2015-01-10
今日約左個好耐冇見的寶貝喺呢頭下午茶~都未諗到食乜野就見到呢間餐廳的廣告牌,四目交投下就決定一試~!下午茶時段餐廳冇咩人,服務員帶左我地去近窗邊的位置, 安排我地喺人群之間~餐廳有點輕音樂,枱櫈拍得好密,米之連人的我都攝唔到去坐~唯有比寶貝坐埋邊~左右都有客人,講野大聲少少都會比人聽到, 感覺即時有點焗束..我地大袋細袋,加上地方淺窄,服務員又冇打算幫忙..我地整理左好耐先坐得安樂~一睇睇餐廳,有散點有套餐,我地決定叫個tea set 另再加份燒鵝肝~正呀~!!tea set 有湯有意粉有份薄餅點菜後餐湯同面包好快一次過上~枱面好細,簡直冇位放,兩邊的枱又有人,冇機會拍枱~服務員繼續上菜,見唔夠位居然叫我地快D食晒D餐包...好比佢收起個包籃...一向我覺得只有喺茶記先有呢種做法~原來法式茶記都有~哈哈!牛尾忌廉湯 - 所謂牛尾忌廉湯, 一心諗住會有少少牛肉的紅色,點知睇落異常雪白,上面加點點香草點綴,同一般忌廉湯冇分別 ~入口要用心感受先可以感受到少少肉味~一D都唔特別~有點失望三文魚雜菌意粉 - 自選意粉材料,可素可肉,上枱整體感覺好豐富,唔會得零星粹粒~意粉食落好有口感,唔會占埋
tea set 有湯有意粉有份薄餅
一向我覺得只有喺茶記先有呢種做法~原來法式茶記都有~哈哈!
三文魚雜菌意粉 - 自選意粉材料,可素可肉,上枱整體感覺好豐富,唔會得零星粹粒~意粉食落好有口感,唔會占埋一堆,且軟硬適中~用帶點辣味的橄欖油炒過~好惹味開胃~好味道~
燒茄子牛肉漿薄餅 - 積架餅干底真係估佢唔到~可能呢D係法國既特色LA!...餅底上面舖左配料再拎去焗一陣, 入口肉漿帶仲有少少香辣感覺!芝士味重而且出奇地多(雖然舖得一D都唔平均,有D地方冇咩芝士...)~拉開仲有一絲絲的感覺~勁興奮!!
法式燒鵝肝 - 寶貝同我的至愛~但因飲食要節制,所以只點一份兩人分~!!上枱聞到陣陣的鵝肝味~已經叫人垂涎三尺..一睇比餐牌張相薄切左5分1,心中緊係有點失望,但呢個厚度尚可接受,落食不失那香煎至外脆內軟,入口即容的香軟感覺~配合埋少少生果,減輕肥膩感~!真係食到停唔到口呢~
一邊傾計一邊食~真係一大樂事~服務員除左堆食物喺枱面之外,佢地的清理動作都好快手~我的刀叉都未放好,佢地已經有人黎清枱了...我心諗...真係要咁急嘛??等佢地清理左之後,我地繼續吹水,之後再冇服務員過黎提供服務,(包括加水)後來我地先記得未點餐飲,我地問服務員餐飲有乜野揀,心中以為喺法國餐廳唔多唔少都會有D特色飲品,估唔到外籍的服務員同我地講coffee or tea and lemon tea ...
最後我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號,可惜檸檬勁苦~真係好唔新鮮~ V_V
寶貝點左熱咖啡,同樣唔係出色之作~佢話仲差過茶餐廳...噢~令人失望
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~唉~~真陰公~