2011-05-21
喺北角「搵食」都有4年都係最近先嚟試過, 唔知點解咁多年都無意欲行入條巷去見識吓, 下面幅相會透露一啲端睨:今次膽粗粗嚟到都係多得我地去越南嘅「搵食」特訓, 同埋因為睇過貴網殿堂級食家嘅推介就驅試到我地嚟試。二人點了二樣野:蒸粉卷: 做法係順化style長型,皮薄又滑望落去唔單止晶瑩剔透仲 有AURA;因為是順化style的粉卷唔會包太多餡料, 味道又清淡, 同越南食到嘅都好相似;正! -青檬雞: 表面上係一碟蒸雞食落都係蒸雞咁嘅味, 何來青檬雞? 答案係呢碟有大量青檸汁同鹽調嘅醬汁; 估唔到個汁同蒸雞嘅配合出奇地咁好, 再加埋跟雞嘅芫茜一齊食就為之very Mexican,青檸雞應該要改名做margarita 雞 價錢方面就十分大眾化;吸引到好多街坊嚟幫襯。各位住係呢區嘅朋友想食越南野,不仿考慮嚟呢度試吓。
二人點了二樣野: