2022-09-11
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-500+📍Address: 翠林辣蟹坊, Tsim Sha Tsui鍾意食避風塘炒蟹嘅人,一定聽過呢間餐廳!真心覺得佢嘅小炒菜式真係好食!超期待既避風塘炒蟹,蒜香香辣惹味,炸蒜份量肉眼見到多!餐廳採用嘅係新鮮嘅肉蟹,我哋一點餐,就用新鮮嘅蟹炒出來,由於係肉蟹,蟹肉份量超級多,啖啖肉質鮮甜🦀幾個人share一份都會覺得好滿足。除咗蟹好出色之外,前菜黃金豆腐,炸到香脆可口,椒鹽嘅外皮非常惹味,入面嘅豆腐好滑。個人特別喜愛黃金炒鱔球,鱔球好新鮮肥美,再加上佢嘅黃金酥脆係有鹹蛋黃製成,份外酥香!食咗咁多煎炸野,我哋叫咗上湯魚肚浸時蔬,上湯幾清甜,整體上感覺良好,老闆特別好客,令客人食得幾開心。節日喜慶或者家庭聚餐嚟呢度食飯,不失為一個好選擇。