2023-03-09 30 浏览
華香園係老字號店 標榜健康不加味精佢招牌菜有華香雞同茶香雞仲有好多唔同種類選擇 有一人餐或多人餐 幾多人黎食無問題餐牌上見到有白鱔飯!!不得不叫!!有6種選擇 我就揀番比較傳統既豉汁白鱔即叫即蒸 上菜既時候d汁仲滾緊鱔肉份量都唔少 好肥美魚汁充滿鱔肉既油香 加埋芹菜洋蔥 用黎撈飯一流🤣除左白鱔飯, 滷水就係另一樣吸引我既菜式金牌滷水飯有雞腎、豬耳、腩片、豬手同滷蛋雞腎同豬耳爽口腩片一層層 肥瘦分明唔油膩豬手燘得岩岩好 好容易咬又不失口感!!所有野都滷得好入味 蘸埋小小自製既蒜香醬油更好食!!
華香園係老字號店 標榜健康不加味精
佢招牌菜有華香雞同茶香雞
仲有好多唔同種類選擇
有一人餐或多人餐 幾多人黎食無問題

餐牌上見到有白鱔飯!!不得不叫!!
有6種選擇 我就揀番比較傳統既豉汁白鱔
即叫即蒸 上菜既時候d汁仲滾緊
鱔肉份量都唔少 好肥美
魚汁充滿鱔肉既油香 加埋芹菜洋蔥
用黎撈飯一流🤣

除左白鱔飯, 滷水就係另一樣吸引我既菜式
金牌滷水飯有雞腎、豬耳、腩片、豬手同滷蛋
雞腎同豬耳爽口
腩片一層層 肥瘦分明唔油膩
豬手燘得岩岩好 好容易咬又不失口感!!
所有野都滷得好入味 蘸埋小小自製既蒜香醬油更好食!!

2023-03-09
2023-03-09 21 浏览
香港懷舊華香雞 🐥 呢間香港老字號已經開咗好多年㗎啦,創於1988年,有好多年歷史,當然佢最出名就係招牌華香雞同埋烏龍茶香雞啦👍 招牌華香雞係用咗秘製招牌白滷水整嘅,所以味道比較似口水雞,清淡啲;而烏龍茶香雞就另一種口味啦,用咗秘製醬油同埋烏龍茶煙燻整嘅,味道比較香濃啲,各有各有嘅特色👏 除咗呢兩款招牌雞之外,仲有白鱔煲添😋 我試咗豉汁白鱔飯,味道唔錯,用嚟配白飯一流👍 如果仲想加啲小食嘅話,可以試吓佢嘅滷水燒腩片,整得都幾好食👍
香港懷舊華香雞 🐥

豉汁白鱔飯
滷水燒腩片
豉汁白鱔飯
滷水燒腩片
  • 烏龍茶香雞
2023-03-08 17 浏览
📍#老屎忽係灣仔#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #灣仔麻辣鱸魚煲 $98 🐟鱸魚係用木盆上菜 幾特別 上到既時候仲係熱辣辣滾滾下 鱸魚本身好滑 雖然有少量骨 但都係比較大條 所以都好易食得到 除左魚本身 仲有洋蔥係煲入面 索哂d麻辣汁 正! 一人豪華套餐 $88 華茶雞飯+雞腎 + 黃薑飯(+$3)雞湯白菜(小)奉送老火湯一個人黎可以話係必叫依個豪華套餐 又抵食又試到招牌菜 - 招牌華香雞拼烏龍茶香雞🐔華香雞有d似傳統切雞 但相對雞肉較嫩滑 而茶香雞真係有驚喜 冇諗過烏龍茶既茶燻香味加落雞到係咁夾☺️ 雞腎唔會好un 雞腎索哂d鹵水味華香雞 (灣仔)📍灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
📍#老屎忽係灣仔

麻辣鱸魚煲 $98 🐟

一人豪華套餐 $88
華茶雞飯+雞腎 + 黃薑飯(+$3)
雞湯白菜(小)
奉送老火湯

一個人黎可以話係必叫依個豪華套餐 又抵食又試到招牌菜 -

招牌華香雞拼烏龍茶香雞🐔

華香雞 (灣仔)
📍灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
2023-03-06 9 浏览
🐳位置不難找,在大馬路旁,下面有詳細地址。🐳餐廳采用中國風設計,無論是門面或內部。在步入餐廳前已聞到濃濃的風味,估計應該就是香雞味了。🐳一人豪華套餐💰88華香雞拼茶香雞·鮮雞腎·雞湯菜·白飯(黃薑飯+3蚊)· 老火湯這裡招牌雞是華香雞,他們用獨特秘方去烹調雞隻,令肉質和味道都保留著,非常嫩滑,很有雞味,再加上薑蒜蓉,好味!除了雞之外,鮮雞腎也做得不錯,爽口入味!🐳金牌滷水飯餐💰65鮮雞腎·滷豬耳·滷腩片·滷豬手·滷雞蛋·白飯·老火湯喜歡吃滷水的話,可以選擇這個套餐,一次過可以嚐試很多不同的滷水,樣樣都夠味道,餐廳也提供一小碟蒜汁,吃滷水的同時,記得沾上蒜汁,倍加香味!
🐳位置不難找,在大馬路旁,下面有詳細地址。

🐳一人豪華套餐💰88

🐳金牌滷水飯餐💰65
鮮雞腎·滷豬耳·滷腩片·滷豬手·滷雞蛋·白飯·老火湯
2023-02-27 30 浏览
好耐冇試過係香港食到我覺得好食既雞,好多舖頭主打雞,但係技術唔得,又或者根本上d雞本身都好肥,好似咬紙皮。但呢間舖頭好得,d雞入口皮脆肉滑,有過冷河,口感真係唔同d配好多薑蓉,又要讚,因為俾大大份薑蓉既舖頭都唔多,好多時候都要問人要雙份一定會再過來試其他嘢,希望繼續保持水準

但呢間舖頭好得,d雞入口皮脆肉滑,有過冷河,口感真係唔同d

一定會再過來試其他嘢,希望繼續保持水準

華香雞喺 1988 年創立,係一間名副其實嘅老字號,灣仔分店喺我舊工作室附近,雖然工作室已經無租 🙈 但其實我幾鍾意返去果頭行下~ 經過嘅時候都覺得佢地掛起果 d 雞好靚,前幾日忍唔住入左去試,佢 CP 值真係高到一個點 👍🏻 200 蚊都唔駛兩個人食到飽飽,勁豐富之餘,仲包埋飲品!真係極推介大家去試下 🫶🏻特色四寶套餐 (+$3 轉黃薑飯)個餐勁豪華 😍 有華茶雞(即係華香雞配茶香雞),兩款雞都勁嫩滑又夠雞味,華香雞用白滷水浸製,鹹鹹香香好高質;茶香雞就係用秘製醬油同烏龍茶燻製,勁香煙熏味,完全係真材實料嘅味道 👍🏻 套餐,仲有滷豬耳同滷腩片,兩樣都好入味 🤤 配埋黃建薑飯同飲品(可選老火湯),都係 $78(如果凍飲就加 $3),真係超值 🫶🏻豉汁白鱔飯餐(加 $3 轉黃薑飯)居然比我發現有鱔食 😍 除左豉汁之外,仲有仁稔、欖角、梅菜、薑蔥同麻辣,勁多選擇 👍🏻 鱔肉舊舊都大舊又肥美,一大盤咁真係勁豪華 😍 呢個餐一樣配埋黃建薑飯同飲品(可選老火湯),然後只係 $76(如果凍飲就加 $3),真係完美演繹平靚正 🫶🏻紹興醉豬手豬手全部大大舊,淡淡酒香夠入味 🤩強烈推介一定要轉黃薑飯,個

特色四寶套餐 (+$3 轉黃薑飯)

豉汁白鱔飯餐(加 $3 轉黃薑飯)

紹興醉豬手
豬手全部大大舊,淡淡酒香夠入味 🤩

強烈推介一定要轉黃薑飯,個飯勁香勁入味,一問先知道原來黃薑飯用雞湯黎煮,唔怪得咁正 👍🏻 而且飲品選擇都多㗎,因為有我最鐘意嘅杏霜,熱飲仲唔需要再加錢添 💕 而且就算飯市好忙,店員全部都笑容滿臉又有禮貌,好有老店果種親切嘅感覺 👍🏻
  • 豉汁白鱔飯餐
  • 華茶雞
2023-02-24 32 浏览
灣仔小店 華香雞主打以秘方烹調保證皮薄,肉滑,骨軟味香既🐔而且不加味精💯店舖雖小但裝修企理光猛而且有好多堂食同外賣既客人招牌菜有華香雞同茶香雞之外仲有其他菜式 包括牛腩飯,白鱔飯,鱸魚飯同滷水小菜等 款式都算多👍🏻🌟特色四寶套餐有華香雞,茶香雞,滷豬耳,滷腩片,白飯加老火湯兩款雞肉都好嫩滑華香雞咸香十足而茶香雞用左秘製醬油混合烏龍茶煙燻而成帶茶香味 兩款都各有特色💯仲升級左黃薑飯 色澤黃金口感又夠乾身😋滷水汁夠香 豬耳夠爽脆 腩片肥瘦均勻 !🌟潮式沙茶牛腩沙茶牛腩用左坑腩炆得好淋又入味 再加上惹味沙茶醬 好有香港特色👍🏻🌟滷水豬手滷水汁調味恰好肉質嫩滑帶滿滿既膠原蛋白食落爽口彈牙💯
灣仔小店 華香雞
主打以秘方烹調保證皮薄,肉滑,骨軟味香既🐔
而且不加味精💯
店舖雖小但裝修企理光猛
而且有好多堂食同外賣既客人
招牌菜有華香雞同茶香雞之外
🌟特色四寶套餐
有華香雞,茶香雞,滷豬耳,滷腩片,白飯加老火湯
兩款雞肉都好嫩滑
華香雞咸香十足
而茶香雞用左秘製醬油混合烏龍茶煙燻而成
帶茶香味 兩款都各有特色💯
仲升級左黃薑飯 色澤黃金口感又夠乾身😋
滷水汁夠香 豬耳夠爽脆 腩片肥瘦均勻 !

🌟潮式沙茶牛腩

滷水汁調味恰好
肉質嫩滑帶滿滿既膠原蛋白
食落爽口彈牙💯
2023-02-24 37 浏览
華香雞地址 :灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖一個人都可以食得豪華, $88 一人餐, 有齊華香雞最出名架雞 , 仲有小食雞腎同雞湯白菜,、白飯及老火湯。平時一個人出街食, 都是快餐或者中式碟頭飯, 試到的食物同2、3個人出街食, 點到架菜式數目是有差別, 而一個人的餐, 絕不失禮。叫完個餐, 多到員工要分2次先上, 個雞是華香雞併茶香雞, 兩個色唔同併合起來已經很好香, 茶香雞,味道會濃一止, 個雞皮會多了個咖啡色, 食入口味道濃郁一些。雞湯白菜, 白菜吸盡雞湯味, 鹹香好吃, 個湯都可以飲埋, 因是雞湯, 也是精華來的。雞腎幾爽口呀, 大大份老火湯用紙碗端, 熱辣辣有溫度一個人也可以吃得食豐富的, 也是所費無幾。

地址 :灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

雞腎幾爽口呀, 大大份
老火湯用紙碗端, 熱辣辣有溫度

一個人也可以吃得食豐富的, 也是所費無幾。
今次朋友相約想去呢間特色雞專門店試吓,估唔到好有驚喜😋🐟薑蔥 白鱔飯 薑蔥煮香味十足,白鱔肉質鮮嫩😆🍼配熱奶茶茶底香濃,奶香十足😋🥬蒜蓉清雞湯 菜煲 - 白菜蒜蓉好足,配上爽脆嘅白菜,💯match😝深度二人套餐🐥華茶雞半隻呢個係餐廳嘅招牌菜~華香雞拼茶香雞。華香雞雞味濃郁,建議配搭蒜蓉豉油味道會更加香濃😋茶香雞用烏龍茶煙燻過,帶清雅茶香👍🏼滷水拼盤當中包括爽脆嘅雞腎&豬耳、爽口嘅豬肉、蛋和骨膠原滿滿嘅豬手,十分豐富😚雞湯白菜食咗咁多肉,可以食返清爽嘅白菜平衡一下🤓白飯&黄薑飯黄薑飯值得一試~老火湯兩客有豬肉,大量豆和雞腳等,真材實料!推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

今次朋友相約想去呢間特色雞專門店試吓,估唔到好有驚喜😋

🐟薑蔥 白鱔飯
薑蔥煮香味十足,白鱔肉質鮮嫩😆
🍼配熱奶茶
茶底香濃,奶香十足😋

🥬蒜蓉清雞湯 菜煲 - 白菜
蒜蓉好足,配上爽脆嘅白菜,💯match😝

深度二人套餐

🐥華茶雞半隻

滷水拼盤
雞湯白菜
食咗咁多肉,可以食返清爽嘅白菜平衡一下🤓
白飯&黄薑飯
黄薑飯值得一試~

老火湯兩客
有豬肉,大量豆和雞腳等,真材實料!

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 白鱔飯
  • 茶香雞
2023-02-18 1406 浏览
由銅鑼灣行去灣仔成日經過呢條路,門面古式古香,比佢吸引咗今次一於去試一試😝深度二人套餐 $238🐥華茶雞半隻華茶雞即係華香雞拼茶香雞,兩款都係店入邊嘅招牌🌟華香雞雞肉嫩滑重雞味而茶香雞則有茶燻香味😋🐷滷水拼盤拼盤包括豬耳、豬肉、🥚蛋、雞腎和豬手,當中豬手尤其出色✨十分入味!🥬雞湯白菜份量比想像中多,白菜新鮮,入口清甜爽口~🍚白飯飽滿而且粒粒分明🟡黄薑飯淡淡薑黃味✨老火湯兩客清甜足料✨薑蔥 白鱔飯 $76白鱔肥美,薑蔥煮十分惹味👍🏼+$3改配黄薑飯配熱奶茶港式奶茶,自己再隨喜好加糖蒜蓉清雞湯 菜煲 - 白菜 $68蒜蓉味突出,份量十足!環境:4/5裝修好有特色,周圍都貼左關於餐廳嘅報道🗞服務:4.2/5店員親切有禮,就算好忙都依然關心顧客嘅用餐體驗和面帶笑容👍🏼👍🏼食物:4/5特別推介華茶雞同白鱔黄薑飯🌟🌟Revisit: Yes

深度二人套餐 $238

🐥華茶雞半隻

🐷滷水拼盤
🥬雞湯白菜
份量比想像中多,白菜新鮮,入口清甜爽口~
🍚白飯
飽滿而且粒粒分明
🟡黄薑飯
淡淡薑黃味✨

老火湯兩客
清甜足料✨

薑蔥 白鱔飯 $76
白鱔肥美,薑蔥煮十分惹味👍🏼
+$3改配黄薑飯

配熱奶茶
港式奶茶,自己再隨喜好加糖

蒜蓉清雞湯 菜煲 - 白菜 $68
蒜蓉味突出,份量十足!

環境:4/5
裝修好有特色,周圍都貼左關於餐廳嘅報道🗞

服務:4.2/5

食物:4/5
特別推介華茶雞同白鱔黄薑飯🌟🌟

Revisit: Yes

• 華茶雞
  • 白鱔黄薑飯
2023-02-18 34 浏览
一人豪華套餐✨ $88一個人食飯都要對自己好d,得自己都可以食得好豐富。呢個套餐係華茶雞飯(即茶香雞同華香雞)、鮮雞腎、老火湯、雞湯白菜、白飯或加$3可轉黃薑飯。呢間老字號食雞,採用三黃雞🐔,都係即劏即煮唔會冷藏,直送香港後師傅再精心處理,所以雞肉都好新鮮嫩滑。華香雞食落好有鹹香味,而茶香雞有超濃既烏龍茶香味,各有特色,一人餐竟可享受雙併🙈🙈然而出行好有有老火靚湯同菜食,認真超值👍🏼豉汁白鱔飯 $73白鱔上菜時仲係超級滾,賣相極其吸引。白鱔咬落爽口,唔腥,多肉,配埋豉汁撈飯,好開胃✨✨呢間餐廳既所有菜色都唔會落味精、雞精、香精、糖精、醋精,係真材實料,全部都係師傅功夫👍🏼

一人豪華套餐✨ $88

豉汁白鱔飯 $73

2023-02-18 129 浏览
經過灣仔忽然見到有個超大嘅紅色招牌,門口玻璃位又見到掛住咗好多隻豉油雞同白切雞,好吸引😋所以同友人一齊入去試。叫咗份「一人豪華套餐」套餐包括華香雞拼茶香雞+鮮雞腎+雞湯白菜+白飯+老火湯,另外就再加多個淨餸嘅豉汁蒸白鱔~🐔華香雞:有啲似白切雞,但雞味超濃,入口超滑嫩。再配埋呢度自家製嘅薑蔥蓉,又真係幾與別不同~ 唔錯喎👍🏻🐤茶香雞:一入口就有好大陣茶香味湧出黎,可以講,真係好勁,比較小有咁夠味。但同時啲雞肉都好滑嫩,難怪係招牌菜之一🥣老火湯:今日係花生眉豆煲雞腳。店員介紹呢度嘅湯係原汁原味「無添加」任何味精,所以非常健康。飲落又真係幾足料,成碗湯都係材料,好夠味得黎又會死咸,飲到老火湯嘅感覺🐍豉汁蒸白鱔:差唔多有10片厚切白鱔,份量唔少。每片鱔肉上面都鋪滿豆豉醬,惹味提鮮得黎又唔會過咸。性價比高

一人豪華套餐

豉汁蒸白鱔
2023-02-15
一人豪華套餐
豉汁蒸白鱔
  • 豉汁蒸鱔
食盡灣仔之港式 — 華香雞————————————————今日係港島收工想食雞,上網搵到呢間叫華香雞既鋪,感覺幾特別而且價錢合理,由灣仔或銅鑼灣站都係步行幾分鐘去到嫁啦🤗🔸 一人豪華套餐 $88呢個套餐款式非常豐富,由華香雞拼茶香雞,再加埋鮮雞腎同雞湯白菜,有肉有菜夠曬健康!華香雞係白滷水浸製而成,雞味濃厚,而茶香雞就係由烏龍茶煙燻而成,真係第一次食,味道好好,茶燻味好正!😋另外佢既肉質感覺仲滑過平時d海南雞,加3蚊轉食黃薑飯,米飯粒粒分明👍💭Overall comment:鋪內位置唔算多,不過唔會擠迫而且夠乾淨,員工好有禮貌!🥰 我唔小心跌咗個電話落地,老闆即刻拎張濕紙巾畀我🥺
食盡灣仔之港式 — 華香雞
————————————————

🔸 一人豪華套餐 $88

💭Overall comment:
港式燒味係好多打工仔嘅放飯必食之選,貪佢夠快靚正,今次就推介多個選擇俾灣仔返工嘅上班族啦!華香雞絕對係我近排食過性價比最高嘅燒味店,套餐選擇多份量多,仲要有湯有菜有小食,糧尾恩物!一人豪華套餐(配雞腎 雞湯白菜)四寶雞飯(配滷腩片 滷豬耳)老字號做法果然係唔同啲,鳥龍茶香雞用秘製醬油同烏龍茶煙燻製成,茶香燻味好濃郁;招牌華香雞,以秘製招牌白油水浸製,雞味濃郁,鹹香味俱全,肉質絕不柴身!滷肉入味得嚟唔會苦澀,五花腩肥瘦相間,豬耳彈牙,仲有男朋友最愛嘅雞腎同樣係爽口唔腥,我哋另加咗滷蛋都係咁滋味,食完真係飽到捧住個肚走!

一人豪華套餐(配雞腎 雞湯白菜)
四寶雞飯(配滷腩片 滷豬耳)

2023-02-13 22 浏览
朋友介紹灣仔有一間懷舊餐廳, 雞以秘製醬油及烏龍茶煙燻製成,味道非常特別,所以決定試下。華香雞位於灣仔駱克道。七點去到已經座無虛席,等咗一陣終於有位。多款特色套餐,可供選擇。清湯牛腩牛骨熬製,配上芹菜,湯底清甜,牛腩腍滑。華茶香雞+鮮雞腎茶香雞充滿濃香煙薰味,華香雞,獨特製法,雞味濃郁,肉質嫩滑富彈性,鮮雞腎質韌脆嫩。華茶香雞+滷豬耳+滷腩片滷豬耳膠質豐富,滷腩片肥瘦均勻,非常入味。秘製滷水汁,濃郁鮮香,提升味道層次。老火湯無味精,非常足料,鮮味十足。雞湯白菜鮮嫩翠綠,充滿雞湯精華。黃薑飯除白飯外可選黃薑飯。
華香雞位於灣仔駱克道。
七點去到已經座無虛席,等咗一陣終於有位。
多款特色套餐,可供選擇。
清湯牛腩
牛骨熬製,配上芹菜,湯底清甜,牛腩腍滑。
華茶香雞+鮮雞腎
華茶香雞+滷豬耳+滷腩片
滷豬耳膠質豐富,滷腩片肥瘦均勻,非常入味。
秘製滷水汁,濃郁鮮香,提升味道層次。
老火湯
無味精,非常足料,鮮味十足。
雞湯白菜
鮮嫩翠綠,充滿雞湯精華。
黃薑飯
除白飯外可選黃薑飯。