餐厅: 聘珍樓
资讯:

2011-10-27 1895 浏览
陪朋友考完琴試,之後佢媽媽請食飯諗住呢間貴野應該唔錯la , 點知原來咁差。一睇張單,剩係小點都要$19 -_- 之後叫左d 飲茶ge 大路野,蝦蛟、叉燒腸、奶皇包、小籠包先食蝦蛟,無味的,我諗可能因為無落味精掛,不過d 蝦本身一d 鮮味都無......叉燒腸、奶皇包算係不過不失。跟住個小籠包先大鑊 !!!! 一食就知d 肉唔新鮮,仲食到d 苦味 急凍果d 都好食過佢 之後叫多個粉麵,又係唔掂............ 真係好失望 又貴又難食,呢間都算係數一數二
陪朋友考完琴試,之後佢媽媽請食飯

諗住呢間貴野應該唔錯la , 點知原來咁差。

一睇張單,剩係小點都要$19 -_-

之後叫左d 飲茶ge 大路野,蝦蛟、叉燒腸、奶皇包、小籠包

叉燒腸、奶皇包算係不過不失。

急凍果d 都好食過佢

之後叫多個粉麵,又係唔掂............

真係好失望

又貴又難食,呢間都算係數一數二
2011-10-27
2011-05-21 1535 浏览
本來同婆婆在鑽石山荷里活廣場逛街,逛到聘珍樓便進去吃個午飯...叫了上素蒸餃,叉燒包,豉汁蒸鳳爪,潮洲粉果,蜆芥鯪魚球,煎薄餅...味道真是一般,算~最不可理喻是,為何xo醬收我$15呢?一來我沒用過,二來又不是我要求的,三來一碟少少的xo醬不用$15吧*還有兩個人食了6樣野收$227??真係唔抵食!(p.s. 茗茶每位$11,服務費$21~)
單據
2011-05-21
單據
2011-05-11 1088 浏览
本來一家人打算浴彿後到荷里活廣場3樓既聯邦皇宮嘆茶, 因為人太多而轉去 2樓既聘珍樓。 呢間屬高檔酒樓, 價錢當然有番咁上下貴格, 可惜侍應既服務質數欠佳(無人斟茶兼黑口黑面, 似乎唔多想做生意), 食物質數只算中等, 完全不值一試!蝦餃, 燒賣, 排骨, 鳳瓜, 牛肉, 炸腐皮卷, 潮洲粉果, 叉燒包: 味道一般無特別。小籠包: 皮薄,肉質鮮甜。 流沙包: d流沙實實的。三色糕: 三件都超迷你, 其中芋頭榚比較鬆軟。蝦腸: 好大隻蝦。以上點心全部要成廿几至三十蚊左右一碟, 最後叫咗個荷叶飯算係最好食, 內有大隻蝦, d飯又粒粒分明, 但要成過百蚊一個, 五位埋單成五百几蚊, 唔多抵食囉=.=!!!
!

小籠包: 皮薄,肉質鮮甜

流沙包: d流沙實實的

三色糕: 三件都超迷你, 其中芋頭榚比較鬆軟。

蝦腸: 好大隻蝦。

2011-05-10
2010-10-01 946 浏览
cha siu ginger fried rice with egg whitelot of cha siu inside, not fatty meat and hv ginger cube a bit, that's tasty! also the rice is separate each other, not too hard and not too soft, although it's fried rice, it's not oily at all!prawn egg fried ho funthe ho fun is separate also, not too oily, the egg is very smooth, prawn is fresh and big, not dead prawnfried custard ballthe custard inside is just right in sweet taste and there's lots of custard inside! the outer layer is very cripsy and hv

prawn egg fried ho fun

fried custard ball

the custard inside is just right in sweet taste and there's lots of custard inside! the outer layer is very cripsy and hv seasame~ not oily!

waiter is very nice and always promote the desset to us after lunch~
2010-06-28 671 浏览
又學期尾, 老細請飲茶~蝦餃個皮煙煙un un, 晶瑩剔透, d蝦好爽口, 新鮮,有d荀係入面食落sor sor聲 燒賣冇肥豬肉, d蝦都好新鮮, 冬菇絲好香, 但唔係好大粒ja wo明太子海鮮炒飯個飯炒得乾身又唔油, 有帶子, 蝦, 蛋絲, 明太子, 材料豐富滑蛋蝦炒河一d都唔油, 不過d河粉一舊舊ge, 太多汁, d蝦好大隻蝦多士即炸, 有dd芝士同蝦膠係面, 不過一咬落去有油bit出來, 食之前最好sor一sor, 點沙律醬酸酸地幾好味整體: 食得出冇味精, 所以味道偏淡
又學期尾, 老細請飲茶~

整體: 食得出冇味精, 所以味道偏淡
2009-11-29 420 浏览
昨天下午2時 - (三人行)1) 服務差 唔尊業奶皇流沙包 (冇流沙既奶皇包,我在其他酒樓吃過真係有流出黎架,我立即叫待應來問為何沒有奶皇流出來,她講是沒有的,便立即行開,沒有理會我們,於是我要找經理,她才行過來,幫我們退款)2) 食物價錢貴,唔低食1.蜜汁叉燒飽 (一般)2.鮮蝦腸粉 (蝦不錯)3.煎籮蔔糕 (一般)4.豉油皇炒麵 $88 (價錢貴,沒有獲氣,街頭豉油皇炒麵好吃過此麵)5.灌湯小籠包 (沒有湯流出來,小籠包皮很厚)6.煎薄餐 (不鬆化)食完一肚氣
昨天下午2時 - (三人行)

1) 服務差 唔尊業

2) 食物價錢貴,唔低食
1.蜜汁叉燒飽 (一般)
2.鮮蝦腸粉 (蝦不錯)
3.煎籮蔔糕 (一般)
5.灌湯小籠包 (沒有湯流出來,小籠包皮很厚)
6.煎薄餐 (不鬆化)

食完一肚氣

2009-11-28
2009-11-06 211 浏览
今天本黎相約友人於polyu聚賢樓吃飯兼幹些事誰不知有人放了飛機?於是決定了轉移陣地前往騁珍樓!在之前也在於銅鑼的騁珍樓吃過午市茶點感覺十分不錯於是便前往這間試試晚飯如何進去後,環境十分好,裝修不錯有鋼琴伴奏~有點像four seasons感覺哈哈音樂十分悅耳是晚由於沒有帶高科技只影了數張相片其實仍有其他菜式和友人點了個套餐~頭盤本黎要豬頸肉但經理說賣光了只好轉叉燒叉燒雖然有點欠缺肥肉但味道十分好!伴碟的海哲大大舊,好有咬感在北京樓,又一棧,嘉麟樓的海哲都較幼,這兒比他們好!之後就到湯~竹絲雞煲飽魚再唔知咩虫草花物體姑勿論材料這湯簡直是在別的店鋪飲不到完全入味,飲完不會口渴證明不添味精!之後就系龍躉球,士多啤利骨,飯下面都有介紹了甜品是清熱潤口的雪耳木瓜湯水o岩哂依家既天氣呢!講完食物,到服務了各位侍應們都非常有禮貌~該店店長還不時走來與我們聊天哈哈,可能和友人的歲數在那兒較特別吧~總結:這間店鋪真的是一間不錯的店鋪雖然價錢比較昂貴,但完全物有所值有時候,我在想,為什麼這麼好的店鋪米芝連好像沒評價但是朗豪酒店間"明閣"便有兩星?到抵佢點樣囉呢?真系好奇怪ps:第1次俾間鋪頭滿分!
今天本黎相約友人於polyu聚賢樓吃飯兼幹些事
誰不知有人放了飛機?
於是決定了轉移陣地
前往騁珍樓!
在之前也在於銅鑼的騁珍樓吃過午市茶點
感覺十分不錯
於是便前往這間試試晚飯如何
進去後,環境十分好,裝修不錯
有鋼琴伴奏~有點像four seasons感覺哈哈
音樂十分悅耳
是晚由於沒有帶高科技
只影了數張相片
其實仍有其他菜式
和友人點了個套餐~
頭盤本黎要豬頸肉
但經理說賣光了只好轉叉燒
叉燒雖然有點欠缺肥肉
但味道十分好!伴碟的海哲大大舊,好有咬感
在北京樓,又一棧,嘉麟樓的海哲都較幼,這兒比他們好!
之後就到湯~
竹絲雞煲飽魚再唔知咩虫草花物體
姑勿論材料
這湯簡直是在別的店鋪飲不到
完全入味,飲完不會口渴證明不添味精!
之後就系龍躉球,士多啤利骨,飯
下面都有介紹了
甜品是清熱潤口的雪耳木瓜湯水
o岩哂依家既天氣呢!
講完食物,到服務了
各位侍應們都非常有禮貌~
該店店長還不時走來與我們聊天

哈哈,可能和友人的歲數在那兒較特別吧~
總結:
這間店鋪真的是一間不錯的店鋪
雖然價錢比較昂貴,但完全物有所值
有時候,我在想,為什麼這麼好的店鋪米芝連好像沒評價
但是朗豪酒店間"明閣"便有兩星?
到抵佢點樣囉呢?真系好奇怪
ps:第1次俾間鋪頭滿分!
士多啤利骨,超正,溝埋超特別,有陣類似奶黃味既味道,但系超好吃!
龍躉球配唔知咩野,好好食,可惜我唔食魚,唔系既話我一定食哂佢
飽汁雞粒飯,味道很好,但是香味欠奉,但仍然是十分好吃
依個唔知咩名堂,跟餐上,很夠獲氣!
2009-11-05
飽汁雞粒飯,味道很好,但是香味欠奉,但仍然是十分好吃
依個唔知咩名堂,跟餐上,很夠獲氣!
  • 所有
2009-10-24 172 浏览
阿媽一年一度生日, 就黎豪一次。近排有個蟹宴做優惠, 半價$7xx , 原價$15xx, 6位用, 好似幾抵, 就試一試啦~我地7 個人, 所以最後除左要個6 人用既蟹宴, 仲加左個鴛鴦炒飯。呢到之前裝修過, 比之前更加高級, 入到去只得幾圍人, 但就好多waiter, 燈光好暗, d 人好好服務, 仲有人彈琴, 不過我地唔識欣賞, 只感覺到好嘈, 阻住我地傾計, 可能我地又咁岩坐係隔離。黎呢d 高級地方食野, 真係要有耐性, 可能佢係即叫即整, 我地叫左起菜都要等半粒鍾多先有野食, 又肚餓哦, 真係有時等到有d 忟。第1個菜—炸蟹鉗, 我好欣賞呢個呀, 同平時出面食既真係唔同, 呢個應該真係自己打d 蟹肉, 好爽口, 仲有生果同蝦片墊底, gd~~第2 個菜—蟹湯, 把隻蟹同d 粉絲, 雜姑, 一齊煲, 好鮮甜, 正~第3 個蟹肉炒炸魚, 感覺似賽螃蟹, 但就多左d 炸魚, 不過咸左d~第4個炸雞, 炸得好正, 個皮脆卜卜, d 肉就滑lulu, 正。第5個係蔥花蟹子花卷, 呢個最普通, 似係出面食幾蚊既花卷, 只係卷上多左d 蟹子, 仲係勁細粒, 一啖就無左, 同埋蒸左既蟹子係無咁
阿媽一年一度生日, 就黎豪一次。
第5個係蔥花蟹子花卷, 呢個最普通, 似係出面食幾蚊既花卷, 只係卷上多左d 蟹子, 仲係勁細粒, 一啖就無左, 同埋蒸左既蟹子係無咁好食既。
第6個係椰汁紫米露, 以為係平時食既紫米露, 原來係平時既西米露, 但就無左西米轉左紫米, 仲有d椰肉,好香,好食!
最後係另外叫既炒飯,呢個係因為怕大家唔夠食而叫既, 但其實都好夠, 好飽,呢個炒飯就好普通啦,無咩特別,只係特別貴, $95哦~~
最後+茶錢$10@,2碟xo汁$30,連加一,埋單係過千蚊~~
姐係百幾蚊個人, 其實都唔貴既, 有咁既服務,咁既質素,係抵既!
2009-10-22
庆祝纪念
生日
2009-09-22 156 浏览
長輩喜事聚餐,指定聘珍樓,間房兩圍全包。上桌皆是大路粵式筵席菜:燒乳豬、帶子蝦球拼西蘭花、柱甫瓤節瓜環、百花蟹拑、鮑魚鵝掌跟菜膽、海味羹、蒸海魚、炸子雞;單尾水餃麵、薑米叉燒菜粒炒飯紫米芋條椰汁露、酥餅、香蘭千層糕、鮮果拼盆。味道甚好,只是不慣晚食兼略感風寒,故半途即現滯。水餃麵用上伊麵,免去生麵來貨水準的憂慮,是聰明的做法,而且湯底較外邊清淡,單尾最佳。鮑掌汁層次豐富,顯然用心調較。個人而言,筵席只為禮節,食味與氣氛總不及大伙放懷大吃或者三四人精緻小敍令人暢快。

長輩喜事聚餐,指定聘珍樓,間房兩圍全包。

2009-09-22
2009-08-13 127 浏览
個人認為佢d點心係好好味!!飲早茶成日都咁多人,就知受歡迎啦!!我未食過一樣覺得難食ge~~樣樣都好好味=)推介我d至愛先!!叉燒飽:好味!!個包好軟~~~熱騰騰~~皮薄涵靚oishi!!XO醬炒腸粉:炒得好香!!至like食~~~>"<次次叫!!福建炒飯:好味!!料又多!!~~口味偏重~~岩我=)雞絲粉皮:正,最like食呢個!!勁開胃!!鮑汁x瓜:正~~個人認為好食過陶x個d~~~~因為淋d!!其他如蝦餃~燒賣,腸粉都好好食!!佢d炒飯都ok~不過唔記得上次果個叫咩!!仲有米線食tim!!!食過一個有"姑姑"的米線~好健康呢!!米線亦唔會一pet淋曬~非常好!!價錢同質素都成正比!!會再去食=)

我未食過一樣覺得難食ge~~樣樣都好好味=)
推介我d至愛先!!

福建炒飯:好味!!料又多!!
~~口味偏重~~岩我=)
雞絲粉皮:正,最like食呢個!!勁開胃!!

鮑汁x瓜:正~~個人認為好食過陶x個d~~~~因為淋d!!

食過一個有"姑姑"的米線~好健康呢!!
米線亦唔會一pet淋曬~非常好!!
價錢同質素都成正比!!會再去食=)
2009-07-21 149 浏览
因為前排家中各人相繼病倒的關係, 慶祝父,母親節的事宜一拖再拖, 昨晚終於可以一次過慶祝! 前來聘珍樓吃飯是老爸的主意, 因為有信用卡優惠, 於是來這裡上試試所謂"高檔"的中菜! 星期五晚上約7時到達, 客人不多, 只有1/3滿. 內裡的裝飾像酒店扒房多過像中菜館, 十分西化, 而且燈光較暗. 我們點了龍井茶和石窩優惠四人套餐. 點菜後不久便開始上菜. 先送來錦繡小食拼盤, 賣相很精緻, 拼盤包括: 海哲, 叉燒, 豆角和煙鴨胸. 海哲十分爽脆, 一片片的跟平日吃的大不相同! 叉燒帶點肥, 但吃起來不太油膩, 帶有蜜汁味, 味道甜甜的很不錯; 豆角味道較淡, 但沾染了叉燒的甜味, 吃起來也ok; 煙鴨胸有煙燻味, 鴨胸肉十分軟滑, 很香鴨肉味, 與平日吃的"o鞋口"鴨肉好得多!!!!! 是全晚最佳之選!!!!明火煲靚湯說穿了其實是冬瓜意米雞腳湯. 上枱的碗子是升高了, 但不太習慣的關係, 吃起來時有點雞手鴨腳. 味道方面, 跟一般酒樓的例湯一樣.....淡而無味, 我認為老爸在家煲的冬瓜意米湯的水準比這個好得多!雪裡紅袍煮海斑即是雪菜加炸石斑. 雪菜經過泡浸後, 只有少量的鹹味; 炸魚
!

雪裡紅袍煮海斑即是雪菜加炸石斑. 雪菜經過泡浸後, 只有少量的鹹味; 炸魚就像做松子桂魚一般, 炸至金黃, 魚肉不嚡但魚味卻大打折扣, 除香口外吃不出魚味.

石窩原隻鮮鮑扣刺參上枱時用石窩裝著, 上面的醬汁還在滾著, 起了很多泡泡!! 鮮鮑味道較淡, 不算韌; 刺參可能是發得太大的關係, 看起來一點也不像刺參, 味道淡而無味, 濃味的醬汁一點也吸收不到, 令人失望. 伴碟的小棠菜因為用石窩的關係, 溫度太高, 使菜葉都燒焦了而且黏在石窩上, 菜身又煮得過久, 變得太淋, 好好的一道菜給糟塌了, 實在可惜!

乾蔥豆豉鮮雞煲就像平時吃的啫啫雞煲, 不過較乾, 而且雞味很淡, 令人懷疑是否在吃雪藏貸(但該酒家自稱供應鮮貨!!!!)! 比深水埗的大排檔的水準, 實在有一大截距離!

蔥花瑤柱蛋白炒飯很"的骰", 每人只有一小碗! 不過挺多料的, 有蛋白和很多瑤柱, 味道不是太乾, 入口的口感不錯, 又不太油, 好吃! 但份量卻少得很, 如果多一點就更好!!

紫米鮮椰露本來味道不錯, 有紫米, 西米和有椰漿的甜品, 可惜紫米和西米都煮得過久, 令紫米的咬口大減, 西米又太淋, 可喜的是不太甜, 椰子味濃郁. 如果加上有咬口的紫米的話會更好!

雖然這間酒家走的是高檔路線, 裝設也不錯, 可是, 食物整體的水準只是一般, 服務水準也說不上是好, 也有不少漏單和送錯食物的情況, 但價錢卻是五星級! 單是茶芥每位已經要十元, 另外那個xo辣椒醬油更十五元! 難怪當晚大部分食客都是點那個信用卡套餐! 如果是正價的話, 相信生意會更淡薄.
錦繡小食拼盤
庆祝纪念
父亲节
錦繡小食拼盤
2009-05-24 112 浏览
本來以為有口碑就值得一試,但一家四人早上想飲早茶,見無人輪就應該好快到啦,點知原來佢地有班神秘熟客,同個知客傾兩句就入得,睇見禁就梗係問佢點解禁耐,佢答我地就快到就算!見佢禁對我地講大話,挭係唔開心啦,千祈唔好信佢地寫話等超過幾多分鐘就有幾多減,入都無得入!!

點知原來佢地有班神秘熟客,同個知客傾兩句就入得,

睇見禁就梗係問佢點解禁耐,佢答我地就快到就算!

見佢禁對我地講大話,挭係唔開心啦,

千祈唔好信佢地寫話等超過幾多分鐘就有幾多減,

入都無得入!!
2008-05-04
  • 無得食
2009-05-17 119 浏览
自每星期日要上課後,已很久沒有一家人一起到酒樓吃吃點心飲飲茶,難得今個星期日休課一次,馬上招齊人馬,一行八大一細,到家附近的「聘珍樓」來個茶聚。不要說「茶聚」難得,近來連回家吃飯的次數也少之又少,一星期只有一至兩天,所以這次絕對是難得的機會。鑽石山店在裝修後也未有機會光顧,裝修後的感覺確定比之前豪華一點,但整體上仍是觀塘店有氣派一些。點了的點心之中,有熟悉的也有首次點的,內容如下。另由於食物眾多,所以分為三類來評︰煎蘿蔔糕 ($22.00)原隻鮮蝦餃 ($29.00)魚子燒賣皇 ($29.00)蜜汁叉燒飽 ($18.00)馬拉糕 ($22.00)鮮竹牛肉球 ($26.00)上湯鮮竹卷 ($26.00)蜂巢芋角 ($22.00)五香咸水角 ($18.00)蜜汁叉燒腸粉 ($32.00)五香牛展 ($50.00)豉油皇炒腸粉 ($50.00)豆沙窩餅 ($22.00)叉燒餐飽 ($22.00)茗茶 - 8位 ($88.00)XO醬 - 2碟 ($30.00)「水準給人驚喜」-「蜜汁叉燒飽」蜜汁多、甜味調得好,叉燒帶點肥,外皮厚薄適中,不會吃至一口是粉,或要灌水來救命,有驚喜。-「蜂巢芋角」
煎蘿蔔糕 ($22.00)
原隻鮮蝦餃 ($29.00)
魚子燒賣皇 ($29.00)
蜜汁叉燒飽 ($18.00)
馬拉糕 ($22.00)
鮮竹牛肉球 ($26.00)
上湯鮮竹卷 ($26.00)
蜂巢芋角 ($22.00)
五香咸水角 ($18.00)
蜜汁叉燒腸粉 ($32.00)
五香牛展 ($50.00)
豉油皇炒腸粉 ($50.00)
豆沙窩餅 ($22.00)
叉燒餐飽 ($22.00)
茗茶 - 8位 ($88.00)
XO醬 - 2碟 ($30.00)

「水準給人驚喜」
-「蜂巢芋角」基本上每次也是必點的炸點,外皮炸成大而鬆的蜂巢狀,雖然今次的蜂巢稍為收歛了一點,但餡料沒有欺場,芋頭粉得來夠香,香脆的外層加上香軟的內層,口感一流。
-「五香咸水角」又是一款出色的炸點,外皮脆而不黏,餡料豐富味香,雖然較熱氣,但也沒不吃的理由。
-「五香牛展」首次點的食物,索價五十個大洋,只有十二件,每件價格超過四個大洋,如不能打入「水準給人驚喜」之列,自己一定早已反了檯。質素所面,牛展腍身,筋位與肉位混在一起,味道只帶清清的滷水味,不會蓋過了牛展自身的味道。

「水準中規中舉」
-「原隻鮮蝦餃」皮薄餡料足,但卻沒有了以往那驚喜的味道,有點水準下跌。
-「蜜汁叉燒腸」腸皮雖滑但拉得不夠薄,豉油味道沒有甚麼特別,如覺飲茶沒腸粉不像樣,一點無妨。
-「上湯鮮竹卷」上湯夠清甜,鮮竹卷的味道跟往常一樣肉香味足,腐竹皮爽口,一款一貫水準的點心。
-「豉油皇炒腸炒」自己本身較喜歡同類的「XO醬炒腸粉」,不過媽咪點明要「豉油皇」,怎能逆她意。今次的豉油皇甜味重了些,但炒得夠乾身油少,同時亦均勻。粉皮雖薄,但在卷了多圈後,腸粉夠厚身,亦夠滑。
-「叉燒餐飽」雖與叉燒飽用同一款餡料,但因外皮不同而出現不同結果,始終是傳統的麵粉皮較合適。

「水準未能入流」
-「魚子燒賣皇」此店的燒賣只有「鹹魚燒賣」是有水準的,可惜現在已沒供應。今次的燒賣當然跟往常一樣未能入流,因為蝦肉跟冬菇過大,與豬肉未能達到應有的平衡。
-「煎蘿蔔糕」味道有點怪怪的,未知是加入了何種調味料,雖然吃得出是用足料的蘿蔔,但味道令其大打折扣。
-「馬拉糕」以往沒有此款傳統的馬拉糕,而有「馬拉奶皇糕」,可惜此傳統點心的真正味道,還是真真正正的老茶居才能做到。
-「鮮竹牛肉球」過往被我擊節讚賞過的點心,今次的水準下跌得非常利害。以往香濃的牛肉味已不知所縱,換來的只是一團在街邊賣八元三粒的貨色。
-「豆沙窩餅」又是首次嚐試的食物,可惜的是沒有下次。未知是來自那中國那一省份的窩餅製法,外皮厚得來不脆,吃得滿口是粉漿,豆沙餡亦沒有紅豆香味,是超失敗之作。

雖然在同一商場還有兩間酒樓,而價錢亦會平宜一些,但如給我再次選擇的話,我仍然會到此。始終無論在食物、服務及環境也是勝一籌,再加上難得一家人在星期天相約茶聚,吃得貴一點也值得,與家人相聚是無價的。
「蜜汁叉燒飽」
「蜂巢芋角」
「五香咸水角」
「五香牛展」
「豉油皇炒腸粉」
「叉燒腸粉」
「馬拉糕」
「魚子燒賣皇」
2009-05-17
$67 (早餐)
「蜜汁叉燒飽」
「蜂巢芋角」
「五香咸水角」
「五香牛展」
  • 蜂巢芋角、五香咸水角、蜜汁叉燒飽
2008-11-06 86 浏览
星期日,我們一家人慣常到外面食飯,加上今個星期三是佰父的生日,所以約埋伯父和細叔二家人到礸石山荷里活一齊慶祝一番。起初,想去爸爸媽媽結婚時攞酒的聯邦大酒樓,但是伯父話想去聘珍樓試吓。我們等了大約十分鐘左右就有枱 (如等候超過十五鐘就有八折優惠),PR見我們有六個大人和三個小朋友,所以給一個比較寛倘的中房桌,一坐下已經有個女侍應招呼我們,沖三壺茶,普洱、鐡觀音和媽媽最喜歡的香片,媽媽話香片比較淡香,伯父和爸爸話普洱與其他酒樓相比下不會過濃亦不澀。我們九個人order二個飯 --八寶荷葉飯,臘味糯米飯、二個麵 -- 芙蓉瑤柱炆粗麵和四川擔擔麵、潮式蠔仔肉碎粥、七個點心等等。臘味糯米飯 HK$98…. 臘味糯米飯 HK$98 臘味糯米飯 HK$98 部長特別介紹臘味糯米飯,是他們的招牌菜,叫我們一定要試。一般的臘味糯米飯,餸比飯會少很多,而這個招牌菜的餸飯比例就較為合適,食落有很重臘味,但不會太咸,飯又軟硬適中,一粒粒,最o岩冬天食。如果不太喜歡濃味的飯,不防可試八寶荷葉飯,因為飯粒一樣不會太硬,濕濕地食落去感覺很Warm和有瑤柱味。潮式蠔仔肉碎粥,的確有很多蠔仔肉,反之粥太少而水太多,口感

部長特別介紹臘味糯米飯,是他們的招牌菜,叫我們一定要試。一般的臘味糯米飯,餸比飯會少很多,而這個招牌菜的餸飯比例就較為合適,食落有很重臘味,但不會太咸,飯又軟硬適中,一粒粒,最o岩冬天食。如果不太喜歡濃味的飯,不防可試八寶荷葉飯,因為飯粒一樣不會太硬,濕濕地食落去感覺很Warm和有瑤柱味。潮式蠔仔肉碎粥,的確有很多蠔仔肉,反之粥太少而水太多,口感程度,較為未能滿足。至於芙蓉瑤柱炆粗麵,就略嫌比較濕,賣相方面可有改善的空間。

翠玉瓜牛肉腸粉 HK$32…. 金磚脆皮荳腐HK$50
最令我們感到surprise 是那個翠玉瓜牛肉腸粉,基本上腸粉的皮一般會比較厚一些,但今次食的皮就簿而通透,食落去會很快溶化,非常滑,個個小朋友爭着食多些。金磚脆皮荳腐,外面被炸得金黃色,但一食落反之不熱氣,而且內裏的荳腐依然很重,完全不會被覆蓋,如喜歡食荳腐的人,可不妨一試。至於,潮州蒸粉果,表面的皮,就實在厚了些,所以減少食落去的興趣,搶奪涵內的餸味道。

整體而言,食物還算不差----好好,食完我們不會口喝,因為他們標榜没有味精,所以價錢就略為貴,食物出得很快,而且地方的確寛尚得多,最o岩不喜歡人多而喜歡飲茶的人,相信會再來!

是次消費: 每人約HKD$130 (Lunch 飲茶)
臘味糯米飯 HK$98
潮式蠔仔肉碎粥 HK$50
翠玉瓜牛肉腸粉 HK$32
金磚脆皮荳腐HK$50
臘味糯米飯 HK$98
潮式蠔仔肉碎粥 HK$50
翠玉瓜牛肉腸粉 HK$32
  • 臘味糯米飯 HK$98 ,八寶荷葉飯 HK$88 , 潮式蠔仔肉碎粥 HK$50, 翠玉瓜牛肉腸粉 HK$32, 金磚脆皮荳腐HK$50 ,
2008-06-21 82 浏览
8個人叫左19碟點心+1碟炒飯+1碟炆米係食得出冇味精, 裝潢又high class不過真係好貴....
8個人叫左19碟點心+1碟炒飯+1碟炆米

係食得出冇味精, 裝潢又high class

不過真係好貴....