2023-03-23 97 浏览
塞翁失馬焉知非福。遲了午飯,卻意外地發現一間新加坡餐廳,在下午茶時段性價比相當高。👍🏾《芽籠》,門面裝潢不錯,吸引了我的眼球,加上門前就有圖文並茂的餐單,令我駐足看了看,很快便決定光顧。為何?因為相片拍得不錯,而且下午茶餐有飯、有麵更包飲料才四十多元。幸運的是,上菜時沒有驚嚇到我,食物賣相與圖片相符。第一道:「海南雞配雞油香飯 及紫菜魚丸湯」海南雞,內外如一,吃起來和看起來一樣的嫩滑。味道清淡,要沾三色醬才會惹味,問題不大,是海南雞的正常發揮。雞油飯值得給予手指公,香氣撲鼻,吃得人很想再來一碗。第二道:「魚丸魚條喇沙摻摻」驚喜了我的竟是不起眼的魚丸魚條,彈牙味濃。麵條方面,很地道,混合使用了粗麵及粉絲兩種,口感層次分明,不是間間新加坡餐廳都會遵循這地道的做法的。湯底酸辣度適中,嗜辣者需要事先提出。第三道:「喇沙慢煮無骨豬手飯」豬手特別軟,筷子🥢稍微用力一點也能夾散豬手肉,難怪入口那麼滑嫩。第四道:「咖吔多士」每次吃新加坡菜我都一定會點的菜式。我很簡單,好不好吃全看餐廳下的咖吔醬多不多。這次,👌🏽。

塞翁失馬焉知非福。

幸運的是,上菜時沒有驚嚇到我,食物賣相與圖片相符。

第一道:「海南雞配雞油香飯 及紫菜魚丸湯」
雞油飯值得給予手指公,香氣撲鼻,吃得人很想再來一碗。

第二道:「魚丸魚條喇沙摻摻」
驚喜了我的竟是不起眼的魚丸魚條,彈牙味濃。
湯底酸辣度適中,嗜辣者需要事先提出。

第三道:「喇沙慢煮無骨豬手飯」

第四道:「咖吔多士」
2023-03-21
等候时间
3 分钟 (堂食)
下午茶
2023-03-20 102 浏览
環境唔算大,但係坐落好舒適已經好肚餓🥹🥹🥹🥹💁🏻‍♀️ 芽籠蝦麵蝦麵嘅靈魂係湯底 蝦殼熬出來的蝦湯鮮味十足配料有豆卜、鮮蝦、豬腩片、半熟雞蛋 濃郁鮮香 非常美味真係湯都飲埋見埋碗底💁🏻‍♀️ 芽籠螄蚶好耐冇食過螄蚶😆飽吸汁液的螄蚶肉肥美多汁味道極佳 一粒接一粒再佐以辣醬 鮮甜嫩滑味美如果份量可以再多啲就好☺️我問老公如果我自己整敢唔敢食😗佢:「…」💁🏻‍♀️娘惹生魚皮呢個生魚皮,我會比200分🤣🤣🤣可以話係我食過咁多間生魚皮之中最好食嘅一款!!!魚皮晶瑩剔透 拌埋些薑葱紅椒絲同特製醬汁撈埋一齊 又爽又滑勁惹味 🤤🤤 真係食多兩碟都仲得🤣💁🏻‍♀️凍美綠哥斯拉呢杯嘢真係救咗我一命🤣嗰日血糖低,本身已經想食甜嘢一嚟到食左面頭啲脆脆因為驚擺得來會浸林晒😆飲完已經好似差咗電咁最緊要唔會太甜✨✨✨🥹
環境唔算大,但係坐落好舒適

已經好肚餓🥹🥹🥹🥹

💁🏻‍♀️ 芽籠蝦麵

蝦麵嘅靈魂係湯底
蝦殼熬出來的蝦湯鮮味十足
配料有豆卜、鮮蝦、豬腩片、半熟雞蛋

濃郁鮮香 非常美味

佢:「…」

💁🏻‍♀️娘惹生魚皮

呢個生魚皮,我會比200分🤣🤣🤣
可以話係我食過咁多間生魚皮之中
最好食嘅一款!!!

魚皮晶瑩剔透 拌埋些薑葱紅椒絲
同特製醬汁撈埋一齊
又爽又滑勁惹味 🤤🤤
真係食多兩碟都仲得🤣

💁🏻‍♀️凍美綠哥斯拉

呢杯嘢真係救咗我一命🤣
嗰日血糖低,本身已經想食甜嘢
一嚟到食左面頭啲脆脆

• 娘惹生魚皮
  • 芽籠螄蚶
  • 美綠哥斯拉
2023-03-15 87 浏览
<芽籠>芽籠 (灣仔)灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(午市)海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $86✨超值之選✨呢個套餐去到張枱嘅時候真係哇左出聲‼️因為冇諗過午市套餐個海南雞可以有咁多份量🤭比例牌多多一半份量。但其實份量都係其次,但係質素同味道都非常之好👍🏻,每件雞都好滑嫩🍗,而且佢嘅雞肉仲用酒煮過,食得出有濃濃嘅酒味道。而且佢個白胡椒肉骨茶都食得出真材實料,仲要有唔同嘅湯料可以食,包保大家個肚脹到爆炸💥另外,佢個油飯唔係外面一般冇味道嘅油飯,佢係真係食得出啖啖油香味,真係比個like👍🏻👍🏻(午市)原隻慢煮無骨豬手 $118 👍🏻❤️個人推薦❤️識得我既人都知我勁中意豬手豬腳🤤🤤,無論淋定脆,咸定甜都咁中意。呢一個就係入口即溶豬手,味道出色,撈埋啲醬汁一齊食就完全帶出返個味道,而且豬手下面用酸菜作伴,可以中和食得太多豬手而產生既油膩感🫶🏻🫶🏻值得返轉頭再食‼️‼️(下午茶)咖吔多士 + 香茅紅茶 $28多士兩邊都烘過所以脆卜卜,而且多士充滿滿滿嘅牛油🧈同埋斑蘭醬,一啖入口除咗滿滿嘅罪惡感🤯,同埋甜甜嘅幸福🤭香茅紅茶就真係放支香茅係到
<芽籠>

抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

(午市)海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $86

(午市)原隻慢煮無骨豬手 $118 👍🏻

(下午茶)咖吔多士 + 香茅紅茶 $28
多士兩邊都烘過所以脆卜卜,而且多士充滿滿滿嘅牛油🧈同埋斑蘭醬,一啖入口除咗滿滿嘅罪惡感🤯,同埋甜甜嘅幸福🤭香茅紅茶就真係放支香茅係到調味,味道偏甜,岩哂啲愛甜嘅人士🫣
海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
原隻慢煮無骨豬手
咖吔多士+香茅紅茶
海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
原隻慢煮無骨豬手
咖吔多士+香茅紅茶
2K
2023-03-06 83 浏览
灣仔呢間餐廳,門口擺放著懷舊車仔檔店舖唔算好大,但座位充足裝潢舒適又乾淨原來係主打新加坡菜式今次唔食海南雞.一於試下泡飯✨蟹粉海鮮喇沙泡飯面層放上大量蟹粉伴隨濃郁惹味嘅湯底,融入每粒米飯之中配上唔同種類嘅海鮮有蜆肉.蝦.仲有索哂湯底精華嘅豆腐卜加入爽口彈牙嘅魚丸,相當出色✨參巴雞肉串燒雞肉串燒本身已經好入味再加少少旁邊嘅醬汁更加正見到下午茶餐好抵食,仲跟埋飲品堂食仲唔收加一服務費下次一定要試下晚市一人火鍋

灣仔呢間餐廳,門口擺放著懷舊車仔檔

店舖唔算好大,但座位充足
裝潢舒適又乾淨

原來係主打新加坡菜式

今次唔食海南雞.一於試下泡飯

✨蟹粉海鮮喇沙泡飯
面層放上大量蟹粉

伴隨濃郁惹味嘅湯底,
融入每粒米飯之中
配上唔同種類嘅海鮮

有蜆肉.蝦.仲有索哂湯底精華嘅豆腐卜

加入爽口彈牙嘅魚丸,相當出色

✨參巴雞肉串燒
雞肉串燒本身已經好入味

再加少少旁邊嘅醬汁更加正

見到下午茶餐好抵食,仲跟埋飲品
堂食仲唔收加一服務費
下次一定要試下晚市一人火鍋
2023-03-06
2023-03-04 86 浏览
😚性價比高新加坡餐廳 《芽籠》Lunch Time 😚經過見到呢間星加坡餐廳,特登入嚟試下😋叫左🍴🐔🍚海南雞燒雞飯好少海南雞有燒雞食,雞肉嫩滑,配上雞油香飯, 再加《辣椒醬、薑蓉、黑醬油膏》,好好味丫😋😋🐔🍚🍜海南雞飯+喇沙最鍾意呢個組合, 兩樣鍾意食既嘢都有晒,喇沙1D都唔辣,麵同米粉都好平均,滿足🥰☕️手工奶茶可以揀甜度,我哋揀咗半糖,唔會太甜, 又有茶香味🙂價錢一啲都唔貴,食物攞設靚又好食🤤
😚性價比高新加坡餐廳
《芽籠》

Lunch Time 😚

經過見到呢間星加坡餐廳,特登入嚟試下😋

叫左🍴

🐔🍚海南雞燒雞飯

🐔🍚🍜海南雞飯+喇沙

☕️手工奶茶
可以揀甜度,我哋揀咗半糖,唔會太甜, 又有茶香味🙂

價錢一啲都唔貴,食物攞設靚又好食🤤
海南雞燒雞飯
海南雞飯+喇沙
手工奶茶
2023-03-04
海南雞燒雞飯
海南雞飯+喇沙
手工奶茶
2023-02-28 68 浏览
新加坡嘅(芽籠)終於係香港都開左店啦~ 必食嘅有: 喇沙,海南雞,肉骨茶,都叫多款揀,不過味道就普普通通,當然冇係新加坡食咁好味啦,但都可以試下嘅,叫做有多個選擇嘅新加坡菜😂😂啫係好過冇
  • 芽籠喇沙摻摻
  • 蟹粉蟹件喇沙摻摻
2023-02-27 69 浏览
樓面服務態度欠佳,食物不過不失。環境新淨,座位舒適,但服務質素卻不及茶記。樓面人手不足,落單速度慢,不願招呼顧客。由落單,上菜至結帳都未聽過員工把聲。出品食物尚算可以,但沒有再去的理由。
樓面服務態度欠佳
,食物不過不失。

環境新淨,座位舒適,但服務質素卻不及茶記。

出品食物尚算可以,但沒有再去的理由。
2023-02-26 78 浏览
依條街都幾多平價餐廳今日就同同事嚟食喇沙lunchtime 12點20左右嚟到 唔使等位 但之後好快就full house lu無lunch set 只有單點 價錢都係幾十蚊 但就無嘢飲海南雞飯拼喇沙 $80一次過滿足晒兩個願望雞肉嘅份量都幾多 但肉質有啲鞋甜醬油配雞定撈飯食 都一流喇沙都幾多配料 魚皮、豆卜、雞蛋等等湯底望落好濃郁 但就無乜味芽籠喇沙摻摻 $68$68仲要唔使加一 份量同配料都幾豐盛味道就就都不能期望太多🤫對得住價錢啦~
依條街都幾多平價餐廳
今日就同同事嚟食喇沙

無lunch set 只有單點 價錢都係幾十蚊 但就無嘢飲

海南雞飯拼喇沙 $80
一次過滿足晒兩個願望
雞肉嘅份量都幾多 但肉質有啲鞋
甜醬油配雞定撈飯食 都一流

喇沙都幾多配料 魚皮、豆卜、雞蛋等等
湯底望落好濃郁 但就無乜味
芽籠喇沙摻摻 $68
$68仲要唔使加一 份量同配料都幾豐盛
味道就就都不能期望太多🤫對得住價錢啦~
2023-02-21
2023-02-06 143 浏览
好鍾意食新加坡菜所以成日周圍去試下而經過灣仔見到呢間芽籠裝修帶東南亞風格又幾寬敞 坐得幾舒服👍🏻而餐廳選擇都算多 味道都唔錯!🌟海南雞絲湯米粉湯底好清甜 仲好豐富 有手撕海南雞,青瓜絲,溏心蛋同豆卜 配埋米粉 真係好唔錯💯🌟蟹粉蟹肉酥盒酥皮整得好酥脆配上鮮甜既蟹肉同蟹粉口感好豐富👍🏻🌟 雞絲魚丸蝦湯麵湯底好香濃帶點微辣好惹味魚蛋好彈牙 仲有雞絲同溏心蛋🌟咖吔多士多士烘得夠脆 半溶牛油加帶斑蘭香同椰香味既咖央醬夠哂滋味🙌🏻🌟鹹蛋黃單骨雞翼雞翼炸得好脆加好濃既鹹蛋黃味

好鍾意食新加坡菜
所以成日周圍去試下
而經過灣仔見到呢間芽籠
裝修帶東南亞風格又幾寬敞 坐得幾舒服👍🏻
而餐廳選擇都算多 味道都唔錯!

🌟海南雞絲湯米粉
湯底好清甜
仲好豐富 有手撕海南雞,青瓜絲,溏心蛋
同豆卜 配埋米粉 真係好唔錯💯

夠哂滋味🙌🏻

🌟鹹蛋黃單骨雞翼
雞翼炸得好脆加好濃既鹹蛋黃味
2023-02-01 91 浏览
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾 若干年前在新加坡紅燈區芽籠食過一碟好好食嘅海南雞飯,至今味道念念不忘。位於灣仔區呢間新加坡菜,餐廳裝修簡潔,位置唔算太多,選址比較近銅鑼灣站,吊燈充滿星馬特色,餐牌主打星馬菜,有喇沙·咖喱·串燒·肉骨茶·海南雞飯·咖吔多士•美祿恐龍~今次試左:1-雞絲大蝦撈喇沙摻摻 HKD66摻摻入邊包含咗油面同埋米粉,感覺較為傑身,適合唔鐘意食湯麵既你,而且撈嘅食法亦都出邊比較少有,感覺幾特別,不過個人應為喇沙食到落底味道唔夠出,而且會比較膩,但係值得一讚啲配料好充足,撈埋一齊食幾有口感~2-蟹粉海鮮喇沙泡飯HKD72🤤🤤🤤海鮮泡飯不嬲都已經好好食,因為啲飯吸晒啲精華,見到仲要喇沙味加蟹粉,友人即刻叫一個試下。飯上面有一大pat 蟹粉,周邊配料有大蝦·豆卜·硯·魚蛋·青瓜絲,湯加每啖飯都吸晒所有鮮味,辣而不搶,而且唔算太咸,非常滿足,必點❤️3-怡保芽菜 HKD36芽菜上面加左少少特色醬汁,主要以焯方式再撈醬食,加埋啲炸蒜感覺幾清爽,不過如果再乾身少少就比較好,食到底比較多水4-娘惹生魚皮 HKD46生魚皮係潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都興,只係冇左生薑絲同胡椒粉,反而我更鐘意呢
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾

今次試左:
1-雞絲大蝦撈喇沙摻摻 HKD66

2-蟹粉海鮮喇沙泡飯HKD72🤤🤤🤤

3-怡保芽菜 HKD36

4-娘惹生魚皮 HKD46

生魚皮係潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都興,只係冇左生薑絲同胡椒粉,反而我更鐘意呢個食法。魚皮好爽脆,而且好大塊,配上特製醬油好好食

5-蟹粉蟹肉酥盒 HKD42

呢個係必叫小食,上面蟹粉下面係一大舊蟹肉釀入酥皮,一啖食十分滿足,蟹迷一定唔可以錯過🤤

6-🥤凍手工拉茶,凍白咖啡 +HK18

個人覺得白咖啡比手工拉茶好飲,可能我叫左走甜關係,白咖啡香而不甜,相返手工奶茶可能適合甜愛好者。

從銅鑼灣時代出口經鵝頸橋街市直走5分鐘就會見到,呢個地段來講不用加一服務費,下午茶價錢更由48元起非常抵食,適合鐘意食星馬菜同上班一族的你們🧸❤️‍🔥

📍 芽籠 (灣仔)
灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted

2023-02-01
  • 蟹粉海鮮喇沙泡飯
  • 蟹粉蟹肉酥盒
2023-01-29 75 浏览
等外賣送上黎等咗50分鐘值得!✔️✔️✔️✔️上網見人話線食,果然摻摻湯頭超濃郁,味道香氣撲鼻,椰香同辣度都好均勻,蟹肉鮮味,辣辣地好開胃♥️💯♥️💯「摻摻」究竟點讀呢? 我是但讀咗「慘慘」🤣因為似樣嘛❌❌❌朋友好奇問點讀,等緊時無野做就google下, 原來正確讀識係「參參」呀 ~「摻」可以組成「摻雜」, 「摻和」, 所以「摻摻」即係解兩溝咁解,延伸出黎嘅「摻摻麵」就係油麵溝米粉,口感非常特別架。😋😋😋
等外賣送上黎等咗50分鐘值得!✔️✔️✔️✔️

「摻摻」究竟點讀呢? 我是但讀咗「慘慘」🤣因為似樣嘛❌❌❌

2023-01-17 68 浏览
餐廳裝修非常有東南亞風味,而且座位坐得好舒服!食物方面擺設都唔錯❣️味道都可以接受~咖央真係好好味😋牛油同醬汁都足料~味道又好正呀~溫泉蛋又好好味😋夠晒creamy
2023-01-16 1437 浏览
今日午餐去左灣仔道食新加坡菜,友人帶左我黎呢一間芽籠,個名好特別。位置方面個人覺得近銅鑼灣港鐵站多d,可以係時代廣場出口出。餐牌有各類新加坡特色麵飯如喇沙摻摻同海南雞飯,主食,小食,雞魚豬手,飲品。無加一。蟹粉蟹件喇沙摻摻 $78蟹粉蟹件喇沙摻摻大大碗,面頭見到一件蟹身連幾隻蟹腳,同一pat蟹粉。蟹身入面都有少少白雪雪蟹肉,蟹粉都好香。驚喜地有連殼蜆仔兩隻。其他配料有炸魚蛋兩片同炸魚蛋兩粒,雖然炸魚蛋細細粒,不過食落都唔差。豆卜兩件,吸汁之選。糖心蛋半隻,個心好滑。仲有爽口芽菜同青瓜絲加添口感。麵底係黃色粗麵加幼身粉絲,前者有咬口後者幼滑吸汁,加埋係好正嘅口感。個湯又香又滑,梛汁又夠,辣度剛好。仁當牛肉 $88叫左呢款小食,仁當牛肉配兩大塊蝦片,香口唔油。蝦片下面唔少仁當牛肉,大舊嘅有五件左右,要咬吓,味道唔錯。配有花生米,魚乾蝦乾,又香口又有多重口感。伴有青瓜同車厘茄可減膩。餐牌寫微辣,呢個辣度可接受。鮮梛青 $28鮮梛青大大個,清甜解渴,仲有好多梛肉食。野食唔錯,價錢實惠。繁忙時間都好多食客。

蟹粉蟹件喇沙摻摻 $78

仁當牛肉 $88

鮮梛青 $28
鮮梛青

鮮梛青大大個,清甜解渴,仲有好多梛肉食。

野食唔錯,價錢實惠。繁忙時間都好多食客。
2023-01-16
鮮梛青
呢間芽籠平時食 lunch 都會同同事去食,因為啲野價錢公道又無加一跟住我發現原來近排佢地仲推左個一人前火鍋,重點係喇沙湯底!仲要先 $88!! 所以我即刻就搵左晚去左試!📍喇沙一人鍋 $88 冬日限定一人鍋,個 set 有一份醉雞,牛板鍵同埋蔬菜盤~ 除左喇沙佢仲有肉骨茶同椰子雞,冬天食其實一流~~ 喇沙湯都算濃,但無得再 REFILL喇沙湯了,之後只有雞湯 ;花雕雞有4件左右;牛板鍵真係有5塊 至於配菜就自已睇,佢同圖片真係一樣HAHAH! 我覺得 $88 呢個價好抵食,但佢呢個唔係SET 無得話加錢要野飲,我覺得就爭啲,因為打邊邊點都要飲野架 MA! 朋友就食返海南雞📍海南雞配雞油香飯+紫菜魚丸湯:海南雞嘅雞肉好嫩滑,雞肉肥而不膩,蘸埋佢哋嘅三色醬就更好味,三色醬有我最愛嘅香甜黑豉油,可以更突出雞肉嘅雞味。而配埋嘅油飯有陣陣嘅雞油香味,就咁食都好好食,加埋雞一齊食,變相等於有雙重嘅雞味。最後食咗較油膩嘅嘢,可以飲返碗紫菜魚丸湯解一下油膩感。📍美祿哥斯拉:美祿味香甜,甜度適中,而表面仲有美祿嘅脆球,令美祿嘅味道更濃郁~~📍手工拉茶:我覺得佢味道偏甜,好似台式嗰種奶精味奶茶我超鐘意

喇沙一人鍋

📍喇沙一人鍋 $88

朋友就食返海南雞

📍手工拉茶:我覺得佢味道偏甜,好似台式嗰種奶精味奶茶我超鐘意HAHA
喇沙一人鍋
  • 喇沙一人邊爐
2023-01-01 114 浏览
// TEA TIME FAVOURITES 14:00-18:00 //meal orders 🥘$46 for one set • 2x Curry Chicken Skewers with Rice Set 🍢 [ Set includes 2x drinks of choice ]drinks orders 🍵- *iced* teh tarik (milk tea)- *iced* lemongrass tea overall total in receipt 🧾 = $92 [ no 10% charge }
meal orders 🥘

drinks orders 🍵
- *iced* teh tarik (milk tea)
- *iced* lemongrass tea

Curry  Chicken  Skewers  with  Rice  🍢
2022-11-09