2009-03-29 16 浏览
我雖然好喜歡食泰菜,亦都會不停地食一間試一間,今次我搵到新感覺,搵到新對象喇第一次*之前經過這間興隆,都見到好多人,今次唔食住,下次我要試下先~第二次**我在等位既時候,由於本人太肚餓既關係,都係唔等,去左我間飯堂........!!第三次***我原來記錯店名,又唔想四圍搵,咁就試下興隆喇,今次唔洗等位~生蝦一碟大約有10隻,我食左8隻,生蝦算不上大隻,中等身型,配上生蒜連自家制醬汁,真係好好味,蝦肉鮮味,醬汁夠過癮~咖哩(豬肉)落單前要求咖哩唔辣.呀靚姐話:我地d咖哩全部都唔辣架~嘩~個賣相好得喎!!d咖哩雖然唔辣,但係內裹隱藏住一種好好好既味道,反而豬肉變了配角,咖哩汁好香帶甜,仲有一點剛剛炒熟既蛋醬,配飯沾蒜容包真係一絕~蒜容包一客有6件,勁香蒜容味,每一個角落都有蒜容和牛油既香味,一定要襯熱食!!當蒜容包遇上咖哩汁既時候.............!!還要大口大口送入咀裡爽爽爽海鮮炒飯個賣相好似清淡狙dd喎!!食完第一啖之後,我對眼係錯既,跟本就好夠味夠鑊氣之餘,粒粒飯都好香口,有蝦,青口,魷魚都幾新鮮!!沙爹豬/雞/雞亦(最少3串)講真雞亦跟本就唔重要,最重要係個沙爹汁,好香好

生蝦

一碟大約有10隻,我食左8隻
,生蝦算不上大隻,中等身型,配上生蒜連自家制醬汁,
真係好好味,蝦肉鮮味,醬汁夠過癮~
咖哩(豬肉)

落單前要求咖哩唔辣.呀靚姐話:我地d咖哩全部都唔辣架~
蒜容包

爽爽爽

海鮮炒飯

夠鑊氣之餘,粒粒飯都好香口,有蝦,青口,魷魚都幾新鮮!!
沙爹豬/雞/雞亦(最少3串)

講真雞亦跟本就唔重要,最重要係個沙爹汁,好香好好味已經足夠,肉質可以放埋一邊...........
經過幾次既某種原因,我今次真係大飽口福!!
而我又再一次搵到適合我的"泰國味"

2009-03-20
(非会员)
2008-11-02 13 浏览
平時食開黃珍珍,有人介紹去呢間,主要係平!五個人點咗以下招牌菜:咖哩炒蟹(138包蒜蓉包):唔錯,佢哋標榜啲蟹有膏,蒜蓉包好脆好香馬拉盞炒通菜:一般水準青木瓜沙律:味道可以但賣相麻麻炸蝦餅:超正!可以講係食過最好既蝦餅,真係食到蝦味同見到蝦肉泰式金邊粉:太甜,細碟,唔推薦。冬蔭功海鮮湯:有水準燒烏頭:個調料較得好正!埋單400蚊但地方好細兼且好簡陋,要食環境既就無謂去。都係食完就走嗰隻。

馬拉盞炒通菜:一般水準
青木瓜沙律:味道可以但賣相麻麻
泰式金邊粉:太甜,細碟,唔推薦。
冬蔭功海鮮湯:有水準
燒烏頭:個調料較得好正!
埋單400蚊

• 咖哩炒蟹,炸蝦餅,冬蔭功海鮮湯,燒魚(因為個汁實在正)
2008-09-02 14 浏览
星期日晚七點路經九龍城, 吾知食咩好, 在城南道附近望見這家小店, 門面好簡陋, 有啲排檔feel, 但見入面有位, 就試下啦. 坐低睇下餐牌, 好簡單, 都係傳統泰式食店嗰啲, 二人就點咗泰式炒通菜, 乾炒豬肉河, 炒蟶子同後加魚旦湯河.小店好細, 廚房幾乎係開放式, 望見啲油煙幾勁, 出菜好快, 話咁快就先黎碟炒通菜, 好香好夠鑊氣, 味道同係泰國食幾乎一樣.碟蟶子亦好快上桌, 份量吾少, 最重要係夠新鮮, 炒得剛好沒有過老, 本來係用辣椒膏炒, 但我吾食得辣, 走辣用咗香葉炒, 一樣惹味!碟炒河就油少少, 下次想試下佢啲炒飯. 最後覺得吾夠就加多個魚旦河, 清清地都吾錯.叫咗四樣野加埋都係百幾蚊, 都好經濟抵食.見其他食客點的明爐魚, 生菜包, 炒芥蘭, 咖喱同蒜蓉包等啲賣相都相當不俗, 最重要係樣樣即叫即整, 新鮮熱辣, 已經諗緊幾時會再黎.後記: 店內有個阿姐幾惡下,同佢講走辣即黑面,後加碗魚旦粉又黑面(因為佢一早計好晒我地張單, 無諗過我地會加多碗粉), 有個客無散紙又黑面, 不過我地旨在食野啫, 話之佢啦.
星期日晚七點路經九龍城, 吾知食咩好,
在城南道附近望見這家小店,
門面好簡陋, 有啲排檔feel, 但見入面有位,
就試下啦. 坐低睇下餐牌, 好簡單,
都係傳統泰式食店嗰啲, 二人就點咗
泰式炒通菜, 乾炒豬肉河, 炒蟶子同後加魚旦湯河.
小店好細, 廚房幾乎係開放式, 望見啲油煙幾勁,
出菜好快, 話咁快就先黎碟炒通菜, 好香好夠
鑊氣, 味道同係泰國食幾乎一樣.
碟蟶子亦好快上桌, 份量吾少, 最重要係夠新鮮,
炒得剛好沒有過老, 本來係用辣椒膏炒,
但我吾食得辣, 走辣用咗香葉炒, 一樣惹味!
碟炒河就油少少, 下次想試下佢啲炒飯.
最後覺得吾夠就加多個魚旦河, 清清地都吾錯.
叫咗四樣野加埋都係百幾蚊, 都好經濟抵食.
見其他食客點的明爐魚, 生菜包, 炒芥蘭,
咖喱同蒜蓉包等啲賣相都相當不俗,
最重要係樣樣即叫即整, 新鮮熱辣,
已經諗緊幾時會再黎.

• 炒菜
  • 生菜包
  • 炒貝類
2008-07-02 17 浏览
有一晚去到九龍城搵野食, 偶然行過呢間泰國菜館, 於是毅然入去試下.其實今次係第二次幫襯, 今次至黎寫食評, 但得出黎結果都係 “抵食又好食”由於兩個人點唔到好多野, 因為怕食唔哂~1.串燒. (因為我唔食牛, 所以點左雞同豬, 好入味, 個沙嗲汁好好味)2.乾炒泰式海鮮河 (一D 都唔油, 讚!)3.無骨鳯爪 (個亞姐好好呀, 佢話怕辣D汁可以分開上, D鳯爪好新鮮)4.椰菜苗 (正!!!好爽口,上次用豆醬今次蒜蓉一樣好食!)雖然係一間無乜裝修0既小舖, 但服務同食物都好, 所以覺得有誠意, 要支持下~點完菜後見到隔離枱叫左個炸蝦餅, 個樣炸得好靚同厚身,(就係樓上個位朋友影果張相) 下次一定要試下.

由於兩個人點唔到好多野, 因為怕食唔哂~

2.乾炒泰式海鮮河 (一D 都唔油, 讚!)

2008-06-30 32 浏览
好驚訝同開心寫到第一個食評~同事話想食泰菜,夜晚十點幾去到見佢坐滿人,好正咁,一於入去試下~咖哩蟹:$128送蒜蓉包,抵,味道合格有突,i like生菜包:幾正,少少辣,同事最愛食左2客生蝦剌身:四十幾蚊11隻,幾多,ok 啦炸蝦餅:外脆內軟,彈牙,夠厚,必試燒鰂魚:香、滑,唔錯馬拉盞抄通菜:標準口味,食得過炒蜆:好大隻,食得出新鮮貨,但五十蚊唔算勁抵,味道辣啲好食啲總括而言,呢門餐廳俾我地一行四人怒吃咁多嘢,先收四百五蚊,真係幾抵,招呼嗰位阿鈴姐仲俾咗張卡片我,話下次想試啲咩特別泰菜,可事先order,over menu,服務態度抵讚,下次必試芒果炸魚
好驚訝同開心寫到第一個食評~

咖哩蟹:$128送蒜蓉包,抵,味道合格有突,i like
生菜包:幾正,少少辣,同事最愛食左2客
生蝦剌身:四十幾蚊11隻,幾多,ok 啦
炸蝦餅:外脆內軟,彈牙,夠厚,必試
燒鰂魚:香、滑,唔錯
馬拉盞抄通菜:標準口味,食得過

$110 (宵夜)