2019-12-15 271 浏览
黃埔又一新店🆕係翡翠拉麵小籠包嘅朋友舖頭大 位置擺設闊綽 坐得幾舒服餐牌:叫咗6碟餸 1粥 2甜品 3碗白飯1️⃣金銀蛋浸菜苗菜苗青翠鮮綠 浸上湯入味又清淡 配上皮蛋同鹹蛋味 唔錯2️⃣懷舊咕嚕肉外脆內軟 皮唔會好厚 啖啖肉冇肥膏 佈滿甜酸醬同芝麻粒 餸白飯食一流3️⃣潮州蠔烙依個基乎個個都叫 因為係例牌潮州菜 蠔仔餅煎得薄而脆 麵粉一啲都唔厚 能夠突出蠔嘅味道 同時好足料 勁多又大又多汁嘅蠔 鍾意食蠔可以試! 雖然我本來唔鍾意蠔 但係都覺得比其他食過既蠔仔餅好食4️⃣雜菌牛柳粒一上菜勁香😍依個應該係廚師推介有冬菇同磨姑 多汁又香肉粒好淋又多肉 醬汁較濃 最好餸飯5️⃣鹽燒馬友🐟冇相 不過好大條吓 賣相唔錯魚肉多骨少 都容易起肉 而且啖啖肉添非常新鮮👍🏻6️⃣碧綠龍鳳球另一個廚師推介菜式有蝦有雞肉雞肉同樣好淋!蝦球更加出色🦐好新鮮 又大隻 咬落少少脆脆地醬汁味道適中👍🏻7️⃣鴛鴦水晶包食甜品滿足吓自己不過其實我唔太好蓮蓉/紅豆沙所以覺得普通 蓮蓉比較甜 好在外層水晶糯米部分冇味 平衡咗味道-小菜好食 猶其肉好淋 海鮮新鮮👍🏻只是偏油 但係這是好食嘅代價🤭好食就冇所謂啦甜品就麻麻 如果叫綠豆爽之類更是不值因為份量細
黃埔又一新店🆕

金銀蛋浸菜苗
懷舊咕嚕肉
雜菌牛柳粒
  • 碧綠龍鳳球
家人話附近開咗間高級打冷,本來唔好打冷(怕地方污糟)嘅我就勉為其難咁去,點知十分驚喜!!先講服務,一入去坐低已經又茶又水,又有人係附近等你一想落單就招呼你。之後屋企人一見餐牌有個套餐,上邊有想食好多年嘅香酥芋蓉鴨,但單嗌無得嗌,但個套餐上嘅嘢又唔啱心水,就膽粗粗問落單姐姐可唔可以單叫!姐姐面有難色,我哋都諗住算啦,大集團餐廳唔好為難人。點知側邊有個經理(事後先知佢仲高級過經理)見媽咪咁失望,就一口答應「無問題,我做比你!」誠意十足,氹到媽咪好開心!之後上菜,速度好快!我哋仲叫咗5個餸,全部都好好味,又乾淨!最好味係香酥芋蓉鴨同咕嚕肉!香酥芋蓉鴨又香又酥,雖然細碟咗啲,但唔洗一陣就比我掃哂!咕嚕肉就比媽咪讚不絕口,呢個餸好多地方有得食,但呢間真係炸得靚,酸甜啱啱好!媽咪係咁話要再嚟食!到買單,屋企人就話會再同朋友嚟,但就話如果香酥芋蓉鴨無得單叫好可惜,我哋又膽粗粗問已經準備收工嘅經理講下次見唔到你仲可唔可以單叫!經理話唔怕,佢聽日就返寫字樓交代下邊加返呢味餸!以後有得嗌!!真係好好好好有誠意!真心推介嘅一間新餐廳!

真心推介嘅一間新餐廳!
2019-12-03
  • 香酥芋蓉鴨
  • 咕嚕肉
2019-11-24 270 浏览
好失望的一餐環境尚算不錯但食物完全失望。蠔烙賣想ok 但口感非常奇怪,完全係粉漿還粉漿,雞蛋還雞蛋,蠔還蠔。完全唔知食緊咩沙茶牛肉炒河勁重口味,不過冇沙茶味道,食完勁口渴,食左一啖之後就唔想食鹵水鵝肝好難食,勁蘇,冇辦法擺入口,下面舊豆腐仲好食過佢,但係都唔好食蘿蔔黃花魚,個侍應同我講話半煎煮,不過岀到嚟就係一條炸魚,個湯頭同條魚都唔一樣味道,好似分開煮咁。仲有,條魚岀黎既時候唔夠熱總結:環境坐得舒服,服務都不錯,但係唔好對食物有期望
好失望的一餐

環境尚算不錯但食物完全失望。

總結:環境坐得舒服,服務都不錯,但係唔好對食物有期望
沙茶牛肉炒河
鹵水鵝肝
蘿蔔黃花魚
2019-10-24 512 浏览
黃埔有新開餐廳,平日晚上要等位,決定一試舊同事話食過,無潮州味我覺得菜式精緻,不啱一大班人食。不過坐得舒服,傾計最好。好耐無食過白飯魚煎蛋,凍烏頭第一次食反沙芋,原來甜品,有點甜,我不太喜歡糖醋麵唔夠脆,好掛住執了十幾年的潮州公館
2019-10-24
2019-10-16 379 浏览
生日飯潮州菜?無凍蟹、無凍烏頭,就算切生日蛋糕要收切餅費,OK我比,結果?叫佢上蛋糕,個waitress枱都未執就羅蛋糕上黎,我話我地想影相喎(如果唔係點解比你收切餅費?)個waitress話得得陣間執,然後一嘢點埋個蠟燭等左勁耐都無人黎執檯,要我地自己動手執埋先有人過黎執,仲要檯面仲有垃圾未執,蠟燭著淨番五分一枝。影咩相?吹完蠟燭之後都無人黎幫我地切餅喔,最後自己切。真係未試過咁火滾。呢度工作人員如果係第一次做餐飲,唔該貴公司提供正常的training!收切餅費原來不包切餅唔該回水!
生日飯

潮州菜?無凍蟹、無凍烏頭,就算

響黃埔返工咁耐,每日lunch食咩成為左我最大嘅難題,對於一個熱愛食中菜既人黎講,響黃埔要搵中式lunch更加係難上加難!不過皇天不負有心人,黃埔終於有新既餐廳啦,仲要係我最愛既潮州菜!!太感動了!!既然咁高興,仲要咁岩星期五,梗係事不遲疑咁去試試佢啦,一齊HAPPY FRIDAY啦!為左隆盛其事,我地今次全體出動,大陣仗咁一行8人去會一會「翡翠潮州小廚」,其實當然係因為多人可以叫多D野食嘛,哈哈!食潮州菜梗係二話不說,小二先黎上個鹵水鵝 ($128)鵝片軟腍適中,軟得黎仲有咬口,鹵水味亦剛剛好,唔會死鹹但味道好香好濃郁,分數直逼滿數,有90分!因為鹵水鵝太高分既關係,令我地忍唔到手叫多左個鹵水鴨舌($68)點知呢個鹵水鴨舌太過份啦,佢點可以仲好食過鹵水鵝架,鴨舌腍到好似連骨都可以食埋,真係要比95分!好食到大家要encore多一客椒鹽鴨舌 ($78),不過椒鹽味就好似有D霸道,遮左本身既味道,不過外脆內嫩既鴨舌又幾特別,可以一試,所以都有80分既!骨膠原絕對係女人既補品,而有濃濃骨膠原既花生雞腳($52) 我地梗係唔會輕易放過啦。雞腳炆到起晒膠,輕輕一啜就斷左,入味非常,正常發揮,7

食潮州菜梗係二話不說,小二先黎上個鹵水鵝 ($128)

鹵水鵝片

鹵水鴨舌
椒鹽鴨舌

花生雞腳

雞腳炆到起晒膠,輕輕一啜就斷左,入味非常,正常發揮,75分!

如果話鹵水係潮州菜既男主角,蠔烙($88)就一定係女主角,所以要知道一間潮州菜餐廳有冇水準,一定要試晒呢2樣野。

蠔烙

潮州既正宗蠔烙有別過香港食到既炸蠔餅,因為蠔烙係有加蕃薯粉響麵團當中,所以食起上黎係有煙煙韌韌既感覺,呢到既蠔烙脆邊同煙韌既平均岩岩好,而蠔仔大大粒又夠鮮,合格有突呀,我比夠90分!

出名係著手工既潮州菜,有一道好花功夫但又好簡單既菜式就係糖醋麵($88)啦。
糖醋麵

大家聽個名都會諗有咩咁特別呀,咪麵一個,咁你就錯啦,因為糖醋麵係需要用上湯餵個麵底,餵到個麵吸引晒D上湯再慢慢煎到佢香脆,無D心機都整唔到呀,而最後食果陣潮州人會習慣加D醋同糖一齊食,去油膩感之餘,甜甜鹹鹹既特別好滋味,85分!

成日都聽到人最簡單既野就最難做得好,我非常認同架,就好似呢個方魚炒芥蘭($78),材料簡單到不得了,但卻好味到不得了,芥蘭鮮甜爽脆,完全無渣,一咬即斷,加埋方魚既鹹香提味,一上檯即係被清盤,所以第一個100分終於出現啦!
方魚炒芥蘭

完美既一餐一定係再有甜品作結尾,而潮州菜既甜品當中,反沙芋($68)絕對係經典之首,餐廳好貼心咁考慮到一大舊反沙芋真係太邪惡,所以出左呢個一口反沙芋既版本,一口一舊岩岩好,大滿足既一餐!因為我個人太鍾意食芋頭啦,所以佢點都有90分!

一口反沙芋

糖醋麵
方魚炒芥蘭
一口反沙芋
2019-10-10 422 浏览
黃埔呢度新開左一間食潮州菜嘅餐廳,比起平時打冷乾淨企理而且闊落好多。講起潮州嘢,蠔餅蠔仔粥呢啲都屬於必點所以我哋就直接揀咗最common嘅幾款落order先係個蠔仔粥,味道唔算好特別,蠔仔都算多既,不過比較淡然後就係蠔餅佢呢度嘅蠔餅整出嚟比較似蚵仔煎既口感,一樣落咗唔少蠔落去,亦都唔算油膩,如果鍾意呢種口感既話呢個係好唔錯既選擇。然後問左Waiter佢推介呢個凍烏頭,好大條,quality唔錯,算係呢餐最好食既一樣不過好可惜既係佢既滷水一啲都唔入味我哋叫咗滷水鵝片併墨魚、鵝片份量偏細,兩者嘅滷水都係唔入味,所以呢度嘅滷水我係完全唔推介

所以我哋就直接揀咗最common嘅幾款落order
蠔仔粥

先係個蠔仔粥,味道唔算好特別,蠔仔都算多既,不過比較淡

然後就係蠔餅
凍烏頭