2023-09-10 718 浏览
見到呢間裝修唔錯就約班朋友食晚飯滕椒鮑魚廚師好細心,鮑魚切成一片片,非常彈牙👍🏻京城羊肉外皮脆一口即溶,唔使落醬汁都好入味花椒桂花魚湯底非常之濃口,唯一缺點就係桂花魚,唔係我想像中咁大舊,不過下次我都會再叫❤️全隻片皮鴨首先廚師會喺你面前燒鴨外皮,味道比起其他菜式唔算太突出奶油津白擺菜方面都有驚喜,但係湯底就麻麻哋,建議可以叫其他菜款山賊辣子雞雞肉無想像中嫩口整體來講都相當唔錯,服務體驗都好好值得下次再試吓其他款菜式!
見到呢間裝修唔錯就約班朋友食晚飯

滕椒鮑魚
廚師好細心,鮑魚切成一片片,非常彈牙👍🏻

京城羊肉
外皮脆一口即溶,唔使落醬汁都好入味

全隻片皮鴨
首先廚師會喺你面前燒鴨外皮,味道比起其他菜式唔算太突出

奶油津白
擺菜方面都有驚喜,但係湯底就麻麻哋,建議可以叫其他菜款

山賊辣子雞
雞肉無想像中嫩口

整體來講都相當唔錯,服務體驗都好好
值得下次再試吓其他款菜式!

京成羊肉
2023-08-10
京成羊肉
  • 花椒金湯桂花魚
2023-09-09 457 浏览
今次是我等二次來.這裡的氣氛特別好黑毛豬叉燒同上次來不一樣.今次特別鬆軟及美味,令我們吃完再想吃,如果份量多返些就最好片皮鴨都是我們的最愛,皮脆,擺設整齊,雖然貴了些,但都是值得的水煮魚特別滑.味道還可以.辣些小就最好炒飯粒粒分明,用心的炒.味道可口
今次是我等二次來.這裡的氣氛特別好

水煮魚特別滑.味道還可以.辣些小就最好

炒飯粒粒分明,用心的炒.味道可口
2023-09-04
  • 黑毛豬叉燒
  • 火焰胡椒片皮鴨
進門根本看不清路。。。片皮鴨是涼的,還沒味道,調味料不全。。。服務就是撤盤子。。。幹煸四季豆用的是法邊豆。。。蟹肉炒飯成了救命稻草。。。。沒有下次,出門都看不清路。。。真是神推薦
進門根本看不清路。。。
片皮鴨是涼的,還沒味道,調味料不全。。。
服務就是撤盤子。。。
幹煸四季豆用的是法邊豆。。。
蟹肉炒飯成了救命稻草。。。。
沒有下次,出門都看不清路。。。
真是神推薦

2023-08-27 517 浏览
第二次幫襯胡同,沒有令我們失望。經OpenRice 預訂時說明有家人生日,職員之後細心地用WhatsApp 聯絡我,介紹胡同的Signature menu,為我們預訂了𥦬口的枱,又問了壽星們的名字,以便在甜品環節時使用😙我們特別要求所有食物都少辣😉又想吃川菜但又怕辣😂1⃣️大紅燈籠高高掛:軟売蟹香、炸得酥軟2⃣️黃金蝦球:鹹蛋味香而不過鹹,蝦鮮又彈牙3⃣️辣子雞:雞粒入味,軟硬適中,不會炸得太乾4⃣️松子魚:賣相吸引!魚肉香滑,炸得外脆內軟,酸甜汁的味道十分適中!5⃣️蟹肉疍白炒飯:香味十足,炒飯的乾濕度好6⃣️胡同炒飯:孜然味香撲鼻7⃣️甜品:忘記了名字⋯⋯龍井布甸?淡淡龍井香味,不太甜!滿足的晚餐!
我們特別要求所有食物都少辣😉又想吃川菜但又怕辣😂
1⃣️大紅燈籠高高掛:軟売蟹香、炸得酥軟
2⃣️黃金蝦球:鹹蛋味香而不過鹹,蝦鮮又彈牙
3⃣️辣子雞:雞粒入味,軟硬適中,不會炸得太乾
5⃣️蟹肉疍白炒飯:香味十足,炒飯的乾濕度好
6⃣️胡同炒飯:孜然味香撲鼻
7⃣️甜品:忘記了名字⋯⋯龍井布甸?淡淡龍井香味,不太甜!

滿足的晚餐!
2023-08-15
  • 大紅燈籠高高掛
  • 山城辣子雞
2023-08-23 521 浏览
環境:8.5/10這家餐廳中國風裝修,胡同裡串串紅燈引路,彷彿時光隧道,讓我放下煩惱,沉浸在氛圍裡。還有窗外就是維港美景,裝修和燈光都很柔和,既優雅又不擾人欣賞夜景。食物:7/10套餐價980港幣/人1.松露鮑魚鮑魚鮮甜爽口,咬一口有嚼勁,還貼心地切成小塊,剛好一口可以吃一塊,可惜有啲太辣同埋鹹2.魚籽煎鵝肝燻蛋溏心效果做得不錯,可惜味道有點淡。3.酸辣金湯包一定要一口吃下去,咬一口湯汁就爆出來,酸辣味不會太濃,還帶出肉的香味。4.紫椰菜乳香蓮藕餃餃子皮薄,裡面加了菇類增加口感,調味也很好。5.魚香虎蝦超級美味!青椒和辣椒的味道完全融入虾肉,虾的大小適中,肉質鮮嫩,超讚的!6.青花椒鱈魚這道一定要吃!鱈魚鮮嫩無骨,質感像吃豆腐花,青花椒提味,超鮮美!總結來說,這家餐廳更注重氛圍,而不是味道。中菜方面算是中規中矩,我只會去試一次。因為本人對於食物的要求也比較高。但環境和情調加分不少,適合情侶來享受。

環境:8.5/10

食物:7/10
套餐價980港幣/人

1.松露鮑魚

2.魚籽煎鵝肝燻蛋
溏心效果做得不錯,可惜味道有點淡。

3.酸辣金湯包

4.紫椰菜乳香蓮藕餃
餃子皮薄,裡面加了菇類增加口感,調味也很好。

5.魚香虎蝦

6.青花椒鱈魚

2023-08-10 529 浏览
黎得尖沙咀呢啲高級餐廳,一定預左食環境同埋會貴啲但係胡同除左無敵海景,食物都好精緻,女友好細食,叫幾碟招牌菜,價錢都唔係好貴餐廳好在得比散叫全餐牌,方便控制食量。必點的半隻片皮鴨,特別打卡之處佢會走埋黎你面前燒,有得睇有得食!2人份半隻已經足夠有凸,肉質無得彈,唔會令你失望,但係配菜同創意上可以再花點心意點心拼盤好有特色既拼盤,有唔同既顏色,甚至你估唔到佢係咩點心,一共4款每款兩件,其中有一款係辣味,有一款係濃烈既咖喱,唔一定全部岩你,但總有一款岩你!津白津白即係娃娃菜,即使係娃娃菜餐廳都做得好有心機,都會幫雕朵蓮花但就唔建議係高級餐廳叫呢類菜式。最後一定要試佢既甜品我地點左雷沙湯丸同焦糖燉蛋,兩款都好好食擂炒沙湯丸係做有水準,咬開就係芝麻糊流心由日光傾計食到晚黑,但記得要BOOK 位,WALKIN有機會因有人等要交枱不然可以坐更加耐!埋單一共1千200元,一齊enjoy,伴侶加分!
黎得尖沙咀呢啲高級餐廳,一定預左食環境同埋會貴啲
餐廳好在得比散叫全餐牌,方便控制食量。

點心拼盤

津白
但就唔建議係高級餐廳叫呢類菜式。

最後一定要試佢既甜品
我地點左雷沙湯丸同焦糖燉蛋,兩款都好好食
擂炒沙湯丸係做有水準,咬開就係芝麻糊流心
不然可以坐更加耐!
埋單一共1千200元,一齊enjoy,伴侶加分!
2023-06-09
  • 點心拼盤
  • 片皮鴨
2023-07-31 562 浏览
今次同家人一行五人到訪搬到H Zentre既胡同,店裝潢古雅,構建出不同石拱門、小巷同廂房;三面落地大玻璃飽覽維港景色,預約時一定要book窗邊枱😍週末供應三小時non-stop brunch,有任食點心同全枱分享既熱盤,亦可以另點主菜。好似我地一家咁既酒鬼們可以選擇free flow package,最平$200已經可以任飲3小時sparkling wine, sake同signature cocktail🥂胡同每個週末有不同entertainment,當天係中國書法,有師傅即席幫客人寫彩虹書法!🔸Unlimited Appetizer蜜汁叉燒包✨泡椒蝦餃 – 泡椒辣勁強,嗜辣必點魚籽燒賣✨竹碳魚香咸水角 – 外皮煙充滿魚香✨藤椒鮮鮑片 - 大推!彈牙鮑片清新帶微辣,連墊底青瓜絲都一樣咁好味!✨香酥脆茄子 – 酥脆惹味,送酒一流紫椰菜乳香蓮藕餃黃耳野菌素春卷🔸Sharing Hot Dishes金蒜汁燒牛小排豆酥鱈魚香糟醉雞煲🔸胡同片皮鴨外皮燒得香脆而肉質嫩滑,脂肪層唔會太厚,同青瓜京蔥包住食,鴨香醇厚!

🔸Unlimited Appetizer
蜜汁叉燒包
✨泡椒蝦餃 – 泡椒辣勁強,嗜辣必點
魚籽燒賣
✨竹碳魚香咸水角 – 外皮煙充滿魚香
✨香酥脆茄子 – 酥脆惹味,送酒一流
紫椰菜乳香蓮藕餃
黃耳野菌素春卷

🔸Sharing Hot Dishes
金蒜汁燒牛小排
豆酥鱈魚
香糟醉雞煲

🔸胡同片皮鴨
2023-07-26 366 浏览
嚟到呢間餐廳,我哋叫咗兩款招牌菜:「花椒金湯桂花魚」同「火焰胡椒片皮鴨」。菜上嚟之前,香氣先行,啲花椒嘅香辣味飄入我哋嘅鼻孔,令我們嗌得好開胃。先試嘅係「花椒金湯桂花魚」,一碗湯底濃郁,個湯底係由新鮮嘅桂花魚熬製而成,每啖湯都帶有淡淡嘅花椒香,令人感覺好暖心。加上啲魚肉嫩滑,食落即溶,實在令人讚嘆。接著上嚟嘅「火焰胡椒片皮鴨」,係一道令人目不轉睛嘅菜式。啲鴨肉香嫩多汁,外脆內嫩,真係咁啱啱好。啲胡椒醬汁淋落去,令個味更加豐富。鴨皮香脆,加上一啲微微嘅焦糖味,實在令人欲罷不能。而食嘢嘅時候,又發生咗件有趣嘅事。我哋嘅其中一個朋友,佢以前同我哋講過佢唔敢食辣,不過見我哋都試咗啲辣嘅菜式,佢就勇敢咁試咗一啖「花椒金湯桂花魚」。啊,結果佢個表情好似經歷咗啲「人生浩劫」嘅樣,滿面通紅,嘴巴喊痛,眼淚直流,但佢仍然笑住講:「辣到唔得了,但味道真係好啱!」大家見狀,忍唔住笑出聲,都話佢真係好有勇氣。呢個飯局除咗品嚐到美味嘅食物,仲有啲趣事,真係留係心頭,永遠都忘唔到。

2023-07-17
I think people only come here for the view and beautiful decorations. It is on the top floor of the HZentre in Tsimshatui.  We got there at 12pm  and it just opened so we were able to snag a window seat.  We ordered the half Peking duck, soft shell crab, lobster toast and green beans. Peking duck was bland and they did not use the fire to brown it (like the photos). It seemed that there was alot of meat left on the bones after the guy  cut the meat off. I asked them to make the soft shell crab a

We ordered the half Peking duck, soft shell crab, lobster toast and green beans. Peking duck was bland and they did not use the fire to brown it (like the photos). It seemed that there was alot of meat left on the bones after the guy  cut the meat off. I asked them to make the soft shell crab as least spicy as possible and it still was very spicy.  Lobster toast was ok . They never came to check on us and the person taking our order seemed really unhappy in her job. Its pretty pricey ($500 for half a peking duck with hardly any meat). I don't mind paying alot for the food if the service matches but if they want to keep on charging these prices and not face an empty dining room ( we left around 2pm and there were only about 7 tables with patrons) they need to train their employees with better service. The food is just ok,  but you really come for the view.
2023-06-30
午餐
2023-06-25 642 浏览
裝修環境型格個維港景色係靚嘅,但唔知為乜要播啲超級大聲嘅酒吧音樂,嘈到同朋友傾計都極度困難,想個vibe型啲輕鬆啲冇問題但真係太大聲,我係嚟食飯唔係落夜場,叫左幾次waiter問可唔可以細聲啲啲,話可以但最終都冇做到。唔知係咪燈光太黑黑到啲waiter都睇唔清楚連基本清潔都做唔好枱面勁多油漬,而個重點片皮鴨完全唔值呢個價,師父啲刀功衰過屋邨酒樓,見佢落刀前用酒點一點火燒鴨身以為會香啲脆啲但完全唔覺,片得差上碟擺盤又差,真心完全唔值$900,平過佢又好食過佢真係大把選擇,永無下次!
片皮鴨
2023-06-23 337 浏览
維港風景滿分,DJ打碟又滿分,滿到落單都聽唔到。見到侍應哥哥的殷勤招待,不過比哂隔離幾張枱,符合哂好客之道,全部外國人,幫助香港振興旅遊業,刺激來港消費,可能疫情已經過去,毋須港人在港消費,全部變晒透明人。有感覺沒有土豪式的消費、飲cocktails 而冇開紅酒已經受到歧視,其他內容亦不想再提,淨係想講一句香港人支持番香港人。
2023-06-22 422 浏览
簡單講,今次係餐廳搬地址後第一次黎食飯。印象中雖然食物不算出色,但裝修同景觀係好靚,服務也正常。所以一直都想再黎。但我對今次體驗非常失望。餐廳收高價位但服務態度連普通cafe都不如。首先request窗邊枱冇窗邊枱(都明白既,一定讓俾人數多既枱既🙃)。然後,唔知係唔係我哋冇叫set又點得唔多呢?食飯過程中即使俾足眼神,舉手,接近揮手,都難以搵到一個人黎serve,真係茶記感覺都良好過呢到。知道你哋侍應會負責唔同枱,又好忙,但見到有客keep住冇人理,都可以俾啲回應掛?唔好俾我哋感覺到你哋望到都扮睇唔到又黑曬面呀?😂為茶壺添水後放係枱面仲要幾大聲下…唉..成餐飯最滿意係片皮鴨,除咗味道「正常」,主要係負責師傅態度好好,值得一讚。呢度夜景仍然好靚,但已經唔會再吸引到我黎了🥲

為茶壺添水後放係枱面仲要幾大聲下…唉..

呢度夜景仍然好靚,但已經唔會再吸引到我黎了🥲

• 胡同片皮鴨
2023-06-21 328 浏览
好朋友生日訂了房間安排了2枱用餐,搞了個小型生日派對🥰 一來到新址H Zentre 頂樓,已經比佈置吸引了,掛起了一排排整齊的紅燈籠,混入了四合院的傳統元素,很有中式感,加上晚餐時間都黑暗暗的,地方又大,超好氣氛。餐廳主打是北方中菜,全部菜色都好精緻又有派頭,特別是片皮鴨,暫時是我在香港吃過最好吃的。有機會要再帶家人一起來感受下♥️✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ▫️胡同📍地址:香港尖沙咀中間道15號 H Zentre 18樓✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
好朋友生日訂了房間安排了2枱用餐,搞了個小型生日派對🥰

▫️胡同
📍地址:香港尖沙咀中間道15號 H Zentre 18樓
2023-06-19 329 浏览
我特意在家人生日這天訂的這間餐廳,在平台預定時特意寫的主題為生日🎂,並將生日的姓名寫上了,一般餐廳都會送個小祝福,但這家餐廳知道我在平台上訂位置後,就說比預定提前了,讓我在吧台喝東西等一下,後來快速安排了一個餐位開始點餐吃飯。但直到結帳買單,也沒在平台上確認我的訂位信息,仍是“等待確認”所以根本沒看我寫的生日主題,我當晚兩個人花了2000多,應該說是高級餐廳了,結果服務完全不到位,就是收錢比較積極

2023-06-17
2023-06-13 6621 浏览
📍香港📍尖沙咀📍胡同📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓📍星期一至五 12:00~15:00 & 17:30-00:00 ;星期六及日 11:30-16:00 & 17:30-00:00超好氣氛嘅中菜廳🥢雖然定價比較高,但食物質素穩定好食,望住成個海景環境好靚,真系好岩慶祝影相打卡📸 夜景冇得輸!帶女朋友黎實開心🥳 有Cocktail飲仲有靚女DJ打碟💃🏼 餐廳燈光比較昏暗。如果想坐窗邊位記得要提早book,侍應都有提及坐窗邊位嘅用餐時間係比較少,自行留意。切餅費比較貴,按人頭計$75一位🎂 不過待應都好好,唔夠時間喺窗邊位食埋個蛋糕都安排咗出邊嘅房仔俾我哋👍🏻🦄 火焰胡椒片皮鴨半隻 $490🦄 評分: 9/10基本上每枱都會叫。師傅不停系我地身邊帶住一隻又一隻鴨走黎走去😂 相當有睇頭既火焰片鴨,師傅會系你面前點燃俾你打卡。外皮香脆,鴨味濃肉質嫩,唔會好肥。跟配京蔥青瓜,鴨醬調味岩岩好。餅皮上枱熱辣辣👍🏻添左一次無額外收費😂🦄 聖旨到 $388🦄 評分: 8.5/10呢個名好搞笑,我諗左一陣系咩黎。蟶子新鮮大隻,大量蒜蓉加埋惹味醬汁,好食😋🦄 麻辣蝦 $388🦄 評分: 8/10
📍香港📍尖沙咀

🦄 評分: 8.5/10
聖旨到

🦄 麻辣蝦 $388
🦄 評分: 8/10
好夠辣所以食開BB辣既我食一舊就食唔到啦😂蝦好大隻彈牙,賣相吸引。友人勁鐘意。
麻辣蝦

🦄 花椒金湯桂花魚 $568
🦄 評分: 6.5/10
魚既份量唔算好多,幾鮮嫩但味道較淡唔夠惹味。反而萵筍好入味酸酸辣辣幾好食。
花椒金湯桂花魚
花椒金湯桂花魚

🦄 紅燒排骨 $428
🦄 評分: 7.5/10
六大舊排骨望到都好飽😂每人一件已經好夠。最後食唔晒打包走。肉質嫩酸酸甜甜幾好食。
紅燒排骨

🦄 手撕雞野菌炒麵 $228
🦄 評分: 7/10
唔會太油不過份量唔多。待應好好好醒目,見到我哋食得慢枱都無位,主動提議幫我地分4份🖖🏻
手撕雞野菌炒麵

🦄 Floral Temptation $88
🦄 評分: 7.5/10

🦄 Asian Beauty Mocktail $88
🦄 評分: 6/10
(茉莉花茶,菠蘿汁,檸檬香茅)較Fresh飲落菠蘿味較重。

#foodieschu尖沙咀
2023-06-10