2013-06-27 46 浏览
花園餐廳就食得多....莎樂美就第一次試...仲記得當日好大雨...係千色落巴士行左好一陣先搵到...入到去地下個層FULL左...要再上一層...其實去到已經詔左LUNCH時間...但都坐滿左8成....餐廳佈置好70 80 年代....氣氛唔錯....LUNCH選擇都唔少...一埸去到TARGET ON 鐵板餐....價錢絕對大眾化....周打魚湯湯夠熱又夠哂濃...配個牛油餐包特別好味...豬排鐵板餐豬排唔係薄薄一塊....而係2塊並且好厚肉....口感食落知道唔係平價貨...應該係中檔貨....唔重雪肉味而且唔"諧"口....完全滿意!!!雜排加海皇蝦雜排係豬排同牛排....一樣係2塊大大塊....有蝦又有腸仔同火腿伴碟....貴少少但食落就知好抵食....食到飽一飽再上埋個雪糕....除左滿足都係滿足....抱住個肚咁走....
花園餐廳就食得多....莎樂美就第一次試...
仲記得當日好大雨...係千色落巴士行左好一陣先搵到...
入到去地下個層FULL左...要再上一層...

其實去到已經詔左LUNCH時間...但都坐滿左8成....
餐廳佈置好70 80 年代....氣氛唔錯....

價錢絕對大眾化....

周打魚湯
湯夠熱又夠哂濃...配個牛油餐包特別好味...

豬排鐵板餐
豬排唔係薄薄一塊....而係2塊並且好厚肉....
口感食落知道唔係平價貨...應該係中檔貨....
唔重雪肉味而且唔"諧"口....完全滿意!!!

雜排加海皇蝦
雜排係豬排同牛排....一樣係2塊大大塊....
有蝦又有腸仔同火腿伴碟....
貴少少但食落就知好抵食....

食到飽一飽再上埋個雪糕....
除左滿足都係滿足....
抱住個肚咁走....

7點幾,門口有6個人排緊。因為我得2個人,好易有位,等左5分鐘。味道方面:2個人都叫雜扒。一開始上湯,我叫周打魚湯,FD叫紅湯。周打魚湯重味,唔錯! 但個湯得片餅乾,冇咩料,個湯真係得個''飲''字。紅湯得個''辣''字,冇咩特別,好差!之後上餐包&牛油,個包少少暖,正正常常,普普通通,OK的。之後上雜扒,好大份,個扒OK厚。但侍應落汁好手緊,1個汁落2個雜扒,汁完全唔夠!個扒食落去唔似普通Cheap野,但唔算十分好,OK的。我FD叫飯,我叫意粉。D飯好cheap,唔多OK。意粉有茄味,十分好!但份量十分少。我叫左奶茶,奶茶好差,D茶唔靚,又冇奶味,好差!雪糕正正常常,應該唔係自家制,似牛奶公司D雪糕。總結味道方面,亮點不多,唔多覺得佢係得獎店舖! 所以味道比2分。環境方面:地下有垃圾,牆身滿佈油漬,店內煙霧迷漫(油煙),冇抽風系統???? 我全程好唔舒服,所以只能比1分。服務方面:侍應十問9唔應。有電話響又唔聽,個大叔(似店內Boss)重係度大叫話好煩,D人次次都問幾點收舖,所以唔聽。嘩!咩服務?所以我只可比1分。衛生方面:冇咩特別問題,比3分。抵食方面:小弟只是個學生,所以有以下想

味道方面:
2個人都叫雜扒。

一開始上湯,我叫周打魚湯,FD叫紅湯。
周打魚湯重味,唔錯!
但個湯得片餅乾,冇咩料,個湯真係得個''飲''字

紅湯得個''辣''字,冇咩特別,好差!

之後上餐包&牛油,個包少少暖,正正常常,普普通通,OK的。

個扒食落去唔似普通Cheap野,但唔算十分好,OK的。

我FD叫飯,我叫意粉。D飯好cheap,唔多OK。
意粉有茄味,十分好!
但份量十分少。

我叫左奶茶,奶茶好差,D茶唔靚,又冇奶味,好差!

雪糕正正常常,應該唔係自家制,似牛奶公司D雪糕。

總結味道方面,亮點不多,唔多覺得佢係得獎店舖!
所以味道比2分。

環境方面:

我全程好唔舒服,所以只能比1分。

服務方面:
咩服務?所以我只可比1分。

衛生方面:
冇咩特別問題,比3分。

抵食方面:
小弟只是個學生,所以有以下想法。
1.如果你比百幾蚊,目的係食飽飽,都OK抵食,我會比4分。
2.但如果你好似我一樣,唔係只為食飽飽,係想食好野,我只能比2分,因為真係唔值。

總結一句:
冇下次。

2013-06-14
  • 意粉
  • 周打魚湯
2013-06-23 39 浏览
黎過莎樂美好多次了,每次必食一定係佢的雜扒餐,一個鐵板有齊牛扒雞扒豬扒雞翼同腸仔,的確抵食又大件。今次依然保持舊有作風,牛扒依舊又硬又老,雞扒豬扒較ok。一開始問侍應阿姐有冇得揀醬汁,佢話有,我問佢有咩汁可揀?點知阿姐不耐煩咁話:我地lee度只有一種橙色既汁,冇其他!完全九唔搭八的回答!雖然這是一間老字號食店,在荃灣亦很出名,但這幾年明顯侍應的服務態度愈來愈差,好似趕客咁。其實荃灣區食店臨立,新店不斷,也不見得一定非此店不可,如果每次排咁耐隊又要受氣,我會情願比多點錢去其他服務好又美味的店。此次之後,如非必要都不會再幫襯,唔想食個飯都影響自己心情。
今次依然保持舊有作風,牛扒依舊又硬又老,雞扒豬扒較ok。
此次之後,如非必要都不會再幫襯,唔想食個飯都影響自己心情。
2013-06-22
2013-05-11 24 浏览
之前見到呢間餐廳一路都有唔錯既食評, 所以一直想試下, 奈何見佢成日門口都排晒長龍, 自己又費事等位, 所以一路都未試過。咁諗住趁住母親節就帶埋阿媽試下啦, 點知咁就中伏。由於我地六點半就去到, 所以唔使等位。 首先間野都已經迫夾架喇, 坐落都唔係太舒服。我地每人點左佢個母親節餐, 頭盤有沙律、穌皮湯, 主菜係燒帆立貝配牛柳(我地轉左配雞排, 因唔食牛), 之後有餐茶同雪糕做甜品。沙律一般啦, 不過不失。最令我唔滿意既地方係佢既穌皮湯同主菜。 穌皮湯係唔熱既, 附送既麵包仲硬過石頭;主菜燒帆立貝配雞排唔用鐵板上用碟上, 點知又係凍既, 用料又食得出唔係新鮮, 叧外order 既飯又係唔熱, 總之成餐可以用難食黎形容!!!! 我都知可能節日關係係會影響食物質素, 但試問一間有質素既餐廳又點會容忍到自己拎呢d唔熱既食物去招呼客人呢, 佢又點對得住冒雨係出面排隊既食客呢?仲有, 我地頭盤都未食完, 佢已經好急咁上埋主菜同黎埋餐茶, 想我地快d食完等佢比枱下個既心昭然若揭。呢點我可以體諒, 但唔該佢真係要檢討下食物質素, 我睇唔出佢對客人有任何誠意。所以我同阿媽都話, 呢間野只此一次。

由於我地六點半就去到, 所以唔使等位。

2013-05-11
庆祝纪念
母亲节
2013-04-16 48 浏览
我有個網友都好鐘恴周圍食嘢的, 所以大家好多共同話題, 去荃灣就問下佢有咩好介紹, 佢就介紹莎樂美餐廳比我, 話這間扒好抵,咪同朋友荃灣做完facial就去試下!果然樓下好多人等喎........排到樓下門口, 好彩朋友排隊先...................否則唔知等到幾多點................我哋叫咗個西冷牛扒, 等咗一陣就上了, d黑椒汁幾好味, 我哋本來都幾滿意自己做扒, 但後來見到隔離枱的雜扒仲得, 價錢仲比我哋平, 蝕咗添, 所以我同朋友決定下次一定要叫雜扒^^

2012-09-22
2013-03-26 26 浏览
7點到,好好彩唔使等位今次坐樓上,有D迫,但唔緊要啦,又唔係食個環境洋蔥豬扒意粉餐跟埋麵包,湯,甜品同野飲麵包仲係暖的,搽埋牛油,好好味湯都叫過得去啦意粉好淋,一D都唔彈牙,仲要斷開好細條,唔好食~個豬扒OK啦,冇咩特別,好大的兩塊豬扒,最後食唔晒要拎走串燒蝦豬仔脾扒餐豬仔脾扒的肉質好特別WOR,好彈牙,一D都唔UN WOR!!正串燒蝦係冇味的>.<甜品係CHOCOLATE ICECREAM上面加D細細粒的棉花糖個ICE CREAM本身係好味的,但D棉花糖雪到硬晒,要扣分啦總括:好抵食,份量好大,扒的味道都OK但服務真係麻麻地啦
7點到,好好彩唔使等位
今次坐樓上,有D迫,但唔緊要啦,又唔係食個環境
洋蔥豬扒意粉餐跟埋麵包,湯,甜品同野飲
麵包仲係暖的,搽埋牛油,好好味
湯都叫過得去啦
意粉好淋,一D都唔彈牙,仲要斷開好細條,唔好食~
個豬扒OK啦,冇咩特別,好大的兩塊豬扒,最後食唔晒要拎走
串燒蝦豬仔脾扒餐
串燒蝦係冇味的>.<

總括:好抵食,份量好大,扒的味道都OK
但服務真係麻麻地啦

2013-03-07
我平時就唔系好食扒餐o既,但系男朋友講左成年話帶我黎,今日又咁岩去問荃灣,就黎左哩間野到食好好彩,今日唔駛等位一入到去就覺得好暗-_- 情調?我又覺得唔似,總之我個人唔太鍾意揀野食...揀左1陣,最後我地叫左鐵板A同鐵皮E..之後1個加飯1個加意粉,1個要紅湯另1個周打魚湯好快就有湯來了主菜來了,侍應會比塊餐巾我地遮住以免比汁彈到:真系多到有少少後悔加左飯同意少呀我地 d雞扒真系大大件,又好味豬扒就有少少硬硬地之後原來差唔多食完先發現有d薯條系底haha 食到好飽好飽之後,點鐵板餐是有雪糕甜品-朱古力雪糕
我平時就唔系好食扒餐o既,但系男朋友講左成年話帶我黎,

今日又咁岩去問荃灣,就黎左哩間野到食

好好彩,今日唔駛等位

揀野食...

好快就有湯來了
主菜來了,侍應會比塊餐巾我地遮住以免比汁彈到
真系多到有少少後悔加左飯同意少呀我地

d雞扒真系大大件,又好味

豬扒就有少少硬硬地

之後原來差唔多食完先發現有d薯條系底haha

食到好飽好飽之後,點鐵板餐是有雪糕甜品-朱古力雪糕
题外话/补充资料: 要收取加一服務費
2013-02-13
  • 周打魚湯
2013-02-02 65 浏览
2-2-2013(六)是日下午 3:30,一個人去了「莎樂美餐廳」吃下午茶。莎樂美餐廳歷史悠久,在荃灣區內薄有名氣,有不少區外的食客,逢六、日專程來這兒「朝聖」。我點了一客焗拿破崙通粉及一杯雜果賓治。 焗拿破崙通粉:整碟只有賣相較好,味道、口感則頗差!茨汁很忌廉狀似的,很稀... 通粉的質地很硬身,完全沒有爽口感,他們可能把通粉煮熟後,放涼了很久才拿去焗,以致出現硬的咬感;內有雞肉,但肥的部分多於肉的部分,而且質地也很硬身。 雜果賓治:感覺帶有少許酒味似的 雜果沉在杯底,數量很少,只有三粒,全杯只有給我冰凍的感覺,並沒其他。 賓治是把幾種飲料混合一起而成的飲品,混合的味道,也是混合的心情,喝完後,我的心情就是很失望呢!
2-2-2013(六)

是日下午 3:30,一個人去了「莎樂美餐廳」吃下午茶。
我點了一客焗拿破崙通粉及一杯雜果賓治。

雜果賓治:感覺帶有少許酒味似的
题外话/补充资料: 加一服務收費。
2013-02-02
2013-01-16 39 浏览
當天係假日,我地3pm去到餐廳~tea set款式多數以小食為主,有6款意粉,飯選擇~我地坐2/F,不過只有1個staff service.....實在缺乏人手,見佢勁忙....我地坐低之後只係比3杯水,連menu都忙到未比.......送紅豆冰tim呀,真係好抵~我選左1份緬甸炒飯 $25不過等左好耐先到,可能無乜人叫呢款啦...係咖哩汁炒飯~有普通的雜菜粒,蝦,洋蔥也沒有...成本都幾抵~食落幾干身~蝦有屎...... 以為細細碟食唔飽,點知食完都好飽呢...餐飲紅豆冰~雪糕球係士多啤梨味~走了冰真係好好多~無乜椰汁味可言..紅豆干身..唔會太sweet~質素一般,比6分~
送紅豆冰tim呀,真係好抵~我選左1份
緬甸炒飯 $25
以為細細碟食唔飽,點知食完都好飽呢...

餐飲
紅豆冰~
题外话/补充资料: 加1服務費,埋單時連個收銀碟仔都無比...家人不太爽的是卡位又細又迫..... 我見到廚房有部lift可以禁個制,將d食物運到樓下1/F果層,,真有趣~
2012-12-08 18 浏览
我知道呢間餐廳好多人去食,由於怕等位,所以同朋友早一點去食午餐,大約12:15就到左喇,完全唔洗等位,上去2樓既卡位坐我同朋友都揀左食扒餐,佢食日本帶子拼雞扒,而我就係薄牛柳餐,餐湯揀左周打魚湯,我地2個人加左3蚊share食一碟意粉落左order之後,餐湯即刻送上,仲有餐包&牛油個湯係無味的,湯入面有幾舊魚肉,仲送埋塊餅俾你食,飲左幾啖就放棄左喇,堅無味餐包送黎既時候係微暖,普普通通啦等左5分鐘,主菜黎啦!扒餐係用鐵板上既,鐵板都幾熱,啲汁倒落去有渣渣聲,侍應會俾塊布你擋住啲汁,免得噴到件衫份量真係超多我同朋友share食一個餐都得,不過最好加個飯,會飽啲我個薄牛扒有黑椒粒,所以係微辣至於個意粉。。。好難食,個意粉係橙紅色既,我地以為係茄汁,點知味道十分奇怪,係有薄荷味的食到咁上下,會有侍應走埋黎問你要咩餐飲,我嗌左熱華田,朋友嗌左熱奶茶,味道正常最後就係甜品雪糕!本身唔記得有甜品,係有侍應自動自覺拎俾你的,同風月堂既service有啲似,我覺得服務算係唔錯,始終啲侍應要走圍走睇下邊啲客未齊order朋友話普遍啲食物都好普通,只係份量超多,最好食既竟然係雪糕其實我都認同佢既講法我諗我
午餐餐牌2
午餐餐牌1
落左order之後,餐湯即刻送上,仲有餐包&牛油

餐包送黎既時候係微暖,普普通通啦
等左5分鐘,主菜黎啦!
帶子拼雞扒
薄牛扒
份量真係超多
我同朋友share食一個餐都得,不過最好加個飯,會飽啲
我個薄牛扒有黑椒粒,所以係微辣
有薄荷味既意粉

朋友話普遍啲食物都好普通,只係份量超多,最好食既竟然係雪糕
其實我都認同佢既講法

我諗我會再食多次,試下其他餐例如焗飯
2012-12-08
2012-12-08 67 浏览
專登搭車黎荃灣食的,七點半左右去到,以為要等好耐..入到去係條樓梯排隊.. 排左十分鐘左右就有得食被安排到坐打橫望住街既枱.. 張枱係格硬加落去既 頂住隻腳 而且左右都係雜物(有空氣清新機、紙皮、膠袋、一疊布等等= =)食物方面.. 叫左一個什排餐同一個紐約西冷牛排食之前送來餐湯..白湯裡無里頭有塊梳打餅係到 好奇怪戲玉到了很巨型成塊碟咁大之前睇其他食評見次前有人叫7成變左全熟..好彩今次無遇到咁既情況最後送上雪糕埋單$240左右總結:不錯雖然肉的味道被黑椒汁蓋過了但肉既質地唔錯 好易咬 無筋而且侍應係咁多人既一日之下 服務人態度仲好好
專登搭車黎荃灣食的,
七點半左右去到,以為要等好耐..
入到去係條樓梯排隊.. 排左十分鐘左右就有得食
被安排到坐打橫望住街既枱.. 張枱係格硬加落去既 頂住隻腳
而且左右都係雜物
(有空氣清新機、紙皮、膠袋、一疊布等等= =)
到處雜貨= =
食物方面.. 叫左一個什排餐同一個紐約西冷牛排

食之前送來餐湯..
白湯裡無里頭有塊梳打餅係到 好奇怪

戲玉到了
什排
很巨型
紐約西冷牛排
成塊碟咁大
7成熟
之前睇其他食評見次前有人叫7成變左全熟..
好彩今次無遇到咁既情況

7成熟
雪糕
(非会员)
2012-10-24 10 浏览
上一次食既係午餐 ,覺得都可以 所以介紹左比好多朋友try,不過今次係同幾個朋友同行 食晚餐,今次明顯地見到伙計很友善 很快速 ,和很有耐性同留心聽,佳因我位朋友遲遲未簡定...這是很值得一讚!我叫既係new york 西冷牛排套餐 7分熟,本身我不抱太大期望,到左之後, 倒上肉汁 牛排价開後,很容易介開 不會有"um" 既feeling,內裡肉有紅紅的,食落口都ok中間我見到對女 一而再再而三要求 到樓上果層坐,但d伙計話佢知 未到時間係唔開放的.當時下層有位的,佢地都不願坐 仲要發老p仲要話個男伙計 ,人地打份工姐,使唔使咁??再姐 人地都要跟足規矩做野,唔應該作為食客就可以咁做食野同時要尊重人 先有品,
不過今次係同幾個朋友同行 食晚餐,

今次明顯地見到伙計很友善 很快速 ,和很有耐性同留心聽,
佳因我位朋友遲遲未簡定...
這是很值得一讚!

到左之後, 倒上肉汁
牛排价開後,很容易介開 不會有"um" 既feeling,
內裡肉有紅紅的,食落口都ok

中間我見到對女 一而再再而三要求 到樓上果層坐,
但d伙計話佢知 未到時間係唔開放的.
當時下層有位的,佢地都不願坐 仲要發老p
仲要話個男伙計 ,

人地打份工姐,使唔使咁??
再姐 人地都要跟足規矩做野,
唔應該作為食客就可以咁做
食野同時要尊重人 先有品,
2012-10-17 31 浏览
又係食午餐,有時都鍾意去莎樂美食下扒佢d扒真係唔錯,d肉處理得幾好,唔韌,有肉味同埋個餐真係好夠份量$48左右,2個扒夠3個人食第一次去唔知頭唔知路加左三蚊叫埋個意粉,真係食唔落(而家去都好多時唔頂餐飽,雖然好鍾意食牛油飽,不過無計啦....)不過最可惜係佢個什扒無我最愛既牛肉佢d牛肉幾好架雖然唔係靚牛但整得有肉味又唔乾還好可以同朋友夾,一人叫一樣咁啦食完餐仲有雪糕食,正但係午餐時間就好多人等尤其係好多學生哥所以真係要遇好時間去啦~
又係食午餐,有時都鍾意去莎樂美食下扒

佢d扒真係唔錯,
d肉處理得幾好,唔韌,有肉味
同埋個餐真係好夠份量
$48左右,2個扒夠3個人食
第一次去唔知頭唔知路

不過最可惜係佢個什扒無我最愛既牛肉
佢d牛肉幾好架
雖然唔係靚牛
但整得有肉味又唔乾
還好可以同朋友夾,一人叫一樣咁啦

食完餐仲有雪糕食,正

但係午餐時間就好多人等
尤其係好多學生哥
所以真係要遇好時間去啦~
  • 羅宋湯
2012-09-29 24 浏览
叫了兩個餐,一份是牛扒,另一份是雜扒,牛扒肉質粗且老,得過大份,但完全沒有牛味,間直食緊枱布,份雜扒等了半小時有多才上湯,d蝦一d都唔新鮮,豬扒無豬味,總之呢間餐廳九個字可形容:服務差、食物差、環境差,呢世一定唔會再去
  • 沒有
2012-09-07 54 浏览
當日去到過左2:30有tea set~(星期一至五) 2-6pm~ 另加1 service fee~餐廳內幾有情調,昏昏暗暗的~黑色格調,waiter制服看來也很pro咁~menu也頗高級,皮製的~連餐巾的logo也很特別,sharp!!我地落order之後先扲杯水俾我地~我order 焗拿破崙通粉 $25深知以往咁多次order「拿破崙」款式的都係茄汁,今次都唔例外~need to 等耐少少~10min左右都唔算內~點知上菜竟是忌廉汁 不過我order前又無問清楚..too sad............我當日仲要 胃不適,唯有死頂.......難度不吃嗎?? 幸好個汁唔算好杰身,都幾有水準~唔似一般茶餐廳勁cream狀的...淡淡的cream味~棒~每粒通粉也幾爽口,口感一致~附少許芝士粉,很足料~附切粒西芹,南瓜粒,滑雞切粒,洋蔥粒,紅蘿蔔~都幾多料~每啖也很滋味,好飽~個餐跟雪糕紅豆冰~係士多啤梨味,但係好鬼大粒冰下次1定要叫走冰.......味道ok~
擺設good
環境有情調
tea set menu
連餐巾的logo也很特別,sharp!!
餐巾
桌上擺設
我地落order之後先扲杯水俾我地~我order
焗拿破崙通粉 $25
焗拿破崙通粉 ,竟然不是鮮茄汁?
通粉細細粒,好多汁~

個餐跟
雪糕紅豆冰~
雪糕紅豆冰,很少見係士多啤梨雪糕~
係士多啤梨味,但係好鬼大粒冰
下次1定要叫走冰.......味道ok~
熱檸茶~
题外话/补充资料: 有很多人也叫鐵板餐,下次1於試下~
$27.5 (下午茶)
雪糕紅豆冰,很少見係士多啤梨雪糕~
熱檸茶~
通粉細細粒,好多汁~