2018-03-15
係兩年前到去過荃灣的肉餅哥,事隔一排原來係大圍都開左一間分店,餐廳位置係一個屋村內。星期六7點幾入到餐廳,已經見到有好多人已經食緊了。坐低後,職員先放低例湯。個湯無咩味精味,而且有D蓮藕食下。今次我們叫左一份蒸的金沙蛋黃肉餅。肉餅上面舖滿香噴噴的鹹蛋黃。蒸肉餅的好處係可以食到肉餅的肉汁,味道非常Juicy好食,難怪呢款肉餅會長期上餐廳的Top List!切開後就會見到流心的鹹蛋黃油口味好香,送飯一流!另外,屋企人就叫左一份煎的潮州家鄉肉餅。潮州家鄉肉餅係咩?其實係韭菜、花生、馬碲、冬菇、沙葛。呢個肉餅同頭先唔同的係煎肉餅比較香口,加上多款有口感的材料,口感非常豐富。忘記講tim,個肉餅除左白飯、南瓜粥、米粉外,仲可以+$2轉菜飯tim!最後,屋企人想食多少少蔬菜,所以就叫左個海皇雜菜煲。菜煲的海鮮都有好多,除左有蝦仁、鮮魷外,仲有帶子!食到尾熱熱地,想飲下凍野,我就叫左枝忌廉飲下,屋企人就揀左一枝枝裝茶。整體黎講,餐廳的CP值高,好食又唔貴。重點係平時係出面好難揾個坐得舒舒服服的地方食肉餅,呢到就可以滿足大家了。
星期六7點幾入到餐廳,已經見到有好多人已經食緊了。
坐低後,職員先放低例湯。個湯無咩味精味,而且有D蓮藕食下。
今次我們叫左一份蒸的金沙蛋黃肉餅。
切開後就會見到流心的鹹蛋黃油口味好香,送飯一流!
另外,屋企人就叫左一份煎的潮州家鄉肉餅。
最後,屋企人想食多少少蔬菜,所以就叫左個海皇雜菜煲。
菜煲的海鮮都有好多,除左有蝦仁、鮮魷外,仲有帶子!