2021-07-27 1095 浏览
元朗老闆火鍋店對我嚟講不算陌生,因為有時都會在這裏食早餐及下午茶,貪佢款式多、材料足味道好。今晚同家人來試下呢度嘅火鍋,因見到在食譜上面嘅食材、窩底的相片,已覺得好吸引。這裏嘅鍋底有十幾個款式,個個都好吸引,搞到選擇困難再犯。近排天氣熱,又捱了幾晚夜,人燥熱疲困,況且家人唔食辣。所以就揀咗個極上雜錦海鮮鍋作底,這裏不只窩底款式多連配菜種類也很多,更抵讚的是有些窩底料可追加包你食到足,食材更大多有半份供選擇,真的貼心,以客為本,包可滿足廣大食客的需求。除窩底我多點了半份新鮮雞件及一碟菜,心想食住看情況再追加。醃料架送上時,心又再讚老闆的大方,連Xo醬都有,心情大好,食慾高漲。什錦海鮮上檯,齋是睇都已色、香俱全,湯色奶白奶白的,有大把大把的芫茜、一整隻蟹、一個魚頭、(鮑魚、蠔、蝦、蛤、青口各四隻)、冬瓜、粟米,更有稔軟的雞腳及豬筒骨。隨住湯煲滾嘅時候,滿滿嘅鮮香味傳來簡直係享受。海鮮樣樣都鮮味,以鮮蟹、鮮鮑及鮮蠔味道最好。鮮甜肉嫩,食到心滿意足。豬筒骨足足有四大舊,係一大碟,骨髓仲可以用飲筒嚟享用,骨連着很多筋肉,食到滿滿的骨膠原,真係真材實料。一個火鍋底足可供四人,而半碟鮮鷄件,鷄味濃、

除窩底我多點了半份新鮮雞件及一碟菜,心想食住看情況再追加。

一個火鍋底足可供四人,而半碟鮮鷄件,鷄味濃、肉嫩、汁多,令我們食到不忍停。最後用菜索鷄汁海鮮的鮮,豬肉的甜,令普通的菜,味道都多層次起來。

總的來說是美味滿足的一餐,正。
2021-07-14
2021-07-27 71 浏览
今日得閒帶婆婆黎元朗搵食,聽朋友講呢間打邊爐好正,於是黎試下門面個牌好易見😂我地大概6點半黎到,時間尚早但入面已經坐左幾枱客入面係懷舊feel既裝修我地決定先食雞煲!好推介呢個重慶鮮辣雞煲,佢唔似出面啲雞煲得味精既鹹味,真係有花椒八角,我地嗌左小辣,覺得岩岩好,辣得黎唔搶香味👍🏻好耐冇食既臭豆腐,炸得好透,加埋啲XO醬味道好夾呢個雪花肥牛望落已經覺得靚,建議大家唔駛點任何醬油,因為佢索左個湯底味已經好濃味,牛味都尚可,兩個人嗌左細size已經好夠食佢地既手打墨魚同蝦丸好彈牙,墨魚同蝦味都十分出,手打同機造既真係差天共地足料既鮮蝦雲吞手打鹹蛋豬肉丸!從來未食過,咬落去有粒鹹蛋黃,鹹香味濃墨魚水上飄開頭唔明點解叫水上飄,一放入去個鍋度就知道😂一片魚肚包住墨魚滑,熟左好大舊😂都幾好食但一人食兩舊就太多了,四個人一人一舊就岩岩好仲有個素盛,大大份,最後都唔係幾食得哂🙈 (佢其實有兩舊冬菇,淥左舊落去先想影下相😂)嗌左渣老闆押水果茶用lipton👍🏻好多水果,蘋果好甜兩個人又係唔係好飲得哂幾推薦呢間火鍋,平時出親去打邊爐都一定比啲味精搞到係咁想飲水,食呢間完全唔覺得口渴,下次會黎試小菜!補充:想
門面個牌好易見😂

我地大概6點半黎到,時間尚早但入面已經坐左幾枱客

入面係懷舊feel既裝修

我地決定先食雞煲

好耐冇食既臭豆腐,炸得好透,加埋啲XO醬味道好夾

足料既鮮蝦雲吞

手打鹹蛋豬肉丸!從來未食過,咬落去有粒鹹蛋黃,鹹香味濃

墨魚水上飄
開頭唔明點解叫水上飄,一放入去個鍋度就知道😂
一片魚肚包住墨魚滑,熟左好大舊😂都幾好食
但一人食兩舊就太多了,四個人一人一舊就岩岩好

嗌左渣老闆押水果茶
用lipton👍🏻好多水果,蘋果好甜
兩個人又係唔係好飲得哂

補充:想讚侍應姐姐,好有禮貌,主動幫我地加湯換碟👍🏻👍🏻👍🏻
2021-07-27
  • 老闆押水果茶
  • 重慶鮮辣雞煲
2021-07-20 75 浏览
打風唔成又落雨,天氣涼凉地,就想去打邊爐🤣途經啲餐廳見到有間老闆火鍋冰室,於是就入去試下☺️呢度啲裝修有啲懷舊feel,似六七十年代,整體來講幾舒適企理!我哋叫咗一個清湯鍋,入邊有豆腐,菇,大白菜,相對比較清甜!雪花肥牛(小)牛肉肥瘦均勻,入口甘香回味,點少少蒜蓉辣椒豉油,味道一流芝士牛丸手打嘅牛丸入邊包住芝士,咬落去爽口彈牙魚皮餃正正常常,不過不失🤣黑豚肉博切嘅黑豚肉,望上去好似有少少肥,但係滾熟之後, 十分有嚼口,而且一啲都唔肥膩,味道不錯👍🏻脆肉鯇片爽口彈牙皇帝菜&油麥菜啲菜配埋清湯好鮮甜脆炸魚皮正確來講佢係鹹蛋黃脆炸魚皮,一上枱鹹蛋黃嘅香氣已經撲鼻而來,咬落去脆卜卜,非常野味老闆水果茶超大嘅一杯!完全可以兩個人飲!味道好fresh,淡淡茶香配搭住多款生果,好啱打邊爐叫黎飲整體來講,不過不失,有機會都會再去試吓佢其他嘅嘢食。

我哋叫咗一個清湯鍋,入邊有豆腐,菇,大白菜,相對比較清甜!

雪花肥牛(小)
牛肉肥瘦均勻,入口甘香回味,點少少蒜蓉辣椒豉油,味道一流

芝士牛丸
手打嘅牛丸入邊包住芝士,咬落去爽口彈牙

魚皮餃
正正常常,不過不失🤣

黑豚肉

脆肉鯇片
爽口彈牙

皇帝菜&油麥菜
啲菜配埋清湯好鮮甜

脆炸魚皮

老闆水果茶

整體來講,不過不失,有機會都會再去試吓佢其他嘅嘢食。

2021-07-13 92 浏览
火鍋一年四季都啱食 今日作為火鍋控就去咗元朗呢一間充滿懷舊感覺嘅火鍋店試試佢魚肚豬骨湯底 真係估唔到一個200幾蚊嘅湯底竟然有咁多材料 豬骨都有成四大嚿 仲有其他魚肚冬菇雞腳 真係食個湯底都已經飽 個湯底超級甜 因為有太多肉類嘅關係所以都煲成奶白色 而家都好少火鍋館有珊瑚蚌 仲要好大嚿 又爽口 雖然係急凍貨色 但係解凍得好好冇雪味脆魭骨腩好新鮮 真係好爽口彈牙 腩位冇乜骨 啖啖肉黑豚肉腩片 肥瘦適中 入口有油香又甘甘地我哋仲叫咗椒鹽魷魚 🦑 超大碟 香口都唔油膩 炸到熱辣辣上枱好正蔬菜方面有冬瓜同油麥菜 夏天嘅油麥菜真係好甜 同樣都洗得好乾淨

脆魭骨腩好新鮮 真係好爽口彈牙 腩位冇乜骨 啖啖肉

黑豚肉腩片 肥瘦適中 入口有油香又甘甘地

2021-07-13 59 浏览
元朗出咗名多好嘢食 雖然天氣好熱但係今晚都想打邊爐 就去咗呢間有懷舊裝修嘅火鍋店😍咁熱梗係啤啤佢 🍻🍺依家藍妹仲做緊買二送一 真係超級抵呀我哋叫咗個沙爆魚肚湯底 超多魚肚唔再講 啲魚肚全部索晒湯底嘅味道 🤪超級入味 每一舊入口都好似棉花咁軟綿綿 天氣咁熱都唔想食咁多肉 於是我哋今晚就叫咗好多海鮮 其中特別推介一定有桶蠔 有成六隻咁多 仲要每一隻都有手掌咁大 鮮味十足🦪🦪仲有花膠仔 🥘順帶一提呢度叫海鮮材料可以半份 啱晒兩個人 花膠仔發得好好 而且唔係一般貨色 有厚度㗎!仲有新鮮魚卜 一啲腥味都冇 店員好細心咁提我地要用牙籤吉村個魚卜先放入去鍋裏面仲有手打墨魚丸 真係好彈牙!仲要一讚店員服務態度真係好好👍一定會返嚟再幫襯

咁熱梗係啤啤佢 🍻🍺依家藍妹仲做緊買二送一 真係超級抵呀

仲有手打墨魚丸 真係好彈牙!

仲要一讚店員服務態度真係好好👍一定會返嚟再幫襯
2021-07-03 102 浏览
老闆火鍋😍豬肚雞湯底😋好耐冇入元朗喇~朋友推薦我去老闆火鍋冰室打邊爐😋果然冇介紹錯~不論湯底、食物選擇、食物質素同餐廳環境都十分好😋👍🏻值得去食👍🏻👍🏻👍🏻先講一講胡椒豬肚鮮雞窩😋好新鮮好濃郁😋非常足料:有腐竹、豆卜、大量豬肚同雞!飲埋啲湯真係好滿足💙因為我哋有三個人,所有叫左好多配料😍每樣都想試啲😋最好味係佢個牛!!!極品安格斯牛頸脊😍入口即溶,好新鮮😍真係必食!同埋性價比好高,好大碟好多塊😋另外叫左個美國殼飼黑豚肉!好味!打邊爐點可以冇豚肉呢😋好嫩😋手打牛根丸😍超彈牙爽口,肉味濃,必食呀😋呢個就係手打流心咸蛋豬肉丸😋咬落去真係bit汁,超好味,好特別👍🏻仲有叫左午餐肉、牛栢葉、烏冬、響玲、蟹柳、魚皮餃、萵筍、生菜👍🏻全部火鍋配料都好好味😋太夾個湯底了👍🏻👍🏻🥰個水果茶暫時係我飲過最好飲嘅,我同朋友都讚不絕口👍🏻😋又大杯又足料,水果新鮮清甜❤️茶包底好好味👍🏻另外呢杯百香果又係好推薦😋🥰好好飲呀!三個人食到飽都係九百幾蚊👍🏻下次一定嚟食😋🥰超正的👍🏻❤️環境又靚又舒服👍🏻
老闆火鍋😍豬肚雞湯底😋
好耐冇入元朗喇~朋友推薦我去老闆火鍋冰室打邊爐😋

先講一講胡椒豬肚鮮雞窩😋好新鮮好濃郁😋
非常足料:有腐竹、豆卜、大量豬肚同雞!
飲埋啲湯真係好滿足💙
極品安格斯牛頸脊😍入口即溶,好新鮮😍
真係必食!同埋性價比好高,好大碟好多塊😋

手打牛根丸😍超彈牙爽口,肉味濃,必食呀😋

另外呢杯百香果又係好推薦😋🥰好好飲呀!
三個人食到飽都係九百幾蚊👍🏻
下次一定嚟食😋🥰超正的👍🏻❤️環境又靚又舒服👍🏻
2021-06-28 90 浏览
今日突然約左老死黎元朗打邊爐,上網睇定食評,見呢個餐廳都有幾多好評就黎試下😆😆個招牌好搶眼,好易搵到間餐廳。入面裝修係行懷舊風。有好多唔同款既湯底,仲有好多唔同既配料,仲可以揀半份,岩哂我呢啲鍾意食好多唔同款野食既人😌😌我地揀左馳名魚鰾湯底,湯底偏乳白色,因為加入了大量魚鰾、豬骨、粟米、菇等等熬製,鮮甜美味而不膩。靚牛:雪花靚、有牛味,叫小份都夠三四個人食仲有個好特別既配料 - 墨丸水上飄,好大粒,魚鰾裡面釀滿墨魚滑,頭頂再點滿蟹籽。配搭比想像中夾,食完好滿足。我地仲配左檸檬百香果茶同檸檬冬瓜茶,配打邊爐好正😆😆

個招牌好搶眼,好易搵到間餐廳。

入面裝修係行懷舊風。

靚牛:
雪花靚、有牛味,叫小份都夠三四個人食

我地仲配左檸檬百香果茶同檸檬冬瓜茶,配打邊爐好正😆😆

2021-06-28 48 浏览
元朗出名多美食,就同朋友仔黎搵好野食,行過見到呢個餐廳好似好多野食,座位都幾舒服,就試一試。呢度有個好特別既湯底係魚鰾湯底,好似唔多地方有呢個湯底,我地就叫左呢個🤤🤤🤤跟住就叫左份細牛肉、海鮮、丸同雲吞等等😆😆呢個有個好處好多野都可以叫半份,岩哂2-3個人打邊爐,可以叫好多唔同款既野食👍🏻👍🏻我地仲叫左檸檬冬瓜茶同檸檬百香果,解渴一流😆😆個魚鰾湯底有好多材料,有魚鰾、冬菇、粟米、大豬筒骨,好豐富😌我地叫左個細份既安格斯牛肉,牛肉味夠濃,雪花均勻🤤仲有呢個出名既墨丸水上飄,原來係魚鰾包墨魚滑,好味道☺️食得好滿足既一餐👐🏻

我地仲叫左檸檬冬瓜茶同檸檬百香果,解渴一流😆😆

我地叫左個細份既安格斯牛肉,牛肉味夠濃,雪花均勻🤤

仲有呢個出名既墨丸水上飄,原來係魚鰾包墨魚滑,好味道☺️

食得好滿足既一餐👐🏻

2021-06-25 95 浏览
今日約咗好友到元朗嘅「老闆火鍋冰室」食火鍋,首先叫碟小食先👉《椒鹽九肚魚》, 表皮炸得脆卜卜, 仲好熱添,一定係即叫即炸, 魚肉嫩滑,超好食! 之後叫咗個《胡椒豬肚鮮雞窩》, 材料十分豐富,湯底香濃惹味,以胡椒、酸菜,豬肚&鮮雞等各種香料製成, 湯底十分濃郁, 美味!豬肚爽口彈牙,雞件嫩滑,有雞味。最正就係腐竹, 吸晒湯底,好惹味! 鮮味無比嘅《白鱔片》, 鱔片超高質,啖啖肉,厚切,超好味! 手打四寶丸拼盤包括有墨魚丸、蝦丸、牛丸&豬肉丸,每人每款各兩粒,份量啱啱好,正! 仲有鮮蝦雲吞,整體好味呀, 皮薄餡靚,蝦肉爽口,唔錯!晶瑩通透嘅《讚岐烏冬》,爽滑彈牙,烏冬吸收晒雞湯精華,真係打邊爐必備,yummy ! 最後梗係要食菜啦👉《皇帝菜》,好新鮮,青綠細嫩! 真心推薦《老闆押水果茶》,超大杯,足足1 公升, 開心share 無問題la ! 水果茶有菠蘿、青檸、蘋果&話梅,又好味又解渴,打邊爐啱晒啦!
今日約咗好友到元朗嘅「老闆火鍋冰室」食火鍋

首先叫碟小食先👉《椒鹽九肚魚》,

鮮味無比嘅《白鱔片》, 鱔片超高質,啖啖肉,厚切,超好味!

仲有鮮蝦雲吞,整體好味呀, 皮薄餡靚,蝦肉爽口,唔錯!

最後梗係要食菜啦👉《皇帝菜》,好新鮮,青綠細嫩!

2021-06-25 504 浏览
我同朋友慶祝開心事,所以決定去打邊爐🍲元朗老闆火鍋冰室其實都好易搵,因為好大間店同埋招牌好光猛✨🍲胡椒豬肚鮮雞窩 (半隻雞)$138雖然平時我鍾意食辣,但今次想試清啲🙊同埋湯底有豬肚🐷同埋雞🐔因為有時啲湯底會滾到中途出好多油,相反依個湯底反而無乜油出,而且個湯底好夠味🤤鍾意胡椒味既朋可以試下~🐮美國雪花肥牛 (大碟)$158我地估唔到係勁大碟😂同埋切既厚度都岩岩好,唔過肥亦唔過瘦🤣如果女仔胃口細既話,建議點碟細既食~🥡墨魚脆炸油炸鬼 $58油炸鬼面頭有巨多蟹籽,亦比我想像中唔油膩,而且墨魚好大舊,味道比較淡少少,如果想食鹹啲,可以沾啲xo 醬食😚🦑蟹籽墨魚手打滑 $68又係巨多蟹籽係面頭🤣食落去好彈牙、份量亦好大份🦑墨魚水上飄 (2粒)$40亦係比想像中大舊,外皮包住係魚肚,入面就係墨魚,當然亦有巨多蟹籽係面頭😂味道比較清淡,可以沾少少豉油食🤣除左以上既食物,我地仲叫左其他野食~🍥炙燒芝士丸(半份)$22🥟鮮蝦雲吞(2粒)$26🐟白鱔片(半份)$48🦑松露醬墨魚釀鮮冬菇(4粒)$40🥬娃娃菜(半份)$16🥠百福豆腐(半份)$16🥤老闆押水果茶(小)$32其實細都好大杯😂甜度岩岩好,入面
我同朋友慶祝開心事,所以決定去打邊爐🍲
元朗老闆火鍋冰室其實都好易搵,因為好大間店同埋招牌好光猛✨

胡椒豬肚鮮雞窩(半隻)

🍲胡椒豬肚鮮雞窩 (半隻雞)$138
美國雪花肥牛(大)

🐮美國雪花肥牛 (大碟)$158

🥡墨魚脆炸油炸鬼 $58

蟹籽墨魚手打滑

🦑蟹籽墨魚手打滑 $68
又係巨多蟹籽係面頭🤣食落去好彈牙、份量亦好大份
墨魚水上飄(半份)

🦑墨魚水上飄 (2粒)$40

除左以上既食物,我地仲叫左其他野食~
🍥炙燒芝士丸(半份)$22
🥟鮮蝦雲吞(2粒)$26
🐟白鱔片(半份)$48
🦑松露醬墨魚釀鮮冬菇(4粒)$40
🥬娃娃菜(半份)$16
🥠百福豆腐(半份)$16
老闆押水果茶(小)

🥤老闆押水果茶(小)$32
其實細都好大杯😂甜度岩岩好,入面有啲蘋果🍎、百香果、菠蘿🍍配火鍋好夾~

🌟整體黎講,店員既服務💯,食物質素💯,特別係肥牛同埋個湯底🤤
胡椒豬肚鮮雞窩(半隻)
美國雪花肥牛(大)
蟹籽墨魚手打滑
  • 胡椒豬肚新雞窩(半隻)
2021-06-25 54 浏览
📍老闆火鍋冰室我好少在外吃火鍋,因為我對食材..有要求,寧願買菜在家累一點洗洗弄弄,也想錢錢花讓食材可以買好些不過這次覺得這家cp值很不錯,首先說肉的份量滿多,然後很多東西可以半份半份點,種類選擇多,居然蔬菜類很便宜,讚然後店面很懷舊,覺得要穿旗袍才搭的場景...但穿旗袍吃火鍋(?)😂😂🍲重慶雞煲(半隻)有雞腿肉~~然後很濃香不會太辣,連阿母都可以一口接一口🍖安格斯牛頸脊 & 牛利托比起肥牛更喜歡頸脊肩脊位置,肥肉不會太誇張然後肉味比較重🐟🥬魚標、墨魚水上飄、唐生菜、萵筍🍺這是必須的吧??火鍋必點😏💲約250@人🏡元朗昌盛徑18號元通樓地下9-10號舖
📍老闆火鍋冰室

🍲重慶雞煲(半隻)
有雞腿肉~~然後很濃香不會太辣,連阿母都可以一口接一口
🍖安格斯牛頸脊 & 牛利托
比起肥牛更喜歡頸脊肩脊位置,肥肉不會太誇張然後肉味比較重
🐟🥬魚標、墨魚水上飄、唐生菜、萵筍
🍺這是必須的吧??火鍋必點😏

💲約250@人
🏡元朗昌盛徑18號元通樓地下9-10號舖
2021-06-18 279 浏览
📍元朗 -#老闆火鍋冰室——-重慶鮮辣雞煲-極品安格斯牛頸脊(小)-墨魚脆炸油炸鬼 -芝士手打牛肉丸 (半份)-松露醬墨魚釀鮮冬菇 (半份)-野菌什菇籃-唐生菜-老闆押水果茶——呢間火鍋冰室設計夠特別 走懷舊路線環境坐位都好舒服 ——呢度除咗雞煲火鍋仲有牛尾鍋/藥膳花雕醉鍋/椰香沙嗲鍋等等.........不過我就叫咗重慶鮮辣雞煲 諗住雞煲加打邊爐呢個雞煲好香 啲雞肉好入味 唔會太鹹 一個字正👍🏻——我哋兩個人叫左一份極品安格斯牛頸脊(小)份量都唔少 好抵食👍🏻 肉質鮮嫩 一啲都唔韌推介呀👍🏻👍🏻👍🏻芝士手打牛肉丸同松露醬墨魚釀鮮冬菇我見比較特別就每樣叫左半份講一講芝士牛丸食唔到芝士味 同普通牛丸分別唔大不過松露醬墨魚釀鮮冬菇就好好食啦😋 墨魚膠加左松露醬落去 幾夾又特別墨魚脆炸油炸鬼(6件)呢個幾特別 第一次食 個味有啲似炸蝦多士油炸鬼上面加左墨魚膠一齊炸 外脆內軟墨魚膠好香👍🏻再加埋蟹籽做點綴 好加分😍老闆押水果茶未見過咁大杯咁抵飲嘅水果茶😆
📍元朗
-#老闆火鍋冰室
-重慶鮮辣雞煲
-極品安格斯牛頸脊(小)
-墨魚脆炸油炸鬼
-芝士手打牛肉丸 (半份)
-松露醬墨魚釀鮮冬菇 (半份)
-野菌什菇籃

呢個雞煲好香 啲雞肉好入味 唔會太鹹
一個字正👍🏻
重慶鮮辣雞煲

——
我哋兩個人叫左一份極品安格斯牛頸脊(小)
份量都唔少 好抵食👍🏻 肉質鮮嫩 一啲都唔韌
推介呀👍🏻👍🏻👍🏻
極品安格斯牛頸脊

芝士手打牛肉丸同松露醬墨魚釀鮮冬菇
我見比較特別就每樣叫左半份
講一講芝士牛丸食唔到芝士味 同普通牛丸分別唔大
不過松露醬墨魚釀鮮冬菇就好好食啦😋
 墨魚膠加左松露醬落去 幾夾又特別

墨魚脆炸油炸鬼(6件)
呢個幾特別 第一次食 個味有啲似炸蝦多士

未見過咁大杯咁抵飲嘅水果茶😆
2021-06-01
重慶鮮辣雞煲
極品安格斯牛頸脊
2021-06-15 125 浏览
呢日小妹出到元朗,心思思走到黎元朗我必食既老闆火鍋冰室午市同邊爐晚市我平時食得多,次次都食到LAM 哂脷咁走,今次咁岩撞正下午茶時段1430-1730,等小妹又再一試佢龍與鳳🥸板煎雞扒+脆薯條+沙律+西多呢份下午茶餐集齊港人至愛既脆口茶餐元素,淨係紅黃綠金既賣相已經相當吸引-西多士外層蛋液輕炸到金黃色,吸入面頭半溶牛油🧈同少少糖漿,香甜鬆脆,唔食就真係走寶-薯條係原個馬鈴薯連皮切角片即炸,0炸粉,唔會太油,配茄汁食唔錯-沙律🥗西生菜配沙律醬,不過不失-雞扒當然無令我失望,煎到金黃色外脆內軟,好juicy 泰皇咖哩雞肉焗意粉首先咖哩汁好香濃,食到底都仲見到好多汁,意粉焗到索哂精華茶餐黎講食完一份絕對會好飽肚配埋洋蔥紅椒等咖哩配菜,估唔到焗意粉一樣咁好食😋飲品係必叫既老闆招牌咖啡巴西咖啡豆+哥倫比亞豆磨成,特別香濃,除左老闆火鍋冰室,我暫時都搵唔到第二間茶餐廳沖到呢種味道呢個下午茶真係令小妹相當驚喜,由午市下午茶到晚市,食物質素都keep到咁出色,難怪成為元朗0負評冰室
呢日小妹出到元朗,心思思走到黎元朗我必食既老闆火鍋冰室

板煎雞扒+脆薯條+沙律+西多

-沙律🥗西生菜配沙律醬,不過不失

-雞扒當然無令我失望,煎到金黃色外脆內軟,好juicy

泰皇咖哩雞肉焗意粉
首先咖哩汁好香濃,食到底都仲見到好多汁,意粉焗到索哂精華
茶餐黎講食完一份絕對會好飽肚

配埋洋蔥紅椒等咖哩配菜,估唔到焗意粉一樣咁好食😋

飲品係必叫既老闆招牌咖啡

2021-06-15
下午茶
  • 老闆招牌凍咖啡
💖夏天食火鍋🍲最正🥰網上搵到元朗呢間火鍋店,聽講啲安格斯牛肉好好味,特登嚟試吓😍1⃣️極品安格斯牛頸脊 (小)🐂 $198💖極推薦!牛頸脊嫩滑,牛味香濃🤤肉質細滑,一啲都唔柴🥰配上自己調製嘅醬料,多咗陳香辣花生🥜味。份量兩個人食啱啱好。2⃣️極濃椰香沙嗲鍋🥥 $78💖特別嘅湯底,湯底聞落椰子味重,但食落沙嗲味勁啲。但如果想更好食到牛肉味,可以揀其他淡啲嘅湯底。3⃣️鮮蝦雲吞 (4粒/半份)🦐 $26💖想食多啲唔同嘅餸,所以我哋都係嗌半份。鮮蝦雲吞足料,雲吞皮薄滑,鮮蝦大大粒,咬落彈牙🥰4⃣️美國黑豚花腩片 (半份)🐷 $46💖花腩片肉質細膩,腩肉部份Q彈,口感豐富。切成薄片,好快煮熟。想食多啲嘅話推薦嗌一份。5⃣️魷魚鬚 (半份)🦑 $26💖口感彈牙,份量足料,配上自己嘅醬汁同麵🍜絕配🥰6⃣️紅薯粉🍜 $20💖夠晒大份,食到最尾我哋兩個人都差啲食唔晒🤣7⃣️皇帝菜 (半份)🥬 $16💖屋企人火鍋必食嘅皇帝菜8⃣️娃娃菜 (半份)🥬 $16💖我自己鍾意嘅娃娃菜🥰9⃣️凍檸檬百香果🍋 $28💖推薦!食火鍋🍲必嗌嘅凍飲,成個啤酒杯🍺咁大嘅份量。檸檬百香果嘅酸甜味,清新得來增加食慾😍💖位置都幾方便,喺豐年路輕鐵站附近。職員態度好

1⃣️極品安格斯牛頸脊 (小)🐂 $198

2⃣️極濃椰香沙嗲鍋🥥 $78

3⃣️鮮蝦雲吞 (4粒/半份)🦐 $26

4⃣️美國黑豚花腩片 (半份)🐷 $46

5⃣️魷魚鬚 (半份)🦑 $26
💖口感彈牙,份量足料,配上自己嘅醬汁同麵🍜絕配🥰

6⃣️紅薯粉🍜 $20
💖夠晒大份,食到最尾我哋兩個人都差啲食唔晒🤣

7⃣️皇帝菜 (半份)🥬 $16
💖屋企人火鍋必食嘅皇帝菜

8⃣️娃娃菜 (半份)🥬 $16
💖我自己鍾意嘅娃娃菜🥰

9⃣️凍檸檬百香果🍋 $28

💖位置都幾方便,喺豐年路輕鐵站附近。職員態度好,成日主動幫手整理枱面。兩個人食咗差唔多$500,有飽足感,仲食埋安格斯牛頸脊,CP值唔錯!
2021-06-01 98 浏览
今日係元朗做野,天口咁熱仲要戶外工作,真係人都癲一到放飯時間,緊係要搵啲大冷氣餐廳坐下,就黎左呢間「老闆火鍋冰室」間冰室好有懷舊風格,又坐得舒服。之前係到打過邊爐食雞煲,未試過午市,相信都一樣咁高質!午市都好多選擇,全部都包野飲,午餐精選就有中湯送。我叫左個豬扒炒公仔麵,勁大碟,一上黎就聞到好重豬扒味,勁香。公仔麵炒得夠乾身,又入味唔太咸,好有鑊氣,豬扒亦軟身、大件,食到好滋味!同事就叫左個黑毛豬脆麵,同樣好大份,一間冰室就應該係咁,咩都大大份,大口大口食先過癮!湯汁入面黑毛豬唔算好多,不過好香濃豬味,脆麵亦食落有聲,唔會硬。最後仲叫左2杯老闆招牌凍啡,唔同一般茶記,好出咖啡味,大大杯,大熱天時飲真係人間天堂,正!
今日係元朗做野,天口咁熱仲要戶外工作,真係人都癲

午市都好多選擇,全部都包野飲,午餐精選就有中湯送。