2012-01-08 46 浏览
好耐好耐都無食過花園餐廳今日行下行下就來到花園餐廳又想食便宜西餐,就入左來la睇下menu, 特餐係最抵食叫左兩個set 1. 焗吞拿魚元貝意粉+白湯+凍咖啡2. 紐西蘭肉眼扒 + 薯菜 + 紅湯 + 凍咖啡紅+白湯好快送上淡淡地,但出奇地好飲,d番茄味夠重好濃,勁creamy 最後,我同男朋友試把兩個湯mix埋,飲落既好,淡淡地既紅湯加上濃濃白湯,味道剛剛好跟住主菜就送上好小吞拿魚, 元貝都唔太新鮮,但個焗意粉,就好重芝士味,白汁夠濃本人幾喜歡扒煮得剛剛好,唔太"un"個黑椒汁好水,唔太好令塊扒變得唔太好食
好耐好耐都無食過花園餐廳
今日行下行下就來到花園餐廳
又想食便宜西餐,就入左來la

睇下menu, 特餐係最抵食

叫左兩個set

1. 焗吞拿魚元貝意粉+白湯+凍咖啡
2. 紐西蘭肉眼扒 + 薯菜 + 紅湯 + 凍咖啡

紅+白湯好快送上
紅湯
淡淡地,但出奇地好飲,d番茄味夠重
白湯
好濃,勁creamy

跟住主菜就送上
焗吞拿魚元貝意粉
本人幾喜歡
紐西蘭肉眼扒 + 薯菜
扒煮得剛剛好,唔太"un"
個黑椒汁好水,唔太好
令塊扒變得唔太好食
2012-01-08
紅湯
焗吞拿魚元貝意粉
紐西蘭肉眼扒 + 薯菜
2011-10-22 36 浏览
和朋友數人下午來到這裡,由於沒有吃午飯,大家不吃下午茶,就直接叫了幾個飯,有肉醫意粉,白汁焗石斑飯,焗豬扒飯,焗牛脷飯,還有兩個扒: 紐西蘭肉眼扒,神戶牛柳(全台最貴的)首先說焗飯,水準都很平均,而且料足肉多,個人最愛吃牛脷,十分腍同入味!之後肉眼扒都有水準,肉質爽口,加上洋蔥汁很好味當然主角神戶牛柳是最好吃,八成熟,一入口牛肉很多汁,有即溶的感覺,黑椒汁很惹味,可惜有點搶了牛味.整體來說,這是一間不錯的老牌扒房,有機會再來吃!
和朋友數人下午來到這裡,由於沒有吃午飯,大家不吃下午茶,
還有兩個扒: 紐西蘭肉眼扒,神戶牛柳(全台最貴的

之後肉眼扒都有水準,肉質爽口,加上洋蔥汁很好味
黑椒汁很惹味,可惜有點搶了牛味.
整體來說,這是一間不錯的老牌扒房,有機會再來吃!

2011-10-18
2011-10-16 36 浏览
星期六, 若我需要加班, 就有幸參加公司的official team lunch. 今日天氣不錯, 就決定行出去食. 大家大伙兒食傳統的花園餐廳, 食港式既鐵板扒餐.花園餐廳, 就是傳統的港式扒房, 鐵板扒, 再係你面前淋汁. 由6、70年代開始, 至今時今日, 依然的有人喜歡, 有人愛戴. 這一種熱辣辣, 香口, 充滿了油煙的風味. 多年來, 既吸引程度都沒有減退. 而且亦因為平平地, 不貴, 花園、第尾、扒王、金鳳、同一些舊式的港式西餐廳, 吸引港人既程度, 從來不減. 而且是日食的花園, 仲要係旺角狂開分店........鐵板呢一家野, 就是香港人喜愛的所謂的西餐味道.套餐. 最抵食的了, 首先來, 當然是一個湯一個麵包. 而且, 羅宋湯, 似是一個必然之選. 辣辣地口, 香濃, 是食港式西餐必要的味道. 不過, 要是好既羅宋湯才可以稱得上是享受. 差的羅宋湯就會令人產生反感. 花園的羅宋湯, 就不是一個很好的湯, 水多過料不怪, 怪就怪在此羅宋湯, 為何會那麼多油. 扒來了, 是啫啫的鐵板肉眼扒. 店員問我們要幾成熟, 不過總覺得, 一上鐵板,

扒來了, 是啫啫的鐵板肉眼扒. 店員問我們要幾成熟, 不過總覺得, 一上鐵板, 那個幾成熟既百分比一家有出入. 所以店員一問到, 當然是越生越好. 一塊大牛扒, 薯菜在底, 再係你面前淋上蒜蓉汁. 好就好在花園的地方夠闊, 油煙不會"攻"到成間餐廳都係. 這樣的港式食法, 非常香口, 而且熱力非常, 的確好合香港人愛熱愛香的口味.

扒本身醃製過, 而且食港式扒必要的條件, 就是夠腍. 不腍就是一塊不合格既港式牛扒. 而這牛扒就是一塊合格的扒, 夠腍, 夠味, 汁夠香. 而且, 叫了五成熟的扒是明智的, 因為鐵板的熱力, 早已把扒弄到七成熟, 若是一早叫七成的話, 牛扒就會以well done 既形式出現. 食落非常淳但肉味鮮味就普通.

始終是一分錢一分貨, 要食靚D既扒, 咁就要付上過百元了.....不過, 若是我要便出過百元去食一塊扒, 花園, 絕對不是我要選擇的餐廳....
2011-09-26 11 浏览
忽然想鋸個扒, 唔使諗一定係平平哋嘅花園餐廳!上到去即刻有位, 睇完menu 就叫咗個肉眼鐵板餐+紅湯+凍檸水...餐包同紅湯一齊上, 個包夠熱好軟熟, 但係個湯好似冇以前咁好味, 而且D 料好明顯唔同咗...跟住個扒一上, 侍應問要咩汁, 同佢講咗黑汁, 點知嚟淋汁嗰個又問多次... 之前嗰個係唔係冇同佢講呢? OK, 呢D 小問題唔會影響我對呢塊扒嘅食慾嘅, 二話不說手起刀落!!! 咦????? 吓???!!! 切唔開嘅???? 嘩... D 筋好結實呀!!! 出盡力先切開一小塊, 一放入口.... oh no... 好似食橡筋咁, 係咁咬係咁咬先勉強吞得落, 我認為每塊扒都可能會有少少呢D 情況, 食落去就唔會再係咁, 點知..... 上天原來好喜歡作弄人, 成塊扒都係筋, 我就好似傻仔咁食咗一大塊橡筋!!!! 有冇搞錯呀!!!! 我印象中肉眼係好食過西冷我先叫肉眼啫, 你都唔好咁對我好唔好呀????好失望, 真係好失望, 搞到我杯檸水都冇乜心情飲, 今次冇辦法唔畀個喊佢... 下次去都係食番下午茶餐算喇...不過侍應做嘢真係快手, 收碟好快, 仲會抺埋檯!!
忽然想鋸個扒, 唔使諗一定係平平哋嘅花園餐廳!

不過侍應做嘢真係快手, 收碟好快, 仲會抺埋檯!!
2011-09-26
  • 橡筋肉眼扒鐵板餐
2011-08-15 17 浏览
媽咪忽然話想飲杯coffee 食個茶餐。路經太子,就入左去。我同阿媽先坐落,再等埋個fd。可能味到食lunch 時間所以,好快就有卡位ps: 唔係卡位唔洗等。我叫左澳洲西冷牛扒媽咪叫左芝士石班焗飯。本來林著 加$2- 要個餐包,但點知見佢原來 係獨立包裝,但佢一次過折開哂就咁放係個櫃筒入面。有人叫就直接係個櫃筒夾入去個 微波爐,叮完就夾比人...所以我地無叫。然後個fd黎到,叫左美國雞扒。個牛扒有一條菜,非堂新鮮,有泥水味 = =... 但我個fd又唔覺,媽咪個焗飯就無配條菜。個飯:好硬....環境:ok,可以坐耐少少 傾下計。飲品: 我叫左杯 阿華田,媽咪就當然係coffee。fd叫左奶茶。阿華田 我淨係飲到 淡阿華田奶水 coffee:奶茶:無意見扒:ok,ng錯 toilet:媽咪話 麻麻總括:10分有4.5分至5分
媽咪忽然話想飲杯coffee 食個茶餐。
路經太子,就入左去。

我同阿媽先坐落,再等埋個fd。
可能味到食lunch 時間所以,好快就有卡位
ps: 唔係卡位唔洗等。

我叫左澳洲西冷牛扒
媽咪叫左芝士石班焗飯。

有人叫就直接係個櫃筒夾入去個 微波爐,叮完就夾比人...

所以我地無叫。

然後個fd黎到,叫左美國雞扒。

個牛扒有一條菜,非堂新鮮,有泥水味 = =...

但我個fd又唔覺,媽咪個焗飯就無配條菜。

個飯
:好硬....
環境:ok,可以坐耐少少 傾下計。
阿華田

toilet:媽咪話 麻麻

總括:10分有4.5分至5分
2011-08-14
2011-07-27 42 浏览
去旺角西洋菜街ge百老匯睇《黑癲鵝先生》,買咗八點四十五分ge飛,還有大把時間,於是便到隔離ge花園餐廳食嘢。花園餐廳主打食排,睇見紐西蘭牛排,血淋淋咁,看了都驚,且唔講我拜觀音唔食牛肉,見嗰舊牛排只得三成熟,禁不住喔大個咀。倒是餐包好食,我有份食;羅宋湯亦好飲,我有份飲。我叫咗花園炒飯,押上自家餐廳大名,我諗應該唔錯吧,果然不出所料,唔錯!有茄汁豬排魚柳之類,材料夠足。

倒是餐包好食,我有份食;羅宋湯亦好飲,我有份飲。

2011-07-15
  • 花園炒飯
2011-06-23 23 浏览
那天和太太到旺角行街,諗唔到去邊食飯,醒起好耐冇去花園据扒,但以前食開的女人街的店舖結束營業,所以轉到豉油街的分店.坐底後想叫以前食開的T骨扒餐沒有,所以我和太太都叫了紐西蘭A級肉眼扒餐$92.忌廉湯有啲杰,但味道都OK.餐包唔知係咪叮得耐,好硬,唔好食.汁味道幾好,但肯定唔係咩A級肉眼扒,因為塊扒又鞋又冇肉味.雖然塊扒不是太好,但這個價錢,唔通真係會有A級扒咩,所以汁煮得好都可以接受.
忌廉湯
忌廉湯有啲杰,但味道都OK.
牛油餐包
餐包唔知係咪叮得耐,好硬,唔好食.
紐西蘭A級肉眼扒餐
汁味道幾好,但肯定唔係咩A級肉眼扒,因為塊扒又鞋又冇肉味.
2011-06-22
2011-06-06 1 浏览
下午茶時間一小歇:烘熱的飽 配以泰式豬頸肉,生菜及蕃茄, 味道不錯, 充滿蒜蓉味的汁, 令人開胃! 太多侍應在身邊高談闊論, 有點過分, 卡座舒適, 可惜在炎熱的天氣下, 這餐廳冷氣不夠!
下午茶時間一小歇:
豬頸肉飽

2011-06-01
豬頸肉飽
2011-03-31 2 浏览
自己一個人去左入花園食原本想食SET LUNCH個牛既不過諗諗下自己呢排皮膚差左 戒下口於是試下焗飯雖然價錢唔貴 但係個焗飯認真麻麻 個碟好淺好淺 所以得好少飯女仔食就夠囉 男仔就唔夠啦~塊豬扒鞋到好似柴咁茄汁又無味 白汁果邊就好少少..杯奶茶都好淡嫁!!下次黎都係食飯扒算 ><
自己一個人去左入花園食
原本想食SET LUNCH個牛既
不過諗諗下自己呢排皮膚差左 戒下口
於是試下焗飯

雖然價錢唔貴 但係個焗飯認真麻麻

個碟好淺好淺 所以得好少飯
女仔食就夠囉 男仔就唔夠啦~
塊豬扒鞋到好似柴咁
茄汁又無味
白汁果邊就好少少..
杯奶茶都好淡嫁!!

下次黎都係食飯扒算 ><
2011-03-26
2011-02-20 20 浏览
旺角區既花園黎講個人認為依間最好食叫左個西冷扒鐵板餐,要八成熟一上枱,淋上黑椒汁香味四溢切開牛扒,入口鬆軟好好味,肉一點也不老是值得再去的餐廳以這個價錢,食到的這個牛扒已經是很好多年來,水準也保持相當沒有差太遠,實在值得一讚而且,那裡的侍應態度好多是中年及上了年紀但態度絕不馬敷和他們相熟的更會風趣地和你閒聊坐得耐,又唔會比面色催你走是一個有人情味的餐廳比很多新式餐廳好
旺角區既花園黎講
個人認為依間最好食
叫左個西冷扒鐵板餐,要八成熟
一上枱,淋上黑椒汁
香味四溢
切開牛扒,入口鬆軟
好好味,肉一點也不老

是值得再去的餐廳
以這個價錢,食到的這個牛扒已經是很好
多年來,水準也保持相當
沒有差太遠,實在值得一讚
而且,那裡的侍應態度好
多是中年及上了年紀
但態度絕不馬敷
和他們相熟的更會風趣地和你閒聊
坐得耐,又唔會比面色催你走
是一個有人情味的餐廳

比很多新式餐廳好
2011-02-18
  • 鐵板餐
2011-02-16 9 浏览
老字號扒房,好懷舊、好親切嘅感覺嘅感覺!雖然味道一定不及高級扒房,以這大眾化價錢,但一點也不馬虎,非常欣賞!由於第一次光顧,今次點咗六成熟,下次五成已經可以,因為塊扒薄左少少!一陣就變得太熟!另外黑椒汁原來好香,下次可以試下!
美國安格斯西冷
2011-02-14
美國安格斯西冷
2010-11-25 10 浏览
一間爲人熟悉的扒房,花園餐廳,有多年的歷史,位於旺角區中端,開設著多間的分店,賣的也是冇人不知冇人不曉的鐵板扒餐,老實說,現在真的很少地方還會用著那舊式的傳統鐵板了,先來一碗濃濃的羅宋湯,加一個塗上牛油的餐包,絕配...到了主菜,侍應生小心的放下熱騰騰的鐵板牛扒,舉起餐紙,遮掩著面,再由侍應生"淋"上汁料,喳喳聲的響起,一陣陣帶著扒香的煙"形"面而至,這刻就像小孩般似的,心中帶著興奮,可以開動la最後就是來一柸餐飲,薄荷賓治,真是涼快啊
一間爲人熟悉的扒房,

花園餐廳,

有多年的歷史,

位於旺角區中端,

開設著多間的分店,

賣的也是冇人不知冇人不曉的鐵板扒餐,

老實說,

現在真的很少地方還會用著那舊式的傳統鐵板了,

先來一碗濃濃的羅宋湯,

加一個塗上牛油的餐包,

絕配...

到了主菜,

侍應生小心的放下熱騰騰的鐵板牛扒,

舉起餐紙,遮掩著面,再由侍應生"淋"上汁料,

喳喳聲的響起,一陣陣帶著扒香的煙"形"面而至,

這刻就像小孩般似的,

心中帶著興奮,

可以開動la

最後就是來一柸餐飲,

薄荷賓治,

真是涼快啊

2010-10-11 3 浏览
呢間o係旺角ge花園餐廳又真係ok ge。 雖然佢又係唔係話裝潢得好好, 又唔係太起眼, 不過都唔少人食架, 尤其係熟客。查上仲好有情調tim, 真係幾好!!! 佢都幾多choice架, 好多唔同d扒餐, 而且份量又好大。 佢個menu, 真係幾吸引, 好多都好似好好食咁。雖然唔係好平。佢d調味料都唔少。good。最後叫左2個扒set, 真係好大份, 不過佢又好好食wo~ 佢個雜扒餐真係勁多野, 雞扒, 豬扒, 火腿, 煙肉, 等等... 食完真係飽到行唔到。不過佢又真係好好食呀, 因為佢好新鮮而且d野都好有味。佢d汁林落個鐵板度真係彈到周圍都係架, 非常熱。好食。

佢d調味料都唔少。good。

2010-09-25 33 浏览
今晚好早6點就同男朋友黎左呢度食晚飯去到得好小人坐低叫完野食之後好快就送左個湯黎-0-夠哂熱,又多餸bread:拎上手超級熱,呢d先至叫好食田螺焗薯蓉:跟餐$28,單叫$38,超多薯,田螺有6,汁又多,正男朋友叫左個雞扒+蝦:食左小小蝦,唔錯,重點係2樣野都勁多超大份我個牛扒:要左7成熟,真係做到但就好多筋餐飲:男朋友要cold,我要熱檸茶埋單岩岩好200其實真係唔錯,但點解一直d人都話唔掂?
今晚好早6點就同男朋友黎左呢度食晚飯
去到得好小人

坐低叫完野食之後好快就送左個湯黎-0-夠哂熱,又多餸

bread:拎上手超級熱,呢d先至叫好食

我個牛扒:要左7成熟,真係做到
但就好多筋

餐飲:男朋友要cold,我要熱檸茶

埋單岩岩好200
其實真係唔錯,但點解一直d人都話唔掂?
bread
田螺焗薯蓉
7成熟
熱檸茶
2010-08-07 6 浏览
睇戲贂九點二十分, 距離開場一小時, 附近好多間餐廳都等位等到九彩, 反而花園餐廳唔駛點等, 因為坐位多, 見時間唔多, 都唔敢要求多多了西冷牛扒餐, 五十幾蚊有交易, 塒扒大大塊, 侍應把黑椒汁淋上塊扒度, "咋"完, 先放到我面前, 等我唔駛俾D汁彈到成身都係, 雖然唔係好肉地的牛扒, 但勝在夠大份, 好似都幾抵食餐包係熱的, 但就比較鞋, 一般貨色, 另外仲叫左焗田螺, 田螺沒有"汁"可言, 但薯茸都OK香, 入口都可以的總體而言係唔算好好食, 但勝在大大份

總體而言係唔算好好食, 但勝在大大份
2010-08-02