2018-04-20 684 浏览
睇一間細細間平平無奇但係啲嘢食好得! 午餐非常之抵食45元,仲有特飲! 豬手飯好好味同泰國味道一模一樣, 海南雞飯 好香, 完全唔係求其整, 我相信佢係抱住密食當三番呢個道理! 極力推薦好好食
2018-04-14 571 浏览
去到佐敦附近等待朋友時, 也未諗到食什麼 , 經過見到這一間, 翻看他的餐牌 , 價錢適中,我們好耐冇食過泰國菜 , 就決定食這一間 。一間食肆,廚師好重要 , 我相信這一家廚師一定係非常出色 ,員工也前來介紹菜式。我們叫咗魚,拼盤,炒飯,菜, 首先來拼盤, 我都掛住食,只影咗一幅相, 泰國菜。實在太嘢味。這餐也吃得開心。

2018-03-31
2018-02-08 625 浏览
之前有姊妹想來這餐廳試,而剛好我在openrice看到訂座可送生蝦刺身,所以便訂了這晚來試試。姊妹們來到到這餐廳,問及生蝦刺身,才知原來點套餐及點特價飯是不能送刺身。那麽我們想,其中一人單點飯又可以嗎?原來也不可以,需要我們全枱人都單點,才能有刺身。雖然有點點失望,因在openrice中,不覺得看到這附帶條件,不過食物也可以啦,服務也算不錯。我自己很怕辣,所以覺得這碟有點辣,但應該大部分人都覺不辣,哈哈~

,不過食物也可以啦,服務也算不錯。

我自己很怕辣,所以覺得這碟有點辣,但應該大部分人都覺不辣
,哈哈~
泰味馬拉盞西蘭花尤魚飯

2018-02-07
泰味馬拉盞西蘭花尤魚飯
2018-01-05 493 浏览
甜到嘔嘅泰式咖啡,同服務員講係咁嫁泰國係咁我開左咁耐,冇人投訴啲態度差到爆大聲無禮貌仲要每杯加3蚊,同我講3蚊比返我唔知以為3蚊可以買層樓,我喺度祝你生意興隆,唔好執笠,推廣你今時今日咁嘅服務同甜到糖尿病嘅泰式咖啡!
2018-01-01 425 浏览
團購餐飯或者河粉,送白蘿蔔瘦肉湯,份量足,連冷熱飲品,包加一,每人唔使五十蚊,抵食。小店只有一位大廚,一個阿嬸招呼。唔夠三十個座位,夠靜局。仲有每日一特價餐38蚊,何必幫襯連鎖快餐店呢?
2017-11-11 381 浏览
有個朋友喺澳洲返嚟,因為佢想食泰國菜,所以去呢間試吓!我哋五個人叫左六道菜!其中一道菜係因為提早訂咗而送的!鮮蝦刺身呢道刺身就係送嘅,非常鮮甜肥美!我估佢係人頭計的,所以你見到有五隻,非常貼心!泰式併盤併盤有甜酸鳳瓜,炸蝦餅,牛肉串燒同魚餅,蝦餅同魚餅都炸得幾香口,非常彈牙肥美但又不會油膩。牛肉先非常香,同鳳瓜老好爽好彈牙!青咖喱配泰式因為我個人好怕spicy,所以青咖喱真係啱啱好,加埋佢嘅泰式薄餅少對香又帶點脆,加埋青咖喱真係好夾。泰式炒椰菜苗不嬲都話我最中意食柳菜苗,所以佢泰國餐廳嘅菜我一定會揀椰菜苗,椰菜苗基本上咩煮法我都覺得好好食,因為椰菜苗爽口得來又唔會太硬,椰菜味好香,真係好想日日食!泰式海鮮炒粉絲炒粉絲又係另一樣我中意食既菜,紀念品非常入味,但一啲都唔會好油,而且粉絲咬落佢一點都硬,麵身岩岩好!啲海鮮又好新鮮,都係啖啖肉。泰式菠蘿炒飯呢個炒飯都好惹味,食到啲菠蘿粒好清爽,飯粒啱啱好,一啲都唔油膩!呢間餐廳好抵食,而且份量非常多,五個人來講其實都好夠食。埋單仲好平添!推薦!👍🏻

鮮蝦刺身

泰式併盤

青咖喱配泰式

泰式炒椰菜苗

泰式海鮮炒粉絲

泰式菠蘿炒飯

2017-09-22 352 浏览
今天下午原本好想去食泰國菜,剛剛在佐敦區,不如搜羅下那一間泰國菜好食,於是見到廟街有一間個餐廳門口,以為好有泰國特色,一於入去品嚐泰式肉碎煎蛋飯,因為這個菜式辣辣地又好味,尤其送白飯是非常匹配.....怎了這碟肉碎飯拎出來😱😱真是嚇了一跳😝😝啲豬肉好似完全冇炒過,味道非常差,這個飯係泰國非常普通😣😣這間餐廳連這個飯都做得不好😣真是大失所望
泰式肉碎煎蛋飯
2017-09-22
午餐
2017-08-21 337 浏览
好少會有餐廳令我一吃完就嬲到要寫食評,已經黎過好幾次,不知是否生意不佳轉左幾次手,今次見侍應都是生面口的,而且餐牌改了。公司在附近所以經常有機會黎,不過經此一次真的以後都不會來。叫4個set lunch,等左30分鐘後, 3個黎錯, 蝦金邊粉變了雞肉金邊粉, 紅咖哩變了綠咖哩,仲要發悔氣咁放低。味道方面大家一致諗為只是入得口,pad Thai完全不正宗,油油的,吃了一半就放棄了。另外餐廳貼上wechat pay 10% off, 當我問是否可用此優惠時無人搭到我究竟點用,好有可能貪香港無人用wechat pay. 以後都唔會再黎!

公司在附近所以經常有機會黎,不過經此一次真的以後都不會來。

以後都唔會再黎!

2017-08-21
2017-08-20 231 浏览
今天跟亲爱的游完泳在我家附近觅食,在几家餐厅纠结中,最终被这家餐厅MENU给吸引了。很地道的装饰,很照顾顾客感受的服务,更重点的当然还是超级美味的食物。依旧遵循我们点菜的惯例:蔬菜 主食 小食or荤菜。 海鲜椰子焗饭超浓椰香味,虾饼厚实弹牙,而且明显感觉到虾的真材实料,蟹肉蛋饼味道就一般,没吃到蟹味。还有个电视可以看。吃了一半隔壁桌来了个咖喱什么什么蟹,看上去赞的不得了,下次有机会也要试试。总体高评价,值得回头的好店。
:蔬菜 主食 小食or荤菜。 海鲜椰子焗饭超浓椰香味
,虾饼厚实弹牙

总体高评价,值得回头的好店。
海鲜椰子焗饭,虾饼,杂菜粉丝煲,蟹肉蛋饼
海鲜椰子焗饭,虾饼,杂菜粉丝煲,蟹肉蛋饼
  • 虾饼
  • 椰子海鲜焗饭
2017-08-02 198 浏览
帶屋企人第一次食泰國野,揀左樓下呢間。因為阿媽唔食辣,所以今次無得點冬蔭功,點左以下菜色:蒜蓉炒椰菜苗第一次食椰菜苗,估唔到咁濃味,好似食緊肉咁!椰菜苗原來唔係好嫰滑,似西蘭花,但係好有咬口,好香口。黄咖喱雞,配蒜蓉包香味好有層次,唔辣,雞都好嫰滑,份量好似少左d。蒜蓉包好大塊,要打包,搽左好多蒜蓉,美中不足係法包唔夠脆。椰青海鮮焗飯每粒飯都充滿椰青味!海鮮份量多,質素好。最緊要食得飽,應該都有三大碗飯。明爐烏頭都係第一次食,因為平時同朋友食多數會點大頭蝦。其實係有個酸湯浸住既烏頭鍋,湯底唔係太酸,可以當湯飲。魚肉唔滑,但都幾大條幾多肉,魚味幾濃郁。阿爸阿媽食慣靚魚,佢地就覺得一般啦。龍眼冰有半價就點左一杯,好多粒龍眼肉,味道清甜,落糖漿應該比較輕手。當晚客人唔多,店員知道阿爸阿媽第一次食泰國菜,都好比心機咁介紹有乜好食,又幫我地睇下條魚滾熟未,非常令人滿意。隔離枱點左咖喱蟹,一路食一路大叫好多膏,好想下次試下!

蒜蓉炒椰菜苗

黄咖喱雞,配蒜蓉包

椰青海鮮焗飯

明爐烏頭

龍眼冰

隔離枱點左咖喱蟹,一路食一路大叫好多膏,好想下次試下!

2017-05-08
2017-06-26 307 浏览
莎娃迪卡,今晚訂座與一班舊朋友聚會,一行八人。我們被安排到上層,環境寧靜,佈置簡單帶點殘舊。天時暑熱,先要點凍飲,當日龍眼冰、青檸梳打都有折扣,我點了龍眼冰,清甜解暑!我們點了很多食物!先來一個冬陰公湯,酸酸辣辣,內有蝦碌及蘑菇,十分足料及醒胃。菠蘿炒飯,賣相十分醒目,但味道一般,十分可惜。生菜包,味道很好,很惹味,生菜新鮮。生蝦刺身,新鮮,配泰式醬汁,蒜片、辣椒片、苦瓜片,有泰式風味。另外,咖啡點薄餅,亦是一個好搭配,香酥薄餅沾上濃濃咖喱
莎娃迪卡,今晚訂座與一班舊朋友聚會,一行八人。
我們被安排到上層,環境寧靜,佈置簡單帶點殘舊。
另外,咖啡點薄餅,亦是一個好搭配,香酥薄餅沾上濃濃咖喱
2017-06-26 425 浏览
約了幾個舊同事於佐敦午飯,大家不約而同想食泰國菜,舊同事B提議去間新開的泰式餐廳。走到門口,咦?這間店舖原本是一家西餐廳,沒到佐敦一陣子,店舖又換了。店舖裝修普普通通,放滿泰式裝飾品。以前西餐廳樓上一層都有座位,侍應說現在都有,還可包場開派對。海南雞飯配湯雞肉不算極度滑,但不得不讚配料醬汁。泰式辣汁酸酸辣辣好醒胃,適合悶熱天氣時吃。冬瓜湯則略為偏鹹。乾炒牛肉河 牛肉質素一般,但炒河炒得非常有鑊氣,差不多每條河粉都炒至微微燶邊,好惹味!一餐晏仔五十幾,性價比都算高。下次再來一定點炒粉麵!

海南雞飯配湯
雞肉不算極度滑,但不得不讚配料醬汁。
泰式辣汁酸酸辣辣好醒胃,適合悶熱天氣時吃。
冬瓜湯則略為偏鹹。

一餐晏仔五十幾,性價比都算高。下次再來一定點炒粉麵!

2017-06-18 253 浏览
7點半到達,大概 10分鐘後點菜。 點左兩杯凍青檸梳打, 一杯凍檸茶,生蝦, 炒通菜,小食拼盤, 黃咖哩雞, garlic  bread, 椰汁芒果糯米飯。點完菜發現有d唔對路, 枱枱客冇野食, 仲聽到隔離兩枱都話等左好耐都未有野食!我仲多口問隔離枱佢等左幾耐,佢話等左都有20分鐘, 重點係佢只係點左菠蘿炒飯同炒通菜! 大概10分鐘後我地d飲品到喇, 但係兩杯青檸梳打變左黃檸檬梳打! 個waiter話冇晒青檸,所以用左黃檸檬! 而杯凍檸檬茶就有陣怪味, 形容唔到係咩味! 20分鐘過後都仲未有野食到, 連生蝦唔駛煮都未有, 追問個wiater, 個waiter不斷講d單要排隊。。如果係忙, 排都唔係一個問題, 但成間舖只係得4 枱客, 點排都唔駛排咁耐啩! 跟住我同個waiter講,可以出左個甜品先, 因為我地都肚餓, 但最終都係冇出到!結果係等左over個半鐘先開始有野食!d野食仲要係好難食! 春卷嗅油益味, 串燒同蝦餅炸到乾晒! Menu上明明寫拼盤係拼青木瓜沙律 , 黎到係泰式鳳爪都算, d鳳爪一d味都冇!咖哩雞冇特別! Garlic bread唔脆! 椰汁芒果糯米飯唔係用椰汁整而
結果係等左over個半鐘先開始有野食!d野食仲要係好難食! 春卷嗅油益味, 串燒同蝦餅炸到乾晒! Menu上明明寫拼盤係拼青木瓜沙律 , 黎到係泰式鳳爪都算, d鳳爪一d味都冇!咖哩雞冇特別! Garlic bread唔脆! 椰汁芒果糯米飯唔係用椰汁整而係用煉奶整嘅, 甜到漏!最好食都係個生蝦同通菜!
呢間野, 可一不可再!
呀!唔係呀! 應該係不可一不可再呀!
2017-05-31 173 浏览
A Thai restaurant with good quality of food and reasonable price. There are not many staff here, so it's a bit hard to find someone to serve you.Prawn sashimi is one of the dishes that can represent Thai food. The prawn sashimi is fresh, and it is best to eat after dipping the sweet and sour chili sauce.Besides the prawn sashimi as a must-order dish in a Thai restaurant, I also recommend their chicken yellow curry with Indian naan bread, and flat noodles topped with pork. The curry is not too sp
Prawn sashimi

Yellow curry with chicken

The curry is not too spicy, the curry flavour is rich, and it's best served with Indian naan bread.
Flat noodles topped with pork

The flat noodles topped with pork comes in big portion, there are lots of vegetables and pork inside.
coconut water
2017-05-30
Prawn sashimi
Yellow curry with chicken
Flat noodles topped with pork
coconut water
2017-05-15 132 浏览
哎呀,食評太遲寫,寫唔到好details...但好既一定要讚!而且可以經openrice訂枱,真係好方便~~泰國菜我鍾意食,所以成日都食!整體感覺樣樣都好好食,鑊氣夠,而且份量足,價錢唔貴,座位唔多,但係都好舒適,一定會再黎!記得叫左:飛天通菜,生菜包,菠蘿炒飯,小食拼盤,一人一隻椰青,大家一齊嘆椰青,感覺好好!!今次無叫到,但成日見其他枱叫個原隻椰青炒飯,一出菜已經好eye-catching,好似好好味咁,下次可以試下!!
泰國菜我鍾意食,所以成日都食!

2017-04-11