2023-12-25 79 浏览
今晚約咗老婆去M+頂樓16樓嘅CVIEW中菜餐廳食飯呢度成個格局都好高級,兩邊座位都可以望到海景,成個維港一覽無遺,都真係好極致嘅享受我哋點咗佢哋嘅晚市套餐($880一位(另收茶芥$30) )茶我哋就叫咗鐵觀音,茶本身疏淡清香,加上侍應好貼心咁不停加水,喺咁寒冷嘅天氣下有啖熱茶飲十分舒服首先有「前菜三味」:花雕醉雞、鎮江肴肉、蜇頭黃瓜,醉雞肉質鮮嫩均稱,酒味唔算濃,可以食到多啲雞嘅鮮香;黃瓜幾有驚喜,本身黃瓜同海蜇都好爽脆彈牙,加上酸香嘅調味都幾好食;鎮江肉可以加上香醋,肥瘦適中,帶有陣陣鹹香跟住係湯品:「松茸燉花膠」花膠好厚,富含膠質,而成個湯都幾足料,松茸味都出,可以暖肚,又有營養接下來有四款主菜,第一款係「腿片扒菜苗」有一片鹹味極足嘅金華火腿,撈埋菠菜苗嚟食味道剛好,而菠菜苗用咗雞上湯嚟煮更有鮮味第二款係「松子雞米鍋巴」個人都幾鍾意食呢款,雞有松子香,調味都重,仲有鮑魚粒而鍋巴就十分脆口,個配搭好正第三款係「蔥燒海參」五⭐推介,佢有一大條優質海參,中式炆法,炆得好入味,加咗蔥絲更能提升香味;伴碟的蘆筍都做到外脆內軟口感,十分出色第四款係「蜜豆河蝦仁」 手捏青豆配上蜜汁,味道甘甜;
今晚約咗老婆去M+頂樓16樓嘅CVIEW中菜餐廳食飯
呢度成個格局都好高級,兩邊座位都可以望到海景,

成個維港一覽無遺,都真係好極致嘅享受

我哋點咗佢哋嘅晚市套餐($880一位(另收茶芥$30) )

喺咁寒冷嘅天氣下有啖熱茶飲十分舒服

首先有「前菜三味」:花雕醉雞、鎮江肴肉、蜇頭黃瓜,

醉雞肉質鮮嫩均稱,酒味唔算濃,可以食到多啲雞嘅鮮香;
鎮江肉可以加上香醋,肥瘦適中,帶有陣陣鹹香

跟住係湯品:「松茸燉花膠」

花膠好厚,富含膠質,
而成個湯都幾足料,松茸味都出,可以暖肚,又有營養

接下來有四款主菜,第一款係「腿片扒菜苗」

有一片鹹味極足嘅金華火腿,
撈埋菠菜苗嚟食味道剛好,而菠菜苗用咗雞上湯嚟煮更有鮮味

第二款係「松子雞米鍋巴」

個人都幾鍾意食呢款,雞有松子香,調味都重,仲有鮑魚粒
而鍋巴就十分脆口,個配搭好正

第三款係「蔥燒海參」

五⭐推介,佢有一大條優質海參,中式炆法,炆得好入味,
加咗蔥絲更能提升香味;
伴碟的蘆筍都做到外脆內軟口感,十分出色

第四款係「蜜豆河蝦仁」

手捏青豆配上蜜汁,味道甘甜;
蝦仁大大隻,份量亦都充足

點心:小籠包(2隻)

每人一籠小籠包,熱辣辣上碟,就咁望住佢已經好令人滿足喇!
小籠包嘅皮尚算厚薄適中,肉都幾多,加埋啲湯汁食落就唔會膩

甜品:「拔絲蘋果」

用麥芽糖漿同芝麻整嘅拔絲靚到dum一聲,好有貴氣,
拔絲加蘋果呢個組合真係讓人甜入心

呢度唔單止服務週到,環境一流,有格調得嚟私隱度夠晒高;
裝橫華麗,飽覽維港同西九龍無敵海景,係好有情調同舒適嘅一個晚上😌

2023-12-21
2023-12-21 157 浏览
為咗慶祝重要的周年紀念日,當然要揀一間好嘅餐廳,但是日本菜食得多,今次試吓高級中菜。M+博物館的中菜餐廳環境清幽,服務又好,真的是個好選擇。餐廳樓底高,枱同枱之間又有一定的距離,私隱到十足,適合慶祝特別日子。因為我哋樣樣都想試吓,所以叫咗套餐。前菜10分精美而不肥膩,擺盤一流,很適合作為開胃的第一道菜。花膠湯熱辣辣又滋補最適合冬天, 10分足料,花膠10分大塊,又有雞肉又有松茸。原條海參10分矜貴,餐廳整得非常之入味,令到每切一舊海參都掛汁,彈牙肥厚。河蝦蜜豆,配上黑醋汁,十分之鮮甜,完美配搭。必要試這個鍋巴,脆卜卜,又不會覺得熱氣,入面肉碎仲有西芹,清新爽口。菜苗每人一小碟,配上火腿,令到菠菜昇華,而且10分熱辣辣。小籠包皮薄餡靚,又會等齊兩個人食完先上菜,所以很像法國餐一樣。有驚喜的拔絲蘋果,外面脆脆的焦糖,入面蘋果10分香甜。

因為我哋樣樣都想試吓,所以叫咗套餐。

河蝦蜜豆,配上黑醋汁,十分之鮮甜,完美配搭。

菜苗每人一小碟,配上火腿,令到菠菜昇華,而且10分熱辣辣。

有驚喜的拔絲蘋果,外面脆脆的焦糖,入面蘋果10分香甜。
2023-09-19 2052 浏览
最近有朋友介紹位於西九文化區M+有間新開的中菜,環境不錯,不過好似無咩人幫襯,好擔心佢好快做唔住咁話。於是乎就搵老友同我試試。餐廳中文名單字一個華字,英文名都係一個字 CVIEW。 由於餐廳位於16樓,夜晚景觀果然一流!不過呢一晚嚟幫襯就有好多人,除了面向海的單邊位,每檯都有客人。我們也隨意點了一些菜式。 醉雞食得多,今次試下花雕醉乳鴿。水準之作!味道好,肉質也很鮮嫩。 小籠包是必食吧。水準不過不失啦。 雪菜蝦仁滑豆腐好好味!豆腐很嫩滑,口感很清爽。 京蔥扒大鴨,芡汁的味道超正!鴨肉又鬆軟。 雪菜肉絲炒年糕,每種材料食味配搭得非常得宜。好食!大家呢晚都食得暢快,下次要再來試一試其他菜式。
於是乎就搵老友同我試試。

餐廳中文名單字一個華字,英文名都係一個字 CVIEW。

由於餐廳位於16樓,夜晚景觀果然一流!

花雕醉乳鴿

小籠包是必食吧。水準不過不失啦。

小籠包

雪菜蝦仁滑豆腐好好味!豆腐很嫩滑,口感很清爽。

雪菜蝦仁滑豆腐

京蔥扒大鴨,芡汁的味道超正!鴨肉又鬆軟。

京蔥扒大鴨

雪菜肉絲炒年糕,每種材料食味配搭得非常得宜。好食!

大家呢晚都食得暢快,下次要再來試一試其他菜式。

雪菜肉絲炒年糕

花雕醉乳鴿
小籠包
雪菜蝦仁滑豆腐
京蔥扒大鴨
雪菜肉絲炒年糕
2023-07-30 1940 浏览
係M+影完相見到新餐廳就上去試下頂樓個景好靚,餐廳設計都幾雅致聽講係大師設計😊😊啲嘢食幾好食,生煎包小籠包一直都係自己大愛😋拔絲香蕉係出色嘅甜豆蝦仁同油淋雞都唔錯,可以一試
係M+影完相見到新餐廳就上去試下
頂樓個景好靚,餐廳設計都幾雅致
聽講係大師設計😊😊

啲嘢食幾好食,生煎包小籠包一直都係自己大愛😋
拔絲香蕉係出色嘅
甜豆蝦仁同油淋雞都唔錯,可以一試
2023-07-21