招聘中
$17,500-$25,000
月薪
餐厅: 翠園 (太古城中心)
资讯:

餐厅: 翠園 (太古城中心)
资讯:

2019-08-28 526 浏览
今日約了家人到太古城吃晚飯,想找個坐得舒服的地方,便想起早前曾到那兒飲茶的「翠園」。門口的侍應看到我們手中拿著很多「戰利品」,便安排我們坐在一張較大的圓桌位置。店員還主動告知我們,餐廳正做匯豐信用卡優惠,所有主餐牌內的食品都有折扣。我和家人看了看餐牌,便叫了一客菠蘿咕嚕肉、鐵板叉燒,叫了數樣肉類,我們想找一個較清淡的菜式,所以再叫了一個珍菌生搣豆腐煲。不一會兒,發出「滋滋」響的蜜味鐵板叉燒先上場,侍應在上菜時把蜜汁淋上,使叉燒的甜味更突出,熱騰騰的香氣令人垂涎欲滴。之後其他餸菜亦陸續登場,咕嚕肉的脆漿不太厚,咬下去亦能保持啖啖肉。珍菌生搣豆腐煲的湯底充滿鮮甜的菇菌味,配以小唐菜及豆腐,口感不錯。整體來說,這頓家常便飯讓家人很滿意。
鐵板叉燒
菠蘿咕嚕肉
珍菌手搣豆腐煲
整體來說,這頓家常便飯讓家人很滿意。
2019-08-27
鐵板叉燒
菠蘿咕嚕肉
2019-06-08 2069 浏览
太古城間翠園日日都好爆, 尤其係星期一至四都book唔到位可能個個都同我一樣用AE卡6折優惠,但真心翠園質素好好,三個人埋單六折左都係$400埋單,尤其係隻炸乳鴿炸得又脆又夠入味,連爸爸都話想叫多兩隻食
2019-06-04
豆豉雞煲
蒸班頭軍腩
炸乳鴿
2019-06-05 5175 浏览
臨近端午節,阿妹嚷著要食這間酒樓,因為有恒X信用卡優惠好抵食,而平日半席才$1184,但不知為何埋單後價錢係$1264,估計係茶介收費掛!酒樓面積不算太細,不過枱與枱之間太迫,肥少少都坐唔到套餐包橙汁或啤酒,我地揀左橙汁,可惜不是鮮榨橙汁,味道一味死甜上湯焗龍蝦伊面 - 賣相不錯,伊面爽滑,龍蝦肉厚身彈牙雲耳蜜豆炒龍躉球 - 魚肉厚身不鬆散,有魚味又有口感蜜豆炒得爽脆菠蘿生炒骨 - 味道不錯,不會太酸,可惜骨多肉少。花膠竹笙海皇 - 有竹笙,花膠,帶子等材料,口感豐富,好味蠔皇鮮冬菇生菜 - 冬菇炆得好淋,味道中規中矩,略嫌茨汁太多!蟲草花蒸龍躉頭腩 - 魚鮮好食,可惜味道略咸,粉絲吸收了豉油更加咸!海參絲扒菜苖 - 菜苗尚算炒得爽口,可惜茨汁略多金蒜醬雞 - 蒜汁惹味,雞肉尚算嫩滑!檸香馬蹄露 - 熱食甜品,雖然有-片片馬蹄,也有蛋味,但無檸香味,粉太多,味道麻麻服務方面也不太差,女侍應知道我地食龍蝦,主動派濕紙巾比我地。又主動換骨碟,分湯時又叫我地小心熱,都幾窩心但略嫌每碟餸茨汁落得太多

樓面積不算太細,不過枱與枱之間太迫,肥少少都坐唔到

上湯焗龍蝦伊面 - 賣相不錯,伊面爽滑,龍蝦肉厚身彈牙

雲耳蜜豆炒龍躉球 - 魚肉厚身不鬆散,有魚味又有口感
蜜豆炒得爽脆

菠蘿生炒骨 - 味道不錯,不會太酸,可惜骨多肉少。

海參絲扒菜苖 - 菜苗尚算炒得爽口,可惜茨汁略多

金蒜醬雞 - 蒜汁惹味,雞肉尚算嫩滑!

但略嫌每碟餸茨汁落得太多

菠蘿生炒骨

上湯焗龍蝦伊面

2019-06-03
信用卡優惠
太古城啲餐廳出晒名難食,呢一間係代表。呢一間餐廳啲餸非常鹹,非常多味精,完全難食,食完有反胃的感覺。呢個廚師煮飯完全冇心機,拉扱,比全香港外傭煮嘅餸難食一千萬倍。千祈唔好幫襯。以後決定永不幫襯所有美心經營嘅餐館,包括Starbucks,翠苑,同simplylife。每次去美心的餐廳都受氣,又難食服務又差又貴,冇好介紹啲青瓜木耳完全冇醃,一條過冇切粒,小學生煮都好食啲,重夠膽收$60一碟第二係炸黑豚肉,完全唔知同普通豬肉有乜分別。炸到硬過石頭,嗰啲蒜蓉同啲豬肉完全係分開,差到無倫,不知所謂,第一日學炸野都唔會差到咁悽涼第三味蒜蓉雞喎最差最惡劣,拉扱,毫無誠意,又鹹,冇肉味,啲蔥完全冇切過,唔入味,超級多味精,一食落口差啲吐出來,真係難食到冇人有,翠苑快啲關門,越來越少人想食你嘅食物翠苑乜都差過人,茶又難飲,泡菜又難食,位窄,隔離左右又咳又嘈,叫十萬次無人認,燒鵝又無,燈光又暗,枱又細,又污糟,每張枱距離窄過幼稚園啲枱櫈,都唔知點解咁多香港人受落,咁又係連餐澳牛都話好,翠苑比起澳牛只不過係小兒科。總之以後永遠都唔會去幫襯美心任何一間野。仲有太古城啲餐廳九成都係低劣出品,亦不會再去太古城食野

翠苑乜都差過人,茶又難飲,泡菜又難食,位窄,隔離左右又咳又嘈,叫十萬次無人認,燒鵝又無,燈光又暗,枱又細,又污糟,每張枱距離窄過幼稚園啲枱櫈,都唔知點解咁多香港人受落,咁又係連餐澳牛都話好,翠苑比起澳牛只不過係小兒科。總之以後永遠都唔會去幫襯美心任何一間野。仲有太古城啲餐廳九成都係低劣出品,亦不會再去太古城食野受罪

Open noodles 編輯工作唔檢點,柔嫩,十足小學生,話如果某間鋪頭執笠我會拍掌都有問題,咁小事都呱呱嘈,以後改為只准讚餐廳最好不過

蒜蓉雞鍋

炸黑豚肉
2019-04-24
  • 所有都十分難食,無野要推介,千祈唔好入去貼錢買難受
2019-04-24 1392 浏览
事源手上有幾張美心旗下中式餐飲現金卷,呢日係太古shopping, 就順便用埋d現金卷。Menu有大量選擇,對於冇圖文並茂又少食中菜嘅我地實在太難選擇。佢地有另一本韓國菜menu, 呢份就圖文並茂好選擇啦。呢碟泡菜係強制性嘅,要18蚊,味道正常,份量好少,每人夾一小箸就冇嚕韓式秘制醬烤豬蹄豬蹄整得夠腍同好入味,就咁食吾沾醬都好食,用紫蘇菜包埋青辣椒蒜頭就比較fresh, 冇咁易膩,份量都算多鮮菌銀牙裴翠苗雖然菜式本身就屬於比較清淡,估吾到佢又真係煮到咁淡,淡到冇乜味,個人吾太討好裴翠苗自身果種草青味,所以覺得呢碟菜麻麻地啦爽,脆,一口牛一式三樣岩晒眼闊肚窄嘅我地海蜇頭煮得非常爽口,口感一流,可惜調味又係好淡,冇乜麻油香味芝麻醬娃娃菜就係想象得到的味道,好食但吾會有驚喜一口牛煮得好入味,入口咬幾口就溶,配埋炸蒜,更加一絕韓式蟹子卜卜飯完全圖文相符,好吸引,我好中意銀魚仔,見到咁大量真係流晒口水,一邊撈一邊卜卜聲,每口飯都充滿銀魚仔同蟹子,又吾油膩,好食!扣左$300現金卷後,呢餐只需$452, 好抵食丫!

泡菜

韓式秘製醬烤豬蹄

韓式秘制醬烤豬蹄

鮮菌銀牙裴翠苗

鮮菌銀牙裴翠苗

一式三樣岩晒眼闊肚窄嘅我地

芝麻醬娃娃菜就係想象得到的味道,好食但吾會有驚喜
一口牛煮得好入味,入口咬幾口就溶,配埋炸蒜,更加一絕

韓式蟹子卜卜砂鍋飯
韓式蟹子卜卜飯

扣左$300現金卷後,呢餐只需$452, 好抵食丫!
2019-04-20
韓式秘製醬烤豬蹄
韓式蟹子卜卜砂鍋飯
夜一夜先食飯,餐廳內既客人都差不多食飽走晒。蝦正常,多士好油香,個汁偏酸,好開胃,同多士幾夾唯一不足係d蟹呢?去左邊粉果炸得幾好,鬆脆唔油膩但成舊個味道好淡,個皮似咸水角,入面係一隻蝦同極少量既芫茜同紅蘿蔔粒。湯都係冇咩味,完全唔知係咩湯,建議大家唔好飲我會形容個飯係冇荷葉包住既荷葉飯,好足料,入味份量有3.5碗,必食(材料:鴨肉、帶子、瑤柱、冬菇)最後送上您期待已久既餐牌如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
夜一夜先食飯,餐廳內既客人都差不多食飽走晒。

蝦正常,多士好油香,個汁偏酸,好開胃,同多士幾夾
唯一不足係d蟹呢?去左邊

蟹肉鳳尾蝦多士

粉果炸得幾好,鬆脆唔油膩

上湯煎粉果

我會形容個飯係冇荷葉包住既荷葉飯,好足料,入味
份量有3.5碗,必食
(材料:鴨肉、帶子、瑤柱、冬菇)
一品砂窩飯

最後送上您期待已久既餐牌

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-03-28
一品砂窩飯
2019-03-10 4353 浏览
今晚應邀晚飯, 到太古城的翠園。 見一信用咭優惠套餐, 我們六人可點半席, 那就點這個套餐吧。 橙汁一酌 : 其實每人只可分得半杯 上湯焗加拿大龍蝦(配伊麵底) : 龍蝦肉身不多, 亦沒甚味道。 伊麵味道更淡。 雲耳小瓜炒龍躉球 : 龍躉肉不多, 翠玉瓜算爽脆。 脆香蘿蔔條 : 外炸脆漿雖脆, 但脆漿調味較鹹。 花膠雞絲羮 : 普普通通, 味道偏淡。 蠔皇鮑螺片 : 一般。 蟲草花蒸龍躉頭腩 : 整體不錯, 味道也可。 金銀蛋肉崧蒜子浸時蔬 : 菜苗不夠嫩。 金蒜醬黃雞 : 雞雖然不是新鮮, 但雞肉也算滑, 調味剛好。 甜品 : 杏仁露 (餐牌上註明是檸香馬蹄露, 但職員沒告知之情況下, 就送上杏仁露。) 我們有一半人不吃杏仁露, 職員也隨即安排送上另一款甜品。 職員如能事先告知情況就更好。

橙汁一酌 : 其實每人只可分得半杯

上湯焗加拿大龍蝦(配伊麵底)

雲耳小瓜炒龍躉球 : 龍躉肉不多, 翠玉瓜算爽脆。
雲耳小瓜炒龍躉球

脆香蘿蔔條 : 外炸脆漿雖脆, 但脆漿調味較鹹。
脆香蘿蔔條

花膠雞絲羮 : 普普通通, 味道偏淡。
花膠雞絲羮

蠔皇鮑螺片 : 一般。

蠔皇鮑螺片

蟲草花蒸龍躉頭腩 : 整體不錯, 味道也可。

蟲草花蒸龍躉頭腩

金銀蛋肉崧蒜子浸時蔬 : 菜苗不夠嫩。

金銀蛋肉崧蒜子浸時蔬

金蒜醬黃雞

杏仁露

2019-02-28
金蒜醬黃雞
2019-02-23 1256 浏览
👴🏻👵🏻兩老忽然想外出晚飯🥣就近近地在太古城翠園酒樓吧。最近出了新推廣,兩個菜一個價錢,每個配搭大概做十天,翠園作為美心集團旗下酒樓,一向都中規中矩,看看今晚成績如何😜龍蝦🦞併油雞🐥兩個餸$288,龍蝦肉質也算爽實,可惜伊麵太淋,味道也一般,否則這個菜應該可以高分些,可憐龍蝦被蹧蹋了😭油雞是細細隻的芝麻雞,沒有肥膏,肉質也嫩,味道不錯,理由是甜甜的豉油調得好😋上菜時用火燒熱一酌威士忌🥃再倒入魚上,一陣陣酒香四溢,不過瞬間就消失殆盡。不知是否為求賣相顏色美觀,班翅炸得有點過了,粉漿連魚肉都變得有點過實,但味道調得相當不錯👍整體來說,中規中矩實至名歸👌要讚的是整餐飯沒有什麼味精,回家不用整晚飲水😄

🦞龍蝦伊麵
豉油雞🐥半隻

🥃威士忌火焰🔥生班翅

2019-02-21
2019-02-17 940 浏览
重要嘅事情講出來, 新年去美心集團食飯,是沒有職員主動利是的。 (多謝我嘅朋友年初一二三,去過唔同嘅酒樓, 得出嚟嘅結論)新年出去食中菜遇到最尷尬嘅事,就係有好多職員嚟討利是。 (但我冇得派,又點派比佢呢 )多謝同事綜合嘅意見, 我哋揀咗翠園食團拜。 職員就算冇利是,亦都好有禮貌同埋殷勤翠園水準平穩, 新年期間都有開門, 但係就mark up咗啲價錢, 都理解嘅係新年期間一定係甘每樣餸都好好食, 新鮮熱辣而且上菜上得好快 。 我哋總共食咗九樣嘢 ,最尾加咗一道餸 ,蟹肉伊麵我哋冇影到相。平均每人200蚊以下真係超值
(多謝我嘅朋友年初一二三,去過唔同嘅酒樓, 得出嚟嘅結論)

平均每人200蚊以下真係超值

2019-02-16
  • 一品沙鍋飯
2019-02-17 656 浏览
翠園🍵 經裝修後,總是我們飲茶既好地方。環境真係好優雅又氣派;餐具更雅典;點心菜式更精緻。當然價錢更升lv,也如實反映吧 哈哈。一班人最開心係咩❓食中餐飲茶 食點心,真係其中一個好選擇。砂鍋炒飯🍚`炸魷魚酥🐙`蘿蔔包🍍`黃金糯米雞🐥`蝦餃🦐`腸粉🐽`蒸餃。。真係好豐富呀。..一盅2件,飲杯茶食個包,再食下小炒。點到成枱野食真係好開心架,呢個就係飲茶精髓呢。一班人傾下計 聚下舊,真係一個消閒冒好好地方,而最重要既係。。唔怕比人趕走嘛。...其中翠園既魷魚酥真係必點。脆粉漿唔會厚,薄薄的一層,而且魷魚食得到彈牙 唔係一舨雪藏貨呢。另外春卷炸得香脆 不會太油;菠蘿包上枱時還熱著,趁熱食真係酥軟 好好味。..香口小食點心 又有誰會不愛呢❓😋🥢

香口小食點心 又有誰會不愛呢❓😋🥢
2019-02-05 908 浏览
本來以為翠園有保證,就試試他的盤菜,一試就後悔無比,味道超淡,豬手有毛,花膠未淋...價格也不是便宜,今時今日仲想用名氣暪天過海已經過時了!在大陸開店還是香港的三陪價錢!

外卖自取
2018-12-21 2222 浏览
早兩日仲係曼谷狂食泰菜,非常變泰,返泥即刻食返中菜。AE白金卡有半價,所以今次試下太古翠園。叫咩都係半價,我估只有套餐除外。呢間環境同餐具都幾靚(美心集團泥講),d枱好密,但附近既枱都係2-4人枱,而且比較夜會少d人,唔算嘈。我睇錯左個燴字做炆字,上菜果下嚇一嚇,成個湯麵甘樣🙈有少少蟹肉、多多蟹籽、芽菜等,味道好清淡。食開濃味既朋友就唔會岩食,鍾意清清地既女士應該ok既。呢個係廚師推介之一,都係清清地。d蝦唔係大隻但算爽口彈牙,有少量金華火腿,幾咸香。炒鮮奶我甚少食,呢種同炒蛋白十分相似,幾滑杏仁茶係濃同滑,甜度適中,湯圓就差d,芝麻味似燶左,唔流心,但整體都算唔錯。楊枝甘露就好甜,都足料,但味道差dd,合格啦。總結:如果想搵個舒服地方食下小菜,又唔洗等位,又甘岩有信用卡優惠,可以一試。如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

蟹肉蟹子燴伊麵

海蝦大良炒鮮奶

楊枝甘露就好甜,都足料,但味道差dd,合格啦。
杏仁茶湯丸&楊枝甘露

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2018-12-20
2018-12-13 1390 浏览
5天前在此酒家吃晚飯,因要求食海鮮,所以已於晚飯日前兩個星期同經理商量價錢及食材,佢做咗個餐牌比我睇,15人份量要$11000,有一間房。我要求聖子,鮑魚,扇貝要大隻,經理話一定會比大隻,每人都有一隻,佢仲用手作出比例大細,我覺得都合理,所以就訂呢圍菜,但到食時見到所有都唔係大隻,覺得被騙了,唔知係酒樓食水深要賺多錢,定係買手落咗格,真係另人氣憤。
2018-12-08
2018-09-18 3927 浏览
家人聚會,婆婆生日用餐,到了這裏吃飯,之前已經預約了一圍,人齊就即刻開餐。一圍12人$4000 ,價錢中規中矩,整個餐有鮑魚、雞、沙巴龍躉、乳豬、龍蝦、花膠羹,整個餐吃完之後大家都非常飽同滿足,最後的荷葉飯同埋雞非常大,食淨的只可以打包拎走。但係龍蝦方面,龍蝦肉實在太少,但以這個價錢來說,不能要求太多,我是一個非常愛吃龍蝦的人,但我不太喜歡吃波士頓龍蝦或加拿大龍蝦,所以我對這個龍蝦都不大興趣,如果加錢換左澳洲龍蝦,我都會非常願意到最後還有壽包

到最後還有壽包

2018-09-03
庆祝纪念
生日
2018-08-20 2985 浏览
同爸媽係太古城中心3期飲茶。雖然訂左位,但都要等十幾分鐘先有位。叉燒腸粉嘅叉燒夠瘦,但腸粉厚左少少吾算好滑。蜆芥鯪魚球,炸到金黃色好香口且彈牙,點埋蜆芥醬,甘甘咸咸。再用個籃裝住夠特色,同樣脆脆哋,吾錯吾錯。奶黃包外面鬆軟,入面奶黃吾會太甜但就少左d啦。新鮮熱辣辣,小心奶黃燙口呀。蝦餃皮薄,隱約見到入面餡料,鮮蝦新鮮爽口。一品砂鍋飯份量都算可以,食材包括帶子、燒鴨、瑤柱同冬菇,加埋d醬汁,味道吾錯。米飯粒粒分明,有口感。個人認為,如果再煮焦香少少,會更加惹味。
同爸媽係太古城中心3期飲茶。
雖然訂左位,但都要等十幾分鐘先有位。

叉燒腸粉嘅叉燒夠瘦,但腸粉厚左少少吾算好滑。

蝦餃皮薄,隱約見到入面餡料,鮮蝦新鮮爽口。