人哋話早起嘅鳥仔🐤有蟲食🐛,所以一大清早就帶媽媽去油塘大本型嗰邊搵早餐食😚。然後就見到一間媽媽有興趣嘅茶餐廳,茶記研究所。佢嘅店名睇落好似對食物有一定嘅研究😏,我同媽媽就嚟試一試😌。環境🏠裝飾復古得嚟有啲摩登,環境舒服,服務員都好友善,食得比較開心🙂香煎豬扒(配火腿、茄汁豆、多士、煎蛋)$45💵豬扒嘅熟度適中,整塊豬扒好大塊🥩,我老婆都食唔晒嘅份量,非常有嚼勁👍🏼,豬味都好濃,口感唔會太硬亦唔會太乾,整體食起嚟唔會膩😋,適合推薦俾大家。配菜茄汁豆酸酸甜甜嘅味道好開胃🫘,搭配火腿片,口感十足。煎蛋邊食蛋白邊享受蛋黃汁🍳,係早餐必食食物之一。最後當然係多士🍞。賣相睇落雖然好普通,但係酥軟度同香甜度令人非常滿意,真係好好食。😘沙嗲牛肉即食麵🍜(配腸仔、炒蛋、多士)$42💵即食麵好有彈性,真係有研究過點樣煮即食麵,湯汁都好濃郁好飲。主角當然係沙嗲牛肉,充滿沙嗲味嘅牛肉咬落去好有嚼勁,又有濃濃嘅沙嗲味但唔會完全蓋過牛肉味,值得一試。搭配非常好食嘅多士🥪,金黃色又好食嘅炒蛋🥚,美味又可口嘅腸仔🌭。真係食得好享受,呢個早餐。💯熱 Latte☕️ & 熱奶茶☕️熱辣辣嘅Latte仲有拉花,口感非常滑順,咖
環境🏠
香煎豬扒(配火腿、茄汁豆、多士、煎蛋)$45💵

沙嗲牛肉即食麵🍜(配腸仔、炒蛋、多士)$42💵

熱 Latte☕️ & 熱奶茶☕️
熱辣辣嘅Latte仲有拉花,口感非常滑順,咖啡味都好濃郁,飲落去好提神。🤓
熱奶茶感覺好絲滑,香純,奶香綿綿嘅,好好飲。😀

喺呢度,不止可以食到中式早餐,仲可以食到西式早餐。值得一試!❤️‍🔥
2024-09-27 327 浏览
今晚又加班到咁夜,一個人住真係好懶得買餸煮飯,尤其係要加班到好遲,就隨便搵地方解決晚餐算啦。喺搵嘢食嘅路上發現咗呢間餐廳好似新開嘅,仲好光猛,而且人客都幾多,我就入去睇下係賣咩嘅。睇咗餐牌先知道原來呢間係新式茶餐廳,難怪名叫【茶記研究所】,了解之後先覺得好得意😂店員都係後生仔,都幾有禮貌,見我一個人就即刻安排位畀我。入面嘅裝修亦都好光猛乾淨,一啲都睇唔出係茶餐廳。但係一睇餐牌就明白老闆係個懷舊人,賣嘅都係經典茶室嘅食物,好有反差感。😌Menu有好多選擇,有好多我都想試,但可惜我只得一個胃。最後我揀咗:鷄扒鐵板餐,套餐同老式嘅茶室一樣配有餐湯同餐包。鷄扒煎到焦黃誘人,個頭都幾大,薯條都俾鷄扒蓋住喺下面。一端上嚟我就迫不及待想開餐啦🤤 再配上黑椒汁,一啖落去,呢個就係我印象中細個嘅味道!餐湯我揀咗羅宋湯,呢個係我細個最鍾意嘅!湯有住非常濃郁嘅番茄味,番茄軟爛,仲有加入洋葱之後嘅甜味,飲落去成個身體都暖晒。凍檸茶就冇乜特別啦,但係茶香都算濃,仲有加點檸檬同蜜糖一齊搭配,酸酸甜甜好好解渴。食物同飲品都非常唔錯,都係經典嘅香港美食,非常推薦大家嚟呢度試下!

差感。😌

葱之後嘅甜味,飲落去成個身體都暖晒。

2024-09-27 147 浏览
呢排收工經過大本營嘅時候 發現咗呢間新開嘅茶餐廳😍呢區好耐都冇新嘅餐廳啦呢日收工就同朋友試試佢啦食物款式都幾有誠意望落樣樣都好吸引價錢嚟講都尚算合理最緊要係座位夠闊夠舒服 職員態度好好 唔會吹你快啲趕你走👍🏻👍🏻👍🏻推介鹹鮮黃花魚蒸肉餅呢個餐份量好大 我一個人食唔晒黃花魚有半條 加埋肉餅油菜例湯男仔都絕對夠飽!!黃花魚肉質幾好 魚肉細嫩 肉餅蒸得恰到好處 肉質軟嫩 不柴不膩🤘🏻朋友就叫咗蔥油香煎雞扒煎蛋飯 賣相好吸引🫰✌🏻雞扒都有兩塊 大大塊🫶🫶
呢排收工經過大本營嘅時候

職員態度好好 唔會吹你快啲趕你走👍🏻👍🏻👍🏻

推介鹹鮮黃花魚蒸肉餅
呢個餐份量好大 我一個人食唔晒
黃花魚有半條 加埋肉餅油菜例湯
男仔都絕對夠飽!!

朋友就叫咗蔥油香煎雞扒煎蛋飯
賣相好吸引🫰✌🏻雞扒都有兩塊 大大塊🫶🫶
2024-09-25 214 浏览
茶記實驗室 小編今日的午餐--茶記精選午餐--馬來風味喇沙 (摻摻)配髒髒咖啡 + 朱古力雪糕喇沙料足味香,小編最欣賞呢度的喇沙椰香味適中,很適合大眾的口味,即使好怕椰奶的朋友都可以試試。除了食飯,呢度的精品咖啡,同特飲都好有驚喜,有平時好少見的湯力咖啡、椰子咖啡,還有抹茶紅豆鮮奶、經典黑牛白牛等等。而小編就點了杯髒髒咖啡,咖啡味齒頰留香,強烈推薦!!**最後,一定要點個雪糕先叫完滿的一餐。但大家一定要注意,雪糕係"Scret Menu",在餐牌係搵唔到架,只可以掃QR code手機點餐先搵得到。當然,如果唔熟識手機點餐,都可以直接找服務員下單。茶記的服務員十分有禮貌,態度非常好。--茶記招牌元氣三文治--咸牛肉炒蛋三文治配烘底 + 芝士大家都知唔係間間茶記都有咸牛肉食,所以當小編一見到呢個咸牛肉炒蛋三文治就即刻叫左試試。一入口,細細個的回憶返晒來,咸牛肉炒蛋的咸香再加芝士簡直係一流!! 識貨的一定要試~~------------------期間限定韓風泡菜豚肉煎蛋三文治茶特別推介- 常餐A1. 香濃羅宋湯通粉配碎蛋沙律牛角包**係含牛肉的羅宋湯丫!!!!- 五丁花生友三文治 **茶記
茶記實驗室

小編今日的午餐
--茶記精選午餐--
馬來風味喇沙 (摻摻)
配髒髒咖啡 + 朱古力雪糕

韓風泡菜豚肉煎蛋三文治

茶特別推介
- 常餐A1. 香濃羅宋湯通粉
配碎蛋沙律牛角包
**係含牛肉的羅宋湯丫!!!!
- 五丁花生友三文治
**茶記絕配:五香肉丁+花生醬
- 勁蔥雙丁
**行過路過不要錯過~~
2024-09-23
2024-09-25 153 浏览
同閨蜜約定喺油塘一齊品嚐茶餐美食!! 一談到茶餐點,我已經興奮不已!! 我是個超級茶餐愛好者! 加上有朋友介紹,更加期待這家餐廳的水準!! 品嚐過後,終於明白為何這麼多人強烈推薦啦~~ 真的物超所值,菜色多樣, 完全改變我對茶餐品質的看法🥰我們點了以下美食,一同分享‼️美國安格斯肉眼肉質嫩滑,配上特製黑椒汁,完美組合,每一口都令人垂涎欲滴✨  真係估唔到喺茶餐廳入邊可以食到咁高質素嘅安格斯肉眼,本身我自己係一個好鍾意食牛扒嘅人,一見到上枱咁靚咁豐富嘅肉眼就覺得好吸引,而且切落去嘅時候仲有少少血水,唔係做到全熟,真係好正,口感啱啱好,食落去嘅時候牛肉嘅味道非常之濃郁, 肉眼嘅部位就係想食呢一種 好濃郁牛肉嘅味道,呢一間餐廳嘅牛扒完全做得到呢個質素!!💕凍檸檬蜜糖咖啡凍檸檬蜜糖咖啡清新怡人, 檸檬同埋蜜糖配搭之下,令到成杯咖啡香氣清新怡人😍💞凍檸茶凍檸茶清爽宜人,略帶微苦的茶香搭配檸檬清新爽口,解膩又爽口❤️💜豬扒鐵板餐豬扒爽口多汁,搭配鮮甜洋蔥汁,口感豐富,令人回味無窮😋 鍾意食豬扒嘅都可以一試,唔係嗰啲好嚡颯颯,好硬嗰啲豬扒,係好唔錯嘅!!每道菜都令我們讚不絕口!我同閨蜜都吃得津津有味,每

我們點了以下美食,一同分享‼️

💕凍檸檬蜜糖咖啡

💞凍檸茶

💜豬扒鐵板餐

每道菜都令我們讚不絕口!我同閨蜜都吃得津津有味,每一樣菜色都值得一試💯

上次女朋友話要去打卡📸油塘嘅茶記研究所,可惜嗰陣時係週末🗓️大排長龍🐲等到嚟我女朋友都餓扁咗😞於是我哋決定週中再去拼😤睇下拼唔拼到喺嗰度食一餐晚餐,順便打卡☺️😚我哋一下班,就向住油塘衝咗過去🚘幸好人流冇週末咁誇張,不過都仲係唔少客人😅冇等好耐,我哋就有兩個人嘅枱坐咗✌🏻呢度真係有種傳統茶餐廳嘅味道😌招牌啊,氣氛啊🗣️ 都好有港式茶餐廳嘅感覺👍🏼 不過加咗現代餐廳嘅設計概念🔥 睇落比較整潔,裝飾比較時尚🌟以下就係我同我女朋友落單嘅食物推薦畀大家❤️‍🔥大滿足雜扒鐵板餐$98(配餐湯餐包)⭐️10/10⭐️名副其實大滿足👍🏼👍🏼👍🏼將兩種唔同嘅扒加埋腸仔🌭 光係咁樣已經好滿足啦😌 仲有煎蛋🍳喺上面,薯條蔬菜喺底部🍟🥬 最後再加埋黑椒汁🌯 簡直係豪華盛宴 🈵🈵唔止咁,仲有濃郁嘅羅宋湯🫕同餐包🥯真係好值得食!豬扒鐵板餐$88(配餐湯餐包)⭐️9.5/10⭐️大大塊嘅豬扒係主角🐷 其他配料同所有扒餐都一樣,都有煎蛋🍳 薯條🍟同蔬菜🥬。最後加埋洋蔥🧅汁,味道口感非常豐富,好美味😋 當然豬扒餐亦都有羅宋湯🫕同餐包🥯滿滿一枱🈵凍檸檬蜜糖咖啡 & 凍檸茶 ⭐️9.0/10⭐️嚟茶餐廳梗係要飲返茶餐廳嘅飲品,兩杯飲品嘅味道

大滿足雜扒鐵板餐$98(配餐湯餐包)⭐️10/10⭐️

豬扒鐵板餐$88(配餐湯餐包)⭐️9.5/10⭐️

凍檸檬蜜糖咖啡 & 凍檸茶 ⭐️9.0/10⭐️
嚟茶餐廳梗係要飲返茶餐廳嘅飲品,兩杯飲品嘅味道都有一定水平🆙🆙 不愧係茶記研究所研發出嚟嘅茶🥤

食物都食咗😋 卡都打咗📸 今次女朋友應該好滿足呱😘
終於在油塘大本營有新式茶餐廳!藍綠色的主要另每個角落都透著設計小心思🍳之前來這裡吃過早餐,元氣三文治簡直是我的菜!滿滿的活力從一口開始今天本來打算吃鐵板牛排去的,晚上的菜單居然藏著住家菜系列,這簡直是為不想做飯的夜晚量身定制🤣我果斷選了【鹹鮮黃花魚(半條)蒸肉餅】套餐,配上白飯,還有老火湯和當日油菜,營養均衡到不行!🥦🥩🐟黃花魚鮮嫩多汁,半條的分量剛剛好,搭配蒸肉餅,蛋白質滿滿,比起普通茶餐廳,這裡的食物更讓人吃得健康又滿足!💪🍛還有不能錯過的【打拋豬肉煎太陽蛋飯】,那個味道,絕了!豬肉碎和煎蛋的完美融合,一碗下肚,幸福感爆棚!😋🍞至於【粒粒西多士】,外酥里嫩,竟然晚餐時間都可以揀,甜度適中,加上牛油好香好食

終於在油塘大本營有新式茶餐廳!
藍綠色的主要另每個角落都透著設計小心思

• 黃花魚
  • 粒粒西多士
2024-09-23 128 浏览
今日本來約咗朋友一齊食嘢,但係佢放咗我飛機!😡😡 結果我只好一個人喺油塘區到處行。經過呢間舖頭見到好多人潮,好多客人都要排隊等位。我就抱住試下嘅心態排隊,店員問我係咪一個人,因為而家排隊嘅都係兩個人以上,我一個人就唔使排隊,可以同其他人搭枱。我當然話好啦,大概等咗5分鐘就可以入去坐,暫時原諒朋友放我飛機啦!一入去就感覺裝修好潮,睇個menu先知原來係新式茶餐廳,仲以為係咩新開嘅cafe😂😂整間鋪嘅裝修非常敞亮,帶住一種文青嘅氛圍,超級驚艷。Menu同舊式嘅唔一樣,有圖畫仲有英文解釋,非常新穎~ 我最後嗌咗必食推介嘅葱油麒麟髀煎蛋飯,雞髀經過腌製後調成咸甜適中嘅味道,再煎製後外皮非常酥脆,但係內部肉質仲係好鮮嫩多汁!葱油係呢道菜嘅靈魂,葱經過油煸炒後,整個葱油香味散發出嚟。一口鮮嫩多汁嘅雞髀肉加上一啲葱油一齊入口,使整個味道充滿層次感!套餐裏面仲包埋一杯熱奶茶,香氣濃郁嘅茶葉同牛奶嘅奶香味一齊,口感非常順滑🥰 同舊式嘅茶餐廳真係唔相上下!飲落去身體都感覺到暖笠笠~呢間新式嘅茶餐廳味道都唔錯,雖然裝修係比較新派,但係食物有令人懷舊嘅味道!想試試茶餐廳但又唔想人擠人,可以嚟呢度試下,呢間係唔

熱奶茶

呢間新式嘅茶餐廳味道都唔錯,雖然裝修係比較新派,但係食物有令人懷舊嘅味道!想試試茶餐廳但又唔想人擠人,可以嚟呢度試下,呢間係唔錯嘅選擇~ 下次再拉埋我朋友嚟!
熱奶茶
2024-09-22 99 浏览
再過幾個月就要去日本啦...約咗表哥出嚟一齊計劃旅行嘅嘢就到表哥屋企附近想搵一間好有feel嘅地方傾吓偈~佢即刻推薦話一定要帶我嚟呢度試吓!佢已經連續食咗幾日,都仲食唔厭!為咗更加融入行程安排我哋嗌咗鐵板燒😁先感受吓美味嘅鐵板燒。唔鍾意食豬肉嘅我嗌咗【雞扒鐵板燒】,雞扒好juicy好大份啊!尤其係淋咗特製嘅黑椒汁,聞到醬汁嘅香味再加埋滋滋滋嘅聲🤤唔知有冇人同我一樣好鍾意將麵包搽咗牛油再蘸羅宋湯一齊食😍未試過嘅人一定要試!表哥就相反,係豬肉狂熱粉唔鍾意食雞肉,所以嗌咗【豬扒鐵板燒】。豬扒鐵板燒有驚艷到我。我唔鍾意食豬肉嘅原因係因為有啲豬扒會有陣豬肉臊味,呢個完全冇!廚師煮得好入味,而且肉質一點都唔鞋,配埋洋蔥汁,每一啖都好香口,仲要份量好勁💯飲品我哋分別嗌咗可可咖啡&奶茶,可可咖啡都算唔錯,朱古力同咖啡好香濃醇厚;奶茶入口順滑,帶點淡淡嘅奶香,細味後回甘帶澀嘅口感❤️原來呢D甘特別嘅咖啡係佢哋分店招牌總結呢度嘅選擇好多,仲有其他好似沙嗲麵,炒飯,豬扒飯,牛肉飯等等可以揀。重點係食物性價比好高,環境裝修都好,主打合理價錢,同大大份😆

2024-09-21 129 浏览
今日同老豆一齊嚟到油塘探訪好耐冇見嘅親戚,肚餓咗就諗住去平時去嗰間鋪頭食嘢,但啱啱好冇開,就打算隨便行下搵嘢食。啱啱見到呢間茶餐廳好似新開,環境都幾敞亮,係一種新式嘅茶餐廳。我同老豆就一齊入去探店啦~服務員都好好服務,好快就安排我同老豆嘅座位。我哋淨係睇menu就覺得好好食,唔知揀咩好,兩父女都有選擇困難症。😹😹最後我老豆揀咗香煎豬扒配餐肉食肉獸餐,店家特別研製嘅醬汁一齊腌製,豬扒好大塊,煎過之後外皮十分焦脆,同時肉質仲好多汁!豬扒自身嘅油脂已經喺高溫下充分融化,肉香味濃郁!再加埋餐肉、茄汁豆、多士仲有流心嘅煎蛋一齊食,普通嘅早餐都變得唔普通~套餐入面仲包括咗熱奶茶,濃濃嘅茶香味同牛奶互相配合,飲落去非常順滑。老豆都話好正。👍🏻👍🏻我想食麵就揀咗沙嗲牛肉即食麵,沙嗲湯最主要嘅係花生嘅香味。濃濃嘅花生香氣仲食到花生粒,再配埋簡單嘅即食麵同牛肉粒,我都忍唔住飲晒啲湯!我嗌嘅套餐入面仲包括咗腸仔、炒蛋同埋多士,早餐食得飽飽就係幸福~飲品方面我就加錢換咗熱latte,一端上嚟就聞到非常濃郁嘅咖啡香味,咖啡嘅苦味同牛奶嘅甜味互相交織,仲有店員拉得好靚嘅拉花我都不捨得飲,油塘少有嘅精品,咖啡飲落去

飲品方面我就加錢換咗熱latte,一端上嚟就聞到非常濃郁嘅咖啡香味,咖啡嘅苦味同牛奶嘅甜味互相交織,仲有店員拉得好靚嘅拉花我都不捨得飲,油塘少有嘅精品,咖啡飲落去就正式開啟咗我新嘅一天!💪💪
2024-09-20 122 浏览
今次去到油塘嘅茶記研究所,聽講呢度唔係普通嘅茶記,有童年回憶嘅茶記美食,亦都有新式嘅餐點給大家選擇,而且新式裝修,一於試下佢!首先食咗佢個大滿足雜扒鐵板餐先,佢有牛扒雞扒同豬扒都有腸仔,我就配咗個經典黑椒汁!牛扒有驚喜牛味,大大塊好Juicy!豬扒亦都好好食,夠新鮮配上黑椒汁好惹味。最後雞扒外皮香脆,煎得啱啱好雞肉好嫩!薯條就不過不失,鍾意食茄汁嘅朋友可以問侍應俾你❤️另外食咗佢個美國安格斯肥牛喇沙摻摻!嚟到試咗佢個湯頭先,唔算濃味但都OK好味,椰汁味可以再重啲,但唔會話會食到好膩,係好食嘅喇沙。摻摻佢係油面同米粉mix食落好特別粗中有細嘅感覺,yummy,仲有安格斯肥牛都有好好多鋪滿成碗,配菜仲有芽菜豆卜。飲品方面就叫咗經典嘅椰汁紅豆冰同埋黑牛。黑牛都算係童年回憶啦,可樂配上朱古力雪糕,啲回憶返晒嚟啊!佢嘅椰汁紅豆冰超級值得推薦,椰汁味好重好濃,唔同平時嘅紅豆冰得奶味。 得閒食吓茶記嘅嘢食真係特別有味道!

飲品方面就叫咗經典嘅椰汁紅豆冰同埋黑牛。
黑牛都算係童年回憶啦,可樂配上朱古力雪糕,啲回憶返晒嚟啊!
得閒食吓茶記嘅嘢食真係特別有味道!
2024-09-20 99 浏览
超級開心,今日終於可以去到呢一間餐廳食嘢,本身非常之期待呢間茶餐廳,見到網上面有好多人推介,望到啲相都覺得好好食,於是今日鍾意有時間可以同男朋友一齊過嚟呢間餐廳食嘢啦,真係好開心!!! 整體嚟講,呢間餐廳非常之喜歡!! 環境同埋服務質素都非常之高!!我哋今次就叫咗呢一個勁好食嘅雞扒鐵都好抵食!!一個價錢就曬食得到滿足嘅一餐,霸味食肉獸!!再試完之後我相信你會更明白點解咁多人推薦我哋嘅餐廳,食得咁開心,真係食到好爽!💠 凍檸茶 💠我哋推薦嘅開胃飲料就係凍檸茶,清新爽口、一試就會愛上! 凍檸茶可以話係我每一日都必飲嘅嘢,而家喺街都多咗好多檸檬茶嘅手搖飲品,但係都真係比唔上茶餐廳嘅凍檸茶咁地道!!💠 羅宋湯 💠羅宋湯是茶餐廳裏面食西餐最啱嘅選擇,本身羅宋湯酸酸辣辣嘅味道,係非常之香濃,而且一碗有質素嘅羅宋湯,真係非常之足料,好多唔同蔬菜嘅甜味都混合於一身,再加埋蕃茄嘅香味,真係好正,扒房既質素!!💠 雞扒鐵板餐 💠然後我哋嘅重點就係雞扒鐵板餐。雞扒烹調得恰到好處,配合香滑嘅黑椒汁,味美到不得了。份量適中,絕對係所謂物超所值!!黑椒醬濃郁香香辣起來正正好, 想特別介紹一下呢一個黑椒汁,因為呢一

💠 凍檸茶 💠

💠 羅宋湯 💠

💠 雞扒鐵板餐 💠

黑椒醬濃郁香香辣起來正正好, 想特別介紹一下呢一個黑椒汁,因為呢一份黑椒汁真係 夠晒濃烈嘅味道,黑椒汁用嚟食鐵板餐真係好吸引!! 推介大家都可以試吓,真心推介!!

整體上,呢間茶餐廳有齊晒香港茶餐廳高質素必須有嘅元素,價錢抵食,份量十足,環境舒適,完全係一間我非常之推介俾大家嘅港式茶餐廳!!
原來香港油塘都有咁高質素嘅茶餐廳!一直以為茶餐廳只有簡單嘅食物,但去完呢家餐廳後, 真係完完全全顛覆咗我對茶餐廳嘅概念,估唔到茶餐廳都有啲咁乾淨整齊嘅,而且食物質素咁高,食完之後先知道香港嘅餐飲業都進步咗好多,好值得推介一下俾大家認識一下。🌟 晚餐凍檸檬蜜糖咖啡 🌟首先出場嘅就係嗌咗一杯我自己第一次飲嘅飲品,就係呢一杯凍檸檬蜜糖咖啡,呢杯咖啡都幾好飲喎,好香,有D甜甜嘅檸檬蜜糖香味,喝落去會有 ""哇!""一聲嘅感覺💯🌟 凍檸茶 🌟清涼嘅凍檸茶,茶香十足,帶有淡淡嘅檸檬味,唔會好甜💯🌟 豬扒鐵板餐(洋蔥汁) 🌟豬扒淋上濃郁的洋蔥汁,在熱鐵板上燒烤而成,口感香脆多汁,配上洋蔥的甜味,好味💯 真心平心而論,其實好食嘅豬扒,完全係可以媲美 牛扒可以帶到嘅滿足感,呢一度嘅豬扒就完全可以做到呢一個感覺! 肉質好腍,洋蔥汁嘅味道滲入晒入去豬扒入邊,完全唔會好乾嘅感覺,保留到豬扒本來嘅肉汁,真係好正,咬入去嘅時候啲汁飛晒晒出嚟!!!🌟 雞扒鐵板餐(黑椒汁) 🌟香煎雞扒淋上黑椒汁,滋味濃厚,肉質嫩滑,黑椒味好香, 都係一個好高質嘅配搭,鍾意食雞扒嘅人都可以過嚟呢一度試吓,而且$88一啲都唔貴,絕對抵!

🌟 晚餐凍檸檬蜜糖咖啡 🌟
🌟 凍檸茶 🌟
清涼嘅凍檸茶,茶香十足,帶有淡淡嘅檸檬味,唔會好甜💯

🌟 豬扒鐵板餐(洋蔥汁) 🌟

🌟 雞扒鐵板餐(黑椒汁) 🌟
香煎雞扒淋上黑椒汁,滋味濃厚,肉質嫩滑,黑椒味好香, 都係一個好高質嘅配搭,鍾意食雞扒嘅人都可以過嚟呢一度試吓,而且$88一啲都唔貴,絕對抵!!💯
這家茶餐廳提供多款不同口味嘅餐點,無論是豬扒還是雞扒,都烹調得恰到好處,絕對是油塘一個超值的選擇!以他們的食物質素來說,真的是物超所值!下次一定會再食!
✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
整體評分:😋【笑】
2024-09-20 105 浏览
最近啲朋友成日都喺度傾緊呢間新開嘅「茶記研究所」,我上網睇咗吓,原來呢間茶餐廳唔係嗰啲傳統嘅茶餐廳,佢哋喺環境同服務方面落咗唔少心思,將香港嘅茶餐廳水平提升到另一個Level。難得今日朋友得閒,所以我即刻約咗佢一齊去食晏,我哋各自嗌咗兩款嘢食同兩款飲品,準備大快朵頤一番!🤤蔥油麒麟髀煎蛋飯🤤價錢: $58評價: 呢碟蔥油麒麟髀煎蛋飯賣相一流,金黃色嘅煎蛋同翠綠色嘅蔥花好吸引!食落啖啖都係蔥油香,雞髀煎得好嫩滑,煎蛋亦都好香口,整體嚟講味道唔錯!滿足指數:👍👍 👍👍🤤茶記招牌炒飯🤤價錢: $62評價: 呢碟炒飯用料十足,有爽口嘅蝦仁、香脆嘅櫻花蝦、嫩滑嘅豬肉同惹味嘅蝦醬,每一啖都食到好有鍋氣。滿足指數:👍👍 👍👍👍🤤凍朱古力咖啡🤤評價: 呢杯凍朱古力咖啡賣相好吸引,朱古力同咖啡完美融合。飲落朱古力味好濃郁,咖啡香醇,而且冰涼順口。整體嚟講,呢杯凍朱古力咖啡質素唔錯,值得一試!滿足指數:👍👍 👍🤤熱奶茶🤤評價: 呢杯熱奶茶賣相簡約,但茶味香濃,奶味醇厚,入口香滑順口。茶葉用料十足,沖泡出的茶湯色澤金黃透亮,茶香四溢。奶與茶湯的比例剛剛好,奶味唔會蓋過茶味,反而令茶湯更加香滑可口。整體嚟講,

🤤蔥油麒麟髀煎蛋飯🤤

滿足指數:👍👍 👍👍👍

🤤凍朱古力咖啡🤤
滿足指數:👍👍 👍

🤤熱奶茶🤤
評價: 呢杯熱奶茶賣相簡約,但茶味香濃,奶味醇厚,入口香滑順口。茶葉用料十足,沖泡出的茶湯色澤金黃透亮,茶香四溢。奶與茶湯的比例剛剛好,奶味唔會蓋過茶味,反而令茶湯更加香滑可口。整體嚟講,呢杯熱奶茶質素上乘!
滿足指數:👍👍 👍👍👍

2024-09-19 61 浏览
今日係細佬生日,梗係要帶佢食餐勁嘅啦!我畀佢揀要食韓式烤肉定係日本餐,佢竟然話要食茶餐廳?🤨 佢話好懷念以前爸媽帶全家人一齊去茶餐廳慶祝生日嘅日子,我諗諗下都覺得好耐冇食茶餐廳啦。咁我就揀咗呢間新式茶餐廳啦~ 相比傳統茶餐廳,呢度比較整潔,裝修非常時尚,連店員都係後生仔,老闆應該係想吸引後生客嚟食。🤩美國安格斯肉眼鐵板餐 🍽️:熱騰騰嘅鐵板一端上嚟就有嗰種懷舊嘅味道啦!滿滿一大份牛扒澆上一層黑椒汁,煎至七分熟後切開,叉起一塊扒送入口中,肉質細嫩喺嘴裏融化嘅感覺真係幸福!完全係美國安格斯質素 、好大塊 先$118,牛扒上仲有一顆流心煎蛋,牛扒沾上蛋液嗰種絲滑嘅口感食得我贊不絕口!套餐裏面都好似傳統嘅茶室一樣,配有餐湯同餐包。我哋從細到大都只揀羅宋湯,呢間餐廳嘅羅宋湯口感好好,番茄味夠濃,酸、鮮、香,非常美味~大滿足雜扒鐵板餐 🍽️ :雜扒好足料 $98咋裏面有豬扒、雞扒仲有香腸,底下仲蓋住薯條同蔬菜,好大份!細佬揀咗洋蔥汁嚟搭配,洋蔥汁鹹甜口味澆上去煎得焦黃嘅豬扒同雞扒,一大口咬落去仲會爆汁!正!凍檸檬蜜糖咖啡 ☕️ :香甜嘅蜜糖同咖啡搭配,再加上幾片檸檬,酸甜苦三種味道好微妙咁融合喺一齊,非

大滿足雜扒鐵板餐 🍽️ :雜扒好足料 $98咋

凍檸檬蜜糖咖啡 ☕️ :香甜嘅蜜糖同咖啡搭配,再加上幾片檸檬,酸甜苦三種味道好微妙咁融合喺一齊,非常清新解渴!仲要係佢哋分店招牌

凍檸茶🥤 :一直都係細佬嘅最愛,由細到大只要去到茶餐廳都只會點呢杯,相信好多朋友都係一樣~ 呢間嘅凍檸茶茶味夠濃,再加上蜂蜜,酸酸甜甜點都唔會出錯!