2020-10-06 170 浏览
疫情之下已經好耐冇出街食飯,近期放寬了防疫措施,食肆可延長到晚上12點,今晚特意去到我家附近沙田石門搵好嘢食,在京瑞廣場二期地下的(聚友小廚)舖面光猛、清潔就入去試下。這飯店是食海鮮、中式粵菜為主,最啱我哋喜歡食中菜的人士,下次會再約埋朋友過嚟試其他撚手小菜同海鮮。想食海鮮可在此中尋。薑蔥炒膏蟹,而家做緊推廣價$228,咁大隻蟹喺出面食肯定要四百蚊以上,所以一定要試下先,肉質鮮甜結實不鬆散,證明係新鮮,再配大量薑蔥爆炒,食起時超多蟹膏仲啖啖肉,好有滿足感水煮魚片$108,究竟主角係魚片、乾辣椒、花椒配菜,原來是不可缺其一,辣得夠過癮,越辣越想食。豉椒炒蜆$88肥美肉厚,加上蜆肉掛上濃郁豉汁味香,非常惹味。

想食海鮮可在此中尋。

2020-10-02
2020-10-04 161 浏览
聽講石門好多新餐廳,在中秋假期有時間,就過來試下新野今次係食中餐,地道港式小炒王,啱囇我哋呀!原來午餐都有,價錢都幾抵。我哋今次就食晚餐🥣小炒的價錢,都可以吖,而且餐廳環境都幾舒服薑蔥焗桶蠔大大隻蠔,而且濃濃薑蔥味,超正而且熱辣辣,好味😋燒汁野菌一口牛肉質好稔,有牛的鮮甜味,野菌吸了燒汁的味,好惹味。蒜蓉蝦乾蒸勝瓜一個好好送飯的小菜,勝瓜質地煮得剛好,不會太軟,廚師的火候控制得好。咸菜豬肚湯平時好少機會食,一見到就想飲,咸酸菜味夠,豬肚好爽口喲晚餐都多人食,質素好價錢又ok 難怪咁受歡迎。今次我哋早食先不用等,之後店外就有人龍了,下次再來,可能要訂位先。
聽講石門好多新餐廳,在中秋假期有時間,就過來試下新野

今次係食中餐,地道港式小炒王,啱囇我哋呀!

原來午餐都有,價錢都幾抵。我哋今次就食晚餐🥣

小炒的價錢,都可以吖,而且餐廳環境都幾舒服

薑蔥焗桶蠔
大大隻蠔,而且濃濃薑蔥味,超正
而且熱辣辣,好味😋

燒汁野菌一口牛
肉質好稔,有牛的鮮甜味,野菌吸了燒汁的味,好惹味。
蒜蓉蝦乾蒸勝瓜

蒜蓉蝦乾蒸勝瓜

咸菜豬肚湯
平時好少機會食,一見到就想飲,咸酸菜味夠,豬肚好爽口喲

2020-10-02
2020-10-03 743 浏览
T先生似乎對石門很有感情,每每到石門,都會提起自己在石門工作過一陣子的舊事。今日放假,再次到石門,變化很大,上一次來商場很靜,今次簡直是人頭湧湧。吃飯時間到處都是人,很多餐廳都要排隊。這家餐廳位於地舖,一般茶餐廳的格局,午市很抵食,$48套餐包湯包飲品,外賣還有八折優惠,晚市也有每日精選特價海鮮菜式。翻開餐牌,主菜的話主要吃海鮮小炒、煲仔飯、炒菜等。⭐️大澳香蝦骨$88這道菜將腩排炸香,看似簡簡單單,卻不容易。火候不夠猛,便會炸得不乾淨。這塊腩排炸得乾淨,外脆內軟,調味恰當,肉質很香,一半肥一半瘦,入口很香!⭐️黃金海中蝦以蛋黃炒香蝦,每隻蝦炒得均勻,均沾滿了金黃色的蛋黃醬,蛋黃醬貨真價實,以粒粒蛋黃炒,所以入口有沙沙的蛋黃香氣。入口蝦殼鹹香,蝦肉飽滿爽脆,沒有沾醬料也鮮美清甜。⭐️海味雜菜煲$78這煲雜菜煲有粉絲、西蘭菜、白菜、菇類、魷魚等。入口清淡健康。另外點了兩碗飯和飲品,這頓飯吃得很滿足,偶爾吃這些家常小菜令人滿足!

翻開餐牌,主菜的話主要吃海鮮小炒、煲仔飯、炒菜等。

⭐️大澳香蝦骨$88

⭐️黃金海中蝦

黃金海中蝦

入口蝦殼鹹香,蝦肉飽滿爽脆,沒有沾醬料也鮮美清甜。

⭐️海味雜菜煲$78

2020-09-30 169 浏览
我最喜歡周圍發掘新店,今次比我找到間新開冇耐的小廚, 內裡裝修整齊簡潔,重得舒服, 侍應熱情介紹當天新鮮海鮮的菜式。我和媽咪一座低就比隔離枱的扇貝吸引住了, 原來今日做特價20蚊隻,每人可以叫一隻先, 之後想食就原價。咁抵拿拿聲蒸左兩隻啦!果然冇叫錯,蒸好來到大大隻時間火喉控制得唔錯剛剛熟, 底下幾多粉絲吸哂鮮甜味。我亦叫左我的最愛酥炸美國桶蠔, 嘩炸得香脆,蠔又夠哂肥美 yummy 。 剁椒蒸魚雲係媽咪最愛,我點可以唔叫呢!蒸好拎出來時每枱都望住,因賣相實在太吸引了, 我忍唔住手,即食返件,魚雲夠入味好滑,底仲要有件滑豆腐,真係估佢唔到。最後我仲叫左 啫啫通菜煲和豉油王炒麵, 通菜煲又係冇得輸,夠哂惹味,有豬肉碎,蝦乾爆得好香, 炒麵唔會過油,鑊氣一流,今晚和媽咪食得超滿足。下次會帶成家人一齊來食。

2020-09-23 884 浏览
自從屯馬線一期開通後,沙田的石門已是一個很便捷的地方。今晚來到車站旁的商埸,發覺附近一帶的人流和店舖都比以前更多和更旺。在商場行了一圈,看到一間名為「聚友小廚」的食店,餐廳內部光猛整潔,感覺企理,小廚主打粵式小菜,菜式有燉湯、小炒、煲仔菜、海鮮等等,菜式地道,用料新鮮,價錢合理,所以吸引到不少區內街坊和在附近工作的人光顧。杏汁燉白肺(HK$138)👍👍👍👍👍都市人工作繁忙,大多沒有時間在家𥚃燉湯,加上天氣已入秋,一盅杏汁燉白肺就最適合了。這盅燉湯材料十足,有豬肺、瘦肉、雞件、雞腳和大白菜。乳白色的湯水,鮮甜清潤,隱隱滲著杏汁的味道,白肺和大白菜燉至腍滑,喝湯之餘,其他材料都可以佐以豉油享用。豉油王海中蝦(HK$148)👍👍👍👍👍今晚想吃海鮮,店員推介豉油王海中蝦。海蝦先走油再以蒜蓉豉油爆炒,蝦殻索滿豉油的鮮味和香氣,蝦肉爽彈鮮甜。這碟海中蝦有鑊氣外,火喉的掌控也得宜,令海蝦的鮮味發揮到極致。砂鍋魚頭煲(HK$88)👍👍👍👍👍吃完海鮮,來一個砂鍋魚頭煲,當煲蓋揭起,已聞到陣陣的香氣。煲內有整個魚頭開兩邊,下面有燒肉和紅燒豆腐,十分足料,味道亦十分惹味。總括來說,這𥚃的菜式雖然是家常的小菜

杏汁燉白肺(HK$138)

杏汁燉白肺

豉油王海中蝦(HK$148)

豉油王海中蝦

砂鍋魚頭煲(HK$88)

砂鍋魚頭煲

總括來說,這𥚃的菜式雖然是家常的小菜,既平實亦沒有花巧,但平凡的材料能夠做得這麼出色,就更加顯出㕑師的功力。

門面

內在環境

餐牌

2020-09-22
2020-09-20 394 浏览
🍴陳皮蒸鮑魚比鮑魚仔大隻,老闆話係八頭鮮鮑。鮑身完整乾淨,厚身飽滿,濕潤彈牙,少少陳皮吊味,甘香鮮甜。新張期內晚市堂食每位送一隻,唔知優惠做到幾時,就咁叫就跟時價,當晚賣32蚊一隻。🍴豉椒炒蜆 HK$88入店之時,剛剛有幾箱海鮮送到,魚蝦蟹乜都有,頭先食過鮑魚返尋味,於是叫左碟豉椒炒蜆。先講個汁,岩岩好掛住d蜆,唔會多到浸住晒要尋寶,豉香突出,唔會太鹹太油。蜆肉新鮮無沙,炒完無乜縮水,好鮮甜。🍴冰鎮咕嚕肉 HK$98呢道菜曾經係第二度食過一次,覺得麻麻,外面唔夠冰凍,裡面只餘微溫,兩頭唔到岸,之後都無再食。呢道菜內外溫差的確幾難拿捏,唔通真係要用液態氮瞬間冷卻先得?不過見老闆極力推薦,比多次機會呢道菜啦。上菜後特登放左一分鐘先食,等佢表面更加冰涼。醬汁緊緊包住每粒肉,甜酸岩岩好。脆皮包得實塊肉,唔會皮肉分離,都算做到外冷內熱,外脆內軟,豬肉三分肥七分瘦,酥香可口唔油膩,而我亦都重拾對冰鎮咕嚕肉嘅信心。🍴聚友小炒王 HK$108大部分小菜餐館都會有一味小炒王,用料大同小異,而呢度嘅小炒王就有韭菜、芽菜、榨菜、魷魚、蝦乾、白飯魚、腰果,食材無乜特別,但炒埋一碟就幾夠鑊氣,好香,唔會太鹹,夠
🍴陳皮蒸鮑魚

🍴豉椒炒蜆 HK$88

🍴冰鎮咕嚕肉 HK$98

🍴聚友小炒王 HK$108
大部分小菜餐館都會有一味小炒王,用料大同小異,而呢度嘅小炒王就有韭菜、芽菜、榨菜、魷魚、蝦乾、白飯魚、腰果,食材無乜特別,但炒埋一碟就幾夠鑊氣,好香,唔會太鹹,夠乾身,碟底無多餘油份,炒功了得。

🍴蝦乾魚肚浸時蔬 HK$78
食左咁多肉,要叫碟菜清一清,上湯清甜,帶蝦乾蒜子香氣,可以當湯飲,白菜仔爽脆,魚肚都幾爽,不過我覺得轉用竹笙會更吸湯更夾。

食得出選料同廚藝都幾用心,價錢公道,唔係普通小菜又鹹又多油求其炒幾炒就算,同老闆傾左幾句,原來佢做左廚幾十年,對出品甚有要求,最近自己開左呢間店,希望水準保持到。

📍聚友小廚
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖
2020-09-19 350 浏览
石門近排黎得比較多嘅地方,因為朋友搬左入黎,幾乎每個星期都幫手搬屋,搬完屋梗係要揾餐廳醫肚喔😋哩間見到上星期爆哂人,一早講好左今日要早啲黎,果然早到既鳥兒有蟲吃喔🤪睇menu選中脆皮豬手❤️有別於一般的徳國炸豬手🐷 豬手係港式既煮法🤲🏻豬手😜切好一塊塊,方便食,豬手醃得岩岩好,口感彈牙👍 係極高質既豬手😚因為肉質嫩滑,柔韌不柴,連皮一齊酥炸既原隻豬手,豬皮炸得好香脆 ,塊皮先係精華所在😚☀️肥而不膩😊外皮可以做到又脆又煙韌又酥脆爽口,真係好考功天呢🤘🏻木桶水晶雞,做法極其簡單,即係隔水蒸雞👏但係好考火喉,選用湛江雞,老闆用鹽、秘制香料醃制🤗雞味特別濃郁,原汁原味🤟🏻雞皮滑,色澤透明,雞肉嫩,特別鮮美,回味無限🥰重點係自製嘅姜蓉,令到啲雞肉更加鮮味☺️蝦乾魚肚浸時蔬,這個鮮美的湯好正,白菜🥬和蝦乾是絕配,魚肚份量好多,蝦乾爆香,後加上魚湯,魚肚完全索哂湯頭既精華❤️清淡又有營養😚陳皮蒸鮑魚🦪🤩 陳皮蒸鮑魚係好多屋企嘅家常小菜,哩度既鮑魚味比較濃郁、鮮甜,師傳蒸得岩岩好,爽口彈牙😊

2020-09-19
  • 脆炸豬手
2020-09-19 181 浏览
很久沒出街晚餐,今晚到石門吃飯,這間聚友小廚新張不久,一於去試試。晚飯小菜款式都幾多,仲有海鮮食添,我哋叫咗其中一款招牌菜「香煎蠔餅」( $88),真係煎得好香脆,而且蠔餅都幾厚肉,值得一試。食緊嘅時候偷聽到隔離枱叫鹽焗奄仔蟹, $128一隻,店員仲搵個筒裝住隻蟹俾佢睇,我又去八下,真係生猛猛郁嘅,煮完出嚟仲見到勁多高,可惜我哋叫晒餸,如果唔係都想試吓!不過我哋嘅「冰鎮咕嚕肉」( $98 )都唔輸蝕,分量多就不在話下,冰鎮手法令到咕嚕肉脆口得來又啖啖肉,食到大家舔舔脷。隻碟仲有玄機,就係中間有個小洞,讓融化的冰水流落下層,不影響肉質,相當細心的設計呢!仲有一個「聚有小炒王」( $108 ),韭菜花炒埋銀魚仔、蝦乾、魷魚等材料,新鮮惹味,加埋辣椒叼下少少辣味,更上一層樓。

香煎蠔餅

香煎蠔餅
2020-09-19 247 浏览
終於可以四個人出街食飯,趁星期五晚就出嚟輕鬆吓,今晚選擇食中菜,呢間餐廳未幫襯過,原來質素都幾好,裝修新淨企理,坐得舒服,服務都幾殷勤。先來四隻陳皮蒸鮑魚慶祝吓,平時食蒸鮑魚最怕要自己刮佢出嚟,而且啲內臟黐住晒,呢度全部幫你處理好晒,所以食得輕鬆,而且肉質彈牙夠晒新鮮,亦都算幾厚實大隻,幾滿意。另外試咗幾個招牌菜,包括「聚有小炒王」,有韭菜花、銀魚仔、鮮魷、蝦乾、腰果等等炒埋一齊,勁有鑊氣,而且好大碟好襟食,喜歡飲番杯嘅朋友,應該叫呢個一路食一路飲就最正喇!「冰鎮咕嚕肉」都相當吸引,將新鮮炒起嘅咕嚕肉放入冰塊之中急降溫,做出外脆內熱嘅效果,仲有紅肉火龍果、紅椒青椒和菠蘿伴碟,好食呀!「木桶水晶雞」就叫咗半隻,份量都已經好足夠,黃油都蒸埋出嚟!幾有雞味,唔錯!整體感覺良好,大件夾抵食,佢呢度除咗卡位圓枱,仲有間廂房,應該坐到一圍人,店員話最低消費大約每位二百幾至$300 ,可以接受啊,如果第時可以一家人黎食飯就好啦!

聚友小炒王

冰鎮咕嚕肉