2021-07-27
元朗老闆火鍋店對我嚟講不算陌生,因為有時都會在這裏食早餐及下午茶,貪佢款式多、材料足味道好。今晚同家人來試下呢度嘅火鍋,因見到在食譜上面嘅食材、窩底的相片,已覺得好吸引。這裏嘅鍋底有十幾個款式,個個都好吸引,搞到選擇困難再犯。近排天氣熱,又捱了幾晚夜,人燥熱疲困,況且家人唔食辣。所以就揀咗個極上雜錦海鮮鍋作底,這裏不只窩底款式多連配菜種類也很多,更抵讚的是有些窩底料可追加包你食到足,食材更大多有半份供選擇,真的貼心,以客為本,包可滿足廣大食客的需求。除窩底我多點了半份新鮮雞件及一碟菜,心想食住看情況再追加。醃料架送上時,心又再讚老闆的大方,連Xo醬都有,心情大好,食慾高漲。什錦海鮮上檯,齋是睇都已色、香俱全,湯色奶白奶白的,有大把大把的芫茜、一整隻蟹、一個魚頭、(鮑魚、蠔、蝦、蛤、青口各四隻)、冬瓜、粟米,更有稔軟的雞腳及豬筒骨。隨住湯煲滾嘅時候,滿滿嘅鮮香味傳來簡直係享受。海鮮樣樣都鮮味,以鮮蟹、鮮鮑及鮮蠔味道最好。鮮甜肉嫩,食到心滿意足。豬筒骨足足有四大舊,係一大碟,骨髓仲可以用飲筒嚟享用,骨連着很多筋肉,食到滿滿的骨膠原,真係真材實料。一個火鍋底足可供四人,而半碟鮮鷄件,鷄味濃、
除窩底我多點了半份新鮮雞件及一碟菜,心想食住看情況再追加。
一個火鍋底足可供四人,而半碟鮮鷄件,鷄味濃、肉嫩、汁多,令我們食到不忍停。最後用菜索鷄汁海鮮的鮮,豬肉的甜,令普通的菜,味道都多層次起來。
總的來說是美味滿足的一餐,正。