翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2022-08-05 81 浏览
好耐冇食過蟹,搵到呢間網紅食蟹店,不時有做唔同優惠,招牌蟹同小菜都有八折,好吸引,即刻約朋友嚟食。黑白胡椒蟹一上枱見到個紅色架即刻相機食先😍,香噴噴,每件蟹都沾滿嘢味醬汁再加上洋蔥,淨係啜醬汁都超級惹味👍🏻。呢隻蟹好多肉,蟹肉超級鮮嫩😋,滑溜溜,唔會好似有啲酒樓咁走油走到啲肉乾咗,食得好滋味😋蒜泥白肉呢個蒜泥白肉唔係好似平時嗰啲咁樣見到紅油,白肉肥瘦適中👍🏻,甘香甘香😋,蒜泥惹味,仲有啲麻辣香味。孜然雞球雞球用孜然醃過,有種獨特嘅香氣,而且爆炒得好有鑊氣,雞肉鮮嫩😋,配菜嘅薯仔片都係不容錯過,好香👍🏻飛天啫啫通菜呢個通菜店員用一個燒到紅嘅窩上枱再炒幾下,蝦醬真係香到冇得頂😍,加上好多肉碎、蝦乾肉,配上椒絲,好惹味😋,重口味人士一定鍾意。

黑白胡椒蟹

蒜泥白肉

孜然雞球

飛天啫啫通菜
2022-08-05 83 浏览
嚟到呢度 真係必食佢哋嘅招牌避風塘炒辣蟹🥳賣相已經非常之吸引✨原隻大肉蟹 放喺大量嘅香蒜面頭🦀蟹肉勁香口 係用油炸過 再撈埋大量嘅秘製香料同香蒜一齊炒 真係超級惹味🧄
2022-08-03 1286 浏览
上次同亞E生日飯食過翠林辣蟹坊,今次再去唔係食蟹,主要想食特色小菜!店員介紹有得奬黃金流心蝦球同埋推介新菜式~酸菜魚,一於試下先!🐟椒麻酸菜魚 $288一來到咁大個鍋真係超驚喜!跟住就聞倒超香嘅酸菜味!先飲一啖湯,酸酸辣辣清爽而唔油膩!酸度同辣度都剛好刺激味蕾唔會太over!主角竟然用左深海大龍躉🐟切片嘅魚肉 – 唔怪得啖啖魚肉肥美嫩滑仲冇骨,滑到可以唔駛咬咁濟,而且索哂湯嘅香濃酸辣味,超入味!推介!👍🏻👍🏻🍤黃金流沙蝦球 $48/隻黎到梗係要試得獎菜式,巨型嘅蝦球炸至金黃色,外脆內軟!香脆無比,蝦肉新鮮肥美,肉質扎實!加埋自家製醬汁一齊食更滋味!🦆沙薑鹽水鵝 $188 味道清爽嘅沙薑汁,浸住全隻鵝脾!鵝肉質煙韌帶點咬勁,醃得好入味,香口之餘又唔會太油膩,個汁用黎送飯簡直一流!🍗泡椒鳳爪 $58泡椒味香濃而不咸,十分出色!啱哂我地一邊傾計一邊食!翠林辣蟹坊 地址 :尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

🐟椒麻酸菜魚 $288

• 沙薑鹽水鵝
  • 椒麻酸菜魚
  • 黃金流沙蝦球
2022-08-01 86 浏览
呢間餐廳屬於網紅必到嘅蟹店之一,名氣爆棚!加上每月嘅優惠菜式都會更改,踏入八月,即刻試試!話梅涼瓜$68作為前菜酸酸甜甜,兩者嘅口感都幾夾,而且好開胃,令到我都好想喺屋企試吓用話梅檸檬冰浸涼瓜🤭🤭星加坡辣椒蟹$688星加坡辣蟹話就話辣蟹,實質味道唔會好嗆喉,蟹肉厚身鮮甜,醬汁非常惹味濃郁,蟹殼亦都唔會話好難處理,果然嚟到呢間餐廳,蟹的確係必點嘅菜式!黃金蟮球$128第一次食黃金蟮魚球,感覺非常特別,蟮俾人嘅感覺會好多幼骨,但炸起左,外皮酥脆香口,而且蛋黃碎沙沙粉粉的,滋味無窮。沙暴魚肚浸勝瓜$138食咗兩個濃味菜式之後,即刻點返個清淡時菜。湯底清香,勝瓜索哂湯底嘅精華更加鮮甜,用嚟中和一下的確係不錯嘅選擇。

話梅涼瓜$68

星加坡辣椒蟹$688

黃金蟮球$128

沙暴魚肚浸勝瓜$138
2022-07-30 72 浏览
🦀最鍾意打橫行嘅我都最鍾意食蟹~難得揾到間蟹又新鮮小炒又好味嘅店🤩避風塘炒辣蟹蟹肉實淨鮮甜~~配埋個避風塘口味超惹味店員仲提議打包啲蒜蓉返去炒飯添其實本身都忍唔住用嚟撈飯食啫啫雞煲~~要隊兩個白飯鑊氣夠仲有好重沙薑味🤤完全冇食過呢個感覺嘅啫啫雞煲下次嚟一定會再點泡椒雞腳~~呢個用嚟同朋友kill time一流~~雖然話係泡椒但好似又食到少少沙薑味仲點咗個菜圃煎蛋~個蛋餅做得一啲都唔油膩~個口感同煎薄撐一樣餸飯一流
🦀最鍾意打橫行嘅我
都最鍾意食蟹~
難得揾到間蟹又新鮮
小炒又好味嘅店🤩

避風塘炒辣蟹

蟹肉實淨鮮甜~~
配埋個避風塘口味超惹味
店員仲提議打包啲蒜蓉返去炒飯添
其實本身都忍唔住用嚟撈飯食

啫啫雞煲~~要隊兩個白飯
鑊氣夠仲有好重沙薑味🤤
完全冇食過呢個感覺嘅啫啫雞煲
下次嚟一定會再點

泡椒雞腳~~
呢個用嚟同朋友kill time一流~~
雖然話係泡椒但好似又食到少少沙薑味

仲點咗個菜圃煎蛋~
個蛋餅做得一啲都唔油膩~
個口感同煎薄撐一樣
餸飯一流
同朋友傾起好耐無食過蟹,秒速搵到呢間食蟹嘅專門店Book定位收工即刻過嚟食,嚟到見到原來拎咗好多獎,仲有好多名人都嚟過。「新加坡辣椒蟹」大大隻,蟹肉好飽滿,亮點在於個汁非常惹味,甜甜辣辣,連蟹蓋都好多膏「粟米石班塊」粟米班塊食得多,用20幾斤重嘅龍躉切片,啖啖肉 加上粟米汁,口感真係好正「黃金豆腐」外皮金黃脆口,包住超嫩滑豆腐,比起豆腐花更滑。沾少少醬汁仲正「魚肚浸聖瓜」唔少得蔬菜中和一下,湯底好清甜,魚肚索哂湯底嘅味道,配聖瓜.木耳好夾。另外叫咗特飲,百香果加入青檸,酸酸甜甜.解辣又降溫有服務.食物有質數.下次約多幾個friend嚟,可以試多啲其他菜式。
同朋友傾起好耐無食過蟹,
秒速搵到呢間食蟹嘅專門店

「新加坡辣椒蟹」

大大隻,蟹肉好飽滿,亮點在於個汁非常惹味,
甜甜辣辣,連蟹蓋都好多膏

「粟米石班塊」

粟米班塊食得多,用20幾斤重嘅龍躉切片,
啖啖肉 加上粟米汁,口感真係好正

「黃金豆腐」

外皮金黃脆口,包住超嫩滑豆腐,
比起豆腐花更滑。
沾少少醬汁仲正

「魚肚浸聖瓜」

唔少得蔬菜中和一下,湯底好清甜,
魚肚索哂湯底嘅味道,配聖瓜.木耳好夾。

另外叫咗特飲,

百香果加入青檸,酸酸甜甜.解辣又降溫

2022-07-28
  • 新加坡辣椒蟹
2022-07-28 123 浏览
七月又係我一年一度既生日月😂好朋友一早訂左位帶我黎呢間網紅蟹店食好野🥰不過我食野好怕煩🙈 呢排酸菜魚癮又起,所以最後我哋係冇叫到蟹食😂😂叫左三個主菜同一個飯share😊❤️黃金豆腐 💰6️⃣8️⃣熱辣辣勁香脆😋豆腐超嫩滑!呢個價錢有呢個份量相當抵食👍❤️椒麻酸菜魚 💰2️⃣8️⃣8️⃣椒麻香同辣度都好足夠👍魚肉結實而嫩滑,魚皮好彈牙,應該係用上比較貴價既龍躉😯 不惜工本,性價比超高!💯❤️黃金蟮球 💰1️⃣2️⃣8️⃣鹹蛋黃味超級濃郁😍 要黎撈飯超邪惡但超正🤣炸粉夠薄,食落啖啖肉,勁香口!🤤食食下見到店員放低左碟黃金蝦球俾另一檯客但佢地話無叫過,店員話係送既😅最後發現原來餐廳每個月都會更新優惠,而今個月就係訂座兼叫辣蟹既話餐廳就送蝦球😯呢度平日夜晚都接近全場爆滿,下次可以帶鍾意食海鮮嘅媽咪黎試下😇
七月又係我一年一度既生日月😂

椒麻香同辣度都好足夠👍

❤️黃金蟮球 💰1️⃣2️⃣8️⃣

鹹蛋黃味超級濃郁😍 要黎撈飯超邪惡但超正🤣
黃金鱔球

炸粉夠薄,食落啖啖肉,勁香口!🤤

2022-07-27
  • 潮式酸菜魚
  • 酸菜魚
2022-07-28 46 浏览
今日突然心血來潮想食炒蟹喺openrice見到呢間評分超高所以就一定係揀呢間食架啦間鋪都幾近地鐵站穿過一個隧道行多幾分鐘就到了一入門口啲店員已經好好禮貌笑哂口咁歡迎我翠林辣蟹坊最出名一定係炒蟹架啦所以我就叫咗個避風塘炒蟹過咗一陣就到咗只能夠話係好出色蟹肉好結實唔講以為啲蟹識做gym雖然炒蟹 但都唔係炒到乾哂我冇辦法相信蟹肉都有蟹汁水份都仲喺到好鮮甜 我只能夠講到呢一到 大家可以自行體驗下另外仲叫咗個雞煲翅我只能夠講湯好飲雞好嫩呢個價錢絕對係抵到爛已經係少少懷疑做爛市架啦
今日突然心血來潮想食炒蟹

我只能夠講湯好飲雞好嫩
呢個價錢絕對係抵到爛
已經係少少懷疑做爛市架啦
2022-07-27 67 浏览
自上次黎過呢間餐廳食辣蟹後,真係念念不忘,趁餐廳仲做緊八折優惠,所以再約朋友黎encore。晚上七點黎到已經坐無虛席,不愧是網紅餐廳。避風塘炒辣蟹
將越南大肉蟹油炸至半熟,再混入已油爆既自家製秘製香料及香蒜,再落鑊再炒至全熟,蟹肉肉質結實,啖啖肉非常吸引。黃金豆腐一磚磚外表淡黃色既豆腐,切到細細粒可以一口一件,咬下去非常嫩滑,炸衣又薄又脆,十分香口,再沾上甜酸醬,酸酸辣辣令人食到停吾到口。黃金鱔球鱔球肉質細膩,口感爽口彈牙,炸衣十分鬆脆,包裹著滿滿咸蛋黃,十分邪惡。蜂蜜燒汁牛仔粒牛仔粒肉質軟腍,炒得好有鑊氣,配黑椒蜜糖汁,十分惹味。

避風塘炒辣蟹

蜂蜜燒汁牛仔粒
牛仔粒肉質軟腍,炒得好有鑊氣,配黑椒蜜糖汁,十分惹味。
2022-07-26 43 浏览
呢間蟹店係尖沙咀一直幾有名氣,網紅店,第二次去發現原來餐廳會定期更新menu。今次唔食蟹試下其他餸先~.醋香手拍青瓜 $48開胃涼菜,醋酸加蒜蓉既青瓜,衝擊味蕾!.椒麻酸菜魚 $288足料創新既酸菜魚,魚肉厚實彈牙,大大塊食特別有嚼勁!調味配料比較特別,有炸蒜、青瓜、酸菜、雲耳、蓮藕,比市面上較為Free Style!.海皇賽磅蟹 $138厚厚蛋白好有層次感,甜甜帶綿,仲有帶子切粒、蝦仁、三文魚籽配搭,感覺都好清新!.燒汁煎厚切牛脷 $138不得不讚歎呢款牛脷真係勁厚勁大塊,而且煎得好香濃,最重要每舊都好好咬口,一啲都唔韌!呢款送酒簡直一流!.依家7月份只要book咗枱又有嗌蟹仲每人送一個黃金流沙蝦球添。

醋香手拍青瓜 $48
開胃涼菜,醋酸加蒜蓉既青瓜,衝擊味蕾!

椒麻酸菜魚 $288

海皇賽磅蟹 $138

燒汁煎厚切牛脷 $138

2022-07-22 44 浏览
叫得做蟹坊 嚟到當然係要食蟹啦🦀個招牌避風塘炒蟹 真係好正😍大大隻蟹 加上面頭大量嘅蒜頭🧄一齊爆炒 食落勁香口好濃郁 仲有少少辣味 非常之惹味🌶再加埋鮮甜嘅蟹肉 真係冇得頂!
2022-07-20 40 浏览
突然有鋪想食海鮮嘅癮,見到呢間餐廳今個月做緊訂座優惠,如果有消費招牌炒蟹其中一款,就有每人一個免費黃金流沙蝦球,於是帶屋企人試吓!而呢個優惠佢每個月都會更新一次,每月都有唔同優惠菜式推出比大家!新加坡酸辣蟹嚟到呢度一定要食佢嘅招牌炒蟹,是次嘗試左新推出口味,新加坡酸辣汁帶點東南亞風味,酸酸微辣好開胃,越食越過癮,送飯一流!蟹肉好新鮮同厚肉,掛汁入味。黃金豆腐作為餐前小食份量夠曬誠意,一磚磚金黃色迷你一口size,脆卜卜的外皮,內裡軟滑濃郁的豆腐,夠鑊氣的椒鹽蒜香味十足,香口惹味!粟米石斑塊鮮美軟綿的石斑魚肉,被薄脆的外皮包裹,搭配濃稠的粟米粒白汁甜而不膩,口感豐富。呢個真係可以當作小食咁食,送飯啖啖肉一流!沙爆魚肚浸勝瓜爽口魚肚搭配軟滑鮮甜的勝瓜,食完之前幾道濃味菜式,食返啲清淡時蔬就啱晒啦!由期係食咗咁多肉同炸嘢,食返呢個解下膩就岩曬

新加坡酸辣蟹

粟米石斑塊

沙爆魚肚浸勝瓜

2022-07-17 52 浏览
中意食蟹的我,特登去搵呢間網紅蟹店🦀,位於尖沙咀的「翠林辣蟹舫」,好多明星都幫襯過嘅得獎店舖!避風塘炒蟹🦀 $688/隻毫不客氣用上大量韓國炸蒜頭🧄嚟炒,香味更突出,蟹肉結實鮮甜,帶有少少香辣非常惹味,蟹鉗大大隻一啖咬落去「爽」👍🏻不愧為鎮店招牌菜!香芋蝦肉浸娃娃菜 $128湯汁非常鮮味,有蝦乾嘅鹹香,肉碎鮮甜,炸芋頭軟糯,娃娃菜吸收晒啲湯汁好正!😋蜂蜜燒汁牛仔粒 $128牛仔粒軟韌適中,蜂蜜配上黑椒粒香香甜甜,送飯一流😍黃金流沙蝦球 $Free只要點招牌炒蟹每位就可以送一客,用上越南大虎蝦好彈牙,加上鹹蛋黃流沙炸得香脆又唔會乾!店員服務熱情細心,期間隨時注意幫你換骨碟,亦都會同你介紹每一道菜嘅用料!☺️

避風塘炒蟹🦀 $688/隻

香芋蝦肉浸娃娃菜 $128

蜂蜜燒汁牛仔粒 $128
牛仔粒軟韌適中,蜂蜜配上黑椒粒香香甜甜,送飯一流😍

黃金流沙蝦球 $Free

• 避風塘炒蟹
講到避風塘炒蟹必定講呢間翠林辣蟹舫,先可以食到正宗香港嘅避風塘炒蟹😝一入到餐廳,二話不說先order個避風塘炒蟹先單喺擺盤已經好岩打卡,採用越南肉蟹,單係蟹錘已經啖啖肉,配上炸成金黃色嘅蒜蓉、辣椒等,食落香辣惹味!口感嫩滑入味,而蟹預先分拆好,方便易食!作為招牌菜果然名不虛傳!另一款必食係椒麻酸菜魚,每件魚都又肥又滑,辣度同麻度都剛好,而且份量教唔少,2 -4人食都好夠,湯底味道控制剛好,唔會過咸或食完好口喝,原來唔止食蟹出色,酸菜魚都好不錯!小菜就叫咗蜂蜜燒汁牛仔粒😝絕對配飯一流,蜂蜜配燒汁甜甜對每粒牛仔燒都沾滿醬汁入味嫩口,薯仔煎香過帶蜜甜,味道剛好,令人食慾大增!另一款必食黃金膳球,件件都大大去骨白膳球,炸到金黃色,肥美而滑嫩,放係咸蛋黃脆沙堆,好邪惡!但食落充滿咸香而香脆,同朋友真係覺得好正呀☺整體每道菜都係水準之上,果然係明星飯堂😝下次要再試埋佢其他菜式😋翠林辣蟹舫🦀尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

一入到餐廳,二話不說先order個避風塘炒蟹先

小菜就叫咗蜂蜜燒汁牛仔粒😝絕對配飯一流,蜂蜜配燒汁甜甜對

但食落充滿咸香而香脆,同朋友真係覺得好正呀☺

翠林辣蟹舫🦀
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
2022-07-14 67 浏览
之前食過2次,今次同同事再encore,點知出事啦,嚟咗一隻死蟹,蟹肉明顯地”梅”, 明顯係一隻死蟹,其實落單時都覺得怪怪地,佢避風塘炒蟹比較出名,但推介我哋叫另一種更加重口味嘅煮法,一上枱就知道賴嘢,另外叫咗一個食神炒飯,唔知係我哋嘅問題定係佢嘅煮法係要炒燶咗先得,海鮮叫咗蟹,七個人一隻,14個人均分3個雞煲翅,其他係小菜,人均5佰幾,唔算好飽,唔太推薦

2022-06-27