2014-03-24 724 浏览
有日去左北角個間肥魚日本料理食lunch, 以價錢黎講, lunch其實唔算平, 一入到去見到佢有幾間日本和室, 但地方比較舊, 如果唔係因為去搵朋友, 我都未必會入去!我叫左個日式滑蛋豬排飯定食, 味道唔錯, 豬排肉汁同醬汁都幾甜, 幾好味,碗飯都ok大, 係正正常常既一個滑蛋豬排飯, 至於佢個配菜仲有個蒸蛋同麵鼓湯的, 蒸蛋要熱食先好味,但個湯我飲左兩啖就放低左, 味道好淡, 好似溝左好多水咁!!另外,我個fd叫左個靖魚配炸豬排飯定食, 樣子都幾好,但因為冇汁既關係, 配白飯食好乾, 而其他配菜同我個定食都係一樣, 冇咩特別,不過呢個set冇野飲, 得杯茶!基本上呢間野好舊, lunch時間去都唔多人,一入去就有得坐, 野食尚算OK, 但去一兩次都可以唔再去~
一入到去見到佢有幾間日本和室, 但地方比較舊,
如果唔係因為去搵朋友, 我都未必會入去!
碗飯都ok大, 係正正常常既一個滑蛋豬排飯,
至於佢個配菜仲有個蒸蛋同麵鼓湯的, 蒸蛋要熱食先好味,
另外,我個fd叫左個靖魚配炸豬排飯定食, 樣子都幾好,
但因為冇汁既關係, 配白飯食好乾,
而其他配菜同我個定食都係一樣, 冇咩特別,
不過呢個set冇野飲, 得杯茶!
基本上呢間野好舊, lunch時間去都唔多人,
一入去就有得坐, 野食尚算OK, 但去一兩次都可以唔再去~
三文魚頭湯 too salty肥魚 mixed noodles is quite good, seafood is quite fresh, but again the soup too salty.
三文魚頭湯 too salty
题外话/补充资料: 到這裡叫外買自取,想飲湯,原本打算叫個三文魚頭湯,但後來見到有個魚頭湯午餐有前菜,有蒸蛋,於是改咗。仲特登問老闆 confirm 係咪有前菜有蒸蛋跟。點知番到屋企發覺冇,打電話返去問,同一個老闆第一個回答係:外賣係唔跟個喎,個師傅係專登唔擺落去嘅。即時火都嚟埋,雖然佢話下次補返俾我,但已經沒有意思因為這是一個欺騙。唯有怪自己攞外賣是沒有Check清楚。
2013-05-26
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
今天和家人匆匆忙忙地想吃個快飯,立刻想到到肥魚日本料理吃個午飯,非常方便。那裡雖然非常多人,但是總算找到個位置吃飯。看看Menu,立即想到要吃點甚麼。我們叫了一個肥牛拉麵,兩個豬肉生薑燒定食,一個餐只要$58,超抵食!一看到這個肥牛拉麵,像縮了水的。這方面要改善一下。此外,豬肉生薑燒定食的番茄變了質,非常難吃。但是豬肉醃得剛剛好,帶出薑的鮮味,非常好!最後,蒸蛋和麵豉湯味道都很好。星期六還送飲料喔!加油!
2012-08-25
  • 豬肉生薑燒定食
2012-08-19 142 浏览
基本上要想搵好野食真係好難大部分都係茶餐廳的吧朋友仔搵左好耐先搵到一間比較舒服少少既地方可以食飯、傾計見到食評不獲好評帶著一試既心去體驗一下侍應說星期六既定食套餐奉送餐飲仲有蒸蛋同麵豉湯,以$80 一個set 來說十分豐富朋友仔先點了一客三文魚海膽定食看上去也不錯喔每片三文魚也夠大塊小妹則點了壽司烏冬定食一小碗的粟米烏冬,湯底清甜稱不上濃郁,但十分夠味反觀這邊的壽司食材就不太討好了,唔新鮮既生魚片食落去太立口凍檸檬茶茶底做得不錯不是太甜唔知係咪無咩expectation 走入黎食稱不上好難食,但感覺上也不是如食評中那麼多喊呢
基本上要想搵好野食真係好難
大部分都係茶餐廳的吧
朋友仔搵左好耐先搵到一間比較舒服少少既地方可以食飯、傾計
見到食評不獲好評
帶著一試既心去體驗一下

侍應說星期六既定食套餐奉送餐飲
仲有蒸蛋同麵豉湯,以$80 一個set 來說十分豐富

朋友仔先點了一客三文魚海膽定食
看上去也不錯喔
每片三文魚也夠大塊

小妹則點了壽司烏冬定食
一小碗的粟米烏冬,湯底清甜
稱不上濃郁,但十分夠味
反觀這邊的壽司食材就不太討好了,唔新鮮既生魚片
食落去太立口

凍檸檬茶茶底做得不錯
不是太甜

唔知係咪無咩expectation 走入黎食
稱不上好難食,但感覺上也不是如食評中那麼多喊呢

2010-03-21 117 浏览
天晴, 中午LUNCH, 一行四人去到北角花園城唔錯既日式CURRY及蒸蛋, BUT D麵豉湯同個SALAD好一般我點了一SET $48 八五折後再加一 (即46) CURRY 牛肉飯, 好大份及都幾好味一SET $47 既CURRY 雜菜飯, 同樣是OK另外的鰻魚飯和泡菜飯豬肉也好味SERVICE及環境可以接受, 呢個價錢大概也是可交待到既, 唔算好好味同正宗既日式
天晴, 中午LUNCH, 一行四人去到北角花園城
一SET $47 既CURRY 雜菜飯, 同樣是OK
另外的鰻魚飯和
泡菜飯豬肉也好味

2010-03-19
2009-11-10 71 浏览
由於最近方光顧這家餐廳(而且評語更是麻麻),最初並無打算來這裡,但由於周五遲下樓找到座住午饍的機會實在太低,所以唯有再次惠顧。此處午餐主要是以套餐形式,其中有多達廿多款,由咖哩、烏冬、壽司、刺身、燒魚等定食均有,選擇都算是蠻多的。我個人到此吃午飯,一向都是喜歡食他們的刺身定食或魚生飯定食 (其實主要是喜歡食刺身或魚生飯),所以今次亦不例外,點了他們的刺身定食。這里的那些什麼漬物呀、麵鼓湯呀、蒸蛋呀,其實一向都沒什麼特別的期望,只要不是太差就OK了,當然,那些也不是什麼太差了。想要提提的當然是主菜 : 刺身了。記得吃過不少次,提供的魚生通常都是而三文魚、牡丹蝦及吞拿魚等材料作膽,而是日還配搭了帶子、蟹柳及油甘魚。本人尤其覺得吞拿魚及油甘魚最美味,因為吞拿魚帶有些許筋,令魚生的質感更充實(對,本人是喜歡有筋的魚生的)。而另外當日的油甘魚油份真的是想當充足,不會給予一種'乾爭爭'的感覺。在忙碌的半天過後吃到此兩種美味的刺身,頓然令我精神為之一振。當然其他刺身的質素亦算不錯,但以吞拿魚及油甘魚為佳。價錢方面,菜單標價72元,另設加一;但由於午餐同時推廣85折,實質埋單大概是70元。當然,70元

此處午餐主要是以套餐形式,其中有多達廿多款,由咖哩、烏冬、壽司刺身、燒魚等定食均有,選擇都算是蠻多的。我個人到此吃午飯,一向都是喜歡食他們的刺身定食或魚生飯定食 (其實主要是喜歡食刺身或魚生飯),所以今次亦不例外,點了他們的刺身定食。

價錢方面,菜單標價72元,另設加一;但由於午餐同時推廣85折,實質埋單大概是70元。當然,70元一餐午飯可能有點貴,但吃到幾款新鮮且美味的刺身,也算是值回票價。
稱職的刺身定食
2009-11-06
稱職的刺身定食
  • 刺身定食 (午餐)
2009-10-29 45 浏览
今期飲食雜誌介紹和食, 挑起了我的癮頭, 本想再去吃自然屋, 可是是日沒有腳, 而且那兒以前已寫過, 傻下傻下地改去未吃過的肥魚。隱身在屋苑商場的港式日食店, 還以為沒什麼看頭, 其實每逢午市都坐滿人, 有時真的是不知何解的 (尤其是看見餐牌上的價錢不怎麼便宜之後)。店子分開兩邊, 一邊舖是壽司吧, 另一邊都是大枱, 還有榻榻米廂房, 不過是日乃周末, 臨近落場時間, 壽司吧那邊明顯已烏燈黑火, 都無謂去那邊了。在有較多人氣的另一邊舖坐下, 為免阻住人收工, 從速點菜。我在這些港式日食店, 點魚生類食品始終有點介心, 反正也想吃點熟食, 就來個很家常的鰻魚滑蛋飯定食 ($53 + 10%)。定食附蒸蛋、麵豉湯和飲品, 要了凍檸茶, 凍飲不用加錢的。麵豉湯淡淡的, 沒什麼期望下也過關。蒸蛋後上, 好明顯是趕時間製作, 氣泡多到呢... +__+飲住走甜凍檸茶等我的定食, 終於到了。鰻魚大大件, 肉質是淋淋地, 一般貨色; 伴以少量蛋、蔥花、洋蔥和冬菇絲, 湯汁很多, 也很甜, 要用來伴飯吃才頂得住。這個嘛, 當然是有次在自然屋吃到的好得多了, 起碼沒那麼「水」啊。連加一要 $58, 不便

麵豉湯淡淡的, 沒什麼期望下也過關。

連加一要 $58, 不便宜的, 附近有更好的選擇, 想不到有什麼理由再來。
榻榻米房間
鰻魚滑蛋飯
榻榻米房間
2009-10-21 41 浏览
今日同個由外地過黎0既同事試下日本料理,覺得呢度都算方便,平時食晏都覺得呢度OK (尤其刺身都算OK新鮮),所以喺呢度試下晚飯。我地每人叫左個飯或麵,另SHARE一個壽司拼盤 。我自己叫左一個吞拿魚腩蓉蔥飯 (HKD98),一黎 ... ... D餸真係好豐富 ... D 蔥。可能我唔鍾意食蔥,所以我第1個印象就只係一般。不過撇開D蔥唔講,呢個飯都還算可以0既,算係一般啦。至於個壽司拼盤 (9款,每款1件,HKD198) ,用料都算OK - 包括海膽、三文魚籽等,不過新鮮程度就不及平時食晏個質素喇。唔知係咪WKDAY 0既關係,我地8點半去到只有我地1枱客 ... 不過以我食0既野個質素同個價錢來講,可能都會聯想倒點解。另外我認為如果用呢個價錢食日本料理,相信質素更好而較有特0既選擇應該都有。 但值得一提0既係,佢地送0既ice-cream (有綠茶同芝麻味揀)又真係幾好食,可算係呢餐飯最大0既安慰。
今日同個由外地過黎0既同事試下日本料理

我地每人叫左個飯或麵,另SHARE一個壽司拼盤

我自己叫左一個吞拿魚腩蓉蔥飯

至於個壽司拼盤

吞拿魚腩蔥飯,還算ok 啦
壽司拼盤,都係一般水準
個芝麻味ice-cream 又ok 喎~
2009-10-20
壽司拼盤,都係一般水準
個芝麻味ice-cream 又ok 喎~
2009-04-09 35 浏览
同朋友兩個人去食, 坐低看價錢都覺得應該唔錯呱..叫了鰻魚定食.. 牛肉鍋..鰻魚飯一來, 挑一挑面頭的紫菜..成條橡筋彈了上來!!<吃驚>!!不過無叫侍應換, 叫了他們都只是會執返條野出黎..味道都尚算ok..不算好好..牛肉鍋未食哂已經凍到食唔落..上面隻生雞蛋, 由一黎到開始..搞極都無熟到..(變下樣都無)之後叫侍應拎去整返熱..幸好她都肯..另外, 茶都不夠熱...成餐都不太有胃口..下次不會再黎.
同朋友兩個人去食, 坐低看價錢都覺得應該唔錯呱..
叫了鰻魚定食.. 牛肉鍋..
鰻魚飯一來, 挑一挑面頭的紫菜..成條橡筋彈了上來!!
<吃驚>!!
不過無叫侍應換, 叫了他們都只是會執返條野出黎..
味道都尚算ok..不算好好..
牛肉鍋未食哂已經凍到食唔落..
之後叫侍應拎去整返熱..幸好她都肯..

另外, 茶都不夠熱...
成餐都不太有胃口..
下次不會再黎.
2008-07-19 30 浏览
呢間舖可能都係主攻午市,星期五晚黎到都冇咩客人。兩個女子叫左一個二人餐,有以下食物:1)頭盤枝豆(暖既枝豆都係第一次食,好明顯係岩岩水煮出黎,除此之外味道冇咩特別)2)三色刺身(例牌既三種魚,三文魚OK,立魚就有筋,一般啦)3)鹽燒鯖魚(燒得剛好,肉質嫩滑亦唔腥,不錯)4)炒豚肉(味道唔錯,侍應提醒我地要盡快食,都幾細心)5)芝士吞拿魚卷(芝士味好濃,只係d飯焾左d)6)雜錦天婦羅(好新鮮,熱辣辣脆卜卜,茄子亦juicy,算係全餐最妹食既一味)7)三文魚炒飯(係最後上既菜,已經太飽了,最後打包左半碟。至於味道,中規中矩啦!)整體黎講食物質素一般卻偏貴,冇咩人來都正常既!不過正因為咁,傾計就一流喇!
呢間舖可能都係主攻午市,星期五晚黎到都冇咩客人。
兩個女子叫左一個二人餐,有以下食物:
3)鹽燒鯖魚(燒得剛好,肉質嫩滑亦唔腥,不錯)
4)炒豚肉(味道唔錯,侍應提醒我地要盡快食,都幾細心)
5)芝士吞拿魚卷(芝士味好濃,只係d飯焾左d)

同朋友 week day 食午餐,叫了個銀雪魚定食 (約 $60~70),普通港式日本餐廳,唔用珍珠米都算了,竟然用大陸米,重要未煮熟!銀雪魚只有丁少,大約一張咭片的大小!叫個侍應生來問問,態度冷淡敷衍, 重話「d飯係咁架!」。完全食唔落,好失望!

叫個侍應生來問問,態度冷淡敷衍, 重話「d飯係咁架!」。

完全食唔落,好失望!
(非会员)
2008-05-20 6 浏览
今日又來咗肥魚啦'一點鐘過來已經坐滿人啦~我就搵巴擡位點咗我一直以來捧場的魚生定食。(今日更有特價不可不點)同以往一樣魚生色澤鮮艷單睇個樣就知好味無窮。吃完真系無得頂簡直超值,埋單都只系72蚊。行咗出門口雖然下緊雨都無傷大雅,因為今天吃咗好嘢又超值。同大家講下海膽三文魚飯也只有65蚊。
  • 所有的魚生定食
(非会员)
2008-05-14 9 浏览
今天中午在街行行下有點肚餓,便走去肥魚食午飯(都幾天沒來食過啦)搵咗個bar擡坐,看到今日有幾個特價午市定食價錢很便宜(跟附近幾家日本料理店相比)就點了個魚生飯$63.加4蚊點了杯凍lemontea.一上擡看到都幾豐富(有蒸蛋、湯、前菜)上面的魚生都好多有幾樣魚生。買相也不錯。一看到就更加肚餓。嗱嗱淋食咗先,發現裡面的魚生都好新鮮(不會象外面我食過的那些魚生都不新鮮而且又少又不豐富。)吃完買單也就70幾蚊。不錯!!下次要再來幫親.PS.都仲有其他抵食定食呀,蟹柳拉面35、雞肉蛋飯40幾我忘了、還很多》》》》》其他的定食有85折呀。
2008-04-15 11 浏览
其實食過一次巳經覺得呢間野麻麻,耐何大伙兒總愛來這裡,因為如果多人(e.g. >10 ppl)可以有間房坐傾得暢快D,所以去過好多次,都是吃lunch。而家加左價,仲要一加加好多,例如lunch一碗肥牛拉麵由$38 加到$48, 一加加左25%!咁既價錢係呢個區可以食到好D既野囉.- 建議唔好食魚生,因為唔新鮮- 定食個蒸蛋無乜味,可能落左好少蛋- D待應態度麻麻,無表情, 唔慇勤但都唔算懶既。唔識執生,例如有次慶祝生日凖備食完野先上蛋糕surprise,有個待應居然食食下拎左排蠟燭入來,仲大聲問邊個係負責既=_=- D茶唔夠熱- 豬扒滑蛋飯塊豬扒梅梅地,蛋同豬扒係分開既- D拉麵湯底唔夠濃,地獄拉麵就好D試過以下食品,覺得OK可以接受-豬肉生薑燒-肥牛-叉燒其他$80以上既食品就無試過啦.總括來說係唔需要試!

- 建議唔好食魚生,因為唔新鮮
- 定食個蒸蛋無乜味,可能落左好少蛋
- D茶唔夠熱
- 豬扒滑蛋飯塊豬扒梅梅地,蛋同豬扒係分開既
- D拉麵湯底唔夠濃,地獄拉麵就好D

試過以下食品,覺得OK可以接受

-豬肉生薑燒
-肥牛
-叉燒

其他$80以上既食品就無試過啦.

總括來說係唔需要試!
2007-11-08 6 浏览
上星期某日又去北角搵蝦子餅食飯,之前試過"順",又試試別家的看看。來到這店時也抱點幻想,尤其在食物到前,因未到中午一時,已差不多客滿!蝦子餅點了壽司定食,而我不太餓...吃了個拉面。壽司定食來了,"乾曾曾"的魚生,好像雪了很久很久,面目無光!我的拉面呢?大家看我連甚麼拉面也不記得就知道。只記得拉面湯底很差,好像在吃雞湯面,面質"淋淋的",沒帶點"煙韌"。還未光顧的食友,可以免了!

還未光顧的食友,可以免了!