2021-04-20
今晚OT收工,幾個同事一齊去食飯,揸車經過元朗,搵位泊車,泊車之後見到呢間老闆火鍋冰室門口企滿人等位,就埋去攞左張飛等位,佢地反枱速度好快,轉個頭就入左去啦。入到去之後,就揀食雞煲先定直接打邊爐,我同3個同事就揀左食醉雞煲先,雞煲一上台就已經好香,當然就要再煮多一陣。過多5分鐘左右,終於個湯滾左,可以開餐啦。我地叫既係一隻雞,為左快d有得食,我地先落左半隻,再等多5分鐘,終於有得食。我鐘意食肉多d,我即時夾左雞胸肉食,一食落口,內質好滑,好入味,一入口成口已經係花雕同紅棗味,超級好食。之後我地食埋另外果半隻雞,就開始叫火鍋材料。火鍋材料紙上面選擇超級多,有火鍋料,有即食料,都有好多好特別既野食同飲品。飲品方面,食火鍋係長期作戰,所以一杯又大又凍既飲品係小不了,估唔到呢度既飲品仲要好健康,我朋友叫左2杯凍柑桔檸檬,我叫左呢杯超大杯既水果茶,有超多水果係入面,酸酸甜甜咁,即刻唔覺得食滯左,隻杯又keep到凍,我食左3個鐘,杯茶都仲係凍既。係我哋等緊嘢食嘅同時,叫咗一份熟食,鹽香脆炸魷魚鬚,$4X既價錢,分量多到可以疊到一座山,炸份非常薄,魷魚鬚非常滑。食物方面,打邊爐最重要嘅牛肉,當然係美
食物方面,打邊爐最重要嘅牛肉,當然係美國雪花肥牛,我哋就叫咗一份大份嘅,大約有五十塊,上枱擺碟非常之靚,睇到肥瘦分佈好靚,入口即時溶化。之後再叫咗一碟爽嫩滑牛利托,入口非常爽口,牛肉香味非常濃郁。
海鮮方面,我就叫左美國靚桶蠔,一碟有7隻,每隻都同我隻手掌一樣咁長,非常大隻,味道非常鮮甜。
食完肉同海鮮,就叫咗一碟娃娃菜幫助消化,娃娃菜非常靚,每棵都非常新鮮,無黑無爛,娃娃菜放落湯來錄了大約10分鐘,完全吸入左花雕醉雞嘅湯味,非常好味爽口。