2014-07-02 2160 浏览
幾年冇食過莎樂美嚕~最近見到朋友仔Post FB食莎樂美~抽起條筋又想去食下~是日7.1假期人多~但唔駛點排隊~約5分鐘有位~2樓感覺好迫~2位加枱於卡位旁邊~位置的另一邊有個風扇吹正個頭~好差~正當我想出聲~侍應阿姐早我一步講:係咪吹住個頭呀?幫你熄咗佢啦!算~早知呢間野齋好吃~環境唔好太大要求~食飽就走~點咗~羅宋湯~味濃足料~可惜有d辣~湯接受唔到咁辣~鐵板牛柳黑椒汁~牛柳份量適中~肉質夠淋~汁濃~好味鐵板羊架黑椒汁~羊架有3件~份量理應剛好~可惜太肥~去除肥膏所剩無幾~冇羊味~差~唔會再試~甜品~朱古力雪糕~👍
點咗~
羅宋湯~味濃足料~可惜有d辣~湯接受唔到咁辣~

鐵板牛柳黑椒汁~牛柳份量適中~肉質夠淋~汁濃~好味

甜品~朱古力雪糕~👍
2014-07-01
  • 鐵板餐
  • 雪糕
  • 牛柳
2014-07-01 1701 浏览
羅宋湯都幾足料 辣辣地 夠熱 唔錯 餐包都暖暖地 如果再熱啲更好  主菜 鐵板 好大份 但味道真係麻麻地我地要左帶子雞扒 同什扒雞扒有陣唔識講嘅怪味😑😑什扒 普通 但咁嘅價錢算係咁啦 餐飲 凍檸茶 凍奶茶 特別講講凍檸茶 好得意嘅味道係唔同岀面嘅但係係好飲嘅 最後勁讚個朱古力雪糕 有朱古力粒架好好食丫👍👍👍👍
羅宋湯都幾足料 辣辣地 夠熱 唔錯
2014-07-01
  • 雪糕
  • 羅宋湯
2014-06-27 1602 浏览
閒日7點左右去到,唔洗排隊落完order好快就比到湯同包我地,可惜包已經凍咗分別叫咗鐵板t骨扒同雜扒叫5成熟,但出到黎7成以上,肉質太淋雜扒睇落好吸引,但味道麻麻,雞翼完全唔熱可能因為太急出比客人,所以整得未夠熱已經拎出黎,無咗鐵板既感覺 最後食埋個朱古力雪糕,加咗杏仁碎幾好食以百令蚊一個餐,份量甘多,的確扺食
閒日7點左右去到,唔洗排隊
落完order好快就比到湯同包我地,可惜包已經凍咗

分別叫咗鐵板t骨扒同雜扒

叫5成熟,但出到黎7成以上,肉質太淋

雜扒睇落好吸引,但味道麻麻,雞翼完全唔熱

最後食埋個朱古力雪糕,加咗杏仁碎幾好食

以百令蚊一個餐,份量甘多,的確扺食

2014-05-05 3093 浏览
晚上六點多去到,不用等位,即入環境就是老店的格局, 還有一陣怪味...我和老公點了一份鐵板西冷牛扒SET, 一份鐵板羊架SET點完餐很快便端上周打魚忌廉湯和餐包, 味道不錯之後來到的鐵板羊架, 雖然灑上黑椒汁時都沙沙聲作響, 看似很熱辣辣, 但羊架不是太熱(只是暖, 這點很失望), 鐵板西冷牛扒卻是真正的熱辣辣, 所以對比十分明顯。只能說最後的雪糕是最美味的!老店都只是吃回憶, 吃懷舊, 不用特意排隊或節日才幫襯就比較好。
晚上六點多去到,不用等位,即入
環境就是老店的格局, 還有一陣怪味...

我和老公點了一份鐵板西冷牛扒SET, 一份鐵板羊架SET

點完餐很快便端上周打魚忌廉湯和餐包, 味道不錯

只能說最後的雪糕是最美味的!

2014-05-04
2014-05-04 2856 浏览
今日同屋人去莎樂美食野服務態度真係好差食物就OKAY 味道唔錯 今日叫左個黑椒牛柳7成熟但仲係好生雜扖餐都OKAY 好大份黎既速度都算快只係對果到啲員工既服務態度感到失望
今日同屋人去莎樂美食野
只係對果到啲員工既服務態度感到失望
2014-05-22
2014-04-17 3204 浏览
2014-04-06 3230 浏览
琴日上堂既關係要去荃灣,同朋友食左依個莎樂美餐廳,佢懷舊式裝修,果然夠特別,食完之後都覺得非常回味,佢個裝修都係我去呢間餐廳嘅主要原因,佢係好似70年代昸扒房 現在有咁樣裝修既扒房,已經係買少見少,一去到就叫左一個肉眼扒,朋友叫左一份雜扒,我個個雖然唔算話好食, 不過起碼肉質都幾好唔會太 un, 配埋黑椒汁既肉眼扒,竟然非常惹味,唔錯既, 而朋友既雜扒就非常之大件,不過佢全部都食得哂,我諗都應該非常之好味。 至於服務方面,都唔會太有任何服務態度,不過唔係差個種,我就比較種意依種感覺,不過兩人一共只係食左200多,其實真係好抵食,同埋幾舒服,最開心既就有雪糕做甜品,令到呢餐有個Happy Ending唔錯唔錯
2014-03-30 3160 浏览
第三度光臨人氣舊式扒房牛扒餐配洋蔥圈 三成熟第一次試三成熟 唔會有出哂血的情況而且牛肉的質感狠不錯值得一試!!鐵板牛柳餐 五成熟有兩塊狠大舊的牛柳牛柳的質感好有肉感真係好好味 正啊!!豬古力碎果仁雪糕有足夠的果仁同埋豬古力碎還是會有用凍的杯子來放雪糕這樣可以減慢雪糕快溶化的時間good!!
第三度光臨人氣舊式扒房
值得一試!!
鐵板牛柳餐 五成熟
有兩塊狠大舊的牛柳
牛柳的質感好有肉感
真係好好味 正啊!!
豬古力碎果仁雪糕
2014-03-15
牛扒餐
羅宋湯
2014-01-22 4043 浏览
是日晚餐,莎樂美對上一次食係上年既情人節同男朋友仔食。事隔都成年了,忽然想起它,再一次來臨。其實莎樂美我大大話話都食過超十次以上,吾係話好常去,但我頗喜歡這間滿有港式風格既餐廳,喜歡職員的勤快活力!價錢係呢幾年加得吾算太驚嚇~晚餐都會特定推出2款係比較優惠,大概70中位左右。其他套餐就大概百頭至百中。講番食物啦……今次我叫左個T骨全熟跟意粉,男朋友仔就叫左個set b餐牛柳粒全熟餐包上枱微温配牛油讚*羅宋湯保持水準。可惜男朋友仔叫的周打湯,生粉落得太多好粉。佢飲左幾啖就放棄左~到主角兩扒出場喇!t骨好大份,係我次次泥實既首選,味道都是一慣水準啦,反而牛柳粒令我倆都好意外無諗過佢甘大粒都可以甘軟腍,有黑椒做小小調味係肉度,以70幾蚊食呢個餐來講,真係非常價比性高。再加上我都係叫全熟嫁。叫套餐仲有雪糕食,都幾鐘意佢入面有啲朱古力粒
是日晚餐,莎樂美

餐包上枱微温配牛油

。叫套餐仲有雪糕食,都幾鐘意佢入面有啲朱古力粒
2014-01-21
  • 牛柳粒
2014-01-02 3233 浏览
之前去過因為門口排長龍,無食到,今次特登5點半就去食我地叫左什扒餐同西冷扒餐,個什扒餐好大份,但其實味道無咩特別,唔難食咁囉,d牛比較多渣,小朋友就食唔到啦,大人都ok既,個西冷都好大好厚身,食哂係好飽,但nothing special,試左一次就算。比較開心有雪糕做甜品,令到呢餐有個Happy Ending
之前去過因為門口排長龍,無食到,今次特登5點半就去食

比較開心有雪糕做甜品,令到呢餐有個Happy Ending

2013-12-21 2712 浏览
平時行過,好多人等位,成日都想試,今晚唔知點解無乜人,卒之都試到,不過其實好一般,同花園餐廳無乜分別。一入門口,就好大煙,因為個個都食扒,要鐵板上,所以好大煙,咁嚟到食扒,緊係咁架啦!我同老婆就一人一個,可能期望太大,先上湯,個羅宋湯都唔錯,唔似有d餐廳咁,用什菜湯當羅宋湯,到個扒嚟啦,都好鬆,有肉味,不過就無乜特別,同一般餐廳一樣,個黑椒汁要加三蚊,以為好正,但係唔覺得好食囉,最衰就係,扒都未食完,就上甜品,好似好趕咁,又唔係好夜,又唔係好爆,點解要咁趕呢,唯一要讚,就係面包熱嘅,甜品個杯會先雪咗先,食完哂,去個廁所先去,侍應話係樓上,上到去,得一隔,男女共用,有人用緊,ok無問題,等下啦,到我去時,可能係舊式餐廳啦,個廁所好逼好細,又唔多乾淨咁。下次唔會再去呢間餐廳囉!
2013-12-14
2013-11-25 2495 浏览
昨天特地去荃灣,食左莎樂美餐廳 ……懷舊式裝修,令我非常回味,亦都係我去呢間餐廳嘅主要原因,好像70年代的扒房 現在有這樣裝修的扒房,真是買少見少!!我點了一個五成熟的肉眼扒,朋友點了一份雜扒, 雖然稱不上好好食, 但起碼肉質吾會好似象根咁 un, 配上黑椒汁後的五成熟肉眼扒,非常惹味, 而我朋友的雜扒也非常大件,見他能全部吃完,我諗也非常好味。 雖然服務方面,稱不上有任何服務態度,但是我諗,我就是喜歡這種感覺…… 兩人一共吃左200,元其實真係好抵食!!!
兩人一共吃左200,元其實真係好抵食!!!
2013-11-23
  • 鐵板餐
2013-11-17 2126 浏览
好好彩去到唔洗等位^^但今次一入到去就好煙下麻麻地頂得順西冷牛扒鐵板餐今次試5成熟 真係好好味份量足夠之餘 薯條都幾多下.豬古力果仁雪糕雪糕杯有雪到 所以雪糕唔會好快溶食到雪糕有豬古力粒同埋果仁 good朋友食左雜扒餐 份量都好多下都係好味的!!另外 每個餐都有餐湯羅宋湯其實都幾辣下.
好好彩去到唔洗等位^^
但今次一入到去就好煙下
麻麻地頂得順
西冷牛扒鐵板餐
今次試5成熟 真係好好味
份量足夠之餘 薯條都幾多下.
豬古力果仁雪糕
雪糕杯有雪到 所以雪糕唔會好快溶
食到雪糕有豬古力粒同埋果仁 good

朋友食左雜扒餐 份量都好多下
都係好味的!!
另外 每個餐都有餐湯
羅宋湯其實都幾辣下.
2013-11-18
2013-11-16 1453 浏览
今日係今個星期嘅鋸扒日,嚟咗莎樂美。份量同某些食物質素比前一排差咗D!餐湯:羅宋湯:好酸同辣咗D。周打魚湯:湯內真係有魚,好味!餐包:唔夠熱! 主菜:鐵板牛肋條配薯菜:保持水準,但份量比從前少咗,而薯條又只有幾條。鐵板大蝦雜扒配薯菜:包括有火腿、香腸、大蝦、雞扒及豬扒,大大份,但大蝦炸得乾咗D,豬扒硬咗D&冇味 。凍檸茶:OK 唔會太甜。雪糕:又係朱古力味,冇其他選擇。埋單加一,每人$55。
今日係今個星期嘅鋸扒日,嚟咗莎樂美。
份量同某些食物質素比前一排差咗D!

餐湯:
羅宋湯:好酸同辣咗D。
周打魚湯:湯內真係有魚,好味!
餐包:唔夠熱!

主菜:

凍檸茶:OK 唔會太甜。

雪糕:又係朱古力味,冇其他選擇。

埋單加一,每人$55。
2013-11-15
  • 周打魚湯
2013-11-15 1254 浏览
這一天整天在荃灣和葵青區跑來跑去。第一站是荃灣。因為知道晚上要很遲才吃晚餐,所以決定在荃灣先吃點東西再算。本來是打算去別處吃的,但畢竟人生路不熟,既然一跳下巴士已見到莎樂美餐廳的招牌,那就不作他想了。我不曉得莎樂美餐廳在荃灣區有多久的歷史, 一開門,見裏面的陳設簡直是時光倒流 30 年(我估),就是類似花樣年華那個年代吧。一看門口那個餐牌就知道這是老牌豉油西餐廳。雖然已經是下午茶時間,下午茶也有焗飯焗意粉等等供應,竟然也有不少人點鐵板扒餐吃的。我嘛沒吃鐵板餐很久了,況且又吃不了那麼多,然後發現下午茶餐牌上有鮮蕃茄生菜三文治,便順理成章便點它來吃。先來了杯跟餐的熱檸茶,連那個茶杯都是懷舊味十足的。後來三文治也到了,是用以前小學的派對小食用的那種有彩色玻璃在紙上面裝飾的牙籤「拮」著的。三文治包是烘過的,裏面夾着生菜、蕃茄還有一點點沙律醬提味。不過最驚喜的是伴邊的那一團薯仔沙律,簡直是古早味得徹底!吃飽放下 31 元,走出門口,猶如走過時光機。後來才發現原來他們在同區一大型商場也開了分店,不過我若有機會再來的話,我還是會選擇老店。

吃飽放下 31 元,走出門口,猶如走過時光機。