2018-08-14 166 浏览
放假食飯周圍都多人,餐廳又限時限刻要交枱,想搵間可以同朋友慢慢坐下食下傾下計既餐廳真係唔易。為食朋友就帶左我地去呢間滿足晒我地要求既餐廳餐廳地方十分大,有晒橋同魚池,好特別,仲有泰式既屋仔,可惜今日落雨冇得坐室外,如果成班朋友坐係花園入面食飯都幾舒服有好多款set lunch揀,老闆推介咖哩雞飯,就揀佢啦首先上前菜西班牙火腿加哈蜜瓜,清新開胃,作為餐前小食不錯主菜咖哩雞十分夠分量,汁底好濃厚香口,好夠椰香味,高質!雞肉好多,亦唔鞋,煮得剛剛好見仲有好多汁淨,想叫多個飯,好好人既老闆二話不說送左兩塊薄餅,好nice甜品係紅豆糕,好完美既完結如果想係享受一個悠閒午餐,呢間係唔錯既選擇

有好多款set lunch揀,老闆推介咖哩雞飯,就揀佢啦

首先上前菜西班牙火腿加哈蜜瓜,清新開胃,作為餐前小食不錯

甜品係紅豆糕,好完美既完結

如果想係享受一個悠閒午餐,呢間係唔錯既選擇
2018-08-12
2018-08-13 176 浏览
跟家人在林村許願樹遊玩,玩了半小時就找找附近有什麼餐廳,想不到附近就有間叫荷華庭園景餐廳,地點需有點偏僻,但指示都很清楚,很易找到,我們經過餐廳內小橋,池內養了很多錦鯉,很肥很大條,餐廳外地方非常大,裝修別樹一格,只影相都可以呃不少Like,但因為天氣關係安排我們入室內用餐,餐廳侍應遞了午餐餐牌給我們看,有大約20款食物,種類都算多,點了紐西蘭羊鞍及德國咸豬手配凱撒沙律頭盤,上菜速度都算快,約五分鐘就上檯......沙律菜新鮮,配上早餐粟米片、芝士碎,很開胃。豬手上檯時已切好,很細心,我們都不用擔心如何落手,豬手配上醬汁很野味。紐西蘭羊鞍熟到剛剛好,不太鞋口,跟上三款醬汁跟餐甜品賣相一流檸檬茶
凱薩沙律

沙律菜新鮮,配上早餐粟米片、芝士碎,很開胃。

德國咸豬手

紐西蘭羊鞍

紐西蘭羊鞍熟到剛剛好,不太鞋口,跟上三款醬汁

跟餐甜品賣相一流

檸檬茶
2018-08-11
凱薩沙律
德國咸豬手
紐西蘭羊鞍
2018-08-10 114 浏览
忙碌咗成個星期終於放假 ,男友生日我揀左個地方食飯,難得假期揀左間特色餐廳(其實係我想食多d),揸車入黎打算過一個悠閒嘅星期六晚上。餐廳好悠閒既裝潢,簡約中帶雅緻好有庭園feel又好似巴里,總之就好似遠離左香港嘅範圍之中好鐘意呢間餐廳既氛圍, 令人覺得好輕鬆好似去左旅行勝地四圍既佈置都好綠林感覺~以花為題,好賞心悅目點左個前菜,大蝦沙律蝦鮮甜爽口彈牙,生果有菠蘿、芒果、桃都好新鮮,夠開胃主菜叫左個燒美國安格斯肉眼扒,賣相精緻,份量好多,塊扒好碟切,側邊望埋去差不多成3cm咁既厚度揀左七成熟,煎得好香,肉汁豐富,口感係果種入口即溶,一路咬時d肉汁浪下浪下,真係好正扒配埋個燒汁&芥末醬,其實經已可點可唔點個醬就咁食都好味道,因為塊扒已元勝左 ,實在係不吃不可之選。 另外個主菜係美國無菌黑豚豬配黑松露汁,份量又係好大大件煎得好香,咬落坎會咇肉汁出黎,口感好有嚼勁豚肉煎到好出好香,肉味好濃,配埋個醬汁好夾,配菜既薯蓉亦囗感綿滑。我發現呢殊既主菜都好大堆頭,最好點黎share食,唔係真係會食唔晒。飲品方面, 點咗杯藍蝶花梳打荔枝葡萄(左),酸酸甜甜好醒胃,飲完好fresh,係直達喉嚨爽歪歪既清爽

餐廳好悠閒既裝潢,簡約中帶雅緻

好有庭園feel又好似巴里,總之就好似遠離左香港嘅範圍之中

好鐘意呢間餐廳既氛圍, 令人覺得好輕鬆好似去左旅行勝地

四圍既佈置都好綠林感覺~以花為題,好賞心悅目

點左個前菜,大蝦沙律

蝦鮮甜爽口彈牙,生果有菠蘿、芒果、桃都好新鮮,夠開胃

另外個主菜係美國無菌黑豚豬配黑松露汁,份量又係好大大件
煎得好香,咬落坎會咇肉汁出黎,口感好有嚼勁

飲品方面, 點咗杯藍蝶花梳打荔枝葡萄(左),酸酸甜甜好醒胃,飲完好fresh,係直達喉嚨爽歪歪既清爽感,夠冰涼,夏日炎炎正好。

後者凍玫瑰冰糖雪梨(右),微甜適中,有花茶既香,大熱天時飲幾爽YY。

仲有甜品送~~椰汁紅豆糕,糕好札實,重椰汁味

廁所門口個牌"俊男" & "美女"好有趣(在下孤陋寡聞,第一次見到呢種牌)。
食物質素水準甚高,再加上餐廳位置景觀一流,每一處都有綠化同以為做主題既亭閣,好賞心悅目

呢殊廳環境好適合同情侶、朋友、家人飯傾下計,我地食完野都坐左成個鐘先閃人,無限時間

咁有個人風格&特色既店好值得幫襯~~有驚喜~~同男友過左個開心既週末,感覺好寫意。
题外话/补充资料: 好多食肆既廁所都衛生惡劣,但呢殊廁所好乾淨同爽,地下無濕無異味,門口個牌"俊男" & "美女"幾有趣。
2018-08-09 102 浏览
放假又唔想出城市同人迫,又想跟大人拖手仔,就揸架車出去遊吓車河四圍搵嘢食,D車友就叫我去大埔林村行吓話個邊有間餐廳幾有情調又坐得舒服,有D似以前嘅舊式西餐廳,所以就帶咗大人去食仲懶醒跟大人講今晚我話事。初初仲以為好偏遠,但如果識去林村就已經可以見到間餐廳,去到有室內同室外待應仲好細心問我哋想坐邊,我望咗一陣就決定坐室外因為我見到有戶外冷風機應該唔會太熱,餐廳仲細心到安排埋蚊香跟蚊怕水俾我哋,等我哋可以舒舒服服咁食餐飯,落order嘅時候仲好細心咁提醒我哋,餐應份量會偏大少少,建議我哋先叫部分,唔夠先再加單服務非常細心,咁我哋先叫份大蝦沙律同埋一份豬手再加2杯飲品。大蝦沙律賣相相當唔錯,面有凍蝦啦個蝦又甜又爽身下面全係時令生果仲係凍嘅,個豬手初初以為係脆卜卜個隻,原來係舊式方法去做嘅即係豬皮係煙煙靭靭又唔肥膩嘅,肉質又唔會鞋味道,食完依2個餸大人話飽喎,但就食得落甜品,所以就叫咗梳乎裡,依個甜品好鬆又唔會太甜仲有蛋香味食完餐飯大人仲讚我叻仔。

,咁我哋先叫份大蝦沙律同埋一份豬手再加2杯飲品。
好鬆又唔會太甜仲有蛋香味
食完餐飯大人仲讚我叻仔
2018-08-09 95 浏览
荷華庭鄰近林村,坦白說,平日來的話不太方便,但若於假日下午先去林村那邊逛逛,再來這間園林餐廳享用美食,整個行程便別有一番意思。吃飯前不妨在餐廳中庭的「園林」走走,是不錯的Photo Opportunity。烤牛小排: 美國Prime級牛小排,無論是肉香或是肉質也取得相當的平衡,十分優質,嚴選為其中一款重點推介。餐廳推薦七成熟 (medium well),牛肉仍帶微微粉嫩,稍稍滲透血水,鮮味十足,而肉質仍能保持一定幼嫩,肉汁澎湃,十分吸引。瑤柱雲腿炒飯 ($98): 簡單的炒飯盡顯其不簡單,無論從字面上或是圖片也感到稍微單調,可是實際味道卻能帶來驚喜。首先,炒飯粒粒分明,能完美地與雞蛋融合,成超美的黃金色炒飯;雲腿碎的咸香為此炒飯奠定了致勝的關鍵,在欠缺「肉」的情況下,也不失肉香,反而感覺惹味但不油膩;此外,萬般矜貴的瑤柱絲亦能提升整體味道,使其更為鮮香。焗雪山 ($168): 美味而又賞心悅目的甜品選擇,由於portion較大,可於三五知己一起享用。雪山也者即外層是由蛋白,鬆軟而富蛋白香,內裡是海綿強糕夾雲呢拿雪糕,搭配得不錯蠻有特色。享用前,店員會淋上適量rum酒然後點火燒香,形成這

焗雪山 ($168): 美味而又賞心悅目的甜品選擇,由於portion較大,可於三五知己一起享用。雪山也者即外層是由蛋白,鬆軟而富蛋白香,內裡是海綿強糕夾雲呢拿雪糕,搭配得不錯蠻有特色。享用前,店員會淋上適量rum酒然後點火燒香,形成這「火焰雪山」(當下絕對值得拍片放ig)。

泰國椰青 ($48): 是炎炎夏日的消暑解渴之選,椰青大大個,非常清甜!
2018-07-28
周六揸車往郊外踏青,黃昏時去到大埔林村許願樹,褪去煩吵人潮, 它仍不失恬靜美, 旁有幾間古廟。  走走下見到有一古樸的屋,大大的招牌寫住荷曄庭園景餐廳。一看環境立馬決定在這食晚飯, 無他環境一流, 好有巴里, 泰國風情, 還有不同風格的用餐點, 有戶外悠閒的外國餐廳茶座位feel、有小燈泡點綴的包廂間、有草棚頂的峇里小屋、戶外空地角伴有噴水池的荷花池好安詳好靚的環境。身處其中, 人好放鬆, 好有度假Mood。選了近荷花池的玻璃房, 先來個透心清甜的棷青, 好再推高我的放假情緒。 房間從裝飾及菜牌看得出設計者有下心思。細看餐牌原來是食西餐的地方, 點了個黑毛豬巴馬火腿凱撒沙律。從火腿的甘香來看該是存儲最少36個月的貨。蘑菇湯好creamy且菇味足與足料足味的龍蝦酥皮湯都同顯廚師的好手勢。芝士菇焗元貝,元貝成五蚊咁又厚肉,燒到芝士溶了但元貝剛熟鮮甜ㄡ不韌。而貝的鮮汁被墊底的菇吸哂,食落別有滋味。主菜點了法式羊架,表面塗了香草.蒜頭、芥末及麵包糠並焗至香氣噴鼻帶脆的薄皮。上菜時侍應還細意把羊架分切成件,好服務。羊肉焗得剛好不會過火,ㄡ不羊羶味,質稔多汁,仲伴有3款醬汁給我們點食。飯後已很飽但

飯後已很飽但又嘴饞,故點了客椰汁紅糕。  椰香、荳綿軟但糕的質有點QQ的不會太鬆散,總之值得試。

2018-07-27
2018-06-28 311 浏览
環境舒適,美道一般,服務OK叫咗6款1)炸美國生蠔卷 (冇影相同酒樓春卷外表一樣,美道正常蠔不會過熟)2)酥皮焗德國腸 (先炸腸再用酥皮圈腸焗)3)酥皮焗三文魚 (比想像中差)不是用三文魚柳是用有骨三文魚扒,不能連酥皮食,三文魚過熟,酥皮未能包全塊三文魚4)燒水牛城牛肋骨 (冇影相同平時其他地方食的差不多)5)芝士煙肉焗西蘭花 (醬汁多,外觀唔靚,芝士GOOD可拉到好長^^)6)黑松露海鮮焗飯 (雞蛋炒飯底,面頭再放海鮮:帶子,青口,蜆肉,蝦(蝦變味了不能吃,其他正常),黑松露未夠出味)星期三閒日冇人包場一樣OPENRICE 有訂位有九折  =免加一老闆在場FREE咗切餅費 多謝始終係郊區多蚊(好大隻)食飯中都會拍蚊
環境舒適,美道一般,服務OK叫咗6款

2)酥皮焗德國腸 (先炸腸再用酥皮圈腸焗)
4)燒水牛城牛肋骨 (冇影相同平時其他地方食的差不多)

星期三閒日冇人包場一樣

黑松露海鮮焗飯
2018-06-27
酥皮焗德國腸
2018-05-15 451 浏览
母親節去,門口寫信用卡機壞機,要俾cash。客人不多,好多吉檯。叫人無人,要service無service。叫菠蘿炒飯走蝦,來到仲有兩隻蝦。老公對蝦敏感,逼住叫多個咖喱雞飯。加完單,等咗一陣,個waiter話個白飯要加多$20,因為個咖喱雞係餸黎嘅個飯唔include。啊媽個三文魚扒非常唔新鮮,聞到腥味。全程感覺不良好,野食非常一般過一般。In my blacklist than in wishlist.
母親節去,門口寫信用卡機壞機,要俾cash。

客人不多,好多吉檯。

叫人無人,要service無service。

叫菠蘿炒飯走蝦,來到仲有兩隻蝦。

啊媽個三文魚扒非常唔新鮮,聞到腥味。

全程感覺不良好,野食非常一般過一般。

2018-05-13
這種餐廳不多,現在想揾間室外有花有草有水池既餐廳,浪漫d都不是易事。這間環境優美、都是一個溝女好地方。食物ok啦,呢d餐廳都係食環境架啦,價錢幾舊水啦,有少量車位,我個人滿意,下次會再去。
2018-04-08 620 浏览
去完慈山寺參觀,因為朋友推薦,特地帶媽媽去一試。價錢並不便宜,一個午餐,不包括飲料,150至200 左右一個人。我們分別點了一個鵝肝豬扒飯同一個黑松露燴海鮮意粉,跟海鮮湯。海鮮湯味道較淡,沒有甚麼特別。豬扒就非常salty, 要跟飯一齊食先可以減少重味道。意粉相對較味道偏淡。有雜菌,但感覺油膩。份量比一般茶餐廳大,但我較重質不重量。然後,問服務員可以將甜點轉飲料,就堅持要加錢。所以我連甜品都不用。我不會再來。
2018-04-08
2018-04-02 603 浏览
那天想去林村許願樹,所以先上網找找附近有沒有什麼餐廳,結果找到了荷曄,看食評也不錯,而且用OpenRice訂位有25分亞洲萬里通兼有9折優惠及送甜品,一於試試環境:魚池、室外庭園、室內餐廳,感覺寬敞,但裝潢帶點祖國feel食物:午餐點了套餐,頭盤有凱薩沙律及Parma ham蜜瓜,主菜西冷牛扒及黑毛豬扒套餐,兩款都煮得好好,肉質淋,味道不錯,配菜是忌廉薯仔,一問之下免費多送白飯一碗。甜品服務:還不錯,有禮

服務:還不錯,有禮
2018-03-31
用餐优惠
優惠券
  • 純種黑毛豬帶骨豬扒配焦糖蘋果
2018-03-07 593 浏览
踏入園內,有質素,有要求,有特式!一個開心愉快又豐富的晚餐,環境優雅,座位舒適,特別喜歡户外座椅,服務態度誠懇,還可預訂房間,私人喜慶的好選擇。一定會推介朋友,親友嘗菜。

2018-03-07
  • 酥皮龍蝦湯
2018-01-02 1048 浏览
說實在自己開車過來比較方便,若果選擇坐公交也可以但比較迂回。餐廳裏布置種滿各式花草植物的庭園,還有一池荷花呢,餐廳名字可能也是由此而來。菜單均以西餐為主,食材還是很新鮮,而且各道菜肴的醬汁十分美味對題,很是美味。值得推薦!!
2017-12-25 858 浏览
冬至改食西餐,預先訂了燒原隻牛仔膝、大蝦沙律及燒原條鷹倉魚。牛膝夠嫩滑、倉魚燒完都仲好彈牙。去到再加單要黑松露海膽焗虎蝦,虎蝦有手板咁大隻,足12寸長。再要多個紐西蘭羊鞍,八枝骨剛夠一家八人每人一枝。甜品係火炎雪山,而家出面餐廳都好難搵到。全晚食完個個捧著個肚走。全晚食物都在水準之上,問返侍應原來之前個大廚返番黎做。好在冬日天氣回暖,所以我地都選擇坐露天坐位,坐位隔離都有暖爐,所以都唔太凍。而我地都選擇早開餐,少d人食都食得舒服d。

全晚食物都在水準之上,問返侍應原來之前個大廚返番黎做。

2017-12-22
  • 燒原條鷹倉魚
  • 燒原隻荷蘭牛仔膝
2017-10-20 1273 浏览
朋友話要來食,我未去過就去見識吓,真係見面不如聞名算,點了紫河甜心二人餐($980):海蝦鮮果沙津:只有鮮果係食得,啲蝦完全冇蝦味酥皮焗龍蝦湯:飲唔出有龍蝦味燒焗日本黃金帆立貝:個汁幾好味,但隻帶子好乾、咬唔開,好難食~肉眼扒:不太新鮮、有筋煎羊架:已經算係食得~加 $20,轉心太軟,叫全個餐最好味咖啡,又係把鬼~上餐快到離唒譜,不如一次過上唒算啦~ 想早收工,不如索性關門時間改晚上九點吧~唔會再去,錢事小,浪費光陰事大!以環境作賣點,我認同是很適合偷情之用,但睇真啲,啲地方已頗陳舊、及荒涼~唯一優勢,自帶酒水免開瓶費,可惜,如果你要開車,就唔關你事(你唔好飲,同行友人飲囉~)坐交通工具,非常不方便,坐到入去,都冇心情食~ 😒

海蝦鮮果沙津:只有鮮果係食得,啲蝦完全冇蝦味

酥皮焗龍蝦湯:飲唔出有龍蝦味

肉眼扒:不太新鮮、有筋

煎羊架:已經算係食得~

加 $20,轉心太軟,叫全個餐最好味

咖啡,又係把鬼~

唔會再去,錢事小,浪費光陰事大!

2017-10-19