2018-09-16 74 浏览
放咗工同朋友去佐敦搵嘢食,見到呢間餐廳都尚算幾多人,於是就去試吓啦。打開個菜單,價錢真係非常之平民化!一個擔擔面即係20幾蚊,每碟餸都唔算太貴。我同我朋友一個食得辣一個唔食得,餐廳都唔錯,雖然係食川菜,但菜式都有辣有唔辣任君選擇。首先要講下呢個擔擔麵,真係非常之極品!係我食過最辣嘅擔擔麵!如果鍾意食辣野嘅真係要一試。我同我朋友都辣得好過癮。另外我哋叫咗個炸饅頭用嚟解下辣,細細地,外脆內軟,加埋啲煉奶,用嚟解辣一流!另外我哋仲要叫咗宮保雞丁,香香地,唔算太辣,但有好香嘅辣椒味!用嚟送飯絕對一流。不得不提,呢個蟹粉豆腐完全唔辣!好香蟹味,而且份量好足!就算三四個人一齊食都絕對冇問題。

擔擔麵

炸饅頭
宮保雞丁
蟹粉豆腐
2018-09-15 137 浏览
整體來說,味道惹味,部分菜稍咸,唔係好辣,適合唔食得好辣既人試下。本身係歐美廣場既大舖等位,見到街上原來有分店,直接落樓下碰運氣,最後都係等左15分鐘左右,應該比樓上的大舖快。係門口等緊既時候已經聞到好香,一入去就急不及待點菜。相伴同串燒上得好快,廚房的餸就出得好慢,食緊既時候,隔離臺都反映緊話食飽都未上菜,要取消。後尾我地食完臺既送,都等左一輪,一出就全部臺一齊上。另外,三個人坐卡位,後尾都要同人搭臺,六個人坐左兩張卡臺拼埋一齊。如果佢出菜快D,D客根本可以去得快D。唔講咁多,去圖!~~川北涼粉!味道ok,但咸左,涼粉似啫喱口感,不過好易碎。口水雞係最好食既一道菜,同埋係最辣最惹味。$58一小蝶,性價比又高又好味,雞肉就不過不失,主要係醬汁調得好,贊~串燒!三個人點左幾串串燒,又羊肩肉、雞腎、多春魚同牛舌。全部都燒得幾乾身,落左好多味粉調味,十零蚊串,我覺得串燒都係值得點既~多春魚!細細條,好乾身。乾鍋肥腸!味道係可以既,我覺得可以再濃味D。D肥腸都係比較細粒,有D係碎碎黎添,D青色既辣椒一D都唔辣,反而洋蔥係後尾煮煮下入左味,好甜好好食啊^^水煮牛肉!哩道菜既辣係小辣,我覺得佢係就

川北涼粉

川北涼粉!
味道ok,但咸左,涼粉似啫喱口感,不過好易碎。
串燒

串燒!
多春魚!細細條,好乾身。

乾鍋肥腸!

水煮牛肉!
哩道菜既辣係小辣,我覺得佢係就香港人既口味調整左辣度,同埋唔知點解D湯唔係紅油,同一般既水煮牛係唔同。牛肉都算嫩既,但好多舊都有筋,比較難咬。我比較中意既係佢用左好多芽菜去墊底,唔係用薯粉,食多D芽菜就消滯同消油膩。如果我下次去既話,唔會點牛肉,會想試下水煮魚。

總結:口水雞同串燒值得推薦!餸菜既辣度可以選擇就更加好,我哩D可以食辣D既朋友會覺得唔多夠喉。

3個人食左咁多野,算係抵食啦~
2018-09-09
串燒
  • 口水雞、串燒
2018-09-06 83 浏览
之前就已經試過旺角的老川皇了天和媽咪逛「果欄」後就直接找了不遠的老川皇這裡的裝修更顯中國風乾鍋茶樹菇炒臘肉 $86還記得只要過深圳都要和朋友去一家餐廳吃他們的茶樹菇炒牛肉我真的很愛吃茶樹菇看到menu有茶樹菇當然也不會放過還記得那天隔壁桌來了幾個在港工作的韓國人一直用韓文問我們這是什麼跟他們介紹後他們也點了一客茄子炒豆角$62下飯的好菜超有「鑊氣」的上次的鐵板茄子真的超有驚喜的所以對老川皇的茄子有了期待這盤茄子炒豆角尚算不錯熱檸蜜必備
之前就已經試過旺角的老川皇了

熱檸蜜必備

• 乾鍋茶樹菇炒臘肉
  • 茄子炒豆角
2018-09-05 120 浏览
一連落左兩星期的雨,呢日終於放晴,lunch time 當然要出黎行下吸收維他命D!見到呢間小店細細,但入面好多人,而且lunch menu都幾抵食($4x-5x),決定又試試新野(而且聽聞食辣可以去濕?xD)兩人叫左兩個餐(酸菜魚同水煮牛肉),但另外「再」叫左一個前菜(辣皮蛋)同青菜(炒萵筍絲),好似食番d非肉類可以減少罪疚感*酸菜魚:雖然魚有骨,但魚肉好滑,魚既份量好多,食極都食唔晒咁⋯酸菜都係我鐘意食既葉部分居多,酸度適中唔會太咸,配飯都可以食大半碗,唔錯~*水煮牛肉:牛肉既份量相對黎講無水煮魚咁多,可能係成本貴d吧,不過!牛肉超入味,雖然叫左小辣唔太辣,但佢既香味十足!令我想起番大陸食某連鎖紅油火鍋既果一小罐「香油」!除左油香,另一功臣應係花椒,除左平時見到既啡色粒粒,佢仲加埋綠色果種,味道的確豐富許多底下既芽菜多到可以另做配菜,不過吸左d辣,唔敢食太多*炒萵筍絲:如題,小店的大火喉體現之處—真係好爽脆,萵筍仲係好清新好甜!係小店食野仔細聽會聽到廚房d火水爐轟轟既聲音(唔知用咩形聲詞),好似人地大排擋果d火喉咁,勁!散叫既一碟萵筍$68(好似係),但份量都好多!*皮蛋:係譚x食

酸菜魚

水煮牛

底下既芽菜多到可以另做配菜,不過吸左d辣,唔敢食太多

炒萵筍絲
散叫既一碟萵筍$68(好似係),但份量都好多!
皮蛋

*皮蛋:係譚x食得多,但真係第一次食溏心既黃金皮蛋,目測有成2/3粒皮蛋,好「隨意」咁上碟,無擺得靚靚,但呢d不修邊幅可能就係小店師傅霸氣之處!辣椒亦一大把放係中間,彷彿聽到師傅講一句「辣定唔辣,自己揀啦!」(sorry FF太多)用醋加辣調味既皮蛋基本上無得輸,而且溏心位置好似比平時實心皮蛋更「吸味」,中間果堆辣椒其實偏咸居多,唔太辣,但見到辣椒籽都係小心為妙

諗番起好似一個月內食左三次酸菜魚、又無辣不歡,雖然好多人話香港已逐漸變成大灣區,連食野既口味都越黎越睇齊,但美食當前,口裡說不,身體卻都很誠實吧⋯

言歸正傳:性價比高!會再黎!

酸菜魚
水煮牛
炒萵筍絲
皮蛋
2018-09-05 50 浏览
我和朋友都好喜歡吃辣,聽朋友説佐敦有間正宗川菜,於是我們就約埋放工後一起吃!😋打開菜單有多款不同菜色。有涼拌、水煮、菜、小炒、鐵板、干鍋等!有很多菜都很想食!😋長壽菜 $34好爽脆,沾了麻辣汁好惹味! 香辣豆皮 $34豆皮夠薄,好似麵條般,酸酸辣辣,有蛋白質又不會太肥,當麵食一正!燒椒肥牛 $142我最喜歡這個酸酸辣辣湯底,水煮牛肉!辣椒🌶️味好清新!😋配菜都很多,有許多金菇和菜! !干鍋黃鱔 $112連爐一起上熱辣辣,好惹味!👍🏻😋

有很多菜都很想食!😋

長壽菜 $34
好爽脆,沾了麻辣汁好惹味!

香辣豆皮 $34

燒椒肥牛 $142
我最喜歡這個酸酸辣辣湯底,水煮牛肉!辣椒🌶️味好清新!😋

配菜都很多,有許多金菇和菜! !

干鍋黃鱔 $112
連爐一起上熱辣辣,好惹味!👍🏻😋
2018-09-05 41 浏览
約了朋友在佐敦食飯,剛巧又下著大雨,又到晚飯時間,朋友又食得辣,所以就走進了這間老川皇試試四川菜。看見餐牌很有親切感,侍應都是四川大姐蒜泥白肉~勁多蒜,肉大塊,底有青瓜絲,味道好濃好好味呀!涼拌萵筍絲~比較特別,原來涼拌係醬汁,唔係真係凍咁解,都係有少少辣味,微暖,爽口,味道不錯干鍋脆骨魚~出奇地好食,只有一條直骨,沒有小骨刺,肉多,味濃干鍋百頁豆腐,本來在湖南食過,這味道比湖南菜濃和硬身兩個人食咗三百蚊有找,抵食😎

看見餐牌很有親切感,侍應都是四川大姐

蒜泥白肉~勁多蒜,肉大塊,底有青瓜絲,味道好濃好好味呀!

涼拌萵筍絲~比較特別,原來涼拌係醬汁,唔係真係凍咁解
,都係有少少辣味,微暖,爽口,味道不錯

干鍋百頁豆腐,本來在湖南食過,這味道比湖南菜濃和硬身

兩個人食咗三百蚊有找,抵食😎
2018-08-30
2018-09-05 65 浏览
辣癮又發作啦老川皇三間分店都係旺角油麻地佐敦地區,相隔好近,約朋友食飯最方便佐敦呢間d位置好窄,坐得好逼而且餐廳好細,環境嘈雜,不過飲住啤酒,食辣野,流曬汗都係一種特別既風味鮮花椒水煮魚$138色澤比較黯淡,好多辣椒、乾辣椒、鮮花椒魚肉有骨,魚味一般,不算濃郁味,不算很滑,只係靠香料帶起味道,得個辣和香,但食唔出任何魚的鮮味可能要選比較貴既桂花魚會比較好味鹹肉炒花菜花菜下面有蠟燭熱住,越煮越乾身,都會相較入味,鮮肉切薄片,口感不錯花菜新鮮,爽脆香辣炒粉絲呢個菜真係令人又愛又恨其實味道很不錯,鹹鹹香香但粉絲炒埋一齊好難拌勻,搞到有d粉絲係無咩味,食多左都有小小膩
辣癮又發作啦

佐敦呢間d位置好窄,坐得好逼
而且餐廳好細,環境嘈雜,
不過飲住啤酒,食辣野,流曬汗
都係一種特別既風味

鮮花椒水煮魚$138
色澤比較黯淡,好多辣椒、乾辣椒、鮮花椒
可能要選比較貴既桂花魚會比較好味

鹹肉炒花菜
花菜新鮮,爽脆香辣
炒粉絲
呢個菜真係令人又愛又恨
其實味道很不錯,鹹鹹香香

陪阿媽去完佐敦永安,去後街搵地方食晚餐,喺萬年青酒店對面發現一間食川菜嘅,川菜係香港煮得正宗的很少,我哋決定去試一試。見到張海報,真係好有四川嘅風味,我哋就叫口水雞。口水雞有分:例牌,半隻,一隻。我地得兩個人,就要左例牌口水雞肉質超級嫩滑,比我們想像的好食,醬料10分正宗,不太辣,反正老人家也能夠吃,份量也很多,食到已經很飽。拍青瓜酸菜肥腸點了兩個酸酸辣辣,開胃一下,媽媽10分喜歡吃酸菜豬肚,不是太辣,而且也很有咬口,他幾乎一個人全部吃完。豬肉水餃酸辣粉只是吃小菜不飽,要食一些主糧,媽媽要了豬肉水餃,我要了酸辣粉,酸辣粉的口感比較軟,豬肉水餃好味停唔到口。酸辣粉可以再加餸,但口水雞做餸,已經好味又抵。

拍青瓜
酸菜豬腸

拍青瓜
酸菜肥腸

豬肉水餃
酸辣粉

豬肉水餃
酸辣粉
酸辣粉可以再加餸,但口水雞做餸,已經好味又抵。
酸菜豬腸
  • 口水雞
2018-09-04 37 浏览
個人平時其實好中意吃川菜,但大多數朋友唔係腸胃唔好就皮膚唔好><,真係好難搵人陪我吃辣。。。勁難得有朋友自動蒲頭話要吃辣,完全無限歡迎。由於是日閑日又有預先訂位,而且用餐時間都算早,完全沒等位問題。入座6點幾,已經有兩檯人在用餐,雖然舖仔細細,但keep住都有8、9成入座率,生意唔錯的感覺,甚至其中仲有兩檯walk in既外國人客。上菜鳥~ 兩個人點咗4個菜,其實都有d誇張,所以結果最後係吃唔曬既。。。頭盤?小食?~川北涼粉~乾鍋田雞推薦~在水煮魚同酸菜魚中搖擺不定下選擇的酸菜魚,有點不夠酸,但真的好大份,一個洗臉盤的既視感,特登擺杯水用來對比。。。想話怕太辣搵少少其他菜色來解辣,叫咗個魚香肉絲,肉都很嫩喔~凡遇第一次去的餐廳吃辣,都唔敢叫大辣,怕中招,所以今次全部菜色都係叫中辣而已,結果是。。。真的不太辣,當然辣不辣有時也看個人口味啦,下次去可能會選擇大辣
勁難得有朋友自動蒲頭話要吃辣,完全無限歡迎。

頭盤?小食?~川北涼粉~
乾鍋田雞
推薦~

2018-08-27
2018-08-29 48 浏览
試試新口味,朋友帶我食好野😌,今次不是食日本菜,韓國菜,而是食(川菜),川菜來自成都,重慶這兩個地方,以善用麻辣著稱!食物都有很多種類,粉面類,水煮類,涼拌類等等.....泡椒鳮腎-$25酸酸辣辣,鳮腎爽口,開胃小食!涼拌萵笋絲-$34萵笋切絲,入口爽脆,加上重慶醬汁,每一口都被萵笋吸收,十分惹味👍🏻👍🏻四川涼麵-$26麵條經過冷河後,麵身變得更爽滑,加上脆花生及蔥花,沾上四川辣汁,食唔停口😋😋酸菜魚-$132好大鍋,酸菜又多,魚身好滑,不過比較多骨,食既時候要小心,連湯都可以飲,鮮甜😊!

食物都有很多種類,粉面類,水煮類,涼拌類等等.....

泡椒鳮腎-$25
酸酸辣辣,鳮腎爽口,開胃小食!

涼拌萵笋絲-$34

四川涼麵-$26

酸菜魚-$132
2018-08-28 64 浏览
以前曾經去過四川食正宗四川菜,如今想懷緬一下當年的情懷。今次選擇這間老川皇(佐敦),一來朋友在佐敦工作,過來十分方便,二來找到肯陪你食辣野嘅朋友不多,三來有朋友食過這間,所以知道是正宗的四川菜。門口站著的知客都是說四川話不特止,全部侍應都是,打開餐牌一望好似返咗國內一樣,好有feel啊實在花多眼亂,好多款都想叫來試試前菜試~川北涼粉(小辣)醬汁惹味,凍冰冰的粉配辣辣的醬汁,好味干鍋田雞,原鍋有火燒著,熱辣辣又夠重口味,正到爆魚香肉絲,甜甜辣辣,超多肉絲酸菜魚~味道不算太濃,但啖啖肉全部都係中辣,我和朋友都嫌唔夠辣,可能餐廳覺得香港人唔食得太辣,所以不敢重手,下次要試大辣
門口站著的知客都是說四川話不特止,全部侍應都是
,打開餐牌一望

好似返咗國內一樣,好有feel啊

實在花多眼亂,好多款都想叫來試試

前菜試~川北涼粉(小辣)
醬汁惹味,凍冰冰的粉配辣辣的醬汁,好味

干鍋田雞,原鍋有火燒著,熱辣辣又夠重口味,正到爆

魚香肉絲,甜甜辣辣,超多肉絲

酸菜魚~味道不算太濃,但啖啖肉

2018-08-27
2018-08-15 95 浏览
已經黎過好多次,今次第一次要等位,仲要係星期二晚都要等。真係自私啲都要講句,好野唔好四圍唱,唔係自己冇得食。7:30去到,已經滿座,一行四人來到,但前面已有一張四人枱等緊。眼見全部都係啱啱開始食,但為左心愛嘅水煮魚,要堅持!水煮魚, 中辣等左超過半個鐘,終於入到去。呢度維一唔好就係太迫,其中一個肥佬朋友坐得好辛苦,其他枱出入又要郁,唔係真係完全出唔到。鍾意呢度的水煮魚, 因為份量足又好味,雖然辣,但係唔會入唔到口,係有時會偏咸,可以叫佢少咸。另一個感覺是味道好"大陸",即是是你回國內食到的味道,好正宗。另一個麻辣萵筍絲都好味。土豆絲都可以,但海帶同木耳就有少少過淋。水煮魚好多,四個人食一條都好夠。朋友話有腥味, 我又唔係好覺。桂花魚好滑,唔多骨,正!另外都叫左水餃, 蒜泥白肉, 蒜泥白肉蒜香好出眾,好味。不過地方實在太淺窄,好迫。
已經黎過好多次,今次第一次要等位,仲要係星期二晚都要等。
真係自私啲都要講句,好野唔好四圍唱,唔係自己冇得食。
眼見全部都係啱啱開始食,但為左心愛嘅水煮魚,要堅持!
水煮魚, 中辣

等左超過半個鐘,終於入到去。

水煮桂花魚
水煮魚好多,四個人食一條都好夠。
朋友話有腥味, 我又唔係好覺。桂花魚好滑,唔多骨,正!

另外都叫左水餃, 蒜泥白肉, 蒜泥白肉蒜香好出眾,好味。
不過地方實在太淺窄,好迫。
2018-08-14
水煮桂花魚
  • 水煮魚
2018-08-14 48 浏览
早排約個fd食飯 佢話佐敦有條街好多野食作為港島人既我 平時過海食飯唔係尖沙嘴就係旺角 呢邊真係唔係好識今日就喺去帶路下嚟到呢邊 哇 成條街真係好多野食行左陣 就揀左呢間幾乎坐滿曬人既川菜啦開頭見到佢有賣串燒好似好吸引 不過佢依家暫停供應 冇得食tim我地先叫左個蒜泥白肉 係我每次去親譚仔都要叫既涼拌啊雖然我叫左少辣 但係都幾辣 而且佢係好重蒜味 食得好過癮白肉肥瘦適中 咬落唔會痴牙都唔會成口油咁下面有好多青瓜 可以refresh一下個口之後我地叫左個一斤既酸菜魚 都係小辣既呢個小辣反而就唔係好辣 但酸味足夠 幾開胃魚片份量幾多 魚肉好滑 雖然d魚有骨 但全部都係大骨鍋入面有好多酸菜 我自己都是左唔少另外叫左個三絲炒米粉 係今次唯一一個唔辣既菜米粉食落好彈牙 而且唔會炒到好油味道調得唔錯 配料適中不失為一個代替白飯既好選擇整體覺得呢間川菜都唔錯 價錢合理不過繁忙時間冇訂檯要搭檯既話就會逼左d
早排約個fd食飯 佢話佐敦有條街好多野食

味道調得唔錯 配料適中不失為一個代替白飯既好選擇

整體覺得呢間川菜都唔錯 價錢合理
不過繁忙時間冇訂檯要搭檯既話就會逼左d
2018-08-14 57 浏览
今晚同同事喺佐敦收工,大家都餓餓地,行去吳松街睇下有咩嘢食先,經過這間門面中式的老川皇,好耐冇食過川菜,原來同事都鐘意食,咁就啱曬。店員介紹拿手菜式的同時亦話所有菜式都可以選擇唔辣或者係辣度。蒜泥白肉 $58第一次見蒜泥白肉有咁大碟,一點都唔馬夫,上面滿滿的蒜蓉和蔥多到見唔到肉,我超愛蒜,好加分,白肉亦比平時食到的大片,入口蒜味香濃之余還有肉香,再配上青瓜一同食用,口感味道豐富。干煸四季豆 $65四季豆炒得夠火喉,乾身不油膩,四季豆新鮮翠綠,入口爽嫩沒有渣,佐杯啤酒一流。酸菜桂花魚 $192/斤店員話两個人食一斤就足夠了,眼看魚肉好厚身又大片,份量都不少,酸菜湯底夠味道,調味適合香港口味,桂花魚淡淡肉,魚肉嫩滑,食完整盤十分滿足。

蒜泥白肉 $58

干煸四季豆 $65

酸菜桂花魚 $192/斤
2018-08-11
$100 (宵夜)
2018-08-14 49 浏览
佐敦區不嬲都好多好野食,今次同朋友試呢間川菜店鋪野食既種類都好多,大多數都係辣為主四川涼面$26(面既質地爽口岩岩好味道都好好食)泡椒豬手$25(泡椒味勁重,偏鹹)口水雞例牌$58(雞好滑唔會太辣)干鍋肥腸$92(睇落好多辣椒🌶️好似好辣咁,但其實唔會太辣)酸菜生魚片$162(魚既份量好多淡淡地幾好食魚唔會太多骨👏🏻可以放心食😚)手撕包菜$58(睇到菜都會放辣椒去炒,但就一d都唔辣既,而味道都好野味😋)整體黎講野食好大陸風味同埋想食辣d既朋友都可以叫佢加辣既
佐敦區不嬲都好多好野食,今次同朋友試呢間川菜
店鋪野食既種類都好多,大多數都係辣為主

四川涼面$26(面既質地爽口岩岩好
味道都好好食

泡椒豬手$25(泡椒味勁重,偏鹹)

口水雞例牌$58(雞好滑
唔會太辣)

干鍋肥腸$92(睇落好多辣椒🌶️好似好辣咁,但其實唔會太辣

酸菜生魚片$162(魚既份量好多
淡淡地幾好食
魚唔會太多骨👏🏻可以放心食😚)

整體黎講野食好大陸風味
同埋想食辣d既朋友都可以叫佢加辣既