唔知點解一年四季都好鍾意烚下烚下,加上有冷氣基本上都唔會受天氣影響,今日同朋友們嚟到元朗呢間火鍋冰室,有啲枱都係冰室嘅卡位格局咁。打邊爐最先就要揀湯底,呢度都好多湯底揀,但由於我唔識得辣,經過一番選擇後我哋揀咗蕃茄牛尾窩,個湯底超足料,好多牛尾,好濃!!個湯好味,牛尾好淋!真心值得試~👍🏻👍🏻另外我哋見到menu個墨魚脆炸油炸鬼幾得意就叫咗,佢係將墨魚滑釀入油炸鬼拎去炸,切件後再加蟹子喺上面,口感脆炸,幾得意!火鍋配料就揀幾樣特別嘢開心Share下!墨魚水上飄:將墨魚滑釀落魚肚,一件都幾大件㗎,如果細食嘅朋友(即係女仔XD)可以4個人叫半份Share食,熟咗嗰陣真係會飄上面㗎,睇得開心,食得都開心!至尊牛三拼(B):有安格斯牛柳粒、雪花肥、安格斯牛頸脊,牛柳粒可以淥耐啲,好正㗎!另外最下層牛頸脊好好食!!!!唔叫呢個三拼都鼓勵大家叫一碟牛頸脊!廣島蠔:其實我無食,唔太好。不過朋友們都話好好食!!鍾意海鮮嘅推介俾大家!老闆水果茶:叫咗杯大嘅Share,點知真係好大😂😂一Jar咁嚟!斟到3,4杯,都只係$48!好抵飲!!本身唔鍾意太甜,叫少甜又覺得還好~結論:可以再嚟!!試下其他特別湯底😋

火鍋配料就揀幾樣特別嘢開心Share下!

結論:可以再嚟!!試下其他特別湯底😋😋
2021-09-15 70 浏览
呢間舖頭主打懷舊冰室感覺,午市有一般冰室嘅食物,焗飯炒麵之類,而晚市就有火鍋、小菜。今次我哋一行四人就黎試下佢個火鍋~火鍋湯底有好多選擇,又有雞煲,因為朋友唔食辣,我哋湯底揀左個特別啲既野紅茄牛尾鍋~🔸 野紅茄牛尾鍋 $198嘩!呢個鍋真係不得了!好有驚喜!我本來以為會係普通蕃茄湯底加小小牛尾,但原來超級多料!勁多牛尾同埋蕃茄,要食咁啲牛尾先有位打邊爐,啲牛尾炆到勁林!!好入味!個底好濃蕃茄味!好正!🔸墨魚炸油炸鬼 $58呢個小食好特別,係將油炸鬼切開一半,然後將墨魚滑釀入去,再拎去炸!上面再舖滿蟹籽,真係好好食!外脆內軟!咬落去鬆脆嘅聲音可以拍一段ASMR,好治癒!呢個一定要試!🔸牛三拼(B) $418有三款牛肉,安格斯牛柳粒、雪花肥牛、安格斯頸脊,全部都好有牛味!牛柳粒有口感,雪花肥牛油脂均勻,牛頸脊入口即化!$418 望落好似有啲貴,但其實份量都幾多,同埋啲牛肉都好高質,所以都ok!! 🔸墨魚水上鰾 $78呢個見佢個名咁得意所以叫你試吓,喺魚肚入邊釀咗墨魚滑,口感幾特別,外層嘅魚肚吸晒啲湯,而入邊嘅墨魚滑好彈牙!推介!🔸廣島蠔 $40一碟四粒,我哋四個人啱啱好一人一粒唔使爭~啲蠔

🔸 野紅茄牛尾鍋 $198

🔸墨魚炸油炸鬼 $58

🔸牛三拼(B) $418

🔸墨魚水上鰾 $78

🔸廣島蠔 $40
一碟四粒,我哋四個人啱啱好一人一粒唔使爭~啲蠔好新鮮好甜!勁肥美~ 除左鮮甜,真係無嘢補充。

我哋仲叫左其他火鍋料,花膠、魚皮餃、蔬菜、粟米、蘿蔔等等,全部都好新鮮!

🔸老闆水果茶 $48
呢個老闆水果茶$48勁大杯,四個人share都得,入邊有啲生味粒同百香果,味道好清新,不過個人覺得甜咗啲,記得叫佢少甜呀~

Overall 呢餐都好滿意,埋單每人$300左右,4個人食到勁飽!
2021-09-11 196 浏览
工作辛苦閒日就約左朋友兩人刷餐勁嘅唔食辣嘅我一聽到嗰晚要食麻辣鍋已經淆晒底 但係又唔想搞到朋友掃興 就豁出去餐廳環境乾淨 裝修佈置亦充滿香港文化氣息 叫咗個酸辣豬肚先雞煲 (小辣) 湯底唔算辣 譚仔酸辣都辣過佢 不過反而食唔到酸菜味 鍋裏面包埋粉絲芽菜豬肚絲 另外加碟鮮雞 份量充足鮮雞肉質嫩滑 配埋湯底相當嘢味叫咗個墨魚油炸鬼 非常適合下酒口感鬆脆味道鹹香 蟹籽亦好多 叫咗碟細嘅安格斯牛頸脊 但係其實兩個人食都已經好多 牛肉味重 油花紋理超吸引 蟹子手打鮮蝦滑有我成個面咁大 擺入湯底烚吓烚吓吸晒湯汁 食落冇筋口感彈牙四色丸 (豬/牛/蝦/墨丸)款款咬落都爆汁 超曬班超大枝水果茶 性價比高 有蘋果粒同幾片橙叫黎同朋友share 啱啱好 解濟一流
工作辛苦閒日就約左朋友兩人刷餐勁嘅

餐廳環境乾淨 裝修佈置亦充滿香港文化氣息

叫咗個酸辣豬肚先雞煲 (小辣)

鮮雞肉質嫩滑 配埋湯底相當嘢味

蟹子鮮蝦手打玩

蟹子手打鮮蝦滑
有我成個面咁大 擺入湯底烚吓烚吓吸晒湯汁 食落冇筋口感彈牙
四色丸

四色丸 (豬/牛/蝦/墨丸)
款款咬落都爆汁 超曬班

蟹子鮮蝦手打玩
四色丸
老闆押水果茶
2021-09-09 60 浏览
近排天氣成日時冷時熱😑😑😑,咁啱今日就涼涼地,而我哋又經過哩間特色火鍋店,就決定入去食下牛火鍋 暖下身😋😋😋哩道有好多湯底選擇 有火鍋亦都有雞煲😻😻😻我哋就叫左 半隻胡椒豬肚鮮雞火煱($138)🤩首先,湯味十分之濃郁,未滾已經傳嚟一陣陣既胡椒香味,養身一流💪🏻💪🏻💪🏻食物方面:我哋叫左 美國雪花肥牛-小 ($108)唔好以為小份就份量好小會唔食,兩個人一邊烚下烚下,食到好滿足🤪🥰🥰同埋 爽嫩滑牛利托-小 ($78)芝士手打牛肉丸-半份 ($28)一咬落口,濃濃芝士汁就爆晒出嚟🤗養顏花膠仔-半份 ($45)每一件都好大件 唔係‘’仔‘’咁簡單🤭而且咬落口好有口感🤩🤩🤩雞火鍋又點少得雞件呢🥰哩個雞件既特別之處就係就算淥左好耐肉質都冇變硬,仲好嫩滑😋😋😋值得一提既係,哩道既店員服務態度好好,會主動加湯同幫你教火👍🏻👍🏻👍🏻十個讚

哩道有好多湯底選擇 有火鍋亦都有雞煲😻😻😻
我哋就叫左 半隻胡椒豬肚鮮雞火煱($138)🤩

食物方面:
我哋叫左
美國雪花肥牛-小 ($108)

同埋 爽嫩滑牛利托-小 ($78)

芝士手打牛肉丸-半份 ($28)
一咬落口,濃濃芝士汁就爆晒出嚟🤗

養顏花膠仔-半份 ($45)

2021-09-07
2021-09-07 93 浏览
第一次黎食嘢~見佢幾企理,有梳化卡位坐,夠寬敞!一於試試佢早餐啦~一如以往,早餐必叫沙爹牛肉通~漢堡扒加煮蛋~落單後大概10分鐘內就已經成個餐到齊~都幾快手~全部食物飲品都熱烘烘的~唔錯~食物味道尚算唔錯,有少少辣嘅沙爹牛肉,但通粉質感麻麻,已經浸到林左,要食都係食麵穩陣d...我見枱枱都叫麵~飲品無因為加太多水而變淡~飲到阿華田味算係咁啦~不過好彩我睇下張單,原來送漏左件多士,好彩d阿姐都補返比我!整體來說中規中矩~都會再幫襯~
一如以往,早餐必叫沙爹牛肉通~漢堡扒加煮蛋~

落單後大概10分鐘內就已經成個餐到齊~都幾快手~
全部食物飲品都熱烘烘的~唔錯~

飲品無因為加太多水而變淡~飲到阿華田味算係咁啦~

整體來說中規中矩~都會再幫襯~

2021-09-05 47 浏览
兩個人喺元朗突然好想打邊爐見到依間餐廳裝修有少少復古,感覺幾特別,見到又係食火鍋嘅,就走去試吓。睇佢餐牌發現其實好多選擇,價錢又唔貴,所以都叫咗好多嘢食。芫荽皮蛋鍋,用芫荽同皮蛋黎做湯底估唔到真係好正,我平時都好少會咁叫,今次嚟到試吓又覺得真係唔錯。手打四寶丸大拼盤,四種唔同嘅丸,每款三粒,總共12粒,有牛有豬有墨魚有蝦,全部都好彈牙好好味!蟹子墨魚手打滑,好大碟,想要幾大粒可以自己整,熟咗之後真係好彈牙好強嘅墨魚味!加埋啲蟹子好有咬口。美國黑豚花腩片,雖然係花腩片,我自己覺得都係肥瘦適中,唔會話太過肥完全冇肉食,係有豬味,整體唔錯。美國穀飼黑豚肉,依個黑豚肉又真係唔錯,部位同花腩片係唔一樣,所以食落都幾好味。紅薯粉油麥菜鹽香脆炸魷魚鬚,依個真係飲酒必叫!係即叫即炸仲有好多避風塘蒜蓉粒,好香脆熱辣辣!一邊飲酒一邊吹水一邊食真係好正!

睇佢餐牌發現其實好多選擇,價錢又唔貴,所以都叫咗好多嘢食。

紅薯粉

油麥菜

2021-08-31
2021-08-29 51 浏览
食過咁多唔同火鍋,最後都係覺得港式火鍋最好食,今日嚟到老闆火鍋冰室,見佢裝修得好有八十年代嘅茶記風格,一於試吓先。好,坐低睇吓有咩好食先!重慶雞煲,一打開個蓋,就聞到好大陣麻香味,同芫茜嘅香味。有陣時出面雞煲啲雞會好老,但佢又唔會喎,雞件食落好滑,唔會老,醬汁好濃郁,有唔同香料嘅味道,爽口嘅洋蔥沾上醬汁簡直係一流!雪花肥牛,唔會切到好薄,牛味都幾濃,煮完之後都仲食到,而且份量都幾多吓。黑豚肉花腩片,食落唔會韌,腩肉嘅油脂分布平均,唔會太肥,咬落又有油,唔錯。廣島蠔,煮完之後都唔會縮水縮得好勁,咬落有汁水,微微嘅海水味,鹹鹹地,蠔味重。牛柏葉,烚完之後索晒啲湯,爽口,食得出好新鮮。油麥菜,鍾意食辣嘅朋友仔,就一定要試吓喇,油麥菜吸晒啲湯汁,好刺激!凍檸檬冬瓜茶,食完辣嘢,飲返杯嘢降吓溫都好,飲落酸酸甜甜咁,中和返。

好,坐低睇吓有咩好食先!

牛柏葉,烚完之後索晒啲湯,爽口,食得出好新鮮。

2021-08-24 64 浏览
久久未臨元朗 , 自 "721 , 唔見人"兩週年後首次入元朗辦事 , 辦完事後也接近黃昏 6PM左右 , 向來去到邊食到邊的我馬上看看附新有咩好介紹碌碌下網上看到有間附近雞煲火鍋好評如潮 , 回頭率幾高的一家火鍋店位置離西鐵站少許遠,至少10分鐘才到 , 位於青山公路段臭河旁與友人到達餐廳大約7PM左右 天色剛開始昏暗 , 餐廳裡大約可容納70-80人左右 , 大約18-20個卡位 , 每個卡位坐4人店內燈光以黃燈為主 , 並仿效最近各店家也比較HIT既復古風 , 模仿舊時難兄難弟60-70年代的舊式風格佈置 , 極具魅力如圖所見也是數十年前的產物 - 舊式老爺電視機 , 鐵甲萬能俠壁紙 , 當舖 , 舊式捲鐵閘 , 牆上格仔階磚及假窗等店員大多是風韻猶存的阿姐 , 服務態度良好 , 不會催促你下單等等 , 並會略為介紹招牌菜餐牌方法貴客填紙仔order牛肉有級數可選 , 豐儉由人除主打火鍋外 , 還有少量熟食部份以供選擇湯底方面選擇不少 , 我們選擇了 重慶辣雞煲 (半隻)重慶辣雞煲 我order了少辣 , 大約是譚仔 3小辣 - 小辣 左右程度 , 秘制醬料 惹味濃郁 , 並拌以

餐牌方法貴客填紙仔order

牛肉有級數可選 , 豐儉由人

除主打火鍋外 , 還有少量熟食部份以供選擇
湯底方面選擇不少 , 我們選擇了 重慶辣雞煲 (半隻)

重慶辣雞煲 我order了少辣 , 大約是譚仔 3小辣 - 小辣 左右程度 , 秘制醬料 惹味濃郁 , 並拌以大量芫茜及葱等調味 , 雞肉方面對比同是主做 重慶辣雞煲任食店起實在有過之而無不及 , 肉質嫩滑 , 濃烈醬汁已入晒雞肉裡頭 , 雖說是半隻 , 但份量絕對不少
Order了雪花肥牛 (大) , 份量頗多 , 兩個大男人食都夠晒 , 大約40-50多片左右....溶雪解凍一早做好 , 不似俹簁酒樓你order一碟就雪櫃拎一碟出黎硬綁綁成陣雪味
肉質方面 油脂分佈略均勻, 但不會太過肥 , 牛肉味濃 , 絕對吃得出不是坊間一般下價cheap cheap 牛肉
手打鮮蝦丸(八粒) - 鮮蝦味出色 , 內裡大大舊蝦仔 , 好彈牙, 自家手工制 , 值得推介

手打四寶丸大拼盤 - 牛丸,墨魚丸,豬肉丸,最後一個不知是鮮蝦丸還是龍蝦丸  各3粒 , 全部質素中上 , 尤其是墨魚丸好彈牙

墨魚水上飄  2塊 - 特色野 , 一般火鍋店無此 , 與丸類一樣彈牙非常 , 並佐以蟹籽 , 需要落煲滾一陣才吃 , 不宜生吃

最後是熟食 墨魚脆炸油炸鬼 , 墨魚MIX 油炸鬼 , 創意食法 , 物如其名 , 好好好 脆 , 並一樣是鋪以蟹籽在面 , 不會像傳統油炸鬼一樣好油 ,  如果你選一樣熟食,這也是必點第一選擇

最後埋單連加一 $550 左右 , 飽到上心口咁擠 ... 看到隔離台有杯1L的招牌水果茶$48 無緣一試 , 唯有寄望下次
黎緊冬天會再返食 , 天氣凍凍地應該會食得仲多
2021-08-18
2021-08-15 123 浏览
同朋友喺元朗返完工,佢話想食雞煲打開openrice,好快就搵到老闆火鍋冰室所以同朋友來到試一試。重慶雞煲半隻128,雞件夠多,唔似出邊嗰啲斬頭斬尾,啖啖肉,兩個男人食都覺得夠,味道足,唔會太咸。店員仲會幫手幫你炒雞,10分體貼。雪花肥牛 大 158,咁大碟咁靚都只係158,黎到同朋友望見到呆咗,品質唔使多講睇圖就知道有幾靚,好重牛味,唔會鞋烚烚。芝士牛丸,芝士墨魚丸,鹹蛋豬肉丸,鮮蝦雲呑,芝士做料既丸都勁重芝士味,鹹蛋豬肉丸就好似食緊鹹蛋肉餅咁,勁得意,鮮蝦雲吞爽口彈牙,皮薄餡靚。粒粒丸都好足料,睇吓啲色水幾靚,食材夠晒新鮮。老闆水果茶,凍檸檬冬瓜茶,大大杯嘢飲,打邊爐必叫!水果茶果味濃郁,冬瓜茶消暑解渴!食咁多嘢都冇人$300唔使,抵食!
同朋友喺元朗返完工,佢話想食雞煲
打開openrice,好快就搵到老闆火鍋冰室
所以同朋友來到試一試。
粒粒丸都好足料,睇吓啲色水幾靚,食材夠晒新鮮。
食咁多嘢都冇人$300唔使,抵食!
2021-08-12 90 浏览
元朗多野食就緊嫁拉,不過今次黎元朗揀左食雞煲,因為渣車過黎,而餐廳對出有個標位停車場,所以諗都唔諗揀左呢間入去食。首先我真係要讚下啲姐姐,因為我去食個日咁岩落雨,佢地見我地都有淋濕,一黎就安排我地坐無咁凍既位,之後仲比紙巾我地抹,呢啲舉動真係好窩心🥰入直題拉首先超級強烈推介佢調味架入面既XO醬🌟🌟🌟🌟🌟超足料,唔會好辣,好香口,姐姐話係自家製嫁,不過好可惜無得買,我真係好中意🥲野飲我就嗌左杯水果茶,呀😧唔應該叫杯,應該叫一渣,我將水果茶倒左2杯出嚟,你睇仲有幾多淨,真係超抵飲👍🤣小食方面我地嗌左墨魚脆炸油炸鬼🌟🌟🌟🌟佢舖係油炸鬼上面既蟹籽如果多啲就更加好,真係超脆,勁夾😋好味雞煲拉🌟🌟🌟🌟🌟個味道好正,超野味,但又唔會話好辣,而啲雞亦都好滑😍而配菜我地嗌左個肥牛,魷魚,豬腸,魚皮餃同娃娃菜整體都係高水準,唔會話因為個價錢平而將貨就價😋😋😋特別係個牛,有牛味之餘仲超有牛油香,高質😋😋🌟🌟🌟🌟🌟我影低左個餐牌可以比你地參考下,價錢唔貴又抵食👍👍

入直題拉

首先超級強烈推介佢調味架入面既XO醬
🌟🌟🌟🌟🌟

小食方面我地嗌左墨魚脆炸油炸鬼
🌟🌟🌟🌟

雞煲
🌟🌟🌟🌟🌟
個味道好正,超野味,但又唔會話好辣,而啲雞亦都好滑😍

而配菜我地嗌左個肥牛,魷魚,豬腸,魚皮餃同娃娃菜

整體都係高水準,唔會話因為個價錢平而將貨就價😋😋😋

特別係個牛,有牛味之餘仲超有牛油香,高質😋😋🌟🌟🌟🌟🌟

我影低左個餐牌可以比你地參考下,價錢唔貴又抵食👍👍
  • 老闆押水果茶
  • 重慶鮮辣雞煲
  • 墨魚脆炸油炸鬼
  • 調味XO 醬
2021-08-07 85 浏览
之前嚟呢到食個午餐同下午茶,食物質素唔錯。今次試埋佢個晚餐火鍋,果然無令我失望。一嚟到已經好肚餓所以就要咗個鹽香脆炸魷魚鬚($46)先,不得不讚佢呢個價錢真係非常實惠而且啲魷魚係新鮮即叫即炸,薄薄炸粉非常香脆滋味,價錢仲要係小食檔價錢但份量仲要多啲經店員介紹,點咗嗰個湯底係有好多配料嘅沙爆魚肚豬骨湯底,佢話呢個湯底好清甜,唔會咁濃味,配牛肉同海鮮都好啱所以我哋就決定要呢個。牛魔王嘅我地要咗個牛頸脊,海鮮就揀咗個珊瑚蚌牛頸脊可以揀細份大份 但細份2個人食都非常多 油脂分佈均勻夠吸引 簡單淥一淥已經食得 牛味非常濃郁 肉質非常嫩滑 珊瑚蚌份量超多, 又係輕輕淥下 爽口彈牙 帶少少甜味仲叫左兩杯清爽飲品,水果茶同百香果茶,夠晒清新冰涼,打邊爐除左汽水啤酒,仲有呢個好選擇。

牛魔王嘅我地要咗個牛頸脊,海鮮就揀咗個珊瑚蚌

珊瑚蚌份量超多, 又係輕輕淥下 爽口彈牙 帶少少甜味

2021-08-02 72 浏览
今日老朋友約咗我嚟呢度食火鍋 開頭一聽到佢話食火鍋以為又要去大排檔嗰度熱 點知佢揀咗呢間冰室非常闊落 裝修又靚仔夠曬懷舊feel我哋叫咗以下呢幾樣食物等唔切火鍋先要個墨魚脆炸油炸鬼跟住個火鍋湯底我哋就揀咗沙爆魚肚豬骨湯 另外要咗個鯇魚腩,芝士手打牛丸同埋後加蟹籽墨魚手打滑估唔到個墨魚脆炸鬼係咁多嘅 一客有六件 油炸鬼炸得夠脆 上面嘅墨魚非常彈牙唔會係霉霉嘅 上面仲好有好多蟹籽又彈牙又爽口又夠脆 口感十足 超好食湯底冇耐就嚟啦 足料到嚇親人呀 魚肚,豬骨多到我哋有少少擔心仲打唔打到邊爐,仲有紅蘿蔔,粟米,鮮冬菇同雞腳, 魚肚夠晒淋,吸晒湯汁好味道 ,成個湯底都好正佢呢度配料可揀半份或一份,要左半份院魚腩,夠晒爽,食落有少少彈牙夠晒新鮮,同個湯底好夾芝士手打牛丸係咪真係手打就唔知但絕對唔係粉溝出嚟嘅丸,略嫌細粒,不過好味道至於個墨魚滑,因為覺得個前菜墨魚油炸鬼太正,所以追加個墨魚滑,又係勁多蟹籽,大愛,非常彈牙,有墨魚味,正餐廳店員都好好服務,讚,絕對要再幫襯

我哋叫咗以下呢幾樣食物
等唔切火鍋先要個墨魚脆炸油炸鬼

餐廳店員都好好服務,讚,絕對要再幫襯

2021-08-01 88 浏览
夏天雖然熱辣辣,但總會有想食雞煲打邊爐嘅日子,買料返屋企整又整到身水身汗,都係出街食算😛今日同屋企人去咗元朗永年行入去果條巷仔食,餐廳行懷舊泳室主題裝修,好似返咗去80年代咁(當然環境乾淨同冷氣都係2021年嘅水準haha)第一步就緊係叫個鍋底先,叫咗個重慶鮮辣雞煲(半隻雞,少少辣),加多入臭豆腐水食先上枱個煲唔似出邊係不銹鋼,係厚實得嚟夠深,唔怕等陣打邊爐太淺冇位淥嘢食,店員會幫忙睇火同翻拌,等佢唔好燶底,一開蓋超香,食落雞件嫩滑夠入味,呢間鋪嘅雞煲醬濃味得嚟帶甜味,少少辣啱哂唔食辣嘅屋企人,超惹味,係得暫時食過最滿意嘅雞煲醬臭豆腐外脆內軟,臭味聞落去都有,食落就唔算太濃,但送啤酒一流😋食完雞煲就打邊爐,叫咗超多唔同嘅嘢食,推薦嘅有安格斯牛頸脊、墨魚水上飄同花膠仔牛頸脊肉味濃,𤆥一𤆥就食得,太熟反而浪費咗啲靚牛墨魚水上飄就舊舊都拳頭咁大,將大量墨魚滑釀咗係魚肚入邊,咬落去爽口彈牙,食完一舊都超飽🤣🤣花膠仔就大大塊,又厚肉,配合雞煲醬汁味係超好味,又養顏😋另外叫魚皮嘅時候冇睇清楚,以為係平時果啲,點知係金莎炸魚皮,仲要即叫即炸,真係送啤吹水至佳拍檔😍😍題外話,呢度啲店員都好細心,例如加

牛頸脊肉味濃,𤆥一𤆥就食得,太熟反而浪費咗啲靚牛

花膠仔就大大塊,又厚肉,配合雞煲醬汁味係超好味,又養顏😋

題外話,呢度啲店員都好細心,例如加湯嘅嘅時候會搵隻碟擋住,唔會彈到周圍都係

整體嚟講都唔錯,環境坐得舒服,食物質素水平以上,乾淨企理,都值得再嚟😋
2021-07-30 1704 浏览
Happy Thursday,又係覓食好日子。開始食厭屯門,所以同同事去元朗搵好西。離遠就見到老闆冰室火鍋嘅招牌。夏日熱辣辣最適合打邊爐,以熱治熱!好彩其實呢到冷氣十足。火鍋有唔同湯底,連雞煲都有幾款,除咗有常見嘅重慶酸辣之外,仲有高配嘅蟹同埋鮑魚雞煲。叫咗個常見啲嘅酸辣豬肚鮮雞煲、最愛嘅牛— 美國雪花肥牛、脆肉鯇片、手打四寶丸小拼盆同埋蟹籽鮮蝦手打滑。仲特登嗌左一款小食,墨魚脆炸油炸鬼。火鍋當然唔少得飲品,呢度以港式火鍋為主,點知原來有水果茶。酸辣豬肚鮮雞煲好足料!辣度選擇咗少辣,唔太食辣嘅同事都食到。原本以為得豬肚同雞,仲有豬紅、紅薯粉。早知唔刻意叫芋絲,紅薯粉吸曬個湯味,好惹味。湯底有少少麻,酸同辣味唔會太刺激。半隻鮮雞都好大份,皮薄肉厚。手打四寶丸小拼盆有豬肉丸、蝦丸、墨魚丸、牛丸,各兩粒。粒粒都好彈牙。牛丸好濃牛味,juicy。墨魚丸有墨魚粒,口感最佳。脆肉鯇片有5大厚片,肉質新鮮。有陣時忘記咗淥得太耐,都唔會嚡,口感仍然爽。火鍋料當然唔少得肥牛片,必食美國雪花肥牛。細碟都已經好多。雪花分佈平均,唔會太肥。片片都厚切,啖啖肉。好重嘅牛肉味加埋湯底嘅少辣,唔需要點醬料都夠曬味。

夏日熱辣辣最適合打邊爐,以熱治熱!好彩其實呢到冷氣十足。

手打四寶丸小拼盤

脆肉鯇片

美國雪花肥牛

小食墨魚脆炸油炸鬼係另一推介。面頭有海量蟹籽,一咬落去脆卜卜。油炸鬼入面包住墨魚膠,幾特別。
墨魚脆炸油炸鬼

老闆押水果茶好大杯,兩人share剛剛好。味道好香嘅百香果味,再配酸酸地嘅梅、橙,好解滯。仲有最愛嘅椰果係入面。
老闆閘水果茶

兩個人KO曬啲嘢!好滿足呀~
2021-07-29
手打四寶丸小拼盤
脆肉鯇片
美國雪花肥牛
墨魚脆炸油炸鬼
老闆閘水果茶
  • 老闆押水果茶
2021-07-29 70 浏览
大家都知道元朗好多美食,尤其是係雞煲周圍都有,但好食嘅雞煲就真係唔係好多,呢一間老闆火鍋冰室第一次試,但係已經好吸引我。一入到去,係一間好懷舊冰室做主題嘅餐廳,裏面嘅裝飾同埋佈置都好有舊香港時代嘅影子,所以零舍有心情試吓佢嘅雞煲。嘢食方面,佢除咗雞煲有唔同嘅味道之外,食完雞煲之後仲可以叫其他餸嚟打邊爐,而且打邊爐嘅料好充足,好多款,包你一定有想試嘅嘢。今次就叫咗佢嗰個特色招牌菜,重慶辣雞煲,但因為有朋友唔係好食得辣所以叫咗個超小辣嚟試吓。個雞煲味道好夠,啲雞好入味,雖然今次叫得唔係好辣,但係個雞煲味好濃郁,雞煲將有啲甜甜地嘅味道,我哋都覺得原來唔辣嘅雞煲都可以整得好好食,呢一間就真係整得好好,10分推薦。咁啱藍妹啤酒做緊優惠買二送一,所以有三支啤酒,食雞煲送啤酒係一流㗎。舖頭都有好多醬料可以選擇,自己調教自己鍾意嘅仗,有辣椒,蔥,蒜蓉同埋XO醬,鍾意幾多自己加。我見呢一個安格斯牛肉好多人叫,一於就試吓佢,份量都幾大份,啲肉真係幾好食嘅安格斯嚟,牛味好濃,肉質好嫩,唔怪得知咁多人叫來食啦。呢個係佢嗰個招牌菜,墨魚水上飄,一於叫嚟試吓,出面係好好食嘅墨魚滑,裏面包着一舊花膠,大大嚿,用嚟打

呢個係佢嗰個招牌菜,墨魚水上飄,一於叫嚟試吓,出面係好好食嘅墨魚滑,裏面包着一舊花膠,大大嚿,用嚟打邊爐食一流。

而其他嘅火鍋料都好新鮮,大家可以照自己嘅喜好叫嚟食

2021-07-26
  • 重慶鮮辣雞煲