2022-11-21 151 浏览
放工時間太累,唔想再返屋企諗食咩,就去了呢間新開嘅食雞嘅地方。估唔到性價比幾高,而且除左雞之外,仲有其他飯選擇,例如係牛腩、白鱔、鱸魚!- 一場來到,當然要食下「鎮店名雞」,一次過食曬兩隻味,兩款雞肉質都好滑,店員話因為佢地d雞全部都係無添加。- 個人比較喜歡烏龍茶香雞,用醬油用烏龍茶煙燻製法成,估唔到非常入味🐟豉汁醬白鱔飯- 飯可選黃薑飯/白飯,黃薑飯嘅話,係自家製薑蓉,香得來唔油膩- 鱔加上豉汁醬,味道濃香🌟滷水鮮雞腎- 食新鮮雞緊係要食埋新鮮雞腎先叫識食!下次再來食個便飯!

烏龍茶香雞

🐟豉汁醬白鱔飯
- 鱔加上豉汁醬,味道濃香
滷水鮮雞腎

🌟滷水鮮雞腎
- 食新鮮雞緊係要食埋新鮮雞腎先叫識食!

下次再來食個便飯!

烏龍茶香雞
滷水鮮雞腎
1K
2022-11-21 56 浏览
朋友帶我黎左灣仔一間歷史悠久既賣雞專門店老鋪華香雞,碟頭飯加例湯都係幾十蚊,食物款式有魚同雞為主,魚頭都有嫁,我地叫左雙拼雞肉烏龍茶雞同華香雞,雞肉嫩滑,烏龍茶雞比較濃味,雞肉即切,薑蓉味濃郁,份量都算幾多,雙拼都係加多十蚊,另一碟我地叫左呢度出名既薑蔥白鱔煲,配有秘制醬料食落好似麵豉醬味甘,加埋好厚切既白鱔魚肉炒薑葱都幾惹味,鱔魚都幾多塊,魚肉每日即劏即煮好巧功夫嫁,鱔肉彈牙而且煮法仲有幾款選擇放落圓形木筒度煮完熱辣辣噴晒煙。

✨潮式 沙茶牛腩飯 $55沙茶醬果然係呢間餐廳嘅主打!味道甜甜地,而且非常濃郁!洋蔥索左啲沙茶醬顯得更加清甜!牛腩同埋牛筋嘅份量都好多,竟然呢個價錢食到熱辣辣嘅鐵碟上嘅煲仔,真係抵到唔信✨豉汁醬 白鱔飯 $70估唔到啲白鱔可以咁大塊,而且都幾厚肉同埋脆!豉汁醬 鹹得來,有啲甘香!用嚟送飯一流! ✨雞湯白菜雞湯味幾濃郁,所以朋友就算平時唔鍾意食菜都可以食晒所有白菜!✨滷水腩肉片肥瘦好均勻,啲豬皮有彈性,而且一啲豬毛都冇!✨滷水雞蛋雞蛋中間仲有少少濕潤,而且非常入味,好食到想叫多一隻!

✨潮式 沙茶牛腩飯 $55

沙茶醬果然係呢間餐廳嘅主打!

✨豉汁醬 白鱔飯 $70

估唔到啲白鱔可以咁大塊,而且都幾厚肉同埋脆!
豉汁醬 鹹得來,有啲甘香!用嚟送飯一流!

✨雞湯白菜

✨滷水腩肉片

肥瘦好均勻,啲豬皮有彈性,而且一啲豬毛都冇!

✨滷水雞蛋

雞蛋中間仲有少少濕潤,而且非常入味,好食到想叫多一隻!
位於灣仔嘅馬師道,最近新開咗一間食雞嘅專門店,呢間就係華香雞。呢度用嘅雞好講究,係嚟自華泰農場所養嘅一級靚雞,完全符合鮮、香、嫩、滑四大標準。而華香雞呢度除咗雞肉質素好高之外,仲用咗秘製嘅方法烹製,做到肉滑骨軟嘅口感,而佢哋有多款不同口味嘅雞,而我哋呢次叫咗兩款算係最為有名, 分別係用白滷水所烹煮嘅華香雞,另一款用上烏龍茶葉同埋醬油所燻製嘅茶香雞。華香雞用秘製嘅白滷水所浸製,雞肉好入味,滷水用咗多款藥材所製,能令雞肉嘅雞味更加突出。茶香雞用咗烏龍茶同埋秘製醬油所煙燻製成,雞肉帶有陣陣嘅茶香,令人齒頰留香。佢哋除咗雞之外仲有其他都好好味,好似佢哋嘅白鱔CP值就極高。即叫即蒸,熱辣辣出爐上檯,鱔嘅口味眾多,我呢次揀咗最傳統嘅豉汁蒸。白鱔夠新鮮,肉質彈牙,豉汁味啱啱好,唔會遮蓋鱔本身嘅鮮甜味。佢哋會跟埋一碗白飯,亦可以加錢轉黃薑飯或雞湯河粉或米粉。飲品佢哋會包熱飲同埋是日靚湯,凍飲請自行加錢啦。

佢哋會跟埋一碗白飯,亦可以加錢轉黃薑飯或雞湯河粉或米粉。
飲品佢哋會包熱飲同埋是日靚湯,凍飲請自行加錢啦。

2022-11-18 49 浏览
食厭咗日韓西餐,又係時候要搵啲中式嘢食下,呢間餐廳位處灣仔市中心,靜中帶旺🤩,店內裝修企理簡約,門口掛起啲雞好吸引俾佢引咗入嚟😋😋叫咗個雙拼雞🐔🐔內有招牌華香雞同烏龍茶香雞,兩者雞肉味濃且香,色澤均勻,鬆軟有咬口之餘,肉質唔會太靭😋,仲有一小碟滿滿的蔥油醬👏👍烏龍茶香雞由煙燻煮成,有好清香嘅茶葉味道。兩種雞各有口感,各有特色😍!另外仲叫咗個仁稔醬蒸煮白鱔,白鱔魚新鮮大嚿,有六大嚿😎,魚肉爽脆有口感,配上特製仁稔醬,甜甜酸酸好開胃,連平時唔食鱔魚嘅我都覺得好食🫶🏻,而且仲配有大大碗老火湯同薑黃飯添!

2022-11-16 51 浏览
華香雞半隻 $108茶香雞餐連湯 $55太飽食唔落飯,店員好好幫我哋白飯轉白菜❤️蔥蓉足料好少油😋😋😋讀書時代、禽流感前係經常去食華香雞無意中喺開飯見到佢捲土重來,喺荃灣,灣仔開鋪就嚟回憶吓個人覺得湯係以前一樣無味精嘅👍雞有1、2件有啲鞋口其餘都係滑嘅可能係我先入為主啦。以前係好食啲😅因為滿滿回憶一定會再嚟anyway會去試埋荃灣分店👍👍但建議灣仔店地下比較跣,係有油亦有少量蚊,見已有滅蚊機使用中希望盡快改變這些問題😊
華香雞半隻 $108
茶香雞餐連湯 $55
太飽食唔落飯,店員好好幫我哋白飯轉白菜❤️
蔥蓉足料好少油😋😋😋

讀書時代、禽流感前係經常去食華香雞
無意中喺開飯見到佢捲土重來,
喺荃灣,灣仔開鋪就嚟回憶吓
個人覺得湯係以前一樣無味精嘅👍
雞有1、2件有啲鞋口
其餘都係滑嘅
可能係我先入為主啦。以前係好食啲😅
因為滿滿回憶一定會再嚟
anyway會去試埋荃灣分店👍👍
但建議灣仔店地下比較跣,係有油
亦有少量蚊,見已有滅蚊機使用中
希望盡快改變這些問題😊
2022-11-16
  • 華香雞
2022-11-15 42 浏览
今晚朋友帶我去 銅鑼灣 - 華香雞食晚餐,帶點古早味道 係 舊香港味。餐廳細細 到處佈滿不同剪報,席上都有7~8成客,熱鬧非常。我都係第1次黎,睇menu 都研究左一陣,店員殷勤地主動推介菜式。甘呢餐就係跟佢推介啦~鎮店名雞: (招牌華香雞 & 烏龍茶香雞) $118Order 左雙拼雞,貨真價實 繟典口味 雞味濃又夠滑,岩曬我口味~ 另一款 係秘製招牌白滷水浸製而成,好入味 食得出誠意 用心制作。真係無推介錯。豉汁醬 白鱔煲 $70 (凍檸檬茶 +$3 & 黃薑飯 $15)白鱔煲連鐵板上,一上枱都炸炸聲。店員細心提示我地小心被 白鱔煲 d 汁彈到。 服務態度真好 又有heart ,值得一讚👍👍 講返  白鱔煲 ,雖然 只有5件,但件件肥美,多肉,煮得熟但又唔會over cook .. 幾有口感,配合埋個豉汁醬 一流,真係好岩撈飯食。不過黃薑飯 就一般中既一般,唔夠油太乾 係一個敗筆。

鎮店名雞: (招牌華香雞 & 烏龍茶香雞) $118

2022-11-12 33 浏览
平時都已經好鍾意食燒味,叉燒呀、白切雞呀等等!小妹覺得好既雞係要滑身,薑蓉夠香先得!今次慕名而來試呢到既茶香雞😍招牌華香雞:呢道雞係經白滷水浸出黎,食落雞味濃郁,又唔會好似白切雞個味道咁寡,幾鹹香。肉質食落嫩滑,唔會鞋口,再配埋自家既誠意薑蓉,無得輸!烏龍茶香雞:呢款幾新穎,之前都從未試過,佢係用烏龍茶煙燻同埋秘製醬油整,聞到佢既茶燻味好香,完全無諗過烏龍茶香係可以配雞,好驚喜!烏龍茶香雞本身已經好夠味,所以就算唔點薑蓉都無問題黃薑飯:呢到可以+$3就轉到黃薑飯,聽講黃薑有好多好處,又可以抗氧化又可以改善消化!重點係呢到個整到岩岩好,唔會太淋,食到一粒粒飯粒,feel到係有心機整既口水汁手拍青瓜:青瓜爽身,係即叫即整既,連埋香辣既口水汁,好惹味🥰

餐廳🍴店面唔大,但點餐上菜都好純熟,味道更加無得頂👍🏻👍🏻華茶雙拼雞飯 $60 (+$3可轉黃薑飯)招牌華香雞,以秘製招牌白油水浸製而成,雞味濃郁,鹹香味俱全,一咬入口超級嫩滑多汁,就算係偏瘦肉位置亦非常嫩滑,完全唔會柴身鳥龍茶香雞,係以秘製醬油及烏龍茶煙燻製成,茶燻味好濃郁,食落好香口,成個腔都會有茶香味,好似隻雞係由細到大都食住或者浸住烏龍茶咁過日子咁,相比之下,中意食比較重口味既,鳥龍茶香雞會更出色豉汁醬白鱔飯 $70超級大推🫶,白鱔好肥美厚肉,鱔肉食落非常爽口彈牙,一咬落去成大啖肉,非常滿足🤤,豉汁整得勁惹味,但又唔會太鹹,鹹淡岩岩好,白鱔亦超級入味,送飯一流😋配老火湯雞腳湯,勁多料係入面,雞腳好有咬口,似足走地腳咁,平時做足運動💪🏻牛腩汁枝竹菜煲 $65白菜🥬底枝竹面,牛腩汁非常清甜,白菜🥬清爽鮮甜,枝竹亦非常索味,份量好多平日6點半到餐廳都坐滿,外賣仲一單接一單,味道水準既保證😋😋

餐廳🍴店面唔大,但點餐上菜都好純熟,味道更加無得頂👍🏻👍🏻

華茶雙拼雞飯 $60 (+$3可轉黃薑飯)

豉汁醬白鱔飯 $70

配老火湯

牛腩汁枝竹菜煲 $65

2022-10-29 50 浏览
華香雞喺香港屬於真正老字號,第一間店舖喺荃灣,當時係1988年。中間時段經歷高峰亦有低潮,甚至全面結業😞近年華香雞捲土重來,並且喺灣仔開咗第二間分店,好耐之前爸爸已經帶我食過佢哋嘅招牌菜-華香雞同茶香雞,真係非常出色,今日有幸可以食返呢種味道😍- 華香雞茶香雞雙拼茶香雞係豉油雞既升級版,味道偏甜,口感嫩滑彈牙。充滿茶香同時帶有少少煙燻味道。至於華香雞肉質白滑,餐廳用袐製白滷水浸製而成,味道一樣咁出色!- 蒜蓉清雞湯菜煲大白菜口感爽脆,上面超多蒜蓉,食落唔覺有味精👍🏻作為香港人當然係叫餸食飯,我叫左黃薑飯,粒粉分明好乾身。女友叫左淨雞湯米,非常大碗。華香雞仍然保持水準,之後特登去灣仔華香雞斬料都值得!

- 華香雞茶香雞雙拼
華香雞茶香雞雙拼

- 蒜蓉清雞湯菜煲
大白菜口感爽脆,上面超多蒜蓉,食落唔覺有味精👍🏻
蒜蓉清雞湯菜煲

淨雞湯米

華香雞仍然保持水準,之後特登去灣仔華香雞斬料都值得!

2022-10-22
華香雞茶香雞雙拼
蒜蓉清雞湯菜煲
淨雞湯米
2022-10-23 1801 浏览
《傳統招牌蒸雞🐥》———————————————-#華香雞 🐣-呢間係主打廣東雞既40年老字號,之前曾經因為營運成本因素全線結業,呢幾年捲土重來,仲喺灣仔開咗間新分店😚 裝潢古色古香,都幾特別~小店服務好好,而且標榜所有菜式都不添加味精、雞精、糖精、醋精、香精等等嘅添加劑,天然又好食😌-🐣 華茶雙拼雞華茶鴛鴦雞有哂招牌華香雞同烏龍茶香雞,兩款嘅雞肉都咁嫩滑🙂 選用新鮮雞,華香雞以秘製白滷水浸製而成,而茶香雞則以秘製醬油混合烏龍茶煙燻製成🤎 我哋升級咗做黃薑飯,色澤黃金,口感乾身粒粒分明,撈埋蔥油好惹味~-🎣 薑蔥醬鱸魚用個木桶嚟裝,賣相一流,熱辣辣香味撲鼻😚 魚肉肉質肥美而不膩,薑蔥醬惹味,同蒸魚好夾~而湯河嘅湯底係以雞汁熬煮,帶有淡淡雞味嘅清香😉 跟餐奉送老火湯,我哋個日係清補涼煲雞腳豬腱湯足料,清新唔油膩,可以健脾除濕,補腎養潤😊-小食方面,滷水好入味,五香味道帶有層次,唔會係死鹹嘅感覺☺️ 五花腩肉層次分明,帶啲肥肉,點埋秘製嘅蒜香醬油好正😎滷水醬豬手亦都幾好,炆得幾淋,充滿骨膠原😋-⭐ 參考價錢︰華茶雙拼雞:$60薑蔥醬鱸魚: $63滷水腩肉片: $18滷水醬豬手: $32🍌 抵
《傳統招牌蒸雞🐥》
🍌 抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$100
2022-10-22
2022-10-22 1122 浏览
偶然之下看了關於這家逾40年老字號小店的傳期故事,多少小店被時代追趕消逝,店主堅持要做出一隻好雞,不但保留了好味道,也保留了昔日好時光,店員叔叔非常熱情好客,簡直係令我驚嘆,因為今時今日相當少見主打招牌華香雞及茶香雞單點雞飯$55選用新鮮雞,一睇骨位就睇得出,口味像豉油雞的感覺,雞皮很薄,雞肉也很嫩滑啖啖肉,肉質滲透煙燻香氣同鳥龍茶香嘅茶香,喜歡重口味的可以蘸上辣醬,自家炒製超惹味,更加綿上添花金牌滷肉飯包含鮮雞腎、鹵豬耳、腩片、雞蛋、老火湯,鹵水超級入味,五香味道帶有層次,不是死咸的感覺,很喜歡這裏的醬汁,秘製的蒜香醬油很美味,用上新鮮食材,很有水準老火湯勁足料 雞湯清新不油膩 轉配 黃薑飯 雞湯河入秋了,配上黃薑味實在太合適味道好濃郁,這個組合簡單完美河粉滑溜,味道清清淡淡也不錯—————————————————華香雞 (灣仔)灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #fo

主打招牌華香雞及茶香雞
單點雞飯$55

金牌滷肉飯

老火湯勁足料 雞湯清新不油膩

轉配 黃薑飯 雞湯河
入秋了,配上黃薑味實在太合適
味道好濃郁,這個組合簡單完美
河粉滑溜,味道清清淡淡也不錯

—————————————————

華香雞 (灣仔)
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #灣仔美食#華香雞 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkigers #美食日記 #烏龍茶香雞
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 烏龍茶香雞
2022-10-19 824 浏览
今日來到灣仔,見到這間餐廳門口掛著華香雞及茶香雞好吸引,於是選擇了這間華香雞食晚餐。餐廳不是很大,但裝修企理舒適。一人豪華套餐有華香雞及茶香雞、雞腎,配白飯、雞湯白菜及老火湯。要想試齊華香雞及茶香雞,這個一人豪華套餐最適合。華香雞是一整隻的雞脾,咸咸香香,肉質嫩滑。茶香雞則是雞胸肉,一入口有好香濃的茶香味,還有少少鹽焗味的感覺,2款各有特色。雞腎切得都比較厚,帶少少脆邊有口感,也是咸咸香香頗入味。老火湯都頗清甜,飲到底還見到裏面很足料。雞湯白菜,白菜頗爽口清甜。泰式咖哩牛腩好特別,上枱揭開蓋還見到面一直滾著,熱氣騰騰,飄出牛腩及咖哩的香,裏面有、洋蔥、香芹菜……等等,咖哩味不是很濃,牛腩是真正的坑腩,炆得夠淋,是很有特色的泰式咖哩牛腩。紹興醉雞蛋,雞蛋切開2邊,蛋剛好熟,蛋黃橙紅橙紅的很漂亮,上枱時聞到一陣的酒香 ,我好喜愛那個酒味,第一次食紹興醉雞蛋,和著酒一齊食,口感軟滑綿密,滿口腔的酒香。至於飲品,要了熱檸檬菜蜜,檸檬菜蜜相當清甜,酸酸甜甜的消滯解膩。

餐廳不是很大,但裝修企理舒適。

要想試齊華香雞及茶香雞,這個一人豪華套餐最適合。

華香雞是一整隻的雞脾,咸咸香香,肉質嫩滑。

雞腎切得都比較厚,帶少少脆邊有口感,也是咸咸香香頗入味。
老火湯都頗清甜,飲到底還見到裏面很足料。

雞湯白菜,白菜頗爽口清甜。

2022-10-16 45 浏览
華香雞是老字號,高興華香雞在湾仔駱克道開了分店。最近去食完,發覺雞仍然保持水準,真材實料。雞肥瘦適中,皮薄肉香滑,有雞味,推介!店的白鱔煲也很有風味,自家製仁稔醬好特別。
華香雞是老字號,高興華香雞在湾仔駱克道開了分店。

店的白鱔煲也很有風味,自家製仁稔醬好特別。
2022-10-13 51 浏览
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔🔻 華香雞灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖/1988年嘅雞飯老字號,之前曾經執晒,而家又再開返,標榜冇任何味精,真係都支持下。/🧃一人豪華套餐 $88套餐包括華茶雞飯+鮮雞腎+雞湯白菜,華茶雞飯即係華香雞拼茶香雞,食到兩個最招牌嘅雞飯,都幾抵食。華香雞由招牌秘製白滷水浸制而成,完全食到濃郁雞味。茶香雞由秘製豉油同埋烏龍茶葉煙燻製成,有好清香嘅茶葉煙熏味,非常獨特。兩款雞都好嫩滑鮮雞腎比起一般冰鮮雞腎,口感完全唔會硬掘掘,味道更加鮮濃。雞湯菜心夠嫩,用雞湯浸更加鮮甜/🧃沙薑鹽香雞飯 $55唔使加錢都食到雞髀,超lucky! 砂礓唔會太油,夠晒鹹香,要讚一讚佢嗰個薑蔥,切到好幼細,入口唔會覺得一pat 嘢。轉雞湯米粉加$5,除咗食飯之外亦都有其他選擇。仲送老火湯,用雞腳豬骨煲,好濃郁好正。/🧃紹興醉豬手 $40酒味好香,夠晒入味,雪完都唔會話硬都食唔到/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #food
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔
🔻 華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
🧃一人豪華套餐 $88

🧃沙薑鹽香雞飯 $55

🧃紹興醉豬手 $40
酒味好香,夠晒入味,雪完都唔會話硬都食唔到

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig