2013-09-19 2441 浏览
今日同事推介下, 與4位同事一齊去老富昌試食Lunch.  去到門口, 店員用很不禮貌的語氣問"有無book位?" ( 心想呢間係咩法國餐廳會咁樣招待客人?!) Order咗3份Set C焗雞扒(另加白飯$8), 1份Set B燴牛脷.  同事們食咗一啖就異口同聲話D雞扒有怪味, 似鴨嘅羶味.  我都試咗一啖, 唔識形容嘅怪味... 牛脷算正常, 不過個白飯好硬, 唔啱我口味. 同Waitress反映咗D雞扒有羶味, Waitress轉頭返嚟嘅回覆竟然係"個D係雞扒上炸蒜蓉嘅味". ( 唔通我地連羶味同蒜蓉味都唔識分?!) 之後同事們都唔接受呢個答覆, Waitress就唔太高興面黑黑咁話"咁俾Menu你地睇下轉D乜嘢啦"呢餐食得唔好開心, D staff無禮貌, 面對投訴唔識處理反而黑面.  雖然只係一個Set Lunch, 都應該有基本嘅Quality.  我個人認為羶味可能是不同肉類擺放引發的問題, 作為一間老牌餐廳, 應採納意見, 檢討一下流程上有沒有出現問題, 積極一點去處理.

心想呢間係咩法國餐廳會咁樣招待客人?!)

... 牛脷算正常, 不過個白飯好硬, 唔啱我口味.
C. 焗香草雞扒配紅酒燒汁
香草蕃茄汁燴牛脷配白飯

2013-09-19
2013-08-21 2100 浏览
朋友聚會兼補祝生日,其中一位對吃要求極高的朋友提議到老富昌法國餐廳。我曾去過旺角的老富昌,沒想到同是「老富昌」,尖沙咀和旺角大有不同呀!旺角的較經濟,像家庭式般;尖沙咀的則較有情調,食物更出色。我們點了兩個$288的四道菜餐,可以在餐牌內選頭盤、湯、主菜、甜品各兩款。精打細算的我決定以價錢來選,每一項都選最貴的(見下文括號內的原價),選擇困難症不用發作,哈哈! 結果我們吃了~ 麵包:一籃法式長麵包,本來以為又硬又乾,事實比預期香軟。 湯:$75的法式海龍皇湯真才實料,有蝦、有青口,但我更喜歡$68的法式洋蔥湯,湯內有大量洋蔥,非常香濃,好! 頭盤:法式焗田螺($92)有濃郁的香草味,田螺下滑溜的薯蓉也好味道,好味道;鮮芒果雞絲沙律配酸辣汁($85)甚有越式風味,酸中帶微辣,很開胃。 主菜:本來擔心三個人吃兩個主菜會不夠飽,幸好份量足夠,剛剛好。法式香橙燒鴨($208)火候恰到,鴨肉嫩滑,橙色的醬汁並不是橙味的,反而帶鹹味;紐西蘭牛柳拼虎蝦($228)也不遜色,虎蝦既啾啖肉又爽口,個人認為牛柳可以再生一點。另外值得一讚的是墊底的薯蓉,又滑又香,加上汲收了肉汁、調味料,絕不會

結果我們吃了~
麵包:一籃法式長麵包,本來以為又硬又乾,事實比預期香軟。
麵包
法式海龍皇湯
法式洋蔥湯
法式焗田螺
鮮芒果雞絲沙律配酸辣汁
主菜:本來擔心三個人吃兩個主菜會不夠飽,幸好份量足夠,剛剛好。法式香橙燒鴨($208)火候恰到,鴨肉嫩滑,橙色的醬汁並不是橙味的,反而帶鹹味;紐西蘭牛柳拼虎蝦($228)也不遜色,虎蝦既啾啖肉又爽口,個人認為牛柳可以再生一點。另外值得一讚的是墊底的薯蓉,又滑又香,加上汲收了肉汁、調味料,絕不會吃膩。
法式香橙燒鴨
紐西蘭牛柳拼虎蝦
甜品:焗蘋果撻($72)十分鬆化,除了面層烘過的蘋果外,還有肉桂味的雪糕,實在是錦上添花,令人回味;法式燉蛋($68)則不過不失。
焗蘋果撻
法式燉蛋
餐飲:吃得飽飽的我們喝了凍檸茶和熱檸水,幫助消化。
我們由六時半開始用餐,以法國人的步調慢慢享受美食,吃飽後仍一直聊天,坐至近十一時,眼看餐廳快要關門才結帳離開,期間完全不受騷擾,亦感受不到任何催促我們交枱的壓力,老富昌法國餐廳實在是聚會的好地方。
2013-06-11
法式洋蔥湯
法式焗田螺
法式香橙燒鴨
焗蘋果撻
2013-08-01 1693 浏览
和朋友在新港中心逛逛,發現了二樓隱密的一角有這間老富昌法國餐廳。正值下午茶時段(2:30),門外餐牌上的茶餐選擇多,單人餐由三十多元起,我們看中了一款二人餐。 二人餐有餐湯、薄餅、意粉及餐飲,價錢$149。侍應有禮地引領到餐廳的最盡頭、靠窗的寧靜位置。窗外一片青翠,聽不到鬧市中人們和車輛的喧鬧聲,在這舒適的環境下用膳,心情格外開朗。
二人餐有餐湯、薄餅、意粉及餐飲,價錢$149。

白酒忌廉鮮菇牛仔肉扁意粉
煙三文魚芝士薄餅
2013-07-31
白酒忌廉鮮菇牛仔肉扁意粉
2013-08-01 1117 浏览
上次請了偉大既二家姐食LUNCH,因為佢生日喔.佢簡左呢間野,睇中文名叫咩老虎昌,以為食野味一來到原來係法國菜!我簡左個唔知咩BUSINESS SET LUNCH有前菜主菜甜品前菜係有個羅宋湯,夠酸夠辛辣其餘無特別,除左有2條露筍,夠爽甜(成碟野感覺幾COLOURFUL)主菜牛扒選了RARE,實際多左2成左右,肉質實,肉味還可,沒有雪味,有血色.墊底MASH薯夠滑但略淡牛扒以成個SET定價來講係合格有突既甜品TIRAMISU很有酒香,不過甜,不錯環境服務也合格,係一個食LUNCH抵食既地方

一來到原來係法國菜!
我簡左個唔知咩BUSINESS SET LUNCH

有前菜主菜甜品

前菜係有個羅宋湯,夠酸夠辛辣

牛扒以成個SET定價來講係合格有突既

甜品TIRAMISU很有酒香,不過甜,不錯

環境服務也合格,係一個食LUNCH抵食既地方

2012-09-27
3K
2013-07-12 841 浏览
聚餐聊天這歺廳是不錯的選擇, 套歺亦相當實惠.頭盤是法国田螺, 鮮甜的田螺加入了香草汁, 好香. 香滑的薯仔茸加香草汁亦是最佳拍擋湯我選了洋葱湯, 洋葱配料非常多, 但湯底略兼淡味一点主菜選了煙比目魚, 魚鮮甜, 面頭鬆了一層甜醬之類醬汁,另魚味更加提升甜品是蘋果tart, 上枱己香味樸鼻, 酥皮边非常脆, 裡面的一片片蘋果酸味味, 非常配合, 另整件甜品不會太過"溜", 讚!
聚餐聊天這歺廳是不錯的選擇, 套歺亦相當實惠.
湯我選了洋葱湯, 洋葱配料非常多, 但湯底略兼淡味一点
2013-07-11
2013-07-01 494 浏览
今日老公仔生日,星期日周圍都多人,最後見門口menu好吸引,就揀左呢間。入面氣氛幾好,大家都好enjoy,比左張4人枱我地,望住假壁爐,相當悠閒,好舒服。首先黎左個勁正嘅波士頓龍蝦沙律,沙律勁fresh,以火龍果做尾巴,成隻小龍蝦砌返出黎,淨係感覺已經贏哂。之後有我最kai但最鍾意嘅暖暖麵包,仲可以免費添,waiter服務勁好,勁似上郵輪食西餐咁。頭盤係老公favourite嘅煎鵝肝,老公食到停唔到口,連唔食鵝肝嘅我都覺得幾好,入口即溶,好香口,但份量真係小左d,但好食囉。之後到我最愛嘅田螺,反而有d失望,田螺入面比較多水,薯蓉唔夠香,要求唔高嘅話都ok嘅。主菜係和牛,叫左6成,薯條無點食(因為2個都好熱氣xD),但和牛ok嘅,我覺得隻汁同芥末撈埋,都幾好食,但老公厭入口唔夠溶,唔夠肥美,而我反而鍾意比較實嘅感覺,唔肥,但唔韌。另一個係三文魚墨汁意粉,反而喜出望外,唔食墨魚汁嘅我都覺得幾好食,更自創撈埋隻和牛汁食,更正,可以試下。去到甜品,係心太軟+雲呢拿雪糕,一冷一熱,好正。蛋糕好軟,入面d朱古力慢慢流出,老公話係食過咁多間,呢間水準都名列前茅。到焦糖燉蛋,好食,但唔食得太甜野嘅人記

去到甜品,係心太軟+雲呢拿雪糕,一冷一熱,好正。蛋糕好軟,入面d朱古力慢慢流出,老公話係食過咁多間,呢間水準都名列前茅。到焦糖燉蛋,好食,但唔食得太甜野嘅人記住拎走面頭嘅糖漿!!如果唔係,真係甜到嘔(因我地2個都勁怕太甜
),但拎走後d蛋好滑,好好食!

最後叫左一熱一凍朱古力,但有d後悔,因為……食完心太軟嘅濃郁朱古力後,已經再飲咩朱古力都無味(囧),所以叫野飲時要留神呀!

整體黎講,我地叫左個set,988加1,total埋單$1100,已經係當日做緊promote,本身呢個全menu最貴嘅經典2人餐應該係1488,但waiter嘅服務+每碟菜上前會換餐具、食完先上下一道菜,可以慢慢食、傾下計,幫你睇你食到咩進度,再預時間煮,你食完後,5-10分鐘左右就有下一道菜上,超舒服+典型法國菜。不過食到後面,真係愈食愈甜,同埋11點關門,我地9點入去,食到後面有d趕,但服務生無點樣,只係我地唔好意思阻人收工

所以,下次會再去,但依咁大個set同法國菜嘅進度,建議預早3個鐘,姐係最好8點前開始食了,慢慢嘆,傾下計,不失為一個浪漫嘅晚上。

老公,生日快樂 ^^
2013-06-30
生日
  • 心太軟、鵝肝、龍蝦沙律
3K
2013-04-29 241 浏览
友人生日为她慶祝. 話說上星期經過門口見到好大的宣傳poster被吸引了. 這店巳好耐歴史, 以前價錢頗貴, 但今期有ニ百多元的套歺, 立即訂位試試. 睇下有冇將價就貨先.要了4 courses晚歺, 歺前是法式麪飽, 微熱皮好脆, 頭盤我選擇了香草法国田螺, 好鮮味, 將香草汁舐薯茸耒吃, 絕配!歺湯選了海皇湯, 這個有少少失望因不是creamy那種, 跟雜菜湯味道差不多. 頭盤是牛柳配虎蝦, 虎蝦size頗細, 牛柳要了7成熟, 煮得剛剛好. 最後要讚的是甜品, 蘋果tart配雪糕, 相信是即焗的, 蘋果微酸tart皮香脆, 雪糕相信都是homemade, cinnamon味道, 跟apple tart好襯,最后要了杯香濃咖啡做結尾, 朋友们對這套歺都頗為滿意.
2013-04-27
生日
成日見到啲朋友响佢哋個社交網絡post老富昌啲相出黎,實在令我常常都好想約啲生日飯局去試一試,近日終於精心安排左一個生日的友人一行4人咁去試吓,個menu 都好簡單,而我哋大家都係好懶咁揀左dinner set,因為 dinner set 入面都有好多選擇,真係可以照顧到大家的喜好,豬、牛、雞、羊、海鮮、魚….總之就一定有一款你係啱食的!我哋就安排左坐卡位,張枱就唔算好大,4個人坐就只可以話啱啱好,似食法國菜的餐廳黎講就應該係算迫嗰隻,而卡位的燈光就比較強左啲,有欠情調,情侶去就差左少少了…….當大家都選擇飲海鮮龍蝦湯時,我便點了個拖羅沙津及田螺做前菜,田螺都算大隻同埋焗的時間啱啱好,咬落彈牙及好重牛油香草味,咀嚼時還感覺到田螺肉與香草混合了的香味,真的要慢慢品嚐。吞拿魚、烚疍、新鮮蔬菜配上特製的醬汁都幾清新,各樣材料味道都是淡淡的,好似先清洗一下口腔來迎接豐富的主菜到來,廚師的安排很有心思呢!主菜有香煎黑毛豬扒配鵝肝汁,厚切豬扒中間夾左一片前香左的洋蔥,一起吃時不覺得厚切的黑毛豬扒膩,肉質咬落都算彈及Juicy,但友人說好像凍了一點點,不太夠熱就有點美中不足。香煎比目魚配鵝肝醬煎得好

香煎比目魚配鵝肝醬煎得好好, 啲肉質好嫩滑加多外面用甜甜的source煎封住,加埋個鵝肝醬一齊食就更加香同埋一啖入面有三個質感,就連附上的檸檬都唔洗用都唔覺有任何腥味,值得一讚!
西冷牛扒、虎蝦伴薯蓉,五成的牛扒都算Juicy但隻虎蝦就略遜一籌,太熟了,可幸是不失蝦味,只是肉質就實了一點,西冷牛扒底部以薯蓉襯托,味道因吸了肉汁而變得多了層次感,薯蓉味添上牛扒味又很合適。
酥皮德國咸豬手,只是睇個名都覺得很特別,外層以酥皮包著焗的豬手看落不大肥膩,但我覺得酥皮略為不夠鬆化,層次不分明,有改善空間,入面的豬手不太咸而肉質亦嫩滑,但味道就沒甚特別,由於個酥皮有點失望所以這個不是是晚的推介之選。
甜品就點左心太軟、焗焦糖布丁、芝士凍餅及蘋果批伴雪糕,當中最出色莫過於個心太軟,焗製時間掌握得啱啱好,切開時啲朱古力漿流出黎的速度緩慢,味道香濃,加埋個雲呢嗱雪糕真係絶配呀!Delicious !!!
2013-04-15
  • 心太軟
2013-03-01 163 浏览
平時行開新港中心都會見到老富昌, 但一直都無衝動試咁岩今次行過, 見到LUNCH唔貴, 就入去試下喇我叫左個是日SET LUNCH既燒春雞, 友人叫左個意粉SET落左ORDER之後,法包先上,外脆內軟, 忍唔住想食多幾舊沙律普普通通, 尚算新鮮三文魚菇香辣欖橄油天使麵意粉SET自由度好大, 可自選配料, SAUCE同埋PASTA類型雖然賣相麻麻, 但友人話味道不錯燒春雞見到就流口水, 春雞燒得岩岩好, 皮脆肉嫩平時唔食雞皮既我, 都忍唔住食晒伴碟既配菜可以中和一下, 均衡飲食唯一唔好既就係薯蓉略為咸左少少成壺上既檸茶為LUNCH畫上完滿句號
平時行開新港中心都會見到老富昌, 但一直都無衝動試
咁岩今次行過, 見到LUNCH唔貴, 就入去試下喇

落左ORDER之後,法包先上,外脆內軟, 忍唔住想食多幾舊
沙律普普通通, 尚算新鮮
三文魚菇香辣欖橄油天使麵

雖然賣相麻麻, 但友人話味道不錯
燒春雞

見到就流口水, 春雞燒得岩岩好, 皮脆肉嫩
平時唔食雞皮既我, 都忍唔住食晒

伴碟既配菜可以中和一下, 均衡飲食
唯一唔好既就係薯蓉略為咸左少少
成壺上既檸茶為LUNCH畫上完滿句號

2013-02-25 206 浏览
男友生日特別訂位為他慶祝, 先說餐湯南瓜湯比海鮮湯美味,海鮮湯有點水注注且味道像蕃茄湯.主菜的大蝦略為太細,肉眼扒五成熟剛剛好,而豬扒非常厚,但不太"un".至甜品於蘋果批不需加錢但朱古力梳乎哩要另加hkd25.本人覺得甜品是整個餐最出色
甜品於蘋果批不需加錢但朱古力梳乎哩要另加hkd25.
本人覺得甜品是整個餐最出色
2013-02-19
  • 蘋果批
  • 梳乎哩
2013-02-19 108 浏览
去到還沒夠 2:30 下午茶時間,但 waiter 都好 nice 請我們入去坐著等。我之前在這裡吃過豬扒包、炸魚薯條等都蠻好吃的,唯獨意粉類就較為一般,所以今天還是吃牛肉漢堡吧~賣相精緻,熱騰騰,香噴噴~ 吃得出漢堡內每層都沒有馬虎的~ 麵包軟軟的~ 蛋和牛肉的味道也很夾~ 好滿意~ 薯條夠香脆~ 不過真的很熱氣~ 餐飲要加 $8,熱咖啡的味道也不錯喔~ 姐姐吃的是泰式蛋包飯,她說泰汁和蛋味道挺夾,很有「泰國味」,但內裡的海鮮太少了........

薯條夠香脆~ 不過真的很熱氣~
餐飲要加 $8,熱咖啡的味道也不錯喔~
2013-02-18
  • 漢堡,豬扒包,薯條
2012-12-20 83 浏览
是日特意訂了此餐廰一試, 之前都不夠得新港裡這家餐廰, 它不起眼在三樓的角落, 之前都沒留意到, 是次是被朋友推介一試的很明顥是廚房自家調製的, 絕不是現成, 濃香的松露及菇味, 令其生色, 然後是一口接著一口的吃, 真是回味!在香港真是難得的吃到這比目魚, 特別的煙燻法, 非常入味, 口感很特別, 魚是像一塊魚扒般, 內是一片片地容易被取出, 每一片都味道一流, 有些甜味的汁, 是精結所在!Lamb Chop很不錯, 最喜歡它沒羶味, 有麵包碎炸在羊上面, 完美配合, 羊grill得恰到好處, 正是我們想要的溫度, 應記一讚服務很好, 職員很有禮, 對產品清楚了解, 是很難得的呢
松露忌朮磨菇湯
Smoked Halibut
Lamb Chop

服務很好, 職員很有禮, 對產品清楚了解, 是很難得的呢
2012-11-03
松露忌朮磨菇湯
Smoked Halibut
Lamb Chop
2012-09-25 61 浏览
閒時會跟戀人在這裡晚餐喜歡其餐廳格調 ,感覺浪漫今日試下午茶感覺有所不同 ,在日間光線充足泰式蛋包飯泰式酸辣醬跟蛋 ,味道挺夾而切開既時候 ,蛋同飯沒有分離甜甜酸酸很開胃另點一個二人套餐二人套餐包含自選意粉及Pizza各一、兩杯餐飲及餐湯自選意粉可在肉類及蔬菜類選其一選了煙三文魚配磨菇配白忌廉汁 (醬汁也有三款選擇)長通粉不硬又不太軟身 ,不錯濃湯似的醬汁 ,喜歡忌廉湯者會大愛 Pizza薄身的批底,脆脆的以茄子作配菜 ,而茄子都不油膩我真係好怕吸油茄子的口感食物份量不算多 ,男士們可能覺得不夠飽肚
閒時會跟戀人在這裡晚餐
喜歡其餐廳格調 ,感覺浪漫
今日試下午茶感覺有所不同 ,在日間光線充足
泰式蛋包飯
泰式酸辣醬跟蛋 ,味道挺夾
而切開既時候 ,蛋同飯沒有分離
甜甜酸酸很開胃

另點一個二人套餐
二人套餐包含自選意粉及Pizza各一、兩杯餐飲及餐湯

自選意粉
可在肉類及蔬菜類選其一
選了煙三文魚配磨菇配白忌廉汁 (醬汁也有三款選擇)
長通粉不硬又不太軟身 ,不錯
濃湯似的醬汁 ,喜歡忌廉湯者會大愛
Pizza
薄身的批底,脆脆的
以茄子作配菜 ,而茄子都不油膩
我真係好怕吸油茄子的口感

食物份量不算多 ,男士們可能覺得不夠飽肚
2012-09-22
  • 泰式蛋包飯
2012-09-15 56 浏览
之前做左會員,有2張for lunch& 2張for dinner的現金券,所以今次來食lunch下午2點半到,lunch係到3點沙律/湯、主菜、飲品見到餐牌有羊膝,可能太晏冇哂嚕什菜沙律。好味,新鮮,醬汁足夠唔記得左咩西蘭花湯。西蘭花茸,唔洗咬,超有味,good,非常好飲肉眼。大塊,下面有d薯茸,唔乾身,有肉汁,正白汁燒豬仔脾飯。先講d汁,好正!豬仔脾有4條,食就麻煩少少,切左好耐,有d痴牙無記錯d餐由75至100左右

下午2點半到,lunch係到3點
沙律/湯、主菜、飲品
見到餐牌有羊膝,可能太晏冇哂嚕

什菜沙律。好味,新鮮,醬汁足夠
肉眼。大塊,下面有d薯茸,唔乾身,有肉汁,正

無記錯d餐由75至100左右

用餐优惠
其他
2012-08-24 80 浏览
LUNCH友人帶我到這間法國餐廳..雖是中午,也有很多食客...我的朋友嫌SET LUNCH不夠豐富,叫了SET DINNER...是"浪漫2人套餐".原價是$9XX,會員價是$5XX.都幾抵.一開始上個餐包,但味道十分一般,因為曾食過高水準的餐包,因此有點失望.白酒煮蜆,味道一般.焗田螺,不錯.三文魚沙律併鵝肝醬,都是一般,不難忘.雜菜湯,足料.安格斯肉眼扒,我們是叫5成熟的,成個SET DINNER最特出,重牛肉味,YUMMY!意外的是伴碟的薯條也十分美味,十分脆,而且是用完整薯仔炸的,比M記的好食多了..蘑姑茄汁天使面,UM....這餐廳的天使面幼得像米粉,味道極像廈門炒米.不過幾開胃,因酸酸甜甜.對我這些喜歡甜的人是OK的,但對其他人就未必了.最後是甜品,有4款.因我愛甜,第一個食的就是朱古力心太軟,還可以的,但再食其他CAKE & ICE CREAM時就食不出味道了,因朱古力心太軟太濃味.服務員招待OK,但幾太頭蝦,兩次整跌野....
LUNCH友人帶我到這間法國餐廳..

雖是中午,也有很多食客...

白酒煮蜆,味道一般.
焗田螺,不錯.
三文魚沙律併鵝肝醬,都是一般,不難忘.
雜菜湯,足料.

服務員招待OK,但幾太頭蝦,兩次整跌野....
2012-08-20
  • 安格斯肉眼扒