2018-11-26 116 浏览
今日同朋友7pm係尖沙咀book左做瑜伽,諗住唔好食太飽,朋友介紹咪黎左去 翰林茶館食台灣麵,襯住5pm冇乜人排隊,但舖內已坐滿九成客人,一入去見到環境清雅,仲有大玻璃望住海景, 一路食一路望住太陽落山嘅情景,十分浪漫。首先點選一個綜合拼盤A,包括有雞蛋,海帶,杏鮑菇,秀珍菇,黑木耳和豆腐,滷味十足,醒胃頭盤。主菜點了兩款鐵觀音茶麵, 客家滷豬肉茶麵和紅燒牛腩茶麵, 麵條是用鐵觀音茶葉做的,啖啖散發著茶嘅香味,五花腩食落爽口而不油膩,牛腩炆得夠腍又入味。飲品翰林綠茶,綠茶味夠香濃,叫了小甜,飲落消滯解渴。甜品黑糖丸子, 煙煙靭靭不是太甜有咬口。

飲品翰林綠茶,綠茶味夠香濃,叫了小甜,飲落消滯解渴。

甜品黑糖丸子, 煙煙靭靭不是太甜有咬口。

2018-11-26 104 浏览
位置海港城開左不久的新店,食台灣菜都很不錯👍🏻點了兩個麵和小食😋客家鹹豬肉茶麵 $78點左用鐵觀音做既麵,微微的茶味,麵質都很爽口彈牙,選左客家鹹豬肉好特別的做法,味道帶點辣,十分滋味😋紅燒牛腩茶麵 $78另外點左個紅燒牛腩麵,肉質好林而且整得好入味,美味可口!花之丸 $38外層一層蜜糖甜甜地,炸得好香口,食落去好彈牙入味😋國宴珍奶 $58以「極濃郁」的茶味和奶味,優質紅茶葉,再收兩倍濃度,再加上兩種不同的奶去製作而成;口感豐滿而且十分細滑😋

客家鹹豬肉茶麵 $78

紅燒牛腩茶麵 $78
另外點左個紅燒牛腩麵,肉質好林而且整得好入味,美味可口!

花之丸 $38
外層一層蜜糖甜甜地,炸得好香口,食落去好彈牙入味😋

國宴珍奶 $58
2018-11-21
周一的晚上,在尖沙咀完成工作後一個人在海港城亂逛,不想吃大型連鎖店的快餐,又不想獨個兒到餐廳晚飯,逛著逛著,結果在港威商場的內角處發現這家翰林茶館。畢竟Blue Monday,所以要好好放縱一下。點了主菜紅燒牛腩茶麵外,更加了小食椒鹽花枝丸,最後當然不能缺少熊貓🐼鮮奶茶。率先來到的🐼熊貓鮮奶茶,在炮製時我看到店員是以維他鮮牛奶代替奶精,難怪入口特別香滑。珍珠有黑白兩種,豐富了喝起來的口感,但美中不足是即使點了少糖還是偏甜。椒鹽花枝丸熱食極JUICY,雖然偏大粒,但三粒完全唔夠喉,令我立即想飛到台灣夜市掃街。主菜紅燒牛腩茶麵的墨綠色茶麵非常特別,雖然不太吃到茶味,但咬感彈牙,有鳥冬的粗度但保持麵條的爽口。至於牛腩肉質頗韌,但勝在數量多,這麼大食的我也竟然吃不完。

熊貓鮮奶茶

熊貓鮮奶茶
紅燒牛腩茶麵
繼之前吃過寬巷子之後,似乎海港城不斷有新品牌新搞作。 在港威商場,我看到了翰林茶館的新店,眼發了光。 又係另一個海港城最新台灣品牌,和L先生行過,準備Happy hour 前吃點小食,想也不用想,早聽說過這品牌和想吃其茶麵,咁有緣份,於是,進去了。 我簡單的點了紅燒牛肉麵,這大約係最經典的台北菜吧。點了不用十分鐘便有得吃,服務快而準。 紅燒牛肉麵有強大的蔬菜作底,湯底清純,不太過濃,有一股香氣。 牛肉大件而且紅燒手法炆得強大,好淋而牛味濃。 茶麵的煙韌口感就幾特別,只不過茶味沒有濃到一吃難忘那種。 但我都幾喜歡這簡單的午餐,很適合女孩減肥食,紅燒牛肉麵好少咁清新。 我們還有個靚女特別嘉賓a小姐,於是點了幾個點心。 鹽酥雞基本上係無弱點,同係台北夜市食,完全無分別,又熱又脆。 我又好喜歡花枝丸,整粒都是滿滿的香和花枝味。 本身想飲凍飲,但天氣有點冷,叫了杯阿里山綠茶,酒香濃,味道秀麗貴氣。 選擇非常多,而且食物質素價錢,每樣都非常好,雖然品牌並不是最有名氣,冇寬巷子咁出名,但也值得一去。 翰林茶館 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2602號舖
繼之前吃過寬巷子之後,似乎海港城不斷有新品牌新搞作。

在港威商場,我看到了翰林茶館的新店,眼發了光。

牛肉大件而且紅燒手法炆得強大,好淋而牛味濃。

茶麵的煙韌口感就幾特別,只不過茶味沒有濃到一吃難忘那種。

我們還有個靚女特別嘉賓a小姐,於是點了幾個點心。

我又好喜歡花枝丸,整粒都是滿滿的香和花枝味。

翰林茶館

尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2602號舖
2018-11-21
2018-11-22 67 浏览
Knowing that Harbour City has just opened a new Taiwanese cafe, my wife suggested to have dinner there tonight. Han Lin Tea Room was located in Harbour City.  They do served dinner set, either noodles or rice. It consisted of an appetizer and a drink as well. Besides that, it served snacks, desserts and drink. Panda bubble milk tea - It came with black and white bubble pearl. Milk tea was smooth and slightly sweet, with strong tea taste. Bubble pearl was soft and chewy. Taiwanese style fried chi

Taiwanese style fried chicken nuggets - It was fried till very crispy and the chicken meat was still juicy and flavourful.

Fried pork chop with noodle - The portion was quite huge, with generous serving of pork chop. Noodles were quite special, with tie guan yin flavour. It was chewy and the soup was tasty as well. Fried pork chop was chewy and crispy, slightly dry though.

Brown sugar mochi - It was soft and chewy, with strong brown sugar taste.
2018-11-22 83 浏览
自己一個去了海港城這間台式麵店食飯,餐廳以二人及四人座位為主。台式炸雞塊:雞塊即叫即做,外層有點似鹽酥雞,炸得很脆,但裏面比較乾而且有骨,未試過炸雞粒會有骨在內。台式牛肉麵:墨綠色的茶麵是以鐵觀音做,食唔出有茶味,反而有點似烏冬,質感爽滑,牛腩炆得又腍又入味,而且入口鬆化,湯底帶點辣味及牛腩香。茶梅:價錢比較貴,但十分入味,酸酸甜甜的梅帶點茶香。鮮奶綠茶加黑白珍珠:綠茶及鮮奶比例剛好,茶味夠香,甜度可選微甜,黑白珍珠煙韌。

台式炸雞塊

台式牛肉麵

茶梅:價錢比較貴,但十分入味,酸酸甜甜的梅帶點茶香。
茶梅

鮮奶綠茶加黑白珍珠
茶梅
鮮奶綠茶加黑白珍珠
2018-11-21 68 浏览
自從上個月去完台灣之後,對台灣菜念念不忘,今日就去了公司附近的台灣餐廳食午餐。午餐時間大排長龍,不過等了一陣就有位,餐廳有套餐、小食及台式飲料供應。梅釀烏龍茶烏龍茶味比較濃郁,帶點茶澀香味,而梅汁皂山甜品突出,正好中和了茶澀味,生津止渴。干貝蒽油拌麵以鐵觀音做的麵,麵質爽口,伴入干貝及葱油,還有些辣椒,整體比較油膩但惹味,旁邊還有些酸菜減輕油膩感。茶葉蛋有淡淡的茶香味道及滷水的香料,雞蛋煮到剛熟,蛋白還很滑。

茶葉蛋
有淡淡的茶香味道及滷水的香料,雞蛋煮到剛熟,蛋白還很滑。
午餐
2018-11-21 87 浏览
近期香港真係出現超多台式飲品店,但最期待都係呢一間翰林茶館,因為佢哋係台灣非常出名,更加係發明珍珠奶茶嘅始創。佢地今次開咗喺海港城入面,除咗台式飲品之外,仲有好多台式嘅食物可以點選。椒鹽花枝丸呢個味道唔錯,最緊要上枱時新鮮熱辣非常香口,而且內裏仲有好多花枝粒,口感相當豐富。台式烤香腸呢個真係正宗台灣味道,食時可以配上蒜片一齊食,好有台灣嘅風味。而佢嘅滷水食物亦相當出色,特別喜歡滷水豬耳,佢首先豬耳相當厚切,質感相當爽口相當好味。紅燒牛腩茶麵份量都幾多,特別喜歡佢用茶麵食時相當健康,紅燒牛腩則相當惹味。草莓果粒冷泡紅茶,飲完非常清新,而且仲有淡淡果香,飲完真係可以令到個人非常放鬆。
近期香港真係出現超多台式飲品店,
但最期待都係呢一間翰林茶館,
因為佢哋係台灣非常出名,
更加係發明珍珠奶茶嘅始創。

台式烤香腸

而佢嘅滷水食物亦相當出色,

2018-11-20 99 浏览
係客家鹹豬肉呀😍 冇諗過響間台菜會食到鹹豬肉😍 介紹返話說呢間翰林茶館同我同年出世,可以話係珍珠奶茶嘅始祖😂 嚟到香港除咗招牌茶飲之外仲有賣埋嘢食,當中有樣幾得意嘅嘢,以茶入饌,用鐵觀音製成嘅茶麵✨就咁聽落以鐵觀音製麵好似好奇怪,但食落比想像中調和,茶味唔會話好突兀,輕輕淡淡咁,麵質好有彈性,不過如果揀啲濃味嘅款式就建議第一啖食麵先,以免影響到食唔出茶麵個味道😗餸料方面我揀嘅客家鹹豬肉當然係不得了,醃得好香但又唔會鹹到過火,油脂同豬肉層次分明,肉身彈牙唔會韌,最過癮係佢響邊位沾咗啲黑椒,當堂惹味好多✨至於朋友叫個干貝蔥油拌麵又係另一種感覺,有好多干貝絲食起嚟有啲似食XO醬嘅感覺,不過對我嚟講都幾辣下,其實建議店家可以響menu度加個辣椒logo😂 另外好鐘意佢啲酸菜,夠哂重口味我食到搶嚟食😂當晚都叫咗幾多小食,最開心係有炸菇菇,用嘅係杏鮑菇,大大粒又Q彈,好香口,花枝丸同樣,而烤香腸細心地有薄薄嘅生蒜片拌住食✨最正係個滷水拼盤,所有嘢都滷得夠入味,而且少見地有豬紅,不過最推一定係豬耳,上下兩層皮位夠厚身而且幾腍下,但中間果層又依然保持脆口,好高質✨當然珍奶始祖嘢飲一定有保證,熊貓珍貴兩

當然珍奶始祖嘢飲一定有保證,熊貓珍貴兩色一大一細口感豐富,茶底都好香醇,另外草莓麼泡茶更加係香港限定,外地飲唔到😏

2018-11-08 195 浏览
行開海港城,諗唔到食咩,咁啱經過啱啱開業無幾耐,來自台灣嘅人氣茶館-翰林茶館,而且仲有無敵海景盡在眼簾,於是不多思索就入去試下。一行到門口已有熱情嘅職員以一句“歡迎光臨”招待,感覺仿似置身於台灣餐館般親切,當然值得一讃嘅係,呢度嘅服務質素也相當體貼親切。下午茶時間叫左個小食併盤套餐($68),有雞翼,貢丸同埋薯條~ 份量不多,但雞翼幾好味,夠晒入味;有辣味粉點綴下d薯條~ 飲品就叫左杯鮮奶紅茶,茶味濃郁芬香^^ 甜度適中,唔似坊間奶味過重以致茶味盡失,值得推介!

2018-11-05 196 浏览
吃台灣菜怎能少得花枝丸,今天跟朋友去了位於海港城,坐擁無敵海景的台灣過江龍翰林茶館。抵達的時候眼見很多食客,幸好只排了15分鍾左右。我們叫了椒鹽花枝丸,巷口蔥餅,日式炸醬拌麵及紅燒牛腩茶麵; 飲品則叫了鮮奶烏龍茶及香港限定冷泡茶-草莓果粒紅茶。由於太肚餓的關係,忘了拍下主菜圖片… …主菜炸醬拌麵十分開胃, 紅燒牛腩茶麵亦十分足料,牛腩軟腍味濃,絕對值得一提的是這裡所使用的茶麵,聽說是以茶入麵,絕非坊間一般上都以茶味粉調味,只在麵條的表面塗上,也難怪這裡的茶麵條,每一口都夾帶優優的茶香餘味。地道台灣小食椒鹽花枝丸非常好吃,口感彈牙,花枝香味充斥味蕾; 巷口蔥餅則十分香口,鬆脆軟韌皆恰到好處~ 總括而言,我和友人對這餐飯非常滿意,這間餐館食物水準不錯,侍應也有禮貌,服務不錯,環境也挺舒適,未吃過的不妨一試
抵達的時候眼見很多食客,幸好只排了15分鍾左右。

由於太肚餓的關係,忘了拍下主菜圖片… …

2018-11-02 212 浏览
份量小,價錢貴,不停出錯食物。趕時間,正常食量的你,強烈不建議你會揀這間店。同時間服務態度不是很好。大家樂都好過佢。坐了半小時還未有食物到。不能接受在海港城內有這樣的感受。
份量小,價錢貴,不停出錯食物。
趕時間,正常食量的你,
強烈不建議你會揀這間店。
同時間服務態度不是很好。
大家樂都好過佢。
坐了半小時還未有食物到。
不能接受在海港城內有這樣的感受。
2018-11-02
2018-11-02 303 浏览
估唔到茶館原來有野食係海港城入面食個台式蛋捲+杯凍頂烏龍都係三十蚊,計埋加一都係33係超值好味既、、、不過出得慢小小同侍應反應佢地都即刻道歉話因爲第二曰做早餐,師傅未熟手聽完都明既,希望下次來會快點
估唔到茶館原來有野食
係超值好味既、、、不過出得慢小小
侍應反應佢地都即刻道歉話因爲第二曰做早餐,師傅未熟手
聽完都明既,希望下次來會快點
2018-10-31 173 浏览
與太座到海港城辦事後,來到這間新開的台式茶館歇一歇,因為太座說未試過對著靚海景喝珍珠奶茶。她選了國宴珍珠奶茶,可選擇少甜,茶味微甘,奶的味道純滑,珍珠煙韌,雖然價錢稍比外面貴,但地方舒適,有靚海景,偶爾一次也無傷大雅。我選了近期常見的冷泡茶,草莓果粒紅茶,喝一口,嚐到草莓果香,十分怡神,茶味清新雋永,像為疲倦的身軀注入提神劑。我們都喜歡台灣小吃,點了普洱茶葉蛋,它沒有港式茶葉蛋的裂紋圖案,茶的味道是有的,但可以再濃烈些。烤香腸是我最愛台灣小食,夾一片生蒜頭吃,滋味惹味,百吃不厭。太座點了香口的椒鹽花枝丸,剛炸好出來,熱騰騰,吃到花枝粒,花枝丸彈牙,過癮!意猶未盡,再來一碗紅燒牛腩茶麵兩人分吃,喜歡有筋有肉的牛腩,麵條啖出淡淡茶味,也有彈牙口感,略嫌湯底較油。可能開業時間仍短,製作需時,慢功出細貨!

可能開業時間仍短,製作需時,慢功出細貨!
午餐
2018-10-30 129 浏览
睇雜誌時介紹得咁吸引,就走入試下味道可能,剛剛開門唔洗等位,直接入座花雕雞飯- 味道似三杯雞比例多,份量適中,不過就骨多過肉黑珍珠鮮奶茶-味道普通,沒有太大驚喜厚切豬扒茶麵- 茶麵比較想像好食,有淡淡的茶香,湯底唔會太濃,不過豬扒就太淋芒果風味綠茶-有芒果香味,不會太甜,不錯落單時,服務員已經覆單一次,但上菜時就些少錯漏飲品少冰變少甜,雞腿飯變花雕雞
睇雜誌時介紹得咁吸引,就走入試下味道

可能,剛剛開門唔洗等位,直接入座
花雕雞飯 + 黑珍珠鮮奶茶
花雕雞飯- 味道似三杯雞比例多,份量適中,不過就骨多過肉

黑珍珠鮮奶茶-味道普通,沒有太大驚喜

厚切豬扒茶麵 + 芒果綠茶
厚切豬扒茶麵- 茶麵比較想像好食,有淡淡的茶香
,湯底唔會太濃,不過豬扒就太淋

芒果風味綠茶-有芒果香味,不會太甜,不錯

落單時,服務員已經覆單一次,但上菜時就些少錯漏

飲品少冰變少甜,雞腿飯變花雕雞
2018-10-06
厚切豬扒茶麵 + 芒果綠茶