看到不少食家blogger都大推這間以湯品聞名的小菜館,愛喝湯的我們便決定前來一試。儘管我們六時多便到,但因為沒訂位,所以一小時後便要交檯。這裡雖然較偏僻,但看來還是十分旺場呢!這裡星期一至六的湯品選擇都是不同的,而每天都有(天天不同)的特別神秘湯(時價)。好奇心大過天的我們便決定要這一款!當然,落單前我們有問清楚阿姐當天的特別神秘湯是甚麼啦-其實就是海底椰雞湯哈~小菜方面,我們也點了很多人都推的玫瑰豉油雞(一例$58)、咕嚕肉($52)。另外為了均衡飲食,我們還點了金銀蛋時菜($52)和兩碗白飯。海底椰雞湯(時價)湯先上,比想像中大碗,而且還有很多湯料,有海底椰、豬肉、雞腳和椰子肉!這碗湯是我外吃以來喝過最好喝的湯!鮮甜不油膩,又多料,而且價錢和鴻福堂那些機械式生產的湯包差不多,若跟小菜價錢會更便宜!這款湯真的一喝難忘,感覺上是沒放味精,而那種甜味應該是來自於那新鮮椰子肉!老實說這真的有比忌廉媽的「住家湯」更勝一籌。咕嚕肉$52這是我們吃過最奇怪的咕嚕肉...雖說它沒骨令人吃得痛快,可是它那肉質咬下去的口感很怪,又或者應該是它的coating的問題,吃起來很煙軔。它雖然份量不多,但因

這裡星期一至六的湯品選擇都是不同的,而每天都有(天天不同)特別神秘湯(時價)
好奇心大過天的我們便決定要這一款!

海底椰雞湯
海底椰雞湯(時價)

咕嚕肉
咕嚕肉$52

這是我們吃過最奇怪的咕嚕肉...雖說它沒骨令人吃得痛快,可是它那肉質咬下去的口感很怪,又或者應該是它的coating的問題,吃起來很煙軔。它雖然份量不多,但因為較油膩,所以我們也吃剩不少。

玫瑰豉油雞
玫瑰豉油雞 一例$58

兩個人一例的份量剛剛好,不會太多。開頭吃一兩塊時覺得挺不錯,玫瑰酒香和豉油雞很夾,雞肉亦嫩滑。可是再吃下去時便發現咸過頭,吃一塊要送好幾口飯才行,以致我們到後期越吃越不想吃。

金銀蛋時菜
金銀蛋時菜$52

這是三道小菜中最好的。菜炒得好不會太老或太生;調味適中,又有咸蛋和皮蛋香,讓人吃得舒服。

這裡的湯品真的值得一試,至於小菜,不要抱太大期望就是了。

2013-08-16
海底椰雞湯
2013-07-18 248 浏览
我們當晚要了一個 4人套餐豉油雞 和 蟲草花雞湯的水準很高, 就如在家裡媽媽煮的一樣 ~ 超好味!另外三道小菜 琵琶豆腐, 西芹腰果炒象拔蚌 及 西蘭花大蝦球 也比現在的酒家有鑊氣和味道出色!食完後完全沒有口干要喝很多水的味精感覺!超捧!如果可以改善上菜慢就太好了!
我們當晚要了一個 4人套餐

也比現在的酒家有鑊氣和味道出色!

食完後完全沒有口干要喝很多水的味精感覺!

超捧!

如果可以改善上菜慢就太好了!
题外话/补充资料: 我在 一週前訂座的, 因為看了其他人的食評, 知道了此食店的訂座情況很混亂, 剛好我要改時間, 所以在週三打去了也問了負責人的姓氏, 直至當天下午六點多 打去再確認時, 接電話的女仕回覆 "已客滿, 沒枱給我! " 我立即告之 "我在一週前已訂好了座, 而在週三也有跟你們同事再確認沒有問題, 怎會今天沒枱給我呢?" 她又問我 "真的已訂座了嗎?" 我答 "係!" 她請我等等, 後來再覆我 "沒問題!" 嚇了我一跳! 去到入座後發現有枱沒有座, 有人沒枱座, 而且沒訂座的要推掉! 而訂座了的因上段時間的人遲到, 所以後一段準時的要等!!! 他們真的要想想怎改善這問題!
2013-07-13
庆祝纪念
生日
  • 豉油雞
2013-06-30 169 浏览
系朋友推介既住家菜小店, 我地兩個人叫左4樣野試下~坐低即刻叫左2個花膠湯先, 好足料, 無味精。真系食到花膠架~~好彩7點幾叫定個湯先, 因為約8點已聽到店員講好多湯已賣完了。就剩下那個"神秘湯", 好似系"椰子煲雞"。清蒸桂花魚: 條魚好新鮮, 而蒸魚既火喉亦岩岩好哈哈!!~真系好似食緊媽媽蒸既魚甘。出街點菜, 我都偏愛點金銀蛋時蔬架~娃娃菜加埋皮蛋同鹹蛋既味, 真系好好味呢~~醬爆雞球: 呢個餸真系好野味, 辣辣的, 好開胃。不過肉比較少, 配菜比較多一點, 有點少油。而家好似這家食物好味, 價格相宜的小店已少之又少了...會繼續支持的~~~
系朋友推介既住家菜小店, 我地兩個人叫左4樣野試下~
花膠湯
坐低即刻叫左2個花膠湯先, 好足料, 無味精。
真系食到花膠架~~
就剩下那個"神秘湯", 好似系"椰子煲雞"。
清蒸桂花魚
清蒸桂花魚: 條魚好新鮮, 而蒸魚既火喉亦岩岩好
哈哈!!~真系好似食緊媽媽蒸既魚甘。
金銀蛋時蔬
出街點菜, 我都偏愛點金銀蛋時蔬架~
娃娃菜加埋皮蛋同鹹蛋既味, 真系好好味呢~~
醬爆雞球
醬爆雞球: 呢個餸真系好野味, 辣辣的, 好開胃。
不過肉比較少, 配菜比較多一點, 有點少油。

而家好似這家食物好味, 價格相宜的小店已少之又少了...
會繼續支持的~~~
题外话/补充资料: 下午4時打去book位, 諗住book晚上7時... 我先問佢仲有冇位, 仲可吾可以boot位先?!~ 聽電話既男人就話ok, 叫我準時到, 但又不需要留下聯繫資料。 點知去到就話無收到我booking, 話正常無理由吾洗我留低聯絡資料!! 我都覺得奇怪, 但我以為系佢食店一貫既做法, 所以先冇問。 雖然等約15分鐘都照安排位置俾我, 但感覺佢好似覺得我系"老作"甘...
2013-06-27
花膠湯
清蒸桂花魚
金銀蛋時蔬
醬爆雞球
2013-06-02 116 浏览
這次也是菇比的好介紹。訂了位,所以不用等位,坐下就叫了以下的菜式:玫瑰雞,雖然個名好似急口令咁好難講,但係好好味,好滑好鮮味。咕嚕肉,愈是平凡的菜式愈能看出功架,這味咕嚕肉入口沒有那些粉粉的感覺,外脆內軟,味道也剛好到位,不會太甜。豆腐雜菜煲相比之下,這個菜味道太淡,正面來說,是很健康清淡的。o者o者通菜都ok既,好香口另外我們亦點了花膠湯,好足料好補
這次也是菇比的好介紹。

訂了位,所以不用等位,坐下就叫了以下的菜式:
豆腐雜菜煲
相比之下,這個菜味道太淡,正面來說,是很健康清淡的。
o者o者通菜
都ok既,好香口
另外我們亦點了花膠湯,好足料好補
题外话/补充资料: 總括而言,味道好,價格好,令人回味無窮的有2點, 1。那個時價的神秘湯,決定點時已經無晒了…好好奇是甚麼神秘湯… 2。收走了菇比那杯只喝了幾口的drink,不過菇比好人,都沒有追究…
2013-06-01
2013-05-22 48 浏览
上次食過一次, 覺得d湯同d送都好正, 所以再去食~~ 保持水準!~~叫左個二人N餐~~今次叫左海馬花膠湯+嚮螺湯兩碗湯都超濃味, 同超足料, 正! 同埋飲得出無味精, 真係無試過去其他食肆飲到呢個quality ge老火湯!我自己飲花膠湯, 有豬骨, 花膠, 懷山, 參, 等材料, 好飲之餘仲滋保養顏~~蒜子火腩魽魚煲其實成個煲都好香口, 魽魚同蒜子都炸過先拿去煮, 不過就真係幾油…魽魚: 香口, 皮香肉嫩, 魚肉一d都晤老, 好滑用左豆腐, 冬菇, 冬瓜等配料, 冬瓜同豆腐豆係帶”寒” ge 食材, 可以中和下d炸野ge熱氣, 又令個送可以清小小… 時菜蒜蓉炒肉片今日係豬肉炒芥蘭… 其實我晤食芥蘭的, 不過炒到埋黎先知… 同埋d菜無咩葉, 得個芯, 但我平時只食菜葉的… -_-“ 不過食落, 佢又真係炒得好夠鍋氣, 味道都好好芥蘭: 因為鍋氣夠, 所以好爽口~~ 同埋比起平時食果d, 比較無咁苦~~蒜蓉: 食得出個蒜蓉晤係即場新鮮切ge, 而係一urn urn一早醃製好果d, 醃製過ge蒜蓉特別香, 蒜味特別重~~ 豬肉: d豬肉都係好嫩滑, 火候剛好ignore我個人對芥蘭ge

叫左個二人N餐~~

今次叫左海馬花膠湯+嚮螺湯
蒜子火腩魽魚煲
魽魚: 香口, 皮香肉嫩, 魚肉一d都晤老, 好滑
時菜蒜蓉炒肉片

豬肉: d豬肉都係好嫩滑, 火候剛好

ignore我個人對芥蘭ge 偏見, 佢絕對係一個好送!
Overall: 嬸嬸好好人, 好貼心, 見到我晤想食飯仲主動同我講有粥食, 又晤洗加一, 價錢合理, d野食又高quality, 雖然環境麻麻地, 不過好多好處搭夠~~ 搵地方食家常便飯之選!
2013-05-21
  • 蒜子火腩魽魚煲
2013-05-20 140 浏览
這間華豐藥業保健藥療營養湯,由擁有四十多年行醫經驗的中醫甘醫師及他的女兒打理的私房菜,所有藥材及湯品配搭均經過他悉心研究及調配,不同湯水有不同滋補食療作用,好讓大多數都市人在多款湯水中,都能物色到適合自己的湯品。 一推開鐵閘踏入餐廳內,便看見左手邊有個像小型藥材舖的櫃檯,靈 芝、花膠、海馬等藥材,都放在大玻璃櫃內及陣列架上,店中的女負責人表示,這餐廳的藥膳老火湯就是靠這個小型藥材舖提供材料,客人亦可在此買藥材或現成的湯包回家自己煲。 這店雖然是樓上舖,雖然不是豪裝,但地方頗闊落,不覺座位太擠擁,坐得幾舒服。家人近日去了外遊,今晚我家灶頭無煙火,便相約無火一族的"Hea倫"又走上來吃晚飯、飲碗補益湯水,他當然舉腳贊成,兩個人最方便又是柯打四款二人套餐其中一款,上次吃過好好味的招牌豉油雞,我想嚐些新菜式,便落單寫了這套餐,包含了蒜子火腩魽魚煲、菜遠炒肉片、任選是日湯單上的兩款例湯及白飯。 上次來得到的經驗,這店的套餐份量不少,應該足夠飽肚了,所以沒有再加菜了。 海龍海馬花膠湯據醫書所述海龍、海馬功效能補腎及強壯筋骨、活血散瘀,此湯能壯腰補腎,可以清理血管裡的膽固醇,又可以清除痰火核,

海龍海馬花膠湯
據醫書所述海龍、海馬功效能補腎及強壯筋骨、活血散瘀,此湯能壯腰補腎,可以清理血管裡的膽固醇,又可以清除痰火核,但又不像鹿茸般燥熱,所以可作預防保健的作用,花膠令湯變得很滋潤,功能滋補養顏,對皮膚特別好,配合淮山、杞子、元肉、花膠等,有助於增強體力,改善手腳冰冷,多夢失眠,而且美味香濃,入囗湯味濃郁,充滿雞肉的鮮味,中年人士及長者尤其適合。 這味湯最適合我這種好食之徒,平口吃下不少肥膩高脂食物,多喝可以疏通一下血管及清除血管的膽固醇,所以成為我今晚之選。 有謂藥食同源,日後都會多上來飲多些這類藥療湯水。 這裹的老火湯,一般都煲上6小時,像海龍海馬花膠湯等,較難在家中喝到 。
響螺雞湯
據店家旳資料,響螺是一種頗具食療功效的海產,性質有點帶涼,滋養內臟、滋陰補腎,能清理肝熱的滋潤性食物,對腎陰虧損、肝熱盛、雙眼乾澀刺痛、視力減退、因耗視力過甚,如看電腦久而雙眼發紅乾澀等有幫助。 跟瑤柱和雞、豬骨一起熬成濃湯,這味湯適合大家數人飲用。 家中灶頭無煙火一族的"Hea倫"是晚選了這款湯。
蒜子火腩魽魚煲
魽魚屬於中價河鮮之一,以西江出產的最為著名,當中又以野生魽魚更為珍貴, 魽魚肉質甘香肥美, 油份豐富,最適合配上香味濃郁的調味料,以蒸和炆的方法來泡製,以突出魚肉的豐腴口感和食味。 剛剛喝完碗親湯,侍應便送上這煲蒜子火腩魽魚煲,上檯時成煲熱辣辣仍在冒煙,即時聞到蒜子及魚香味,除了火腩及魽魚外,還有幾大件白蘿蔔,以這個煲仔煎焗的方法來煮,魽魚旳外皮香脆肉質鮮滑,非常香口惹味,火腩肉在煲中巳煮至卸了油,入囗不膩而且表面香脆,但始終整煲油份太多,雖則油香滿溢,但令人害怕吸收了太多脂肪,有損健康,幸而今晚我喝了一大碗能去脂及膽固醇的海龍海馬花膠湯平衡一下。
菜遠炒牛肉
上檯時發覺肉片變了牛肉,既來之則安之,這味簡單的菜遠炒牛肉,跟上次一樣即炒即上好夠鑊氣,加入了薑片及甘荀同炒,粗壯的芥蘭翠綠鮮嫩,牛肉片不欠肉鮮味,雖然牛肉近日價格飛漲,但碟中的牛肉足料,店家沒有偷工減料以節省成本,味道保持上次的好表規。

假如想飲某款自選湯水,亦可以先致電請店鋪代勞煲湯,有朋友可能擔心這種藥膳湯藥味會很重,但我告訴你這擔心是多餘的,除了有食療湯水外,這裹還有以藥材入饌做成小菜,菜牌上有多款藥膳菜式,我下次再來時會試一試,有興趣的食友亦不妨來試下。
2013-05-13
  • ]蒜子火腩魽魚煲,菜遠炒牛肉,海龍海馬花膠湯,響螺雞湯
2013-04-14 31 浏览
這家好店子開業至今, 從來都是公開的秘密, 「檸茶」也是事隔多年後, 才再次記起這店子的存在。如常地點選一小菜加一湯的套餐, 其中生炒骨屬首次品嚐, 來到時看見其賣相已教人期待, 亮麗鮮明的顏色非常對辦; 每件肉骨體積甚大, 外層炸得甚為香脆, 掛汁能力頗強; 醬汁酸甜度適中, 亦可伴飯來吃, 效果一流。整體來說, 就是一份高質素的生炒骨, 價錢還只是 $48 元免加一, 包括同樣高質素的湯品, 還要白飯任裝, 抵!

2013-04-08 193 浏览
今天在尖沙咀跟兩位朋友看完電影後,從戲院出來又到晚飯祭五臟的時候了,早已計劃好了去這華豐藥業保健藥療營養湯食飯,嚐一碗無味精靚湯了。 單身寡佬的"Hea倫",因為平日欠缺住家湯水,腸胃比較燥熱,口腔經常有帝點異味,最適合來這裹飲碗補益湯水,所以他理所當然舉腳贊成! 這店隱身於加拿芬道及寶勒巷交界一幢四十多年的發利大廈四樓,若不是行街時瞻天望地也看不到它的招牌,大廈內看來有不少色倩場所,走入來少不免怕令人誤會另有所圖,不過為了搵食天與地也不怕,最怕只有無飯開!推開店外的鐵閘,見內面也坐滿了七、八成人,看來這湯品店都有不少捧場客,老闆娘安排我們三人坐一張四人檯,不用跟別人搭檯,坐下後她便建議我們要一客包兩款菜式及兩碗靚湯的二人餐,再另加一款湯水及一條蒸青斑,定價一百四十蚊的二人套餐包括了招牌豉油雞及XO醬炒什菜兩味菜,當然還有兩碗是日湯單上自選湯,第三碗跟菜可以特價享用,三人各自點了不同的湯款,可各適其式。蟲草花淮山杞子煲雞湯個人較偏愛蟲草的香味,便挑了這款周六之一的選擇,點菜後不久便送上檯,首先所有湯水都夠熱度,這是對中式煲湯起碼的要求,假如不夠熱度,甚麼都不用再花唇舌了,除了蟲草
蟲草花淮山杞子煲雞湯
個人較偏愛蟲草的香味,便挑了這款周六之一的選擇,點菜後不久便送上檯,首先所有湯水都夠熱度,這是對中式煲湯起碼的要求,假如不夠熱度,甚麼都不用再花唇舌了,除了蟲草的天然香味,還有一些中藥材的味道,整體湯味鮮甜,喝後不會整晚感到囗渴,一入囗便知是無添加的媽咪靚湯水了。
花膠瑤柱湯
"Hea倫"選了這客花膠瑤柱湯,我也嚐了一囗,湯汁濃綢充滿膠質,味道清甜滋潤,就像阿媽在家中煲的湯一樣味道,巳諗定下次再來時必定要喝它一大碗才甘心。
龜苓湯
電燈男要了一碗烏黑的龜苓湯,據店方資料是用了金頭龜、土伏苓等多種藥材煲成,功能清熱排毒,上檯時便聞到淡淡的中藥香氣,是店家每天必備的湯水,我以往在蛇店都喝過不少了,所以沒有試飲,留待曰後再試,電燈男看來也頗滿意。
XO醬炒什菜

雖然是簡單的炒什菜,但依然鑊氣十足,上檯時仍在冒煙,什菜包括了黃芽白、小棠菜、菜心、西生菜等幾款菜,加上微辣的XO醬,入口感覺惹味,基本菜式炒功及材料都做得好,其他菜式相信都靠得住。
豉油雞

這豉油雞是店家的招牌菜,碟頭份量不少,足夠給三人同享,雞肉賣相精美,皮下脂肪只有簿簿一層,每件都上滿豉油的顏色,入囗帶有濃烈的玫瑰露及豉油的甜香,軟滑雞肉的鹹味適中,味道水準是我嚐過的豉油雞中數一數二了,果真不愧為招牌貨,大家都開懷大嚼,最後一件浸飽了汁的,更是味美極了,來這裹豉油雞必吃之選。
蒸青斑 ($158)
這尾青斑有斤來重,相信四個人也夠食了,下單後即蒸,喝完湯不久便蒸好上檯了,它用傳統廣府薑蔥加生抽、老抽及熟油清蒸,最能帶出魚肉本身的鮮味,肥美的魚肉入囗鮮嫩,看來蒸魚的時間掌握準確,完全不覺有膻味,也是一味出色的出品,我見鄰桌的蒸青斑賣相同樣不俗,出品水準穩定,店內的廚師的確有點功架,雖則取價不算便宜,但是物有所值。

今晚在華豐吃的飯菜及喝的湯同樣出色,都能今人滿意,套餐加上蒸魚連白飯免收加一,總花費約三百餘元,消費相當經潸實惠。 味道方面曾考慮給它五分,但還是留待曰後覆桌再行定奪。 店內湯品的價錢,相比那些動輒六、七十蚊一包的連鎖涼茶鋪湯包,實在非常抵食,這店特別適合那些家中灶頭無煙火的單身一族及者無飯煮婦,誠意向各食友推介。
2013-04-06
  • 豉油雞、XO醬炒什菜、薑蔥蒸青斑、所有湯品
2013-03-06 29 浏览
10.11.2012今次朋友的生日飯局, 要為當中兩位朋友慶祝生日. 由於我知道大部份的朋友們都很少回家吃飯, 有些更是很少機會飲到老火湯, 於是我大膽提議來這間樓上私房菜吃生日飯, 結果竟然是大家都一致贊成哩, 於是我便立即致電訂位. 我們一行七個人, 被安排坐在房內, 也好, 方便我們可以暢所欲言. 我們叫了一個五人套餐, 一個二人套餐及散叫一個小菜. 每個套餐都包括相應人數的靚湯的一碗, 於是我們就隨各人喜好去order餐牌上指定的靚湯. 這裡的湯的賣點是無味精的老火湯. 我的湯是花膠瑤柱湯. 真的沒錯, 這碗湯的味道就好像媽咪煲的老火湯那種味道一樣, 沒有加味精的. 儘管我的湯裡只有少許細碎的瑤柱, 但卻有幾塊花膠仔, 以及一些肉排等的材料. 湯的味道有濃郁的花膠味, 很滋潤哦. 醬汁牛柳用了大量洋蔥與牛柳一起炒. 牛柳大大塊的, 夠淋, 所以容易咬開. 醬汁有少少甜甜的味道, 但質地卻出奇地杰身, 色澤也很閃令令哩. 西芹炒斑片的斑片已經煎香過, 肉質嫩, 大大塊的, 份量也算多. 而西芹亦不會太硬, 也保留著清草的味道. 海南雞半隻的size真的很細, 味道和普通白切雞無
10.11.2012

這裡的湯的賣點是無味精的老火湯. 我的湯是
海南雞半隻的size真的很細, 味道和普通白切雞無異, 不過肉質也挻滑的.
碧綠海蔘魚肚的材料有白菜, 海蔘, 魚肚和紅蘿蔔片. 我們也驚訝海蔘和魚肚的份量又足夠又大塊, 質感也爽口彈牙. 不過, 獻汁很杰, 亦很閃令令.
紅燒火腿竹笙翅的賣相看似豐富, 裡面有大量火腿, 竹笙和翅. 質地杰, 吃起來也覺得真材實料.
豉油雞例牌的豉油顏色很深色, 雞很細隻, 但肉質嫩滑, 豉油又入味.
清蒸筍殼魚就真的令我們失望. 魚很細條, 味道鮮甜, 但肉質很薄弱, 很瘦削.
蟹肉扒娃娃菜就最令我們驚喜的. 它的面層鋪了厚厚的嫩滑蛋白, 裡面夾了不少鮮甜蟹肉碎, 底層的娃娃菜吸了蛋白的汁, 令它的味道不再那麼單調.
總括來說, 這裡的食物雖然簡單, 份量也比較少, 但卻很有家的感覺, 很warm, 也沒有味精. 有機會要帶其他朋友來開飯.

2012-11-10
庆祝纪念
生日
2012-12-10 39 浏览
這家店標榜健康湯水, 一直想試, 有飯聚, 就試下呢間~~我冇試到, 因為見到佢嗰兩層肥豬肉實在太厚, 不過有食到嘅都話好味道~呢味真係好食, 個汁甜甜地, 隻雞滑不溜口, 最後仲攞咗少少汁撈飯~有幾樣肉就叫樣菜啦~呢個又幾正喎, 好快搶晒~呢個係生肉餅, 唔係大x樂, 大x活嗰d死氣沉沉嘅肉餅~食落彈牙, ok呀~呢個比較之下就弱d, 普通咗d其實今次仲有飲湯, 佢d湯都係真材實料, 呢間野d野食係ok, 不過份量少咗d, 適合細食嘅人仕~
這家店標榜健康湯水, 一直想試, 有飯聚, 就試下呢間~~
東坡肉
金銀蛋紹菜
有幾樣肉就叫樣菜啦~呢個又幾正喎, 好快搶晒~
土魷蒸肉餅
豆腐大腩煲
呢個比較之下就弱d, 普通咗d

2012-09-18
土魷蒸肉餅
豆腐大腩煲
2012-08-22 33 浏览
對於呢間樓上舖,有讚有彈讚既係食物,真係好好味,好足料,冇味精;而彈既係態度問題。先講講抵讚既部分先:我同朋友都係"湯王",某日見到網上團購有優惠,就買左幾張試下不過去到先發覺,原來同跟餐價都唔係平好多...變左次次都係"兩湯+兩餸"一餐飯XD呢間食過起碼5次吃過雞、魚、炒菜、炒飯...等等今次就post最近一次吃過既野:咸蛋肉餅睇落好似好細份,又唔夠肉不過真係好好味!! 肉餅係我既至愛~食過咁多間,真係最之仲意呢間既肉餅西蘭花炒牛肉好夠味,西蘭花唔硬唔林,岩岩好牛肉都唔韌,易入口大讚!!足料湯x4碗佢地d湯真係一d味精都冇,而已幾足料所以一碗真係唔夠喉架雖然呢到既小菜都唔平,around $40-$60不過真係好味,湯又足料間唔中食貴少少都抵既至於要彈既就係呢間店既"員工"...態度真係幾差......比人有種"生意多唔休做"既感覺叫落order都叫左幾次,仲要有d黑口黑面...用團購優惠時仲比佢話: 「買左又唔早d用!? 點有人好似你地咁最後幾日先黎用?冇湯啦,好多都賣晒啦!」其實唔係唔想早d用,而係工作關係,真係就唔到太多日子和時間.....又見過員工人之間有"嗌颯"...嗌到兩
對於呢間樓上舖,有讚有彈
讚既係食物,真係好好味,好足料,冇味精;
而彈既係態度問題。

先講講抵讚既部分先:
我同朋友都係"湯王",
某日見到網上團購有優惠,就買左幾張試下
不過去到先發覺,原來同跟餐價都唔係平好多...
變左次次都係"兩湯+兩餸"一餐飯XD

呢間食過起碼5次
吃過雞、魚、炒菜、炒飯...等等
今次就post最近一次吃過既野:

咸蛋肉餅
睇落好似好細份,又唔夠肉
不過真係好好味!!
肉餅係我既至愛~食過咁多間,真係最之仲意呢間既肉餅

西蘭花炒牛肉
好夠味,西蘭花唔硬唔林,岩岩好
牛肉都唔韌,易入口
大讚!!

足料湯x4碗
佢地d湯真係一d味精都冇,而已幾足料
所以一碗真係唔夠喉架

雖然呢到既小菜都唔平,around $40-$60
不過真係好味,湯又足料
間唔中食貴少少都抵既

至於要彈既
就係呢間店既"員工"...
態度真係幾差......比人有種"生意多唔休做"既感覺

叫落order都叫左幾次,仲要有d黑口黑面...
又見過員工人之間有"嗌颯"...嗌到兩個都扯晒火...成場人即刻靜左...
所以印象真係唔係咁好...

總括黎講,好喜歡佢地既食物
但係態度個人而言唔係太接受到(對不起,我比較麻煩=,=)
所以間唔中都會回味下,上去食返餐
但一定唔會經常去

以上純粹個人感想,, 都推介大家上去食一次試下
湯和小菜都值得一試啊
2012-07-10 54 浏览
跟同事化妝前要先醫肚, 同事真是食家, 帶我到一家樓上鋪食飯, 這兒很有家的感覺。我們點了: 豉油雞半隻、清蒸鮮魚、1碗排毒祛濕龜苓湯、1碗海龍海馬花膠湯、2碗白飯!豉油雞超勁正正正, 帶有少許酒味的豉油雞, 豉油味香濃得宜, 都算大碟~仲好多肉, 雞皮下的脂肪很少, 肉質嫰滑。清蒸鮮魚: 選了黃花魚, 魚肉很甜很滑, 比酒樓弄得更出色; 豉油带鮮甜, 魚肉與葱花一同進食更滋味。餐牌寫是清蒸, 魚一定新鮮的, 用其他製法, 代表魚很大機會不新鮮, 讚讚讚花膠湯, “真材實料, 實而不華”, 湯料多到我數之不盡如花膠, 杞子, 瘦肉, 淮山, 海馬等, 一個字 “正”龜苓湯, 好濃, 好有味, 好足料, 冇味精, 一流, 龜苓湯烏卒卒的沒有渣以為會很苦,卻很甜。兩個老火湯也强調滋補養身及滋陰健體的藥療營養湯, 味道清甜, 我兩當然連花膠及嚮螺等全部吃掉埋單都係$60蚊一位...抵!!! 晚飯後都舉起兩隻手指公, 讚不絕口。一定會食過番尋味。

豉油雞超勁正正正
清蒸鮮魚:讚讚讚
花膠湯, “真材實料, 實而不華”
龜苓湯, 好濃, 好有味, 好足料, 冇味精, 一流,

2012-06-26
龜苓湯, 好濃, 好有味, 好足料, 冇味精, 一流,
花膠湯, “真材實料, 實而不華”
豉油雞超勁正正正
清蒸鮮魚:讚讚讚
  • 豉油雞半隻、清蒸鮮魚、1碗排毒祛濕龜苓湯、1碗海龍海馬花膠湯
2012-06-29 18 浏览
上次叫完後,食過返尋味,呢次去食魚翅燕窩餐睇名唔好以為好貴,只要$128就有魚翅一窩,燕窩一碗價值$30小菜一款(可以要貴D既,只要補差價),白飯任食.我叫左餐另加滑雞魚肚煲,糖醋桂花魚,蝦醬炒芥蘭佢另送價值$10既湯,我選生魚湯1) 紅燒魚翅 - 份量有3飯碗,都有少少翅既,但味道唔錯2) 滑雞魚肚煲 - 雞真係幾滑,好味3) 糖醋桂花魚 - 魚先炸到仆仆翠,再加上糖醋汁,正4) 蝦醬炒芥蘭 - 炒得老左少少,不過只賣$15,仲想點喎5) 生魚湯 - 此店以湯做招牌,當然唔會差,正宗老火湯6) 椰汁燕窩 - 都叫有少少碎燕,但椰汁唔太甜,都幾正正宗住家飯風味,可惜星期日唔開,唔可以經常幫襯
上次叫完後,食過返尋味,呢次去食魚翅燕窩餐

睇名唔好以為好貴,只要$128就有魚翅一窩,燕窩一碗

價值$30小菜一款(可以要貴D既,只要補差價),白飯任食.

我叫左餐另加滑雞魚肚煲,糖醋桂花魚,蝦醬炒芥蘭

佢另送價值$10既湯,我選生魚湯

1) 紅燒魚翅 - 份量有3飯碗,都有少少翅既,但味道唔錯

2) 滑雞魚肚煲 - 雞真係幾滑,好味

3) 糖醋桂花魚 - 魚先炸到仆仆翠,再加上糖醋汁,正

5) 生魚湯 - 此店以湯做招牌,當然唔會差,正宗老火湯

6) 椰汁燕窩 - 都叫有少少碎燕,但椰汁唔太甜,都幾正

正宗住家飯風味,可惜星期日唔開,唔可以經常幫襯
2012-05-28 24 浏览
估唔到一係去唔到..去左一次之後就成日去~~今晚又去左飲湯啦!!今次叫左個2人餐...真係大讚呀!!今次樣樣野都good~~湯好飲又夠熱...d飯又熱~ (因上次去係暖,唔熱的)...個豉油雞係超勁正正正~~都算大碟~仲好多肉...咁d豉油汁係好好味的~~唔識形容..有d酒味咁..好入味的!!個xo 醬炒菜都好惹味可口...2個人一個菜,一個雞,2碗湯和飯都夠晒飽了!!埋單都係$60蚊一位...抵!!!
估唔到一係去唔到..去左一次之後就成日去~~
今晚又去左飲湯啦!!
今次叫左個2人餐...真係大讚呀!!

今次樣樣野都good~~
唔識形容..有d酒味咁..好入味的!!

個xo 醬炒菜都好惹味可口...
2個人一個菜,一個雞,2碗湯和飯都夠晒飽了!!
埋單都係$60蚊一位...抵!!!
2012-05-21
2012-05-14 19 浏览
一直想黎lee間食飯..約左3次都去唔成~~最爆有一次係唔知原來佢星期日休息...仲傻仔到上到黎見到冇開門先知不過無損我想試下住家湯水既心願...今日終於黎左試啦!! 好彩朋友仔之前教過我點去!!如果唔係真係好難搵..我地星期六去..咁個靚湯我地揀左...花膠瑤柱湯真係不枉我去咁多次..個湯真係好堅..明顯好老火..煲左好耐..d肉都碎晒咁..但好味..好正!!都好大碗..好想encore叫左3個餸:1.咖哩雞 - 好正好好送飯的一個小菜..回憶起小時候在外婆家吃的..不過味道當然係外婆整得好味d2.臘腸排骨煲 - 都好味!! d 排骨稍嫌佢硬左少少..3.節瓜粉絲蝦米 - lee個竟然失手..我覺得唔好味囉!! 唔入味,所有野碎任任咁~岩岩6點幾上到黎..見到冇咩幾圍枱..仲以為星期六少人d..點知食緊開始多人..仲愈來愈多d呀!! 最後都幾爆~~好多人都係一大班人慶祝咁..估唔到中餐都有得做其實好味,服務好..幾時都有捧場客另外想提一提...我覺得d飯好硬唔夠熱..係唔係落少左水呢?
一直想黎lee間食飯..約左3次都去唔成~~
不過無損我想試下住家湯水既心願...
我地星期六去..咁個靚湯我地揀左...花膠瑤柱湯

叫左3個餸:

2.臘腸排骨煲 - 都好味!! d 排骨稍嫌佢硬左少少..

其實好味,服務好..幾時都有捧場客
2012-04-28