2009-11-28 25 浏览
去到好像是全天候都好多人六點未到,都要排隊!幸好等大約5分鐘就行跟父親兩個男的,分一碗面恐怕不夠他叫個五香牛肉拉面我的是水煮牛肉拉面五香牛肉拉面牛肉五六塊大大的很有咬口面身很挺,很有口感湯最后都喝光!水煮牛肉拉面是辣的我都不太敢把湯喝掉牛肉是小片小片的有點血色,等它自然在湯面里熟,很好的做法又有蔬菜泡在辣湯里,很喜歡這個面加以籠小籠包上湯汁很多也十分的甜美肉餡新鮮,皮薄易入口,好味道!
去到好像是全天候都好多人
六點未到,都要排隊!
幸好等大約5分鐘就行

跟父親兩個男的,分一碗面恐怕不夠
他叫個五香牛肉拉面

湯最后都喝光!

水煮牛肉拉面是辣的
我都不太敢把湯喝掉
牛肉是小片小片的
有點血色,等它自然在湯面里熟,很好的做法
又有蔬菜泡在辣湯里,很喜歡這個面

加以籠小籠包
上湯汁很多也十分的甜美
肉餡新鮮,皮薄易入口,好味道!
2009-11-28
  • 水煮牛肉拉面,小籠包
2009-09-12 30 浏览
此分店一向田準不錯,比尖沙咀及時代廣場都好.今天吃到一泡水平,相信有大師傅在場.小籠包...............一向最好,水準穩定.紅燒牛肉拉麵...一向最好,各店水準相同.鎮江肴肉...........相信是全港最好,別無分號.上海炒年榚......非常好.
此分店一向田準不錯,比尖沙咀及時代廣場都好.
今天吃到一泡水平,相信有大師傅在場.

小籠包...............一向最好,水準穩定.
紅燒牛肉拉麵...一向最好,各店水準相同.
鎮江肴肉...........相信是全港最好,別無分號.
上海炒年榚......非常好.
紅燒牛肉麵
  • 拉麵
  • 鎮江肴肉
  • 小黃魚
  • 上海炒年榚
  • 高力豆沙...........
仲未搬鋪果陣成日都黎食果陣覺得好好味架但自從食過鼎泰豐後今次黎到翡翠係勁失望叫左四樣野●小籠包:有兩隻一夾就穿皮又唔夠簿!不過味道還可以!肉的份量幾多●醉雞:最失望係呢樣!賣相勁核突!紹興酒味道太苦!最後要用茶沖淡先食到●魚羹:好好味!d魚勁鮮甜!●什果杏仁豆腐:魚膠粉太多!似食緊勁爽口的涼粉!食左兩淡已經食唔落我相信食過鼎泰豐就唔會想再黎呢間食
仲未搬鋪果陣成日都黎食
果陣覺得好好味架

但自從食過鼎泰豐後

今次黎到翡翠係勁失望

叫左四樣野
●小籠包:有兩隻一夾就穿
皮又唔夠簿!不過味道還可以!肉的份量幾多
●魚羹:好好味!d魚勁鮮甜!

我相信食過鼎泰豐就唔會想再黎呢間食
2009-07-28
呢個好味
  • 魚羹
2009-07-24 14 浏览
小妹同男友一直都好鍾意食小籠包,我地食小籠包既方法有3重奏1) 先咬一小口皮,將汁倒入匙更入面2) 再分開食鮮肉同薄薄既皮3) 最後將匙更既汁一口飲晒點知咁食?? 因為我地覺得小籠包最正既係汁>皮>鮮肉所以分開黎食..嘻嘻 招牌小籠包 ($3x / 4粒): 唔洗多講,皮薄汁濃 鮮肉鍋貼 ($2x / 3隻): 煎得唔夠香脆,不過都幾多汁 上海粗抄 ($5x): 我地重口味覺得okay,可能你們覺得鹹,最唔好就係d麵好碎題外話上個月去過台北食頂泰豐,始終都係翡翠好食d
小妹同男友一直都好鍾意食小籠包,
我地食小籠包既方法有3重奏

1) 先咬一小口皮,將汁倒入匙更入面
2) 再分開食鮮肉同薄薄既皮
3) 最後將匙更既汁一口飲晒

點知咁食?? 因為我地覺得小籠包最正既係汁>皮>鮮肉
所以分開黎食..嘻嘻

招牌小籠包 ($3x / 4粒): 唔洗多講,皮薄汁濃

題外話

上個月去過台北食頂泰豐,始終都係翡翠好食d
招牌小籠包
上海粗炒
2009-07-22
招牌小籠包
上海粗炒
2009-07-17 7 浏览
看完XX金剛,時間啱啱好.不用排隊,到翡翠嘆吓下午茶,歌神都係一齊,跟平民百姓一樣.小籠包 - 頂呱呱!熱辣辣...生煎包 - 好味酸辣湯拉麵 - 好有水準
看完XX金剛,時間啱啱好.
不用排隊,到翡翠嘆吓下午茶,
歌神都係一齊,跟平民百姓一樣.

小籠包 - 頂呱呱!熱辣辣...
生煎包 - 好味
酸辣湯拉麵 - 好有水準
下午茶時間都咁多人,質素好重要!
香熱生煎包
皮溥肉嫩小籠包
2009-07-11
香熱生煎包
皮溥肉嫩小籠包
  • 小籠包
2009-07-01 22 浏览
Had dinner after playing badminton with friends. Siu long bun: all eight pieces broke when we picked them up. very very poor. do they know how to make siu long bun??津白: the presentation and taste was bad. not soft. not sweet. very bad. veg and meat noodles: we requested to cut the noodles. but still can't share. 鍋貼: OK拔絲蘋果: the apple is tastless. seemed to be boiled in the water for long time. it is not served with cold water. not 拔絲 at all. 高力荳沙: OK. overall, the food was bad. we preserved

鍋貼: OK

高力荳沙: OK.

overall, the food was bad. we preserved a table at 7:20 but we wait till 8:00. many people. really don't understand why the food is bad, service is bad, the price is not cheap and the environement is bad. why there is still so many ppl. may be the fact is there is no good restrauant in new town plaza. all tasted bad and expensive.
2009-06-17
2009-06-27 9 浏览
今日下午2時多的時侯 試d好耐無食既野~翡翠拉麵小籠包就係其中一間係攞位的時候,星期六的下午大約要等15mins左右都算快啦~我地要等12-13張檯左右,而其實佢個場都算ok大不過可能都係因為得一個接待時,總會有小小失誤我地之前又係3個人既~個waiter又可能press得 dnumber太快而個客又唔留心聽叫位,所以個waiter叫左佢個number見無人應之後就叫我地個number好笑就係當個個人聽到叫我地個numner個時佢地居然就走去同個waiter嘈話點解skip左佢地~佢地又唔聽人地叫時居然聽到叫我地個no. (=.=)而家d客都係好煩嫁喇~為左佢唔好再嘈,個waiter只好叫我們再等一等我地都ok既~都係一張檯而已~(其實我地都好怕呢d客人)其實都係好快~1min都唔需要坐低就叫左2籠小籠包 ==> 呢個好好好好食~好肉好甜,皮剛好厚薄 推薦再叫左一個排骨拉面 ==>排骨好好食~又厚又唔鞋口~脆脆的好好食~而個湯都好飲再有水煮牛肉拉面==> 唔辣,牛肉唔多不過就幾好食~仲有牛展夾包~好好食~牛展唔鞋又香口~配麻醬好好食~個包又好食~最後我地再叫左個蔥抓餅===>脆脆的好好
今日下午2時多的時侯 試d好耐無食既野~

翡翠拉麵小籠包就係其中一間
係攞位的時候,星期六的下午大約要等15mins左右
不過可能都係因為得一個接待時,總會有小小失誤
我地之前又係3個人既~
我地都ok既~都係一張檯而已~(其實我地都好怕呢d客人)
其實都係好快~1min都唔需要
再有水煮牛肉拉面==> 唔辣,牛肉唔多不過就幾好食~
最後我地再叫左個蔥抓餅===>脆脆的好好食~
以上所有的都好好食~招呼都OK~就算好忙都會記得幫你加茶~
2009-06-27
  • 小籠包,蔥抓餅
2009-06-21 4 浏览
今日一連兩餐都起呢度食,因為沙田無咩好食。lunch, 同男友食, 因為男友至愛呢度既小籠飽 小籠飽, 真係好鮮~ 一貫水準 煎鮮肉鍋貼, 雖然等得耐, 但都值, 個皮厚度剛好, 肉好好味, 個皮底煎到脆卜卜, 好好食! 驚喜之作 - 膳糊炒拉面, 好好食! 味道剛剛好, 拉面好好食, 唔好太"林"太硬, 又唔會太油, 真係好鬼正~可惜, 桂花糖蓮藕賣哂, 好想試丫!dinner, 原本book 左i-thai, 但發現父親節四人餐加埋一都要成六百二十蚊, 勁唔抵囉, 因為之前都食過呢間. 問過大家意見後, 都係等食翡翠拉面啦~六點等到六點八, 終於有位啦~ 食左兩籠小籠飽, 不過我無食到, 因為lunch先食完兩隻. 瑤柱雙蔬, 都係咁啦, 不過好細碟喎 黃金蝦, 我想食左好耐架啦, 但原來都唔係特別好食, 諗返起之前食果個咕嚕蝦球仲好食丫! 驚喜之作again! 四川炒飯, 一聞到D香辣味, 就覺得好正, 但原來係少少辣架咋喎, D蝦好爽, 個飯炒得好多靚! 好想試埋其他炒野丫!!! 豆沙窩餅, 熱辣辣, 好脆口, 唔錯丫! ^_^埋單都係三百幾蚊, 又好食, 好過食i-thai
今日一連兩餐都起呢度食,因為沙田無咩好食。

lunch, 同男友食, 因為男友至愛呢度既小籠飽

小籠飽, 真係好鮮~
一貫水準

驚喜之作 - 膳糊炒拉面, 好好食!

可惜, 桂花糖蓮藕賣哂, 好想試丫!

六點等到六點八, 終於有位啦~

瑤柱雙蔬, 都係咁啦, 不過好細碟喎

豆沙窩餅, 熱辣辣, 好脆口, 唔錯丫! ^_^

埋單都係三百幾蚊, 又好食, 好過食i-thai丫!

p.s. service 其實係唔錯, 但埋單果時, 拎單果位著哂suit既女人既服務熊度就麻麻囉! 打哂折扣丫!
2009-06-20
庆祝纪念
父亲节
  • 小籠飽
  • 四川炒飯
  • 膳糊炒拉面
  • 煎鮮肉鍋貼
2009-06-03 11 浏览
一向很喜歡吃翡翠拉麵小籠包,可是沙田店則比較遜色,如果可以選擇就盡量試試別的分店吧。先說說這個水煮牛肉拉麵…牛肉呢?少得可憐…味道不算很辣,有點失望牛肉不帶點牛肉味…唉上海炒年糕…看起來份量不多,但兩個人應該吃不完的…可能是太膩吧年糕好像吸收不到金華火腿的味道,只有蔥的味道最後就是小籠包…很讚的說不過包裡面的湯好像少了一點…在別的分店好像好一點…但餡料很豐富,值得加分!

先說說這個水煮牛肉拉麵…牛肉呢?少得可憐…

味道不算很辣,有點失望
牛肉不帶點牛肉味…唉

年糕好像吸收不到金華火腿的味道,只有蔥的味道

最後就是小籠包…很讚的說
不過包裡面的湯好像少了一點…在別的分店好像好一點…
但餡料很豐富,值得加分!

2009-06-03
  • 翡翠小籠包
2009-05-23 4 浏览
去完一田行街街,唸起想食小籠包....我地叫左..小籠包..皮有些硬,更懷念鼎泰豐嘅好薄皮小籠包,牛肉麵..老公話,湯無味,一啲都唔辣,但個餐牌,有三隻辣椒仔,已經係餐廳最辣,雞絲粉皮...超難食,好差,雞肉好乾,都唔知啲雞雪左幾耐,醬好難食,一啲都唔滑, 水餃..好食,皮薄高力豆沙..我就ok啦,但老公就唔鍾意,食第一啖,已聯想起細個食嘅"牛利蘇"
去完一田行街街,唸起想食小籠包....
我地叫左..
小籠包..皮有些硬,更懷念鼎泰豐嘅好薄皮小籠包,
水餃..好食,皮薄

水餃
高力豆沙
牛肉麵
2009-05-19
水餃
2009-05-10 22 浏览
又是拔絲癮起,於是來這間價錢相宜的餐廳試一試。其實已是吃了多次的店子,但總沒覺得吃厭,但人總是那麼多。點了口水雞、擔擔麵、小籠包和拔絲蘋果。擔擔麵、小籠包幾乎每次必叫的項目,是不錯的。可惜近幾次吃時覺得麵的質素有點下降,已不及以前吃那麼爽口彈牙了。口水雞︰份量不多,雞肉都算滑,不過辣度稍遜,想必點醉雞應比這個好一點。拔絲蘋果︰主角總是姍姍來遲的,我們足足等了45分鐘呢。主要是弄錯了,把我們的與其他人的弄亂了。其實這裡的拔絲蘋果也一般,不覺得有多少絲,而蘋果又不夠爽口。總的來就是不過不失,也算是我們的飯堂來的。
又是拔絲癮起,於是來這間價錢相宜的餐廳試一試。

其實已是吃了多次的店子,但總沒覺得吃厭,但人總是那麼多。

點了口水雞、擔擔麵、小籠包和拔絲蘋果。

總的來就是不過不失,也算是我們的飯堂來的。
2009-04-29 1 浏览
啱啱係香港開嗰陣個個都話好食, 唔知點解我又咁好彩, 個個去食都叫埋我去, 結果係食左幾十次, 同屋企人食完之後就決定要暫停. 一停就停左成年, 由舊舖搬左去新舖. 之前幾次去佢側邊餐廳我都好奇掛點解呢間野可以咁多人. 我諗一樓咁多間最好生意就係佢嫁喇. 本來諗住去食ruby tue, 6點去到要九點半先有位... 最後轉場轉左黎呢到. 今日我都成日門口嗰一大堆人其中既一位....等左一個鐘, 終於都有得入..... 都未埋位, 朋友們都已經一個個係到點緊菜, 我連餐牌都唔駛揭佢哋已經點完咁濟. 佢哋實在點得太多, 唔一樣樣講, 講d比較特別嫁啦:上海小籠包: 料好味. 皮又簿. 呢到既小籠包真係好食! 我吔一圍6個人點左4籠都唔係咁夠喉山東手抓餅: 唔知係唔係呢期食慣左印度嗰d烤餅, 我覺得呢個有d乾擔擔麵: 好香呀.... 個擔擔麵醬夠濃, 將d醬同d湯搞混之後都好夠味, 唔會有過淡既情況發生~~鯊魚骨海鮮拉麵: 應該係因為我食左個擔擔麵先, 我唔係咁食到呢個麵既味道. 不過見佢d湯都應該係濃湯.拔絲蘋果: 好奇怪, 係我哋呢晚唔好彩, 定係本來呢碟野原本就係咁? 呢碟野根本唔

拔絲蘋果: 好奇怪, 係我哋呢晚唔好彩, 定係本來呢碟野原本就係咁? 呢碟野根本唔應該放係meau上面. 個炸皮係脆, 但係同蘋果既脆好唔夾, 外面d糖甜, 蓋唔過蘋果既甜但係同蘋果既清甜又唔啱味, 咬落嗰舊爽甜既蘋果既時候, 仲要有蘋果汁.... 總知個感覺好奇怪, 食到人打冷震. 早知叫番拔絲香蕉....

除左個拔絲香蕉之外, 我哋全枱都好滿意呢一餐~~~ 大家都估唔到佢除左裝修之後連帶d野食都好似好味咗. 集團式經營既餐廳, 呢間係唔錯
  • 上海小籠包
(非会员)
2009-03-27 1 浏览
今日請亞媽食飯,點知要等成粒鐘,激鬼死,不過見D野好食,咁就算啦!既然請得亞媽食飯,咁就梗係佢發板啦.之前聽朋友講這間水準唔錯,所以專程嚟一試,味道果真一流,可惜我哋人少,只可以order幾道小菜,下次一定要再嚟..青瓜簾 -酸酸甜甜夠醒胃雞絲粉皮-我最鐘意既冷盤之一,超正.粉皮夠滑,麻醬又夠香,可惜份量太          少,唔夠喉小籠包 -必食皮薄,夠juicy,正!生煎包 -皮夠鬆軟,煎得啱啱好,整體OK糖醋魚柳-汁夠惹味,撈飯一流回鍋肉 -味道幾好,夠香口,食完可以再食,但美中不足既係太多油高力荳沙-口感不俗,值得一試
今日請亞媽食飯,點知要等成粒鐘,激鬼死
,不過見D野好食,咁就算啦!

青瓜簾 -酸酸甜甜夠醒胃

少,唔夠喉

小籠包 -必食
皮薄,夠juicy,正!
生煎包 -皮夠鬆軟,煎得啱啱好,整體OK
糖醋魚柳-汁夠惹味,撈飯一流
高力荳沙-口感不俗,值得一試

2009-03-21 13 浏览
3.14 白色情人節,剛巧是梁靜茹首場「今天情人節」演唱會,在一個月前已撲到門票,yeah! lucky~她是我欣賞的歌手之一,難得來港開show,一定要捧場喇!去之前,晚飯選擇吃上海菜,翡翠的食物水準倒是不錯,我們被安排在較入位置,靜靜地無人騷擾^^,環境唔算迫,好彩沒有因為坐在角落位而被人忽略~是夜大部份order由男友拍板,他想樣樣試的情況下,竟不知不覺間叫了七道菜!!~wow>>食完依餐,豬腩肉又悄悄跑出來了>.<雞絲粉皮:粉皮透白,薄而闊身,食落又幾滑,配上麻醬,糊糊的麻味十足,但麻醬下得太多,幸而有脆脆青瓜絲和嫩口雞絲作伴,多添一份清新,才不致那麼膩。燻魚:我點的冷盤。好好味啊~魚件切得整整齊齊,顏色橙黃,外形有點像蜜汁叉燒哈哈,魚塊內外都瑣住了燻魚汁,甜甜地開胃又惹味,肉質不會又乾又韌,比起北京拉麵店做得要好。是很快清碟的一道。下次會再叫^^小籠包:好一般而已。沒有做到皮薄餡靚,外皮厚了一點,豬肉只是一小舊,湯汁亦不多,因而令小籠包看上去不夠豐滿。味道沒驚喜。煎鍋貼:推介!!一碟四隻,油光亮澤,底部煎得金黃微焦,賣相吸引,咬下,肉汁濺了出來

煎鍋貼:推介!!一碟四隻,油光亮澤,底部煎得金黃微焦,賣相吸引,咬下,肉汁濺了出來,新鮮燙口wow>>外皮軟軟脆脆的,豬肉餡又不太肥,好香口啊,very nice!!~
嫩雞煨麵:一碗足夠二人分吃。湯偏稠結,上海麵軟腍,麵條吸收了雞湯味,面層更有少少香油,好入味,配上弄碎了的白菜仔和嫩滑雞肉,簡簡單單卻味道不俗。
銀絲卷:叫了一蒸一炸。長而大的銀絲卷熱騰騰,炸的金黃香脆可口,蒸的軟綿(但這個外皮卻乾了一點,扣了分),相比之下,炸的較為出色,有外脆內軟的滋味。裡面絲絲包條軟綿不過粗
。要求另加一碟煉奶,這樣吃更滿足。
高力豆沙:原味。這個只是微微暖的,面頭鋪上滿滿糖粉,咬下好鬆軟,好重蛋白味,豆沙茸不過甜,但豆沙的量卻不夠多,以致有點分離。這道甜品整體麻麻地,食第二舊更覺不太好吃,原因是中間開始濕濕地和變得好腍,所以一定要即刻食才好味喇。

最後,我倆在「不能浪費食物的原則」下清碟,好勁!是夜我大胃王上身,他和我吃的份量幾乎是一樣,太誇張了~好飽但好滿足~下次會再來食下其他!

燻魚~好味!
失色小籠包
嫩雞煨麵~OK!!
煎鍋貼~推介
情人节
燻魚~好味!
煎鍋貼~推介
炸銀絲卷
  • 雞絲粉皮、燻魚、煎鍋貼、炸銀絲卷
2009-02-23 1 浏览
翡翠都開左一段日子喇...我都係第一次幫襯...但唔會有下次囉...星期六果晚等位等左大約一個鐘...星期六等位食飯好平常,但都真係要睇吓值唔值得等...D侍應冇基本禮貌,由攞飛到埋單,個個都木口木面,幫我落單果個最離譜!一路趙香口膠一路同我落單囉...食物方面都係唔掂,我當日同女友叫左一個五香牛肉拉麵,担担麵,雞絲粉皮,小籠包,D麵原全唔掂,太淋,五香牛肉似港式叉燒既味,担担都係太淋,湯過多,雞燒粉皮就最好,因為冇咩特別!個小籠包就非常之差,包入面D汁好重味精,D肉全部都係瘦肉,非常嚡口,運小小肥豬肉都冇就真係好失敗!如果要食呢D就真係去鼎泰豐好過,食物有水準,服務一流,簡直有禮貌到您驚呀!價錢同翡翠都係差唔多,大家都係要等餐死既,我不如等間好食,服務又好既食肆好過!
翡翠都開左一段日子喇...我都係第一次幫襯...
但唔會有下次囉...星期六果晚等位等左大約
一個鐘...星期六等位食飯好平常,但都真係要
睇吓值唔值得等...D侍應冇基本禮貌,由攞飛
到埋單,個個都木口木面,幫我落單果個最離譜!
一路趙香口膠一路同我落單囉...
食物方面都係唔掂,我當日同女友叫左一個五香
牛肉拉麵,担担麵,雞絲粉皮,小籠包,D麵原全唔掂,
太淋,五香牛肉似港式叉燒既味,担担都係太淋,湯
過多,雞燒粉皮就最好,因為冇咩特別!個小籠包就
非常之差,包入面D汁好重味精,D肉全部都係瘦肉,
非常嚡口,運小小肥豬肉都冇就真係好失敗!
如果要食呢D就真係去鼎泰豐好過,食物有水準,
服務一流,簡直有禮貌到您驚呀!價錢同翡翠都係差唔多,
大家都係要等餐死既,我不如等間好食,服務又好既食肆好過!
  • 冇.....