2019-01-14 163 浏览
早就聽過依間既奶茶出名但今次係黎食lunch既~食物選擇多 開係海港城黎講定價算合理而鐵觀音茶麵感覺有特色好奇會係咩味道於是點了紅燒牛腩茶麵餐$98飲品要凍頂烏龍茶上枱已經聞到陣香氣牛腩份量都ok 仲有蘿蔔椰菜感覺豐富d同健康麵雖然聲稱係鐵觀音整 但就食唔出茶味不過麵質幾彈牙 食落口感不錯的作為麵食係合格有餘湯底不太濃味但剛剛好唔會食完口渴食完見到有好多人等位相信依間既食物質量真係不錯而且裝修企理乾淨 係lunch既好選擇~
早就聽過依間既奶茶出名
但今次係黎食lunch既~

食物選擇多 開係海港城黎講定價算合理

湯底不太濃味但剛剛好
唔會食完口渴

食完見到有好多人等位
相信依間既食物質量真係不錯
而且裝修企理乾淨 係lunch既好選擇~
2019-01-10
午餐
2019-01-08 116 浏览
Han Lin Tea Room is a restaurant from Taiwan dedicated to modernize tea for people by serving amazing food infused with tea. I tried out their dinner set, which includes a drink, an appetizer, a main and a dessert. Quite a nice deal indeed.This Panda Bubble Milk is really nice. It is called “panda” because there are both black and white bubbles. The white ones are special as I don’t normally see that available in other Taiwanese drink shop. They are smaller than ordinary black ones, and taste li

This Panda Bubble Milk is really nice. It is called “panda” because there are both black and white bubbles. The white ones are special as I don’t normally see that available in other Taiwanese drink shop. They are smaller than ordinary black ones, and taste lighter in sweetness. The milk is nice and rich.

Appetizer was fish cake with sweet and spicy sauce. I love the freshly pan-fried fish cakes, and the sweet and spicy sauce was great in topping up the flavour of the fish cakes.

I ordered Chicken Tea Noodles, but the waitress took a wrong order and gave me rice instead of tea noodles. I didn’t want to waste food, so I decided to stick with rice. Yet I really wanted to try the tea noodles. I guess I will have to visited again… Her mistake made me struggle for the whole meal, which didn’t make the dining experience pleasant.

The meaty fried chicken was really amazing though. It had a crunchy skin with tender and juicy meat. Best of all, it’s a bit spicy! Very enjoyable indeed. And yes, I did want to try the tea noodles…When every one looked so satisfied with their tea noodles in the restaurant…

Dessert was mochi with black sugar powder. Nom Nom. I was really full by then. Glad that the dessert wasn’t massive or very filling.
题外话/补充资料: Point to note, the waitresses were really careless. She charged me HKD$152 instead of HKD$125 when I paid. So make sure you take an eye on the amount they charge you before you tap your octopus/credit card.
2019-01-06
2019-01-06 141 浏览
愛甜的吃貨媽媽知道有國宴級珍珠奶茶到港,當然不能錯過,一杯盛惠58元,從來都沒有喝過這麼貴的珍奶,決定一試,甜度冰度固定,茶的味道真的有別一般在香港飲的,茶味清香,珍珠軟硬度適中,喝第一口,就覺得與平時喝的很不同,的確值得一試。
2019-01-02 113 浏览
食台灣菜都唔錯地方,點了兩個麵和小食😋茶麵是用鐵觀音做既麵,微微的茶味,麵質都很爽口彈牙,花之丸 $38外層一層蜜糖甜甜地,炸得好香口,食落去好彈牙入味😋國宴珍奶 $58以「極濃郁」的茶味和奶味,優質紅茶葉,台式炸雞塊:雞塊即叫即做,外層有點似鹽酥雞,炸得很脆,乾身有骨,第一次食炸雞粒會有骨。台式牛肉麵:墨綠色的茶麵是以鐵觀音做,有點似烏冬,質感爽滑,牛腩炆得又腍又入味,而且入口鬆化,湯底帶點辣味及牛腩香。茶梅:價錢比較貴,但十分入味。鮮奶綠茶加黑白珍珠

2018-12-27 119 浏览
昨晚去了尖沙咀港威中心新開的翰林茶館食台灣嘢,聽聞這裏的珍珠奶茶非常出名,所以抱着非常大的期望去試吓。以為會排晒長龍,所以急急腳去,誰知沒有太多的人,可能未到晚飯時間,時間尚早。麵或飯可以單叫,也可以叫套餐,套餐則多包一杯飲品、小食和甜品。見佢啲麵食係一種叫鐵觀音味的麵,感覺幾特別,所以就叫一款紅燒牛腩茶麵套餐試吓。牛腩份量頗多,味道尚算OK,蔬菜配料有紅蘿蔔和椰菜,湯底幾好味,不會太濃,麵的外型有啲似蕎麥麵,鐵觀音味不太覺,質地偏淋,如果煙銀啲比較好。小食是炸墨魚丸,彈牙好味,但外皮淋左啲,而且只得一粒太少。選擇了翰林奶茶加白珍珠,未食過白珍珠,原來係比普通的size細好多,有啲似西米樣,都算煙銀,但由於太細粒,好容易未咬爛就幾粒一齊吞咗落肚,有啲驚唔消化,味道一般啦,比期望還差一截。甜品則是一款叫黑糖丸子,有啲似雷沙湯丸但細粒D,但質感煙銀,食到有黑糖味,但不是我杯茶。套餐要成百多元,又要加一,感覺有啲貴。

小食是炸墨魚丸,彈牙好味,但外皮淋左啲,而且只得一粒太少。
套餐要成百多元,又要加一,感覺有啲貴。
2018-12-26
2018-12-16 160 浏览
得知翰林茶館巳經係香港開左第一間店,就同同樣喜愛食台灣野嘅朋友仔前來。熊貓鮮奶茶講明熊貓就梗係有黑白色珍珠,黑色大粒d,白色細粒d就煙韌d! 下次應該叫半糖茶香會更突出。酥炸排骨飯飯量一個人食哂會勁飽,而且豬扒大件頭厚肉地。干貝蔥油拌麵用鐵觀音茶葉做嘅麵條比較粗身,麵質都有彈牙口感。xo醬加蔥油調味好香好惹味。甜不辣同台灣食到的口味不同,魚嘅比重較多,似章魚餅!普洱茶葉蛋比普通茶葉蛋最唔同就係食落其實勁濃郁鹵水但多了普洱茶葉香氣。a綜合拼盤呢個是菜類鹵味,另一個專門肉類。菇同豆腐都鹵得好入味。紅燒牛腩茶麵 牛腩肉質幾稔,湯底清甜。同撈麵一樣用嘅都係鐵觀音茶麵,大概是蕎麥麵嘅概念!四人食飽飽,每人120有找。

熊貓鮮奶茶

酥炸排骨飯
飯量一個人食哂會勁飽,而且豬扒大件頭厚肉地。

干貝蔥油拌麵

甜不辣
同台灣食到的口味不同,魚嘅比重較多,似章魚餅!

普洱茶葉蛋

a綜合拼盤
呢個是菜類鹵味,另一個專門肉類。
菇同豆腐都鹵得好入味。

紅燒牛腩茶麵
牛腩肉質幾稔,湯底清甜。
同撈麵一樣用嘅都係鐵觀音茶麵,大概是蕎麥麵嘅概念!

四人食飽飽,每人120有找。
2018-12-13
  • 普洱茶葉蛋
早前係尖沙咀上完堂後, 有點肚餓, 決定去覓食, 經過海港城, 發現有新的食店, 便去了翰林茶館食台式嘢. 坐下後, 先點飲品, 選了熱黑珍珠鮮奶茶. 甜度適中, 珍珠都幾煙韌, 唯獨個茶唔夠熱. 小食點了烤香腸. 台式香腸我自己愛食. 味道調教不錯, 又唔會太咸. 主菜選了紅燒牛腩鐵觀音茶麵. 茶麵我自己較少食, 見到所以想試下. 賣相幾精緻. 麵質軟硬適中, 口感不俗, 啱我口味. 牛肉的味道不錯, 但肉質偏向硬身, 較為有咬口, 但我自己鍾意稔身的整法. 食完較濃味菜式, 想飲茶中和一下, 試了高山金萱. 這款冷泡茶, 入口幾甘香, 又夠清新, 好適合飯後飲用.

坐下後, 先點飲品, 選了熱黑珍珠鮮奶茶.

甜度適中, 珍珠都幾煙韌, 唯獨個茶唔夠熱.

小食點了烤香腸.

台式香腸我自己愛食.

味道調教不錯, 又唔會太咸.

主菜選了紅燒牛腩鐵觀音茶麵.

紅燒牛腩鐵觀音茶麵

茶麵我自己較少食, 見到所以想試下.

賣相幾精緻.

麵質軟硬適中, 口感不俗, 啱我口味.

食完較濃味菜式, 想飲茶中和一下, 試了高山金萱.

高山金萱

這款冷泡茶, 入口幾甘香, 又夠清新, 好適合飯後飲用.
紅燒牛腩鐵觀音茶麵
高山金萱
2018-12-15 79 浏览
珍珠奶茶唔係我大愛 最愛係珍珠鮮奶🥛不過自從係台灣去完旅行 飲得多珍珠奶菜之後 就漸漸上癮 返到香港🇭🇰都忍唔住經過富會飲返杯珍奶😚前幾日同朋友一齊食翰林茶館 因爲我之前到台北旅行都飲過翰林茶館既珍奶 翰林係台北分店都蠻多😗 當然價格相對較平 平均一杯大概都係$15-20港幣 不過香港地地價舖租高昂 食餐好既真係花費唔少🤷🏻‍♀️開頭想嗌杯「國宴珍奶」豪一豪去 可惜已經賣哂 唯有轉飲 黑珍珠鮮奶茶☕️ $33 簡咗少甜少冰 鮮奶茶 茶🍵味幾突出 黑珍珠係我近期咬過最特別既 QQ得黎又唔會話太彈牙令人咬到好攰🤣我點了紅燒牛腩茶麵$78 牛腩切得件件差唔多 牛腩都幾腍身 易咬 算頗入味 我第一次食茶麵🍜 湯底香氣十足 茶麵麵質幾特別介乎烏冬同魚麵既質感 但麵無咩味道 主要依附湯底既味道😗 花枝丸$38 係我地最愛既台灣小食 墨肉味幾夠 彈牙同炸得夠香脆🤩烤香腸$28 烤得幾香😋 豬肉味都幾濃 帶點甜味 雖然份量不多 但香口惹味 都忍唔食多幾片埋單一人食咗百五蚊左右 性價比係香港食餐晚飯都唔算太貴😝 重要係海港城望住海景 邊食邊傾都算係個唔錯既選擇🤓

2018-12-14 1221 浏览
翰林開業數個月,一直都好想過嚟,終於約齊腳試試佢地首創鐵觀音茶麵。店內採因座位唔多,所以裝修風格都採用開放式座位令視覺上開揚一d!一行四人決定叫3個飯加d 小食share,重點梗係要飲下佢地嘅招牌珍奶啦!鮮奶鐵觀音$33+$8 黑白珍珠叫左少甜、茶味好突出,有驚喜。白珍珠比黑珍珠size 細,Q度更加煙韌,雙重口感。紅燒牛腩茶麵 $78店員一放低,香氣就噴滿整桌。湯底好清甜,牛腩炆得好稔。鐵觀音麵質偏粗身,似拉麵口感,幾得意。干貝蔥油拌麵 $58Xo醬干貝、酸菜、蔥油拌勻將鐵觀音麵撈勻,微辛香口幾惹味。撈麵質地較湯麵彈牙。厚切排骨飯 $78豬扒厚肉,炸得脆口。飯量都幾多,有高麗菜同雞蛋伴碟。甜不辣$28口感同台灣食到的有一點點出入,相對冇咁煙韌。A綜合拼盤 $68有豆腐、木耳、雞脾菇、海帶、雞蛋等最愛推介滷味豆腐,滑到不得了,而且非常入味。另外菇類都好夠味。普洱茶葉蛋$12/隻並非一般嘅茶葉蛋,係用左普洱茶葉再加滷水去煮,濃郁得黎同帶點茶香味。必食。

鮮奶鐵觀音$33+$8 黑白珍珠

紅燒牛腩茶麵 $78
店員一放低,香氣就噴滿整桌。

干貝蔥油拌麵 $58

Xo醬干貝、酸菜、蔥油拌勻將鐵觀音麵撈勻,微辛香口幾惹味。
撈麵質地較湯麵彈牙。

厚切排骨飯 $78
豬扒厚肉,炸得脆口。
飯量都幾多,有高麗菜同雞蛋伴碟。

甜不辣$28
口感同台灣食到的有一點點出入,相對冇咁煙韌。

A綜合拼盤 $68
有豆腐、木耳、雞脾菇、海帶、雞蛋等

普洱茶葉蛋$12/隻

2018-12-13
  • 普洱茶葉蛋
  • 鮮奶鐵觀音
2018-12-13 131 浏览
經過尖沙咀海港城想找個地方坐坐,就走進了茶館。小茶館坐位十餘個,已比起開到成行成市的外賣茶店好得多。餐牌飲品選擇豐富,由傳統的珍珠奶茶,到香港限定飲品也有供應,但最大的驚喜莫過於有提供台式食品。草莓果粒紅茶(冷) $42來到茶館當然會自然地點茶,選了香港限定的草莓果粒紅茶(冷)。紅茶有草莓香,沒有死甜。豬耳 $28以爽彈來形容絕不過份,而且豬耳夠入味,充分吸收滷水的味道,又不會太咸,感覺更勝打冷鋪。辣味雞翅 $38賣相看似普通,但吃過一口之後,你才會發現它的辣並不簡單。雞翅的辣味非常刺激,別以為只有”5小辣”般的小兒科,愛辣的朋友絕對要試下。椒鹽花枝丸 $38金黃的花枝丸沒太大的油膩感,表面香口,內裡又彈牙,而且非常惹味。紅燒牛腩茶麵 $78紅燒牛腩湯的味道不太濃,全因它沒有死咸,令到湯入口更舒服。而茶麵其實是來自鐵觀音,賣相獨特,有新鮮感,口感彈牙又滑。牛腩也算大件,有香腍的口感。翰林茶館,還以為只是一家提供茶飲的店鋪,今晚令我喜出望外。
經過尖沙咀海港城想找個地方坐坐,就走進了茶館。

小茶館坐位十餘個,已比起開到成行成市的外賣茶店好得多。

草莓果粒紅茶(冷)
草莓果粒紅茶(冷) $42
豬耳
豬耳 $28
辣味雞翅
辣味雞翅 $38
椒鹽花枝丸
椒鹽花枝丸 $38
紅燒牛腩茶麵 $78

翰林茶館,還以為只是一家提供茶飲的店鋪,今晚令我喜出望外。
2018-11-19
草莓果粒紅茶(冷)
豬耳
辣味雞翅
椒鹽花枝丸
2018-12-12 102 浏览
海港城是名店集中地,商場內雖然多食店,但平均消費都不便宜,有時看電影前想平平地食個晚飯都沒有太多選擇。最近就發現港威商場內悄悄地進駐了由台灣開到來香港的翰林茶館,不單定價親民,而且店內的珍珠奶茶也大有來頭,因為是被台灣政府指定為招待外賓的台茶,而店內亦有多款以茶入饌的菜式,見平日夜晚都幾多人幫趁,一於試下。********翰林茶館食物選擇雖不算多,但飯麵小吃茶飲都有,飯麵單點一般六七十元有交易,套餐包飲料、小食和糖水也不過一百元。翰林的飯款都是平常見到的台式客飯,反而麵食較為特別,因為店內的鐵觀音茶麵都是以炭燒觀音茶融入麵條內,反正飯麵的價錢相約,當然要試下觀音茶麵。綜合海鮮茶麵($68)海鮮茶麵湯頭呈深啡色,味道幾香濃,面頭鋪滿蝦仁、蜆肉和蔬菜,還有半隻茶葉蛋。茶麵呈灰綠色,茶味不太突出,反而麵質幾煙韌,有點像烏冬,麵量亦多。滷味綜合拼盤B($88)滷味拼盤有A和B兩款,A款是素類,B款則有雞翼、豬耳、雞腎和豬紅,啱晒食肉獸。滷味拼盤非常大碟,其中我特別喜歡豬耳和雞賢,前者脆卜卜,後者很有咬口,滷水味亦不過鹹,不是因為份量都幾多,建議起碼三四個人才點。熊貓奶茶($35)熊貓奶茶就是奶

********

綜合海鮮茶麵($68)

綜合海鮮茶麵

滷味綜合拼盤B($88)

熊貓奶茶($35)

熊貓奶茶就是奶茶內用上黑白兩款珍珠,奶茶茶奶比例恰到好處,茶味夠濃又不會太甜,白珍珠夠Q彈,黑珍珠夠煙韌。
熊貓奶茶

黑糖丸子($28)

黑糖丸子食落甜甜地,口感煙韌,但$28只有三小粒,性價比較低。
黑糖丸子
總結,茶麵和奶茶都沒有令人失望,滷味拼盤雖說不上特別出色,但勝在抵食,看電影前後想吃晚餐,都值得一試。
熊貓奶茶
黑糖丸子
2018-12-12 80 浏览
翰林茶館進駐尖沙咀海港城店內嘅茶麵吸引我入去國宴奶茶係台灣政府招待世界外賓嘅指定奶茶亦係店內最出名嘅~ 可惜當日已經售罄未能一嚐國宴奶茶的滋味店內的鮮奶茶~ 是用鮮奶調製而成跟一般使用奶精沖泡的不一樣我點了熊貓鮮奶茶 $38奶茶用上黑白兩種珍珠黑白珍珠口感不一以鮮奶代替奶精,令奶茶很順滑雖然選擇少甜...但味道較為甜紅燒牛腩茶麵 $78牛腩腍身好入味~ 茶麵是用炭燒鐵觀音磨成麵粉做成所以會有着茶香入口煙韌有嚼勁..是較為粗身的麵條唯茶的味道不算很濃椒鹽花枝丸 $38必點的一款菜式~花枝丸炸得好香口..新鮮熱辣入口亦彈牙烤香腸 $28每次吃台灣菜我都喜愛點台腸入口豬肉香十足,亦帶點甜味店內有多款滷水食品較為出色的是滷水豬耳 $28入口柔軟而且中間軟骨爽脆滷水味已經滲入豬耳內味道不錯~
翰林茶館進駐尖沙咀海港城

跟一般使用奶精沖泡的不一樣

我點了熊貓鮮奶茶 $38
奶茶用上黑白兩種珍珠
黑白珍珠口感不一
以鮮奶代替奶精,令奶茶很順滑
雖然選擇少甜...但味道較為甜

紅燒牛腩茶麵 $78
牛腩腍身好入味~
茶麵是用炭燒鐵觀音磨成麵粉做成
所以會有着茶香
入口煙韌有嚼勁..是較為粗身的麵條
唯茶的味道不算很濃

椒鹽花枝丸 $38
必點的一款菜式~
花枝丸炸得好香口..
新鮮熱辣入口亦彈牙

烤香腸 $28
每次吃台灣菜我都喜愛點台腸
入口豬肉香十足,亦帶點甜味

店內有多款滷水食品
較為出色的是滷水豬耳 $28
入口柔軟而且中間軟骨爽脆
滷水味已經滲入豬耳內
味道不錯~

2018-12-07 58 浏览
呢間之前去台灣食過~ 香港竟然開左~ 所以去試下~ 不太多人排~ 好快入得~ 原來比起台灣少好多野~ 叫左個厚切排骨飯同紅燒牛腩茶麵~ 配指定小食同糖水~ 仲有飲品~ 小食黎啦~ 每人一隻雞-厚切排骨飯排骨係不錯 很脆~ 但汁就少了點~ 所以飯較乾身~ -紅燒牛腩茶麵牛腩好入味~ 而且茶麵食落口感不錯~ 野飲就叫了鐵觀音奶茶同翰林奶茶-翰林奶茶較甜~ 而鐵觀音奶茶茶味較重~ -糖水 -- 芝麻糊還可以! 希望會有更多不同的野食~
呢間之前去台灣食過~ 香港竟然開左~
所以去試下~ 不太多人排~
好快入得~ 原來比起台灣少好多野~

叫左個厚切排骨飯同紅燒牛腩茶麵~
配指定小食同糖水~ 仲有飲品~

小食黎啦~ 每人一隻雞

-厚切排骨飯
排骨係不錯 很脆~ 但汁就少了點~ 所以飯較乾身~

-紅燒牛腩茶麵
牛腩好入味~ 而且茶麵食落口感不錯~

野飲就叫了鐵觀音奶茶
同翰林奶茶
-翰林奶茶較甜~ 而鐵觀音奶茶茶味較重~

-糖水 -- 芝麻糊

還可以! 希望會有更多不同的野食~
2018-12-03
2018-12-05 604 浏览
台式飲品在飲食界大行其道,即使踏入冬季,仍是一間又一間的接續開業。和男友閒逛海港城,才發現有家環境舒適的台式茶飲店 -「翰林茶館」。位置較隱蔽,反倒更適合和朋友靜靜坐着喝茶聊天。除了作為珍珠奶茶的始祖,這裡的招牌茶飲更是被台灣政府選來招待賓客,因而命名為國宴珍奶。珍珠奶茶特別在用上兩種不同的奶和香濃紅茶泡製而成,每日限量發售。傍晚才來到的我們就此錯過,只好找機會再嘗試。另一賣點 - 熊貓鮮奶茶($38),所謂熊貓,指的是有黑白兩款珍珠,各帶嚼勁,煙韌彈牙。註明鮮奶茶,是用鮮奶泡製而成,並不是一般奶粉沖泡。點了少糖,個人口味仍然覺得偏甜,不過正式台式飲料就是這個味道,大家也可以按個人喜好選擇。沒想到茶室中也有不少台灣食品,接近晚餐時段,正好醫肚。鐵觀音茶麵較有特色,點了道紅燒牛肉茶麵($78)。紅燒牛肉炆煮得軟熟,茶麵味道清清淡淡,口感彈牙有點像魚麵。朋友點了個花鵰雞飯($78),台式花鵰雞跟香港的不一樣,比較像三杯雞,味道軟濃,又不失花鵰酒香。除了一般飯麵,這裡亦有各式小食。椒鹽花枝丸($38/3粒),粒粒炸得香脆可口,最欣賞的是花枝丸中還有啖啖墨魚肉,口感豐富。

沒想到茶室中也有不少台灣食品,接近晚餐時段,正好醫肚。

2018-12-04 604 浏览
全球擁有超過600間的翰林茶館,1986年在台南創立(數數手指比我的年紀還要大) 香港近排的珍珠奶茶大熱潮說起來都與它有莫大關係,因為翰林是創出第一杯珍珠奶茶,所以在香港🇭🇰的首間分店選址是位於人來人往的尖沙咀海港城,對於本地人或是遊客都一大喜訊🤗💌飲品方面都有挺多選擇,有鮮奶茶、冷泡茶、香港限定的草莓果粒冷紅茶等等,超過20多款選擇,一貫台式飲品的風格,本身我已鎖定了那杯特別濃郁的「國宴珍奶」,每日限量供應,當晚七點多到來已售罄了☹️ 若果不想和我一樣失望而回的朋友仔真的建議在中午時段光顧熊貓鮮奶茶🐼 是我的次選擇,沒用透明的杯盛載著,而用上翰林自家設計的杯裝,別有一番風味熊貓鮮奶茶特別之處是用上黑白兩種珍珠,珍珠細細粒,白珍珠有口感,黑珍珠香甜帶煙韌非外面的軟糯型~~用鮮奶代替奶精,入口更幼滑,茶底出色,茶味很出眾~~唯一的挑剔是身為螞蟻人的我🐜選了少甜都覺得偏甜除了飲品,當然不能錯過翰林的麵餐跟小食,我點了干貝蔥油拌麵、脆脆杏鮑菇、炸香腸同綜合滷味比起湯麵我更喜愛拌麵,更吃到麵質跟食材混搭起來的濃郁味道,干貝蔥油拌麵以茶入饌,用炭燒鐵觀音磨成粉造麵條,所以麵條都有茶色,清香唯茶味較

比起湯麵我更喜愛拌麵,更吃到麵質跟食材混搭起來的濃郁味道,干貝蔥油拌麵以茶入饌,用炭燒鐵觀音磨成粉造麵條,所以麵條都有茶色,清香唯茶味較淡,有點小失望,麵質有嚼勁,拌上干貝、香蔥、紅椒,帶微辣的後勁,但略厭有點油感,可能正正因為這個原因,所以有配以酸菜解膩

另外點左個脆脆杏鮑菇,粉漿薄脆,杏鮑菇好Q彈多汁,加上酥脆的外皮,雙重口感✌🏻

烤香腸雖然是普通不過的小食,但是我到台灣夜市必吃的,算是情意結吧,所以今次都有點到,台灣腸一般都較濃味,而且重豬肉香,配上旁邊的生蒜一起吃更是惹味非常🤤

一向好喜歡台式滷味,翰林的選擇好多,可以單點或者自由拼搭,我就簡左個綜合拼盤,有齊雞翼、豬耳、豬紅、雞腎 全部食材都滷得好入味,豬耳就最得我歡心♥️ 豬耳富含膠質,吃入嘴裡很柔軟,中間白色軟骨部分很爽脆🐷