2018-10-27 55 浏览
排了半小時,買了一杯50多元的國宴奶茶,喝不了兩口便扔了。喝不到茶味,奶味亦太重,珍珠中間有點硬,我和友人一喝便同時說了句:沒有下次。可能價格太貴,期望太高了。
2018-10-26 206 浏览
近來台灣茶熱潮依舊非常熱烈,尖沙咀銅鑼灣可以開完一間又一間,熱潮更去到新界荃灣元朗。從Instagram得知有32年歷史的「翰林」 也在香港的市場落戶,佢係台灣勁出名的茶飲店,除了招牌茶飲如珍珠奶茶烏龍茶以外,更有很多以茶入饌的美食為招牌。你成日排隊飲珍珠奶茶一定試過,但以茶為主角的食物你有吃過未呢,好奇的我這天就在返工期間午飯的時間來食個午飯。幸好平常的午飯時間都不是太過多人,佔據了一個有利位置,我和同事兩個人享受到不錯的美味。先試其珍珠奶茶,奶味濃,珍珠彈彈QQ口感好好,和平時的黑糖奶茶以外的一股清泉。吃台灣食物一定要試吓台灣首本名菜,佢嘅紅燒牛肉麵絕對值得驚嘆,牛肉炆得香而淋,麵條爽口,飲口那紅燒湯底,又濃又帶勁,很值得吃。另外吃了個點心,椒鹽花枝丸完全係好似喺夜市買返嚟一樣,又熱又燙口又美味,在這樣舒適的餐廳環境吃這個地道的食物,又係另一番風味。同事點了的綜合菜茶麵,好有特色,那個茶麵茶味濃郁,味覺一試難忘。大部份的台灣餐廳在開設後風格都千篇一律,不過這間相對較為有特色,而且食物普遍水準甚高,值得推薦,是令人會一試難忘的台灣美食。

2018-10-23
2018-10-26 171 浏览
前兩年行經過海港城的時候,發現又有很多新店舖,除了在台北過來的寬巷子之外,另一個我最想試的就是這個翰林茶館。幸好男友聽我話,我們便來食個便飯。這裏的午餐選擇非常多,而且價錢也不貴。餐廳的環境亦十分好。要了個鹹豬肉茶麵,好大碟,女仔一定會食唔哂。鹹豬肉非常好味, 加上茶麵的茶味非常濃郁,條條煙韌彈牙嘅。另外男友不太肚餓,點了一客綜合菜茶麵,加點肉醬,更加惹味,茶麵配合菜來吃,感覺更佳。飲品有非常多選擇,鮮奶紅茶和鮮奶烏龍茶味道都不錯,加上珍珠,比起那些要排隊的黑糖珍珠奶茶好得多。就這樣簡單的吃了一個午飯,又可以望着靚海景,這過江龍絕對不只是有新鮮感咁簡單。而且喜歡那個價錢比較超值,比起新開的那幾間店平得多。

幸好男友聽我話,我們便來食個便飯。

這裏的午餐選擇非常多,而且價錢也不貴。餐廳的環境亦十分好。

要了個鹹豬肉茶麵,好大碟,女仔一定會食唔哂。

鹹豬肉非常好味, 加上茶麵的茶味非常濃郁,條條煙韌彈牙嘅。

而且喜歡那個價錢比較超值,比起新開的那幾間店平得多。
2018-10-26 1336 浏览
今天去新餐廳吃午餐。這間茶飲店來頭不少,佢雜誌報道它全球擁有六百間分店,而且他嘅國宴奶茶被台灣政府選為招待世界各國外賓嘅指定珍珠奶茶。這兒的裝修走摩登簡約的路缐,而且有海景相伴,感覺開揚。餐點就是一目瞭然,午餐分別有三大類:鐵觀音茶麵、飯食、拌麵,共十五款。價錢由$68-$98。紅燒牛腩茶麵$98(套餐)這茶麵的牛腩份量比較少。紅燒牛腩味道唔太濃郁,帶一點滷水的味道,一點也不辣。肉質比較挺身,偏瘦一點,有一件軟身,另外兩件帶一點嚼勁。除了牛腩以外,還有紅蘿白和白蘿蔔,軟腍腍的,仲有幾爽口的椰菜。鐵觀音茶麵是中等粗幼的麵條,囗感彈牙,加上唔濃也唔太淡的湯底,隱約吃到淡淡的茶味,味道普普通通。熊貓鮮奶茶(原價$38)既然這間茶店咁出名, 點都要試吓去珍珠奶茶。這杯珍珠奶茶同其他奶茶不同之處是用了維他鮮牛奶代替奶精。這奶茶入口比較薄身,沒有珍奶的醇厚感覺。然而紅茶基底幾濃,入口是幾甘香,還有大粒的黑珍珠和小顆白珍珠,甜甜地。但個人還是喜歡貢茶或丸作多一點,比較濃郁。黑珍珠奶茶(原價$33)這黑珍珠奶茶明顯的奶泡比剛才的多一點,茶味同樣的甘香,而奶味稍稍濃一點點,或許就是用奶精的原故吧!黑珍珠

這兒的裝修走摩登簡約的路缐,而且有海景相伴,感覺開揚。

紅燒牛腩茶麵$98(套餐)

這茶麵的牛腩份量比較少

熊貓鮮奶茶(原價$38)

黑珍珠奶茶(原價$33)

這黑珍珠奶茶明顯的奶泡比剛才的多一點,茶味同樣的甘香,而奶味稍稍濃一點點,或許就是用奶精的原故吧!黑珍珠口感煙韌,有一點點的黑糖味。相比剛才的珍珠鮮奶茶,這一杯的味道較為好一點,但仍然未夠濃香,只是一般而已。

可能期望太大,無論麵食同珍珠奶茶的味道又是一般而已,味道比較淡口,加上性價比唔高,感覺有點兒失望。

2018-10-25
午餐
2018-10-25 231 浏览
路過見到開咗新野,當然要試吓啦!飲既係熱鮮奶紅茶,職員好細心咁提醒我需唔需要少甜,雖然我勁問低能問題,但佢地都好耐性咁回答,仲推薦我下次可以試吓熊貓奶茶。仲要真係逐杯人手shake都真係幾有誠意~即使隔離有個sales ee多多要求都無推佢,仲主動話佢知有咩需要可以係落單時要求,要俾個美中不足既係要等得耐小小(20分鐘左右)但見新開又咁多人都唔緊要啦!希望可以keep住咁好飲就好啦好似仲有個茶面,下次無咁趕時間一定要食
路過見到開咗新野,當然要試吓啦!

好似仲有個茶面,下次無咁趕時間一定要食
2018-10-22 378 浏览
睇線稿知道海港城開了間新嘢,見佢寫到咁勁,同朋友放工後滿懷希望去試,點知原來國宴珍珠每日限量50杯,所以已經售罄,而且套餐係不可以轉這杯飲品的。最後我們都點了2個晚市套餐,每個套餐都要$118.-(都幾貴!)但仲要自己排隊買餐,重點係快餐式服務竟然還要收加一服務費,雖然有送餐服務,但連清水都無一杯,呢個加一實在俾得不值,仲差過譚仔。最激氣係個厚切豬扒茶麵,話明厚切嘛,送到嚟見到塊豬扒仲薄過茶餐廳…又乾又薄又「吉」口,貨不對辦之餘認真唔掂!

花雕雞飯
厚切豬扒茶麵
厚切豬扒
特選紅茶
鮮奶烏龍茶
2018-10-20 431 浏览
過於實,開業第二天購買了二杯鐵觀音奶茶,三杯熊貓奶茶,共五杯。熊貓奶茶正常味道,但鐵覲飲咗一啖發覺鐵觀音奶茶只有濃厚鮮奶味道,淡茶味,於是即時拿回二杯去給店員幫忙再加一點茶,店員服務不友善,完全冇細心睇吓客人買咗什麼口味買咗幾耐一心以為係客人添飲。好不悄你下次唔鐘鍾意咁重奶味一早同我店員講!我話你新開第二日真係未試過,好難會知你乜嘢味真係要試咗先同你講,態度10分惡劣,需要改善!期待已久等待開張,卻是令人失望可能寄望做遊客咁樣做生意都唔使旨意再回購
2018-10-20
20 分钟 (外卖自取)
$40 (其他)
2018-10-18 499 浏览
尖沙咀海港城又開左新餐廳,今次係韓林茶館,餐廳標榜係台灣珍珠奶茶的始祖,講到咁誇張,當然要試下有幾正啦。去到的時候正值午飯時間,遠遠已見到有一堆堆人群在門口等候,心諗應該不會太伏,於是買一杯國宴珍珠奶茶和鮮奶烏龍茶,兩杯的味道同樣是令人失望的。先講國宴珍珠奶茶,味道正如Lipton三合一即沖奶粉,配上維他鮮奶,級數絶不稱得上「國宴」,唯一正常的是珍珠,軟硬適中,但用五十八蚊買一杯Lipton珍珠奶茶,實在太貴;而鮮奶烏龍茶味道清淡,說不上上等貨色。最錯的是,等候的時間足足一小時,職員生手,簡直浪費時間。
最錯的是,等候的時間足足一小時,職員生手,簡直浪費時間。