2018-06-28 611 浏览
和朋友相約吃晚飯, 環境都算乾淨 , 我們隨便點了三碟小菜, 一碟椒鹽豆腐, 半隻薑蔥霸王雞, 一碟xo醬小炒王。椒鹽豆腐炸得外脆內軟, 但可惜沒有椒鹽味道, 薑蔥霸王雞肉質完全沒有味, 要靠豉油來調味,反而 xo醬小炒王炒得尚算ok, 配潮州白粥一起吃很夾
和朋友相約吃晚飯
薑蔥霸王雞
椒鹽豆腐
xo醬小炒王
xo醬小炒王
2018-05-26 588 浏览
佢每道餸都好淡!叫親外賣,走莞西,冇走!問有冇肉丁炒飯話有,一打開叉燒炒飯!樂富得尼間開得夜,不過我以後食ok7仔都唔食佢!有一次叫左個蠔仔粥,有食全部都係沙!都唔明點解咁多人食
2018-01-01 1896 浏览
2017最後1晚ge晚餐已經冇咗細個會好想出去倒數、一定要參加party ge心態lu......都係靜靜地同好友一齊吹吓水就算😙😙😙「聯合興」未來老公仔ge飯堂🤣🤣🤣約人食飯唔知食咩⋯⋯佢就會話去樂富打冷😂😂😂1行3人韭菜豬紅豬紅彈牙又入味👍🏻👍🏻👍🏻最後1日就啤啤佢啦🍻🍺炸蠔餅我超愛🤤🤤🤤椒鹽魷魚脆卜卜又夠乾身唔會好油😋😋😋食唔停口🙈🙈🙈沙嗲牛肉粉絲煲叫得太多食唔哂🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️其實仲有個金銀蛋白菜仔超多蛋同個湯好甜😋😋😋總結其實真係好適合好友相聚一齊食多d人食可以食多d款,價錢唔貴,份量又足👍🏻👍🏻👍🏻
2017最後1晚ge晚餐

其實仲有個金銀蛋白菜仔
超多蛋同個湯好甜😋😋😋

總結
其實真係好適合好友相聚一齊食
多d人食可以食多d款,價錢唔貴,份量又足👍🏻👍🏻👍🏻
2017-12-27 1094 浏览
在樂富區來說…這個店人氣不錯的,雖然店鋪也不算大,所以人來人往…坐滿又坐滿,食物方面,店鋪門口旁邊的玻璃幕墻上掛滿很多鵝及潮州食物,賣相很吸引,味道還可以,點了個蠔烙,但是味道不太好吃,應該脆口一點比較好。
2017-11-24 1242 浏览
好多時同D波友係樂富踢完波都會嚟LEE度食宵夜,吹下水講返場波,潮州打冷基本上我哋個個都啱食,近近地的確係好選擇。LEE度唔算難搵位,大枱細枱都有,啱晒我哋,人多D都唔怕。雖然今日只得幾個人,襯記得影咗相介紹下先:滷水什錦拼盤:LEE度同平時食開有D唔同,佢無鵝件,但有牛百葉,即煮熱的,味道唔會太鹹,除咗牛百葉,仲有,紅腸,墨魚,鵝腸,鹵蛋,豆腐等等… 講開豆腐,好入味,正!蠔仔粥:都算乾淨,無砂無殼,全窩清晒,湯都無淨。蠔餅:炸得好鬆化,算多蠔仔肉,雖然有D熱氣,都忍唔住食完再食。筍殼:第一次點,朋友介紹話好正,堅嘅,真係炸得好香口,但係食到魚肉,好熱,好甜,下次會再叫。魚香茄子煲:有D油膩,不過煲仔菜+上茄子,又確係好難唔油嘅,就算飲啤酒清下都食唔晒,不過佢LEE度嘅煲仔都算唔差。整體嚟講,LEE間打冷係唔錯,有獲氣,全部餸都好熱,上菜超快,快… 我最LIKE,仲想介紹下,今次無叫,上次食過炸大腸,夠脆夠熱夠香口,必食,不過今次唔係個個都食內臟,真可惜。

蠔仔粥:都算乾淨,無砂無殼,全窩清晒,湯都無淨。

2017-11-20
2017-11-05 1147 浏览
以前呢間自己最鍾意既打冷之一,因為以前係露天,好有大排檔風味,而且食物都係好有鑊氣同好味....但自從早幾年商場裝修,呢間打冷都最終被迫結業,咁岩早排同朋友講起,佢話原來已經重開唔係唔食呀嘛打冷必食當然鹵味啦,今次貪心,咩都想試,所以叫左什拼,有生腸紅腸旦牛百頁鵝腸,大大碟可以試唔同嘅野,不過唔入味,普普通通另外,仲叫左鹵水鵝件,水準依然,好入味,好大碟,底仲有豆腐,豆腐好好味好滑,吸晒鹵水汁,推介~跟住炒蜆,份量好多好大碟,炒得好香有鑊氣,配啤酒一流,但我冇叫最後,椒鹽鮮魷, 有少少失望,因為冇咩味,椒鹽唔夠,面嘅炸蒜太少,份量比係其他細碟左d最後同朋友都覺得好口渴,應該味精重手左但總括黎講,呢到因為感情分原因,我會再返黎比機會佢,下次再試其他
唔係唔食呀嘛

打冷必食當然鹵味啦,今次貪心

2017-11-04
  • 鹵水鵝片
  • 豉椒炒蜆
2017-06-20 1705 浏览
去九龍城做完野都成9點身水身汗,但又唔係好想喺九龍城食有朋友建議搭車落去樂富就係食呢間打冷聽到打冷都滿心歡喜嘅因為我都好鍾意食,尤其是食蠔去到見到個餐牌咩都想食當然因為人唔係太多,得五個人所以都叫唔到好多首先食嘅係蠔仔粥真係超級好味入面啲蠔好多,仲要係好新鮮肉碎同蠔嘅比例啱啱好加埋胡椒粉食真係一流炒蜆相對地鹹咗啲太多醬,同埋都有唔少係空殼下次未必會再叫呢個小炒王唔錯唔係太鹹,啲腰果好好食仲有啲小型白飯魚炒得好惹味椒鹽白飯魚啱啱炸出嚟真係超好食點埋個酸甜醬,冇得頂朋友叫香橙牛仔骨嘅時候我打咗個冷震因為我唔係好鍾意食水果煮嘅嘢但係點知佢做到好好完全冇一種好橙嘅味道令到我愛上左呢味菜整體來講呢間野我覺得相當唔錯有好多野想食但係未叫一定會再返嚟,等我!
去九龍城做完野都成9點
身水身汗,但又唔係好想喺九龍城食
有朋友建議搭車落去樂富
就係食呢間打冷

聽到打冷都滿心歡喜嘅
因為我都好鍾意食,尤其是食蠔
去到見到個餐牌咩都想食
當然因為人唔係太多,得五個人
所以都叫唔到好多

首先食嘅係蠔仔粥
真係超級好味

入面啲蠔好多,仲要係好新鮮
肉碎同蠔嘅比例啱啱好
加埋胡椒粉食真係一流
蠔仔粥

炒蜆相對地鹹咗啲
太多醬,同埋都有唔少係空殼
下次未必會再叫
炒蜆

呢個小炒王唔錯
唔係太鹹,啲腰果好好食
仲有啲小型白飯魚
炒得好惹味

小炒王

啱啱炸出嚟真係超好食
點埋個酸甜醬,冇得頂

朋友叫香橙牛仔骨嘅時候
令到我愛上左呢味菜

香橙牛仔骨

整體來講呢間野我覺得相當唔錯
有好多野想食但係未叫
一定會再返嚟,等我!
2017-06-16
宵夜
蠔仔粥
小炒王
香橙牛仔骨
2017-02-20 1667 浏览
身為街坊, 由細食到大, 由佢响食街開始支持, 搬去依家呢度 領滙瘋加租後 的確係貴咗好多好多 同料嘅質量下降咗...但响巿面黎講  都仲係好唔錯~  鵝片質量下降得好明顯, 真係一年比起一年跌... 依家叫做 ok 啦, 瘦得黎香味質感叫仲可以啦, 無咗份軟軟香濃質感 但係 係情意結黎 所以每次必叫~ XD 雞油豆苗 ok, 都有 d 難唔 ok 嘅其實又~ Haha~大眼雞呢, 我明白巿場上餐廳都收得唔平, 呢條係細 size 質感正常啦, 唔係超新鮮哥款彈牙濃肉香, 但係唔腥 都係鍾意食嘅~蠔餅 個蠔餅今次真係好唔得!!! 炸得超過火, 幾乎無蠔呀大佬!!! 辛苦揾到 d, 都係超 mini 的!!! 粉漿溝得一般, 粉感太濃, 太炸, 完全唔想夾第二下... T^T 還我小時回憶呀 呀直!!! 一年無食姐, 跌 watt 成咁嘅!?之前好陣子 keep 住隔晚食, 胡椒豬肚湯 蠔仔粥 漁香茄子 粟米斑腩 淨豬紅 三色蒸水蛋 蒜蓉豆苗 都係我地飛佛黎呀... 嗚呀~~~~~ 我好想食呀!!! 我下次黎 回道要依舊呀, 好嗎!?

2017-02-17 986 浏览
樂富本身沒有太多地鋪,經常打完波或做完運動後,商場都關門了,還好有聯合興,特價碟頭飯只要四十多元,又好食又大碟,值得推介!每次都相約好友一齊去,便靚正,好過隔離街m記,食埋d垃圾,又少蚊都唔夠食。
2017-02-09
2016-11-17 1484 浏览
經過樂富一試這間潮式飯店,食飯時間都等左一陣先有位,飯店坐位很迫,晚市人山人海。坐下就點了煲仔飯及鹵水拼盤,煲仔飯夠熱,鹵水拼盤原來沒有鹵水鵝,拼盤有鵝腸,紅腸生腸,柏葉及墨魚,鹵汁比較咸,最後都食唔晒個拼盤。臨走見門口非常多人等位,樂富真係無其他選擇?
臨走見門口非常多人等位,樂富真係無其他選擇?
2016-11-05
2016-06-20 2334 浏览
如果唔係樂富只有一間這類型飯店,應該一早結業。韮菜蜆肉太濕,煮到成pat嘢咁。西檸軟雞只食到漿粉食唔到肉。今時今日食炸大腸,唔多唔少都去少D中間嘅油,呢間嘢冇不單只,仲要洗得唔夠,當然就會有陣便便味。蒜蓉白菜仔就好D,不過……白菜有沙。今晚同老婆及阿女去摩士公園打完波去食,大家都覺得最好味就係罐可樂及枝啤酒。
2016-06-18
宵夜
2016-01-09 2681 浏览
一行十二人到這店晚飯,大家都起勁的叫菜。有鹵水拼盤、煎蠔餅、蒜蓉豆苗、蝦仁炒蛋、醬爆西芹豬頸肉、半隻雞、什麼刁然豬脾、蠔仔粥、炒芥蘭、椒鹽九肚魚、炸大腸等等。先講中規中矩的菜式:兩碟菜沒什麼特別,豆苗有點老。醬爆豬頸肉夠香。不記得點了什麼雞,但都算滑,不過很瘦,不算大隻。蠔仔粥一大窩,正正常常。蠔餅都是正常貨式,蛋皮不是特別香,而且嫌煎得不夠香。要讚的菜式:蝦仁炒蛋,一上菜已聞到很香,見到啲蝦,大家都覺得蝦都幾大隻喎!食落去,蝦夠爽,蛋夠滑。正!不記得那豬脾的全名,但很入味,有肉汁,都有好幾隻,算抵食。鹵水拼盤一出場,基本上各人都愛,不會太鹹,幾大碟。炸大腸,夠脆,不過略嫌淡味。椒鹽九肚魚,嘩,香噴噴,夠熱辣辣的,很脆,而且份量十足。不過一上完菜就掛住食,只影到部分菜式。這裡食晚飯只是第一次,人多除開都十分抵,每人都只是七十元。平時都會來這店食午飯,這裡的午市炒粉麵飯都很抵食,部分試過都很有質素的,如:龍鬚炒麵,炒得很香,夠乾身。梅菜扣肉飯,扣肉的肥及肉均勻,果啲汁都可撈飯,連小孩子都愛這汁撈飯

2015-12-24
2015-10-21 1804 浏览
夜晚收工見有d肚餓,天氣又有d秋涼,一時興致推使去左食個煲仔飯。叩左野食之後大約要等十分鐘先黎,不過即叩即整係咁ga 啦~~~我今日叫左個土魷肉餅煲仔飯,一上黎既時侯仲有發出緊"滋滋"聲,之後加左d甜豉油再焗多一障先食,打開香噴噴,我即刻將d飯同甜豉油撈一撈,食第一啖既時候味道甜甜地,飯的軟硬適中,吸收了肉餅的肉汁,帶有微微既豬油香味,食到唔停得口,而個肉餅亦都非常好,肉的質地仍保持鮮嫩,食落口唔會覺得乾,魷魚都幾多,好新鮮彈牙,口癿非常豐富,最後邊位仲有小小飯焦脆卜卜,好正。
2015-10-20
$55 (宵夜)
2015-05-26 1448 浏览
早排係樂富同朋友食hea飯,西炒、粟米肉粒、咖哩雞球飯。 我嗰個粟米肉粒好hea。粟米因為係罐頭所以好甜、好味,但肉粒就又硬、又煮唔入味 淡而無味。佢個飯過分濕,好似隔夜飯咁。 朋友既西炒佢話太多油,好重口味。 但個咖喱雞反而幾好,啲咖喱唔會話食到粉,啲雞都有肉同硬度適中,唔會軟到泥,又唔會硬到咬唔開。 總體黎講…係茶記貨色 唔會有期望同失望。
2015-02-25 1264 浏览
聯合興喺樂富已經開左好多年,本身喺圖書館旁邊,領匯將成個樂富改頭換面後先搬嚟而家嘅位置,分分鐘多左人流。雖然搬左新店,但地道風味依舊,都係非常「香港」。必食一定係滷水鵝。肥瘦適中,而且滷汁好香。有時出街食滷水鵝會有陣臭鵝味,但so far聯合興嘅鵝未令我失望過,絕對係鎮店之寶!另外推介係雞油豆苗。豆苗就一定要落多油先炒到架喇,但呢到炒出嚟唔會食到成口油,而且雞油味香,好獨特,有別於一般蒜頭炒。仲有烏頭,價錢唔係特別平,但夠肥兼有黃油!亦試過檸檬烏頭,相比之下凍烏頭出色D。而家仲有煲仔飯添啊!小店嘅好處就係,你同老闆講聲,就可以將孖腸變淨潤腸。

题外话/补充资料: 支持小店。如果唔係成個樂富就淨返連鎖餐廳嚕⋯⋯⋯