2014-09-25 732 浏览
旺角登打士廣場對面有一間細細既粉麵店細細間環境一般有特別,同朋友點左牛腩麵 牛腩算林,用既係比較多肉少脂肪部分,面都多幼身,一般豬手炸醬麵 豬手彈牙爽口,麵有蛋香而炸醬做法比較多甜酸醬,而多用肥豬肉,幾好味
旺角登打士廣場對面有一間細細既粉麵店
細細間環境一般有特別,同朋友點左
牛腩麵
豬手炸醬麵
2014-05-06
豬手炸醬麵
2014-09-03 434 浏览
太子呢間面檔真係好正!。 豬手雞腳撈面 . 首先 面底彈牙有面味而冇出水,同佢自制辣醬一齊食, 正!二。 講下d豬手雞腳: 老細應該特登揀好有骨膠原既料, 而且味醃得鹽淡適中,再"火文" 到大慨七成淋, 剛好配合番雞腳既骨膠原, 令到d 肉少少林得黎又不失膠味, 正。而家呢d 舊鋪越黎越少, 間吾中真係要食下!正!
而家呢d 舊鋪越黎越少, 間吾中真係要食下!正!
2014-08-19
2014-09-03 387 浏览
炸醬麵來自北京, 後來傳遍各地亦用吾同醬料: 廣東炸醬主要用辣豆板醬同蕃茄醬配豬肉絲再撈蛋製面!~~頭先試左間好正既 炸豬豬手撈面炸醬甜7分辣3 分,而豬肉絲瘦度適中有咬口, 間吾中有兩條爽口肥豬肉,撈上有蛋味而既港式面。 過濃炸醬同乾麵 配上撈面用既紫菜葱湯中和番d味道剛剛好 ! !豬手都吾少野 入味得黎彈牙勁多豐骨膠原既軟骨! 好食!!
~~頭先試左間好正既 炸豬豬手撈面
豬手都吾少野 入味得黎彈牙勁多豐骨膠原既軟骨! 好食!!
2014-06-11
  • 炸醬面
2014-04-21 609 浏览
一個人未食午飯,三點多求其搭檯,想叫牛根麵阿姐話得牛肋腩好快就到,份量算多雖然沒有話香味撲面但是都算美味,牛肋爽口牛腩蚊得入味,麵冇蜆水味來過呢度好幾次,大多數叫牛肋麵份量多,味道好,坐位就是圓檯椅子亦是圓,完全冇招呼十九蚊仲想點,就算加碟菜八蚊今時今日旺角區潻,真係平
一個人未食午飯,三點多
求其搭檯,想叫牛根麵
阿姐話得牛肋腩
好快就到,份量算多
雖然沒有話香味撲面
但是都算美味,牛肋爽口
牛腩蚊得入味,麵冇蜆水味
來過呢度好幾次,大多數叫牛肋麵
份量多,味道好,坐位就是圓檯
椅子亦是圓,完全冇招呼
十九蚊仲想點,就算加碟菜八蚊
今時今日旺角區潻,真係平
2014-04-20
2013-10-21 319 浏览
九月上旬‧晴忙了一整天,到了近十時才重返「凡間」。來到旺角,想吃點東西才打道回府。又想吃炸醬麵,好旺角的沒什麼新意,想起這間深夜食堂,就來這邊。炸醬顏色雖然「橙」,但辣勁足而也酸甜合度,半肥瘦的肉絲有咬口。加上咬勁十足的蛋麵,不錯。還有的是,佢只是$17一碗。這個世界,便宜就是皇道。
九月上旬‧晴

炸醬顏色雖然「」,但辣勁足而也酸甜合度,半肥瘦的肉絲有咬口。加上咬勁十足的蛋麵,不錯。
炸醬麵好吃!
還有的是,佢只是$17一碗。這個世界,便宜就是皇道。
炸醬麵好吃!
2013-03-02 305 浏览
今日(2-3-2013 Sat)同男友決定睇Openrice送出o既電影,check到o係旺角百老匯戲院上映o既時間最o岩,換o左飛睇完戲搵o野食.男友就帶我o黎呢o度食,佢要$16.00o既牛雜河同$22.00o既鮮魚皮,我要$22.00o既牛筋水餃麵.好快所有o野都到o黎,我先試啖湯,仍然係好有濃郁o既牛腩味,牛筋好腍,水餃內有木耳,幾爽口.男友o既牛雜中只有金錢肚o岩我食,之後我o地食鮮魚皮,鮮魚皮已加o左麻油,而附上o既辣豉油好辣,男友就話太鹹.魚皮口感爽滑對辦.不過辣豉油實在太辣,我想蘸醋食,男友話唔o岩味,而且又冇碗仔用,男友就問亞姐,叫佢畀唔辣o既我o地,亞姐就答冇唔辣,我畀個碗仔你自己斟枱上o既豉油啦.啊,好吖,唔該晒.佢拎o左畀我後,我知會用得唔多,就只斟少少,呢個豉油真係好鹹,廠係o係上水o既,咁呢隻牌子會好襟用啦.服務:由於亞姐態度夠親切,所以我o地都幫襯佢,最後叫o左罐$6.00o既忌廉飲.

好快所有o野都到o黎,

男友o既牛雜中
只有金錢肚o岩我食,之後我o地食鮮魚皮,

服務:
2013-03-02
$33.00 (晚餐)
2013-02-07 199 浏览
2-2-2013(Sat)男友過o黎食飯時,o係o度買o左牛腩拼雞腳畀我o係3-2-2013(Sun)晚做餸.咁我就同爸爸食晚飯,其實我上次都食過淨牛腩,呢次都同樣OK,冇乜問題,而雞腳呢,由於我都飽飽地,而且佢都幾大隻,所以我冇食,爸爸有食,見佢冇乜意見,應該都OK o既.而男友都有o黎食,佢都係冇食腳畀,佢話今次o既牛腩依然同上次食到一樣腍同好濃.由於呢個當非食評登出,唯有o係o度寫低我畀o既分:味道: 5分 環境: 3分 服務: 3分 衛生: 3分 抵食:3分 笑臉

由於呢個當非食評登出,唯有o係o度寫低我畀o既分:
2013-02-03
外卖自取
$12.67 (晚餐)
2012-11-02 144 浏览
今晚(2-11-2012 Fri),男友夜工後o黎我屋企,但我屋企只剩飯同生菜,我就叫佢只買肉o黎就得喇.佢就o係o度買o左淨牛腩,佢打開o黎食,食o左件牛筋就即刻大讚好腍,咁我都食吓牛筋,係,真係好腍,好非常腍.然後佢食牛腩,都大讚好腍,哈,我又食,嗯,又係好腍,而且味道好夠濃.男友話呢間好多人幫趁,不過佢話牛腩有大有細,算吧啦,如果要求埋呢樣,咁就唔止$38.00o架喇.

佢就o係o度買o左淨牛腩,佢打開o黎食,
淨牛腩

2012-11-02
1 分钟 (外卖自取)
$38.00
淨牛腩
  • 牛腩
2011-12-11 118 浏览
15蚊! 絕對超低!!! 雲吞中, 蝦和豬肉比例ok. 豬肉口感好! 味道alright! ! 不想吃太飽, 腩汁雲吞米, 很不錯的選擇!!!

不想吃太飽, 腩汁雲吞米, 很不錯的選擇!!!
伯伯包雲吞
2011-12-11
伯伯包雲吞
2011-10-21 111 浏览
今日下午出完街, 忽然想食佢哋既麵, 所以走咗入去叫咗碗牛雜麵 (走肺, 因個人覺得比較污糟).之前都想寫架嘞, 但係時時都唔記得(開始老人痴呆症了)講返個麵先:湯: 廣東雲吞湯味, 仲要係自家煲既 (佢煮麵個位有個長身大鋼桶, 原來用黎煲湯架) 呢個真係比較唔易搵, 因好多都係潮州湯底, 魚湯底, D湯可能係交黎....加埋五香汁, 味道豐富咗好多. 之但係可能個五香汁既問題, 個湯稍稍有苦味.牛膀(3件): 稍嫌表層個膜好似厚咗少少 (上次食都係咁), 但味道OK.牛腸(2件): OK啦, 唔會過稔.金錢肚(好似3-4件): 夠軟身, 好味而食食下個口感覺到有陳皮既味道, 同埋食到有少少薑塊, 相信係來自五香汁...麵: 夠彈同爽口.整體黎講都唔錯, 只不過煮麵位老兄要舀湯(從大鋼桶舀到細水桶), 唔知乜原因, 之但係因為咁就要多等少少時問先有得食, 加上佢舀完湯見唔到佢有洗手就攞碗淥麵了, 所以扣D分啦...順帶一提, 佢哋近排又加價了, 盛惠15大元, 不過在同區內仍算最便宜, 不過冇以前咁便宜了...
之前都想寫架嘞, 但係時時都唔記得(開始老人痴呆症了
講返個麵先:

之但係可能個五香汁既問題, 個湯稍稍有苦味.

牛腸(2件): OK啦, 唔會過稔.
金錢肚(好似3-4件): 夠軟身, 好味
麵: 夠彈同爽口.

2011-10-21
2011-09-11 103 浏览
是日中午, 回復一個人食中午. 周圍行行到登打士街過埋馬路. 找到一間比較古式的茶記同麵檔. 比較之下, 就決定輕輕的食碗麵, 既省時間又經濟實惠.一叫, 就叫碗牛腩麵, 因為加上腩汁的麵, 有五香粉吊一吊味, 又濃又香. 若是味道好, 淨係個湯底, 已經可以俾好高分. 既然一坐低, 就讓我發現到此麵檔比較著重去宣傳佢既牛腩麵. 咁就用一碗牛腩麵來充實自己一小時的中午飯時間.牛腩, 是濃味的五香牛腩. 吃牛腩, 我係比較喜歡這樣帶著濃濃醬汁的牛腩多過清湯腩. 因為經過五香粉同花椒八角煮過的汁, 加上牛肉的鮮味, 濃濃香香, 勝過那些什麼地獄湯底. 而牛腩, 半肥半瘦, 爽得黎又夠腍. 好食.食麵經濟, 雖然不是非常飽肚之物, 但lunch, 感覺上, 夠晒.

2011-04-12 110 浏览
放學後的搵食地點愈行愈遠,今次已走到旺角登打士街那邊,目標是這家仍以麵家為名的聯發,沒有相當年資的麵店也不會用麵家兩個字吧。一如一般老式麵店,外觀感覺是殘殘舊舊的,座位都是摺枱膠凳,這裡也不例外,環顧全店堂食顧客也是男性,年紀也可當我的叔叔伯伯,月巴人是唯一一個堂食女客,也是食客中年紀最輕的,久違了的小妹妹感覺突然再現。等吃期間才發現,老麵家採用的調味品也不是隨隨便便的貨色,鉅利生抽耶!我家也是用這本土品牌的醬油呀,尤其老抽真的超好吃的!這款生抽王也很不賴呀。牛雜雲吞米的碗雖然不大,但牛雜份量真的不少, 每款都有2件的份量算多的了; 湯底偏向深色也有點油,令整碗米粉加添油潤感,牛雜汁味道不算太特別但真的夠濃味, 加進湯底後味道也很不錯;牛肺件件厚切但質感很軟淋,就算氣管部份也是淋中帶爽,絕不死實的硬硬感覺;大片牛膀仍有點粉糯感, 但未至於像海綿般吸汁,可以再粉軟一點的;牛肚只有草肚及金錢肚兩種,前者軟滑不韌質感尚好,後者其中一件爽口得要慢慢咀嚼,要是環境寧靜一點,一眾附近食客應聽到那種索索索咀嚼聲,應該再煮一會一定較好;牛腸完全沒肥膏但切得薄,淋淋腸衣的像豬腸多一點,水準真的較一般。三

本土豉油
份量不少牛雜雲吞米
牛雜雲吞米的碗雖然不大,但牛雜份量真的不少, 每款都有2件的份量算多的了; 湯底偏向深色也有點油,令整碗米粉加添油潤感,牛雜汁味道不算太特別但真的夠濃味, 加進湯底後味道也很不錯;牛肺件件厚切但質感很軟淋,就算氣管部份也是淋中帶爽,絕不死實的硬硬感覺;大片牛膀仍有點粉糯感, 但未至於像海綿般吸汁,可以再粉軟一點的;牛肚只有草肚及金錢肚兩種,前者軟滑不韌質感尚好,後者其中一件爽口得要慢慢咀嚼,要是環境寧靜一點,一眾附近食客應聽到那種索索索咀嚼聲,應該再煮一會一定較好;牛腸完全沒肥膏但切得薄,淋淋腸衣的像豬腸多一點,水準真的較一般。三粒雲吞尺寸介乎散尾金魚雲吞及乒乓球巨型雲吞之間,所用蝦肉吃來尚算爽口,但似乎不是真的鮮蝦仁了,但也不會以太重手的古月粉去掩蓋味道,已算新鮮了,不過尚欠缺一點豬肉香。

蠔油芥蘭只是$6一碟,這個已是便宜價格也不奢望會很大碟,雖然份量不多但用上幼嫩芥蘭苗,灼得翠綠油潤,單單外表已極對胃口啦!配合鹹度剛好的蠔油, 就是好吃! 油菜所用油份稍稍多,只可惜不像豬油香。

結帳時老伯伯說多謝$25!!油菜$6, 那碗雙併麵也只是$19, 在旺角區也算相宜了,看到同枱叔叔那碗魚腩粥的魚腩頗厚又雪白,豬手又大大件,難怪那麼多叔叔伯伯光顧了! 最重要一點是吃完之後在沒有飲東西的情況下,整個車程也沒有感到太利害口乾舌燥的味精反應,就算有味精也不嚴重嚕。

小店旺丁,坐得一定不舒適,從伯伯和食客中對話得知,是晚生意忽然多了,昨晚卻是有點人丁單薄,是否又是招財貓反應?!
本土豉油
  • 芥蘭苗
2011-02-25 94 浏览
今晚突然好想食豬膶粥,只係知道最近係LEE間,所以叫左碗粥外賣.生滾粥一般都係$19-20,但皮蛋瘦肉粥都係同價錢,緊係食生滾粥啦!外賣+$1企係門口睇住佢整.望到都新鮮呀!返去打開嚟食,見到都好多豬膶喎!入面仲有好幼的薑絲,又有蔥,好傳統,豬膶又岩岩好熟,好爽口,個粥又好綿,唔知係用咩煲出嚟,如果係用雞我都信嫁.食到尾都無變水!佢仲有薑蔥爆田雞嫁,上次佢係度爆果陣,成間舖頭都好香,碟田雞出嚟果陣個個食客都望實晒,睇住佢係邊到降落.下次真係要叫嚟試吓喇!
企係門口睇住佢整.望到都新鮮呀!
返去打開嚟食,見到都好多豬膶喎!

下次真係要叫嚟試吓喇!
生滾豬膶粥
2011-02-24
5 分钟 (外卖自取)
$21 (宵夜)
生滾豬膶粥
  • 豬膶粥
2011-02-15 57 浏览
行開旺角,男朋友話帶我去食好味道既麵店。舖頭細細,坐得會逼d,但價錢平喎。d麵都係14,粥就此19-20。我地叫左牛肚粗,炸醬麵同皮蛋肉片粥。我本身唔太食得辣,係第一次食炸醬麵,佢個炸醬汁幾正,甜甜地辣辣地,味道唔錯,雖然份量少d,$14都抵既。至於個粥份量就多番d,有差不多成隻皮蛋同6-7塊肉片,係生滾粥,但又唔會太稀。男朋友個牛肚粗又係勁多牛肚。總的來說都係唔錯既。
2011-02-11
  • 炸醬麵
2011-02-14 38 浏览
到了旺角辦公務,大包小包的東西掛在身上,吃飯的時間及地點也不能太講究,獨個兒走進這間舖面極狹的街坊麵店,嗱嗱臨吃碗麵就要馬上打道回府。揾食,真正是艱難的呢....隨便的要了碟腩撈加碗淨雲吞。麵餅的份量蠻大的,勝在容易令人吃飽,但鹼味卻是突出非常。吃多兩箸,舌頭便開始有點不適了....此乃遭老罪之一.....儘管牛腩的味夠濃且帶點膠口,但就只是一味的大件件,但着緊有差不多一半是要吐出來的韌腩....此乃遭老罪之二.....雲吞餡內瘦肉與蝦肉兩對分,但前者連半點肥的也沒有,入口自然不夠香滑;蝦隻又不算新鮮。所以有時傳統的製成品,也未必是佳作來的;湯底最大的好處是沒下師傅。相比之下,是比雲吞本身更加吸引....落單阿姐全程黑口黑面,火氣相當的足夠,連客人也責怪埋怨一番。我是俾錢的客人來的,犯不着要遭此老罪吧 ? 反而淥麵阿姐卻是有禮得多,付錢後說回一句 :"多謝晒"。但光只這一句說話,卻很難打動人回去光顧呢 (起碼自己一定不會)....
....

....此乃遭老罪之二.....