2021-12-03 43 浏览
今晚呢餐飯絕對係我2021食過最多味既一餐飯 話說有一個住美孚既朋友同我講佢屋企附近開左間個裝修好靚既日本菜,咁啱要同老婆慶祝生日,都知道佢兩年無去過日本應該真係好掛住(以前每年生日都會喺日本慶祝😅),所以就帶佢試下呢間新開既日本餐廳食omakase 呢間餐廳無論食物質素同裝修環境都係頂級,絕對有去左日本既感覺。我自己其實對omakase呢一種食法一向都非常喜愛,可以慢慢咁望住師父親手好細心咁整一件藝術品一樣既食物俾自己品嘗,絕對係賞心樂事。 呢道食物質素之高,完全唔可以用筆墨形容,首先第一道前菜既蟹膏豆腐已經滿有驚喜,之後既仙鳳趾生蠔更加係驚為天人,味道非常濃郁再加嫩滑既口感,加埋師父落既梅酒啫喱同紫蘇花,完全係無得彈。 Omakase即係由廚師挑選時令既食材俾客人食用,所以我今次食既食物,下一次都可能已經唔同,所以好考廚師既技術同對食物認知。非常喜歡今晚既師父用既配料,另到每一款刺身既味道提升一個更高既層次,例如帶有柚子味既帆立貝,配有蝦膏既北海道牡丹蝦等等,唔逐一評論,睇相都知道有幾新鮮有幾好味。順帶一提,作為秋冬季節,當然其中一樣最時令既海鮮就係蟹,今晚既蟹肉茶碗蒸同蟹肉甲羅燒
今晚呢餐飯絕對係我2021食過最多味既一餐飯

順帶一提,作為秋冬季節,當然其中一樣最時令既海鮮就係蟹,今晚既蟹肉茶碗蒸同蟹肉甲羅燒都非常出色,當我地食完之後,仲見到師父好努力拆蟹肉,淨係呢種功夫都值回票價。

有時我都會擔心食omakase會唔夠飽,但係呢道既omakase份量絕對足夠有餘,再望一望個值錢牌,俾起出面其他既鋪頭好似更平,呢個價錢有一個咁頂級既享受,性價比真係100分。我同老婆今晚食完之後都非常滿意,多謝番師父整左一餐咁好味既晚飯。

2021-12-01 338 浏览
Bar枱最多坐10個位,服務本區熟客為主, 其太太更是日本人。疫情下店主較能協商租金,所以能以優惠價格提供omakase,讓師傅選擇當造魚生供給食客。和友人分別點平set$1180同貴set $1300 omakase,貴set多2款刺身。前菜有小蕃茄、蟹腳肉豆腐、拔絲甜薯,酸酸地好開胃﹗伴碟漬物有辣蒜、黃蘿蔔、牛蒡、生薑等,擺盤精緻好靚﹗刺身:岩手縣赤崎蠔好大隻,配梅酒啫喱及紫蘇花,岩手縣赤崎蠔稱為海牛奶,夠晒味creamy又入口即融﹗  蜜柑鯛:不點醬油食到清新蜜柑味,後面包住魚肝同蔥花,別有口味~師傅好貼心將一分為二,牡丹蝦帶點花香加上一滴豉油北寄貝有柚子粉撒面, 柚子片在底,咬落爽口清新﹗帆立貝有黑椒加青檸汁點綴~深海池魚,紅色新鮮肉質,不用點醬感受咸鮮味~拖羅帶點金箔,冇筋肥美,入口即融﹗刺身以清新調味為主,多以柚子、清檸配搭,入口清爽而不膩﹗壽司:赤貝壽司橘紅鮮嫰肉質,食落極之爽口,個人好鐘意﹗金目鯛壽司有酸蘿蔔蓉同日本牙蔥,層次豐富﹗灸燒右壽司口魚甘香鮮味秋刀魚壽司薑蓉去醒味,口感較為結實  海膽白蝦杯 ,盡顯奢華﹗吞拿魚手卷:紫菜香脆,吞拿魚饀料多﹗清酒煮北海道赤鮑魚:

前菜有小蕃茄、蟹腳肉豆腐、拔絲甜薯,酸酸地好開胃﹗
伴碟漬物有辣蒜、黃蘿蔔、牛蒡、生薑等,擺盤精緻好靚﹗
刺身:
赤崎蠔

蜜柑鯛

師傅好貼心將一分為二,牡丹蝦帶點花香加上一滴豉油

北寄貝有柚子粉撒面, 柚子片在底,咬落爽口清新﹗

帆立貝有黑椒加青檸汁點綴~

深海池魚,紅色新鮮肉質,不用點醬感受咸鮮味~

拖羅帶點金箔,冇筋肥美,入口即融﹗
刺身以清新調味為主,多以柚子、清檸配搭,入口清爽而不膩﹗
壽司
赤貝壽司
赤貝壽司橘紅鮮嫰肉質,食落極之爽口,個人好鐘意﹗

金目鯛壽司有酸蘿蔔蓉同日本牙蔥,層次豐富﹗

灸燒右壽司口魚甘香鮮味

秋刀魚壽司薑蓉去醒味,口感較為結實

海膽白蝦杯
海膽白蝦杯 ,盡顯奢華﹗

吞拿魚手卷:紫菜香脆,吞拿魚饀料多﹗

清酒煮北海道赤鮑魚:第一次食鮑魚肝醬,濃郁肝醬配合爽彈鮑,別有滋味﹗

蟹肉茶碗蒸
蟹肉茶碗蒸:茶碗別緻,蛋蒸得嫩滑細膩,入面有不少松葉蟹肉,清甜鮮味﹗

牛蒡煮魚料理:魚肉滑,蛋白嫰,茄子輕輕炸過但不油膩﹗

平set舞茸白魚湯vs貴set豆腐野菌魚湯
豆腐野菌魚湯係用鯛魚熬製6小時而成,湯頭熬到奶白色,極之鮮味﹗

最後清新柚子雪糕為呢餐Omakase畫上完美句號﹗
2021-11-29
赤崎蠔
蜜柑鯛
海膽白蝦杯
2021-11-30 38 浏览
人生第一次到美孚,沒有想到會有隱世的鮨店🍣🔴前菜三品- 櫻花蝦玉子燒/水果茄/水雲師傅親切指導先從玉子燒開始。玉子燒甜甜的好吃,味醂味道蠻重,不是走fluffy的路線。水果番茄很甜;水雲配上酸酸的醋汁很開胃🟠仙鳳趾生蠔配梅酒啫喱生蠔超級大隻,海水味不重,鮮甜的味道會多一點,配上梅酒和紫蘇葉花,很新鮮😊🟡刺身- 石垣鯛薄切/包安康魚肝鯛魚很新鮮,沒有筋,而且卷上安康魚肝跟小蔥非常惹味,整個味道立即昇華- 北寄貝第一次吃鮮北寄貝,跟平常見到的完全是不同水準!吃進口就能嚐到貝類的鮮甜,而且整個口感彈牙超多- 炙燒帆立貝 ($1300 set)把肥美的帆立貝燒過後多了一種煙燻味,再包上紫菜一齊吃好好吃😋師傅很好的把帆立貝一分為二讓我也能夠嚐到🙈- 牡丹蝦 ($1300 set)新鮮牡丹蝦上面再淋上蝦膏 - 蝦肉本身超級甜,蝦膏有蝦頭的肥美卻不會太腥,又能夠令蝦肉味道不會這麼單調- 深海池魚我最愛的深海池魚沒有令人失望,油脂滿滿卻又彈牙- 大拖羅大拖羅油脂比例重,雲石紋很漂亮又不會過肥,入口即溶🔵壽司- 活赤貝- 金目鯛- 燒銀鱈魚- 燒左口魚- 海膽白蝦壽司飯調味不錯,略嫌口感偏硬,如果能再煮
人生第一次到美孚,沒有想到會有隱世的鮨店🍣

🔴前菜三品
- 櫻花蝦玉子燒/水果茄/水雲

🟠仙鳳趾生蠔配梅酒啫喱

🟡刺身

- 石垣鯛薄切/包安康魚肝

- 北寄貝

- 炙燒帆立貝 ($1300 set)

- 牡丹蝦 ($1300 set)

- 深海池魚
我最愛的深海池魚沒有令人失望,油脂滿滿卻又彈牙

- 大拖羅
大拖羅油脂比例重,雲石紋很漂亮又不會過肥,入口即溶

🔵壽司

- 活赤貝
- 金目鯛
- 燒銀鱈魚
- 燒左口魚
- 海膽白蝦

壽司飯調味不錯,略嫌口感偏硬,如果能再煮得軟糯一點會更好!魚生全部都很新鮮:金目鯛最怕筋很多咬下去會韌,這裡的完全沒有問題,只有魚肉的鮮甜。兩款炙燒都非常好吃,把銀鱈魚和左口魚邊的油分逼出來,一放進口魚肉就融化了,那股魚油香味充斥口腔😍海膽白蝦也很好吃,白蝦很鮮甜配上海膽又多了另一種甜味,海膽雖然不算很濃味,但是最重要的是夠新鮮👍🏻

- 碎蔥拖羅蓉手卷
師傅加入了大量拖羅蓉(看見他不停的放🤩),裡面混入了碎蔥和蘿蔔蓉,咬下去脆脆的,甜甜的跟肥美的吞拿魚相輔相成🤤

🔵清酒煮北海道赤鮑魚 ($1180)

鮑魚拿捏的很好,容易咬開不會韌,而且非常厚實😻清酒味道在煮的過程中已經揮發了,所以不太吃到清酒的味道

🟣A4和牛排 ($1300)

上桌時已經被它的紋理驚艷了,是名符其實的A4和牛的紋理,肥膏沾8肉沾2的比例🤩首先牛味超級濃,然後你想咬的時候就融化了,油脂在舌頭上慢慢融化🤩

師傅特地沒有選A5,因為肥膏太多了在吃完壽司後會吃不消🤰🏻

⚫️蟹肉茶碗蒸

茶碗蒸的份量超多,上滿鋪了滿滿的蟹肉,但是覺得蛋的調味比較淡,相對來說比較遜色

⚪️時令清湯

超級香濃的魚湯,師傅用了十幾條新鮮鯛魚熬製出來的,奶白色的顏色看上去已經很吸引,喝進去就能嚐到魚肉、魚骨和魚皮的精華都濃縮在這碗湯裡面😍

🍨雪糕

私人提示一定要選芝士雪糕,一點點的鹹香味超級好吃,另外的海鹽味雪糕馬上比不上
2021-11-29 48 浏览
一路都唔知道美孚有得食咁高質嘅日本嘢!!!今日有人帶路,食咗一餐好滿足嘅晚餐😍Omakase有細餐$1180同大餐$1300兩款,其實兩個餐都超級豐富,我哋食到勁飽!三款前菜有合桃小女子、蟹肉凍豆腐、水雲,三款味道都好好,水雲味道酸酸甜甜,清新又開胃。之後就開始食高質的刺身!打頭陣係北海道仙鳯趾生蠔配梅酒啫喱,生蠔形狀修長,蠔肉肥美鮮甜,配上梅酒啫喱,口感更加豐富!石門鯛油香重,師傅掃咗柚子汁同埋攦咗少少柚子皮,感覺清新。牡丹蝦加上蝦膏,味道非常甘香,蝦肉鮮甜,超好食!日本象拔蚌我最鍾意嘅一款刺身,肉質爽口,配上醬油同埋青檸,鮮味出晒嚟😋之後嘅深海池魚油脂十足,師傅比嘅份量好慷慨,厚切大大件,加咗少少柚子胡椒提升味道,好食!鮮帶子食材好新鮮,落少少竹炭鹽已經非常好食。😍😍😍 另一個印象深刻嘅刺身就係Toro夾紫蘇葉,完全唔需要調味,食到toro鮮味,油脂豐富,紫蘇葉就可以減低油膩感,加上紫菜少少咸味,超級正嘅配搭,食完真係齒頰留香!刺身之後就到江戶前壽司!其實食到呢度已經有少少飽嘅感覺,師傅好貼心,即刻話整細件啲壽司飯😂火炙金目鯛放咗牙蔥同辣嘅蘿蔔蓉喺面,味道豐富!火炙鮮秋刀魚壽司配薑

石門鯛油香重,師傅掃咗柚子汁同埋攦咗少少柚子皮,感覺清新。

牡丹蝦加上蝦膏,味道非常甘香,蝦肉鮮甜,超好食!

鮮帶子食材好新鮮,落少少竹炭鹽已經非常好食。

火炙金目鯛放咗牙蔥同辣嘅蘿蔔蓉喺面,味道豐富!

火炙鮮秋刀魚壽司配薑蓉,肉質結實。火炙咗之後魚油出晒嚟,好香。

北寄貝壽司用咗青檸同醬油調味,味道鮮甜有層次。

鰤魚壽司係魚味比較濃嘅,加咗柚子胡椒,好食。

😍😍😍海膽杯配白蝦睇相都覺得正,食材好新鮮,海膽同蝦嘅鮮味好夾!

之後就到熱食~ 蟹肉茶碗蒸好多蟹肉,仲有粟米芯!

細餐有清酒鮑魚配鮑魚肝醬,鮑魚肉質軟淋有咬,肝醬味道濃郁,好好食。

大餐嘅一品料理係蟹窩,湯底非常清甜,蟹肉肉質鮮嫩,鮮味十足,最後食埋蔬菜,真係超級飽!

最後仲有日本直送雪糕,超級大滿足!
2021-11-28
2021-11-27 34 浏览
美孚嘅友樂鮨,店舖遠離核心商業區,晚餐omakase set都係做緊一千頭,而且選料優質,性價比極高!Omakase set $1180/位時令前菜三款水果番茄、蟹肉味噌豆腐、醋水雲,以清新為主,幫味蕾做好充份嘅warm up!北海道仙鳳趾打頭炮嘅係仙鳳趾生蠔,蠔身飽滿,配搭梅酒啫喱,入口帶酒香而且極creamy!石垣鯛配柚子醋、柚子皮、金箔,肉質結實甜美,仲有柚子嘅清香,正!帶子以青檸汁和竹炭鹽調味,確切呈現帶子嘅清甜!深海池魚油脂豐盈,令人齒頰留香!大拖羅炙燒過後出晒油,入口滿口油香且魚味濃郁,好享受!赤貝壽司以青檸汁帶出赤貝嘅爽甜!蜜柑鯛壽司蜜柑嘅fresh同埋魚肉嘅甜愈嚼愈出!炙燒金目鯛壽司配柚子胡椒,炙燒過後,金目鯛嘅甜味更顯突出!炙燒秋刀魚壽司季末嘅秋刀魚仍然肥美,燒出油份更見惹味!海膽白蝦壽司濃郁嘅海膽配來自富山灣嘅白蝦,入口即柔軟又creamy,鮮味好出!清酒煮北海道赤鮑魚鮑魚肥厚帶清酒香,肝醬夠晒濃郁!碎蔥吞拿魚腩手卷加入京蔥、黃蘿蔔同埋芝士,亦掩蓋唔住吞拿魚腩蓉嘅肥美滋味!蟹肉茶碗蒸加入大量蟹肉,蛋夠香夠滑,又帶蟹肉嘅鮮味!時令清湯甜品杏仁咖啡 / 柚子雪糕Omak

Omakase set $1180/位
時令前菜三款
北海道仙鳳趾
石垣鯛
配柚子醋、柚子皮、金箔,肉質結實甜美,仲有柚子嘅清香,正!
帶子
以青檸汁和竹炭鹽調味,確切呈現帶子嘅清甜!
深海池魚
油脂豐盈,令人齒頰留香!
大拖羅
炙燒過後出晒油,入口滿口油香且魚味濃郁,好享受!
赤貝壽司
以青檸汁帶出赤貝嘅爽甜!
蜜柑鯛壽司
蜜柑嘅fresh同埋魚肉嘅甜愈嚼愈出!
炙燒金目鯛壽司
配柚子胡椒,炙燒過後,金目鯛嘅甜味更顯突出!
炙燒秋刀魚壽司
季末嘅秋刀魚仍然肥美,燒出油份更見惹味!
海膽白蝦壽司
清酒煮北海道赤鮑魚
鮑魚肥厚帶清酒香,肝醬夠晒濃郁!
碎蔥吞拿魚腩手卷
加入京蔥、黃蘿蔔同埋芝士,亦掩蓋唔住吞拿魚腩蓉嘅肥美滋味!
蟹肉茶碗蒸
加入大量蟹肉,蛋夠香夠滑,又帶蟹肉嘅鮮味!
時令清湯
甜品
杏仁咖啡 / 柚子雪糕
Omakase set $1300/位
大set多了兩道刺身,赤貝壽司升級為北寄貝壽司,而鮑魚就升級為特選一品料理,只係貴多$120,實在抵玩!
牡丹蝦
入口先是蝦膏嘅濃郁,然後係蝦身嘅軟綿甘甜,Good!
鯖魚
炙燒過後再加白板昆布,襯托出鯖魚嘅鮮味,滋味濃厚!
北寄貝壽司
軟綿香甜,貝肉keep住收縮,好新鮮!加少少青檸汁提鮮,同舍利完美結合!
廚師特選一品料理
是日特選係紅燒鱈場蟹腳,蟹肉結實甜美,仲要勁爆多汁,鮮味無窮!
其實食omakase唔一定要去旺區,如果想靜靜地享受環境同氣氛,超推介呢間位於美孚嘅友樂鮨,一入到去已經覺得環境勁靚,而且食材用料上盛🐟-晚市omakase $1300/位𓆸前菜三款:菠菜·安康魚肝·日本水雲髮菜𓆸岩手縣仙鳳趾蠔with梅酒啫喱紫蘇花𓆸刺身7款:·密柑鯛包海膽,用蜜柑餵飼嘅鯛魚有好清新嘅柚子味道,超特別😆·北海道牡丹蝦 蝦膏·北寄貝 青檸汁·帆立貝以柚子皮作點綴,清新不少。·火炙銀鱈魚生嘅銀鱈魚好少機會食到,口感綿而彈牙,令人回味。大拖羅這個就相信不用多說了,好厚切!𓆸 壽司五貫:· 赤貝 檸汁非常爽脆!· 金目鯛 日本嘅大眼雞,配上芽蔥,香味十足。· 鰤魚· 秋刀魚 薑蓉蔥蓉𓆸白蝦仔配海膽 整個就是鮮味十足🥳𓆸鮑魚淋上鮑魚肝醬𓆸吞拿魚蓉手卷𓆸蟹肉茶碗蒸淡淡都係鮮甜嘅蟹肉絲🦀️𓆸鱈場蟹腳鍋有蔬菜🥬、菇同埋勁多肉大大隻鱈場蟹腳,個湯好鮮甜!𓆸海鹽雪糕

晚市omakase $1300/位
𓆸前菜三款:
菠菜·安康魚肝·日本水雲髮菜

𓆸岩手縣仙鳳趾蠔with梅酒啫喱紫蘇花
𓆸刺身7款:
·北海道牡丹蝦 蝦膏
·北寄貝 青檸汁
·帆立貝
以柚子皮作點綴,清新不少。
·火炙銀鱈魚
生嘅銀鱈魚好少機會食到,口感綿而彈牙,令人回味。
大拖羅
這個就相信不用多說了,好厚切!
𓆸 壽司五貫:

· 赤貝 檸汁
非常爽脆!
· 金目鯛
日本嘅大眼雞,配上芽蔥,香味十足。
· 鰤魚
𓆸吞拿魚蓉手卷
𓆸蟹肉茶碗蒸

淡淡都係鮮甜嘅蟹肉絲🦀️
𓆸鱈場蟹腳鍋
有蔬菜🥬、菇同埋勁多肉大大隻鱈場蟹腳,個湯好鮮甜!
𓆸海鹽雪糕
2021-11-24 85 浏览
美孚喺我心入面一直都係美食沙漠,但估唔到原來有一間隱世omakase餐廳!性價比仲要好高!我同老婆分別叫左一個Omakase餐同一個壽司10貫餐,價錢比同類型餐廳係較抵,但估唔到佢哋服務真係好周到。師傅喺你面前整就基本啦,仲會好細心咁問我地有咩唔食,同好詳細咁同我地解釋每一件壽司刺身嘅產地,同點解佢會選擇用某個方法去料理/調味。👍🏻而且師傅好有親和力,唔會好似之前我去過一間都幾出名嘅omakase師傅咁擺起一副高高在上嘅態度去應付客人。對我黎講,omakase食物質素固然重要,但其實師傅態度, 技巧, 服務同埋與客人既interaction係omakase最緊要既一part!👍🏻講番食物方面,定食有沙律、前菜、茶碗蒸、刺身、壽司、麵豉湯同甜品,依啲基本嘢一樣都唔會少,佢地嘅漬物食得出係高級貨,問下師傅先知原來佢地揀咗一款貴價漬物比客人食,依啲細節位都做得好,果然唔錯!刺身 - 整體黎講刺身質素高,新鮮無雪味,厚度適中,而且一定係不時不食。特別一提係老婆個omakase set 有件肥美拖羅但我個壽司10貫餐無既, 而我又好想試, 師傅好貼心咁將件刺身一分為二, 我同老婆都可品嚐到拖羅既

講番食物方面,定食有沙律、前菜、茶碗蒸、刺身壽司、麵豉湯同甜品,依啲基本嘢一樣都唔會少,佢地嘅漬物食得出係高級貨,問下師傅先知原來佢地揀咗一款貴價漬物比客人食,依啲細節位都做得好,果然唔錯!

, 師傅好貼心咁將件刺身一分為二, 我同老婆都可品嚐到拖羅既脂膏豐腴,老婆讚不絕口!

當中仲有好幾款壽司都好想特別讚賞一下:
白甘鯛壽司:本應係一款淡魚味既刺身魚,但唔知點解食落口有種微微既回甘味,層次相當豐富,師傅特登唔出聲,等我試完先問我係咪食到微微既果香味,的確係!聽師傅講,原來係因為依款魚用特別飼料餵飼,所以先會有微果香!
銀雪魚壽司:燒銀雪魚油香足就大家都知,但師傅特別用新鮮七味粉微微咁調味,比一般支裝既七味粉香更多,而且唔會得個辣字,同銀雪魚配合得好好。
腦天壽司:大中細拖羅真係一般連鎖壽司店都有我食,但我敢肯定吞拿魚腦天真係好少地方有😲師傅話我地知腦天係吞拿魚頭既肉,油份豐富,魚味十足,筋位少,師傅微微燒一燒腦天去迫出油份,再配上炸過既日本京蔥絲,可能因為產地關係,蔥絲味道唔會過重,微微蔥香更加帶出到腦天既魚味,係全晚我最愛既壽司!🤤

秋刀魚壽司:師傅發辦嘅原意其實就係比師傅選擇當造嘅魚比食客,秋刀魚就係秋刀最佳嘅魚,魚脂特別豐厚,質感濃郁。師傅將表面微微燒香,激起清爽帶油香的滋味。再搽上少少醬汁,加埋少少新鮮嘅青蔥同薑,令秋刀魚味道更富層次感,一試難忘!老婆話好味到想喊😂

一如我上面提到 ,其他刺身質素都好出色,好似海膽夠多又夠鮮,omakase套餐刺身丼足料又高質(又有海膽呀!),燒左口魚夠香又夠油。
10貫壽司餐仲要配烏冬,真係無辦法一一數盡,甜品都係自家制,甜度適中,為美好既一餐畫上一個好好既句號。
2021-10-28
午餐
  • 秋刀魚壽司
  • 腦天壽司
2021-11-23 39 浏览
可能因為地區因素,呢到既收費比同樣水準既鮨店平,性價比非常高,同時食物質素同服務依然令人滿意~生猛既龍蝦🦞坐係吧枱面前睇師傅表演刀功~上菜前叫番杯梅酒同梨酒先~前菜三款,番茄水準正常,另外兩款濃味既蟹絲玉子豆腐同埋水雲令人印象深刻~跟住就到刺身lu,omakase主要都係睇食材質素,呢到就非常高質,當日既真蠔同埋加上蝦味噌既牡丹蝦完全係鮮味大爆發~壽司~時令既秋刀魚非常肥美~另外要一提白蝦加海膽既配搭真係好澎湃~蟹肉茶碗蒸,蒸得嫩滑,水準之上~精選一品料理,燒雪場蟹,睇相就知滋味十足~白身魚清湯,淡而不寡~甜品水準正常~

生猛既龍蝦🦞

坐係吧枱面前睇師傅表演刀功~

上菜前叫番杯梅酒同梨酒先~

蟹肉茶碗蒸,蒸得嫩滑,水準之上~

精選一品料理,燒雪場蟹,睇相就知滋味十足~

白身魚清湯,淡而不寡~

甜品水準正常~
兩個大食鬼 飽到捧住個肚走 比出面旺區嘅omakase平一截😍用料新鮮 師傅功力都好好呀 係缸拎條象拔蚌上嚟 兩三下手勢就劏好上枱 我哋分別點左唔同set 有啲野可以share嚟食~($1180 & $1300)不時不食 當造嘅秋刀魚 鮟鱇魚肝 白子都食到 前菜3款:合桃/蟹肉豆腐+桃啫喱 /水雲發菜刺身:✔︎北海道仙鳳趾生蠔 上面有啲梅酒啫喱 食落好飽滿 creamy 係清新嘅甜味✔︎薄切石垣鯛 伴酸汁 口感幾實淨 魚味清淡 ✔︎ 象拔蚌配青檸汁 又爽又鮮✔︎ 深海池魚 有別於池魚 魚香濃將多!面頭有啲柚子胡椒分解個油分✔︎ 中吞拿魚 伴炸紫蘇葉 口感好淋 又無拖羅咁油脂重 好食✔︎ (貴set) 北海道牡丹蝦 上面係蝦膏 兩樣野夾埋嚟食 鮮味十倍!✔︎(貴set) 鰤魚 即係大條版嘅野生油甘魚 燒過好香口 油分出哂嚟壽司 :✔︎ 鮮北海道北寄貝 第一次食 貝類嘅鮮甜終於有 同平時紅色果啲完全唔同 口感好爽脆✔︎ 金目鯛✔︎ 醋漬鯖魚 昆布用醋浸過 ✔︎ 秋刀魚 魚味好重 肉質好嫩✔︎馬糞海膽 (貴set)馬糞海膽+白蝦 之前食完紫海膽 今次食返馬糞海膽 濃密好多 白蝦嘅極鮮甜 match埋真係無得頂!鮟鱇

不時不食 當造嘅秋刀魚 鮟鱇魚肝 白子都食到

✔︎ 金目鯛
✔︎ 醋漬鯖魚 昆布用醋浸過
✔︎ 秋刀魚 魚味好重 肉質好嫩
✔︎馬糞海膽

鮟鱇魚肝 師傅用煮代替傳統蒸嘅做法 食落無咁實 好香 同埋白子 一啲都唔腥 呢兩樣extra 有得食 😍大滿足

碎蔥吞拿魚腩手卷 creamy到呢🤤食到呢度已經飽飽

跟住仲有清酒煮北海道赤鮑魚(平set)
清酒蒸一蒸鮑魚 面頭再加鮑魚肝汁
一品料理(貴set) 好貼心 因為呢排涼左 轉左做鍋物

蟹肉茶碗蒸好滑溜 時間同水嘅比例控制得好好 魚湯 淆足6個鐘 可想而知幾濃郁!

最後仲有甜品 日本直送雪糕 大推介芝士味!

不得不讚 除左師傅 在場嘅經理一樣好好傾 對食材嘅知識仲好豐富 餐廳好多位都好細心 係一次好開心嘅用餐體驗 做開街坊生意 所以成個感覺都好warm 識食友仲可以訂啲靚野等師傅整😌
2021-11-15 346 浏览
今日去美孚探朋友🥰佢超好咁卜定枱帶我食Omakase😍當日食咗兩個價位的廚師發辦😋👍🏻貴少少可以食埋超拖羅/白子/海膽白蝦杯/清酒煮石鮑魚/A4和牛🤤時令前菜三款:1)水雲酸酸的好開胃😚2)松葉蟹凍豆腐配埋梅酒啫喱🤤3)菇菌絲灑上彩色芝麻😍日本仙鳳趾生蠔🦪配埋梅酒啫喱及紫蘇花💐鮮味更濃🤤排相次序亂了,簡單地由上而下,左至右講下😁1)石門鯛灑上柚子皮,掃上柚子醋😋2)牡丹蝦點上蝦膏😍fresh~~~3)馬糞海膽新鮮!🤤4)碎蔥吞拿魚腩手卷🤤🤤魚多過飯5)象拔蚌就咁食都好清甜😋6)深海池魚好厚切🤤齒頰留香🤤7)超拖羅簡簡單單配醬油山葵已經好完美😚白子😍😍😍疫情下冇得去旅行已經好耐冇食🥲仲要唔係間間餐廳有😭有得食真係好開心🥳口感一流!1)金目鯛魚質有咬口😚2)北寄貝加入青檸汁更加鮮味👍🏻3)伊佐木輕輕燒過更突顯魚香😋4)秋刀魚魚質最結實😋海膽白蝦杯😍灑上金箔貴氣十足!清酒煮石鮑魚點上鮑魚肝醬🥰淡淡酒香🍶茶壺蒸加入海量松葉蟹肉特別清甜🤤🤤🤤A4和牛油脂感滿分💯!!牛香滿滿🤤🤤超正!舞茸白魚湯 vs 豆腐野菌魚湯🍲湯品熬6小時而製,清魚湯及濃魚湯各有特式😚🤤濃魚湯濃得超誇張😍但去油功夫做得好好👍

時令前菜三款:
1)水雲酸酸的好開胃😚
2)松葉蟹凍豆腐配埋梅酒啫喱🤤
3)菇菌絲灑上彩色芝麻😍

日本仙鳳趾生蠔🦪配埋梅酒啫喱及紫蘇花💐鮮味更濃🤤

排相次序亂了,簡單地由上而下,左至右講下😁
1)石門鯛灑上柚子皮,掃上柚子醋😋
2)牡丹蝦點上蝦膏😍fresh~~~
3)馬糞海膽新鮮!🤤

1)金目鯛魚質有咬口😚
2)北寄貝加入青檸汁更加鮮味👍🏻
3)伊佐木輕輕燒過更突顯魚香😋
4)秋刀魚魚質最結實😋

海膽白蝦杯😍灑上金箔貴氣十足!

清酒煮石鮑魚點上鮑魚肝醬🥰淡淡酒香🍶

茶壺蒸加入海量松葉蟹肉特別清甜🤤🤤🤤

A4和牛油脂感滿分💯!!牛香滿滿🤤🤤超正!

舞茸白魚湯 vs 豆腐野菌魚湯🍲
湯品熬6小時而製,清魚湯及濃魚湯各有特式😚🤤濃魚湯濃得超誇張😍但去油功夫做得好好👍🏻👍🏻

總括而言,這餐十分滿意🤤建議大家俾多百幾蚊食貴少少的選擇👍🏻多幾樣好野食,食得更開心😋
  • 白子
  • 舞茸白魚湯
  • A4和牛
  • 超拖羅
2021-11-07 47 浏览
今日朋友帶我來美孚尋寶食最愛嘅廚師發辦!一入到餐廳感覺很寬敞,中間超大開放式吧檯設計,一邊品嚐美食一邊欣賞師傅製作過程。今次點了一個Lunch 壽司十件set和一人前omakase,十分豐富。兩個set均配有沙律及茶碗蒸!前菜粟米沙律夠清新,茶碗蒸蛋蒸得十分滑溜,有冬菇片和粟米芯。壽司10件陸續登場了!這家壽司特色是Topping,每款壽司上層都會加添特色醬汁或者小配菜。首先登場有加添了青檸汁的帆立貝壽司,新鮮鮮甜。接下來是北海道牡丹蝦,上層綠色是蝦籽;黃色則是蝦膏,多重口感。鯛魚壽司上面放了柚子胡椒,增加提鮮作用,十分創新。右口魚壽司並不是每間壽司店都會有提供喔。今次食呢一件右口魚壽司,師傅特意加上蘿蔔茸,想不到味道也十分配合。接下來,我最愛深海池魚配上黑松露,夠濃,口感夠爽。自家製草青魚真是第一次食,上面加上海藻,新鮮至極。左口魚群邊左口魚群邊呢個部位我很喜歡,魚味濃郁又juicy。吞拿魚面頰肉好鮮味啊,上面有炸過既蔥絲、炸蒜,掂!最後用上蟹肉軍艦作結,上面一層加入酸汁啫喱,蟹肉又啖啖肉,超級豐富。稻庭烏冬而清湯稻庭烏冬麵條屬較幼身的烏冬,煙硬彈牙。另一邊廂omakase方面前菜有

兩個set均配有沙律及茶碗蒸!

首先登場有加添了青檸汁的帆立貝壽司,新鮮鮮甜。

鯛魚壽司上面放了柚子胡椒,增加提鮮作用,十分創新。

接下來,我最愛深海池魚配上黑松露,夠濃,口感夠爽。

自家製草青魚真是第一次食,上面加上海藻,新鮮至極。

左口魚群邊
左口魚群邊呢個部位我很喜歡,魚味濃郁又juicy。

吞拿魚面頰肉好鮮味啊,上面有炸過既蔥絲、炸蒜,掂!

稻庭烏冬
而清湯稻庭烏冬麵條屬較幼身的烏冬,煙硬彈牙。

另一邊廂omakase方面前菜有汁煮大根和龍蝦沙律。特別喜歡龍蝦沙律,上面有炒過既櫻花蝦加重層次感,小龍蝦肉新鮮。

刺身方面有三款,包括有右口魚、新鮮北寄貝及中拖羅、赤貝等。刺身份量也很多,一次過試到幾款刺身,從淡至濃,當中赤貝加上青檸汁,整體味道更配合。

壽司方面跟壽司10件set相類似:包括有左口魚群邊壽司、深海赤魚、自家製草青魚、吞拿魚、蟹肉軍艦等。

再來有一個豐富迷你海膽丼,海膽鮮甜加上三文魚籽,好豐盛啊!

是日甜品是抹茶紅豆蕨餅,口感煙煙硬硬,又帶一點甜。

這裏環境美氣氛佳,食物質素也很好,下次要再來品嚐廚師發辦。
2021-11-04 50 浏览
作為附近街坊, 對於友樂亭一定相當熟悉!知道老闆又有新攪作, 開埋OMAKASE呢範, 所以就黎食個LUNCH, 只係$550, 都算幾抵食!OMAKASE既MENU大致都差唔多, 先來前菜, 刺身, 壽司, 之後就到熱食同甜品!刺身有三款, 北海道帶子刺身最得我心, 口感爽滑, 唔係平時急凍帶子既軟林林, 而係有口感既, 係日本魚市場先食到既口感, 超新鮮!壽司方面, 有有赤貝, 秋刀魚, 深池, 牡丹蝦等等, 秋刀魚壽司真係無食過, 估唔到咁有油香, 魚肉又滑, 而深池亦都好香, 配埋黑松露好夾, 好正!!食完壽司仲有1個海膽丼, 上面放埋魚子, 海膽, TORO, 海膽係北海道黎既, 識食既就知道係咩價位, 呢個OMAKASE真係超值!!

作為附近街坊, 對於友樂亭一定相當熟悉!
2021-11-03 28 浏览
疫情有所緩和,卻還未能到日本旅行🥲唯有周圍搵下抵食既omakase 難得放假,便約友人到美孚的友樂鮨體驗廚師發辦,中午價格比晚餐更加相宜,值得一試友人點了Omakase($550),而我則點了壽司定食10貫($298)(也是像omakase形式奉上🤣但價錢更相宜)🥗 麻醬沙律🌮 前菜:銀鱈魚南蠻漬(2款lunch均有) - 洋蔥紅蘿蔔絲酸甜微辣,魚厚實鮮味+微酸雞絲海帶(Omakase的第2款前菜) - 微辣🥄 茶碗蒸-冬菇 粟米荀 鳴明 蛋夠香滑Omakase 菜單🥢 刺身三款:薄切鰈魚 平目 - 鮮味油香爽脆,中間帶甜,配上柚子醬油,不錯吞拿魚 - 軟腍魚味重海膽帆立貝 - 海膽鮮甜,帆立貝燒過,加上香脆紫菜,正🍣 壽司7貫:金目鯛 - 好似油甘魚北寄貝 - 同我認知的北寄貝好大出入,超爽🤩且好甜深海池魚 - 唔鯹之餘,仲有d油脂香北海道牡丹蝦 - 表面有小小蟹膏同魚子,牡丹蝦好鮮甜且帶有黏性,好新鮮秋刀魚 - 好新鮮,帶小小薑同海藻,好有海水味,但唔鯹,即係新鮮面夾肉 - 食落爽口,燒過好香松葉蟹肉 - 表面有木魚味的醋凍,有花香味,蟹肉甜,仲有小小蟹膏,好有層次🍱 迷你三色丼

🥗 麻醬沙律

🌮 前菜:

雞絲海帶(Omakase的第2款前菜) - 微辣

🥄 茶碗蒸-冬菇 粟米荀 鳴明 蛋夠香滑

Omakase 菜單

🥢 刺身三款:

吞拿魚 - 軟腍魚味重
海膽帆立貝 - 海膽鮮甜,帆立貝燒過,加上香脆紫菜,正

🍣 壽司7貫:

金目鯛 - 好似油甘魚
北寄貝 - 同我認知的北寄貝好大出入,超爽🤩且好甜
深海池魚 - 唔鯹之餘,仲有d油脂香
面夾肉 - 食落爽口,燒過好香

🍱 迷你三色丼 - 吞拿魚蓉、魚籽、海膽,全部都好新鮮,有海水味

🥣 麵豉湯 - 帶甜味,唔似出面既咁咸

10貫壽司lunch set:

鰈魚 平目 - 爽脆鮮味
金目鯛 - 夠鮮甜,帶點醬油味
蜜柑鯛 - 用上柚子醬油,更突顯鯛魚的鮮甜
赤貝 - 好爽脆鮮甜🥰微辣
甜蝦 - 表面有小小蟹膏同魚子,甜蝦好大隻又鮮甜
伊佐木 - 鮮甜的魚配上小小甜辣醬
鰈魚 - 呢款係燒過,油脂比較香,比較軟身
深海池魚 - 真係好鮮甜
鰈魚邊 - 爆油脂,好香
海膽壽司 - 紫菜夠脆,海膽夠鮮甜

烏冬 - 木魚湯的煙燻味好出,配上煙韌烏冬,好滿足

宇治抹茶厥餅(2款lunch均有) - 抹茶粉甘甜,紅豆夠甜,厥餅好味

💫 小店用料新鮮,中午價格相對抵食
2021-11-02
  • 10貫壽司定食
  • Lunch  Omakase
2021-11-02 34 浏览
友樂鮨(美孚)生日要食好d,今日去咗友樂鮨滿足一下,午餐去食Omakase同壽司定食👍👍正😍😍Omakase $550田園沙律🥗沙律菜好新鮮🥰🥰加上芝麻醬好味😋😋食完沙律之後,師傅送上2款前菜比我食❤️包括有:豆腐丶龍蝦沙律😋😋美味👍👍刺身🤤🤤真鯛 帶子 中吞拿魚腩😍😍全部都好鮮味😋 真鯛魚肉好新鮮,食完滿滿幸福😋中吞拿魚腩好厚身,油脂好正,口感啱啱好👍😍食完刺身之後師傅醒咗個醋物比我清清味蕾去迎接壽司😃壽司方面就有:北海道牡丹蝦 北海道北寄貝 深海磁魚 絲魚腩 金木鯛 松葉蟹肉(酸汁啫喱)吞那魚壽司每件都係藝術品🥰🥰可以見到師傅精細嘅刀工,每件都整到好靚😍😍每款食材都係新鮮,食完好喜歡😘😘份量都幾多,每件都係好足料😃😃喜歡壽司的朋友一定要試👍👍鮮味濃郁❤️三色丼飯🍚拖羅 海膽 三文魚籽我最愛海膽,拖羅脂肪分佈平均,食入口口感豐富😚😚蒸壺蒸蒸蛋非常滑溜,入面好多料,冬菇好入味🥰🥰甜品🍮抹茶蕨餅配紅豆,好好味😊😊跟餐仲有味增湯同咖啡❤️❤️壽司定食10貫$298🍣🍣包括沙律 前菜 熱稻庭烏冬壽司:赤貝 金蝦 蜜金鯛 依佐木(蘿蔔蓉)深海磁魚柚子胡椒 醋漬青魚 絲魚腩 白子 右口魚片 海膽紫菜每件
友樂鮨(美孚)

真鯛 帶子 中吞拿魚腩😍😍

食完刺身之後師傅醒咗個醋物比我清清味蕾去迎接壽司😃

三色丼飯🍚
拖羅 海膽 三文魚籽
我最愛海膽,拖羅脂肪分佈平均,食入口口感豐富😚😚

蒸壺蒸
蒸蛋非常滑溜,入面好多料,冬菇好入味🥰🥰

甜品🍮
抹茶蕨餅配紅豆,好好味😊😊

跟餐仲有味增湯同咖啡❤️❤️

壽司定食10貫$298🍣🍣
包括沙律 前菜 熱稻庭烏冬

每件壽司賣相都好吸引😍😍 赤貝爽甜,金蝦新鮮, 蜜金鯛魚味濃郁,每件都好好食😉😉 海膽用紫菜包住嚟食真係特別好食😆😆

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5

地址:美孚蘭秀道五號地下
2021-11-01 30 浏览
中又到星期五,辛苦左一個禮拜,今天午餐要慰勞一下自己,所以和好朋友即興想食omakase. 今日喺美孚做完嘢,就上網搵吓,原來美孚都有omakase食,友樂鮨,決定去試試。我就叫了一個廚事發板,朋友就叫了一個10貫壽司。當日嘅廚師話午市壽司定食十款用會用當日不同的鮮貨以omakase的方式製作提供~食咗太多唔係好記得,印象中記得有鰤魚,即是野生油甘魚,上面加上紫蘇葉金蒜鯛魚秋刀鱼 加上薑蓉 葱花金薄真鯛勿金鯛醋精鯖魚- 白板昆布老天- 吞拿魚天靈蓋左口魚裙邊右口魚裙邊芝士雪糕

鰤魚,即是野生油甘魚,上面加上紫蘇葉金蒜
鯛魚
秋刀鱼 加上薑蓉 葱花