽味道最濃郁且
廚師精選Omakase 及午市壽司定食

廚師發辦,除了可品嚐最新鮮、精挑細選之刺身,還可以觀賞師傅在食客前即席製作,看著他們對每份食材的執著,精細的功夫,欣賞其手藝。廚師精選Omakase 及午市壽司定食都是以廚師發辦方式提供,師傅說餐廳食材都是每天由日本空運到港,以確保食物新鮮。兩款套餐都包括沙律、茶碗蒸、麵豉湯、壽司刺身、湯烏冬、甜品或飲品,非常豐富,性價比甚高。

前菜:龍蝦沙律、甜南瓜、茶碗蒸

前菜沙律清新開胃的;
以及剛剛蒸好的蛋,蛋香又滑嫩。
主食:刺身壽司

丼飯:蔥花碎吞拿魚魚蓉海膽丼

一輪壽司刺身完結後,壓軸登場就是一小碗賣相精緻,顏色鮮艷的海膽吞拿魚蓉碎丼。三文魚籽及海膽味道最濃郁且帶鮮味。
熟食:湯烏冬

看上去是一碗平平無奇的清湯烏冬麵,湯底的味道就是糖、醬油、味醂等,但很暖胃。而且烏冬麵條細滑,彈牙,口感豐富。
甜品:抹茶蕨餅

最後甜品方面,以一客經典的日式和菓子甜點來結束這頓午餐-抹茶蕨餅。
蕨餅本身甜甜的,口感煙韌,外面灑滿了深綠色、特濃帶苦澀的抹茶粉,甜而不膩。
Omakase熱潮左好一段日子 但自己一直未試過 今次難得襯放假時去一試廚師發辦既體驗😙近近地揀左美孚既餐廳 美孚站一出行大約5分鐘就到達 前菜: 沙律丨玉子燒丨蟹肉前菜三款中最喜歡玉子燒,扎實,有蛋香,甜甜的好開胃。刺身3款- 真鯛丨鮮北寄貝丨中吞拿魚腩真鯛配柚子酸汁,食落口有刺身的鮮甜同柚子汁的甜酸味,互相配合,而且上面有紫蘇花,係視覺上的享受。鮮北寄貝十分新鮮,味道鮮甜,肉厚而爽口。拖羅超級肥美,厚實無筋,入口充滿油香而且入口即溶,魚味十分濃郁,超級喜歡! 壽司七貫 – 深海池魚丨牡丹蝦丨值得一提的是牡丹蝦上面有綠色的蝦籽,雙重享受✌🏻金目鯛丨松葉蟹肉蟹肉鮮甜 醋漬鯖魚鯖魚偏向濃郁及油分高,配上白板昆布,既美觀又能夠增加鮮味和口感。銀雪魚入口爆油香,其中一款最喜歡的壽司!十分驚喜右口魚邊魚身有燒過,充滿有油香,入口即溶!上面加上蔥花,味道再升華,又係其中一款最愛!三色刺身丼有海膽、蟹肉及蟹籽,份量很多,加上紫菜,自製左做海膽卷😂😂海膽鮮甜,十分滿意。最後以香蕉雪糕作結尾,淡淡的香蕉味,甜而不膩。是次午餐十分滿足,第一次初嘗omakase,完全係一個好好既體驗。壽司師傅好nice,
近近地揀左美孚既餐廳 美孚站一出行大約5分鐘就到達

前菜: 沙律丨玉子燒丨蟹肉前菜
三款中最喜歡玉子燒,扎實,有蛋香,甜甜的好開胃。

刺身3款- 真鯛丨鮮北寄貝丨中吞拿魚腩

鮮北寄貝十分新鮮,味道鮮甜,肉厚而爽口。

壽司七貫 –
深海池魚丨牡丹蝦丨

值得一提的是牡丹蝦上面有綠色的蝦籽,雙重享受✌🏻

金目鯛丨松葉蟹肉

蟹肉鮮甜

醋漬鯖魚

銀雪魚

入口爆油香,其中一款最喜歡的壽司!十分驚喜

右口魚邊

魚身有燒過,充滿有油香,入口即溶!
上面加上蔥花,味道再升華,又係其中一款最愛!

三色刺身

有海膽、蟹肉及蟹籽,份量很多,
加上紫菜,自製左做海膽卷😂😂

海膽鮮甜,十分滿意。

最後以香蕉雪糕作結尾,淡淡的香蕉味,甜而不膩。

是次午餐十分滿足,第一次初嘗omakase,完全係一個好好既體驗。壽司師傅好nice,每款壽司都會講解少少,令我對刺身的認識更多。

今次感受好好,會再回訪!
2021-09-21 175 浏览
個日同同事係呢邊出job,諗住食好d。見到呢間高質料理店,門口睇左下menu覺得唔錯。.🌸Omakase - lunch $550 - 前菜兩款 - 是日沙律 係龍蝦蟹籽沙律,超美味。 - 茶壺蒸 蛋超嫩,入面有菇 小玉米 蓮子等 - 刺身三款 有吞拿魚 象拔蚌 真鯛 象拔蚌口感鮮嫩 爽脆😋😋 - 壽司七貫 壽司由白魚到紅魚都有,先食白魚,味道比較淡味,之後食紅魚,味道會濃郁d。每一款都好新鮮,最愛係赤身,海膽同松葉蟹肉壽司。 - 碎蔥拖羅, 海膽 和三文魚籽丼 呢個係重頭戲~ 用紫菜包住食 一流!上面有點點金箔點綴,精緻又高級! - 味噌湯 咖啡 甜品甜品係紅豆抹茶蕨餅,超啱我口味😗.🌸壽司定食 十貫 $298呢款都係廚師發版 根據當日嘅新鮮魚製作。除左有十貫精緻壽司之外,仲會包埋前菜,沙律,甜品,仲有稻庭烏冬。.環境舒適之餘,服務態度都好好,會不停斟茶。
個日同同事係呢邊出job,諗住食好d。
見到呢間高質料理店,門口睇左下menu覺得唔錯。

🌸Omakase - lunch $550
- 前菜兩款
- 是日沙律 係龍蝦蟹籽沙律,超美味。

- 茶壺蒸 蛋超嫩,入面有菇 小玉米 蓮子等

- 刺身三款 有吞拿魚 象拔蚌 真鯛

象拔蚌口感鮮嫩 爽脆😋😋
- 壽司七貫
每一款都好新鮮,最愛係赤身,海膽同松葉蟹肉壽司

- 碎蔥拖羅, 海膽 和三文魚籽丼
呢個係重頭戲~ 用紫菜包住食 一流!
上面有點點金箔點綴,精緻又高級!

- 味噌湯 咖啡 甜品
甜品係紅豆抹茶蕨餅,超啱我口味😗

🌸壽司定食 十貫 $298
呢款都係廚師發版 根據當日嘅新鮮魚製作。

環境舒適之餘,服務態度都好好,會不停斟茶。
2021-09-08
2021-09-20 50 浏览
以前返學嘅時候,每星期都會抽幾日黎做下Partime,幫人補下習順便幫補下自己😂不知不覺,咁就補左成10年,今年放榜,取得佳績,緊係要獎勵下佢,帶左佢黎美孚呢間隱世日本料理店,慢慢歎返個午市Omakase~.【餐牌】.【壽司定食 10貫 $298】坐定定後,先黎胡麻沙律,茶碗蒸,希靈魚籽作前菜.壽司全由師傅發辦,以Omakase形式,採用當日最新鮮嘅材料製作,以確保高質質素,所以每日都未必相同架🥰10貫壽司有北海道牡丹蝦,石垣貝,金目鯛,伊佐木,金鯛魚,海饅,蟹膏蟹肉,黑金龍蝦肉壽司,樣樣都係即時製作,堅係好新鮮呀😎.其中最推薦以下兩樣伊佐木:魚香味濃郁,更以蘿蔔蓉做點䮕金目鯛:肉質Q彈,辣椒碎有提鮮嘅作用.食完壽司後,仲有熱稻庭烏冬同紅豆抺茶蕨餅添🥰.【Omakase-Lunch $550】呢個Set分成7 part,前菜係胡麻沙律,希靈魚籽,茶碗蒸同龍蝦肉沙律.刺身有三款新鮮北寄貝:口感爽脆,魚鮮味重左口魚:肉質好鮮嫩中拖羅:入口即化配上紫菜輕脆.壽司7貫,有北海道牡丹蝦,深海池魚,銀鱈魚,吞拿魚腦天,左口魚邊,蟹膏蟹肉。當然最推薦吞拿魚腦天,呢個係吞拿魚頭頂肉,咁特別而刁鑽嘅部位

【餐牌】

壽司定食 10貫 $298】
坐定定後,先黎胡麻沙律,茶碗蒸,希靈魚籽作前菜

其中最推薦以下兩樣
伊佐木:魚香味濃郁,更以蘿蔔蓉做點䮕
金目鯛:肉質Q彈,辣椒碎有提鮮嘅作用

食完壽司後,仲有熱稻庭烏冬同紅豆抺茶蕨餅添🥰

【Omakase-Lunch $550】
刺身有三款
新鮮北寄貝:口感爽脆,魚鮮味重
左口魚:肉質好鮮嫩
中拖羅:入口即化配上紫菜輕脆
壽司7貫,有北海道牡丹蝦,深海池魚,銀鱈魚,吞拿魚腦天,左口魚邊,蟹膏蟹肉。當然最推薦吞拿魚腦天,呢個係吞拿魚頭頂肉,咁特別而刁鑽嘅部位,一般日式料理餐廳都不會見到🙊一條吞拿魚只有兩片,所以非常矜貴,口感軟綿,魚香味極濃😍

本身是碎蔥海膽三文魚籽丼,因不太食海膽,師傅特地為我度身整左左吞拿魚蓉蟹蟹籽丼,一啖入口,三種層次既口感係口中散發,好正🥳

最後仲有味噌湯,紅豆蕨餅同香濃咖啡作結呢😘
2021-09-20 19 浏览
近日搵到一間食午市Omakase性價比幾高,所以就book咗位嚟食🤩叫咗一個午市廚師發板,同埋10件壽司set,廚師發板會有前菜兩款、是日沙律、刺身三款、壽司七件同埋有茶碗蒸、重有一個刺身丼飯味增湯同埋甜品。無論係廚師發板或者係10件壽司set,都係由師傅以Omakase的形色提供,每一件刺身或者壽司都係用上當日最新鮮嘅食材。前菜龍蝦沙律🥗,每一啖都係龍蝦肉配上蟹子,啖啖龍蝦肉非常滿足🦞左口魚刺身肉質鮮嫩,味道清甜。吞拿魚刺身食落一啲筋都冇,肉質鮮嫩👍🏻甘蝦壽司,甘蝦大大隻,另外再配上蝦膏汁更突出蝦嘅鮮味。蟹肉壽司,上面鋪滿滿滿蟹肉,另外配上左醋啫喱,少少醋嘅味道令到蟹味更加突出。深海池魚壽司,有魚油香的同時亦都有淡淡嘅魚味。北海道海膽壽司,海膽鮮甜。火焰左口魚裙邊壽司,燒過之後散發出更多的魚油香。丼飯上面有蔥拖羅、海膽、三文魚子,刺身嘅份量仲多過啲飯啊,刺身用匙羹放落口,入口好澎湃🤣甜品係抹茶蕨餅💗

左口魚刺身肉質鮮嫩,味道清甜。
吞拿魚刺身食落一啲筋都冇,肉質鮮嫩👍🏻

甘蝦壽司,甘蝦大大隻,另外再配上蝦膏汁更突出蝦嘅鮮味。

深海池魚壽司,有魚油香的同時亦都有淡淡嘅魚味。

北海道海膽壽司,海膽鮮甜。

火焰左口魚裙邊壽司,燒過之後散發出更多的魚油香。

甜品係抹茶蕨餅💗

2021-09-19 13 浏览
作為Omakase 初哥,今次選了美孚 友樂鮨。Omakase 是完全交由師傅發板,過程神秘又有驚喜。一路品嚐一路同師傅交流,好親切同貼地的體驗。刺身象拔蚌店家自有養殖缸來養飼象拔蚌,新鮮撈起,一片片爽口的蚌肉,鮮。火灸青魚 魚味濃及油分高,加上白板昆布煮熟後變成透明,面層就像啫喱般晶瑩剔透,既美觀又能夠增加鮮味和口感。火灸金目鯛是日本的名貴食材,火灸後魚肉更甜香濃郁,口感不腻。銀鱈魚 肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,就算不蘸豉油仍能吃到魚的鮮味。左口魚邊 左口魚魚香濃,配上芽蔥,有淡淡的蔥甜味腦天據師傅所述,此屬三文魚頸位,珍貴而罕有,日本譯腦天,入口即溶。非普通腩位可比。赤鯥 只能在天然環境生長的赤鯥,矜貴且身價高,肉質很鮮甜,值得一試。松葉蟹肉壽司配土佐啫喱蟹肉鮮甜👍🏼土佐啫喱提鮮,令味道更有層次。三色丼/ 海膽 三文魚籽 碎蔥拖羅 / 牛蒡 京蔥碎精緻小巧的丼飯,店家將牛蒡和京蔥加入丼飯裏,令口感更豐富、有層次。抹茶紅豆厥餅小小的紅豆厥餅,彈牙而軟糯,喜歡。

刺身象拔蚌

火灸青魚

火灸金目鯛

是日本的名貴食材,火灸後魚肉更甜香濃郁,口感不腻。

銀鱈魚

左口魚邊

左口魚魚香濃,配上芽蔥,有淡淡的蔥甜味

腦天

赤鯥

松葉蟹肉壽司配土佐啫喱

蟹肉鮮甜👍🏼土佐啫喱提鮮,令味道更有層次。

三色丼/ 海膽 三文魚籽 碎蔥拖羅 / 牛蒡 京蔥碎

抹茶紅豆厥餅

小小的紅豆厥餅,彈牙而軟糯,喜歡。

2021-09-15 20 浏览
好鍾意食日本嘢🥳依日Lunch 去咗美孚食Omakase,除咗「午市廚師精選」,原來依到嘅「午市壽司定食10貫」都係以Omakase嘅方式提供💗由廚師決定🥳用當日最鮮最正嘅食材喺客人面前製作!正!我哋2個人去,1個點Omakase Lunch($550),1個點午市壽司🍣定食10貫($298)。🔶 Omakase Lunch 🔶成個餐有前菜兩款丶沙律丶刺身三款丶壽司七貫丶茶碗蒸,仲有碎蔥拖羅丶海膽丶三文魚籽丼,最後仲有味增湯丶咖啡同埋甜品,都好豐富🥳當中我最鍾意~前菜龍蝦🦞沙律,非常有鮮味賣相又精緻。壽司方面,我好鍾意💗新鮮北寄貝,夠曬爽滑鮮,而北海道牡丹蝦🦐上面伴著蝦籽同蝦膏,3重鮮味,口感一流👍🏼另外,腦天壽司即係吞拿魚後尾枕 ,火炙過後~入口充滿油脂香👍🏼 仲有蟹肉壽司,啖啖鮮香蟹肉令人回味無窮。而壓軸嘅三色丼賣相好靚靚呀💗金黃色一大球,有碎蔥拖羅丶海膽丶三文魚籽,海膽夠晒鮮甜🥳而且好足料。🔶 午市壽司定食10貫🔶除咗有10款廚師精選嘅壽司,仲有埋沙律丶前菜同埋熱讚岐烏冬🥳蜜金鯛丶鮫鰈魚丶金目鯛丶帆立貝丶深海池魚丶深海月老丶銀鱈魚丶吞拿魚丶鰈魚邊同埋海膽🥳全部都新鮮肥美最鍾意銀鱈

🔶 Omakase Lunch 🔶

當中我最鍾意~

🔶 午市壽司定食10貫🔶

最鍾意銀鱈魚,肉質超嫩👍🏼仲有壓軸嘅海膽壽司,海膽多到爆晒出嚟,仲好鮮甜👍🏼最後仲有一客熱辣辣又夠滑嘅讚岐烏冬,好滿足。

平均每人4百幾蚊,就可以享受到咁正嘅Omakase 氣氛同埋美食🥳我都幾滿意。

今日難得平日放假 就約咗個朋友想lunch 食廚師發辦 Omakase 價錢親民d 而且又少人 可以慢慢嘆 一路傾下計🥳 廚師發辦都係 $550 一個人 朋友另外食午市套餐壽司定食10貫 都係以廚師發辦嘅形式上台 至於壽司類型都係按當日最新鮮嘅食材供應 價錢更優惠只係 $298😝 餐廳係美孚 近地鐵站 門面係黑色+ 木門設計 已經同其他店舖與眾不同 好似日本嘅小店 從內到外 都有一種返咗日本家鄉嘅感覺🤪💕 坐喺酒吧枱 欣賞師傅手起刀落 一件一件壽司就好似藝術品咁呈現係我哋眼前😋 係一件好幸福嘅事💕介紹咗我食嘅廚師精選先($550 )已經包左前菜、沙律、刺身、壽司七貫、茶碗蒸、碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼、味噌湯、甜品🤣 最難忘嘅刺身係鮫鰈魚 因為一啖放落口就好似融化咗咁 油份適中 彈牙😍 象拔蚌就彈牙 配合特製嘅醬油 更加食得出佢嘅鮮甜味! 吞拿魚就完全冇根 厚身軟綿綿! 😋然後就開始食壽司 🍣❤️ 左1 牡丹蝦壽司 有蝦膏蝦子喺面 非常濃郁蝦膏味 蝦滑溜 質感黏黏地 最後黏住整個口腔 左2 深海池魚壽司口感似油甘魚 非常滑溜 左3 金目鯛壽司 入口非常鮮甜軟滑 慢慢滲出油脂味右1 松葉蟹

介紹咗我食嘅廚師精選先($550 )
已經包左前菜、沙律、刺身壽司七貫、茶碗蒸、碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼、味噌湯、甜品🤣

然後就開始食壽司 🍣❤️

面上有啫喱紫蘇花 一層一層的非常鬆化

右2 赤鯥魚壽司
先將外皮用火槍燒熟 令油脂更能散發出來 食落油脂充滿口腔

右3 北寄貝壽司
非常彈牙 外型唔似平時 認唔出 面上有青檸 令整體味道更加清新

最後的壽司係碟魚鯛 一試難忘😍

入口溶化 魚腩滑 少少酸 加了醋的感覺 味道非常配合!

碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼

海膽非常鮮甜 冇腥味 配合魚籽拖羅 加紫菜 幸福到頂🥳🥳🥳

再介紹朋友的壽司定食10貫😆 ($298)
首先有沙律和茶碗蒸做前菜,然後就每件壽司會續件奉上,最後會有熱讚岐烏冬。

提提幾件印象深刻嘅壽司🍣

金目鯛壽司
今次係第一次嘗到金目鯛壽司,味道鮮甜,刺身上涂了一層薄薄嘅酸汁,令油膩感降低,食慾大增。壽司飯的飯粒黏度剛剛好,不會一夾就散。

帆立貝壽司
以黑松露醬作為點綴,厚切帆立貝上已澆上少許醬油,更突顯鮮甜。

深海池魚壽司
深海池魚肉質細緻,清甜爽口,不會有油膩的感覺。
深海池魚壽司

牡丹蝦壽司
牡丹蝦比一般餐廳食到嘅更大隻!配上蝦籽增加口感,牡丹蝦既黏又爽,食落極甜美。

醋鯖魚壽司
在醋鯖魚上加了一層薄薄的昆布,浸了醋的昆布有去魚腥作用,壽司食落酸酸甜甜的。而且,壽司上紅、黃、綠色的米通粒,令到壽司賣相更佳。
醋鯖魚壽司

我哋兩個都非常滿意今次嘅omakase 餐廳環境舒服 價錢親民 壽司新鮮鮮甜 廚師店員親切 下次再黎👍🏻👍🏻👍🏻

2021-08-30
2021-09-10 57 浏览
每日放工都會去美孚轉車,每次經過蘭秀道都會見到 友樂鮨,看似神秘的日本料理🇯🇵終於請了半天假,跟小夥計來這裏慢慢享受一個 omakase 午宴。平時lunch time都好心急,夠不夠給自己放鬆一下,在工作上才能走更遠路。午市套餐壽司定食 10 貫 $298 / 1人前經理特別推介物超所值的定食,$300已經可以吃到午市壽司定食,十款壽司🍣 都是以omakase 的方式由師傅提供給我們,而且保證不時不食,以每日不同的鮮貨製作。每一件手握壽司都新鮮肥美,食材豐富有光澤,當中還有超級重頭戲,鮮甜甘香的海膽,令人回味無窮。而且一系列配沙律、前菜、熱稻庭烏冬,連貫性高,很完整的享受師傅帶給我們食壽司的樂趣!午市廚師精選Omakase- Lunch $550 / 1人前而我看似嘴刁的,經理推介 Omakase- Lunch,果然是食過返尋味,師傅服務跟食物質素與晚宴無異。每日新鮮的食材,師傅細心了解食客有沒有食物敏感,或是有什麼是特別喜歡吃的,然後用心為我做每一個環節。前菜兩款 & 是日沙律開胃前菜是龍蝦沙律,造型精緻,鋪滿蟹籽,酸甜開胃。刺身三款平目魚 又名 左口魚:薄切盡顯師傅刀工,肉質鮮

午市套餐
壽司定食 10 貫 $298 / 1人前

午市廚師精選
Omakase- Lunch $550 / 1人前

前菜兩款 & 是日沙律
開胃前菜是龍蝦沙律,造型精緻,鋪滿蟹籽,酸甜開胃。

刺身三款
平目魚 又名 左口魚:薄切盡顯師傅刀工,肉質鮮嫩,魚味清淡,沾上酸汁更顯美味。

北海道 新鮮北寄貝:肉質鮮甜爽口,刺身味道鮮甜、口感爽滑。師傅拍一下,肉質即時收縮,趁這個時候放入口品嚐,口感極佳。

深海池魚:肉質鮮嫩肥美,魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩。

壽司 七貫🍣
鯖魚:不但好吃而且魚味濃郁,加上昆布同吃,層次感豐富。

金目鯛:賣相外型漂亮得像紅寶石,油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美,師傅炙烤刺身,令油分愈吃愈甘香。

銀鱈魚:很少吃銀鱈魚刺身,以火炙一下,想不到魚肉這麼嫩滑,爽口又鮮。刺身的肥美程度,僅次於以下會吃的拖羅。

拖羅:拖羅肉質粉紅,入口軟嫩,飽滿圓潤而不會油膩,重魚油香,令人齒頰留香的油分。

右口魚邊:火炙迫使魚油脂勁香囉!

蟹肉壽司:鋪滿蟹肉,加上土佐醋啫喱,一啖放入口,層次豐富,鮮甜開胃好味道。

碎蔥拖羅、海膽、三文魚子丼
望落去好似一種海膽山,造型已經夠霸氣,我鍾意!碎蔥拖羅幼細香滑,軟綿綿的口感,加上脂香,回味無窮。海膽份量豪爽,顏色金黃,吃上去口感奶滑又濃郁,入口即溶,味道相當好!

味噌湯、咖啡及甜品
最後喝了一碗味噌湯,暖胃之後,再嘆番杯香濃咖啡☕️最後的日式雪糕為今晚畫上完美的句號。

這裏的刺身壽司種類多,每款都是好吃的,師傅風趣幽默,三五知己間中來一聚十分推薦。

• 午市套餐 / 壽司定食 10 貫
  • 午市廚師精選 / Omakase- Lunch
2021-09-10 20 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。友樂鮨.開心廚師發辦。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 朋友家住美孚,去佢地頭開飯帶吃一間頗多街坊食的日本店店:友樂鮨友樂鮨主打廚師發辦換言之是以當日新鮮食材來製作吸引力強大   格局寬敞,燈光柔和bar檯位設計夠空間感坐得好舒服廚師好有禮貌只講服務都正!食物質素好有水準前菜的芝麻醬沙律和蟹肉沙律都非常鮮美茶碗蒸好香滑    和朋友各自點不同套餐食物都令人驚豔 每件壽司精心設計鯛魚鮮美,甜蝦配蝦籽香甜加了昆布的青魚口感不錯吞食夠香滑 最吸引是一啖吞食的海膽鮮、香、甜、滑真是美味非常 再來個稻庭烏冬,爽口滋味 我的套餐更吸引師傅根據魚的種類分別進行薄切與厚切新鮮的北寄貝令人非常驚喜爽得來帶更強烈的鮮氣牡丹蝦配蝦籽,鮮甜出眾特選壽司用上輕炙的味力加強了肉質的甜香度還有飽滿蟹肉的選擇帶出香鮮 最強大的要說我的海膽當當激烈的海膽游入我口中的深海大量的肉鮮與海膽鮮氣令人非常回味 老實說,海膽這東西最重要的是合自己味道 最後來個傳統的日本

雜感女生   好味日記

˚*。友樂鮨.開心廚師發辦。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

朋友家住美孚,去佢地頭開飯

帶吃一間頗多街坊食的日本店店:友樂鮨

吞食夠香滑

最吸引是一啖吞食的海膽

鮮、香、甜、滑

真是美味非常

再來個稻庭烏冬,爽口滋味

我的套餐更吸引

師傅根據魚的種類分別進行薄切與厚切

新鮮的北寄貝令人非常驚喜

爽得來帶更強烈的鮮氣

牡丹蝦配蝦籽,鮮甜出眾

特選壽司用上輕炙的味力

老實說,海膽這東西

最重要的是合自己味道

最後來個傳統的日本紅豆蕨餅

再加上廚師心情好送的海鮮蛋糕

這一頓飯,真的心滿意足!

2021-09-07 15 浏览
同男朋友慶祝生日,見到呢度有間裝修別緻,價錢又唔算太貴嘅廚師發辦,決定試一試餐廳嘅裝修好舒服,充滿日式風格,運用咗好多木材同埋柔和嘅燈光,令到成個環境都好舒服,侍應安排我哋坐吧枱,可以好清楚望到師傅處理壽司嘅過程👍🏻午市omakase($550)套餐包括有三個前菜,三款刺身,七款壽司,一個海膽、三文魚子、吞拿魚蓉飯,茶碗蒸,甜品,味增湯同埋咖啡,超級豐富!前菜除咗入普通沙律之外,仲有龍蝦沙律!龍蝦爽口彈牙,配埋青瓜一齊食口感好清新👍🏻刺身同壽司都非常新鮮,特別係拖羅刺身入口即溶,師傅亦都會簡單介紹每一件壽司,由白魚食到去紅魚,魚油香越嚟越重,肉眼都見到魚上面充滿魚油,係視覺同味覺嘅享受!重頭戲當然係海膽、三文魚子、吞拿魚蓉飯,海膽味道鮮甜濃郁,一啲腥味都冇,配埋佢比嘅爽脆紫菜一齊食,超級好味!最後仲食咗個綠茶蕨餅做甜品,蕨餅味道唔會話超級甜,同事有濃郁嘅綠茶味,非常滿足。壽司定食10貫($298)呢個定食我覺得超抵食,包括有前菜,茶碗蒸,10件壽司同埋甜品,如果大家覺得食omakase有啲貴,呢個set嘅壽司質素同樣都唔錯,當日我哋有食到銀雪魚壽司,銀雪魚輕微炙燒咗,入口嘅時候更加食到

午市omakase($550)

刺身壽司都非常新鮮,特別係拖羅刺身入口即溶,師傅亦都會簡單介紹每一件壽司,由白魚食到去紅魚,魚油香越嚟越重,肉眼都見到魚上面充滿魚油,係視覺同味覺嘅享受!

壽司定食10貫($298)
呢個定食我覺得超抵食,包括有前菜,茶碗蒸,10件壽司同埋甜品,如果大家覺得食omakase有啲貴,呢個set嘅壽司質素同樣都唔錯,當日我哋有食到銀雪魚壽司,銀雪魚輕微炙燒咗,入口嘅時候更加食到佢嘅魚油香,超級正,最咪仲有一客海膽壽司,同樣紫菜唔會軟林林,仲保持到好脆,海膽亦都唔惺,性價比高

總結來講餐廳環境一流,侍應服務態度都好好,食物性價比都好高,建議大家想同另一半慶祝都可以嚟試吓
2021-09-07 20 浏览
今日一早返公司玩board game比賽💖好好彩贏咗冠軍🤣拎左獎金同個同事食返餐好的🔥係公司附近搵咗依家Omakase💃🏻見新開又平平地😝就試下佢先💃🏻橫掂啲錢都唔係自己嘅就食lunch食豪DD🤣一坐低好快逐一上前菜:蔬菜沙律💖蔬菜新鮮👍🏻南蠻漬💖酸酸Maymay 好開胃👍🏻茶碗蒸旦💖味道比較清淡💪🏻龍蝦沙律配櫻花蝦💖好味龍蝦啖啖肉👍🏻跟住就係最期待嘅環節食魚生💃🏻鍾意食Omalase就係鍾意食佢每一次都有不同嘅驚喜🔥不時不食👅食佢每日都唔同的鮮料😋跟住就上咗個鰹魚刺身💖呢個刺身又配一個柚子醬😝分別試過有點同冇點醬😎點左好食啲因為本身呢個鰹魚好重魚味🐡食完呢個之後食埋佢碟邊嗰個薑清一清條👅想講係佢呢個薑好好食🤣🤣新鮮北寄貝💖本身北寄貝已經調左味所以加少少Wasabi已經好好食又鮮又甜又爽口😎拖羅入口即溶💖黑松露帶子💖牡丹蝦配蝦子蝦膏💖💖蝦味濃郁到不得了😋一咬落肚直情係覺得有隻下喺度跳動緊🤣金目鯛💖印象中好似係鯛魚🤣🤣銀雪魚💖我覺得呢個係幾好食🤣仲好食過拖羅😝吞拿魚腦天💖越食越濃味😎蟹膏蟹肉壽司💖好清甜不過美中不足係塊紫菜已經林左🤦🏻‍♀️主菜埋尾仲有一個三色丼💖擺盤好靚成幅畫咁😋入邊有魚

一坐低好快逐一上前菜:

印象中好似係鯛魚🤣🤣

銀雪魚💖我覺得呢個係幾好食🤣仲好食過拖羅😝

吞拿魚腦天💖越食越濃味😎

蟹膏蟹肉壽司💖好清甜不過美中不足係塊紫菜已經林左🤦🏻‍♀️

主菜埋尾仲有一個三色丼💖擺盤好靚成幅畫咁😋入邊有魚子拖羅蓉同一大塊海膽🇯🇵🇯🇵

去到最尾仲有個烏冬
甜品係紅豆瘚餅同好味咖啡👍🏻