2024-03-14 199 浏览
平時經過都見到有一兩個人排隊買,今日經過突然想買外賣做晚餐,嗌咗燒鵝燒腩仔雙拼飯外賣,點知燒鵝變燒鴨,而且燒腩仔好難食,中晒伏,完全唔值得$50呢個價,絕對唔會有下次!
2024-03-14
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2023-09-30 465 浏览
中秋節當日買了半隻燒鵝返去 返到屋企打開發覺除了餓頭之外根本全部都係鴨,隻鴨重要整得好難食 好似擺咗好耐加埋完全冇理味道 當晚食咗一半 到第二日再返熱 都完全無味 十分難食 呢間嘢啲水準越嚟越差 仲要欺騙顧客 以後唔使去幫襯
2022-04-02 874 浏览
適逢節日,家人經過此店見到推出了盤菜,訂了一個$680的4至6人盤菜,結果六分之一的價錢也完全不值:無論是味道還是用料,都令到我們非常失望當日我們到店自取,回到家中打開都要呆了:正常的盤菜是漲卜卜的,寓意著「盤滿缽滿」;但這個盆菜的食物卻是凹入去的,食物排得不整齊像是快快地擺在一齊就算的那樣子,不美觀得來材料也算少。媽媽看到形勢不到,只好在家裡找出一罐罐頭鮑魚,還有剛煲好的花膠湯料放在上面,叫做充斥一下場面。比較深色的鮑魚,還有最上那對花膠就是我們額外加入的私伙食材。先不論好食與否,這個價錢只是提供這些碎碎的、偏向便宜的食材,已經毫不討好了。味道是重要,但令我們更驚嚇的是除了配菜,原來整個盤菜的食材就單單只有眼看這一層,所有款式的食物件數亦是眼看到的這麼多了,而這一層下面的所有食物都單單只有一款配菜,就是整盤都是白蘿蔔!完全沒有誇張,可以見到最右邊那隻蝦隔離就是一件白蘿蔔,那些白蘿蔔太多,表面的食材太少蓋不住所以冒了出來。無論你是隨意夾起任何一款食材,你都可以看到下面滿滿的白蘿蔔跟你揮揮手一個4至6人份的盤菜盤可以預計得到會有一定的大細,但首先這個盤菜裝得不是滿而是跌下去的,然後實際上

一個4至6人份的盤菜盤可以預計得到會有一定的大細,但首先這個盤菜裝得不是滿而是跌下去的,然後實際上的食材只有表明這一層,下面完完全全都是白蘿蔔,即使蘿蔔吸收了盤菜的醬汁味道濃郁,我們也一直很努力地吃蘿蔔,無奈它們實在太多了根本一餐是吃不完的,及後都令我們有點害怕見到白蘿蔔,因會令我們聯想起這次的狀況...明白一般盤菜的確會有部份配菜例如蘿蔔、蓮藕、芋頭等配菜放在底部,但是這個近$700的盤菜,下面全部都是以一種便宜的白蘿蔔去充大頭,比例根本是嚇死人,這是當客人傻的嗎?

除了以大量白蘿蔔放底去欺騙顧客,表面那淺淺一層材料的質素亦令我們很失望。相片最下方的炸鯪魚肉粒和店鋪跟配比較淺色的鮑魚的表現算是比較正常,而鮑魚質地是爽爽的但沒有甚麼味道,對比起我們放在裡面,比較細件、深色的罐頭鮑魚則是沒有味道。燒味方面有油雞以及燒鴨,但以這間是燒臘舖來說,表現是差過很多非燒臘店供應的燒味:我覺得油雞味道還好,的確很難會失敗,不過雞和鴨的份量大約是每人一件,少得可憐;燒鴨除了份量少,還有一股很濃、很強的鴨羶味,即使是在吃近腿的位置,那股味道嗆得如在吃屁股的位置,那很明顯是鋪頭的用料問題,不是浪費食物但根本吃不下。盤菜裡面算是有髮菜,但當我們其中一人夾起髮菜,卻發現一個人夾起的一人份量是這個盤菜所有髮菜的份量,當下大家都呆了,而為了大家都可以嚐到,我們只好輕輕地挑起少許髮菜,那樣才能夠勉強淺嚐得到,真的少得可憐。至於六隻蝦是非常不新鮮的,肉質根本是霉得不須要咬的程度,完全沒有味道都不知道吃了甚麼落肚,很恐怖。

新年是個大節日,亦明白很多鋪頭在這個艱難的時期推出盤菜希望可以吸引顧客、提高生意額。可是,義利以與價錢差極遠的便宜又不新鮮的食材去欺騙顧客,牟取暴利,讓我們食得很不愉快,亦不敢想像此店平時是否以同樣的手法經營,十分失望。$680買一個教訓,在此希望不要再有人受騙
2021-12-18 642 浏览
🎈環境我們一行3人大概6點到,人慢慢多,感覺似是熟客和附近街坊。.🎈餐牌.🎈食物.選擇多,份量足。茶介 $6一位白飯 $12.👇黃金海中蝦 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹹蛋味足,全餐之冠🏆🥇,蝦殼入味,連殼都可以食埋。.👇椒鹽鮮魷拼豆腐 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️一般都是單椒鹽鮮魷,這個拼豆腐可以把膽固醇量稍為減輕😅,香脆可口。.👇上湯浸豆苗 $108⭐️⭐️⭐️💫這個上湯比較油膩,豆苗夠嫩。.👇脆皮燒腩仔例牌 $98⭐️⭐️⭐️💫朋友推介說這個燒腩仔好正,有期望就有失望,皮不太脆,甚至有點淋,肉不太爽口,感覺不太新鮮,這個例牌份量好大。.
🎈環境

我們一行3人大概6點到,人慢慢多,感覺似是熟客和附近街坊。

🎈餐牌

🎈食物
選擇多,份量足。
茶介 $6一位
白飯 $12
👇黃金海中蝦 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鹹蛋味足,全餐之冠🏆🥇,蝦殼入味,連殼都可以食埋。

黃金海中蝦

👇椒鹽鮮魷拼豆腐 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️

椒鹽鮮魷拼豆腐

👇上湯浸豆苗 $108⭐️⭐️⭐️💫

這個上湯比較油膩,豆苗夠嫩。

上湯浸豆苗

👇脆皮燒腩仔例牌 $98⭐️⭐️⭐️💫

脆皮燒腩仔

2021-12-16
黃金海中蝦
椒鹽鮮魷拼豆腐
2021-09-26 442 浏览
之前買過燒鵝髀唔掂👎🏻估唔到叉鴨飯又OK wor👍🏻——叉燒:肉質爽滑,食叉燒叫肥叉是常識吧(咁平都唔好意思叫半肥瘦了😂)比左半肥瘦👍🏻❤️,調味都ok 燒鴨:唔會太咸,肉質唔難唔韌,皮仲漲卜卜脆脆地❤️👍🏻——-$2x冇乜要求啦!
之前買過燒鵝髀唔掂👎🏻
估唔到叉鴨飯又OK wor👍🏻
——
燒鴨:唔會太咸,肉質唔難唔韌,皮仲漲卜卜脆脆地❤️👍🏻

——-
$2x冇乜要求啦!

2021-06-21
2021-08-10 381 浏览
本人在此店買一隻燒鴨,職員居然給我兩份半邊燒鴨當一隻燒鴨賣,好彩被我發現,即時退款,以後都不會再去此店買燒獵食物。此店的誠信非常有限,大家要留意,小心被欺騙。———
  • 招牌菜:欺騙顧客
2021-07-14 296 浏览
平日都會幫襯買燒味飯,試過d叉燒又瘦又乾。早兩日路過,見到掛在窗前的有半肥瘦,就諗住買一整條。向店員購買,佢竟然叫我買放在下面又瘦又乾的,我再他說要掛在上面的,佢更離普答我,由118元一斤的叉燒,話要賣$150一斤。現在的巿道真係離哂大普,這樣做生意。
2021-05-14 272 浏览
剛剛買左一盒叉燒飯回家吃,其中一舊「叉燒內」插住一口釘。好彩係盒飯係俾小朋友食,所以叉燒都經處理過剪成細粒先俾小朋友食,否則,如果係我地大人食,一口就放進咀內,根本不會發覺,成口釘插住係叉燒入面,太離譜了!!!!打電話去問,佢淨係答唔知點解。
叉燒飯

2021-05-14
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2020-04-27 800 浏览
今日經過呢間燒臘店,見唔少人排隊,又見到d叉燒幾靚,就淰住買返份返屋企加餸。買嘅時候,同姐姐講要一份叉燒,多汁嘅。之後明明見到砍叉燒個阿叔,比左舊半肥瘦大大舊嘅叉燒去磅,跟住比左我望左一眼,就去左隔離砍啦。我就掛住比錢阿姐,佢收我40蚊。轉個頭好快盒叉燒就比到我啦,都奇怪,好似無點聽到砍叉燒嘅聲(好似得幾下)。返到屋企打開一睇,完全唔係果回事,請問邊間燒臘店砍叉燒會砍粒比客人嘅,同埋,半肥瘦去左邊,呢盒全部都係又瘦又乾,係淰住我買返屋企用黎炒飯?定係宜家所有叉燒都係砍粒,唔係砍件嘅?果幾下砍叉燒聲就可以極速砍成叉燒粒。難道個阿叔係無影手?定係砧板係無聲砧板,聲都無麼。宜家市道唔好,生意難做大家都知,但甘樣做生意,真係唔可取。希望餐廳可以改善下。

2019-06-05 694 浏览
本來去咗第二間買早餐,突然好想食四寶雞扎,路過見一即時喺呢度補飛買盒雞扎外賣。平時成日喺呢度買點心外賣,次次都比漏架.....所以大家要點齊貨先好走呀!返到屋企唔通返轉頭俾阿姐串咩!今之只買一盒就當然冇漏啦!哈哈哈! 依家唔係好多間點心雞扎係有豬肚嘅,呢間嘅雞扎大大份,有豬肚、火腿、仲有雞同魚到,其實都算好足料!不過略嫌佢啲雞太重味,用胡椒黑椒那過,雞肉比較淋,似乎係想用濃味蓋過佢嘅雪藏味。 要撞彩神.

本來去咗第二間買早餐,
突然好想食四寶雞扎,
路過見一即時喺呢度補飛買盒雞扎外賣。

平時成日喺呢度買點心外賣,次次都比漏架.....

2019-03-27 577 浏览
義利 全日免加一 早茶 $6@ 地方唔大 要搭枱 好有懷舊氣氛 享受慢食嘆報紙早茶點心唔夠富臨平 都算抵食糯米雞~ $23大大隻 份量多 飯夠淋香 餡料有雞义燒肉碎咸旦王最吸引漏單…… 係咁等 忘記影相鳳爪排骨飯 & 燒賣 双併$33鳳爪唔會過多醬黐住 夠淋皮香排骨過淋冇乜肉味 飯靚但量少(正價$20 就唔算經濟)杞子燒賣皇~ $20 淨豬肉餡肉粒有肉香味 肉有咬口 但味太濃冇虾齋肉有啲寡……枱面放咗辣椒油 & 喼汁(唔係豉油)唔小心放咗落排骨飯 另有味道
義利 全日免加一

鳳爪排骨飯 & 燒賣 双併$33

鳳爪
唔會過多醬黐住 夠淋皮香
排骨過淋冇乜肉味 飯靚但量少

(正價$20 就唔算經濟)
杞子燒賣皇~ $20 淨豬肉餡

肉粒有肉香味 肉有咬口 但味太濃
冇虾齋肉有啲寡……
枱面放咗辣椒油 & 喼汁
(唔係豉油)
唔小心放咗落排骨飯 另有味道

2019-03-26
$62 (早餐)
  • 糯米雞
2019-03-14 281 浏览
幾年前幫襯過 舊地重遊店鋪內籠都冇變 舊啲 都算乾淨女侍應有招呼 街坊街里咁 親切全日免加一 茶錢@6 街坊價下午茶優惠$30 炒粉麵飯 抵食嘅1人份量 係正價嘅1/3材料揚州炒飯 $30材料齊 好味道 飯粒分明 軟熟豉椒排骨炒河 $30夠鑊氣豉椒香口 但排骨韌咬唔入計落午市正價$48 仲有例湯送維起都係差唔多 正價餐牌有更多選擇 仲有燒味 海鮮類 八珍 牛肉 豆腐…會再幫襯
幾年前幫襯過 舊地重遊

下午茶 豉椒排骨炒河

計落午市正價$48 仲有例湯送

維起都係差唔多
正價餐牌有更多選擇

仲有燒味 海鮮類 八珍 牛肉 豆腐…
會再幫襯

2019-03-14
下午茶 楊州炒飯
2019-02-24 355 浏览
新年周街冇位。去小餐館慶祝老人家生日食飯。預訂左隻乳豬,$488算平。而且好脆好好食。帶子炒西蘭花, 帶子大粒唔過火。好味義利小炒皇,乜都有啲,炒埋一碟咁啦。冇乜特別,不過不失啦!班球腩例牌兩吃! 呢個蒸嘅ok唔錯。呢個皮勁正,好好食,皮又動L動L。好食。大蝦芝士伊面, 你唔好睇佢啲汁好濃咁...但其實冇味㗎! 啲芝士唔知去左邊。麻麻地生炒骨。咁囉...ok嘅。每次都係為左食佢嚟嘅。 蠔餅!之前嚟食過回味無窮,炸到好香,鬆!酥!脆!正到不得了....今次就....退貨收場。炸到個底燶到苦!但個心未熟!啲粉厚到好似蒸水蛋咁厚!食落濕黏嗱嗱地,明顯係未熟!同佢反映,佢竟然....翻炸,炸得更黑!個心依然....算啦,簡直不知所謂,咁都夠膽攞出嚟!想點?最後經多次理論後,有個睇落高級少少嘅幫我取消!好可惜,以前真係好好食....唉Ps.是日星期三,賽馬日。 可能有影響⋯⋯失望
新年周街冇位。去小餐館慶祝老人家生日食飯。
預訂左隻乳豬,$488算平。而且好脆好好食。

帶子炒西蘭花, 帶子大粒唔過火。好味

義利小炒皇,乜都有啲,炒埋一碟咁啦。冇乜特別,不過不失啦!

班球腩例牌兩吃! 呢個蒸嘅ok唔錯。

呢個皮勁正,好好食,皮又動L動L。好食。

生炒骨。咁囉...ok嘅。
每次都係為左食佢嚟嘅。 蠔餅!

炸到個底燶到苦!但個心未熟!啲粉厚到好似蒸水蛋咁厚!

食落濕黏嗱嗱地,明顯係未熟!同佢反映,佢竟然....

最後經多次理論後,有個睇落高級少少嘅幫我取消!

好可惜,以前真係好好食....唉

Ps.是日星期三,賽馬日。 可能有影響⋯⋯失望
2017-12-14 1229 浏览
發掘美食既時間又到係香港人都會知 深水埗出名多餐廳, 但有冇人知道佢隔離既石硤尾, 有好多睇落去好普通既餐廳 但係臥虎藏龍既餐廳呢。琴日夜晚同表姐去左義利到食。 地方唔算大, 老餐廳為於街市隔離, d夥計都係係老友記啦。 夜晚中式, 港式大排擋既菜式都有, 餐廳最出名係燒味, 所以緊係唔小得啦, 燒鴨, 半肥半瘦, 配飯好好味另一重點, 水煮魚比起出面川菜館既都要入味,魚好滑魷魚and 炸豆腐, 上面灑左脆脆既椒鹽同蒜粒, 幾好味, 係有小小鹽, 但點左喼汁都好好味!,因為太好味食到一半先記得影相。 😓😅😅最後, 腰豆炒韮菜同魷魚,一個字, 正👍埋單, 四個人,3 碗香飯, 加埋糖水400 蚊, 價錢係大排擋算平! 重要係食得飽😸😸
發掘美食既時間又到
另一重點, 水煮魚比起出面川菜館既都要入味,魚好滑

,因為太好味食到一半先記得影相。 😓😅😅
最後, 腰豆炒韮菜同魷魚,一個字, 正👍

2017-12-06 734 浏览
下午茶$5/茶位, 深水埗可能有平一點但這又並不是過份的茶錢,這天要了六個點心, 埋單是百壹!翡翠鮮蝦腸粉(特)$20 蝦肉一般吧,腸粉皮是達標了,做出了半透明狀,帶少少烟靱口感,香芋鴨腳扎(大)$19 鴨腳前處理工序做得ok剛好咬口, 跟住的只要材料沒出錯就不會出現大問題了原籠馬拉糕(小)$15 賣相好標準, 味道較清怡可口但要襯熱吃, 放涼了的話就稍遜一籌了鮮竹牛肉(小)$16 三粒牛肉球呈淺白色, 味道當然唔係真牛肉味但週圍都係做呢種變異種牛肉球,薑粒雞飽仔(小)$15 無論是質量, 價錢都會是最出色的雞飽仔之一香煎蝦米腸粉(小)$15 又是達標了服務就街坊版本, 沒太體貼但也ok

這天要了六個點心, 埋單是百壹!

香煎蝦米腸粉(小)$15 又是達標了

服務就街坊版本, 沒太體貼但也ok
2017-09-03
  • 雞飽仔