2013-09-19
今日同事推介下, 與4位同事一齊去老富昌試食Lunch. 去到門口, 店員用很不禮貌的語氣問"有無book位?" ( 心想呢間係咩法國餐廳會咁樣招待客人?!) Order咗3份Set C焗雞扒(另加白飯$8), 1份Set B燴牛脷. 同事們食咗一啖就異口同聲話D雞扒有怪味, 似鴨嘅羶味. 我都試咗一啖, 唔識形容嘅怪味... 牛脷算正常, 不過個白飯好硬, 唔啱我口味. 同Waitress反映咗D雞扒有羶味, Waitress轉頭返嚟嘅回覆竟然係"個D係雞扒上炸蒜蓉嘅味". ( 唔通我地連羶味同蒜蓉味都唔識分?!) 之後同事們都唔接受呢個答覆, Waitress就唔太高興面黑黑咁話"咁俾Menu你地睇下轉D乜嘢啦"呢餐食得唔好開心, D staff無禮貌, 面對投訴唔識處理反而黑面. 雖然只係一個Set Lunch, 都應該有基本嘅Quality. 我個人認為羶味可能是不同肉類擺放引發的問題, 作為一間老牌餐廳, 應採納意見, 檢討一下流程上有沒有出現問題, 積極一點去處理.
Order咗3份Set C焗雞扒(另加白飯$8), 1份Set B燴牛脷. 同事們食咗一啖就異口同聲話D雞扒有怪味, 似鴨嘅羶味. 我都試咗一啖, 唔識形容嘅怪味... 牛脷算正常, 不過個白飯好硬, 唔啱我口味. 同 Waitress反映咗D雞扒有羶味, Waitress轉頭返嚟嘅回覆竟然係"個D係雞扒上炸蒜蓉嘅味". ( 唔通我地連羶味同蒜蓉味都唔識分?!) 之後同事們都唔接受呢個答覆, Waitress就唔太高興面黑黑咁話"咁俾Menu你地睇下轉D乜嘢啦"