2017-12-20 79 浏览
早前試左荃灣肉餅哥已經覺得好正, 今日經過大圍試下佢既分店🍽足三兩花膠肉餅108 蚊(蒸,白飯🍚)外表好壯觀成塊足3 兩大花膠放喺上面  花膠足料彈牙同爽滑 掀開先見到蒸肉餅 肉餅蒸得黎夠juicy加上d豉油汁 一齊撈飯更加正望同食都好滿意🍽原隻波士頓龍蝦肉餅🦐 (煎 配菜飯) 128 蚊用黑色瓦煲放住成個肉餅飯 加上原隻龍蝦外表好靚 肉餅好夠軟滑 煎得黎帶點咸番同爽口 龍蝦唔係大隻但肉質都夠甜 龍蝦新鮮d味🦐滲哂落去下面既爽口菜飯入面 都幾正👍🏻大圍店同荃灣店都差唔多質素, 希望下次可以試下其它味道!
早前試左荃灣肉餅哥已經覺得好正, 今日經過大圍試下佢既分店

🍽足三兩花膠肉餅108 蚊(蒸,白飯🍚)

🍽原隻波士頓龍蝦肉餅🦐 (煎 配菜飯) 128 蚊

大圍店同荃灣店都差唔多質素, 希望下次可以試下其它味道!
2017-12-18
2017-12-17 81 浏览
肉餅哥呢個名有聽朋友說過~朋友說味道很好又有多種肉餅選擇~(個一刻心想平時來來去去食開都係幾款肉餅!可以有幾多肉餅款呀?)橫掂要去大圍這邊.就約埋朋友來會一會肉餅哥! 說實在幾喜歡這裡既裝修.也許是地方大既關係.枱同枱有好大既空間感!果然有好多種肉餅選擇!可煎可蒸甚至有肉餅漢堡!完全花多眼亂!和朋友左想想又想想.最後分別叫了墨汁魷魚肉餅$69、鮮味蟹粉肉餅$99同半隻口水雞$88先來口水雞$88!份量很多!味道很惹味!雞肉也很滑!不過怕辣的朋友就覺得辣了一點!肉餅來了!墨汁魷魚肉餅$69!肉餅裡有魷魚粒很有彈性!可能是用墨汁關係.覺得魷魚味很突山再加埋魷魚粒很有口感!鮮味蟹粉肉餅 $99..朋友要了煎的.肉餅煎得很香口..肉餅上有蟹膏.令肉餅鮮味更突出!

天寒地凍喺屋企煮食要洗洗切切真係無咩動力😩最好就緊係出街食直接解決啦😂熱辣辣嘅小菜係最受歡迎的👏所以隊長B今日就揀左肉餅哥啦~ 好耐無食肉餅哥,無左以前的超級神奇款🤔(好似好立克阿華田呢啲聞所未聞嘅🙊)但就多左幾個set 餐,比較抵食~---------------------同之前一樣的是,呢度肉餅唔係淨得肥肉油淋淋💀亦唔會落重味精咸到呀媽唔認得🤕,清清淡淡隨喜好落甜豉油吊下味又得~擔心菜肉唔平衡仲可以整多個雜菜煲🍆~今日隊長B就同大家介紹呢個鵝肝肉餅同龍蝦肉餅✨~鵝肝煎得好香嫩🐦啲油份滲入肉餅之上,甘香入味~一咬開油脂充斥口腔真的很不錯👍肉餅煎完唔會乾,加少量甜豉油好惹味 另一個龍蝦蒸肉餅同樣出色🦐大大隻龍蝦起左肉撈埋肉餅一齊蒸,龍蝦鮮味入到肉餅而且都幾爽口,而且重點係原隻上😳真係幾壯觀~ ---------------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:101-199服務態度👨🏼‍🍳:7/10乾淨指數🌝:6.5/10
---------------------
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:6.5/10
2017-12-04
2017-12-07 88 浏览
晏就去左沙田新城巿廣場飲茶同個女玩snoopy 公園,夜晚就去試下大圍果間肉餅哥啦肉餅岩哂老中青幼~想帶阿女黎食好耐~我地好早6點都未到就去到~所以仲未有人不過都可以照落單,首先黎左老火湯先!老公讚話好飲足料,阿女都鐘意飲仲食埋西洋菜同粟米,不過我女好輪盡打瀉左d湯,真係勁唔好意思,而侍應哥哥都好快手幫手抹左個地我地叫左個黑松露帶子煎肉餅,其實邊款煎定蒸好都無乜頭緒,不過侍應哥哥推介黑松露依款煎好,咁就信佢!而事實好味!我估唔到黑松露原來整落肉餅再撈飯咁好味~我每啖都撈黎食!真係好正!個肉餅煎得好香~可能自己本身都鐘愛黑松露、所以覺得好正,而菜飯加埋清番d,而家睇番都想食~而另一個係金沙蛋黃蒸肉餅,因一個煎另一個想試蒸,都好唔錯喎!不過無咁特別,但又係送飯一流!因為咁今餐食多左飯筆畀阿女食係le 個、蒸清清地,佢都食多左飯,le 個都係每個父母既目標黎😛到個咖哩雞煲,對比下我鐘意食肉餅多d,咖哩味爭少少,但都好食既!食飽飽飲番個椰青水同橙汁清下,正~成餐畀我地清哂~而全場都真係好多一家大細黎食!去到就走就開始有人等位了希望下次試下其他唔同既肉餅!而且唔收加一真係好少見!而服務都好快速!

黑松露帶子煎肉餅

而事實好味!
金沙蛋黃蒸肉餅

咖哩雞煲

食飽飽飲番個椰青水同橙汁清下,正~
希望下次試下其他唔同既肉餅!
而且唔收加一真係好少見!而服務都好快速!抵讚!
如港島區開番間就更好了~
2017-12-02
黑松露帶子煎肉餅
金沙蛋黃蒸肉餅
咖哩雞煲
  • 黑松露帶子肉餅
It was a late night of food hunting in Mei Lam!  I haven't been there for quite a while.  My friend and I were going to have Dai Pai Dong- genes food but there are a lot of changes happened in that area.  I can't tell if it is a good change or bad change as I am kind of person who get  nostalgia all the time.Anyway we were attracted by the decor of this restaurant.  Nostalgia!! I guess the decor is imitating the local Cha Chaan Teng.  A Ngau Tau Kok Lower Estate  -vibe!We go for the set menu for

We go for the set menu for 2 rather than the A-la-carte.  It was such a good value.  But the size of the set is too big for girls.  It would be just right if it is being consumed by 3 persons.

The set menu for 4 looks appealing too....Probably I will bring a gang of friends next time xd

Look at that!  I think the chicken itself worth half of the menu price.
霸王雞

The meatyyyy pie

You can choose deep fried meat pie or pan fried meat pie.  I did go for the more evil one...
It's tasty yet a little bit oily.  I would definitely go for the pan-fried one next time.
XO醬肉餅 (炸)

Nice service!

Here's a wrap!
2017-10-30
霸王雞
XO醬肉餅 (炸)
  • XO醬肉餅
2017-12-03 75 浏览
今日來到大圍美林邨既冬菇亭~個個都知我中意食肉,叫我去食肉餅哥~想不到肉餅哥冬菇亭保留到傳統的外型外,還加入型格的設計,尖頂型的建築,餐廳頂部四四方方的排氣口,是冬菇亭的特徵,外圍用上深啡,黑色的木板,整體很有日本風格,非常有格調,內在環境既開揚又整潔。肉餅口味選擇多又獨特~黃金肉餅$72菜飯加$2,配搭傳統,但煮法卻創新,富創意。餐廳將咸蛋製成咸蛋蓉,鋪在煎好的肉餅上,而肉餅煎得香口,每一口都能夠食到咸香味。簡單的餸菜卻做得十分出色,強烈推薦。原隻波士頓龍蝦肉餅$128,賣相好看,放在肉餅上,十分精緻。龍蝦多肉,鮮嫩多汁,餐廳好細心提供鉗,方便拆肉,配上南瓜粥,減輕肉餅油膩感。羊腩煲$128,羊肉炆得夠時間,入口不會韌,配料豐富,有冬菇,筍,腐竹.冬日不錯之選擇食完羊腩煲再飲椰青水+$6都唔怕太涼喇

肉餅口味選擇多又獨特~

黃金肉餅

食完羊腩煲再飲椰青水+$6都唔怕太涼喇
羊腩煲
2017-12-02
黃金肉餅
羊腩煲
2017-12-02 67 浏览
肉餅哥最有獨色之處,就是有不同種類的選擇,例如鵝肝肉餅、流心芝士肉餅、黑松露肉餅、榴連肉餅、果醬肉餅、甚少好立克肉餅亦有,完全一改肉餅是家常普通菜色的感覺。今次試了非常有創意的龍蝦肉餅,光是賣相已經非常吸引,龍蝦肉質清新,與肉餅的肉香很相配,大大啖肉的蟹鉗連頭尾都原隻上,店員會送上鉗,非常貼心。另一款是金黃肉餅,這是推介之選,蛋黃咸香與肉餅的油香很配。我比較喜歡香口,所以選擇了煎。另外,除了白飯,更可選菜飯,南瓜粥,米粉,非常多元化。小菜款式多,叫了羊腩煲,羊腩炆得焾,夠火喉,配上冬菇、筍、馬蹄、腐竹,令冬天變得暖洋洋。

2017-12-02 95 浏览
肉餅哥的裝修有點工業風的味道,有些小細節令這裏很有活力。老火靚湯相當足料,湯料有栗米和蓮藕,很滋潤。涼拌青瓜有意外驚喜,青瓜醃得入味爽脆。蒜頭顆粒較大,香辣有口感。肉餅的選擇多到令人眼花撩亂,每種配搭感覺都好美味,菜單甚至圖文並茂有肉餅的解説,哈哈!最後點了原隻帆立貝黑松露肉餅。相比一般的肉餅,這裏的肉餅食顏色豐富、賣相更吸引。分了一半仍然見到帆立貝頗大隻,味道亦是鮮甜的。肉餅很厚身,混合了黑松露,可以看到很多黑色的黑松露點點!肉餅可以選蒸或者煎,我是選了前者。轉菜飯加 $2,菜的份量不少,值得一試。飲品方面除了罐裝飲品,還有啤酒、果汁。我的西瓜汁清甜解渴,價錢不貴。帳單的註腳很有趣,不過店員真的有禮貌,服務不錯!

肉餅哥的裝修有點工業風的味道,有些小細節令這裏很有活力。

老火靚湯

老火靚湯相當足料,湯料有栗米和蓮藕,很滋潤。

涼拌青瓜

涼拌青瓜有意外驚喜,青瓜醃得入味爽脆。
蒜頭顆粒較大,香辣有口感。

菜飯

轉菜飯加 $2,菜的份量不少,值得一試。

西瓜汁和奇異果汁

帳單的註腳很有趣,不過店員真的有禮貌,服務不錯!
老火靚湯
菜飯
西瓜汁和奇異果汁
2017-12-01 1432 浏览
平常在家吃飯,媽媽很多時都會蒸肉餅,但就了無新意,來來去去不是梅菜蒸肉餅就是土魷蒸肉餅。我決定要帶媽媽去肉餅哥偷師,讓她嚐一嚐滲入了新元素的肉餅,例如:黑松露、鵝肝、果醬、柚子、芝士.....等,令她知道原來肉餅都有很多不同的變化。加入不同的食材,令原本平平無奇的肉餅,也變成特色的小菜。說到變化,不可不提就是冬菇亭,餐廳位於美林邨的熟食中心,俗稱冬菇亭。獨立一間小冬菇屋模樣,很有親切感,內部裝修新穎,滲入簡約的風格,又有空調,與往時的冬菇亭簡直是兩個模樣。午市的肉餅選擇也不少,差不多有三十種選擇,價錢由$49至$128不等。套餐包括老火湯,白飯/南瓜粥/米粉。老火湯(免費)👍👍👍👍我們甫坐下,侍應便放下每人一碗老火湯,都很足料,最重要是夠熱。原隻波士頓龍蝦肉餅($128)👍👍👍👍肉餅可以選擇蒸或煎,我決定龍蝦配煎的肉餅跟白飯上。龍蝦肉餅飯以煲仔上,白飯上放了龍蝦的頭、尾和鉗。飯面舖了一大塊混入龍蝦肉的肉餅。肉餅又厚又大塊,成隻碟咁大。外層煎得香脆,琢碎了的龍蝦肉加入肉餅內,肉汁仍然保留在肉餅內。啖啖肉,這就是吃肉餅的好處。龍蝦的蝦身已起肉並混合在肉餅內,還可吃蟹鉗的肉,龍蝦頭還有蝦膏。

老火湯(免費)
老火湯

原隻波士頓龍蝦肉餅($128)
原隻波士頓龍蝦肉餅

足三兩花膠肉餅($108)
足三兩花膠肉餅

根據餐牌描述,花膠用上一日時間浸發,再飛水五分鐘,然後封冰令其入口爽滑。再加入薑葱、蠔油、紅燒汁慢火炆四十五分鐘,最後用紅燒汁打獻在肉餅上。工序那麼繁複,值得一嚐。

花膠有三片,每片都有六至七吋長,「足三兩」肯定無呃稱!花膠炆得又爽口又滑,紅燒汁令原本無味的花膠味道完全提升。食完感到大量骨膠原補充,皮膚都靚啲。

肉餅我選擇了蒸的方式,肉餅多汁加上吸收埋花膠紅燒汁更加惹味。跟飯或跟粥吃,同樣美味,真是汁都撈埋!

南瓜粥

粥是跟餐的,一大湯碗,清淡的南瓜粥配合肉餅一起吃,清清腸胃,健康啲!

西瓜汁($12)
西瓜汁

原價$18,跟餐$12。

椰青水($6)
椰青水

原價$10,跟餐$6

內在環境

排坐望窗位置都是不錯的選擇。

餐牌
2017-12-01
足三兩花膠肉餅
2017-11-30 48 浏览
一入黎就有湯飲真係唔錯,仲要有四人餐既雞都半隻得黎幾大,四人餐再有湯人均9x黎講好抵啦,味道都唔彩抵食! 湯黎講味精唔多,又夠熱,個人幾鐘意。不過個人唔太鐘意啲燈係用射燈
2017-11-30 54 浏览
大圍店人流較荃灣店小, 坐得舒服口水雞半隻 $88我本身唔係太食得辣, 但呢個程度我都仲頂得住的, 雖然之後要叫汽水飲~ 都幾滑架d肉, 同埋, 好大份, 呢度真係半隻??墨汁魷魚蒸肉餅$59上次同老公黎都有叫, 中間有魷魚粒, 同埋肉餅都有墨汁既香氣, 好正, 口感比起一般既肉餅鬆軟一d鮮味蟹粉煎肉餅$99揀左煎的, 因為中意香口野, 肉餅既邊微脆有蟹肉味, 加埋煲仔飯醬油食, 好送飯!肉餅上有額外既蟹粉鋪係上面
大圍店人流較荃灣店小, 坐得舒服

口水雞半隻 $88

墨汁魷魚蒸肉餅$59

鮮味蟹粉煎肉餅$99
2017-11-23
  • 墨汁魷魚蒸肉餅
2017-11-27 849 浏览
我對肉餅有種情誼結其實係非常鐘意食肉餅家常菜得來,夠哂惹味所以當朋友話,有間餐廳專食肉餅,令我又好奇又驚奇,所以結伴好食。第一下驚奇係,我一直以為食肉餅既地方應該係好中式,好似舊酒樓或者大排檔的地方,想不到餐廳門面還挺漂亮的。 內裡格局也是整整齊齊一坐下先來碗熱湯,暖暖胃感覺很有人情味打開餐牌真是眼花瞭亂想得出的肉餅都有點了個足三两花膠肉餅配南瓜粥花膠需一日時間去發,大塊亦頗厚身再飛水5分鐘,然後封冰煮時加蔥加蠔油,紅燒汁慢煮45分鐘,口感爽滑, 啖啖都是骨膠原,肉餅吸收了花膠原液,變得很滑流,非常正。南瓜粥味道比較清新。 另外點了龍蝦肉餅配飯龍蝦非常香,很易拆殼肉餅中也混了些龍蝦肉,味道鮮甜。 小菜忍不住被口水雞吸引半隻雞上舖滿超級惹味的辣醬料香蒜辣油味非常誘人白飯也可以爬多2碗雞肉嫩滑,雞皮薄透, 沾上辣油味道頂呱呱,連平日不吃雞皮的我也忍不住吃了2塊為了健康,也點了菜心是我最喜歡的粗幹型 又爽又甜平凡中的不平凡吃得飽足又開心。
我對肉餅有種情誼結
其實係非常鐘意食肉餅
家常菜得來,夠哂惹味

內裡格局也是整整齊齊

一坐下先來碗熱湯,暖暖胃
感覺很有人情味

打開餐牌
真是眼花瞭亂
想得出的肉餅都有

點了個足三两花膠肉餅配南瓜粥
花膠需一日時間去發,大塊亦頗厚身
再飛水5分鐘,然後封冰
南瓜粥味道比較清新。

另外點了龍蝦肉餅配飯
龍蝦非常香,很易拆殼
肉餅中也混了些龍蝦肉,味道鮮甜。

小菜忍不住被口水雞吸引
半隻雞上舖滿超級惹味的辣醬料
香蒜辣油味非常誘人
白飯也可以爬多2碗

為了健康,也點了菜心
是我最喜歡的粗幹型

又爽又甜

平凡中的不平凡
吃得飽足又開心。
2017-11-27 63 浏览
最近見到好多朋友都去食大圍一間肉餅店,所以就約埋屋企人一齊去試下啦入到去其實有好多款唔同配搭既肉餅做主打,仲有唔少創意肉餅,例如龍蝦肉餅,花膠肉餅,除此之外都會有傳統肉餅!我地就叫左一個蝦膏蟹棒肉餅,佢可以選擇蒸/煎,我地揀左煎。一上餅已經聞到好香既味道!賣相都唔錯,而且一咬落去佢煎到外層好香脆,入面又唔會太硬,外脆內軟,而且有濃濃既蝦膏味 另外佢仲會配埋白飯同老火靚湯,湯好足料,而且無味精味!最後仲叫左個海皇雜菜煲 送飯一流!

我地就叫左一個蝦膏蟹棒肉餅,佢可以選擇蒸/煎,我地揀左煎。

另外佢仲會配埋白飯同老火靚湯,湯好足料,而且無味精味!

最後仲叫左個海皇雜菜煲 送飯一流!

2017-11-11
午餐
  • 蝦膏蟹棒肉餅
  • 海皇雜菜煲
2017-11-27 53 浏览
朋友話最近開左間新食店就帶左我去試下肉餅哥係冬菇亭入面 一入去地方好大 好整齊肉餅哥入面有唔同種類既肉餅可以食有D係比較新穎啲 有啲係比較傳統一啲例如土魷肉餅 我地就叫左一個XO醬帶子肉餅一開始仲有一碗中湯可以飲好足料 有埋粟米同紅蘿蔔!好似食緊住家菜咁你可以先自由選擇要白飯菜飯等等咁我就想健康啲叫左左菜飯上碟個陣仲會出煙熱辣辣菜飯都係一個不錯的選擇!一食落口 XO醬味非常濃郁而且煎得好香脆 食落口好香好入味送飯一流 估唔到肉餅都有咁多配搭!大家都可以試下 而且佢仲有晚餐SET
朋友話最近開左間新食店就帶左我去試下
肉餅哥係冬菇亭入面 一入去地方好大 好整齊
肉餅哥入面有唔同種類既肉餅可以食
有D係比較新穎啲 有啲係比較傳統一啲
例如土魷肉餅
我地就叫左一個XO醬帶子肉餅

一開始仲有一碗中湯可以飲
好足料 有埋粟米同紅蘿蔔!
好似食緊住家菜咁

你可以先自由選擇要白飯菜飯等等
咁我就想健康啲叫左左菜飯
上碟個陣仲會出煙熱辣辣
菜飯都係一個不錯的選擇!
一食落口 XO醬味非常濃郁
而且煎得好香脆 食落口好香好入味
送飯一流 估唔到肉餅都有咁多配搭!
大家都可以試下 而且佢仲有晚餐SET
2017-09-05
午餐
  • XO醬帶子肉餅
2017-11-25 766 浏览
自己本身唔係話特别中意食肉餅,所以當朋友話帶我去食肉餅個時我本身話不如試下其他野但朋友話帶我去食既肉餅同一般既唔同,會令我有驚喜,咁就一於等佢帶我去見識下啦晚市黎到,唔係講笑,都真係幾多人啵坐低無耐,店員哥哥唔係放低兩杯茶水俾我地,反而係放低兩碗湯即刻有種食住家飯既感覺添好啦,飲左啖暖笠笠既湯之後,我就睇下呢度有咩特色肉餅先呢度既肉餅真係好特別好多唔同既配搭,淨係肉餠既款式都已經佔左meun既5-6頁!!!除此以外,都仲有一啲小炒同小食可以揀,搞到我都有啲心大心細唔知點揀好添既然一場黎到,一終就食豪啲,揀兩個貴少少既特色肉餅試下先!本身仲想叫個小炒既我俾朋友叫停左,因為朋友話呢度既肉餅飯份量一啲都唔少,怕我地會食唔曬,所以決定食完肉餅先首先黎到既係“足三两花膠肉餅”HKd$108,呢個肉餅我地揀左蒸,仲加左HKd$2轉菜飯見到呢塊“足三两”既花膠已經胃口大開,大大塊既花膠覆蓋住厚身既肉餅配埋充满菜粒既菜飯食都ok啵之後呢款既“惹味鵝肝肉餅(煎)”飯就係煎肉餅黎,同樣加左2蚊轉菜飯肥美既鵝肝煎得剛好,油脂十足!加上煎得香口既肉餅一齊食,果然係惹味之選-我地雖然無叫小炒,但就跟餐加左HKd

晚市黎到,唔係講笑,都真係幾多人啵

坐低無耐,店員哥哥唔係放低兩杯茶水俾我地,反而係放低兩碗湯
即刻有種食住家飯既感覺添

好啦,飲左啖暖笠笠既湯之後,我就睇下呢度有咩特色肉餅先

既然一場黎到,一終就食豪啲,揀兩個貴少少既特色肉餅試下先!

我地雖然無叫小炒,但就跟餐加左HKd$12要左碟翠綠既菜心

呢兩個飯的確份量超足!!!我地兩個女仔食曬啲餸都飽啦,啲飯都淨左啲食唔曬,好彩有乖乖地無眼闊肚窄姐

飲品就跟餐加左HKd$12要左枝鮮果汁

雖然呢度唔收加一,但服務依然好好,每位店員都勤力快手有禮貌!抵讚