2018-03-15 65 浏览
係兩年前到去過荃灣的肉餅哥,事隔一排原來係大圍都開左一間分店,餐廳位置係一個屋村內。星期六7點幾入到餐廳,已經見到有好多人已經食緊了。坐低後,職員先放低例湯。個湯無咩味精味,而且有D蓮藕食下。今次我們叫左一份蒸的金沙蛋黃肉餅。肉餅上面舖滿香噴噴的鹹蛋黃。蒸肉餅的好處係可以食到肉餅的肉汁,味道非常Juicy好食,難怪呢款肉餅會長期上餐廳的Top List!切開後就會見到流心的鹹蛋黃油口味好香,送飯一流!另外,屋企人就叫左一份煎的潮州家鄉肉餅。潮州家鄉肉餅係咩?其實係韭菜、花生、馬碲、冬菇、沙葛。呢個肉餅同頭先唔同的係煎肉餅比較香口,加上多款有口感的材料,口感非常豐富。忘記講tim,個肉餅除左白飯、南瓜粥、米粉外,仲可以+$2轉菜飯tim!最後,屋企人想食多少少蔬菜,所以就叫左個海皇雜菜煲。菜煲的海鮮都有好多,除左有蝦仁、鮮魷外,仲有帶子!食到尾熱熱地,想飲下凍野,我就叫左枝忌廉飲下,屋企人就揀左一枝枝裝茶。整體黎講,餐廳的CP值高,好食又唔貴。重點係平時係出面好難揾個坐得舒舒服服的地方食肉餅,呢到就可以滿足大家了。

星期六7點幾入到餐廳,已經見到有好多人已經食緊了。

坐低後,職員先放低例湯。個湯無咩味精味,而且有D蓮藕食下。

今次我們叫左一份蒸的金沙蛋黃肉餅。

切開後就會見到流心的鹹蛋黃油
口味好香,送飯一流!

另外,屋企人就叫左一份煎的潮州家鄉肉餅。

最後,屋企人想食多少少蔬菜,所以就叫左個海皇雜菜煲。

菜煲的海鮮都有好多,除左有蝦仁、鮮魷外,仲有帶子!

2018-03-12 53 浏览
幾個月前來食過~我幾中意呢度,今日系積富街剪完頭髮行5,6分鐘就到,天氣又好邊行邊曬太陽,門前的黑板餐牌公告2月份最受歡迎的是N.o 1,金沙蛋黃肉餅 - N.o 2,流心芝士肉餅 - N.o 3,足三兩花膠肉餅。我地2點半下午茶時間食正餐,先來碗老火靚湯,大大舊蓮藕,粟米,很足料。芥香木耳~芥辣味剛好,不會太嗆辣,配木耳一齊食清新爽口!我依舊愛食金沙蛋黃肉餅$62~大約等10多分鐘就到了,煎香既肉餅不油膩,流沙金沙蛋黃非常吸睛,份量爆滿,很邪惡,一定要同朋友分享!!肉餅,金沙蛋黃比例一比一!!每口都充滿肉餅與蛋黃,整個卻不會很咸呀!鮮味蟹粉肉餅$99~肉餅煎得外層香脆,蟹粉超多呀,豪華肉餅飯!蟹粉超鮮味,好誇張呀!仲有幾款肉餅想食,希望下次來食流心芝士肉餅~鵝肝肉餅~墨汁魷魚肉餅~柚子肉餅!咁多選擇真系長食長有,唔怕悶!

芥香木耳~芥辣味剛好,不會太嗆辣,配木耳一齊食清新爽口!

我依舊愛食金沙蛋黃肉餅$62~

鮮味蟹粉肉餅$99~
2018-03-11
午餐
2018-03-12 40 浏览
很久以前,在荃灣工業區放工後,遠遠見到一間餐廳有一堆人等位,於是本著嘗試的心態吃了第一次的肉餅哥,其黃金肉餅到現在還是印象深刻。後來,有朋友吿知肉餅哥衝出荃灣,走入大圍,於是某天「肉餅癮」發作,便去這分店試一試。今次點的當然有黃金肉餅,另外點了兩個,分別是芝士肉餅和黑松露帆立貝肉餅。飯方面,可選白飯或菜飯。黃金肉餅-咸蛋黃鋪滿整個肉餅,咸香的蛋黃夾上香口的肉餅,香腔散發陣陣的香味。芝士肉餅-芝士先鋪在肉餅上,而肉餅中亦夾雜了芝士,簡直芝氣迫人。 黑松露帆立貝肉餅-大大粒帆立貝,加上香濃的黑松露醬,十分香口。一如概往,肉餅哥百變的肉餅變出百樣的味美食物。

一如概往,肉餅哥百變的肉餅變出百樣的味美食物。
2018-03-12 48 浏览
肉餅是家常菜式,但要食好味既肉餅卻不容易。很多店鋪的肉餅也變化不多,非常傳統。肉餅哥卻變化多多,有好立克肉餅、金黃咸蛋肉餅是推介之選,肉餅上鋪滿金黃的咸蛋黃蓉,咸香惹味,拌飯一流。香港很少地方食到這種咸蛋肉餅飯,一般都是中間加一顆咸蛋。今次食到這種肉餅飯,實在是突破傳統的驚喜。黑松露帶子肉餅,帶子非常大粒,上面鋪滿黑松露,令肉餅提鮮,味道的層次更豐富。流心芝士肉餅飯,芝士半溶地鋪在肉餅上,本以為只有一片,一咬之下,半溶芝士在肉餅中間流出來,味道非常配合,芝士迷會充滿喜悅。

2018-03-10 40 浏览
呢到主打食肉餅, 有十多種, 我本人覺得配花膠;好立克味;龍蝦最特別, 但個人未作出嘗過😂呢到外觀幾特別, 一間屋仔咁, 內面好大, 可以坐好多人,無咁怕要等位。我同朋友都唔怕膽固醇超標,分別叫了金沙蛋黃肉餅(煎)&鮮味蟹粉肉餅(煎)可以俾客人簡煎或蒸~金沙蛋黃肉餅(煎)材料好足, 真的好多好多蛋黃👍🏻好香, 肉餅與蛋黃比例1:1鮮味蟹粉肉餅(煎)呢份肉餅比金沙蛋黃細了一些, 但啖啖都重蟹粉味, 都係用料十足芥香木耳口味幾新穎午餐時間(11:30-5:00)還包列湯,(白飯/南瓜粥/米粉)及飲品

可以俾客人簡煎或蒸~

金沙蛋黃肉餅(煎)

鮮味蟹粉肉餅(煎)

芥香木耳
口味幾新穎

2018-03-10
午餐
2018-03-08 34 浏览
今日黎到大圍,見到有間餐廳叫肉餅哥、個名咁得意,就試吓睇下你係咪整肉餅整得咁好味先。見到個餐牌真係呆左,原來食肉餅都可以有咁多選擇,大大話話都有成30幾種肉餅俾你揀。頭盤我嗌左個泰式鳳爪酸酸辣辣,好開胃,而且配料好多。鳳爪爽口而且無骨,啱晒我依啲咁懶嘅人。點左個鹹蛋蒸肉餅見到個肉餅我啲口水已經垂涎三尺,好大碟肉質好鮮味,配上鹹蛋黃嘅香味,呢個配搭一絕,而且唔會覺得好油膩。佢做得最好嘅地方就係配上菜飯,啱晒我依啲平時唔鍾意食菜嘅人都會覺得你一個配搭一絕,可以中和反啖啖肉嘅感覺。

頭盤我嗌左個泰式鳳爪

點左個鹹蛋蒸肉餅
見到個肉餅我啲口水已經垂涎三尺,好大碟
2018-03-03 40 浏览
好耐冇黎肉餅哥食晚飯啦!今日心癢癢又想黎食肉餅。上次試過龍蝦粥,今日就揀第二款。金沙蛋黃肉餅(配白飯) $72肉餅可以選蒸或煎,由於有點喉嚨痛,我點了蒸的。最令人驚喜係蛋黃份量超多!好香,最近蛋黃薯片咁hit,其實呢個肉餅都應該hit🤩跟一碗湯吉列肉餅(配白飯) $69朋友點吉列肉餅,我喉嚨痛冇食,但朋友話好香口,又夠創新,唔錯。迷你一口炸餃子8粒 $28忍不住食左兩粒,炸得金黃色,夠香脆,好味!支裝新鮮奇異果🥝汁 $18支裝新鮮西瓜🍉汁 $18
好耐冇黎肉餅哥食晚飯啦!今日心癢癢又想黎食肉餅。

上次試過龍蝦粥,今日就揀第二款。

金沙蛋黃肉餅(配白飯) $72

跟一碗湯

吉列肉餅(配白飯) $69

迷你一口炸餃子8粒 $28
忍不住食左兩粒,炸得金黃色,夠香脆,好味!

支裝新鮮奇異果🥝汁 $18
支裝新鮮西瓜🍉汁 $18
2018-03-02
2018-03-03 39 浏览
剛開業各類肉餅飯真的味道不錯,光顧多次。春節后第一次來到,今次午餐點了:1/ 肉餅哥秘制雞扒飯2/肉餅面所有肉質和味素下降😫奶茶無香味,同時縮小了杯子,不夠喉。好失望!
1/ 肉餅哥秘制雞扒飯
2/肉餅面
所有肉質和味素下降😫奶茶無香味,同時縮小了杯子,不夠喉。
好失望!
2018-02-23 62 浏览
自上次食左一次肉餅哥之後, 就覺得十分抵食成日去, 全日早餐, 小食都試左好多唔一一盡錄之前都講過喇,  服務食物都超級好, 難怪愈來愈多人, 開始要排隊喇!今次7點幾8點去排左5分鐘隊(其實都好快~)今次約齊人腳,  四個人先敢嗌依個"招牌菜"有花膠ge肉餅啊~~~~~~~~~好大塊花膠好補好識歎既感覺!花膠好大好大塊, 個飯底白飯但有汁ge, 花膠唔算十分入味,有少少碼, 不過以價錢取勝啦 另外再叫左個XO醬肉餅配菜飯**今次全部都叫蒸肉餅,   食過煎既覺得太熱氣(因為佢係半煎炸,都多油架)其實未點菜己經飲左個例湯, 係好飲個種有料個種湯,唔係味精,飲左無頸渴就知, 飲完好舒服, 點知點菜個餐又包多個花膠湯,實在係好----極! 平時唔夠湯水呀除左花膠肉餅, 仲叫左個豬手,  今鋪補足哂我啲骨膠原喇卦?四個人食花膠餐都係三百幾咋~

今次約齊人腳,  四個人先敢嗌依個"招牌菜"

花膠肉餅

另外再叫左個XO醬肉餅配菜飯

四個人食花膠餐都係三百幾咋~
2018-02-11
花膠肉餅
2018-02-05 114 浏览
上網見到有專食肉餅嘅餐廳,好奇心驅使之下,尋晚同朋友去左呢度食飯。餐廳幾闊落,都算係幾多位嘅,同埋始終美林離大圍火車站有段距離,人流唔多,唔洗等又唔洗排,即刻有位,幾好。打開份menu,真係有勁多款肉餅,千奇百趣,好似乜都可以加落去咁。本來想叫京蔥羊肉肉餅,但係冇曬,於是叫左糖醋汁肉餅,感覺就有d hea,只係普通肉餅加左d甜酸汁咁,一般般,而且糖醋汁同肉餅唔係話特別夾,搞到好似d學校canteen頹飯咁,求其有飯有肉有汁就算嗰d,所以唔推介。另外兩個friend就叫左流心芝士肉餅,呢個就好少少,d芝士燒過,真係可以拉個隻,正。呢度每位顧客送一碗湯,肉餅可以配飯/南瓜粥/米粉,都算大碗嘅,飲品另加。每個餐大概六七十蚊左右,如果個肉餅嘅配料係貴野就會再貴d,例如帶子同花膠。個人覺得略貴,定價有d高,可能因為我食嗰個糖醋汁肉餅真係太頹,成$59覺得唔值;流心芝士肉餅幾好食,但$72都係有d貴,因為只係放左塊燒過嘅芝士,其實唔應該咁貴囉。不過,有機會的話可能會去多次,因為真係有太多款奇奇怪怪嘅肉餅,好想知其他係點,例如好立克肉餅,真係聞所未聞,試下伏都好。建議大家去就去盡d,試d出面唔會有嘅

糖醋汁肉餅

流心芝士肉餅

不過,有機會的話可能會去多次,因為真係有太多款奇奇怪怪嘅肉餅,好想知其他係點,例如好立克肉餅,真係聞所未聞,試下伏都好。建議大家去就去盡d,試d出面唔會有嘅。
2018-02-04
流心芝士肉餅
2018-02-04 2407 浏览
以肉餅為名的肉餅哥小炒料理,總店在荃灣,賣得不錯的成績之下,在大圍開分店,相信只是肉餅都能有著如此好成績,廚藝一定不差。平常不愛吃那麼多肉,但吃著一口肉餅,也被其味道和口感所吸引著,確實是沒有白來。肉餅選擇也有幾十款,份量一點都不少,送上的餐湯也味道濃郁,難得短短1年多的時間,如此得到大眾人仕的歡心。******************************肉餅哥小炒料理位於大圍美林邨內,就是以前大排檔改裝而成。附近有個巴士站,坐車前來也是很方便。因為是大排檔改裝,所以肉餅哥小炒料理的地方也很大,坐位非常之多。這夜前來的都以年青人為主,也有些是夫婦帶著小朋友,也有些是情侶,看來肉餅哥的做法可以吸引不同類型的食客。不要以為肉餅哥只食肉餅,都是選擇不多,單看餐牌,肉餅種類一點都不少。以晚飯套餐供應的肉餅,配每天的老火湯,可以選上飯、米粉或南瓜粥,改菜飯只需加HKD2。配上罐裝飲品或汽水只需加HKD5,果汁只需加HKD12。還有其他飲品有不同的收費,加油菜只需HKD12,叫一份肉餅餐便可以加錢成為好豐富的晚餐了。除了肉餅套餐為主,還有些小菜和小吃選擇。飲品款色不多,因為沒有水吧,所以都以現

除了肉餅套餐為主,還有些小菜和小吃選擇。

飲品款色不多,因為沒有水吧,所以都以現成的罐裝或枝裝飲品供應。如果飲酒的,啤酒以大杯裝收費為HKD38,在外的酒吧要上一杯都要HKD70起,所以絶對抵飲。

只要每位客人入座,便會送上是日老火靚湯。這夜的老火湯,是紅蘿蔔粟米合掌瓜湯。老火湯很清甜,喝上一口非常潤喉,飲完也不會有口喝感,絶對是一點味精都沒有,也不會淡如水一樣,確實是真材實料所煲。

海味雜菌雜菜煲 HKD68,是為餐廳推介小菜,相比海皇做的煲平一點點,但也沒有成為推介小菜。

在寒冷天氣之下吃上煲是很暖身,送上來時都已經香氣撲鼻,吃上一口,確實充滿著魷魚鬚和蝦干的咸香鮮味,再加入鮮菌、不同的新鮮菜和粉絲,每吃上一口都滿有咸香鮮味,而且份量一點都不少,確實是推介必吃的小菜之選。

流心芝士肉餅 HKD72,再加HKD2轉為菜飯,肉餅可以選上蒸肉餅還是煎肉餅,最後便選了煎肉餅。

只是沒想到菜飯的份量十足,絶對有2碗飯的份量,足夠2個人而吃。把肉餅加了一片芝士在面煎香,表面的芝士還沒有溶化,只看肉餅長方形的賣相感覺有點普通。

沒想到吃上一口流心芝士肉餅,肉餅味道香濃之外,中間還帶點流心的芝士,再加上表面的芝士,芝士味道都幾香,肉餅表面又脆脆地口,內裏很軟腍,確實是一道很出色的肉餅,難怪成為餐廳推介肉餅,還得薯各位食客的歡心。

菜飯又帶著味道,不會很啖,配上肉餅一起吃又帶點菜,除了味道夾之外,還可以減少吃肉的膩感。

足三兩花膠肉餅 HKD108,絶 對是有三兩的花膠,放在肉餅之上,再把飯在最底層,配上少許菜,就是足三兩花膠肉餅。

這次選上蒸肉餅,和加HKD2轉菜飯,菜飯雖然沒有用碗放上,只放在盤之內,但飯量絶對足夠2個人所吃。菜飯的味道又很香,不會只吃白飯那麼單調。

肉餅雖然沒有煎的香口,但蒸肉餅肉也很滑溜,肉餅味道也算不錯。

整個肉餅飯最吸引之處,就是放上2片大花膠,絶對足夠三兩的重量,所以單是一片花膠都已經很大片。花腸已炆到腍和入味,吃完一片花膠非常之飽肚,所以也成為餐廳入食推介之一的肉餅。

吃上一份肉餅晚飯套餐,以HKD12便可以要上一枝果汁,所以便選了橙汁和西柚汁。

無論橙汁或是西柚汁,都帶著果肉在其中。橙汁甜得來帶點甜。西柚以酸為主帶少許西柚的甘味在其中,吃了那麼多肉,喝上帶酸的果汁也可以幫助消化。

• 足三兩花膠肉餅
  • 流心芝士肉餅
  • 海味雜菌雜菜煲
2018-01-24 96 浏览
今日經過大埔, 晚飯想食個飽飽,見到肉餅哥就衝咗入去, 因為已經唔係第一食肉餅哥,知道個份量好足一定夠飽,😉😉食咗咁多次都未試過佢嘅鵝肝肉餅飯,今次就試下, 原來佢個鵝肝有兩種煮法, 一種係香煎, 香煎出嚟嘅鵝肝肉質嫩滑,外脆內嫩入口即溶, 另外一種應該係煮熟後再煎, 肉質比較結實,但係鵝肝味比較出,肉質有少少粉粉地,都算唔錯。香煎花膠肉餅飯,香煎肉餅上枱已經好香, 最吸引嘅係沐滿喺肉餅面既花膠汁同大大塊花膠😁😁
今日去咗大圍美林邨探朋友, 到六點幾, 朋友帶我落去食飯, 佢話呢度啲肉餅幾好食,所以佢帶我嚟呢度食返個肉餅飯。入到去打開餐牌我首先叫了一個 足三兩花膠肉餅我首先叫了一個 足三兩花膠肉餅。個飯埋到黎嗰啲肉餅又大塊 花膠又多,兩塊大花膠差唔多遮住成個煲,份量幾乎係兩個人都夠食仲有湯同嘢飲跟住再加多一個小食share,呢個係榴槤炸彈有三粒,咬落好週脆,裏面係好大好重嘅榴槤味呀,好好味,再點左少少沙律醬,更加美味嘞。正!
今日去咗大圍美林邨探朋友,

到六點幾, 朋友帶我落去[肉餅哥]食飯,
佢話呢度啲肉餅幾好食,
所以佢帶我嚟呢度食返個肉餅飯。

入到去打開餐牌
我首先叫了一個 足三兩花膠肉餅

我首先叫了一個 足三兩花膠肉餅。

個飯埋到黎
嗰啲肉餅又大塊 花膠又多,
兩塊大花膠差唔多遮住成個煲,
份量幾乎係兩個人都夠食

仲有湯同嘢飲

跟住再加多一個小食share,
呢個係榴槤炸彈

有三粒,咬落好週脆,
裏面係好大好重嘅榴槤味呀,好好味,
再點左少少沙律醬,
更加美味嘞。正!
2018-01-20 113 浏览
肉餅哥好耐之前就想食但一直都冇機會入到咁遠,難得今日有時間就入嚟大圍拜會下佢啦~(≧▽≦)/~位於冬菇享嘅肉餅哥好闊落,好好坐🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️先揀左個花膠肉餅($108)😛😀 花膠真係好大塊,汁又好鮮甜,而肉餅揀左蒸嘅,撈埋食好正!仲有小小起膠🤤 另一個揀左龍蝦肉餅($128)🦐🦐龍蝦幾大隻,好juicy😎肉餅揀左煎嘅,入面有唔少龍蝦肉所以好香口同彈牙🤠 小食嗌左芝士薯波($28)😛 咬落去芝士滿溢🤡 薯粒又夠多😝😝

2018-01-20 55 浏览
上 Facebook 睇到大圍嘅美食推介,其中一間見到肉餅哥。感覺挺吸引的,有點像家庭會煮的東西,所以很久沒吃肉餅的我便去了試試!位置係在屋邨入面嘅,不算太易找。室內環境幾有特色,而且地方十分寬敞。我們點了兩款食物,一份肉餅一份雜菜煲,另外有湯附送的。首先是足三兩花膠肉餅。我們揀咗蒸的,面頭有好多花膠,完全遮住咗塊肉餅!食落肉餅唔錯,鮮甜肉味。表面灑上了一些蔥花,色澤不錯。份量都算幾多的~不過建議大家都可以試下煎,因為比較少屋企會煎肉餅,較有新鮮感。當然,蒸也是不錯的吧!花膠咬落彈牙滑溜,而且充滿海鮮汁嘅味道。底下有大量白飯,岩哂大食嘅各位。至於海皇雜菜煲就有好多海鮮配料同菜。味道偏淡少少,不過啱哂啲鍾意食得清淡啲嘅人!材料方面有蝦、帶子、椰菜花、菜芯等等,份量都算多,夠兩個人食。價錢方面,非常合理親民,50-70蚊,岩哂平日或假日晚餐嘅選擇!

花膠咬落彈牙滑溜,而且充滿海鮮汁嘅味道。
底下有大量白飯,岩哂大食嘅各位。