2022-09-28 44 浏览
一直好鍾意食寿喜焼,今次特別帶埋媽咪去銅鑼灣食一間朋友非常推薦餐廳-茶涮涮🇯🇵。店員推介日本A5雪室熟成和牛関東寿喜焼,和牛色澤鮮嫩,充滿雪花脂肪,食落肉質鮮嫩軟綿,入口即融,媽媽都讚不絕口💯!店員再推原粹豆乳豚骨湯鍋🤩,味道充滿豆乳同豬骨白味。湯料方面, 粟米鮮甜粒粒飽滿,豆腐滑嫩好味!沙律有我最愛既蟹肉,超級鮮甜,加埋蟹籽,口感一流!媽咪讚不絕口,話後日同d朋友行完街都會過黎再食,店員好細心已經幫媽咪book定位,非常滿意💖!
沙律有我最愛既蟹肉,超級鮮甜,加埋蟹籽,口感一流!

2022-09-28 28 浏览
今日約左男朋友中午係銅鑼灣食飯,見到上網推介茶涮涮,食物同環境都非常吸引,所以立即去🫢。今日食午市套餐,湯底揀左原粹豆乳豚骨湯鍋,好正好香豆乳味同濃濃豬骨湯味,湯料好足,豆腐好滑溜,大滿足呀😙!主菜日本A5雪室熟成和牛関東寿喜焼,雪室熟成和牛肉汁飽滿、口感鮮嫩軟腍,入口融化,食到搶埋男朋友個份黎食😝!烏冬冷食,夏天冷食真係好爽,加埋豆乳豚骨湯,非常夾🤩!我地一致認同餐廳食物新鮮又好味,店員友善,環境簡約寬敞,最緊要夏天冷氣夠💯!

烏冬冷食,夏天冷食真係好爽,加埋豆乳豚骨湯,非常夾🤩!

同事話之前同朋友黎「茶涮涮」食過幾好食,性價比好高,係百德新街,所以放工一齊過左去試吓呢間日式火鍋店。一入餐廳見到裝修好簡約優雅,好舒服。😍主肉盤揀左「日本A5雪室熟成和牛」,肉質軟綿綿又多汁,入口即融,不得了~😍肉盛宴牛肉「澳洲M6和牛」,和牛脂肪分佈平均,肉質軟腍多汁👍🏻「美國prime黑安格斯牛小排」,牛柳仔肉質軟綿,多汁嫩滑,好香牛肉味~😛「美國特選黑豚肉」,脂肪分佈平均,完全無膻味,肉質爽口,鮮味十足,吸埋信州白味噌和牛湯底,一個字:正!😚「日本南國元氣走地鶏」,果然係走地雞肉,肉質彈牙嫩滑,超級鍾意!😙湯底係「信州白味噌和牛湯鍋」,信州白味噌味適中帶甜,不錯不錯。仲有足料牛肉,牛味鮮甜😛!整體食物質素高,服務周到,環境自然簡潔,回頭之選!😋

整體食物質素高,服務周到,環境自然簡潔,回頭之選!😋
2022-09-24 655 浏览
提供各式各樣嘅日本料理涮涮鍋 、刺身、定食、麵食、sake都有✨必試高質日式和牛涮涮鍋主打❄️雪室熟成和牛🐮天然雪室濕度達90%,溫度維持喺1℃至2℃和牛喺天然雪室熟成30日比起其他熟成牛較濕潤嫩滑 更軟腍 肉味更細膩🔸犇盛合湯鍋  (HK$588/位)✨蟹肉沙律好多蟹肉 配埋柚子汁✨活蠔盛合好大隻好厚肉好肥美 入口鮮甜✨刺身盛合有帆立貝、牡丹蝦帆立貝特別醃製過 好新鮮 肉質鮮甜牡丹蝦都好新鮮美味✨季節野菜盤自選湯鍋 🥛豆乳豚骨湯牛肉有三款 一次過試哂三款靚牛✨新鮮手切霜降高地犛牛✨澳洲M6和牛✨PRIME黑安格斯牛小排🔹晚市盛合湯鍋  (日本 A5 雪室熟成和牛西冷) (HK$398/位 )✨沙律✨漬物盛合好豐富有✨日本 A5 雪室熟成和牛西冷✨澳洲M6和牛✨美國PRIME黑安格斯牛小排✨澳洲和牛白肉✨美國特選黑豚肉✨北海道四元豚腩✨日本南國元氣走地雞肉質非常嫩滑 充滿牛味豆乳湯底唔會掩蓋牛肉嘅鮮味另外點咗清酒 (特價 $69/ 酌)甜甜地 好易入口 啱晒女仔飲 🍶最後當然要有甜品冰凍菠蘿 配梅子醬另外有香濃嘅朱古力蛋糕
提供各式各樣嘅日本料理
涮涮鍋 、刺身、定食、麵食、sake都有
✨必試高質日式和牛涮涮鍋
主打❄️雪室熟成和牛🐮
天然雪室濕度達90%,溫度維持喺1℃至2℃
和牛喺天然雪室熟成30日
比起其他熟成牛較濕潤嫩滑 更軟腍 肉味更細膩

🔸犇盛合湯鍋  (HK$588/位)
✨蟹肉沙律

✨漬物
盛合好豐富

肉質非常嫩滑 充滿牛味
豆乳湯底唔會掩蓋牛肉嘅鮮味

另外點咗清酒 (特價 $69/ 酌)
甜甜地 好易入口 啱晒女仔飲 🍶

最後當然要有甜品
冰凍菠蘿 配梅子醬
另外有香濃嘅朱古力蛋糕
  • (日本 A5 雪室熟成和牛西冷
2022-09-24 32 浏览
冇得去日本旅行,唯有尋找一下優質嘅日本料理止住癮先😮‍💨銅鑼灣呢間主打涮涮鍋嘅茶涮涮,仲有刺身、定食、麵食等。呢度嘅涮涮鍋有唔同嘅湯底,全部都好有特式。 🔶犇盛合湯鍋 (HK$588/位 )湯底方面揀咗日本鹿角靈芝花膠元氣雞湯鍋,清甜得黎又香滑,滿滿嘅骨膠原,而且仲有鮮嫰嘅滑雞,忍唔住先飲一大碗🙈呢個餐仲有前菜同蟹肉沙律,菜非常新鮮,賣相精美。再配以新鮮生蠔同帶子赤蝦刺身,生蠔鮮甜Creamy,帶子肥美肉厚,赤蝦清甜鮮味🤤至於主角嘅牛肉,澳洲M6 入口即溶,牛味濃,而油脂亦較多。美國牛小排厚切口感佳,肉味好濃。霜降牛筋位較多,味道比較清淡。另外餐仲會跟紫蘇梅麵,麵質滑,帶微酸非常開胃👍🏼🔶日本 A5 雪室熟成和牛西冷(HK$398/位 )雪室熟成和牛係將和牛靜置喺1℃至2℃、濕度高達90%嘅環境下約30日,經雪室熟成嘅牛肉,肉質相對一般牛肉更軟腍、肉味更細膩。跟餐仲有四元豚腩、走地雞、白肉同黑豚肉等。白肉非常爽口,成個餐都非常高質! 🔶清酒 (特價 $69/ 酌)試咗呢隻叫天美,好易入口,清甜嘅米香💚

🔶犇盛合湯鍋 (HK$588/位 )

🔶日本 A5 雪室熟成和牛西冷(HK$398/位 )

🔶清酒 (特價 $69/ 酌)
試咗呢隻叫天美,好易入口,清甜嘅米香💚
2022-09-18
同事介紹灣銅鑼灣有一間新開好好味嘅日式火鍋店,叫做茶涮涮,即刻訂枱同男朋友食開幕晚市限定涮涮鍋。☺️環境乾淨企理,感覺好舒服~高山龍井鰹魚昆布湯鍋,湯底鮮甜得黎又濃魚味,正呀🥰!先讚下主肉盤-日本A5雪室熟成和牛,肉質好軟腍,而且好多汁,咀嚼左幾下,肉已經消失,口感超正!🤩肉盛宴-澳洲M6和牛,牛味濃郁,脂肪平均又夠肉汁,讚😙!美國prime黑安格斯牛小排,油脂分佈均勻,食落柔嫩多汁,鰹魚湯底帶出牛鮮味☺️~美國特選黑豚肉,油花豐富細緻❄️❄️,豬味好香,唔會有膻味,而且口感彈牙👍🏾!澳洲和牛白肉,紅白分明,有緊實肉質,脂肪均勻,食落口感軟腍,肉質雪嫩,超級好味🤪~日本南國元氣走地鶏,肉質彈牙,配埋鰹魚昆布湯底,魚鮮味帶出雞既鮮味,食到停不了!🤩北海道四元豚腩,超正,完全無豬羶味,肉質鮮嫩又有彈性,超鐘意!😍總括嚟講,有咁多款高級食材,性價比超值套,環境又舒服,同事真係推介得非常好!🥰

高山龍井鰹魚昆布湯鍋,湯底鮮甜得黎又濃魚味,正呀🥰!

2022-09-23 29 浏览
之前停市無得出街食,而家難得放寬堂食,當然要食返夠本!咁岩朋友生日🎂,book左銅鑼灣日式火鍋店茶涮涮, 一試CP值超高日式火鍋店。🥳開幕晚市限定涮涮鍋湯底:高山龍井鰹魚昆布湯鍋🐟,魚味好濃又好鮮甜,朋友都大讚🥰!三揀一既主肉盤:澳洲全血和牛🐄,牛味濃郁,口感好嫩滑!😙肉盛宴:澳洲M6和牛🐮,濃濃肉汁,脂肪均勻,配埋個魚湯一流😙!最期待既肉盛宴來了,佢總共有六款肉!🇺🇸美國prime黑安格斯牛小排,肉質嫩滑多汁,油脂分佈超平均,入口融化。美國特選黑豚肉🐗,口感爽口彈牙,無膻味!試完美國肉試下🇦🇺澳洲既和牛白肉,肉質彈牙,口感軟熟!仲有🇯🇵日本南國元氣走地鶏,肉質鮮嫩,口感爽滑,真心推薦!同埋🗾北海道四元豚腩,肉味濃,無羶味,最佳火鍋之選!朋友超喜歡今次安排💕,店員服務質素好,CP值超高又好味,環境寧靜又舒服,book埋位下星期再過黎😍。

試完美國肉試下🇦🇺澳洲既和牛白肉,肉質彈牙,口感軟熟!

2022-09-21 23 浏览
作為無肉不歡的我,特別中意食牛肉,所以就想試下呢間位於銅鑼灣附近既cha cha cha,見到功能表上面全部食物都好啱我嘅口味,即刻就點左個開幕晚市限定涮涮鍋套餐配搭原粹豆乳豚骨湯鍋湯底。😋😋日本A5雪室熟成和牛,牛肉甘香肥美 牛味突出,牛肉有一定厚度 但仍能做到嫩滑口感😆鐘意食肥牛既一定要試嚇👍🏻澳洲和牛白肉,入口即溶,🥩百吃不厭。好正呀!日本南國元氣走地鶏都要贊一贊,因為個雞肉非常結實彈牙,而且配料全部都好入味,同個湯底好夾,所以又唔會太油膩。今次吃完很有滿足感,必會再來!

今次吃完很有滿足感,必會再來!
銅鑼灣新開日本餐廳,有各種日本料理,例如涮涮鍋 、刺身、定食、麵食等等。🔸最犇盛合🐮🍲套餐包左前菜、蟹肉沙律、時令活蠔、特級刺身盛、新鮮手切霜降高地犛牛🐂澳洲M6和牛、美國Prime黑安格斯牛小排、季節野菜盤🥬醬油月見飯、是日甜品。湯底有幾款選擇,分別係高山龍井鰹魚昆布湯鍋或者豆乳豚骨湯鍋,另外亦可以加錢升級信州白味噌和牛湯鍋、日本鹿國靈芝花膠元氣雞湯鍋、瀨戶內海檸檬鹽麴湯鍋,都係比較特別的湯底。🔸開業限定晚市盛合 -日本 A5 雪室熟成和牛西冷配清酒雪室熟成和牛即係將和牛靜置在長期維持於1℃至2℃,濕度高達90%的環境下約30日,經雪室熟成的牛肉肉質相對一般牛肉更軟腍、肉味更細膩。餐廳供應特選四款小眾高質清酒,鍾意飲清酒既話就啱喇,一邊涮涮一邊飲🍶我哋就飲左天美純米吟釀生原酒🍶📍#茶涮涮 @chachachahk銅鑼灣百德新街66-72號海灣大廈地下A號舖

🔸最犇盛合🐮🍲

🔸開業限定晚市盛合 -日本 A5 雪室熟成和牛西冷配清酒

📍#茶涮涮 @chachachahk
銅鑼灣百德新街66-72號海灣大廈地下A號舖
2022-09-16 60 浏览
Bookmark咗茶涮涮一段時間,因為佢哋有極罕嘅日本雪室熟成和牛壽喜燒($888)一人前套餐😳食完前菜,特級刺身盛駕到!生蠔creamy啖啖肉,三文魚子鹹鮮惹味🤤壽喜燒時間,簡單介紹一下雪室熟成和牛,雪室熟成嘅特別之處,就係令牛肉熟成之餘同時亦保留濕度💧唔怪之得肉質柔軟,非常juicy😝配壽喜燒汁提升鮮甜度,肉味得以加乘🤩鹿兒島A5和牛肉眼肌肉內部呈柔和嘅大理石紋,而唔係沉積喺邊緣😍肉質異常細膩,牛味澎湃,令人回味悠長🤤食完咁多肉,係時候食返啲菜清一清腸胃🤣季節野菜盤陣容鼎盛,有粟米、蟹味菇、金針菇、白菜、娃娃菜同蜂巢豆腐。粟米大粒爽甜,娃娃菜清甜可口。蜂巢豆腐特別軟綿,帶黃豆香~
2022-09-16 48 浏览
前日天陰陰,間中還下起雨來,朋友還建議去銅鑼灣涮肥牛作新嘗試。🤩望到menu 超級多野食😍😍,揀左個套餐配信州白味噌和牛湯鍋。肉盛宴簡直系食到流曬口水🤤,澳洲M6和牛同埋美國prime黑安格斯牛小排亦是值回票價之選,牛肉肥瘦適中,只需碌一碌就可以即吃,牛小排則需要五分鐘左右,吃的時候還感受到那種鮮肉味。🐂日本南國元氣走地鶏都好好食🐓,雞肉淡淡肉,非常彈牙。主肉盤我就選擇左新鮮手切霜降高地犛牛,因為比較罕見同埋肉汁非常濃郁。套餐還有美國特選黑豚肉同埋澳洲和牛白肉等。🐖成個晚上,我們吃得不亦樂乎,談談天,舒舒服服地慢慢滾滾碌碌。下次再來ENCORE。😊

2022-09-15 48 浏览
呢個日本雪室熟成和牛壽喜燒(一人前)套餐簡直就係一個盛宴🤩有前菜、蟹肉沙律、特級刺身盛、日本雪室熟成和牛、鹿兒島A5和牛肉眼、季節野菜盤、稻庭烏冬/醬油月見飯、是日甜品😝先講講個特級刺身盛,生蠔食落超級滑口😳肉質肥美,鮮甜味濃🤤帆立貝肉質豐厚,口感滑溜😆之後員工非常貼心咁將雪室熟成和牛燒香,配上濃郁嘅壽喜燒汁。醬香四溢,令人食指大動🤤肉質細緻,油潤甘香😋鹿兒島A5和牛肉眼出名風味豐富,係和牛中嘅極品🏆鎖汁過後肉味香濃,與其話滿足食慾,不如話係撫慰心靈🥰🥰跟住落嚟嘅季節野菜盤估唔到咁好食😆因為個鍋煮完牛肉,令湯底多咗肉汁🤩蔬菜帶油脂香,層次豐富滋味無比!🙌🏻

2022-09-15 33 浏览
呢度嘅壽喜燒和牛,令我終於搵得返當年喺日本食到令人感動嘅味道😭大推必食⚠️雪室熟成和牛壽喜燒(一人前)$888蟹肉沙律嘅蟹肉俾得夠重手😍肉質軟滑又多汁💦帶微微海水鹹鮮。三文魚子大大粒,晶瑩剔透🤩一頂即破😆配搭爽脆鮮嫩嘅沙律菜一同入口,簡直啖啖滋味😋特級生蠔超級肥美,爽甜微鹹😋牡丹蝦細綿帶爽,鮮甜滋味喺口齒間逐漸散開👄整體鮮味十足,絕無嬉場👏🏻👍🏻侍應好專業,壽喜燒前會先用牛油煎香逼出油份🥰燒汁惹味唔會太甜👍🏻我最期待嘅雪室熟成和牛嚟喇~冇諗過燒完過後,肉質依然鮮嫩軟腍😱和牛脂香慢慢從口腔滲出,非常驚艷冇得彈🙌🏻再嚟鹿兒島A5和牛肉眼~肉質幼嫩細滑,牛味更係非一般濃厚🤤

2022-09-14 29 浏览
🇯🇵日本雪室熟成和牛壽喜燒套餐($888/一人前)🇯🇵食完前菜同蟹肉沙律後,率先登場嘅係特級刺身盛。生蠔大大隻,肥美又多汁💦鮮甜度爆燈⭐️三文魚籽橙紅飽滿😍海水鮮味爆湧而出🤤職員先以牛脂同洋蔥開鑊,然後重頭戲嚟喇🥁就係香港少見嘅雪室熟成和牛!經壽喜燒後,肉味得以幾何級昇華🤩口感腍滑,肉汁飽滿🤤鹿兒島A5和牛肉眼嘅脂肪較多,因此油花亦較為豐富😍成片牛肉閃閃發亮✨實在令人垂涎三尺🤤🤤口感醇厚,鮮味濃郁😋嘆完和牛,仲有野菜盤涮涮鍋呀🥳蔬菜種類多樣,非常新鮮👍🏻主食嘅稻庭烏冬吸盡湯汁,食完一碗又一碗🤤最後食埋個甜品為今餐畫上一個完滿嘅句號🙆🏻‍♀️💕
🇯🇵日本雪室熟成和牛壽喜燒套餐($888/一人前)🇯🇵
餐廳裝修和風甚濃,感覺好似返咗日本咁🤗呢度主打正宗關西式壽喜燒,即係先燒肉後落湯嘅食法~「日本雪室熟成和牛壽喜燒」套餐除咗主角雪室熟成和牛,仲有鹿兒島A5和牛肉眼、特級刺身盛、2️⃣款前菜、主食、野菜盤同埋甜品🍮又有壽喜燒又有刺身食,真係一次過滿足晒我兩個願望🤩店員詳細介紹完和牛之後就同我哋烹調🥰首先放入牛脂起鑊,然後逐片逐片和牛細心煎香👍🏻日本雪室熟成和牛我第一次食😆經壽喜燒加熱後,肉味香濃又飽滿,油脂豐腴而唔膩😱鹿兒島A5和牛肉眼肉質滑潤,加熱後更加係將牛嘅精華逼晒出嚟🤤滋味滿溢,食唔夠喉😭另外仲食咗一碗特色冷麵叫紫蘇梅麵,健康解膩又爽口😋