話說尋日喺某間茶餐廳食到個完全唔合格嘅海南雞飯,唔開心左成晚,所以決定今晚去第二間茶餐廳再食海南雞飯,睇吓會唔會呢間做得好啲可以食返個令人滿足,令人開心嘅海南雞飯。今次揀咗翠華,話晒大集團,應該會有保證啲啦掛?果然,用料的確好啲,$70 一份,對得起個價,今餐我係滿意嘅。呢度海南雞雞肉算嫩滑,食落有雞味,皮爽口,癡住肉嘅肥膏唔多,去咗塊皮就啖啖肉。血管清理得好乾淨,雞肉雪白,海南雞來講處理得好!醬汁方面,酸甜辣醬好開胃,味道剛好,個人非常喜歡。甜豉油亦比較正宗,不會死甜,能吊出雞嘅鮮味。呢個海南雞飯,我係會再食嘅。

秘制海南雞飯

呢個海南雞飯,我係會再食嘅。
2019-04-11
秘制海南雞飯
2018-09-24 1699 浏览
又到早餐時間,今次叫了雪菜肉絲米(蝦🦐米湯底)加奶茶。先到豬仔包。新鮮即整。好翠,再來奶茶,茶香奶滑,落一包糖剛剛好。飲了一口。滑。米粉到。先飲湯底。有蝦米🦐味。再食米粉,夠明幼細,肉絲都不錯,整體都好味。加小小辣油。好快就食清。因為太多大陸人。所以都食飽拿拿聲走
雪菜肉絲米
豬仔包
2018-09-24
$37 (早餐)
雪菜肉絲米
豬仔包
2018-09-16 396 浏览
想食魚蛋粉。當然食翠華。44蚊包飲品。尖沙咀下午茶時間人不多。不用等位。熱奶茶。好快就到。茶熱奶正。香滑奶茶。再來魚蛋粉,先飲一淡湯。魚湯味。好飲,再加小小辣油。粉好滑,魚蛋又正。份量不算細份。不過男仕就未必夠飽。其實翠華下午茶餐仲有好多選擇。不過都是喜愛魚蛋粉
魚蛋粉餐
魚蛋粉
2018-09-14
魚蛋粉餐
魚蛋粉
2018-09-14 242 浏览
約了好友食早餐。要飲好飲奶茶,當然係翠華。11點仲有早餐時間。正。岩晒我呢類人。入到去。全部講國語🤦‍♀️全部都國語拉喼人。等了2分鐘後有位。當然叫了早餐a。通粉餐。先上火腿通。分量都算不錯。再來太陽蛋加腸。全部都即煎。好味。最後來到重點推介。熱奶奶。奶香茶濃。不錯不錯。今日試了一個非常滿足的早餐
雙蛋腸仔
火腿鮑魚通
2018-09-13
$40 (早餐)
雙蛋腸仔
火腿鮑魚通
2018-08-28 904 浏览
On a recent trip to HK we happened to have a few meals at Tsui Wah actually and loved everything there . Be it going there during the day or a snack in the evening or even a post midnight meal after a couple of drinks . Everything was great . Now that we were back I was curious about a dessert we had there but have forgotten the name . If somebody could help us out would be great . Attaching the picture of the same .

2018-08-13 809 浏览
晚上10:30,樓下嗰層冇吉檯,唯有去上層,上到去見到坐咗5-6檯人,全層唯一一個阿姐淨係顧住喺度食魚蛋,叫極佢都當人透明。Okay,等佢食完嗰幾粒魚蛋,先斯斯然咁行過嚟話上層閂咗,冇人做嘢!同佢講樓下冇檯,佢就當聽唔到就咁走咗去!最後行過去問佢係咪唔幫人落單,佢就話自己好忙,唔得閒!喂!你上面閂咗,阿姐你唔想做嘢,咪叫樓下同事幫人搵個位囉,唔係咁耍大牌嘛?我幫襯咗呢間翠華好耐,愈來愈失望。得嗰幾個做得比較耐嘅待應似啲樣,其餘嗰啲好似唔想做嘢咁,喺你面前行過都睇你唔到,聽你唔到咁!啲檯又成日痴笠笠!經過呢一次,唔使旨意我再去呢間翠華!可能佢哋都唔自在本地人幫襯,淨係想做大陸人生意吧!

2018-08-13
2018-08-03 710 浏览
去過中環翠華,尖沙咀呢間環境勁污糟,餐牌同枱面梳化痴立立,啲餐具都好污糟,嗌咗個焗豬,大家樂同普通茶記都好食過佢,我去太興起碼都乾淨啲,賣單95蚊,真心唔好食,中環嗰間應該好食同企理好多,呢間嘢不知所謂
2018-07-03 825 浏览
當年翠華曾經是我的其中一間至愛餐廳,雖然以茶餐廳來說它是偏貴,但因為食物的水準也出眾,所以以往是心中至愛之一。但因為工作關係,已沒有去光顧了好幾年,直至上星期跟一位台灣朋友去試試,真的太差勁了,似乎翠華已經不再是香港人的茶餐廳,一)排隊的90%都是國內遊客,要排上20分鐘以上(如果食物OK當然值得,否則就覺得自己是蠢貨)二)我們被安排樓上位置,但發現樓上空枱多的是,難道就是你們排隊做勢?!三)叫伙計點餐,沒有回應……爱理不理的態度!四)點了魚蛋湯,咖哩牛腩麵和蛋白芥蘭炒飯,牛腩已經沒有以前的好吃,魚蛋ok, 蛋白炒飯出來已經是凍的,而且你來光顧要有耐性啊(等、等、等),趕時間的千萬不要來!五)洗手間的馬桶全是蹲廁,我以為我跑回國內的餐廳了,這些設備攞明就是迎著國內同胞的方便!總括來說,吃翠華,就是吃網路的名氣,價錢是仍然的貴,但食物不再好吃了!!
三)叫伙計點餐,沒有回應……爱理不理的態度!
2018-06-22 402 浏览
話說今日要去拆駁髮兼整頭髮,咁就搞到餓餓地(午餐都冇食)咁去到尖沙咀見有時間想去食啲野先啦,費事一陣整太夜會餓嘛。入到翠華,下午茶時間,唔算多人,是但搵張枱坐低就叫野食。咁翠華不嬲價錢略貴,我叫左個餐蛋治烘底加杯凍檸茶,5,60$左右,諗住食少少就夠,點知一黎到我真係呆左超級大份囉大佬呀!睇相唔夠震撼呀,我食左一件咋!就已經飽飽地..(利申:唔係細食戈啲人)個三文治既蛋係超級厚,而且係好味唔會炒到好老咁,呢樣我又覺得的確係普通茶餐廳廿幾三十蚊既三文治都比唔上既。好食,我覺得價錢都算合理。杯凍檸茶甜度適當、唔會太澀或太甜下午茶去歎一歎都算唔錯。
話說今日要去拆駁髮兼整頭髮,
咁就搞到餓餓地(午餐都冇食

咁去到尖沙咀見有時間想去食啲野先啦,
費事一陣整太夜會餓嘛。
入到翠華,下午茶時間,唔算多人,
是但搵張枱坐低就叫野食。

咁翠華不嬲價錢略貴,
我叫左個餐蛋治烘底加杯凍檸茶,
5,60$左右,諗住食少少就夠,
點知一黎到我真係呆左

超級大份囉大佬呀!
睇相唔夠震撼呀,我食左一件咋!
就已經飽飽地..(利申:唔係細食戈啲人)

好食,我覺得價錢都算合理。
杯凍檸茶甜度適當、唔會太澀或太甜
下午茶去歎一歎都算唔錯。
今天放工後,先在公司附近Tea一Tea。三個基本茶餐已經不再吸引。黑松露滑蛋包,看來很大隻。但今天有化妝,不方便張大嘴巴享用這個巨包!發現有特色茶餐,看來好抵食,就試試這個茶餐吧!  秋葵炒滑蛋 炒蛋唔夠滑,較老身,不過有秋葵滑潺潺的粘液,就可以扮滑蛋。配這細小精緻的牛油豬仔包也不錯,變成秋葵炒滑蛋牛油豬了!  豬扒即食麵   豬扒,不是煎豬扒,而是油炸出來的黃金豬扒。單憑視覺,總覺得有點硬掘掘。炸豬扒有點硬,落刀要比D力。肉質不老,尚算有肉汁,但没有豬應有的豬肉味。大集團的貨色,心照。先將豬扒分件,再慢慢享用。 即食麵  好邪惡的食物,既然選擇這個茶餐,就要夾硬食左佢。食即食麵要有儀態,以叉子卷起來享用,保証不會發出<雪雪>聲。味精湯底,好有出前丁丁的感覺。  茶酒  明明點了茶酒,但職員呈上的是普通招牌奶茶。真係無話可說了!   餐廳地面尚算乾淨,没有明顯垃圾,衛生OK。但很多遊客慕名光顧,好嘈吵果堆囉!因為太嘈吵,環境比低分。
今天放工後,先在公司附近Tea一Tea。

三個基本茶餐已經不再吸引。
黑松露滑蛋包,看來很大隻。
但今天有化妝,不方便張大嘴巴享用這個巨包!
發現有特色茶餐,看來好抵食,就試試這個茶餐吧!

秋葵炒滑蛋
炒蛋唔夠滑,較老身,不過有秋葵滑潺潺的粘液,就可以扮滑蛋。
牛油豬

配這細小精緻的牛油豬仔包也不錯,變成秋葵炒滑蛋牛油豬了!
豬扒

豬扒即食麵
豬扒,不是煎豬扒,而是油炸出來的黃金豬扒。
單憑視覺,總覺得有點硬掘掘。
炸豬扒有點硬,落刀要比D力。
肉質不老,尚算有肉汁,但没有豬應有的豬肉味。
大集團的貨色,心照。
先將豬扒分件,再慢慢享用。
豬扒
即食麵
好邪惡的食物,既然選擇這個茶餐,就要夾硬食左佢。
味精湯底,好有出前丁丁的感覺。

茶酒
明明點了茶酒,但職員呈上的是普通招牌奶茶。真係無話可說了!

餐廳地面尚算乾淨,没有明顯垃圾,衛生OK。
但很多遊客慕名光顧,好嘈吵果堆囉!
因為太嘈吵,環境比低分。
2018-04-09
2018-05-03 501 浏览
食最普通的通粉餐,通粉過林😔 太陽蛋上枱是涼的,蛋太生還有些透明蛋液(蛋白末變白色)奶茶有些苦澀(只是早上10時,茶已過苦。 了)衛生差!地下好似潮濕一樣是滑的!枱面冇抹,有蚊滋!周邊的鏡、牆也是有點邋遢!經理更是⋯⋯算把啦😔太失望了
食最普通的通粉餐,通粉過林😔
太陽蛋上枱是涼的,蛋太生還有些透明蛋液(蛋白末變白色)
奶茶有些苦澀(只是早上10時,茶已過苦。 了)
經理更是⋯⋯
算把啦😔太失望了
2018-04-18 490 浏览
一直都好喜歡食呢間翠華的鹿兒島豬軟骨米線同凍奶茶。今日lunch 同同事兩個人一齊去食。本身有兩層,之前黎都唔使點等位,但今日唔知點解好多自由行遊客,需要等約十分鐘先有位。一坐低,即叫左每次黎都必食的鹿兒島豬軟骨魚蛋米缐同凍奶茶。雖然客人很多,但食物都黎得好快。豬軟骨保持水準,但湯底味道差咗,又唔夠熱,米線太淋,魚蛋完全唔彈牙,仲有D唔太新鮮的味道。好彩杯奶茶仲keep到。不過整體來說係差咗,有點失望,唔知係咪太多客,應付唔切先失準呢?
2018-04-18
2018-01-16 1130 浏览
星期六的早上,返工前約埋同事一齊食早餐,受到近日電視劇集的影響,一於要去翠華食個早餐,順便嘆杯奶茶。尖沙咀翠華,可能係遊客區,一早去到都已經好多人,好彩仲搵到位坐,睇完餐牌,叫左個沙嗲牛肉麵,配炒蛋,牛油豬仔包,加杯熱奶茶。沙嗲牛肉麵,沙嗲味夠濃,而牛肉又淋又入味,炒蛋亦都好滑,豬仔包有牛油,烘得熱辣辣,香脆再加上牛油,變得特別好味,最後飲埋杯奶茶,茶味比奶味較濃,我個人幾鍾意這個茶和奶的比例,真係飲完會再番尋味。

2018-01-13 738 浏览
今日天氣得十一度,凍冰冰又係藉口落街食個豐盛早餐,開個靚頭Good Morning 🌞要咗個D餐五香肉丁公仔麵配菠菜炒蛋、牛油豬仔、飲熱檸蜜茶❤️五香肉丁都好多份量,唔會好似有時其他茶餐廳得嗰兩三粒小家到死🤦‍♀️不過公仔麵稍微煮得耐咗⋯麵太軟身菠菜炒蛋一如既往咁好味,又唔會太鹹,炒蛋煮得剛剛好,我鍾意佢加啲菠菜喺炒蛋入面,令到份早餐「感覺」健康啲🤣豬仔熱辣辣,卜卜脆,無得輸😝本身我想叫熱菜蜜,不過原來翠華係無熱菜蜜🤦‍♀️侍應姐姐推薦我飲熱檸蜜水/熱檸蜜茶❤️真係無咩聽過熱檸蜜茶,即刻整杯黎試吓先😊最正係唔洗另外加錢❤️原理就係熱檸茶加上蜂蜜,又幾滋潤喎,呢幾日天氣凍飲就最適合不過👍

豬仔熱辣辣,卜卜脆,無得輸😝

2018-01-13 441 浏览
有一天中午想前往尖沙咀翠華餐廳,並選擇了碟頭式西炒飯作午餐。和一般西式炒飯一樣,以茄汁雞蛋炒熟飯,再以切香腸粒、洋蔥粒、紅蘿蔔粒及青豆作配料,再加上適量調味料鑊炒下,味道ok。
午餐