2016-04-01 831 浏览
食泰國野一定係去九龍城,每次去都係幫襯同一間,今晚決定是但去一間!格局好泰國街頭舖頭feel,之前門口成日排長龍,今晚見得幾個人唔駛排隊就衝入去啦。 泰式炒金邊粉:有獲氣的,酸酸甜甜,但味道偏淡,無咩配料,得d豆腐乾,韮菜,雞蛋.... 海鮮沙律:海鮮岩岩好熟唔會過龍,少辣,幾醒神。 燒雞腎:質感係硬的,而味道就偏咸咸 燒雞翼:望落去都幾乾,入口就都係偏乾、淡味左少少,好彩有個好味沙嗲醬配合番埋單$173,其實去食飯唔係平就得,好食俾多少少錢,我諗好多人唔太介意。下次再去試其他野食,試吓會唔會好d!

海鮮沙律:海鮮岩岩好熟唔會過龍,少辣,幾醒神。

燒雞腎:質感係硬的,而味道就偏咸咸

下次再去試其他野食,試吓會唔會好d!

2016-03-26
用餐时段
2015-11-06 572 浏览
生蝦好新鮮,個汁同響泰國差唔多味,正。咖喱蝦味道普通,蝦和汁差,但蒜容包好脆好香好味。鳳爪正常味,咬到辣椒好辣,咬唔到就正常味。串燒正常,沙嗲醬正常。HKD272埋單
生蝦好新鮮,個汁同響泰國差唔多味,正。
咖喱蝦味道普通,蝦和汁差,但蒜容包好脆好香好味。
鳳爪正常味,咬到辣椒好辣,咬唔到就正常味。
串燒正常,沙嗲醬正常。
HKD272埋單
鳳爪
咖喱蝦
2015-11-05
$136 (宵夜)
2015-09-23 501 浏览
大熱天時,獨個兒在附近辦完事,一人前用餐,又沒甚麼胃口,終於決定簡單地是叫了碟泰式鳳爪加一支泰啤。泰式鳳爪酸酸辣辣,很開胃,加上泰式辣汁,愈吃愈上癮,絕對適合夏天吃,一邊吃著鳳爪一口喝著啤酒,覺得很棒,暑氣全消! 感覺良好,實在泰正!
感覺良好,實在泰正!
用餐时段
2015-05-31 348 浏览
熟我嘅人都知我唔食得辣,食普通咖哩飯我都出晒汗,但係呢間泰國嘢我成日食,睇下我食到個樣...(見圖無effect)環境:6+1/10點解+1?因為食左隻加蛋(誤)因為間鋪無裝飾咁濟,人地真係食水準唔係食環境,如果啱啱坐低望周圍你真係會比個環境6分甚至更低,但食完你一定加分食物:8/10我通常食毒撚餐,叫冬陰功湯河($31)再加牛肉($10),然後外賣番屋企,點解?如果其他食客見到我食到標晒汗紅晒面實笑9我..我肯定你拎10蚊去街市買牛肉一定買唔到碗嘢嘅份量,佢d牛厚切大片不在話下,仲好重肉味,加埋個冬陰功湯底梗直prefect池!服務:8/10 果度係純正泰國人開,店入面全部泰國人,好似得一兩個識廣東話,但係服務態度好好,會慢慢幫你落單

環境:6+1/10

食物:8/10

服務:8/10
2015-04-12 496 浏览
平時經過常見滿座,今輪有機會來試一試門外旁有一棵木瓜樹哈哈,泰文 !刺身 ~ 件數不多,普普通通吧了;蘸汁極辣 !菠蘿炒飯 ~ 沒有特別,菠蘿很少,飯太淋串燒 ~ 牛豬雞中,牛燒得最美味火喉剛好串燒蘸上極惹味秘製花生沙茶醬,勁正!泰啤,好有特式的凍啤杯夠晒冰凍豬肉生菜包 ~ 辣度剛好,美味 !
2015-03-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 串燒牛
  • 串燒腎
2015-03-23 402 浏览
呢間鋪如果路經此地只睇外裝,一定唔會選佢。因為簡陋的裝修加上大排當式的圓凳,真係好難吸引到人經過食佢。但往往就係呢類鋪頭先食得出驚喜,呢到可以話由晚上7點開始旺到1點都仲有客。 作為為食的我地緊係只吃食物唔吃裝修啦! 只要你唔介意流水式作業,包你呢餐一定話正。今次我地就叫左生蝦、豬頸肉、青咖哩牛肉、蒜蓉包、飛天通菜。落單5分鐘左右就先上左個生蝦可以食住先啦!生蝦 - 極力推介!!蝦鮮、肥!個汁仲精彩,有青辣汁同平時點紅色果隻。個青辣汁係仲辣,愛辣之人必試!而平昤果個都好帶到成個味出黎。因為廚房細所以之後d野都要得大約10分鐘到先黎,但都算上得快。先介紹青咖哩牛肉 - 唔食得辣叫呢個岩岩好,細細的辣好香咖喱味。但牛肉過曬火,我建議你地食雞會好d。蒜蓉包 - 中規中矩,幾香脆但又未叫有驚喜,點過咖喱汁食次後係好食幾倍。碳燒豬頸肉 - 又一極力推介!!平昤食豬頸肉多數只有肉無乜肥膏,但呢碟果係每件都痴住少少肥膏位。味道極香,入口味濃。就好似食手切牛腩如果走肥會點呀?呢個肥膏真係精髓所在,而個汁都係好配個豬頸肉,少少辣好醒神!仲有個飛天通菜唔記得影相,好食的香、爽脆,如果係叫菜呢個都係一個

作為為食的我地緊係只吃食物唔吃裝修啦!

落單5分鐘左右就先上左個生蝦可以食住先啦!
[為食推介]

青咖喱牛肉
先介紹
蒜蓉包
[為食推介]

仲有個飛天通菜唔記得影相,好食的香、爽脆,如果係叫菜呢個都係一個好選擇。

之後仲叩左個青檸7椰青

埋單2個人$340/4個餸+1個小食+2個野飲

我覺得價錢算ok,因為食到個質量。
2015-03-17
蒜蓉包
  • 碳燒泰式豬頸肉
2015-03-02 669 浏览
等埋朋友放工成9點, 餓到暈暈地緊係食返餐好野啦, 一行三人黎到九龍城, 朋友N佢話一定要食呢間興隆泰國美食, 黎到門口, 我同另一位朋友都講句"食過啦"  平時遇到同樣情況大家都會諗轉場, 試下其他新餐廳, 只有真係好食嘅餐廳, 先會想食完再食, 呢到由晚市開始已經坐滿人, 好彩等一陣就有位  生蝦 $78 (4/5)呢到嘅生蝦來貨唔多, 每日賣曬就無, 試過嗌淨最後一碟, 上枱嘅時候都會用冰都蓋住蝦身, 為咗影相擺返佢地上黎先! 泰式生蝦幾時都咁吸引, 中間切開將黑色嘅腸清掉, 見到透明白色一節節嘅蝦肉, 肉質新鮮, 點蒜蓉辣椒醬或青辣椒醬, 同樣辣得出色!豬肉生菜包 $58 (3.5/5)每次到泰國餐廳都一定會點黎食, 因為食咁多肉總要食返啲菜, 生菜無比油煮感覺較清新, 裏面包住嘅免治豬肉, 配料離唔開香茅檸檬葉芫茜, 魚露少少辣椒, 入哂味菠蘿炒飯 $48 (5/5)我都未試過俾一個炒飯滿分, 全靠傻瓜朋友見到menu張相, 係半個菠蘿上諗都唔諗就嗌咗, 雖然結果唔係  因為泰國處於熱帶地區, 為左增加食慾, 有啲菜式都會偏甜, 感覺泰式臘腸無好似廣式嗰啲可怕嘅透明脂肪
生蝦 $78 (4/5)
生蝦
豬肉生菜包 $58 (3.5/5)
豬肉生菜包
菠蘿炒飯 $48 (5/5)
 因為泰國處於熱帶地區, 為左增加食慾, 有啲菜式都會偏甜, 感覺泰式臘腸無好似廣式嗰啲可怕嘅透明脂肪, 可能張相影唔到, 臘腸炒勻係飯裏面, 一啲都唔油膩, 加埋肉鬆有另類的甜味, 餸飯一流, 就算天氣凍我都會食多幾碗, 嘿嘿
菠蘿炒飯
咸檸七$19 (3/5)
見有啲喉嚨痛, 入鄉隨俗試下先, 將七喜汽水加入新鮮青檸汁, 鹽就因自己喜好加, 清熱氣都唔錯!
咸檸七
炭燒豬頸肉 $68 (5/5)
肉質"淋"得黎又爽口, 好似五花腩咁, 頭尾都有少少肥豬肉, 炭燒好入味, 有少少燶都唔怕啦

炭燒豬頸肉
串燒 雞肉,豬肉,牛肉 $10/串 (2.5/5)
食完個菠蘿炒飯都好似爭緊啲野!! 真係要嗌返啲泰式串燒先, 由於三串起就順住嗌豬牛雞, 雞肉有陣椰奶香味, 另外兩款嘅味道就唔算突出, 肉質都好, 好鬆化, 個醬同樣有椰奶及粗粒花生
串燒 雞肉,豬肉,牛肉
小結 推介此餐廳 4.5/5
九龍城就等於香港嘅泰國小區, 有多間泰國餐廳及雜貨店, 黎到九龍城用餐, 雖然選擇好多, 但唔食泰國菜, 就好似黎香港唔睇下維港景色一樣!! 鐘意幫襯較地道小店, 味道有特色之餘, 價錢相對便宜, 絕對係學生後生仔之選, 唯一要講就係坐位唔算舒服, 但勝在好食, 無事做都會同朋友黎食返餐, 呢到其中幾位店員, 說話都比較大聲, 原來喺泰國嘅學校, 都會訓練小朋友大聲朗讀, 代替老師做麥克風, 所以唔好怪責佢地啊!

平均消費$106, 3個人, 4個小食+1個飯+3杯飲品

興隆泰國美食
星期一至日: 16:00-0200
九龍城城南道18號
Tel: 2718 0071
2015-02-27
等候时间
2 分钟 (堂食)
菠蘿炒飯
2014-03-20 536 浏览
興隆,已食多年,價錢相對係平,食物保持幾好。其實間舖有一樣野好好食,就係燒牛肉,食6至7成,非常之鮮味,有個汁點,超正。重點介紹,燒牛肉,但太夜去會賣晒。至於舖頭,地方細,坐位窄,坐得未太舒服(女友都話坐得唔舒服)。由於女友喜愛生蝦,每次都有叫,抵食,又係好快賣晒

2013-01-01
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 燒牛肉
2014-02-18 413 浏览
今晚專誠 来返呢間餐厅, 七點令到達。唔需要等位!order左 波蘿炒饭 咖喱青口 炭烧豬頸肉 同蒜蓉包!炒饭夠熱 味道適中 唔錯咖喱青口 有五至六隻 另有雜菜配料。味偏向淡 但都好好味。豬勁肉 夠香 唔係燒得好过火 。配個汁 小小酸辣味。都ok唯一就係 嗌左兩個椰青 一個得好少 飲幾啖就冇哂。哈哈 。未到八點 門外以排長龍等位。生意都算好好 會間唔中返来食。值得推介一下
今晚專誠 来返呢間餐厅, 七點令到達。唔需要等位!

order左 波蘿炒饭 咖喱青口 炭烧豬頸肉 同蒜蓉包!
炒饭夠熱 味道適中 唔錯

咖喱青口 有五至六隻 另有雜菜配料。味偏向淡 但都好好味。
豬勁肉 夠香 唔係燒得好过火 。配個汁 小小酸辣味。都ok

會間唔中返来食。值得推介一下
2014-02-18
  • 炭烧豬頸肉
2012-06-29 247 浏览
龍城實在是本地最強泰菜小區,泰式燒皇(前泰BBQ2)的燒牛胸油、昌發遊船河,還有同心舊舖的炆豬手,理論上泰國人經營泰式小店,隨便選一間都應該較市區裝潢企理摩登泰菜館正宗。看過餐牌,菜式都是大路貨,尋常菜做到叫人留下難忘印象,不易,由青木瓜沙律開始試試手勢;賣相「企理」,木瓜絲爽口,卻敗在酸辣汁欠蟹仔的鹹鮮味,欠靈魂味道,做得有水準的,要推介泰式燒皇。
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2011-08-11 209 浏览
一行3人,由大陸返來就宜到九龍城.此餐廳第二次來到.第一次到的感覺環境較差.串燒味道失水準.侍應下錯單又不認. 鰂魚正蛏子鮮甜,咖哩汁送多士好正鳳爪普通生蝦的味道怪怪的.不知名的菜,味道不錯吃飯後回到家中, 3人均出現肚痛, 這是此次最大的敗筆.個人估計是生蝦及鳳爪有問題.
一行3人,由大陸返來就宜到九龍城.此餐廳第二次來到.
第一次到的感覺環境較差.
串燒
串燒味道失水準.侍應下錯單又不認.
鰂魚
鰂魚正
咖哩蛏子
蛏子鮮甜,咖哩汁送多士好正
泰式鳳爪
鳳爪普通
生蝦(吃開味道怪怪的)
生蝦的味道怪怪的.
唔知名的菜,味道不錯.
不知名的菜,味道不錯

吃飯後回到家中, 3人均出現肚痛, 這是此次最大的敗筆.
個人估計是生蝦及鳳爪有問題.
2011-08-10
唔知名的菜,味道不錯.
咖哩蛏子
鰂魚
2011-05-01 145 浏览
服務態度極差!等位等成80分鐘!足足80分鐘,仲要上面樓冷氣機係咁滴水,食物水平一般!生蝦真係一d都唔特別,又細隻!唯獨菠蘿炒飯比較好食!價錢都算平,一分錢一分貨!
2011-04-24
等候时间
80 分钟 (堂食)
2011-02-24 130 浏览
如果只看門面 , 相信一心去九龍城食飯的人都未必會幫襯, 今次專登去食, 因為見食評吾錯同埋錢價錢便宜店員招呼好好, 主動問我地轉吾轉枱 價錢便宜及新鮮稍久應有的彈牙口感醬汁比較水, 但肉就juicy, 没有濃濃的醃料好脆, 第一次用生菜包來食, 吾錯, 没有一味的酸味及辣味, 醬汁內更見到有紅蝦仔, 相信這是正宗的調味一定要食, 少少脆, 但裡面幾軟棉棉, 吾覺自己食緊多士, 吸了汁後食更惹味青咖哩鷄, 汁無咖哩味. 吾辣, 好水, 下次都是試紅咖哩
店員招呼好好, 主動問我地轉吾轉枱
價錢便宜及新鮮
稍久應有的彈牙口感
醬汁比較水, 但肉就juicy, 没有濃濃的醃料
青咖哩鷄, 汁無咖哩味. 吾辣, 好水, 下次都是試紅咖哩

2011-02-23
原來平日的九龍城晚市時間與假日的時段的人流是天淵之別,晚上6時多到達,每間食肆也是「靜英英,拍烏英的」。我倆今次決議簡選外貌最地”mou”泰國小店作光顧目標,所謂最地”mou”,即裝修簡陋,大門中開的門面,最後行到這一間──興隆泰國美食,入去前都有小小擔心,一個客都沒有,餐廳員工全都觀看電視中……終是於對面街以唉瘋上openrice查一查穩當,食評又評它可以,於是膽粗粗進入此店。入正題,侍應殷勤遞上餐牌及茶水,並推介生蝦新鮮,好!就叫了一碟作頭盤。生蝦一碟有8隻左右,2人前,冰鮮的食不到蝦味,反而沾蝦的醬汁就好醒胃,酸酸辣辣,是妹仔大個主人婆。但說實話,是否每間香港食肆都是這樣嘛?(生蝦好味是因為醬汁好味)另外,叫了一個乾炒泰式牛肉炒河,上桌,單看樣子,份量偏少,似濕炒多過乾炒,河粉碎得不行,食落口微辣,但半點好味的感覺都談不上的說。普通得普通不再……再來串燒3串,的確有炭燒的味道,配上沙嗲汁,熱烘烘的,一般水準。咖哩雞,另加蒜蓉包一客,先評咖哩雞,雞不是雞件,是雞肉,有被搵笨的感覺。汁多料少,配菜矮瓜反而香口對板。另蒜蓉包熱上,沾汁食,無甚特別。椰菁一個,冰凍清甜。埋單不貴,$200

椰菁
一個,冰凍清甜。

埋單不貴,$200有找,但整餐飯,沒有一樣食物有叮一聲的感覺,情願破費多少許,食一頓飽足的泰國菜好了。再比我重新簡選,一定不會再選這一間。
汁正
乾炒變濕炒
夠3串先開爐燒
咖喱雞肉
2010-12-08
2010-11-18 51 浏览
尋晚一家人去左九龍城既興隆泰國美食食飯慶祝細妹畢業.daddy 第一叫左生蝦刺身, 10隻以上都係50$唔駛, 食落鮮甜彈牙, 好新鮮呀都, 抵食, 下次黎必食.之後叫左個酸辣海鮮清湯.唔係太辣, 小小地調下味, 海鮮份量都幾多架, 蝦啦, 魷魚等等都係40幾蚊wo..都串燒, 全部都係7-8$串, 不過最少要叫3串架, 我地就叫左雞翼, 牛肉.雞翼燒得唔錯, 佢為左你方便食仲會幫你分開2邊, 細心呢, 燒都入晒沙嗲味, 好食牛肉唔鞋同似牙都唔錯, 不過我中意雞翼多dlol最後每人一個大大個椰青, 好清甜好好似, 解喝一流~20$個到.唔太貴~
尋晚一家人去左九龍城既興隆泰國美食食飯慶祝細妹畢業.

都係40幾蚊

牛肉唔鞋同似牙都唔錯, 不過我中意雞翼多dlol
最後每人一個大大個椰青, 好清甜好好似, 解喝一流~
20$個到.唔太貴~

2010-11-17
  • 生蝦