2022-08-12 67 浏览
今日朋友帶咗我去食廚師發板!因為佢知道我好鍾意食日本菜,所以今日難得大家一齊放假,佢就帶我去一間喺元朗叫做舍利鮨嘅餐廳度食晚餐🥣我哋有好好彩可以喺坐喺廚師前面,可以睇到佢點樣係現場整食物俾我哋食!睇到我哋嘆為觀止!我哋今日仲好好彩可以食到呢個金目鯛壽司,因為金目鯛係一種非常之矜貴食材,平時冇乜機會食到!而我哋食嘅今日食既金目鯛壽司非常之新鮮,肉質非常之柔嫩同埋肥美!而時不知,即係野生三文魚刺身亦都非常之好食😋咬落去有淡淡的魚油香!仲有個鰹魚醬油漬,味道好濃郁,上面鋪滿左外國嘅蔥仔,口感非常有層次!白蝦壽司亦都非常之出色!蝦身好有光澤,睇得出非常新鮮!蝦身爽滑,入口亦都非常之彈牙!我同朋友都好鍾意食!

2022-08-12 57 浏览
喺元朗嘅舍利鮨一間非常出名嘅日本餐廳,好多人都會去嗰度食呢個廚師發板!而我今日我都同朋友一齊去咗個度食晚餐🥣咁我哋去到餐廳,侍應好細心帶咗我哋去一個比較靜既位置度食嘢!我哋坐得好舒服😌亦都可以即場欣賞師父點樣現場整嘢食,好似睇表演錦呀!廚師發板有好多新鮮菜式,有前菜啊燒物啊刺身啊等等,總共有成20幾款!咁多我同朋友食得非常之飽!我地試左時不知,上菜先知原來係野生三文魚刺身!入口有淡淡的清香,而上面仲有點點黑松露嘅味道,兩者夾埋一齊食口感好豐富呀!我哋仲試咗個帆立貝壽司🍣帆立貝唔單止厚身,上面仲有啲竹炭鹽,完全帶晒帆立貝個鮮味出嚟!之後我哋仲食咗個池魚!池魚嘅口感好特別!佢上面加左啲薑蓉,而入邊仲有少少蔥花,咬落去非常清新!當然唔少得嘅仲有個櫻煮八爪魚🐙師父薄薄切咗幾塊,上面加左少少黑松露,同八爪魚夾埋一齊食,味道濃郁,非常好味😋最後一定要提嘅就係呢個海膽杯!海膽份量多都不特上,仲要好creamy!入邊仲有啲松葉蟹肉,兩個夾埋一齊食非常之好食😋食到我同朋友流晒口水!

2022-08-11 46 浏览
元朗舍利鮨嘅廚師發板非常出色就係人都知㗎啦!平時都好難去book位食,今日我同老公終於book到位啦,咁我哋梗係要食返夠本!我哋今日好開心試咗個左口魚磯邊卷,左口魚非常之厚身,好有光澤,仲要好嫩滑,咬落去非常之清甜,夾埋啲配料日本蘿蔔一齊食非常好味😋之後我哋再試左個鰹魚醬油漬!鰹魚煮得好入味;而且佢仲有啲外國嘅蔥仔加左係上面,令到啲鰹魚濃郁得來又好清新!仲櫻煮八爪魚亦都好出色!上邊有點點嘅黑松露,唔單止令到八爪魚味道好濃郁,仲將佢嘅鮮味發揮到極致!白蝦壽司亦同樣抵讚,蝦🦐非常之彈牙爽滑,咬落去非常之鮮味!最後一定一定唔可以錯過嘅就係呢個海膽杯!海膽杯有好多海膽之餘,仲有松葉蟹肉!將兩個非常矜貴嘅食材放埋一齊真係好幸福啊!🥰
2022-08-11 29 浏览
爸爸媽媽話未試過食廚師發板,咁身為佢哋嘅寶貝女就當然要去孝順父母!於是就同佢哋一齊去左元朗嘅舍利鮨去享受一下!呢個廚師發板性價比非常之高!一個人千零蚊之餘就可以試到20幾款由師傅即場新鮮製成嘅菜式!有刺身啊,前菜啊,壽司啊,真係數之不盡!而我哋亦都好開心可以坐到喺廚師前面,可以睇近距離睇到師父即場泡製!我哋先食嘅係北海道仙鳳趾生蠔🦪蠔非常之大隻厚肉,充滿左淡淡既海水味,而上面仲要加咗啲係煮咗嘅醋啫喱,食落去比較清爽!隻蠔就咁滑嘟嘟吞咗落個肚入邊啦!跟住我哋試咗個左口魚磯邊卷!卷得好靚之餘仲好大件!而左口魚亦都非常之新鮮彈牙,好好味😋而我爸爸媽媽最鍾意嘅係清湯燉鮑魚!鮑魚充滿清湯味,咬落去亦都非常之彈牙!當然仲有唔少得嘅係鰹魚醬油漬!鰹魚煮得好入味,好濃郁,而上面仲有一啲外國嘅蔥仔,加左上去之後完全將鰹魚嘅層次提升咗出嚟,令到佢個味道濃郁得黎又有淡淡既蔥香!我同爸爸媽媽都非常滿意呢個廚師發板啊!

我同爸爸媽媽都非常滿意呢個廚師發板啊!
2022-08-10 42 浏览
今日老公放假帶咗我去元朗嘅舍利鮨都食高級晚餐,佢話要同我一齊拍下拖喎!去到坐低先知原來係食而家最興嘅omakase,咁我哋坐低咗之後,侍應都好細心執靚左個位俾我哋!而我哋首先第一嘢食嘅嘢就係呢個左口魚磯邊卷!左口魚咬落去好鮮甜,配埋啲日本蘿蔔同配菜一齊食,令到個左口魚更加鮮甜,層次亦都好豐富!之後我哋就再食咗個帆立貝壽司🍣帆立貝好大隻,好鮮味,上面仲有啲竹炭鹽,令到帆立貝嘅鮮味更加突出!仲有個池魚,亦都係同嘅非常之好食😋上邊有點點薑蓉,而入邊仲有少少蔥花,入口唔單止充滿池魚嘅魚油香,仲有清新嘅薑蔥味,令到池魚變得非常鮮甜!而呢度嘅炸物同樣非常出色!我哋食咗個一夜干香魚!師傅煎得啱啱好!干魚煎得好香脆,但一啲都唔老身,肉汁完全鎖住咗喺入邊,咬落去啖啖充滿魚油香!我同老公真係好滿意呢一餐!
今日係同男朋友嘅拍拖五周年紀念日!我哋於是就去咗一間喺元朗叫做舍利鮨嘅日本餐廳到慶祝🪅我哋呢次係去食omakase!全部菜式都非常之新鮮!我哋全部都好鍾意❤️真鯛壽司非常爽甜,咬落去肉質比較爽口,而個金目鯛壽司亦同樣都非常之高水準,咬落去亦同樣非常鮮甜,肉質都好滑!好好味😋之後我哋再食咗個時不知,原來係野生三文魚刺身錦解!三文魚刺身非常之肥美!啲魚油完全係個嘴到必晒出嚟!而清湯燉鮑魚亦都好鮮味!鮑魚煮得好軟身,咬落去啖啖都有清湯味!白蝦壽司亦都非常出色!蝦身好爽滑,咬落去仲要好煙韌!最後呢個赤背刺身簡直係成餐飯既主角!赤背非常之大隻!咬落去仲要係好煙韌,每啖充滿着新鮮嘅海水味,我同男朋友都食到讚不絕口啊!

2022-08-09 51 浏览
前日係中同嘅生日,😎咁啱我哋就book咗呢間舍利鮨,呢間日本餐廳和風木系裝修,平凡門面之下,整餐飯過程卻是驚喜重重。食材水準極高,服務亦夠貼心🍽️。深海池魚壽司,肉質柔軟又甜,但口感富有彈性。一夜幹香魚,魚肉好甘甜,以火灸燒香皮邊,帶出油香,好有口感,味道好突出!.牡丹蝦蛋黃漬壽司🦐,隻蝦好大好惹味,隻蝦好彈牙、鮮味濃鬱,用牛油煮好香。備長炭赤鱸魚壽司,質感鮮嫩,肥而不膩。🤤仲有海膽杯松葉蟹肉🦀,呢款海膽既鮮且甜,味道無咁濃。配合蟹肉細緻好滑,加埋特製醬汁,好甘甜!仲試埋江戶前文蛤、中拖羅同埋大拖羅。🍣食完有幸福嘅感覺🥳,食物質素非常高,大家得閒經過可以來試下!

2022-08-09 35 浏览
同朋友去揾好野食,就揀咗喺元朗附近嘅呢間廚師發辦,🍽️貪佢近近地又交通方便位置及就腳,而且都幾有情調,環境好舒服,燈光嘅光線適宜。👩🏻‍❤️‍💋‍👩🏻最好味就系一夜幹香魚🐟,因為用炭火烤過嘅關係油脂味好出色,肉質好鮮嫩,而且好入味,入口啖啖肉好有滿足感。深海池魚壽司,口感軟糯,銀色部份是油脂位。🦐牡丹蝦蛋黃漬壽司,口感爽脆,超鮮甜。 備長炭赤鱸魚壽司,入口即溶!! 師傅話自己加啲wasabi喺表面就食得~ 😋最後要贊餐廳都服服務得好好,師傅一邊切魚生,一邊舖排 一邊介紹,和客人親切傾談, 是視覺 、味覺、感觀 、態度的盛宴。

2022-08-08 56 浏览
話說好閨蜜就嚟生日🎂,以前我哋不嬲帶佢去Café👩🏻‍❤️‍💋‍👩🏻,今次決定試下新野,所以我就揀咗呢間元朗既廚師發辦。貪佢夠有情調而且裝修都好特別,打卡點都多㗎。📸我地都好中意深海池魚壽司🍣,魚味比較濃的竹籤魚壽司,都啱我口味,油份剛好,不多不少。白蝦壽司,蝦肉夠爽,海水味較濃,有咬口又鮮美。🦐牡丹蝦蛋黃漬壽司,漬後味濃更濃,又更有層次。熱食就有清湯燉鮑魚個湯頭好甜,鮑魚切到好薄,鮑魚吸收曬湯既精華,有淡淡的海水味。總括而言,呢間餐廳食物CP 值好高,可以再約朋友黎!👍👍
白蝦壽司,蝦肉夠爽,海水味較濃,有咬口又鮮美。
🦐牡丹蝦蛋黃漬壽司,漬後味濃更濃,又更有層次。

總括而言,呢間餐廳食物CP 值好高,可以再約朋友黎!👍👍
2022-08-08 29 浏览
我地公司有位同事就來退休,咁我哋就決定揀間好啲嘅餐廳同佢farewell, 就揀咗呢間惠元朗既舍利鮨。餐廳確保所有食材都系時令最新鮮時令嘅食材,非常貼心!🤤果然成個體驗都沒令我地失望💯,最令我印象深刻的就系大拖羅,採用了最新鮮既拖羅,肥美有咬口,入口即溶,口感豐富。然後真鯛壽司都唔錯,🐟它魚味較淡但肉質爽脆,吃起來不會覺得膩。深海池魚壽司,配合蒜味豉油🍣,香濃油脂令人一試難忘。最後仲有紫海膽壽司,海水味濃,食落好creamy, 好滑溜,好似食緊雪糕甘。另外,🥳餐廳嘅裝修風格好有異國風情嘅味道,好寬敞光猛,我同同事都大贊!
深海池魚壽司,配合蒜味豉油🍣,香濃油脂令人一試難忘。
2022-08-05 70 浏览
其實我真系很中意吃魚生壽司🍣, 於是朋友帶我去這間位於元朗的omakase。成個set入面會有20幾款菜式,有好多選擇,包括前菜,燒物,刺身,壽司,卷物,湯同埋甜品等等,而且用料新鮮!印象最深刻就系大拖羅, 魚脂豐腴,有好濃厚嘅油脂味道, 而且味道鮮甜🤤🤤,加少少wasabi 超好吃😝北海道仙鳳趾生蠔大大只,齋賣相已經好吸引,蠔肉飽滿,蠔味濃鬱👍🏻配埋醋啫喱一齊食,增添海洋嘅味道🤤真鯛壽司,肉質偏爽口。仲有金目鯛壽司、白蝦壽司同埋江戶前文蛤,全部都好好味。還要一提的是,上每一道的節奏也剛剛好,不快不慢,女店員也相當友善,吃完整頓後,無論味覺與心情也得到滿足!
其實我真系很中意吃魚生壽司🍣, 於是朋友帶我去這間位於元朗的omakase。成個set入面會有20幾款菜式,有好多選擇,包括前菜,燒物,刺身壽司,卷物,湯同埋甜品等等,而且用料新鮮!

2022-08-05 57 浏览
無得去旅行,間中都會想同朋友搵d好食嘅日本壽司刺身,無意中搵到呢間日本餐廳可以食到Omakase,每人$1680,地區環境同食物質素黎講都算唔錯 😊今次唔需要左揀右揀食咩了,所有野由師傅發板🧑🏻🍳帆立貝壽司幾特別,口感厚身,肉質軟糯,食材好新鮮,再配少少竹炭鹽提鮮。鱧魚天婦羅中間有紫蘇葉,外脆內軟,配莓醬解膩。白蝦壽司,醃過後嘅白蝦多左爽口感,亦有淡淡既昆布味 👍🏻 江戶前文蛤🔸非常鮮甜,肉質比較柔軟,有甘香嘅味道。好在我地唔係重繁忙時間,所以唔算好full,坐得幾舒服,會想再黎🥰

2022-08-04 62 浏览
今日支持下呢間位於元朗既舍利鮨,我覺得好食既野當然要讓更多人知道啦!個set 有好多野食,我最中意以下幾樣🍽️:北海道仙鳳趾生蠔,海水味濃,非常肥美有咬口,上面仲落左少少醋啫喱,增加清爽感,沒有半點腥味。🍣時不知野生三文魚刺身,師父刀工俐落優雅,非常鮮味,我們食得非常享受。鱧魚天婦羅外皮炸得酥脆,中間有紫蘇葉配莓醬,成個配搭有幾種口味,有驚喜。清湯燉鮑魚食落有啲微微嘅海水味,🍽️又幾清甜。食完真系大滿足🤗,位置都算就腳,經過附近既朋友仔都可以來幫襯!

清湯燉鮑魚食落有啲微微嘅海水味,🍽️又幾清甜。
2022-08-04 46 浏览
👭🏻今日元朗行完山, 再念住系附近揾下野食,竟然比我揾到一間超好食既日式餐廳!大家真系要黎支持下。呢一間係omakase,全部菜式都係因應當日嘅新鮮食材去提供。成個Menu入面會有20幾款菜式($1680/人),包括前菜,燒物,刺身,壽司,卷物,湯同埋甜品。比較中意帆立貝壽司🍣,食落鮮味十足,鮮甜厚肉,上面輕輕撒左D竹炭鹽,鹹香惹味。紫海膽壽司,大滿足🈵️🈵,味道係非一般的鮮甜,甜味很清雅,海膽新體驗!🤤🦐牡丹蝦蛋黃漬壽司,蝦肉夠爽,有咬口又鮮美。中拖羅就咁點醬油,已經可以食到魚本身味道,好新鮮。真系又好睇又好食既餐廳,大家都黎支持下!

呢一間係omakase,全部菜式都係因應當日嘅新鮮食材去提供。成個Menu入面會有20幾款菜式($1680/人),包括前菜,燒物,刺身壽司,卷物,湯同埋甜品

真系又好睇又好食既餐廳,大家都黎支持下!
2022-08-03 36 浏览
朋友一直都推介呢間元朗的廚師發辦🍣,而且對佢評價都幾高,咁我見最近嚟順便經過附近,所以就嚟試下佢。果然係名不虛傳!所有食材都好新鮮,我最喜歡深海池魚壽司🐟,池魚做壽司非常Creamy厚身,味道更鮮甜。牡丹蝦蛋黃漬壽司, 蝦既口感爽糯鮮甜,配合特有的醬汁,提升鮮味。紫海膽壽司都系我好中意既,海膽有好重既海鮮味,好綿、又夠鮮甜,食落仲滑身,一試難忘;仲有中拖羅,有淡淡嘅魚香,味道唔會太搶。🍣整體黎講😆,食物質素新鮮無得彈,師傅和店員都好親切,十分照顧客人需要,一定會再來!