2024-01-10 199 浏览
我地一家最中意就係中菜 所以返英國過聖誕前 當然要去間premium既餐廳 滿足視覺同味蕾💕 Cview “華” 一定係我哋首選 餐廳裝修設計別具風格 除咗可以飽覽西九維港美景 菜式仲要由星級行政總廚嚴選優質食材 精心烹調而成😍 我地揀左星期日去食 所以就試左個seasonal Sunday Lobster Brunch🥰 Cview假日更有邀請筷子雕刻同麵粉公仔既工作坊🎈 在筷子雕上自己名字 同埋揀自己喜歡既動物做成麵粉公仔 可以認識更多中國文化 Noah勁中意💕🫧冷菜精選四小碟: 涼拌青瓜、醉雞、酸辣木耳、水晶肴肉 四款份量剛好 味道非常開胃🫧海參酸辣湯海參酸辣湯微辣 味道好惹味好開胃 海參好足料好有咬口🥰 連Noah都飲唔停口 🫧黃魚羹黃魚羹係經典嘅江浙菜 湯鮮口感豐富 好暖胃 冬天飲真係岩哂☺️ 魚羹好足料 而且調味一流😋 🫧波士頓龍蝦呢道菜式有兩種煮法:蒜蓉蒸/茄汁煮 兩款煮法各有特式😋 波士頓龍蝦肉質綿密細膩 質感爽口 加蒜蓉去蒸更惹味 更突顯龍蝦既鮮美😎 而茄汁煮法既湯汁入口醇厚 微微酸甜味 好令人回味 而龍蝦肉嫩多汁 同濃郁嘅上湯完美結合 更令菜式更能散發出鮮美嘅海鮮香氣

🫧冷菜

🫧海參酸辣湯

🫧黃魚羹

🫧波士頓龍蝦
呢道菜式有兩種煮法:蒜蓉蒸/茄汁煮 兩款煮法各有特式😋 波士頓龍蝦肉質綿密細膩 質感爽口 加蒜蓉去蒸更惹味 更突顯龍蝦既鮮美😎 而茄汁煮法既湯汁入口醇厚 微微酸甜味 好令人回味 而龍蝦肉嫩多汁 同濃郁嘅上湯完美結合 更令菜式更能散發出鮮美嘅海鮮香氣😍

🫧紅燒肉
紅燒肉色澤紅亮 肉質軟腍 肥瘦均勻分明 入口即化 口感帶微辣 沾滿甜甜既醬汁 真係令人食唔停口🤤

🫧小籠包
小籠包皮薄餡鮮 厚 外皮皺褶工整 而且肉餡鮮甜多汁 咬一啖就爆汁 呢個湯汁就係小籠包既精髓

🫧 蘿蔔絲酥
一層層蘿蔔絲酥 外脆內軟 蘿蔔蓉口感清甜多汁 層層酥脆而不油膩既酥皮 食落熱辣辣 非常可口😋

🫧豌豆黃和棗泥鍋餅
豌豆黃口感凉爽 濃郁既豆香 入口即化 味道香甜🥰 棗泥鍋餅表皮金黃 口感香酥甜美 咬落棗泥細膩滑口😚
2024-01-09 183 浏览
呢個餐廳好時尚、高級、有氣派。一入到來全層都係好華麗、堂皇既野。有畫、有海景、室內有樹做裝飾,好有格調。同朋友一人一SET野,精選三小碟好特別,肴肉、海螯點醋好好食、雞,小巧,味道佳,都唔會好濃味。松茸燉花膠,花膠好有咬口,個湯好入味,我連湯渣都食埋。主菜份量唔多,但好精緻,有四道,岩晒咩都想試D既我。蜜豆河蝦仁好正,D豆真係好甜,未試過呢隻蔬菜,同蝦仁都好夾,清淡好食。蔥燒海參,蔥爆香了,海參勁大條,啖啖肉,個汁都好好味。松子雞米鍋巴,鍋巴又香又脆,松子雞濃味,同淡淡地既鍋巴好夾。腿片菜苗,菜苗好甜,超新鮮,健康之選。小籠包多汁,餡大、皮薄,好味。甜品係拔絲蘋果,拔絲包住蘋果,好好味,又好靚。呢道所以菜式都係一人一SET,唔洗我地自己分來分去,好!同埋龍井係高級茶葉,店員又會自動自覺幫我地加茶,服務一流。
2024-01-04
CVIEW 華 ,開設於西九龍文化區M+ 頂樓全層的⾼級中菜廳,主打蘇浙滬料理,曾榮獲 Vogue Living Design Awards 2023 評選的「最佳餐廳室內設計獎項」。推門進場後,通過長走廊會發現左右兩邊用餐區都各有特色景觀!😍🌃🌊🌟一邊用餐區於室內及室外分別有動態水墨畫投影,又望盡西九龍夜景🌃。 而另一邊用餐區更是將維港海景盡收眼簾🌊! 🖼️ 餐廳設計,由陳幼堅(本港著名設計師兼⾸席品牌顧問) 和許諾(室內設計師) 合作設計,運用充滿現代感的黑線條配搭月亮門及屏風,以摩登時尚手法表達中國庭院恆雅風格。💡 燈光設計,由關永權(被譽為全球最優秀燈光設計師之一的著名燈光設計師) 操刀。🍱 菜式料理,由徐一鳴 (曾帶領團隊榮獲米芝蓮一星的星級總廚) 主理。內外製作團隊都是頂級人馬,可謂星光熠熠!🤩✨ 靚景觀結合高檔裝潢,難怪吸引不少藝術界別人士特意前來用餐!👍🏻✨🫖 茶介 $30 / 每位可選 : 鐵觀音 / 龍井 / 香片 / 壽眉 / 普洱 / 菊花選了菊花📝 壹 (DINNER MENU) $880 / 每位前菜 精選三小碟蜇頭黃瓜花雕醉雞鎮江肴肉湯羹松茸燉花膠主菜蔥燒

內外製作團隊都是頂級人馬,可謂星光熠熠!🤩✨

🫖 茶介 $30 / 每位

華 (尖沙咀)
尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓

_______________
2024-01-07 180 浏览
今日去M+行下 見到呢間新嘅中餐廳 飽覽海景勁chill 就同屋企人一齊去食未入餐廳已經見到呢個咁靚嘅景 值哂!.因為想咩都試啲 就叫咗「東方之珠午市套餐 $588」包咗8道菜 可以試勻哂精選三小碟 - 花雕雞整得幾好 雞食落幾滑 加埋淡淡嘅花雕味點綴咗海參駿辣湯 - 都幾辣 個又辣得幾香口😂 入面好足料 幾乎每一啖都有湯料 仲有海參!乾燒蝦球 - 配咗酸甜醬 食落幾開胃 隻蝦本身都幾大隻 我咬咗3啖先食哂😂外婆紅燒肉 - 整到舊肉好嫩口同入味鹹肉菜飯小籠包 - 上菜果陣出煙 好新鮮!食果陣有湯汁 皮落餡靚 好正酒釀小圓子 - 淡香嘅桂花酒香 加埋煙韌小圓子 絕配豌豆黃 - 應該係用豌豆整成嘅甜品 都唔甜 但自己唔太鍾意食豆 所以試咗幾啖😂😂

未入餐廳已經見到呢個咁靚嘅景 值哂!

外婆紅燒肉 - 整到舊肉好嫩口同入味

酒釀小圓子 - 淡香嘅桂花酒香 加埋煙韌小圓子 絕配

2024-01-04 327 浏览
參考之前食12月份客評價,以為是一間值得去的上海飯店,終於嘗試訂枱試菜。可惜感覺比預期差。菜單Set Dinner $888一位,過了新年,訂了閒日子,order set dinner,埋單他們竟然用節日菜單!最后每位收$988,另加10%,結果每位收$1100以上。這個價錢,服务,外面有更多更好選擇。餐廳有位黑衫經理,經常看手機,客人行過也不打招呼。廁所有味,影響印象,應該注意一下,收得五星價錢,應該要注意衞生。

這個價錢,服务,外面有更多更好選擇。
餐廳有位黑衫經理,經常看手機,客人行過也不打招呼。
三小點
三小點
雞絲花膠湯
海蔘
2024-01-04 363 浏览
早排聖誕超級忙,都冇時間好好慶祝一番,諗咗好耐究竟食咩好,西餐嘅Fing Dining就食得多啦,今次第一次品嚐中式嘅Fine Dining。M+ 戲院旁邊就有升降機可以直接上16樓,上到去充滿神秘感嘅餐廳,而且非常有格調,而店員安排咗一個角落位置俾我哋。茶都有好幾款選擇,我地揀左鐵觀音望望餐牌今次就食Tasting Menu One($880/位,另加一服務費),最方便就係唔使諗有齊前菜、湯羹、主菜、點心和甜品第一道就係精選三小碟,分別係醉雞鎮江肴肉同海蜇拍青瓜,我覺得海蜇青瓜最清新好味,開胃醒神接着就係燉湯- 松茸燉花膠,呢個湯簡直係女士恩物,濃郁嘅松茸湯配上雞絲和大大件花膠~正呀主菜有四款:分別係蜜豆河蝦仁,蔥燒海參,松子雞米鍋巴,腿片扒菜苗。最有驚喜係海參,十分軟糯,海參本身沒有太大味道,所以亦都非常考廚師功夫,惹味嘅乾蔥和醬汁令海參味道大增,配上刀叉享用,簡直係十分奢華。另外松子雞米鍋巴做到好似甜筒咁,非常香脆,非常惹味。點心就係每位兩件小籠包,小籠包皮薄多汁👍最後甜品就係拔絲蘋果,賣相非常吸引,而且拔絲不會過甜,我個人十分喜歡。整體而言,食物和服務都很好,侍應好體貼,每次見

精選三小m碟

拔絲蘋果

整體而言,食物和服務都很好,侍應好體貼,每次見到我地食完一道菜就過來收好碟,再端上另一道👍而且高級感的精緻經典上海菜,仲可以遠眺香港咁靚嘅海景,無得頂呀~

2024-01-03
2024-01-03 305 浏览
朋友話m+ 開左間精緻中菜上面仲可以飽覽維港靚景 當然要去試下 上到去已經俾個景吸引住 靠維港景既 bar 枱會比較暗所以選擇左另一邊光猛d 既大廳我地叫左個 壹 品嘗套餐可以試晒唔同既精緻小菜 坐低店員提供左餐前小食 係醃製過既芹菜同花生 先黎前菜 精選三小碟有雞件 海蜇青瓜  同 肴肉味道清新 十分開胃 湯羹係松茸燉花膠花膠厚身 膠質重 但唔黏口 仲有雞絲 同松茸 飲落十分清甜 蔥燒海蔘原條海蔘 好大條 用港女力度一下就切得開炆得夠淋 又好入味 淨係飲花膠湯 同食海蔘已經值回票價蜜豆河蝦仁一般出去食蜜豆蝦仁係成條食 呢到好細心咁拎晒d 豆出黎先炒 食最嫩既位置 同蝦仁一齊食 兩樣都爽口 松子雞米鍋巴呢個係我個人認為最有特色既小菜 將鍋巴炸完再卷成雪糕筒既形狀再放入炒過既 雞肉、松子仁 、菇類等口感好豐富 岩既鍾意食香口野既我 腿片扒菜苗 金華火腿 夠晒甘香 單食可能會咸但同菠菜苗一齊食味道就會岩岩好小籠包  皮夠薄 一咬d 湯汁就出晒黎 食晒都唔會膩最後甜品係拔絲蘋果出面比較少面 完全係功夫菜蘋果外面有糖漿包住食落又甜又脆 但唔係死甜 估唔到連裡面既蘋果都好爽口
朋友話m+ 開左間精緻中菜

食最嫩既位置
同蝦仁一齊食 兩樣都爽口

呢個係我個人認為最有特色既小菜
將鍋巴炸完再卷成雪糕筒既形狀
再放入炒過既 雞肉、松子仁 、菇類等
口感好豐富

估唔到連裡面既蘋果都好爽口
庆祝纪念
纪念日
2024-01-03 77 浏览
Cview 位於西九文化區M+博物館,是一家高級中菜餐廳,不僅提供美味的中國菜,還擁有充滿藝術元素的環境和裝修。進入餐廳後,你會被它寬敞明亮的用餐區所吸引。餐廳的室內裝修簡潔而典雅,以現代元素為主,並配以優雅的燈飾和精心挑選的家具,營造出一種舒適而輕鬆的氛圍。此外,這家餐廳還設有大型落地窗,供客人欣賞到城市的美景,提供了一個愉快的用餐環境。今天是除夕夜,我們來到這裡慶祝並點了tasting menu 。💕頭盤三小碟三小碟包括醉雞、鎮江肴肉和青瓜海蜇。這些小碟都是中國傳統菜肴,以其獨特的口味和精緻的製作而聞名。醉雞鮮嫩,鎮江肴肉的豬肉鮮美,配上鎮江醋更添味道。青瓜海蜇清爽爽口,美味開胃。💕湯品 松茸燉花膠這道湯品結合了松茸的香氣和花膠的鮮味,經過慢煮而成,口感滑嫩,味道鮮美。主菜方面,有四道精選菜品。💕蜜豆河蝦這道菜以新鮮的河蝦和甜豆為主要材料,經過快炒保持了食材的鮮甜口感。💕蔥燒海參這道菜以鮮嫩的海參和蔥段為特色,擺盤和味道都非常吸引人,以精緻而美觀的方式呈現在餐盤上。這道蔥燒海參結合了鮮嫩的海參和獨特的蔥香,帶來了豐富而美味的口感。海參彈牙的口感,經過烹調後更加鮮嫩多汁。蔥的香氣與海

💕頭盤三小碟

💕湯品 松茸燉花膠

主菜方面,有四道精選菜品。

💕蜜豆河蝦

💕蔥燒海參

這道菜以鮮嫩的海參和蔥段為特色,擺盤和味道都非常吸引人,以精緻而美觀的方式呈現在餐盤上。這道蔥燒海參結合了鮮嫩的海參和獨特的蔥香,帶來了豐富而美味的口感。海參彈牙的口感,經過烹調後更加鮮嫩多汁。蔥的香氣與海參的鮮味完美結合,蔥的煎炒使其散發出獨特的香氣,為整道菜品增添了一層豐富的風味。

💕松子雞米鍋巴

這是一道別具創意的菜品,將雞肉和松子填入脆脆的米鍋巴中,口感酥脆多汁。松子雞米鍋巴結合了雞肉、米飯和松子的風味,味道鮮美而豐富。松子的香氣和脆口與雞肉和米飯相互融合,鍋巴的加入也為菜品增添了爽脆的口感。

💕腿片扒菜苗

這道菜將嫩滑的菜苗和香濃的雲南火腿結合在一起,豐富了菜品的層次感。

tasting menu 提供了傳統的小籠包。小籠包以鮮嫩的豬肉和香氣四溢的湯汁為特色,包裹在薄薄的餡皮中,口感十分鮮嫩多汁,每一口都令人滿足。

最後甜點是拔絲蘋果,這道甜點以蘋果片沾上甜蜜的糖漿,形成了一層美麗的焦糖。蘋果脆甜可口,帶來一種清新的口感,令整頓飯更完美。

總的來說,Cview 提供了一個精緻而舒適的用餐環境,整體味道也不錯,每一道菜都經過精心烹飪和擺盤,展現了廚師們的專業技巧和創意。此外,服務也非常出色,待應熱情友好,提供了周到的服務,是慶祝節日或紀念日的好地方。
2024-01-02 86 浏览
M+上面原來有好幾間餐廳,其中一間食江浙菜餐廳——華,餐廳可以看見壯麗的維港景色中,提供令人心曠神怡的用餐體驗。招牌菜蔥燒海參和松子雞米鍋巴,以及美味的小籠包,令人垂涎欲滴。蔥燒海參展現了正宗的江浙菜風味,鮮嫩多汁,蔥的香氣與海參的鮮甜相融合,令人回味無窮。松子雞米鍋巴炒至酥脆,帶有微焦香,雞肉嫩滑,與鍋巴完美結合,帶來豐富的口感和層次感。松子的香氣為這道菜增添了獨特風味。小籠包皮薄而有彈性,內裡鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的湯汁和鮮美的滋味。品嚐小籠包的同時,欣賞維港的壯麗景色,用餐體驗更加難忘。這家食江浙菜餐廳以其美食和壯麗景色而聞名,蔥燒海參和松子雞米鍋巴是絕對值得推薦的招牌菜,展現了正宗的江浙風味。加上令人驚艷的小籠包,這裡確實是一個同時擁有美食和美景的理想選擇。

2023-12-31 66 浏览
服務一流,侍應幾乎一人對一台;裝修典雅高尙,海景景致迷人,而且相當優雅清靜The Pearl of the Orient Lunch Set 冷菜 COLD DISH精選三小碟Signature Cold Platter是青瓜🥒肴肉 跟 去骨雞調味較清淡,乎合前菜不搶味的要求湯羹 SOUP海參酸辣湯Hot & Sour Soup with Sea Cucumber有魚柳跟蝦仁🍤,筍尖的酸辣湯,口味相當開胃主食MAIN DISHBraised Prawns in Sweet Chili Sauce乾燒蝦球以酸甜的獻汁加入天然甜的洋蔥🧅跟蒽,蝦仁🍤新鮮得在口腔回彈,絕妙!Braised Pork Belly in Brown Sauce外婆紅燒肉傳統上海菜!滷煮五花腩入口帶點彈牙,肥瘦相間有夠邪惡!Steamed Rice with Vegetables & Salted鹹肉菜飯乾身!飯粒粒分明,還加入白菜粒口感爽脆,質素甚高點心 DIM SUM小籠包Signature Steamed Pork Dumplings爆汁!不用多說,吃!DESSERT酒釀小丸子Glutinous Dumpli

冷菜 COLD DISH
Signature Cold Platter
是青瓜🥒肴肉 跟 去骨雞
調味較清淡,乎合前菜不搶味的要求

湯羹 SOUP
海參酸辣湯
有魚柳跟蝦仁🍤,筍尖的酸辣湯,口味相當開胃

主食
MAIN DISH

外婆紅燒肉
傳統上海菜!滷煮五花腩入口帶點彈牙,肥瘦相間有夠邪惡!

鹹肉菜飯

乾身!飯粒粒分明,還加入白菜粒口感爽脆,質素甚高

點心 DIM SUM
小籠包
爆汁!不用多說,吃!

DESSERT
酒釀小丸子
Glutinous Dumplings in Fermented Rice Wine Soup
沒有餡料的湯圓,冰糖水中加入酒釀跟桂花糖拌勻,源自中原跟台灣一帶的美食

豌豆黃
Yellow Pea Pudding
傳統的黃豌豆🫛去皮再加入白砂糖返煮,就是香濃的黃豆味
2023-12-29 86 浏览
年尾好多聚會呢晚朋友帶我嚟呢間隱世餐廳食高質京浙菜完全冇諗過M+樓上仲有餐廳未食嘢 淨係個view同設計都已經贏晒一上到去見到型格黑色、挑高嘅長走廊無敵嘅維港夜景盡在眼前每行一步都為佢獨特嘅設計讚歎📸🥰Staff好快就上前帶我哋入坐枱同枱之間都相隔一大段距離中間偶有幾棵唔同顏色嘅樹作分隔 增加咗私隱度 喺柔和嘅燈光同水墨畫嘅投射影像下大家都可以舒服地享受饗宴、暢所欲言餐枱旁亦望到海景 望住城市嘅車水馬龍 悠閑放鬆地品嚐美食 夫復何求😆前菜有鎮江肴肉、花雕醉雞同蜇頭黃瓜第一道就已經好驚艷👍🏻醉雞去咗骨 雞肉好嫩滑 花雕酒嘅份量剛剛好唔會蓋過雞肉本身嘅味道 食落又帶微微酒香肴肉晶瑩剔透 視覺大滿足😍食落去鮮香 肥而不膩 蛪頭同黃瓜 加咗芫荽同辣椒 好惹味好開胃😋松茸燉花膠湯 超級期待呢一道 燉盅有別於傳統 用上新潮嘅湖水藍色 好有質感剛燉好就上枱 一打開蓋香氣撲鼻 松茸味道好濃花膠超級大塊 加上松茸同肉片 非常足料睇得出花咗唔少時間去準備花膠厚身 食落去爽彈 好滋潤☺️湯底清甜可口 天氣凍飲到咁暖笠笠嘅湯好幸福❤️蔥燒海參 冇諗過係原條上份量咁多😂第一次用刀叉切開海參嚟食海參較粗身 食落去Q彈
年尾好多聚會
呢晚朋友帶我嚟呢間隱世餐廳食高質京浙菜
完全冇諗過M+樓上仲有餐廳
未食嘢 淨係個view同設計都已經贏晒
一上到去見到型格黑色、挑高嘅長走廊
無敵嘅維港夜景盡在眼前
每行一步都為佢獨特嘅設計讚歎📸🥰

Staff好快就上前帶我哋入坐
枱同枱之間都相隔一大段距離
中間偶有幾棵唔同顏色嘅樹作分隔 增加咗私隱度
喺柔和嘅燈光同水墨畫嘅投射影像下
大家都可以舒服地享受饗宴、暢所欲言

餐枱旁亦望到海景 望住城市嘅車水馬龍
悠閑放鬆地品嚐美食 夫復何求😆

前菜有鎮江肴肉、花雕醉雞同蜇頭黃瓜
第一道就已經好驚艷👍🏻

醬汁同蔥段嘅份量剛好 蔥段油炸過呈金黃色
濃郁入味之餘亦保留到海參嘅鮮香

松子雞米鍋巴 好鍾意呢道❤️
鍋巴好少機會食到 非常香脆 就咁食都食得到米香
入面盛載住滿滿嘅松子、雞肉粒
香脆又有咬口 雞肉嘅調味點綴得剛好

環境、服務、食物質素都係100分
吸引咗唔少外國人嚟食
大推!
2023-12-28 58 浏览
聖誕節好多西餐廳都玩,我同老婆今年想試吓中菜fin dining,見到M+開咗間高級上海菜幾時去試吓。餐廳位於M+樓可以欣賞到維港景色餐廳裝修亦非常雅致,投射水墨畫影像,讓人放鬆的感覺。我同老婆叫咗佢哋嘅set menu,包含咗餐廳推薦的菜式。前菜就有海蜇頭醉雞及肴肉,配上陳醋增添香氣。湯品松茸燉花膠,松茸的香氣配上雞湯及花膠筒滋補養顏。葱燒海參非常大條配上濃郁的蔥燒汁,份外惹味。之後就上咗松子雞米鍋巴,蜜豆河蝦仁及金華火腿片菠菜,俾大家食完濃郁的海參後清新一下味蕾。主菜餐廳就選擇咗小籠包,小籠包多汁肉味香濃,皮薄餡靚。甜品方面,餐廳推薦拔絲蘋果,由於拔絲係用糖整出嚟用雙蘋果嘅酸味可以中和返焦糖嘅甜。非常推薦大家慶祝唔同節日上嚟嘗試吓上海菜fine dining,感受吓餐廳嘅氣氛。

主菜餐廳就選擇咗小籠包,小籠包多汁肉味香濃,皮薄餡靚。

2023-12-28 174 浏览
中國人的節慶少不了新年前的冬至,俗語有話冬至大過年,之前聽朋友說M+開了一家吃上海菜的餐廳, 環境幾好,我跟屋企人提議在這兒吃冬至晚飯,最後來到了餐廳,有點隱秘難找,原來他是近戲院附近,有一部電梯可以直接上來。一上到餐廳真的有點不像餐廳,裝修挺特別,望到出面海景,裡面環境昏暗,完全不像中餐廳的格局, 我叫了些上海菜式, 小籠包就普普通通, 但是來到吃上海菜也一定吃吧, 今晚的晚餐我會推薦蘿蔔絲酥餅, 醉雞, 雪菜肉絲炒年糕, 甜品我們也叫了拔絲香蕉,也是來個冬至結尾的儀式感吧
醉雞
雞絲粉皮
素鴨
拔絲香蕉
醉雞
雞絲粉皮
2023-12-28 778 浏览
🩵💛💙用五官體驗M+藝術🫖今年嘅聖誕節去咗唔少未去過嘅地方,今次係Hatty第一次去M+,除咗有視覺上嘅享受🤭仲順便去飲茶!不過依度就特別啲,望住個海,食東方之珠午餐真係好chill!🌅❣️東方之珠午市套餐❣️ $588/位套餐由頭盤到甜品都有,每道菜式擺盤都好靚靚,當然食物質素都好高啦!💚冷菜💚 精選三小碟有手拍青瓜🥒、鎮江肴肉、花雕醉雞,三款都係比較經典😌可以打開味蕾嘅冷菜!鎮江肴肉嘅果凍質地,真係好易令人食上癮😆🧡湯羹🧡 海參酸辣湯酸辣湯非常開胃,酸酸辣辣嘅味道拿捏得剛剛好!🥣酸辣湯內容物都好豐富,當然仲有我最愛嘅海參!😛🩷主食🩷乾燒蝦球蝦肉大大隻,啖啖肉!呢個醬汁嘅味道係酸甜好滋味🦐外婆紅燒肉佢嘅味道有啲似糖醋肉,醬汁滲入肉內,但豬肉嘅香味唔會比醬汁掩蓋住,肥瘦得宜🐽鹹肉菜飯採用幼身長形嘅白米,食嘅時候口感豐富,鹹鹹香香嘅肉粒同埋菜飯一齊食,味道更加豐富🍚🤍點心🤍小籠包小籠包真係依度食嘅點心,幾乎每一枱都會嗌小籠包,連套餐都有小籠包呢道點心就知道係有幾咁推薦啦!🥢皮薄餡靚,內餡爆汁好juicy,沾上少少醋別有風味!🤭💛甜點💛酒釀小圓子酒味唔會太強烈,入口溫和仲帶有桂花香🌼小圓子有糯
🩵💛💙
用五官體驗M+藝術🫖

❣️東方之珠午市套餐❣️ $588/位
東方之珠午市套餐

💚冷菜💚

🧡湯羹🧡

🩷主食🩷
乾燒蝦球
蝦肉大大隻,啖啖肉!呢個醬汁嘅味道係酸甜好滋味🦐

鹹肉菜飯鹹肉菜飯

🤍點心🤍

💛甜點💛
酒釀小圓子
酒味唔會太強烈,入口溫和仲帶有桂花香🌼小圓子有糯米香,口感軟糯 煙韌好味😛

碗豆黃
糕點帶豆香又微甜,口感細膩入微✨
碗豆黃

其實早已聽聞M+近海好啱打卡,估唔到餐廳都可以咁近海🌊尾圖係唔係好有feel?望住大海食嘢特別chill,日光嘅加成,令海面望落閃爍迷人,相信今日的菜式帶著海水的氣息😚 BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣

📍華 CVIEW
📍尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓
2023-12-24
東方之珠午市套餐
鹹肉菜飯鹹肉菜飯
2023-12-27 110 浏览
今日Boxing Day 又適逢維港放煙花,所以同媽咪去M+吃晚飯,選擇了位於16樓的中菜餐廳「華」「CVIEW」。餐廳的入口已經好靚好吸睛。餐廳內部裝修好靚好優雅,很有庭園的感覺。我們選擇了套餐,因為可以嘗試多幾款菜式。精選三小碟:蜇頭黃瓜,海蜇頭超爽口,黃瓜超入味;花雕醉雞:醉雞肉質嫩滑,散發微微的酒香;鎮江肴肉:肴肉加點鎮江醋,很惹味。松茸燉花膠:松茸的香氣,花膠的滑嫩口感,用料十足的燉湯,在這凍冰冰的天氣享用,實在令到整個人都暖笠笠。蔥燒海參:大大條的海參,口感很有彈性,醬汁很入味,配上清爽的蘆筍,令到整到菜更有層次。蜜豆河蝦仁:蜜豆很清甜,蝦仁新鮮爽口。松子雞米鮑粒鍋巴:鍋巴香口脆卜卜,配松子雞粒鮑粒,味道口感很豐富。腿片扒菜苗:綠油油的菜苗,加上一小片鹹火腿片,就已經很足夠,好味。小籠包:小籠包爆汁,有肉香味就足夠啦。拔絲蘋果:蘋果甜甜又軟腍腍,為整頓晚餐畫上完美的句號。
餐廳的入口已經好靚好吸睛。

餐廳內部裝修好靚好優雅,很有庭園的感覺。

我們選擇了套餐,因為可以嘗試多幾款菜式。

精選三小碟:
蜇頭黃瓜,海蜇頭超爽口,黃瓜超入味;
花雕醉雞:醉雞肉質嫩滑,散發微微的酒香;
鎮江肴肉:肴肉加點鎮江醋,很惹味。

蜜豆河蝦仁:蜜豆很清甜,蝦仁新鮮爽口。

小籠包:小籠包爆汁,有肉香味就足夠啦。

拔絲蘋果:蘋果甜甜又軟腍腍,為整頓晚餐畫上完美的句號。