2022-08-03 28 浏览
前日發現屋企附近有間隱世既日本菜,見到網上評價好高,睇到相覺得全部都好吸引,今日特登去試下。呢間野位於宇宙商場附近,位置都算就腳,好容易揾到。💯💯我地評分最高的是北海道仙鳳趾生蠔,海水味較均勻,冇咁膩滯,上面係煮咗嘅醋啫喱比較清爽少少。☺️☺️時不知野生三文魚刺身油脂十分豐富肥美,啖啖肉,燒得勁香,入口即溶,配少少檸檬汁,提升鮮味。🐟🐟還試了蓴菜三文魚籽杯,成個配搭都幾fresh;仲有左口魚磯邊同埋卷櫻煮八爪魚都爽口鮮甜。🍣🍣全部食物都好岩我地胃口,食完真的是大滿足!

🍣🍣全部食物都好岩我地胃口,食完真的是大滿足!
2022-08-02 69 浏览
今晚有口福了😍老闆請我食舍利鮨,仲要係晚市。餐廳好有日本氣息,裝修以木系作主調,大氣而高雅~餐廳主打江戶前壽司,用上特製嘅赤醋飯💁🏻‍♀️酒香濃醇酸味柔和,有助提升刺身嘅魚鮨味🆙蓴菜三文魚籽杯賣相精緻,三文魚籽鹹鮮開胃,份量夠多😍蓴菜柔滑可口,一啖一滋味🤤江戶前文蛤以醃漬浸泡,非常入味👏🏻甘甜濃郁,肉身飽滿。唔會過韌,同時仍保留其嚼感🙌🏻紫海膽壽司賣相吸晴,份量慷慨😍相比馬糞海膽,味道清甜,但不失濃郁😳野生中拖羅肥瘦均勻,富有油脂甘香。並已熟成十日,以致魚味甚為濃厚💦

2022-08-02 59 浏览
為慶祝朋友升職,佢話要請我食飯🤣🤣元朗地膽極力推薦😏所以幾遠都要專程入嚟🙌🏻一位難求,所以期待已久。師傅話所有食材都係每日由日本魚市場直送香港,保證新鮮🇯🇵✈️北海道仙鳳趾生蠔:體積頗大,肉身肥厚😍味道鮮甜濃郁,口感嫩滑無比。配搭面頭嘅醋啫喱一同入口,整體清爽滑溜👏🏻蓴菜三文魚籽杯:蓴菜本身味道淡口,勝在鮮美滑嫩,口感圓融👍🏻三文魚籽橙紅飽滿😍海水鮮味爆湧而出。整體味道清清哋,但都已經好滋味🤤紫海膽壽司:色澤鮮橙,未食已經垂涎三尺🤤味道甘甜帶有香氣,口感幼滑略帶黏稠😋大拖羅:脂肪分佈尤如雪花😍蘊含豐富天然魚油。甘香無比,入口即溶🤤🤤

舍利鮨環境光猛,裝修簡潔。座位唔多,全部都係吧枱。今次有幸可以近距離欣賞到師傅高超嘅手藝🔪師傅嘅敬業值得一讚,每一道菜都非常仔細咁介紹俾我哋聽🤗真鯛壽司紋理清晰,呈粉紅色😍入口鮮甜甘爽,食完齒頰留香🤤時不知野生三文魚刺身入口一啲都唔腥,滑溜順口且彈牙🦷赤背刺身賣相吸引,呈橙紅色😍肉質鮮美,爽口鮮甜😋深海池魚壽司肉質緊實,鮮嫩肥美。而且脂厚油香,令人難忘🤤松葉蟹肉海膽杯配搭得宜👍🏻海膽層層分明,濃厚甘甜,入口即溶🤤松葉蟹肉軟滑多汁,鮮甜得嚟帶微微海水鹹鮮🌊鱧魚天婦羅口感外脆內軟,皮薄餡鮮。中間有紫蘇葉同莓醬,食落一啲都唔油膩之餘仲好清新添😍
真鯛壽司紋理清晰,呈粉紅色😍入口鮮甜甘爽,食完齒頰留香🤤
時不知野生三文魚刺身入口一啲都唔腥,滑溜順口且彈牙🦷
赤背刺身賣相吸引,呈橙紅色😍肉質鮮美,爽口鮮甜😋
深海池魚壽司肉質緊實,鮮嫩肥美。而且脂厚油香,令人難忘🤤
2022-08-01 78 浏览
晚市成個menu入面有成廿幾款菜式($1680/人)🤩包括前菜、燒物、刺身、壽司、卷物、湯同埋甜品💁🏻‍♀️真鯛壽司魚身結實,富有彈性。魚脂上品,甘香鮮美😋帆立貝壽司加上竹炭鹽,口感豐富👏🏻帆立貝厚肉鮮活,肉質細嫩,清甜爽滑。池魚肉質鮮嫩,入口甘香細膩🤤一夜干香魚絕對係一味入魂‼️肉質細緻肥美,鮮甜美味緊緊鎖喺魚肉入面🤤赤鱸魚壽司喺享用前,師傅以備長炭喺魚肉上稍微火炙🔥令魚油同炭火香同時喺口腔入面綻放,互相輝映💁🏻‍♀️白蝦壽司非常鮮甜,口感彈牙得嚟帶少許黏口👅牡丹蝦蛋黃漬壽司肉質極之甜美,蝦膏豐腴甘香😍江戶前文蛤因製作費工已比較少見‼️入口貝香出眾,咬落煙韌柔軟🙌🏻紫海膽壽司味道比較清淡甘甜😋中拖羅油脂比例恰到好處,口感香滑無比😭大拖羅油脂豐腴,同大家講我最愛係呢一件,都係人之常情‼️‼️
晚市成個menu入面有成廿幾款菜式($1680/人)🤩包括前菜、燒物、刺身壽司、卷物、湯同埋甜品💁🏻‍♀️

2022-08-01 43 浏览
✿元朗隱世omakase✿呢排無得去旅行,咁啱發現咗呢間元朗隱世omakase,就踏上元朗遊之廚師發板🌸當天咁啱係落雨天,去食下omakase就最舒服。一入到間鋪,已經感受到店員親切嘅服務態度,師傅都有同我地打招呼。店舖檯面全部都用淺木色調,彷身於日本,牆身用淺灰色調,被人好relax嘅feel😛Lunch omakase主要有$480同$780,咁我同朋友兩人分別叫唔同套餐,貴啲個主要多咗生蠔,左口魚金目錭刺身,燒物,馬糞海膽,赤蝦同帆立貝。平小小個就包12件壽司,其他都類似。可以食到高質素嘅omakase,呢個價錢真係超值🫣最令我印象深刻係個馬糞海膽超好食,只有濃郁蛋黃香味,完全無其他苦味/海腥味,因為我嘅讚賞被師傅聽到,佢特登又送多咗足足兩塊海膽被我,超級surprised呀!🥰😝仲有個赤蝦,面上會加蝦本身嘅蝦膏,食落超濃厚,黏黏嘅蝦汁日本生蠔都係滿滿嘅蠔身肉,無腥味,對於鐘意食蝦,生蠔同海膽嘅我,食呢三樣已經值回票價🥹每件刺身同壽司,師傅都會逐件介紹,每樣調味都唔同,全部都勁新鮮,完全唔腥。重點係個壽司飯會有小小醋香,食完12件都唔會覺得漏,只有滿滿嘅滿足感☺️食完會送一碗熱辣辣
✿元朗隱世omakase✿

仲有個赤蝦,面上會加蝦本身嘅蝦膏,食落超濃厚,黏黏嘅蝦汁

每件刺身壽司,師傅都會逐件介紹,每樣調味都唔同,全部都勁新鮮,完全唔腥。重點係個壽司飯會有小小醋香,食完12件都唔會覺得漏,只有滿滿嘅滿足感☺️

食完會送一碗熱辣辣嘅麵豉湯同抹茶雪糕,為omakase畫上完美嘅句號。🥳

重要❗️嘅嘢要講三次

Sushi 12pcs
Soup
Desert

🌕馬糞海膽
-超重蛋黃香味,無雜味,食過最好食最新鮮嘅海膽之一🥹

🦪日本生蠔
-好新鮮,無水銀味,蠔身濃郁香味,極少內臟

🐟金目鯛&左口魚刺身
-肉質爽口,同半塊燒過嘅左口魚一齊食,感受到油脂滲入,增加味道嘅層次😋

🐟青森県大間
-師傅推薦,特登拎個認證牌被我地影🥸,魚身真係好新鮮,爽口又脆身

🦐赤蝦配蝦膏
-成個set最濃厚味道,滿滿蝦肉同蝦膏香味,黏厚質感,好滿足嘅一個壽司

🐟中拖羅同大拖羅
-滿滿油脂,入口即溶,食完返唔到轉頭

🐚赤貝
-聽師傅講宜家休漁期,呢個係韓國運過黎,但都好脆口好新鮮

🐟燒物
-好脆加香煎魚味,餸酒一流

評分:
人均消費:$500/800
舍利鮨
📍 @sushisharihk
地址: 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
營業時間:星期一至日:1200-1500, 1900-2300
🐱#為食貓_omakase
🐱#為食貓_元朗

• 北海道海膽
  • 新鮮北寄貝
2022-07-29 94 浏览
今日去了元朗探朋友,因為朋友生日,見到呢間餐廳個名咁得意,叫做舍利鮨,就入去食啦,順便幫佢慶祝生日。我哋點了午市的Omakase, 價錢唔算太貴,七百幾蚊就食到,作為生日飯,非常好的選擇。呢餐Omakase都算幾多嘢食,味道都好鮮,對得住呢個價錢👍🏻頭盤個茶碗蒸好好味,啲蛋超滑😍有個刺身叫做平政魚,表面加上少少柚子皮,特別爽口同鮮味,我第一次食。活左口魚刺身都唔錯,鮮甜。最難忘嘅係大拖羅,估唔到呢個價錢,會比一舊咁大嘅拖羅我食,重要係超鮮味,啲魚油味勁香😍加上其他嘢食,例如 帆立貝、金目鯛、磯煮八爪魚、赤貝、深海池魚 等等最後食埋件芝士蛋糕,完美呀,講真,七百幾蚊真係唔算貴

頭盤個茶碗蒸好好味,啲蛋超滑😍

活左口魚刺身都唔錯,鮮甜。

最後食埋件芝士蛋糕,完美呀,講真,七百幾蚊真係唔算貴
2022-07-29 71 浏览
入到餐廳比我想像中大,座無虛席可見其受歡迎程度。牆身酒櫃一目了然,適合聚餐碰碰杯🍶鱧魚天婦羅外層炸漿又薄又脆,內裡魚肉新鮮腍滑👅蓴菜三文魚籽杯配搭新穎,三文魚籽鹹香味美,蓴菜口感獨特,宛如果涷般嘅口感教人一試難忘😍清湯燉鮑魚味道鮮甜,口感軟腍又不失彈牙🦷喺燉嘅過程入面鮑魚嘅鮮味溶入湯汁,湯汁嘅味道又被鮑魚所吸收。食落略帶甜味,非常開胃🤗櫻煮八爪魚師傅介紹,係用上醬油浸泡,製作需時三日😱質地腍軟又有口感~朋友話未食過咁好食嘅八爪魚!中拖羅肉質特別肥美,含極重天然魚油!甘香十足,魚香持久🥰

鱧魚天婦羅外層炸漿又薄又脆,內裡魚肉新鮮腍滑👅

中拖羅肉質特別肥美,含極重天然魚油!甘香十足,魚香持久🥰
2022-07-29 71 浏览
員工非常貼心❤️為選擇困難症嘅我哋挑選咗配合今餐,而又最適合我哋口味嘅而今純米吟釀🍶米香四溢,帶微微辛口。口感順滑,喚醒味蕾,同前菜小碟非常匹配🤗其獨特嘅酒香,以及不落俗套嘅酸甜,令我一飲愛上😍真鯛壽司肉質鮮美,煙煙韌韌,幾有咬口😋金目鯛壽司肉質細緻,魚脂同肉比例均衡。味道鮮甜,口感爽滑👍🏻時不知野生三文魚刺身肉質軟嫩,腴潤十足。相比挪威三文魚,明顯較為清甜。櫻煮八爪魚腍而入味,慢煮過嘅肉質格外柔軟👏🏻總括而言,今次omakase非常滿意🥰師傅經驗老到,知識豐富。食材非常新鮮,正宗日本風味🇯🇵

2022-07-28 67 浏览
全部食客排排坐吧枱位置,就算隔離坐咗唔識嘅人都有塊透明板隔住,防疫衛生都做得幾足👍🏻而且,每枱枱頭都有一枝消毒搓手液,食得安心又放心~➡️真鯛壽司肉質鮮美彈性十足,清淡優雅得嚟帶細膩油脂,非常出色👏🏻➡️金目鯛壽司油脂含量適中,肉質細綿且鮮味滿溢💦➡️池魚刺身賣相晶瑩剔透😍散發陣陣油脂芳香~肉質彈牙又肥美,入口爽脆細嫩。刺身醃於以蔥花、薑蓉同味醂調製嘅醬汁,非常入味🤤➡️鱧魚天婦羅層次分明,中層有紫蘇葉,配上莓醬。以酥香薄脆嘅外層包覆住柔軟嘅魚肉,口感一流😋食過全港大大小小omakase,呢間絕對屬水準之上!今餐真係食到欲罷不能,味蕾簡直有如去咗一趟日本旅行🇯🇵👅

➡️金目鯛壽司油脂含量適中,肉質細綿且鮮味滿溢💦

2022-07-28 32 浏览
餐廳叫舍利鮨,十分搞笑🤣雖然係咁,食物質素係絕無嬉場!環境寬敞,空間感強。座位雖係吧枱,但都幾舒適~睇住師傅切魚生嘅感覺就好似睇表演咁,好治癒🤩北海道仙鳳趾生蠔質地奶滑,表面有啲醋啫喱,更能突出到生蠔本身嘅鮮甜。整體口感清新爽口,有驚喜‼️時不知野生三文魚刺身肉質豐潤細綿,油脂芳香,簡直一口驚艷‼️脂豐油潤得嚟又唔油膩~入口肉彈,口感細緻。鱧魚天婦羅口感先係酥脆,繼而嫩滑~肉質肥美,味道帶梅香😋赤貝刺身色澤亮麗😍稍微沾少許醬油送入口,海水同鮮甜味十分濃郁~外層爽脆,內裡貝肉竟係軟嫩,口感配合得十分巧妙!🙌🏻

2022-07-27 31 浏览
-真系一不來二 一個月食兩次系有幾奢侈?😂😂來緊兩個月要食穀種了?系⋯竟然又系omakase今次來到身邊朋友都極力推介既🍣舍利鮨(元朗店)簡約既環境設計 好舒服 👍🏻最緊要可以清晰睇到師傅既刀功👨🏻‍🍳師傅每一道都好認真介紹 烹調方式/點樣去mix and match 今次食既系午市omakase $780價錢就比起平時食既貴少少啦⋯但款式真系多好多喎😍.活左口魚 & 左口魚魚邊平政魚 配柚子皮帆立貝 配竹炭鹽金目鯛昆布漬伊佐木磯煮八爪魚赤貝富山縣昆布漬白蝦深海池魚燒目光魚 醬油漬中拖羅池魚大拖羅馬糞海膽干飄卷麵鼓湯芝士雪糕
真系一不來二 一個月食兩次系有幾奢侈?
😂😂來緊兩個月要食穀種了?
系⋯竟然又系omakase
今次來到身邊朋友都極力推介既🍣舍利鮨(元朗店)
簡約既環境設計 好舒服 👍🏻最緊要可以清晰睇到師傅既刀功

干飄卷
麵鼓湯
芝士雪糕
2022-07-27 22 浏览
舍利鮨座位好夠闊落,一啲都唔逼狹。北海道仙鳳趾生蠔食落超級滑口,肉質肥美,鮮甜味濃🙌🏻時不知刺身脂豐肉嫩,味道清甜得嚟脂香滿溢💦野生嘅三文魚🐟比起一般養殖嘅三文魚,冇咁腥亦都冇咁油👍🏻蓴菜三文魚籽杯大大粒三文魚籽🏀晶瑩通透,一頂即破😆蓴菜口感清爽滑嫩~赤貝刺身肉質爽厚,鮮味十足。入口帶有獨特而濃厚嘅海洋氣息🌊食完想再食多件🙌🏻清湯燉鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙🦷醬汁鮮甜香濃,非常出色!櫻煮八爪魚第一次食,有驚喜😍肉質非常軟熟入味,咬落唔會好似出面嗰啲香口膠咁嘅口感👍🏻醬油漬鰹魚刺身擺盤好靚,師傅話係喺正初夏嘅當造海鮮,怪唔得之鮮味十足🤤口感軟腍,魚香獨特而出眾~
舍利鮨座位好夠闊落,一啲都唔逼狹。

2022-07-27 32 浏览
去唔到日本旅行,憶起當地刺身,實在口癢難耐😣留喺香港,唯有花少少錢買個日本偽旅行體驗✈️而今次到訪嘅呢間廚師發辦,叫舍利鮨👨🏻‍🍳雖然酒類繁多,不過有駐場嘅專業唎酒師為客人提供配搭食材最好嘅清酒,呢點好加分!👍🏻👍🏻真鯛壽司口感脆彈,味道清淡而特別。金目鯛壽司油份飽滿,肉質鮮嫩。白蝦壽司晶瑩剔透😍口感彈牙。帆立貝壽司佐竹炭鹽味道鮮甜,肉質豐厚,扎實爽脆。由於池魚油分豐富,因此師傅特意加入薑蓉同蔥花作緩和並調味癖腥👏🏻整體口感滑溜,甘香十足~今次用餐體驗簡直就係視覺同味覺嘅享受😍不得不讚,師傅刀工一流,魚生每片都切得厚薄一致🙌🏻

2022-07-25 52 浏览
舍利鮨一早已經book左呢間omakase嘅午餐時段🍱🍱,食咩完全唔知,完全取決於當日廚師👨‍🍳同食材🐠🐟🐙🦑🦐🦞而定。餐廳環境好舒適。入到去好似去左世外桃源🏝⛰一樣。麵豉湯🥘,味道重而且豆味濃郁,飲落去味道唔會嗆口。燒目光魚🐟🐟,咸香味濃。但又唔會好似咸魚得死咸味。干瓢卷,以醬油、味醂及料理酒炆煮後的干飄,又香又甜又軟身😋😋。大拖羅,脂肪分佈好像雪花❄️般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。醬油漬中拖羅,醬油味提升拖羅鮮味,增強味覺衝擊。帆立貝,肉質豐厚、鮮味濃郁,味道甘甜。表面加左少少竹炭鹽🧂🧂,帆立貝鮮味即時提升。金目鯛,油脂含量適中,肉質細膩而且味道鮮美🤗🤗。池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。赤貝,外表呈橙紅色🟠🟠、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。富山縣昆布漬白蝦🦐🦐。選用富山縣產的白蝦🦐🦐,蝦肉爽彈。白蝦配搭昆布的鹹鮮相當匹配,但又唔會將蝦味掩蓋。活左口魚,左口魚魚邊,口感既肥美又爽口,食落濃郁甘香,入口即溶。平政魚🐠,魚肉非常結實,味道甘甜,肉質呈漂亮的淡粉珍珠色,味道和口感一流。馬糞海膽,色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強。私心推介。午市價錢$780,食物高質,又食得
舍利鮨

麵豉湯🥘,味道重而且豆味濃郁,飲落去味道唔會嗆口。

燒目光魚🐟🐟,咸香味濃。但又唔會好似咸魚得死咸味。

醬油漬中拖羅,醬油味提升拖羅鮮味,增強味覺衝擊。

金目鯛,油脂含量適中,肉質細膩而且味道鮮美🤗🤗。
池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。

赤貝,外表呈橙紅色🟠🟠、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。

馬糞海膽,色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強。私心推介。

午市價錢$780,食物高質,又食得開心。仲學到好多食omakase 嘅學問。性價比勁高。